CYTAT(kamillll @ pią, 04 lut 2011 - 00:36)

to nie jest takie proste jak Ci się wydaje, to są narazie projekty itp.
jeżeli wiesz co to MTR to wiesz co może oznaczać dla rynku ich zamrożenie w obecnej formie...myślę że to na razie wolne dyskusje bez żadnych zobowiązań...i nie musisz polecać

temat znam od dawna...
Jasne, ja to rozumiem i się całkowicie z Tobą zgadzam, ale ja osobiście chciałbym aby władze miasta choć spróbowały się odezwać do operatorów w tej sprawie.
Ja osobiście mam teleofn w Orange i taryfę w której internet jest w rozsądnej cenie, jednak mimo iż Orange ma pozwolenie od UKE na masz UMTS2100 w odległości 500metrów od mojego domu, nie ma tam tego masztu a najbliższy jest około 2km od domu przez co czasem na telefonie pojawi mi się 1-2 kreski zasięgu 3G, jednak przeważnie jest to zero, na dworze już przeważnie jest 3G, mieszkam w Strzemieszycach.
W domu mam WiFi i nie potrzebuję 3G, ale uważam, że Strzemieszyce że swoimi 9000 mieszkańców zasługują aby mieć przyzwoite 3G (mam rodzinę w okolicach masztu 3G Orange w Strzemieszycach i tam internet chodzi chodzi bardzo dobrze, ale niestety u mnie już nie).
Wybaczcie, że w tym temacie to piszę, ale ja osobiście nie mam absolutnego zaufania do otwartych sieci WiFi bym bardziej kiedy sam mogę korzystać że stosunkowo taniego i szybkiego 3G w centrum DG, w telefonie mam opcję "mobile hot spot" do 5 urządzeń i to działa, więc takie sieci darmowego internetu mnie specjalnie nie interesują, bardziej mnie interesuje aby właśnie jak największy zasięg był 3G, każdego operatora. Uważam, że jak w niektórych krajach UE (np Finlandia) władze powinny zapewnić obywatelom dostęp do w miarę szybkiego internetu, nie darmowego, ani dotowanego czy coś, ale aby jak największa część społeczeństwa miała możliwość korzystania z szybkiego neta (ponad 1Mbps). W Dąbrowie w centrum obecnie jest nawet 42Mbps przez 3G, ale przedmieścia muszą się zadowolić 2G i maksymalnie 237kbps, a to trochę mało jeśli chce się używać tego do czegoś innego niż Opera Mini w telefonie (bo do tego nawet wystarcza).
PS
Hot Spoty w sklepach aby można było sprawdzić ceny produktów w internecie ... to by było ciekawe