Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona Pana Darka
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
Sebastian22
napisałem taki oto mail do Pana Darka, autora strony www.dabrowa.pl - najlepszej encyklopedii o naszym miescie. Zapewno każdy z Was wie że strona ta posiada najlepszą galerię zaproponowałem zwiększenie zdjęć oto mail:

KOD
Witam!

Na imię mam Sebastian i od dawna jestem systematycznym gościem Pana strony o naszym mieście. Mocną stroną jest galeria i ja chciałbym zaproponować pewne zmiany. W dzisiejszych czasach standardem stały się ekrany o przekątnych 17 cali lub więcej w związku z czym rozdzielczości przeglądających zwiększyły się, najbardziej popularną jest 1280x1024. Przy takich parametrach obrazu zdjęcia o rozmiarze 450x300 są dość małe co czyni przeglądanie zdjęć w niedostatecznym komforcie. Domyślam się iż obecna galeria nie zostanie przerobiona na większy format ale być może warto rozważyć dodawanie nowych zdjęć (których przybywa praktycznie co tydzień) w większej rozdzielczości niż obecna. Mam nadzieje że przemyśli Pan moją uwagę. Sama strona niema w sobie równych - jest poprostu najlepsza.
Pozdrawiam życząc kontynuowania pracy przy stronie.

Sebastian K.
Mieszkaniec DG - stały gość strony.

Myslicie jest szansa na to iż autor będzie wrzucał większe fotki?
Sebastian22
Dostałem odpowiedź:

[code]
Witam.
Jeżeli dobrze sobie przypominam, to mieliśmy już kontakt mailowy.

Co do rozdzielczości ekranowej, to statystyki dla mojej strony wyglądają następująco:

Dla tego też strony są optymalizowane do rozmiaru 1024x768.
Nawet jeżeli zsumujemy wszystkie opcje oparte na 1280, to wynik będzie bardzo odległy.

Zgadzam się, że zdjęcia są zbyt małe. Trzeba jednak brać pod uwagę, że już za chwilę będzie ich ponad 4000 !!!!!

Strony od dłuższego czasu są z zupełnym bałaganie (obecnie kilka wariantów), a to dla tego, że ze względu na pewne okoliczności, ich modyfikacja mocno się opóźniła. Teraz prace nieco nabrały tempa i mam taką nadzieję, że wreszcie uda mi się to dokończyć. Galeria ze względu na obszerność zostaje na koniec. Doszło w między czasie dużo zdjęć nazwijmy to "wstecznych czasowo", które teraz trzeba wkomponować w systematyczną całość.
To jednak nie wszystko. Będą działały dwie galeria: Pierwsza w podobnej formie jak obecna w formacie 450x300 oraz druga niezależna od tej, połączona z przeglądarka. W nowej będą zdjęcia w formacie 591x394 co odpowiada formatowi 15x10 cm. przy 100 dpi.

Różnica poniżej.

Jak można łatwo zauważyć, od pewnego czasu zdjęcia zostały opatrzone dodatkowym logo (żołądź z literkami DG), z resztą zrobiłem to w sposób, który zbytnio nie utrudnia ich oglądania, jak to ma miejsce na niektórych stronach. Niestety, ale zostałem do tego zmuszony, gdy znalazłem na jednej ze stron internetowych moje zdjęcia z zamazanym logo i wpisanym swoim. Nie chcę z tego robić wielkiego "HALO", ale to czyste.... , by nie powiedzieć dosłowniej. Zdjęcia są po to, by z nich korzystać. Są tacy co proszą o możliwość ich użycia i tacy, co przynajmniej podpisują czyje i skąd pochodzą. Czy to wygórowane wymagania?

Zastanawiałem się też nad zlikwidowaniem tego bocznego menu, ale doszedłem do wniosku, że dotarcie w miarę łatwy i szybki sposób do konkretnych wiadomości przy tej ilości danych, jaka jest na stronie (obecnie ponad 1100 podstron), była by znacznie utrudniona. Jest zbyt dużo działów tematycznych, by to pomieścić w jednej belce.

Jeżeli klikniesz na pierwszą gwiazdkę ( * ) od góry w obecnym spisie treści, to zobaczysz próbkę nowego układu (jeszcze w fazie opracowania). Może trochę dziwny, ale po dopracowaniu może być lepszym od obecnego. Ktoś moze powiedzieć że ramka w ramce , to już lekka przesada. Być może.
Oprócz tego zmienia się układ linkowania podstron, by w każdej chwili można było zrezygnować z wersji ramkowej.

Jedynie co nie ulegnie zmianie, to kolorystyka (ogólna). Zawsze będzie to coś związane z niebieskim (nie pytaj dla czego). Ale to chyba nie problem. ;-)

Pozdrawiam

;-D
:)
zdjecia sa zdecydowanie za male i niewiele widac a takie swietne sad.gif
Te troche wieksze juz zdecydowanie lepsze!

Jak na prywatna strone prowadzona przez jedna osobe to zawartosc jest swietna i rewelacyjna. Rowniez regularnie odwiedzam prawie od poczatku jej powstania. Niestety wyglad jak z polowy lat 90-tych. Tylko unowoczesnic wyglad i mozna wygrywac konkursy wink.gif

Jesli pan Darek tu zajrzy to pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.