IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> Urząd Pracy, Rynek pracy & bezrobocie
savalas
post czw, 03 wrz 2009 - 23:29
Post #41

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 612

CYTAT(Kamil_ @ czw, 03 wrz 2009 - 14:25) *
Nie proponują Ci żadnych staży ani praktyk?

można zapisać się na kurs, wtedy ma się 120 % zasiłku. Trzeba to zrobić samemu a nie czekać na ich propozycje. Ja tak wychaczyłem uprawnienia CNC

na staż trzeba, spełnić któryś z warunków:

doświadczenie zawodowe nie większe niż 6 miesięcy
poniżej 25r. życia
wykształcenie najlepiej podstawowe, niekiedy można mieć średnie ogólne
broń boże nie być studentem wyżej niż na 1 roku
mieć dziecko i wychowywać je samemu
no i oczywiście znaleść zakład pracy który się na ten staż zgodzi

Można też znaleść zakład który zatrudni osobę bezrobotną do prac interwencyjnych, wtedy zakład i urząd pracy płaci po połowie wynagrodzenie i składki

Ale, oczywiście nie dotyczy to osób, które mają w urzędzie znajomości.

Go to the top of the page

+Quote Post
bezrobotny
post nie, 06 wrz 2009 - 14:10
Post #42

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,428

Rząd pozwany za bezrobocie

2003-02-26 10:38:00
Jerzy Kisiel z Dąbrowy Górniczej pozwał do sądu Skarb Państwa i Urząd Rady Ministrów. Domaga się odszkodowania w wysokości 48 tys. zł za to, że nie ma pracy. Pierwsza w Polsce rozprawa, w której bezrobotny domaga się odszkodowania od Skarbu Państwa, odbędzie się 7 marca w Sądzie Okręgowym w Warszawie.

Jerzy Kisiel ma 52 lata. Żona, dwie córki. Jedna bezrobotna, druga uczennica trzeciej klasy gimnazjum. Żona bezrobotna. Kisiel bez pracy i prawa do zasiłku od trzech lat. Skończył studia hutnicze, ale nie ma dyplomu. Pracował w firmach budowlanych i remontowych. Od trzech lat chwyta się różnych zajęć, nawet za 30 zł miesięcznego wynagrodzenia. Składa tysiące ofert. Bez odpowiedzi.

Pozwał Skarb Państwa i Urząd Rady Ministrów. Domaga się odszkodowania w wysokości 48 tys. zł za to, że nie ma pracy.
Pierwsza w Polsce rozprawa, w której bezrobotny domaga się odszkodowania od Skarbu Państwa, odbędzie się 7 marca w Sądzie Okręgowym w Warszawie. Pełnomocnikiem Jerzego Kisiela będzie mecenas Henryk Dzido, senator Samoobrony, obrońca sądowy Andrzeja Leppera.

Muszą płacić

Kisiel powołuje się na artykuł 415 kodeksu cywilnego, który pozwala dochodzić zadośćuczynienia za winy wyrządzone przez sprawcę. - Państwo pozbawiło mnie źródeł dochodu poprzez nienależyte wykonywanie swoich obowiązków. Rząd nie ma nadzoru nad ministrami, toleruje się marnotrawstwo, szarą strefę i wygórowane pensje dla zarządów spółek państwowych. Pomoc społeczna uniemożliwia mi bytowanie w godziwych warunkach - wylicza Kisiel. W efekcie, jak dowodzi, nieudolnych działań rządu, stracił szansę na możliwość podjęcia pracy, przeżywa silny stres z tego powodu i nie widzi perspektyw dla swojej rodziny, a państwo konstytucyjnie zobowiązane jest do opieki nad obywatelami.

Swoje szkody z tytułu braku pracy wyliczył na 48 tys. zł i takiego domaga się odszkodowania. To różnica między otrzymywanym przez jego żonę zasiłkiem a minimum socjalnym obliczonym przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych w Warszawie. Ten ostatni przyjął 1739,10 zł jako minimum socjalne dla rodziny z jednym dzieckiem.

Kisiel jest bezrobotnym od 29 miesięcy. Pomnożył to przez minimum socjalne. Wyszło 50 tys. 434 zł. Odjął zasiłek rodzinny wypłacany co miesiąc żonie w wysokości 39 zł. Dało to 48 tys. zł.

- Pierwszy pozew złożyłem w listopadzie ub. r., ale sąd go oddalił. Wystąpiłem po raz kolejny. Obawiałem się, że sąd z racji pozwania rządu nie będzie rozpatrywał tej sprawy. Stało się inaczej. Zostałem zwolniony z kosztów procesowych - cieszy się Kisiel.

Do sądu na gapę

- Żyję na pożyczkach. Pierwszą wziąłem trzy lata temu od szwagra. Wygrał w totolotka 4,5 tys. zł. Dał mi pieniądze i nie może się doczekać, kiedy mu je oddam - opowiada Kisiel.
Szykuje się na rozprawę do Warszawy. - Nie mam na bilet. Nie wiem jak dojadę do stolicy. Pewnie na gapę, jeśli nie pożyczę - zastanawia się.

Zdaniem sądu: - sędzia Marian Krzysztof Zawała, rzecznik Sądu Okręgowego w Katowicach:

- Każdy ma prawo wnieść powództwo, tylko z jakim skutkiem? Rzeczą sądu będzie ustalenie, jaki jest m.in. związek przyczynowy między działaniem rządu a szkodą poniesioną przez
osobę wnoszącą powództwo. Czy faktycznie zawinił rząd, a na ile właśnie ta osoba jest odpowiedzialna za własną sytuację. Co zrobiła, by znaleźć pracę, jakie ma wykształcenie
i predyspozycje.

Przegrał z rządem przed sądem

2003-08-13 11:15:00
Jerzy Kisiel, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej, nie dostanie odszkodowania od rządu Rzeczpospolitej Polskiej za to, iż jako bezrobotny nie otrzymuje od państwa minimum socjalnego na utrzymanie czteroosobowej rodzinny. I Wydział Cywilny Sądu Okręgowego w Warszawie oddalił wczoraj jego pozew.

- W uzasadnieniu do wyroku dowiedziałem się rzeczy kuriozalnej, że przepisy Konstytucji nie są podstawą do dochodzenia swoich roszczeń. Mimo to nie zamierzam z nich zrezygnować - twierdzi Jerzy Kisiel i dlatego upoważnił swego adwokata Henryka Dzido do wniesienia apelacji od wyroku.

Z odszkodowania nie zrezygnuje

Były hutnik Jerzy Kisiel ma 52 lata, o 8 lat młodszą żonę oraz dwie niepracujące jeszcze córki. Cala rodzina utrzymuje się jedynie z doraźnych zapomóg uzyskiwanych w instytucjach pomocy społecznej. 200 do 300 złotych, jakie udaje się w ten sposób zebrać, nie zapewnia miesięcznego utrzymania rodziny. Przez ostatnie 29 miesięcy Kisiel odwiedził ponad 300 firm na Śląsku i w Zagłębiu w poszukiwaniu pracy. Wszędzie odprawiano go z kwitkiem. Wyliczył więc sobie, iż minimum socjalne na utrzymanie czteroosobowej rodziny wynosi 1 tys. 700 złotych miesięcznie, dlatego należy mu się 48 tys. złotych odszkodowania. Takie odszkodowanie, zdaniem sądu, nie należy się jednak bezrobotnemu.

Rząd mnie ignoruje...

Pierwsza i jedyna rozprawa w precedensowej sprawie o odszkodowanie za niemożliwość znalezienia pracy odbyła się w czwartek 7 sierpnia. - Nikt ze strony rządowej nie był ani na rozprawie, ani na ogłoszeniu wyroku - dodaje Kisiel. - To ewidentne ignorowanie pełnoprawnego, choć bezrobotnego obywatela. Zachowanie rządu mnie nie zniechęci, a ze swych roszczeń nie zrezygnuję, nawet gdybym miał sądzić się z rządem przed Trybunałem Praw Człowieka.

Dlaczego przedstawiciele rządu ignorują bezrobotnego? W Centrum Informacyjnym Rządu uzyskaliśmy lakoniczną odpowiedź.

- W świetle prawa pozwany nie ma obowiązku uczestniczenia w rozprawie - wyjaśnia Katarzyna Turska, pełniąca obowiązki dyrektora CIR w Warszawie.

Henryk Dzido, adwokat Jerzego Kisiela:

W uzasadnieniu do wyroku oddalającego pozew Jerzego Kisiela dowiadujemy się, że Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej nie jest źródłem prawa, na podstawie którego obywatel może dochodzić swoich roszczeń. Zdaniem sądu powinny nim być odpowiednie przepisy wykonawcze. Tymczasem artykuł 67, ustęp 2 tejże Konstytucji zapewnia pozbawionym możliwości pracy uzyskanie minimum socjalnego na przeżycie. Jeśli zaś brakuje przepisów wykonawczych, to jest to ewidentna wina rządu. Cieszę się, że tak sprawnie zapadł wyrok w tej sprawie. Pozwoli to na szybkie przygotowanie apelacji i przeniesienie roszczeń do wyższej instancji.

Marcin Kaszuba, rzecznik prasowy rządu:

Nie będę komentował decyzji niezawisłego sądu. Przy obecnym stanie budżetu państwa nie jest łatwo zaspokoić podstawowych potrzeb bezrobotnych, którym należy się współczucie. Uważam, że nie można obwiniać rządu za to, że ktoś nie potrafi znaleźć pracy. Nie widzę też nic dziwnego w tym, że nie wyznaczono pełnomocnika, który ze strony pozwanego uczestniczyłby w rozprawie. Nie ma takiego obowiązku. Sam premier Leszek Miller, nawet gdyby chciał, nie mógłby osobiście stawić się ani na rozprawie, ani na ogłoszeniu wyroku, ponieważ przebywa na urlopie.

Czy potrzeba to komentować, chyba nie. Bezrobotny ma w tym kraju ma takie prawa jak pies pod płotem, tak było, jest i będzie. angry.gif

+Quote Post
jd12
post wto, 02 lis 2010 - 12:00
Post #43

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,217

Witam
Czy korzystał ktoś ostatnio z usług urzędu pracy? W tym roku skończyłem studia. Jaka jest szansa że jak się zarejestruję to mnie wyślą np. na staż, czy może trzeba sobie samemu znaleźć firmę która mnie na taki staż przyjmie? Proszę o opinie i z góry za nie dziękuję.

Pozdrawiam

+Quote Post
Kamil_
post wto, 02 lis 2010 - 12:12
Post #44

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Zarejestruj się ale na nic nie licz. Kumplowi ostatnio nie mieli nic do zaoferowania.

+Quote Post
signaal
post wto, 02 lis 2010 - 13:02
Post #45

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

CYTAT(Kamil_ @ wto, 02 lis 2010 - 12:12) *
Zarejestruj się ale na nic nie licz. Kumplowi ostatnio nie mieli nic do zaoferowania.

Urząd pracy mógłby spokojnie pracować tylko do czerwca potem jedyne co robi to zapewnia pracę swoim urzędnikom.

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
beata
post wto, 02 lis 2010 - 19:53
Post #46

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 794

Faktycznie w naszym Urzędzie Pracy na pewno nie dostaniesz dobrej oferty pracy[jeżeli w ogóle jakąkolwiek dostaniesz].Ja jestem już zarejestrowana od lutego tego roku i nic mi nie proponowali.Jedynie co mi zaoferowali to kurs ale wcześniej muszę znaleźć firmę ,która podpisze taki papier ,że po zakończeniu kursu mnie przyjmie.Paranoja.No i oczywiście jak już coś Ci zaoferują to nie biorą odpowiedzialności za ofertę.Mój mąż jak był zarejestrowany otrzymał od nich ofertę pracy z ,której skorzystał no cóż niestety nie dostał żadnej umowy od pracodawcy to jeszcze po wynagrodzeniu śladu też nie było.A jak poszedł do urzędu na skargę to usłyszał ,że ich to nie interesuje,i ogłoszenie z tej firmy z powrotem wywiesili jako ofertę pracy, więc wydaje mi się że taka instytucja jak PUP powinna weryfikować ogłoszenia ,które sama wywiesza i oferuje prace ludziom.No chyba od tego też tam siedzą a nie tylko po to żeby organizować jakieś chore kluby pracy z których nic nie wynika i nie przynosi żadnych korzyści.

+Quote Post
zizi
post czw, 04 lis 2010 - 12:15
Post #47

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 196

W UP byłam nijednokrotnie zarejestrowana,raz tylko dostałam ofertę pracy bo pracodawca miał dofiansowanie. Wszystko wydawało się ok,ale pracodawca okazał się niezłym krętaczem i skończyło się na PIP.

UP nic nie daje,poza tym pomijam fakt ile jest tam zatrudnionych osób [od picia kawy].

--------------------

+Quote Post
motonita2002
post czw, 04 lis 2010 - 15:38
Post #48

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,438

CYTAT
UP nic nie daje,poza tym pomijam fakt ile jest tam zatrudnionych osób [od picia kawy].

Ponarzekać to najprościej. No tak, kończę studia z perspektywą że idąc do PUP znajdą dla mnie pracę - no rewelacja normalnie. O pracę trzeba walczyć już w trakcie studiów - takie są realia . A drugie primo - jeśli PUP dysponuje ściśle określonym budżetem na staże , szkolenia itp. pochodzącym z funduszy europejskich czy też innych - to jak nagle mają każdemu kto tam przyjdzie zaoferować propozycję stażu? Z pustego to i Salomon nie naleje. I taka mała anegdota na koniec:
http://www.youtube.com/watch?v=KFaGsqdV8yY

+Quote Post
vacu
post czw, 04 lis 2010 - 16:02
Post #49

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(motonita2002 @ czw, 04 lis 2010 - 16:38) *
O pracę trzeba walczyć już w trakcie studiów - takie są realia .

Dziś się zakłada, że każdy student może pracować, bo każdy studiuje zaocznie na pseudouczelni. Jak ja studiowałem to wracałem do domu po zajęciach ok. 16-17 a jeżeli bym na wszystko uczciwie chodził to jeszcze później. Dzień w dzień. Bywały semestry, że był dzień wolnego w tygodniu (ale wtedy zajęcia dłużej w inne dni), bywało, że takiego dnia nie było. Kiedy więc pracować niby? Można ew. w pizzerii na godziny czy przy takich dorywczych pracach ale tak to doświadczenia sobie nie "zrobisz"...
Ostatnie dwa semestry to oczywiście większy luz jednak ilu znam pracujących w tym okresie tak może 10% z nich obroniło się w terminie. Nie wiem, może przez te 3-4 lata coś się zmieniło ale z jednej strony chcemy by poziom kształcenia był wysoki a z drugiej każemy studentom urywać się z zajęć aby zdążyć na dniówkę..

+Quote Post
signaal
post czw, 04 lis 2010 - 20:49
Post #50

UZYTKOWNIK

CYTAT(motonita2002 @ czw, 04 lis 2010 - 14:38) *
CYTAT

Ponarzekać to najprościej. No tak, kończę studia z perspektywą że idąc do PUP znajdą dla mnie pracę - no rewelacja normalnie. O pracę trzeba walczyć już w trakcie studiów - takie są realia . A drugie primo - jeśli PUP dysponuje ściśle określonym budżetem na staże , szkolenia itp. pochodzącym z funduszy europejskich czy też innych - to jak nagle mają każdemu kto tam przyjdzie zaoferować propozycję stażu? Z pustego to i Salomon nie naleje. I taka mała anegdota na koniec:

Hmm jak nie potrafią znaleźć pracy ani nie maja funduszy na cokolwiek to po co są? Satysfakcjonowałaby Cię odpowiedź majstra co dom Ci remontuje, który wziął pieniądze, że nie wyremontuje bo nie umie?

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 04 lis 2010 - 21:21
Post #51

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(signaal @ czw, 04 lis 2010 - 19:49) *
CYTAT

Hmm jak nie potrafią znaleźć pracy ani nie maja funduszy na cokolwiek to po co są?

Przeczytaj ustawę i statut to się dowiesz po co są, bo to co wymieniłeś to raptem ułamek zajęć PUP. Co nie zmienia faktu, ze niektórzy tam są z namaszczeni i zajmują się nic nie robieniem.

+Quote Post
signaal
post pią, 05 lis 2010 - 12:27
Post #52

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ czw, 04 lis 2010 - 20:21) *
CYTAT(signaal @ czw, 04 lis 2010 - 19:49) *
CYTAT

Hmm jak nie potrafią znaleźć pracy ani nie maja funduszy na cokolwiek to po co są?

Przeczytaj ustawę i statut to się dowiesz po co są, bo to co wymieniłeś to raptem ułamek zajęć PUP. Co nie zmienia faktu, ze niektórzy tam są z namaszczeni i zajmują się nic nie robieniem.

No tak, zawsze uważałem, że walka z bezrobociem to ułamek zadań Urzędu PRACY. cool.gif cool.gif

--------------------

+Quote Post
Mały77
post pią, 05 lis 2010 - 12:45
Post #53

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(signaal @ pią, 05 lis 2010 - 11:27) *
No tak, zawsze uważałem, że walka z bezrobociem to ułamek zadań Urzędu PRACY. cool.gif cool.gif

Z ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
"Art. 9. 1. Do zadań samorządu powiatu w zakresie polityki rynku pracy należy:
1) opracowanie i realizacja programu promocji zatrudnienia oraz aktywizacji lokalnego rynku pracy stanowiącego część powiatowej strategii rozwiązywania problemów społecznych, o której mowa w odrębnych przepisach;
2) pozyskiwanie i gospodarowanie środkami finansowymi na realizację zadań z zakresu aktywizacji lokalnego rynku pracy;
2a) udzielanie informacji o możliwościach i zakresie pomocy określonej w ustawie;
3) udzielanie pomocy bezrobotnym i poszukującym pracy w znalezieniu pracy przez pośrednictwo pracy, poradnictwo zawodowe i informację zawodową oraz pomoc w aktywnym poszukiwaniu pracy;
3a) udzielanie pomocy pracodawcom w pozyskiwaniu pracowników przez pośrednictwo pracy oraz poradnictwo zawodowe i informację zawodową;
4) rejestrowanie bezrobotnych i poszukujących pracy;
5) (uchylony);
6) inicjowanie, organizowanie i finansowanie usług i instrumentów rynku pracy;
7) inicjowanie i wspieranie metodyczne tworzenia klubów pracy działających w innych niż powiatowy urząd pracy instytucjach i organizacjach;
8) (uchylony);
8a) inicjowanie, organizowanie i finansowanie szkoleń i przygotowania zawodowego dorosłych;
9) opracowywanie analiz i sprawozdań, w tym prowadzenie monitoringu zawodów deficytowych i nadwyżkowych, oraz dokonywanie ocen dotyczących rynku pracy na potrzeby powiatowej rady zatrudnienia oraz organów zatrudnienia;
10) inicjowanie i realizowanie przedsięwzięć mających na celu rozwiązanie lub złagodzenie problemów związanych z planowanymi zwolnieniami grup pracowników z przyczyn dotyczących zakładu pracy;
11) współdziałanie z powiatowymi radami zatrudnienia w zakresie promocji zatrudnienia oraz wykorzystania środków Funduszu Pracy;
12) współpraca z gminami w zakresie upowszechniania ofert pracy, upowszechniania informacji o usługach poradnictwa zawodowego, szkoleniach, przygotowaniu zawodowym dorosłych, stażach, organizacji robót publicznych oraz zatrudnienia socjalnego na podstawie odrębnych przepisów;
12a) współpraca z wojewódzkimi urzędami pracy w zakresie świadczenia podstawowych usług rynku pracy, w tym w opracowywaniu i aktualizacji informacji zawodowych oraz innych zasobów informacji dotyczących lokalnego rynku pracy przydatnych w poszukiwaniu pracy;
13) przyznawanie i wypłacanie zasiłków oraz innych świadczeń z tytułu bezrobocia;
14) wydawanie decyzji o:
a) uznaniu lub odmowie uznania danej osoby za bezrobotną oraz utracie statusu bezrobotnego,
cool.gif przyznaniu, odmowie przyznania, wstrzymaniu lub wznowieniu wypłaty oraz utracie lub pozbawieniu prawa do zasiłku, stypendium i innych finansowanych z Funduszu Pracy świadczeń niewynikających z zawartych umów,
c) obowiązku zwrotu nienależnie pobranego zasiłku, stypendium, innych nienależnie pobranych świadczeń lub kosztów szkolenia finansowanych z Funduszu Pracy,
d) odroczeniu terminu spłaty, rozłożeniu na raty lub umorzeniu części albo całości nienależnie pobranego świadczenia udzielonego z Funduszu Pracy, należności z tytułu zwrotu refundacji lub przyznanych jednorazowo środków, o których mowa w art. 46, oraz innych świadczeń finansowanych z Funduszu Pracy, o których mowa w art. 76 ust. 7a;
15) realizowanie zadań wynikających z koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego państw, o których mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. a-c, w zakresie świadczeń dla bezrobotnych, w tym realizowanie decyzji, o których mowa w art. 8 ust. 1 pkt 8 lit. c;
16) realizowanie zadań wynikających z prawa swobodnego przepływu pracowników między państwami, o których mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. a-c, w szczególności przez:
a) realizowanie zadań sieci EURES we współpracy z ministrem właściwym do spraw pracy, samorządami województw, związkami zawodowymi i organizacjami pracodawców,
cool.gif realizowanie zadań związanych z udziałem w partnerstwach transgranicznych EURES na terenie działania tych partnerstw;
16a) realizowanie zadań związanych z międzynarodowym przepływem pracowników, wynikających z odrębnych przepisów, umów międzynarodowych i innych porozumień zawartych z partnerami zagranicznymi;
17) badanie i analizowanie sytuacji na lokalnym rynku pracy w związku z postępowaniem o wydanie zezwolenia na pracę cudzoziemca;
18) organizowanie i finansowanie szkoleń pracowników powiatowego urzędu pracy;
19) opracowywanie i realizowanie indywidualnych planów działania;
20) realizowanie projektów w zakresie promocji zatrudnienia, w tym przeciwdziałania bezrobociu, łagodzenia skutków bezrobocia i aktywizacji zawodowej bezrobotnych, wynikających z programów operacyjnych współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego i Funduszu Pracy;
21) organizacja i realizowanie programów specjalnych;
22) udostępnianie informacji o osobach zarejestrowanych, w zakresie niezbędnym do realizacji zadań określonych w ustawie, innym instytucjom rynku pracy lub podmiotom, o których mowa w art. 24 ust. 1, oraz innym podmiotom publicznym albo podmiotom niebędącym podmiotami publicznymi, realizującym zadania publiczne na podstawie odrębnych przepisów albo na skutek powierzenia lub zlecenia przez podmiot publiczny ich realizacji;
23) współpraca z ministrem właściwym do spraw pracy w zakresie tworzenia rejestrów centralnych na podstawie art. 4 ust. 4;
24) inicjowanie i realizowanie projektów pilotażowych.
2. Zadania, o których mowa w ust. 1, są wykonywane przez powiatowe urzędy pracy wchodzące w skład powiatowej administracji zespolonej."

+Quote Post
signaal
post pią, 05 lis 2010 - 17:40
Post #54

UZYTKOWNIK

CYTAT(Mały77 @ pią, 05 lis 2010 - 11:45) *
CYTAT(signaal @ pią, 05 lis 2010 - 11:27) *

Z ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
"Art. 9. 1. Do zadań samorządu powiatu w zakresie polityki rynku pracy należy:
1) opracowanie i realizacja programu promocji zatrudnienia oraz aktywizacji lokalnego rynku pracy stanowiącego część powiatowej strategii rozwiązywania problemów społecznych, o której mowa w odrębnych przepisach;
2) pozyskiwanie i gospodarowanie środkami finansowymi na realizację zadań z zakresu aktywizacji lokalnego rynku pracy;
2a) udzielanie informacji o możliwościach i zakresie pomocy określonej w ustawie;
3) udzielanie pomocy bezrobotnym i poszukującym pracy w znalezieniu pracy przez pośrednictwo pracy, poradnictwo zawodowe i informację zawodową oraz pomoc w aktywnym poszukiwaniu pracy;
3a) udzielanie pomocy pracodawcom w pozyskiwaniu pracowników przez pośrednictwo pracy oraz poradnictwo zawodowe i informację zawodową;
4) rejestrowanie bezrobotnych i poszukujących pracy;
5) (uchylony);
6) inicjowanie, organizowanie i finansowanie usług i instrumentów rynku pracy;
7) inicjowanie i wspieranie metodyczne tworzenia klubów pracy działających w innych niż powiatowy urząd pracy instytucjach i organizacjach;
8) (uchylony);
8a) inicjowanie, organizowanie i finansowanie szkoleń i przygotowania zawodowego dorosłych;
9) opracowywanie analiz i sprawozdań, w tym prowadzenie monitoringu zawodów deficytowych i nadwyżkowych, oraz dokonywanie ocen dotyczących rynku pracy na potrzeby powiatowej rady zatrudnienia oraz organów zatrudnienia;
10) inicjowanie i realizowanie przedsięwzięć mających na celu rozwiązanie lub złagodzenie problemów związanych z planowanymi zwolnieniami grup pracowników z przyczyn dotyczących zakładu pracy;
11) współdziałanie z powiatowymi radami zatrudnienia w zakresie promocji zatrudnienia oraz wykorzystania środków Funduszu Pracy;
12) współpraca z gminami w zakresie upowszechniania ofert pracy, upowszechniania informacji o usługach poradnictwa zawodowego, szkoleniach, przygotowaniu zawodowym dorosłych, stażach, organizacji robót publicznych oraz zatrudnienia socjalnego na podstawie odrębnych przepisów;
12a) współpraca z wojewódzkimi urzędami pracy w zakresie świadczenia podstawowych usług rynku pracy, w tym w opracowywaniu i aktualizacji informacji zawodowych oraz innych zasobów informacji dotyczących lokalnego rynku pracy przydatnych w poszukiwaniu pracy;
13) przyznawanie i wypłacanie zasiłków oraz innych świadczeń z tytułu bezrobocia;
14) wydawanie decyzji o:
a) uznaniu lub odmowie uznania danej osoby za bezrobotną oraz utracie statusu bezrobotnego,
cool.gif przyznaniu, odmowie przyznania, wstrzymaniu lub wznowieniu wypłaty oraz utracie lub pozbawieniu prawa do zasiłku, stypendium i innych finansowanych z Funduszu Pracy świadczeń niewynikających z zawartych umów,
c) obowiązku zwrotu nienależnie pobranego zasiłku, stypendium, innych nienależnie pobranych świadczeń lub kosztów szkolenia finansowanych z Funduszu Pracy,
d) odroczeniu terminu spłaty, rozłożeniu na raty lub umorzeniu części albo całości nienależnie pobranego świadczenia udzielonego z Funduszu Pracy, należności z tytułu zwrotu refundacji lub przyznanych jednorazowo środków, o których mowa w art. 46, oraz innych świadczeń finansowanych z Funduszu Pracy, o których mowa w art. 76 ust. 7a;
15) realizowanie zadań wynikających z koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego państw, o których mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. a-c, w zakresie świadczeń dla bezrobotnych, w tym realizowanie decyzji, o których mowa w art. 8 ust. 1 pkt 8 lit. c;
16) realizowanie zadań wynikających z prawa swobodnego przepływu pracowników między państwami, o których mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. a-c, w szczególności przez:
a) realizowanie zadań sieci EURES we współpracy z ministrem właściwym do spraw pracy, samorządami województw, związkami zawodowymi i organizacjami pracodawców,
cool.gif realizowanie zadań związanych z udziałem w partnerstwach transgranicznych EURES na terenie działania tych partnerstw;
16a) realizowanie zadań związanych z międzynarodowym przepływem pracowników, wynikających z odrębnych przepisów, umów międzynarodowych i innych porozumień zawartych z partnerami zagranicznymi;
17) badanie i analizowanie sytuacji na lokalnym rynku pracy w związku z postępowaniem o wydanie zezwolenia na pracę cudzoziemca;
18) organizowanie i finansowanie szkoleń pracowników powiatowego urzędu pracy;
19) opracowywanie i realizowanie indywidualnych planów działania;
20) realizowanie projektów w zakresie promocji zatrudnienia, w tym przeciwdziałania bezrobociu, łagodzenia skutków bezrobocia i aktywizacji zawodowej bezrobotnych, wynikających z programów operacyjnych współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego i Funduszu Pracy;
21) organizacja i realizowanie programów specjalnych;
22) udostępnianie informacji o osobach zarejestrowanych, w zakresie niezbędnym do realizacji zadań określonych w ustawie, innym instytucjom rynku pracy lub podmiotom, o których mowa w art. 24 ust. 1, oraz innym podmiotom publicznym albo podmiotom niebędącym podmiotami publicznymi, realizującym zadania publiczne na podstawie odrębnych przepisów albo na skutek powierzenia lub zlecenia przez podmiot publiczny ich realizacji;
23) współpraca z ministrem właściwym do spraw pracy w zakresie tworzenia rejestrów centralnych na podstawie art. 4 ust. 4;
24) inicjowanie i realizowanie projektów pilotażowych.
2. Zadania, o których mowa w ust. 1, są wykonywane przez powiatowe urzędy pracy wchodzące w skład powiatowej administracji zespolonej."

Odetchnąłem... Dopóki "współpracują z ministrem właściwym do spraw pracy w zakresie tworzenia rejestrów centralnych na podstawie art. 4 ust. 4;" oraz "organizują i finansują szkolenia pracowników powiatowego urzędu pracy;" to jest dobrze. rolleyes.gif smile.gif

--------------------

+Quote Post
mawwm
post sob, 06 lis 2010 - 08:43
Post #55

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

Frontem do interesanta - w piątek PUP czynny do 13:45, w środę niby do 17:00 ale w zasadzie jest tylko kilka "urzędujących" urzędniczek. Brawo, PUP wprowadza 38 godzinny tydzień pracy, kiedy szary obywatel tego doczeka?

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
Mały77
post sob, 06 lis 2010 - 09:35
Post #56

UZYTKOWNIK

CYTAT(mawwm @ sob, 06 lis 2010 - 07:43) *
Frontem do interesanta - w piątek PUP czynny do 13:45, w środę niby do 17:00 ale w zasadzie jest tylko kilka "urzędujących" urzędniczek. Brawo, PUP wprowadza 38 godzinny tydzień pracy, kiedy szary obywatel tego doczeka?

Oj chyba problemy z liczeniem mamy:
http://pup-dg.pl/urzad/godziny_urzedowania.html

+Quote Post
Reaper
post sob, 06 lis 2010 - 10:31
Post #57

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,132
GG: 3986289 status gadu-gadu

CYTAT(Mały77 @ sob, 06 lis 2010 - 08:35) *
CYTAT(mawwm @ sob, 06 lis 2010 - 07:43) *

Oj chyba problemy z liczeniem mamy:
http://pup-dg.pl/urzad/godziny_urzedowania.html

Oj, faktycznie, kolega wyżej się pomylił. Suma godzin otwarcia PUP dla interesantów wynosi nie 38, a 37,5 godziny... Przerw nie odliczałem.

Co do przydatności tego urzędu nie ma się co wypowiadać. Szlachetny status bezrobotnego miałem 4 miesiące i przez ten okres nie zaproponowali mi nic, nawet stażu (brak funduszy). I jak młody człowiek ma sobie radzić po szkole/studiach, jeżeli PUP nie ma mu do zaoferowania ani pracy, ani żadnej pomocy finansowej? O zasiłku nie ma co mówić, ale dodatek aktywizacyjny? Urząd powinien być wdzięczny ludziom, którzy sami sobie znaleźli pracę i w ten sposób wyręczyli PUP...

+Quote Post
Mały77
post sob, 06 lis 2010 - 12:14
Post #58

UZYTKOWNIK

CYTAT(Reaper @ sob, 06 lis 2010 - 09:31) *
Oj, faktycznie, kolega wyżej się pomylił. Suma godzin otwarcia PUP dla interesantów wynosi nie 38, a 37,5 godziny... Przerw nie odliczałem.

Sorry, ale Ty przychodzisz do pracy przygotowany, stanowisko pracy masz gotowe i tylko siadasz i robisz? A słyszałeś coś o procedurach rozpoczęcia i zakończenia pracy? I co - przerwy wprowadzone z Kodeksu Pracy też byś chciał odliczać od czasu pracy? A powiem Ci więcej - za każdą godzinę przepracowaną wg Kodeksu Pracy przysługuje 5 min. przerwy.
Poza tym znajdź mi Urząd, który rozpoczyna przyjmowanie interesantów zaraz po otwarciu. Ale rozumiem, że krytykujesz ten nasz, bo nie znalazł Ci pracy.

CYTAT(Reaper @ sob, 06 lis 2010 - 09:31) *
Co do przydatności tego urzędu nie ma się co wypowiadać. Szlachetny status bezrobotnego miałem 4 miesiące i przez ten okres nie zaproponowali mi nic, nawet stażu (brak funduszy). I jak młody człowiek ma sobie radzić po szkole/studiach, jeżeli PUP nie ma mu do zaoferowania ani pracy, ani żadnej pomocy finansowej? O zasiłku nie ma co mówić, ale dodatek aktywizacyjny? Urząd powinien być wdzięczny ludziom, którzy sami sobie znaleźli pracę i w ten sposób wyręczyli PUP...

Po pierwsze - Urząd Pracy pośredniczy tylko w kontaktowaniu potencjalnych pracodawców z pracobiorcami - nie tworzy sam miejsc pracy. Jeżeli nie ma na rynku pracy w Twoim zawodzie to wybacz, że Urząd znajdzie Ci zakład, który Cię przyjmie.
Po drugie - co do wsparcia dla młodych ludzi to fakt - ale tu trzeba winić rządzących, którzy w ustawie zapisali wsparcie (lub jego brak) dla młodych ludzi lub dali tyle pieniędzy ile dali na te formy wsparcia.
Po trzecie - ilość osób skierowanych na staż w ostatnich siedmiu miesiącach:
wrzesień 2010 - 145
sierpień 2010 - 70
lipiec 2010 - 24
czerwiec 2010 - 88
maj 2010 - 112
kwiecień 2010 - 212
marzec 2010 - 186
(dane z www.pup-dg.pl)

+Quote Post
Master
post sob, 06 lis 2010 - 12:19
Post #59

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

Reaper , ale to ze Urząd Pracy Ci nie zaproponuje to jest jasne i t nie jest wina urzędu a sytuacji na rynku pracy. Urzadpracy nie tworzy miejsc pracy a pomaga, jak sie zainteresujesz to dostaniesz dotacje, kurs, szkolenie itp . Dodatek aktywizacyjny tez jest.

+Quote Post
vacu
post sob, 06 lis 2010 - 12:43
Post #60

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Mały77 @ sob, 06 lis 2010 - 13:14) *
Po pierwsze - Urząd Pracy pośredniczy tylko w kontaktowaniu potencjalnych pracodawców z pracobiorcami - nie tworzy sam miejsc pracy.

Z tym, że powiem ci, że mam pewne doświadczenie z PUP (co prawda nie z DG a z Będzina) od drugiej strony - jako "pracodawca". Wygląda to tak, że PUP robi wielką łaskę, żeby w ogóle przyjąć ofertę czy wywiesić na tablicy ogłoszeń, jeżeli już przyjmie (uznaliśmy, że skoro jest bezrobocie a potrzeba nam średnio wykwalifikowanych pracowników to chyba PUP powinien być właściwym miejscem więc byliśmy uparci) to przysyła ludzi albo "z księżyca" (potrzebowaliśmy elektryków z minimalnym doświadczeniem lub bez ale wykształconych w tym kierunku na poziomie jakimkolwiek a przychodzili przysłowiowi piekarze ze skierowaniem), albo mieszkających 30 km od siedziby firmy w miejscu, z którego dojeżdża się do nas z czterema przesiadkami a autobus jeździ dwa razy dziennie itp. itd. Poza tym w ogóle przysłali może z 10 osób maksymalnie w tym żadnego elektryka mieszkającego w rejonie, z którego można dojechać powiedzmy w godzinę.
Więcej już się więcej do PUP nie zgłosiliśmy, nie dość, że trzeba jakieś papiery wypełniać to efekt mizerny. Dasz ogłoszenie na jakikolwiek portal czy do gazety i masz setki chętnych, pełny wybór, zawsze znajdziesz sensownego pracownika. Więc o jakim my tu pośrednictwie mówimy?

+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:16
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza