Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prezydent ogłosił trzydniową żałobę narodową
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > OFF-TOPIC > Hyde-Park
ario
CYTAT
Prezydent Lech Kaczyński ogłosił trzydniową żałobę narodową. - Wczoraj nasz kraj dotknęła tragedia. Zginęli oficerowie i podoficer polskiego lotnictwa. Nie zapomnimy o ofiarnej służbie tych, którzy zginęli pod Mirosławcem - powiedział prezydent.
Jeszcze dziś Lech Kaczyński ma udać się na miejsce katastrofy. Prezydent skrócił swoją oficjalną wizytę w Chorwacji i po południu wrócił do Polski.

Żałoba będzie obowiązywała od piątku przez trzy dni. W czasie żałoby narodowej flagi państwowe na gmachach publicznych zostają opuszczone do połowy masztu i przepasane kirem. Na czas trwania żałoby odwołane są imprezy masowe, rozrywkowe, koncerty i imprezy sportowe.

W katastrofie wojskowego samolotu transportowego CASA C-295M, który w środę wieczorem rozbił się w okolicach Mirosławca (Zachodniopomorskie), zginęło 20 osób. Maszyną lecieli z Warszawy oficerowie - uczestnicy konferencji "Bezpieczeństwo Lotów".

Prezydent pytany o przyczyny wypadku powiedział, że na godz. 10 nie było jeszcze żadnych informacji mówiących o przyczynach katastrofy. - Wiem że było to przy drugim podejściu do lądowania. Przy pierwszym podejściu pilot nie widział świateł lotniska - mówił L. Kaczyński.
źródło: onet.pl

Prezydent postąpił słusznie ogłaszając żałobę narodową? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Dla mnie to jest trochę chore. Myślę, że Kaczyński zrobił to na pokaz. Trzy dni żałoby, a czwartego, czy piątego dnia nikt nie będzie o tym pamiętał.
Dziennie ginie w wypadkach samochodowych dwa razy więcej ludzi niż w tej katastrofie i jakoś nikt się tym nie przejmuje. Nie uważanie, że to trochę przesada? blink.gif

Zapraszam do dyskusji.
filip13
wiesz mimo że ludzie o tym zapomną to chociaż teraz będą pamiętać a to się w sumie liczy,
wiadomo że to tak poprostu symbolicznie wink.gif , ale rozumiem cię ario takie sensację w telewizji, gazetach, internecie drażnią
Kamil_
Myślę że podałeś już najtrafniejszy argument, wypadki samochodowe, i liczba ofiar jakie ze sobą niosą.

Co do naszego wielkiego biggrin.gif prezydenta wypowiadać się nie będę. Z kolei zawiodłem się na TVN'ie 24. Troszkę za bardzo żerują na tym, i doszukują się na siłę błędów pilota, usterek, a już to rozmowa czy jakimś wojskowym (nie pamiętam stopnia ani nazwiska)...Pytanie redaktora, "czy czuje się Pan jakby uzyskał drugą szanse?" (Owy wojskowy wysiadł w tej bazie, gdzie było międzylądowanie)
filip13
no rzeczywiście Kamil_, tvn24 trochę za bardzo wyszukuje w tym wszystkim sensacji

edit : ojej jak się tusk wiarygodnie wypowiada na TVPInfo laugh.gif a tak naprawdę to w środku mu to pewnie wisi ohmy.gif
szer
ario przynajmniej sam nie jestem w swoich przekonaniach ;p. Te całe żałoby to na pokaz jest :|... Dziennie na drogach więcej ginie, ale my nigdy o nich nie usłyszymy... U kaczorka już od dawna jest tak, że żałoba jest tylko wtedy gdy naraz zginie przyjamniej 15 osób (w jednym wypadku, bo kogo obchodzi kilka)...
bzenek
Zginęli przedstawiciele wojska - służby państowej i państwo jest im winne podziękowania. Żałoba narodowa przy tym całym urzedowym zadęciu może nie jest czymś wiarygodnym ale nie jest też niczym złym.

Chyba nie ma powodów aby zazdrościć tym poległym oficerom tej żałoby.

CYTAT(filip13 @ czw, 24 sty 2008 - 17:13) *
tvn24 trochę za bardzo wyszukuje w tym wszystkim sensacji

Ależ sensacja to jest to z czego oni żyją. Nie trzeba sie niczego doszukiwać smile.gif

Natomast nieustannie fascynują mnie te rozmowy z ekspertami w stylu "panie doktorze, czy taka osoba jak się pali to czuje ból" albo "co myśli człowiek jak spada w przepaść" blink.gif
ario
O, teraz tak na to wpadłem. Pewnie nie będzie premiery Harrego Pottera tongue.gif
Arbas
Ario!
We wszystkich cywilizowanych krajach na świecie, gdy wydarzy się katastrofa, prezydenci ogłaszają żałobę narodową. Skąd to zdziwienie, że ogłosił ją nasz przezydent? Nie czytacie gazet? O telewizję już nie pytam...
Kamil_
@Arbas, tyle że u nas żałoba jest co najmniej raz w roku.

CYTAT
prawda jest taka ze jak niedziela bylaby codziennie to przestalaby byc niedziela. Podobnie jest z zaloba narodowa. Jak sie ja oglasza raz do roku to nikogo ona nie obchodzi. Z reszta czlowiek zyje przede wszystkim wlasnym zyciem, zyciem wlasnej rodziny. Nie oszukujmy siebie i innych, ze kogokolwiek obchodzi samolot, ktory spadl i juz nie lata. Naturalnie ze kazdy powie to co mysli- stokrotnie lepiej byloby, gdyby ci ludzie zyli a nie zgineli. Ale nie zyja i, prawde mowiac, guzik to nas wszystkich obchodzi. Brutalne, ale prawdziwe. Obchodzi to tylko najblizszych ofiar. Takie zycie.

to z innego forum, ale zgadzam się z tym w 100 procentach...
ario
I ja także podpisuję się pod tymi słowami.
Maryhna
żałoba narodowa po śmierci wojskowych - TAK, żałoba narodowa po śmierci pielgrzymów - NIE
Korfanty
Żałoba Narodowa to symbol.
Ogłasza sie ją sytuacjach, gdy tragedia dotyczy dużej liczby zabitych.
Gdy giną w wypadku wszyscy, a szczególnie w takich przypadkach jak katastrofy lotnicze, jest to jak najbardziej uzasadnione. Tym bardziej, że zginęło tak wielu najlepszych polskich lotników Polskich Sił Zbrojnych.
Nie widzę nic złego w tym, że przez dwa dni Naród ma ograniczony dostęp do rozrywek. Dzisiaj jak ktoś nie chce tego uszanować, to moze sobie np. załączyć DVD i zobaczyć jakąś komedię w zaciszu domowym. Nikt nikomu tego nie broni.
Postawcie się w sytuacji tych rodzin. Gdy Wam ktoś umiera, to miło jest w tym całym nieszczęściu, gdy ktoś podejdzie i powie, ze współczuje, mimo że niekiedy ma to w "głębokim poszanowaniu". Liczy się gest.

A nasi dziennikarze (zresztą nie tylkio nasi)... taka ich praca.
Tyle, że jedni umieją to przedstawić fachowo, a inni po prostu za przeproszeniem, pieprzą bez sensu.
ario
Co do dziennikarzy nie podoba mi się praca Polsatu. Z wypadku pod Grenoble zrobili sobie małe show. Tak się nie powinno robić. Tak samo TVN dzień po (albo nawet jeszcze w tym samym dniu) zawaleniu hali targowej w Katowicach zapraszali gości, rodziny ofiar ohmy.gif i dyskutowali o wszystkim. Jak to się mogło stać, co teraz czują członkowie rodzin... Przesada. Takie reportaże są dobre po paru tygodniach, miesiącach, a nie po paru godzinach.
Kamil_
Masz rację ario, tylko że jakby ludzie nie oglądali czyli nie było by popytu to i dziennikarze zrezygnowali z jego zaspokojeniem (podaż). Ale bez kitu, do mądrych pytań nie można zaliczyć pytania o to jak się ktoś czuje po stracie ojca, syna... Także to mogliby sobie darować...
filip13
albo jak się ta hala zawaliła to w tvn24 jak się serwis zaczynał to był taki wielki napis
"TRAGEDIA W KATOWICACH"(i do tego taka muzyka) huh.gif to dopiero było show!!!
co do polsatu wczoraj takiej wielkiej sensacji w porównaniu do innych stacji nie zrobili wink.gif
ario
No i taka prawda, robią Big Brothera z czyjegoś nieszczęścia tongue.gif
syzio
Mam mieszane uczucia co do tej żałoby. Z jednej strony ario ma rację pisząc, iż codziennie w innych wypadkach (nie koniecznie samochodowych) ginie o wiele więcej ludzi niż w tym przypadku, ale z drugiej strony te osoby, które zginęły koło Mirosławca były na wysokich pozycjach co jest wielką stratą dla państwa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.