QUOTE(bzenek @ Nov 21 2006, 01:44 AM)

• 21 listopada 2006, godz. 16.00 TOMASZ RACZEK „Jak powstają wielkie osobowości w kulturze”
Ależ to był wtorek. Można było zobaczyć na własne oczy trzech ludzi znanych z ekranów TV. W WSB występował pan Wojciech Olejniczak, w Bibilotece pan Tomasz Raczek, a w księgarni w Sosnowcu pan Władysław Bartoszewski. Zmęczony nieco polityką odpuściłem pana Olejniczaka, wybrałem pana Raczka i jeszcze zdążyłem na pana Bartoszewskiego.
Ale do faktów. Idea Uniwersytetu dla Wszystkich przy MBP okazała się strzałem w dziesiątkę. Idąc na spotkanie obawiałem się klapy frekwencyjnej. Jak to zwykle w Dąbrowie, promocja spotkania była katastrofalna. Na przykład informacja o nim znalazła się na stronie Urzędu Miasta kilka godzin przed rozpoczęciem. Czekało mnie jednak miłe zaskoczenie. O 16 wszystkie miejsca siedzące w nowej auli były już zajęte i razem z kilkunastoma nieco spóźnionymi słuchaczami siedzieliśmy na podłodze w przejściach między rzędami.
Od strony organizacyjnej wszystko było nieźle obmyślone. Każdy przed wejściem otrzymywał okazyjny kartonik z planem pierwszych 4 spotkań i miejscami na pieczątki potwierdzające udział. Pieczątki z przynjmniej 3 spotkań będą uprawniały do nico dłuższego przetrzymywania książek wypożyczonych z biblioteki oraz wezmą udział w losowaniu nagród.
Dodatkowo każdy dostał karteczkę pokazującą jakie książki pana Raczka znajdują się w zbiorach MBP i listę książek związanych mniej lub bardziej z tematem prelekcji a dostępnych z zbiorach biblioteki.
Inaugurację rozpoczeło tasiemcowe i przeraźliwie nudne przemówienie prezydenta Talkowskiego. Całe szczęście, że publiczność wyczuła po 10minutach pewną przerwę i oklaskami nie pozoliła na dalsze kontynuowanie tego arcydzieła sztuki oratorskiej :)
O samej prelekcji może nie będę się rozpisywał gdyż krótka wzmianka pokazała się na stronach Urzędu Miasta. Mnie zabrakło możliwości zadawania pytań po wykładzie. Jakoś tak od razu dyrekcja biblioteki wyskoczyła do pana Raczka z kwiatami i podziękowaniami, że zgniotła nam w ustach wszelkie pytania.
Sala audiowizualna zdała egzamin w trakcie premiery. Klimatyzacja skutecznie chłodziła i wentylowała, a akustyka okazała się całkiem niezła.
Podsumowując, debiut Uniwestytetu okazał się obiecującym sukcesem. Pojawiła się ciekawa inicjatywa zachęcająca mieszkańców do wyjścia z domów. I pozwalająca wynieść z powrotem do tego domu pewne przemyślenia. W zamkniętym dąbrowskim społeczeństwie takich pomysłów nigdy dosyć. Zachęcam wszystkich do udziału w następnym spotkaniu

-------------------------------------------------------------------------------------------
UWAGA ! UWAGA !
Zgodnie z ogłoszeniami wiszącymi przy wejściu do nowego budynku otwarcie gmachu MBP planowane jest na.... 2 stycznia 2007