Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PKP stacja najbliżej ul...
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
lewuseczek
Witajcie,
szukam stacji która znajduje się najbliżej ul. Topolowej.

Będzie to moja pierwsza wizyta w Waszym mieście, a PKP nie udostępnia nigdzie dokładnych adresów stacji w Polsce.

Stąd moja prośba do Was, mieszkańców tego miasta o pomoc.

Szukam stacji która znajduje się najbliżej ul. Topolowej, z tego co się orientuje Osiedle Pogoria - poprawcie jeżeli się mylę :)

Z tego co ustaliłem to jest to stacja na ul. Kościuszki 1, ale nie jestem pewien czy jest to stacja która w planach podróży na pkp.com.pl występuje pod nazwą Dąbrowa Górnicza czy pod inną.

Mam nadzieje że mój post będzie zrozumiały dla Was użytkowników tego forum, a ja otrzymam pomocne mi wiadomości i wiedzę.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.
kwintosz
Witam.
Jak dla mnie, to najbliżej będziesz miał jak wysiądziesz na stacji Dąbrowa Górnicza Gołonóg. Mam nadzieję że inni to potwierdzą. Stacja ta znajduje się w pobliżu ulicy piecucha. Polecam stronę mapa.szukacz.pl wpisz sobie tamnazwę ulicy i miasto i daj największe powiększenie, to na linii kolejowej kropka pokaże Ci miejsce stacji PKP Dąbrowa Górnicza Gołonóg.
Swoją drogą ujrzysz tam coś takiego:

Stacja przy ul. Kościuszki to stacja "Dąbrowa Górnicza". To jest główna stacja w Dąbrowie ale niestety wstyd to przyznać nie wiem czy w ogóle byś się skapnął że wysiadasz w 130tys. mieście. Ruina i zadupie jakich mało.
Natomiast tu ujrzysz coś takiego:

uwierz nie sposób przegapić!!

Nie podam Ci czy ta stacja DG Gołonóg jest za czy przed DG bo nie wiem z której strony jedziesz. Ale to już sprawdzisz na stronie PKP i rozkładzie jazdy.

A ha, jeszcze jedno.. jeśli nie jedziesz osobowym, to musisz wysiąść w Dąbrowa Górnicza (tu i tak staje kilka pośpiechów) bo na DG Gołonóg pociągi pośpieszne i inne się w ogóle nie zatrzymują (bynajmniej tak było jeszcze kilka miesięcy temu).

Mam nadzieję że pomogłem.

P.S jak już do nas wpadasz, zapraszam nad nasze pojezierze: jeziora Pogoria I, II , III i IV.. naprawdę warto pospacerować.

Pozdrawiam
picaro
oczywiście, że najblizej jest stacja Dąbrowa Górnicza Gołonóg, jednak jeżeli nie znasz terenu to musisz sie toszkę ludzi popytać jak tam dojść (jakieś 15min), chyba że ktos po ciebie wyjdzie, ale jak nie to kilka wskazówek które ci sie może przydadzą. A więc możesz skorzystać z autobusu i w tym wpadku jeśli wysiądziesz na tej stacji to jest autobus nr 116 (http://www.kzkgop.pl/rozklady/ tu znajdziesz rozkład). Wsiadasz na przystanku Gołonóg Dworzec PKP, a wysiadasz na Łęknice Osiedle. Mozesz tez wysiasc na stacji Dabrowa Gornicza (tj. centrum) i zaraz obok dworca jest przystanek. Tu autobus nr 604 w kierunku przeciwnym niz centrum i wysiadasz na Leknice Niemcewicza lub Leknice Osiedle.
lewuseczek
Panowie dzięki za pomoc !

Będę jechał od strony Warszawy, trasę i te stacje z wyglądu znam bo już parę razy jechałem do sąsiedniego miasta jakim jest Sosnowiec.

kwintosz Stacja "DG" widziałem już pare razy, masz racje nie sposób jej przegapić, ale może wstyd się przyznać, podobała mi się :) ten jej stary wygląd. PKP podróżuje od niedawna, ale nasze Polskie stare stacje, gdyby były remontowane, były by piękne i urokliwe.

Panowie, macie racje że DG Gołonóg jest bliżej, wg map24.pl jest to 2.21 km drogą (ul. Piecucha/Parkowa/Leknice) To chyba tak, jak jedzie ten autobus o którym pisał picaro.

Wasza pomoc jest nieoceniona!

Dziękuje bardzo!

P.S. Powodzenia w prowadzeniu forum! Każde miasto potrzebuje niezależnego i niekomercyjnego miejsca w którym każdy jest na równi i może wypowiedzieć się własnym zdaniem.

Pozdrawiam
Dave
Witam kolego lewuseczek!
Nic dodać - nic ująć!
Od strony Warszawy wcześniej jest stacja Dąbrowa Górnicza - Gołonóg, ale tylko dla pociągów osobowych! Stacja dalej jest Dąbrowa Górnicza (Główna") - zatrzymują się tam osobwe, przyspieszone i pospieszne (ale tylko krajowe, międzynarodowe pospieszne - nie widzieć czemu - niestety nie sad.gif).
Nie zatrzymują się w ogóle w DG pociągi spółki PKP Intercity (z TLK włącznie).

A więc takie sa opcje:

1) jadąc pociągiem pospiesznym z Warszawy (krajowym! "Batory" i "Chopin" nie!) wysiadasz w Dąbrowie Górniczej (tej "głównej") za Gołonogiem, idziesz na przystanek komunikacji miejskiej koło dworca PKP (strona południowa) i autobus linii 604 dojeżdża na samą ulicę Topolową na osiedle Łęknice (czas przejazdu to 10-15 minut, cena biletu: 2,40 zł (cały) i 1,20 zł (ulgowy)) - należy wysiąść na przystanku "osiedle Łęknice/Łęknice osiedle". Tuż przy osiedlu znajduja się piękne nasze jezioro Pogoria (nie osiedle Pogoria ;-) );
2) jadąc pociągiem osobowym (tongue.gif) - oczywiście nie bezpośrednio - wysiadasz w Dąbrowa Górnicza Gołonóg - to oczywiśćie żart, bo chyba nikt tak nie jeździ, więc pkt 3:
3) jadąc pociągiem spółki PKP IC (TLK, Ex, IC) dojeżdzasz CMK do stacji Zawiercie, przesiadasz się w pociąg osobowy do: Gliwice/Katowice/Bielsko Biała (takie są tam relacje osobowych w kierunku DG) i dojeżdzasz do stacji Dąbrowa Górnicza Gołonóg (za stacją Dąbrowa Górnicza Ząbkowice) - czas przejazdu osobówką to ok 25 minut; przechodzisz na zachodnią (pn-zach?) stronę torów (nie tam, gdzie garaże wink.gif ) i albo idziesz piechotką do ulicy Topolowej (10-15 minut, zależy jaki numer posesji wink.gif ) albo podjeżdzasz 2 przystanki autobusem miejskim KZK GOP z przystanku Gołonóg Wczasowa (linia 116 lub 644) w kierunku osiedla Łęknice (Antoniowa dla linii 116) - w przypadku przejścia przez tory w Gołonogu na stronę wschodnią (pd-wch.?) do przystanku Gołonód dworzec PKP (tak jak pisał kolega wcześniej) - linie te same w tym samym kierunku (Antoniów/osiedle Łęknice), tyle, że o 1 przystanek więcej ;-)

To tyle.

Aha! Gdybyś jechał pociągiem EC, to byś musiał się wracać z Sosnowca Głównego PKP (albo nawet z Katowic) do DG Gołonóg, lub na przesiadkę komunikacją miesjką (nie polecam) do os. Łęknice :)

Noo - chyba wyczerpująco napisałem! ;-)

Zapraszamy do naszego "pięknego" miasta! :)
Arbas
Wysiądź w Dąbrowa Górnicza-Gółonóg, kieruj się jak wszyscy w stronę szlabanu, następnie w lewo do dzielnicy Łęknice, gdzie znajduje sie ulica Topolowa, a przy niej bloki mieszkalne nawet 10-piętrowe! Normalnym krokiem to 15-20 min, na taxi nie licz/
Od Topolowe jrst kilkaset metrów do jeziora Pogoria III.
Na osiedlu są wszystkie niezbędne sklepy z fryzjerem i apteką włącznie
Życzę miłego pobytu!

PS Jesli wysiądziesz na najbrzydszym dworcu w Polsce, czyli w naszej Dąbrowie Górniczej Centralnej /taka czerwona, rozsypująca się ruina/ raczej weź taxi.

Oczywiście podążaj po peronie za innymi podróżnymi, nie dziw się że wszyscy przechodzą przez tory /nie grozi to na pewno mandatem czy śmiercią/, idź za nimi NA PRAWO - wejdziesz na kilka taksówek. Negocjuj cenę!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.