Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: budżet 2004
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
pozdrawiam
Czy ktoŚ wie jakie inwestycje bĘdĄ realizowane w tym roku. Bo jak narazie to talek sie chwali Że uchwaliŁ budŻet na stronach um ale jak zwykle nie moŻna tam znaleĹşĆ Żadnego konkretu. Z tego co wiem to narazie jest tylko planowany remont wiaduktu w zĄbkowicach i tyle. W najnowszej talowej gazetce jest tez coŚ o ukŁadzie komunikacyjnym i o nurkowisku ale tam tez 0 konkretÓw.
pozdrawiam
Na inwestycje ma byĆ przeznaczone w tym roku 55 mln zŁ. Niby nie jest Ĺşle ale budŻet po gŁĘbszym przestudiowaniu jest dosyĆ wirtualny. Ok 80 mln majĄ satnowiĆ wpŁywy ze sprzedaŻy udziaŁÓw budynkÓw i gruntÓw. Tylko jak narazie nie ma chĘtnych do kupna wiĘc moŻemy mieĆ wielkĄ dziure budŻetowĄ.
pozdrawiam
Oto inwestycje o ktÓry siĘdowiedziaŁem a bedĄ realizowane w tym roku

- Budowa kanalizacji sanitarnej i deszczowej oraz wodociĄgÓw w dz. Strzemieszyce w rejonie ul. ĹšrÓdlana, Hetmańska, Studzienna,
- Kanalizacja w dzielnicy IX (budowa i adaptacja) w ul. Kasprowicza, Adamskiego, ŁĄczĄcej, Konopnickiej i Asnyka,
- Budowa ekranu akustycznego wzdŁuŻ ulicy Staszica,
- Remont wiaduktu nad dk1 (wkońcu tale znalazŁ 2,2 mln zŁ )
- Termomodernizacja szkÓŁ
- Remont budynku straŻy poŻarnej
rafi
Remont budynku strazy popieram jak najbardziej. Teraz nie wyglada zachecajaco. Co do kanalizacji, to na takie projekty kase od zawsze dawala Unia Europejska/fundusz ochrony srodowiska. Tylko trzeba napisac jakis sensowny wniosek w tym celu...No chyba, ze wniosek byl i ta modernizacja jest finansowana z funduszy UE wink.gif
A co znaczy termomonernizacja szkol? Mam nadzieje, ze lapie sie pod to remont budynku Sztygarki (przy Legionow Polskich). Az wstyd przejsc kolo tego. A gdyby to wyremontowac, walnac jakies dyskretne oswietlenie oswietlajace fasade to by bylo super...
pozdrawiam
No z tego co sie orientuje to na remont straŻy jest tylko 200tyŚ zŁ wiĘc cudÓw nie radze siĘspodziewaĆ. Kanalizacja jest finansowana ze ŚrodkÓw wŁasnych a ten ekran akustyczny z kredytu.

A co termomodernizacji to chodzi o wymiane kotŁÓw co, okien i ocieplenie budynkÓw. U nas program jest okrojony --- wymieniane sĄ tylko kotŁy i okna. O elewacji to moŻemy zapomnieĆ. A dokŁadnie o ktÓre szkoŁy chodzi to nie mam zielonego pojĘcia.

Dziwi mnie tylko to Że stare kotŁy wĘglowe wymienia siĘnowymi wĘglowymi. A tale tyle siĘnagadaŁ o likwidacji niskiej emisji.

Z tego co wiem to jedynie elewacja urzĘdu pracy ma byĆ ocieplona w tym roku
pozdrawiam
Co do nowych inwestycji dotarŁa do mnie informacja Że jeszcze w tym roku mam byĆ budowany ukŁad komunikacyjny w dzielnicy stasic do auto terminala ( dawna baza pkp na granicy dg i sosnowca)
pozdrawiam
No co z tĄ talowĄ kanalizacjĄ. CaŁy czas sŁysze Że to priorytet dla miasta, tale wydaje pieniĄdze na prawo i na lewo na nowe projekty a efekt to budowa kilku maŁych odcinkÓw sieci kanalizacyjnej.

A tym czasem w o wiele biedniejszym bĘdzinie jest caŁkiem na odwrÓt. Miasto dostaŁo 120 mln dotacji z ue, ma doŁoŻyc do interesu tylko 15%. NowĄ kanalizacje dostanie 1/4 miasta.

Poza tym bĘdzin caŁkiem nieĹşle siĘrozwija przy swoim maŁym budŻecie. Od kiedy baran zostaŁ prezydentem w bĘdzinie powstaŁy

2 supermarkety,
na koszelewie buduje siĘstrzeŻone osiedle domkÓw,
trwa remont placu dworcowego,
jeszce w tym roku bĘdzie 8 kamer,
gŁÓwna ulica bĘdzie wyŁĄczona z ruchu i powstanie tam pasaŻ, remontowane sĄ chodniki,
wŁadze dofinansowujĄ zakup nowych radiowozÓw,
wŁadze najprawdopodobniej stworzĄ spÓŁkĘz pkp i wyremontujĄ dworzec na wzÓr sosnowiecki ze sklepami itp,
powstaŁa takŻe filia politechniki cz a w planach jest park technologiczny,
trwa regulacja przemszy

Do tego wyburzane sĄ stare kamienice. Baran nawet wymyŚliŁ co zrobiĆ z menelami ktÓrzy zamieszkujĄ centrum. Tak Śrubuje czynsze w centrum Że element jest eksmitowany na peryferie.

OczywiŚcie do piĘknego miasta to jeszce troche bĘdzinowi brakuje bo zapÓĹşnienia sĄ wieloletnie. Tylko jak porÓwnuje bogatĄ dg i bĘdzin i inwestycje od ostatnich wyborÓw to widaĆ jakim dobrym tale jest prezydentem.

Do tego baran naciska na kupcÓw Żeby remontowali swoje sklepy albo wynosili siĘz centrum --- no i coraz wiecej kamienic otrzymuje nowe elewacje.

A w dg to nie prezydent rzĄdzi tylko kupcy ktÓrzy to demolujĄ nam gŁÓwnĄ ulice i przepĘdzajĄc wszelki niechciane inwestycje --- przy okazji obniŻajĄc nam znacznie wizerunek wŚrÓd wszelkich inwestorÓw (nie tylko tych od stacji benzynowych i marketÓw)
pozdrawiam
Co do nowych inwestycji to wŁaŚnie trwa odnawianie elewacji urzĘdu pracy.

TakŻe lokator odnawia elewacje bloku na rogu legionÓw polskich i jaworowej.

Niby nic ale zawsze bĘdzie jakaŚ poprawa estetyki naszego miasta.
Master
Inwestycje o jakich piszesz i jakie sa zawarte w budzecie DG to typowe "Łatanie dziur", nie ma Żadnej wizjii, ZERO KonkretÓw. A brakuje wielu rzeczy. Na przykŁad: Dworzec , ta caŁa Bibloteka na Centrum, remont drugiej strony Placu Centrum , budownictwo komunalne-nowe mieszkania.

No bo co to za inwestycja , odnowienie elewacji Urzedu Pracy??? nawet tego niewarto wspominaĆ , bo niedŁugo bedziemy sie cieszyc i wymieniaĆ , Że gdzieŚ pasy na drodze namalowali.
pozdrawiam
PS ja sie nie ciesze i tez zadnej wizji nie widze --- ja tylko informuje
pozdrawiam
Na bipie jest przetarg na realizacje projektu adaptacji um na biblitekĘmiejskĄ
pozdrawiam
No jak dobrze pÓjdzie to nasz budŻet uszczupli siĘo prawie 100mln czyli o inwestycjach zapomnijcie ( i to nie tylko w tym roku ). Do tego pewnie nie starczy na zwykŁe dziaŁanie naszego miasta. WiĘc szykujĄ siĘbardzo duŻe oszczĘdnoŚci i do tego miasto Żeby przetrwaĆ bĘdzie musiaŁo siĘratowaĆ kredytem. Tylko czy jakiŚ bank da nam go po wyczynach tala to juŻ nie jestem pewien.
pozdrawiam
No po ostatniej lekturze bipu nie mam dobrych wieŚci. JeŚli dobrze zrozumiaŁem to wŁasnie zabrano Środki na odbudowe wiaduktu, na dtŚ i na droge do autoterminala na stasicu. Za to przyspieszona ma byc budowa ekranu akustycznego i termomodernizacja komendy policji.
Master
CAŁY BUDZET 2004r

http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli...a/11/1/4761.pdf

Dochody 333mln
Wydatki 363mln

To bardzo duzo, miasta o porÓwnywalnej liczbie mieszkańcÓw nie zblizajĄ sie nawet do 300mln.

Ale niepokojace sĄ nastepujĄce rzeczy OBSŁUGA DŁUGU PUBLICZNEGO pochaŁania 6 mln rocznie!!!(i nie chodzi tu o spŁate , bo spŁata pozyczek i rat kredytowych to kolejne 10,5 mln),a koszt administracji publicznej 58 mln rocznie!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.