Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Za oknem...
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > OFF-TOPIC > Hyde-Park
Dami7
Litości!!! Zróbcie coś z ta pogodą, bo zwariuję.
Może forumowi przyrodnicy wiedzą, kiedy będzie prawdziwa wiosna? Może już widzieli jakieś oznaki? Napiszcie coś, narysujcie albo wklejcie foto jakiegoś tegorocznego kwiatka czy ptaszka (kaczek proszę nie wklejać, kaczki skrzeczą w tivi bez przerwy).
pulsatilla1214
Przebiśniegi to juz nawet przekwitły laugh.gif Krokusy w większości zresztą też biggrin.gif Kwitną iwy, wawrzynki, przylaszczki, złocie. A korony wierzb płaczących już delikatnie żółtawozielone smile.gif

Wiosna idzie, zimujacych ptaków już u nas znacznie mniej, od dawna trwają przeloty wiosenne, w lesie po powrocie śpiewają już drozdy, rudziki a nawet pojedyncze pierwiosnki. Na PIII Krystian już przyuważył tokujące perkozy dwuczube smile.gif Zdjęcia z sieci:

http://fotogalerie.pl/fotki/upload/26/31/8...47640393962.jpg

http://yvon.toupin.oiseaux.net/grebe.huppe.2.html#fiche

Śniegiem nie martwmy się, więcej wilgoci bedzie dla budzących się do życia roślinek. Na mrozy już nie ma szans smile.gif Dobrze, że ochłodzenie, przystopuje wegetację i na początku maja może wiele roślin uchronić przed późnymi przymrozkami.

P.S.

Dziś z PIV nieźle puścili wodę szykując się na "roztopy" biggrin.gif

Ale pamietajmy, że to dopiero przedwiośnie, nie wiosna smile.gif

A tu można posłuchać skowronków ( i nie tylko), które juz przyleciały - polnych już sporo, borowe w Dąbrowie też słychać od kilku tygodni w rzadkich sosnowych laskach ( rzadkie już w kraju ptaki smile.gif ). Może przy okazji ktoś rozpozna z głosu dzierlatkę, ktorej poszukuje Pawelele smile.gif

http://ptaki-wroblowe.tubaza.net/skowronki/skowronki.htm#l

i głosy dwuczubego, trzeci z kolei szczególnie charakterystyczny:
http://strony.aster.pl/ptaki/podicipe.htm#p1
Bathurst
biggrin.gif ...........A na PIII przy plaży Kazarka rdzawa podczepiła się pod stadko łabędzi i wyłudza od spacerowiczów łakocie... I podbiały już dawno zakwitły i zawilce gajowe w pełniej krasie biggrin.gif Nie wiem jak na Podlesiu ale w Pszczynie już się rozścieliły az miło było zerknąć z samochodu cool.gif Jest naprawdę dobrze biggrin.gif biggrin.gif

Mod: Ta kazarka to w ogóle rządzi tym stadem łabędzi tongue.gif Kto jeszcze nie widział zapraszam do wątku "Przyroda ...", są zdjęcia tego ciekawego ptaszka na forum smile.gif
Hator
dzis poopludniu bylo calkiem przyjemnie - oby tak dalej - alleluja i do przodu :)
Bathurst
I forsycje już kwitną na żółto. W Bielsku widziałem drzewa owocowe obsypane śnieznobiałym kwieciem - ciekawe na Podbeskidziu przecież jest chłodniej niż u nas a w Dąbrowie takowego niewidziałem.
pulsatilla1214
To zależy. W rejonach podgórskich na słonecznych stokach może byc cieplej niż u nas. Wyższe wyniesienie terenu to także brak przymrozków, zaciszne doliny chronią też od wychładzającego wpływu wiatru.
Bathurst
W mieście widziałem- zacienione podwórze starej kamienicy. Swoją drogą kapitalna starówka Bielska i Biała ( !)
pulsatilla1214
To tym bardziej cool.gif Zawsze przy budynkach jest wcześniejsza wegetacja - i z powodu cieplejszych ścian i gruntu. W Gołonogu np. najwczesniej przebisniegi wyrastają tez tuz przy ścianie takiej chałupki na Parkowej smile.gif A podwórze, choćby zacienione, ma niemal zerowy czynnik wychładzający wiatru, zaciszne miejsce.

Miasto (szczególnie duże i o zwartej zabudowie) zawsze tworzy mikroklimat, tzw. "wyspę ciepła" smile.gif A już słynne są kwitnące zimą mniszki nad rurami z ciepłą wodą biggrin.gif W nogi im ciepło w najtęższe mrozy tongue.gif
endriu

Takie "coś" wyrosło przed moim blokiem. biggrin.gif

Zaczyna się .... robić.... kolorowo!!!

pozdr...

Mod: fiołki wonne (Viola odorata)
Sebastian22
Za miesiac bedziemy miec juz kolorowo....zwlaszcza ja - na starym golonogu - na szczescie moje osiedle nie jest zbyt wybetonowane....
pulsatilla1214
W Gołonogu kwiaty można podziwać dłuższy czas, na ogródku przekwitły juz teraz krokusy, których pyłkiem posilał się trzmiel ziemny:

czy przebiśniegi:

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.