IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

167 Stron V  « < 45 46 47 48 49 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja KZK GOP, Autobusy & Tramwaje
Ocena 5 V
juar_78
post śro, 16 sty 2008 - 14:18
Post #921

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 580

Widzę, że "standard" naszej komunikacji tak się już przyjął, że każdy głos wołający o normalność (tj. niezatłoczony autobus) może narażać się na krytykę. Nie wiem co zmieniło się po likwidacji 821 bo już parę latek nie jeżdżę autobusami (bądź sporadycznie). Te parę lat temu jeździłem i wiem, że rano autobusy do Katowic to katastrofa. Ok jako student nie narzekałem bo się przyzwyczaiłem. Młody i zdrowy to mogę postać w tłoku, choć bywało tak, że część ludzi na redenie miała trudności się upchać. Potem zaczęli puszczać tylko przeguby więc było troszkę lepiej. Ale przecież autobusami jeżdżą różni ludzie. Osoby starsze, dzieci, ktoś może być chory, kobieta w ciąży itd. W ich przypadku taka podróż to może być faktycznie katastrofą. Nie dziwie się więc reakcją ludzi. Wiem również jakie są realia (brak kasy, autobusów). Wiem, że tłok w szczycie to obrazek z wielu miast. Ale wybaczcie. Mieszkamy w 2 milionowej o ile się nie mylę aglomeracji, a moje wrażenia przy porównaniu standardu naszych autobusów i tramwajów w porównaniu z innymi dużymi miastami są przygnębiające. Przeważnie stare autobusy, każdy jak z innej parafii (malowanie, oznakowanie), w większości fatalne przystanki, zero komunikacji nocnej, tramwaju to już przez grzeczność nie wspominam.
arek

Go to the top of the page

+Quote Post
marcin.p
post śro, 16 sty 2008 - 15:54
Post #922

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Powtarzam po raz kolejny: KZK GOP to najgorszy organizator komunikacji w kraju!!!!!! I nie ma tu związku to, że gminy mało dają itd... To jest wymówka! Gdyby potrafili działać to uzyskaliby takie pieniądze jakich potrzebują. Ale jak narazie jestem przeciwny zwiększeniu nakładów na KZK GOP przez gminę Dąbrowa Górnicza. Bo po co? Żeby reformować komunikację po śląskiej stronie GOP-u?

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mydliczek
post śro, 16 sty 2008 - 17:01
Post #923

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 139

Są już 3 gotowe. Nie ma znaków inwalidy na żadnym

Osiedle Mydlice Pętla

+Quote Post
:)
post śro, 16 sty 2008 - 17:34
Post #924

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

nie no co to ma byc lac.gif vio (14).gif

a gdzie to???? Bylo w projekcie zawartym w przetargu

Na razie straszny syf, nawet nie widac nawierzchni. Chyba to jeszcze uporzadkuja. Do tego jeszcze malowanie poziome - u nas na kazdym ma byc Ale to pewnie na koncu, gdy wszystkie zrobia

CYTAT(siara @ śro, 16 sty 2008 - 15:54) *
Powtarzam po raz kolejny: KZK GOP to najgorszy organizator komunikacji w kraju!!!!!! I nie ma tu związku to, że gminy mało dają itd... To jest wymówka! Gdyby potrafili działać to uzyskaliby takie pieniądze jakich potrzebują. Ale jak narazie jestem przeciwny zwiększeniu nakładów na KZK GOP przez gminę Dąbrowa Górnicza. Bo po co? Żeby reformować komunikację po śląskiej stronie GOP-u?

Ze najgorszy to zgoda! Ale jak to nie ma zwiazku ze gminy daja malo??? To skad by uzyskali te pieniadze jesli nie od gmin jak na calym swiecie?
Nie wiem czy jest mozliwe zwiekszenie stawek za wozokilometr bez nowego przetargu. Pamietajmy ze PKM wygral przetargi na linie sosnowieckie i dabrowskie bardzo dawno temu, ceny ropy od tego czasu bardzo zdrozaly a stawki te same. Dobrze ze chociaz bedzinskie na nowych i wlasnie nie ujawiono ile wynosza. Ale to tak maja i inni w KZK. Bez reformy i prawdziwych przetargow z wysokimi wymaganiami bedzie coraz gorzej. Ale na to gminy beda musialy dawac o wiele wiecej niz obecnie. Doraznie mozna sie ratowac finansujac nowe autobusy, czego nie chca robic.
Jestes przeciwny a nie zdziw sie ze sytuacje gdy nie bedzie mial kto kierowac i autobus nie przyjedzie beda coraz czesciej. Pensje musza wzrosnac albo czeka nas dramat. W calym kraju sa problemy z brakiem pracownikow a przedsiebiorstwa swiadczace uslugi dla KZKGOP sa nawet o polowe biedniejsze od innych ze wzgledu na te stawki wiec z czego. To samo dotyczy pracownikow zaplecza technicznego w PKMie, ktorzy teraz za ta sama pensje maja o wiele wiecej pracy i pracuja w stresie zeby do rana udalo sie wszystko naprawic.
Swoja droga skoro brakuje tylu pracownikow to PKM ma z tego tez oszczednosci wykorzystujac pozostalych. Moze by tak podniesc im pensje z tej kasy, ktora powinna byc dla tych ktorych brakuje.

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post śro, 16 sty 2008 - 18:15
Post #925

UZYTKOWNIK

Kasa dla PKM-u ok, ale wsadzać ją do kasy KZK? NIE! Dlaczego? Właśnie dlatego, że KZK jeśli juz coś robi, a raczej planuje, to w śląskiej części GOP-u. A my co? Mamy dawać kasę, żeby w Gliwicach czy Bytomiu jeździły piękne, nowoczesne tramwaje? NIE! Ale jeśli KZK opracuje plan rozwoju po 2013 roku i w tym planie uwzględni DG i pozostałe miasta Zagłębia, to po 2013 miasto powinno dac więcej! Ale na takich warunkach to ani grosza więcej. ANI GROSZA!

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
pozdrawiam
post czw, 17 sty 2008 - 04:27
Post #926

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

CYTAT(siara @ śro, 16 sty 2008 - 17:15) *
Kasa dla PKM-u ok, ale wsadzać ją do kasy KZK? NIE! Dlaczego? Właśnie dlatego, że KZK jeśli juz coś robi, a raczej planuje, to w śląskiej części GOP-u. A my co? Mamy dawać kasę, żeby w Gliwicach czy Bytomiu jeździły piękne, nowoczesne tramwaje? NIE! Ale jeśli KZK opracuje plan rozwoju po 2013 roku i w tym planie uwzględni DG i pozostałe miasta Zagłębia, to po 2013 miasto powinno dac więcej! Ale na takich warunkach to ani grosza więcej. ANI GROSZA!
Używaj argumentów i jakiś faktów bo to co piszesz jest zwykłą nieprawdą. Miasta płacą jedynie za linie przebiegające na ich terenie i z tego co roku KZK GOP musi się rozliczać. A to że KZK GOP chce rozwijać linie na śląsku jest tylko wynikiem tego że tam gminy znacząco więcej pieniędzy przeznaczaj na komunikacje miejską co w zagłębiu praktycznie w ogóle się nie zdarza. KZK GOP nie może również praktycznie podjąć żadnej decyzji o czymkolwiek bez bezwzględnej akceptacji UM. Oczywiście do tego KZK GOP nie opracował żadnego planu tylko zrobił to zewnętrzny audytor. A jak dalej chcecie tylko krytykować nie mając żadnego realnego pomysłu na KM to proponuje wizytę w Londynie. Tutaj właśnie istnieje komunikacja najlepsza na świecie która różni się głównie tym od KZK GOP że jest kilka krotnie droższa, a dokładnie jest taki sam burdel.O jakiej ty kasie dla PKMu piszesz - przecież w zagłębiu nikt nic nie chce dać. DG od 3 lat kupuje 6 używanych autobusów i kasy na to nie może znaleźć. W Sosnowcu w tym roku najpierw miało być 5 milionów zł ( co już było śmieszne) później został z tego 1 mln a teraz okazuje się że PKM nic nie dostanie, a Będzin nawet nie był zainteresowany przejęciem akcji TŚ.
CYTAT(juar_78 @ śro, 16 sty 2008 - 13:18) *
Widzę, że "standard" naszej komunikacji tak się już przyjął, że każdy głos wołający o normalność (tj. niezatłoczony autobus) może narażać się na krytykę. Nie wiem co zmieniło się po likwidacji 821 bo już parę latek nie jeżdżę autobusami (bądź sporadycznie). Te parę lat temu jeździłem i wiem, że rano autobusy do Katowic to katastrofa. Ok jako student nie narzekałem bo się przyzwyczaiłem. Młody i zdrowy to mogę postać w tłoku, choć bywało tak, że część ludzi na redenie miała trudności się upchać. Potem zaczęli puszczać tylko przeguby więc było troszkę lepiej. Ale przecież autobusami jeżdżą różni ludzie. Osoby starsze, dzieci, ktoś może być chory, kobieta w ciąży itd. W ich przypadku taka podróż to może być faktycznie katastrofą. Nie dziwie się więc reakcją ludzi. Wiem również jakie są realia (brak kasy, autobusów). Wiem, że tłok w szczycie to obrazek z wielu miast. Ale wybaczcie. Mieszkamy w 2 milionowej o ile się nie mylę aglomeracji, a moje wrażenia przy porównaniu standardu naszych autobusów i tramwajów w porównaniu z innymi dużymi miastami są przygnębiające. Przeważnie stare autobusy, każdy jak z innej parafii (malowanie, oznakowanie), w większości fatalne przystanki, zero komunikacji nocnej, tramwaju to już przez grzeczność nie wspominam.arek
To niestety standardem światowym jest to, że autobusy są zatłoczone w szczycie. Tylko my to już wiemy i generalnie zastanawiamy się co z tym z robić. Tylko "sapanie" o dziadkach, dzieciach i kobietach w ciąży nic tu nie zmieni, nic nie wnosi do dyskusji. W innych miastach jest lepiej bo ludzie płacą około 2 razy więcej przez szczelniejszy pobór opłat i ze swoich lokalnych podatków a i tak nie jest tak cudownie. Co to w Warszawie nie ma 20 letnich autobusów czy może 35 letnich tramwajów czy może tłoku nie ma. Za to jest stawka za kilometr która dobija już do 10zł a u nas się jeździ za 3. Ale Siara więcej nie da bo mu się śląskość KZK GOP nie podoba.

Zacznijmy wreszcie rozmawiać o konkretnych rozwiązaniach finansowych a nie dyskutować o głupotach.

PS i wcale nie chciałem być złośliwy tylko już bardzo jestem zmęczony 10 raz na tym forum opisywać podstawy funkcjonowania KM. Gdybyście ten wątek prześledzili uważnie od początku do końca to wasze zdanie i wiedza a przez co wasze wypowiedzi były by bardziej merytoryczne

Ten post edytował pozdrawiam czw, 17 sty 2008 - 04:33

+Quote Post
juar_78
post czw, 17 sty 2008 - 07:59
Post #927

UZYTKOWNIK

Tylko wiesz co. Przeciętny człowiek z ulicy ma prawo "sapać" jak to powiedziałeś. Nie musi być fachowcem od komunikacji miejskich. Od tego płaci podatki i finansuje wynagrodzenia osób zatrudnionych w urzędach oraz takich instytucjach jak KZK GOP, aby Ci dobrze organizowali komunikację. W GOP-ie od paru ładnych lat tylko słychać gadanie co trzeba zrobić i jak a efektów jakoś nie widać. Widać je za to w innych miastach. Zawsze jak słyszę argumentację, że coś źle funkcjonuje bo pieniędzy jest za mało, to zapala mi się lampka kontrolna. Bo wg mnie to zawsze tylko półprawda. Druga połowa tej prawdy to lepsze wykorzystanie tego co jest.
Nie wiedziałem również, że ten wątek to forum dla fachowców od komunikacji miejskiej, którzy mają rozwiązywać jej problemy. Jesteś dobry z tego tematu ok. Dla Ciebie też są dziedziny życia (szczególnie szeroko rozumianego sektora publicznego), w których masz mniej merytorycznej wiedzy. Czy to znaczy, że jeśli czujesz, że cos funkcjonuje nie tak (w urzędzie skarbowym, służbie zdrowia, etc.), to bez merytorycznej znajomości tematu nie możesz wyrazić swojej opinii i oczekiwać poprawy ?

Pozdrawiam,
arek

+Quote Post
pozdrawiam
post czw, 17 sty 2008 - 13:26
Post #928

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

CYTAT(juar_78 @ czw, 17 sty 2008 - 06:59) *
Tylko wiesz co. Przeciętny człowiek z ulicy ma prawo "sapać" jak to powiedziałeś. Nie musi być fachowcem od komunikacji miejskich. Od tego płaci podatki i finansuje wynagrodzenia osób zatrudnionych w urzędach oraz takich instytucjach jak KZK GOP, aby Ci dobrze organizowali komunikację. W GOP-ie od paru ładnych lat tylko słychać gadanie co trzeba zrobić i jak a efektów jakoś nie widać. Widać je za to w innych miastach. Zawsze jak słyszę argumentację, że coś źle funkcjonuje bo pieniędzy jest za mało, to zapala mi się lampka kontrolna. Bo wg mnie to zawsze tylko półprawda. Druga połowa tej prawdy to lepsze wykorzystanie tego co jest.
Nie wiedziałem również, że ten wątek to forum dla fachowców od komunikacji miejskiej, którzy mają rozwiązywać jej problemy. Jesteś dobry z tego tematu ok. Dla Ciebie też są dziedziny życia (szczególnie szeroko rozumianego sektora publicznego), w których masz mniej merytorycznej wiedzy. Czy to znaczy, że jeśli czujesz, że cos funkcjonuje nie tak (w urzędzie skarbowym, służbie zdrowia, etc.), to bez merytorycznej znajomości tematu nie możesz wyrazić swojej opinii i oczekiwać poprawy ?
Pozdrawiam,
arek

No właśnie o to chodzi, że pomysł na to forum był taki, iż prowadzimy w tym temacie tylko rozmowy merytoryczne. Ja daleki jestem od ograniczania komukolwiek wolności wypowiedzi, tylko jakby każdy chciał na coś ponarzekać to forum stało by się mało czytelne. A to, że pieniądze gdzieś tam są marnowane to ja też wiem. Tylko nie wiem gdzie i co zrobić żeby to zmienić i tego właśnie chciałbym się dowiedzieć. Pozdro

Ten post edytował pozdrawiam czw, 17 sty 2008 - 13:52

+Quote Post
bzenek
post czw, 17 sty 2008 - 15:51
Post #929

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(:) @ śro, 16 sty 2008 - 19:34) *
nie no co to ma byc lac.gif vio (14).gif

Jak dla mnie megaROTFL (tak się to pisze ? ) laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Ma ktoś konto na skyscrapercityforum ? Można bez żenady to umieścić w wątku "Kretynizmy drogowe i inne mistrzostwa naszego kraju". Tylko koniecznie musi być podpis - europejskiej klasy przystanek projektowany i budowany przez 2 lata w Dąbrowie Górnicznej. mellow.gif

Jak widzimy jest on w oczywisty sposób przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wszyscy zachwycamy się cudowną rampą podjazdową dla wózków inwalidzkich. Dech zapiera też wyraźne oznaczeniem krawędzi poprzez zastosowanie innego wzoru kostki - to dla niewidomych. blink.gif

Ja wiem, że te przystanki to jest tylko zasłona dymna dla zakupu nowych autobusów i nikt nigdy się nad nimi nie zastanawiał. Tym niemniej jestem zaszokowany brakiem skrupułów dąbrowskich władz. mellow.gif

O ile w Sosnowcu i Będzinie przynajmniej zrobili dobrą minę do złej gry - powstawiali wiaty, zrobili tablice informacyjne to w DG pojechali po najmniejsze linii oporu.

Najpierw starali sie przeciągnąć sprawę aby utracić dofinansowanie i potem zwalić wszystko na Unię Europejską, a jak się to nie udało to łaskawie wywalili parę metrów kostki - niech się motłoch cieszy. No sorry, jeszcze na wiosnę domalują zygzak na jezdni blink.gif blink.gif blink.gif

Dziękujemy Panie Prezydencie Podraza rolleyes.gif
Dziękujemy Panie Prezydencie Talkowski rolleyes.gif

Ten post edytował bzenek czw, 17 sty 2008 - 16:55

+Quote Post
juar_78
post czw, 17 sty 2008 - 15:54
Post #930

UZYTKOWNIK

CYTAT(pozdrawiam @ czw, 17 sty 2008 - 11:26) *
No właśnie o to chodzi, że pomysł na to forum był taki, iż prowadzimy w tym temacie tylko rozmowy merytoryczne. Ja daleki jestem od ograniczania komukolwiek wolności wypowiedzi, tylko jakby każdy chciał na coś ponarzekać to forum stało by się mało czytelne. A to, że pieniądze gdzieś tam są marnowane to ja też wiem. Tylko nie wiem gdzie i co zrobić żeby to zmienić i tego właśnie chciałbym się dowiedzieć. Pozdro

Ok teraz rozumię konwencję. Zatem jeśli coś mi się nie będzie podobać w moim mieście to nie mogę zabierać głosu, póki nie rozeznam problemu merytorycznie i nie zaproponuję rozwiązań.

Moją intencją była obrona artykułu w jednym z dzienników a dokładniej rzecz biorąć akceptacja utyskiwania biednych pasażerów, którzy mogą mieć dość podróżowania taką komunikacją. Nie podobało mi się w szczególności stwierdzenie "jakiś bełkot o 11 miesięcznych dzieciach". Wszak jednak 11 miesięczny pasażer nie jest merytoryczny.

+Quote Post
marcin.p
post czw, 17 sty 2008 - 16:01
Post #931

UZYTKOWNIK

Ok, zgadzam się, że się nie znam na komunikacji! Ale wiem, że działalność KZK GOP zmusza mnie do korzystania z innych środków transportu!

A może ktoś wie ile miasto płaci KZK za wozokilometr na terenie DG? Wtedy policzymy i zobaczymy czy KZK nie może płacić zleceniobiorcom po ok.10zł czy nie chce! Bo mnie się wydaje, że KZK bierze duzo więcej niż potem wypłaca

Ten post edytował siara czw, 17 sty 2008 - 16:15

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
:)
post czw, 17 sty 2008 - 16:11
Post #932

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT(bzenek @ czw, 17 sty 2008 - 15:51) *
Ma ktoś konto na skyscrapercityforum ? Można bez żenady to umieścić w wątku "Kretynizmy drogowe i inne mistrzostwa naszego kraju". Tylko koniecznie musi być podpis - europejskiej klasy przystanek projektowany i budowany przez 2 lata w Dąbrowie Górnicznej. mellow.gif

Nawet w tamtym watku wstyd to pokazac, bo tez cale otoczenie i to co widac na zdjeciu mozna by umiescic w watku o rosyjskich miastach np jako Wladywostok i nikt by sie nie zorientowal wink.gif

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post czw, 17 sty 2008 - 19:24
Post #933

UZYTKOWNIK

CYTAT
Używaj argumentów i jakiś faktów bo to co piszesz jest zwykłą nieprawdą. Miasta płacą jedynie za linie przebiegające na ich terenie i z tego co roku KZK GOP musi się rozliczać

W takim razie dlaczego DG płaci za podwójny tramwaj 28, autobusy 34,79,182? Komu z DG te linie są potrzebne? Niewielu chyba... Po za tym czy DG płaci za tramwaj 24 i autobus 243?

CYTAT
A to że KZK GOP chce rozwijać linie na śląsku jest tylko wynikiem tego że tam gminy znacząco więcej pieniędzy przeznaczaj na komunikacje miejską co w zagłębiu praktycznie w ogóle się nie zdarza.

Czyli każda gmina płaci inną stawkę? Bo to, że nie daje kasy PKM-owi to nie powinno miec znaczenia, jeśli płaci za linie, które u nas jeżdżą! A więc DG powinna dawać tyle samo co gminy śląskie. Czyli KZK nas oszukało!

CYTAT
A jak dalej chcecie tylko krytykować nie mając żadnego realnego pomysłu na KM to proponuje wizytę w Londynie. Tutaj właśnie istnieje komunikacja najlepsza na świecie która różni się głównie tym od KZK GOP że jest kilka krotnie droższa, a dokładnie jest taki sam burdel.

Czyli KZK GOP uczy się od najlepszych! BRAWO!

CYTAT
W innych miastach jest lepiej bo ludzie płacą około 2 razy więcej przez szczelniejszy pobór opłat i ze swoich lokalnych podatków a i tak nie jest tak cudownie.

Co masz na myśli? Cennik w Wa-wie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu czy Gdańsku wcale nie jest wyższy niż u nas, a jeśli już to wcale nie 2 razy!

CYTAT
Co to w Warszawie nie ma 20 letnich autobusów czy może 35 letnich tramwajów czy może tłoku nie ma. Za to jest stawka za kilometr która dobija już do 10zł a u nas się jeździ za 3.

A jechałem w Wa-wie tym 30-letnim tramwajem? Komfort jazdy lepszy w tym naszym "pierwszym zmodernizowanym w zaj. będzin..." i większości TŚ-owskich tramwaji

CYTAT
Ale Siara więcej nie da bo mu się śląskość KZK GOP nie podoba.

TAK! Nie dam więcej bo KZK nie sprawiedliwie rozdziela to co ma! A od nas kase ma, bo przecież sam pisałeś, że każda gmina płaci do kasy KZK za linie przebiegające po jej terenie...

A chcecie konkretów o KM w rejonie?
1. całkowita przywatyzacja PKM-ów... Bo po co płacić na 2 razy za to samo? Lepiej raz a wiecej!
2. "unormalizowanie" przetargów... jasne zasady, bez uprzywilejowania
3. zmiana taryfikatora biletów na barzdiej opłacalny
4. podniesienie stawek za przejazd bez biletu, przy jednoczesnej większej ściągalności mandatów! Nie da się? A ja Wam mówię, że się da! I rozliczony będzie każdy jadący beż biletu!

Ten post edytował siara czw, 17 sty 2008 - 19:27

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Padziu
post czw, 17 sty 2008 - 20:25
Post #934

KK25

Nr użytkownika: 917
GG: 5456583 status gadu-gadu

CYTAT(siara @ czw, 17 sty 2008 - 19:24) *
W takim razie dlaczego DG płaci za podwójny tramwaj 28, autobusy 34,79,182? Komu z DG te linie są potrzebne? Niewielu chyba... Po za tym czy DG płaci za tramwaj 24 i autobus 243?
Czyli każda gmina płaci inną stawkę? Bo to, że nie daje kasy PKM-owi to nie powinno miec znaczenia, jeśli płaci za linie, które u nas jeżdżą! A więc DG powinna dawać tyle samo co gminy śląskie. Czyli KZK nas oszukało!
Czyli KZK GOP uczy się od najlepszych! BRAWO!
Co masz na myśli? Cennik w Wa-wie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu czy Gdańsku wcale nie jest wyższy niż u nas, a jeśli już to wcale nie 2 razy!
A jechałem w Wa-wie tym 30-letnim tramwajem? Komfort jazdy lepszy w tym naszym "pierwszym zmodernizowanym w zaj. będzin..." i większości TŚ-owskich tramwaji
TAK! Nie dam więcej bo KZK nie sprawiedliwie rozdziela to co ma! A od nas kase ma, bo przecież sam pisałeś, że każda gmina płaci do kasy KZK za linie przebiegające po jej terenie...
A chcecie konkretów o KM w rejonie?
1. całkowita przywatyzacja PKM-ów... Bo po co płacić na 2 razy za to samo? Lepiej raz a wiecej!
2. "unormalizowanie" przetargów... jasne zasady, bez uprzywilejowania
3. zmiana taryfikatora biletów na barzdiej opłacalny
4. podniesienie stawek za przejazd bez biletu, przy jednoczesnej większej ściągalności mandatów! Nie da się? A ja Wam mówię, że się da! I rozliczony będzie każdy jadący beż biletu!

Powiem tak : Jakby bilety były tańsze (80gr. po 1 mieście) to bym płacił a za 1.2zł jak jadę 2-3 przystanki to mi sie nie opłaca (i tak mnie nie sprawdzą tongue.gif ). Ciekawe czy u nas by się sprawdziły bilety czasowe tak jak w Łodzi czy Poznaniu

Ten post edytował Padziu czw, 17 sty 2008 - 20:26

+Quote Post
juar_78
post pią, 18 sty 2008 - 13:39
Post #935

UZYTKOWNIK

Odnośnie narzekania na KZK GOP. Tragicznie nie jest nawet jeszcze to jaki jest stan komunikacji teraz ale co się zmieniło na przestrzeni kilku lat. Ja na uczelnie skończyłem jeździć gdzieś około 2000r. Teraz jeżdżę autobusami sporadycznie ale jednak. Mój brat też jeszcze nie dawno jeździł na uczelnie. Wrażenie jest takie, że przez te 7 lat (a to szmat czasu jakby co) niewiele się na plus zmieniło. Przepełnienie busów pozostało, tabor poprawił się niewiele (bo solarisów nie ma znów tak dużo, w ogóle brak nowych autobusów przegubowych, nie wiliczam tu kupionych używek bo to tylko półśrodek) a w niektórych przypadkach (vide tramwaje) wręcz się pogorszył, komunikacji nocnej nadal brak, jak wielu jeździło na gapę tak nadal to robią, infrastruktora tramwajowa na niektórych liniach (np. 26 do Mysłowic) podupada coraz bardziej. Jedynie co się poprawiło to oczywiście ceny (choć trudno mieć o to pretensje). W międzyczasie za to liczba planów, wizji, koncepcji wręcz kosmiczna.

+Quote Post
Dave
post sob, 19 sty 2008 - 21:17
Post #936

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Eeeh! Widzę, że się wątek rozwinął i sporo postów tu pwostało, do których i ja dołączę, choć na wszystko nie odpowiem, bo albo nie wszystko wiem, albo nie pamiętam już, co kto pisał albo nie wiem ;-)

1) Ktoś (chyba Sebastian22) pomerdał linie albo czegoś nie wie: linia tramwajowa 26 od wieeelu lat (co najmniej od 15) jest obsługiwana ZAWSZE plano pojedynczymi wagonami - jedyny wyjątek nastąpił 1 listopada i ostatnio w Sylwestra i Wigilię z racji kursowania co 20 a nie co 10 minut! I jeśli są to planowe składy (ustalone przez KZK GOP) to Tramwaje Śląskie dostaję za te kursy wyższą stawkę za wozokilometr (tak, jak za skład) - w pozostałych przypadkach stawka za tą linię, jak i inne pojedyncze, jest niższa.

2) w Dąbrowie Górniczej ani miasto ani KZK GOP NIE PŁACI Tramwajom Śląskim za podwójne wagony na linii 28, ani też na czasem trafiające się składy na 21! To, że akurat na 28 pojawi się skład (najczęściej w soboty), to już jest "widzimisię" przewoźnika, czy TŚ z różnych przyczyn: braku pojedynczych wagonów, awarii solówki, wolnego składu na stanie w zajezdni, motorniczych, którzy mają "swoje" składy i im akurat wydjzei obsługa linii 28 to nie przechodzą na solówki tylko swoimi składami obsługują tą linie itp.
A tak notabene - od paru lat obserwuję spadek frekwencji na linii 21 i rzadko jest tak, że jeżdżą tak przepełnione, że nie można do nich wejść - jeśli się już tak trafi to z reguł wtedy, gdy długo nic nie jechało albo w pojedynczych przypadkach w szczycie. Cóż! Dużo osób odeszło od komunikacji miejskiej i naszych "pięknych" tramwajów to i miejsca więcej!

3) Uśmieszku! Przestań już powtarzać o tym braku nowych, unijnych wiat w D.G. bo może akurat coś się zmieni na ostatnią chwilę, i te wiaty jakieś tam jednak będą?! :> Jest to prawie niemożliwe, ale cuda się zdarzają! Będzie to będzie! Nie będzie to nie będzie! I tak "modernizacja" tych przystanków to jeden pic i powinna się tym czym prędzej zająć Komisja Europejska - łącznie z nowymi wozami i liniami i zapowiedzami przystanków a raczej częstym ich brakiem w autobusach!

4) Siara! Fora internetowe często przeglądają pracownicy KZK GOP, nierzadko szefostwo i Twoje wypowiedzi na publicznym forum są chyba troszkę za ostre! A szczególnie, jeśli chcesz być kiedyś pracownikiem tego związku! ;-) KZK GOP tworzą nasze miasta i to w ich interesie jest pilnowanie, aby w danym mieście (u nas DG) komunikacja miejska była na poziomie! Skoro Ty piszesz, że Cię nie obchodzi, co się dzieje w Katowicach, Gliwicach i na Śląsku i że tam są nowe tramwaje i lepsza komunikacjia a u nas nie, to ich zapewne nie obchodzi, co i jak jest u nas! O to ma dbać przedstawiciel miasta w KZK GOP!
Druga sprawa to to, że KZK GOP nie maczał palców w tym, że te "nowe" tramwaje (Karliki) jeżdżą po Śląsku a u nas nie! Nie mieszaj wszystkiego razem!
Jasne, że każda gima płaci inną stawkę do KZK GOP! Z choinki się urwałeś? :| To Katowice, gdzie jest najwięcej linii miały by płacić tyle samo (mniej lub więcej) Czeladź, czy Świętochłowice czy nawet Pyskowice?! :| Dąbrowa płaci za każdą linię, która przebiega po jej terenie - proporcjonalnie do kilometrów, ile ta linia łącznię w kursach wykonuje. Choć zdaje się, że od stycznia tego roku, sposób finansowanie i skłądek gmin do KZK GOP miał się zmienić i składki są jakoś płacone od rodzaju linii i jej dochodowości - cokolwiek to znaczy i jakkolwiek to przyjmować...
A przez "szczelniejszy pobów opłat" to zapewne autor miał na myśli nie tyle cennik biletów i taryfa w tych "innych miastach", co pewnie skuteczniejsze egekwowanie zapłaty za ten przejazd, a przez podatki płacowe przez mieszkańców pewnie miał na myśli większe stawki za wzkm z tychże podatków.
A to, ile miasto płaci skąłdek do KZK GOP winno być w BIPie na stronie internetowej miasta, a jeśli nie ma a chcesz wiedzieć, wyślij zapytanie do urzędu, gdyż takie informacje są jawne!

5) juar_78! Mylisz się! Przez ostatnie 7 lat zmieniło się sporo w KM, ale faktycznie nie tyle, ile by się oczekiwało! Jedynie w dziedzinie tramwajów się pogorszyło, ale to MA SIĘ zmieniać od teraz! W 2000 roku, keidy i ja jeździłem do szkoły, w GOPie nikt nie marzył o niskopodłogowym przegubowym autobusie! BYło wtedy raptem parę sztuk (krótkich!) w Katowicach i GLiwicach i tyle! No i w PUP Czeladź 3 Volva. A teraz, jakby nie patrzeć, trochę nowych wozów jest i stale ich przybywa!

6) Padziu! Bez komentarza i ingor na Twojego posta i te 40 groszy różnicy w cenie biletu!

+Quote Post
Padziu
post sob, 19 sty 2008 - 22:25
Post #937

KK25

Dave - 40 gr. w jedną stronę w dwie strony to już 80 gr czyli już mam 1 bilet więcej czyli co 3 przejazd mam za darmo a mi głównie chodzi o spróbowanie biletów czasowych, jestem ciekaw czy by sie to sprawdziło i mam pomysł na sprawdzanie biletów - WE WSZYSTKICH krótkich autobusach wsiadanie przodem a w przegubach kanarinios ( dla nie wtajemniczonych kanary = kontrolerzy biletów) i w tramwajach !!! Więcej kontrolerów którzy nie boją się że dostaną w mordę bo sam znam przypadki że podszedł (bilety do kontroli i...) i tańsze bilety bo teraz dużo osób nie płaci bądź korzysta z prywaciarzy bo są TAŃSI!!! U nas bilety są za drogie naprawdę dlatego większość nie płaci i na dodatek są bezkarni bo wiedzą że i tak nie będzie kanarów!!!

+Quote Post
Dave
post sob, 19 sty 2008 - 22:48
Post #938

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Taaa?! Co Ty nie powiesz o kanarach Padziu? biggrin.gif
To bilet może i kosztować 50 groszy i będzie tańszy, tak samo chleb może też tyle kosztować i wypłata też może przecież wynosić 400 zł minimalna a nie 1000 zł - i wyżyjesz za to?!
A komunikacja miejska to działa za darmo?!

+Quote Post
Padziu
post nie, 20 sty 2008 - 00:04
Post #939

KK25

Dave - pytanie - kiedy widziałeś kanara na trasie DG centrum - Gołonóg osiedle i na odwrót??? I nie zmieniaj tematu o jakichś 400 zł na wyżycie ale pomyśl - jak by były bilety tańsze to na pewno większość ludzi zaczęła by je kasować i KZK przestałby wreszcie narzekać że kasy nie ma i kolejne podwyżki cen biletów wprowadzać (bo gdzie szukać kasy jak nie tam ??) to moim zdaniem ludzi zniechęca bo nie dość że tabor jest jaki jest to jeszcze wołają tyle za bilet (przytaczacie Warszawę - patrzcie jaki oni maja tabor - ile nowych autobusów a ile 30-letnich ikarusów i innych rzęchów ???) A tak na marginesie często obecnie korzystasz z komunikacji miejskiej?? Kasujesz bilety??? Jak często są kanary wtedy kiedy kasujesz bilet??? odpowiedz na te pytania prosze wink.gif

+Quote Post
szer
post nie, 20 sty 2008 - 10:36
Post #940

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Ehehehehe Dave ma racje musze przyznać ;p. Obniżka cen może i by pomogła w przyciągnięciu wiekszej ilości osób, ale napewno nie naprawiła by sytuacji... Gdyby się dało obniżyć ceny byletów to napewno by to zrobili... Ale koszta teraz są dużo większe niż wcześniej...

Nie wiem jak u Dave'a =], ale jak ja jeżdże to nigdy nie ma kanarów ;p. Pewnie u niego zawsze są ;p

--------------------
33001,04

+Quote Post

167 Stron V  « < 45 46 47 48 49 > » 
Reply to this topicStart new topic
9 Użytkowników czyta ten temat (9 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 08:12
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza