IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

167 Stron V  « < 41 42 43 44 45 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja KZK GOP, Autobusy & Tramwaje
Ocena 5 V
bzenek
post wto, 25 gru 2007 - 23:20
Post #841

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

CYTAT(Dave @ wto, 25 gru 2007 - 14:36) *
27 i 28 grufnia (czwartek i piątek) komunikacja miejska KZK GOP działa normalnie jak w dni robocze a nie jak w soboty!

Faktycznie, troszku się zagalopowałem w uniesieniu smile.gif

Tego typu ograniczenia świąteczna istnieją od kilkunastu lub więcej lat i nie wiem, czemu się tu dziwić, skoro rok i 2 lata temu było tak samo

Jak coś głupiego trwa od dłuższego czasu to mam sie z tym zgadzać i nie dziwić, że nie mam czym dojechać do roboty albo na kielicha do ciotki ? Jak na mój gust powinien istnieć szkielet linii "strategicznych" dla regionu, który będzie funkcjonował w piątek-świątek z niezmienną częstością i niezawodnością. Tak aby nikt nie zastanawiał się wychodząc na przystanek czy jest wigilia czy pierwszy dzień wiosny.

Kilkanaście lat temu to mieliśmy w GOP region typowo robolski ale powolutku to się zmienia i uważam, że za tym powinna nadążać tez komunikacja. Powinna umożliwiać ludziom kulturalny dojazd do kina, teatru, restauracji. I to właśnie wieczorami w soboty, niedziele i święta.

przejźdźcie się teraz jakimś autobusem albo tramwaje (zwłaszcza do południa) i zobaczcie, jaka jest freknwecja! Po co wozić powietrza?

Dobrze wiesz, że ten argument dotyczy zauważalnej części linii KZK i to także w dni robocze.

Jestem za ograniczenie KM w święta, ale LOGICZNIE

I tu widzisz w zupełności się zagadzamy. Ze swej strony 58 minutowe czekanie w Katowicach na autobus do DG uważam za wyjątkowo nielogiczne smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post śro, 26 gru 2007 - 10:44
Post #842

Guests

Proszę mi powiedzieć dla jakich pasażerów są adresowane autobusy 801, 821, 831? Dla studentów m.in. prawda? Po likwidacji 821 chcą puszczać 801, 831 górą jakby były nie wiadomo jakie korki? Nawet sobie mogą puszczać tunelem, bo nie raz tak jechały, ale dlaczego wyłączają z obsługi przystnek na Gwiazdach na który wsiadają studenci z AE, UŚ i Politechniki? Kłody pod nogi! Nie mówię już o tym, że zmian w rozkładzie nie skoordynowali z autobusami miejskimi, z których ludzie się przesiadają.

+Quote Post
bzenek
post śro, 26 gru 2007 - 17:10
Post #843

UZYTKOWNIK

CYTAT(Fremlin @ śro, 26 gru 2007 - 12:44) *
Kłody pod nogi!

blink.gif
To mają być jakieś przetasowania w 801/821/831 ???
Szczerze mówiąc nie rozumiem o co Ci chodzi. mellow.gif
Możesz napisać jeszcze raz ?

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post śro, 26 gru 2007 - 17:28
Post #844

Guests

CYTAT(kzkgop.pl @ śro, 26 gru 2007 - 15:10) *
Wprowadzone zostają korekty rozkładów jazdy na linii autobusowej 27 oraz nowa organizacja linii przyspieszonych na ciągu Katowice - Dąbrowa Górnicza. Układ linii 801, 821 i 831 zostaje zastąpiony układem dwóch linii o numerach 801 i 831 wraz ze zmianą trasy linii 831 poprzez skierowanie jej bezpośrednio z ulicy Sokolskiej tunelem średnicowym w kierunku Dąbrowy Górniczej. Jednocześnie likwidacji ulega linia 821. Nowe rozkłady jazdy linii nr 801 i 831 zapewniają regularną łączną częstotliwość kursowania w dni robocze w godzinach szczytów komunikacyjnych co 10-15 minut, natomiast w pozostałych porach co 30 minut.
Na wniosek gminy Dąbrowa Górnicza korekcie ulegają rozkłady jazdy linii 237 oraz 637, w celu umożliwienia dojazdów do szkół.

+Quote Post
Bartek
post śro, 26 gru 2007 - 17:31
Post #845

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Likwidacja linii 821 jest wielkim skandalem, bo ja! wink.gif nią jeździłem do pracy jak i wielu innych ludzi.

Na tej linii jeździły autobusy przegubowe Ikarusy i nie było tłoku, a teraz już sobie nie wyobrażam jeżdżenia do pracy w U15 ohmy.gif

Dobra, wyczytałem że chyba też będą jeździć Ikarusy bo nie wszędzie jest podkreślenie że jedzie U15 tongue.gif

Ten post edytował Bartek śro, 26 gru 2007 - 17:39

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 27 gru 2007 - 12:17
Post #846

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Dla mnie nowy rozklad jest lepszy (co do 800-setek) Linie 821 co prawda zlikwidowano ale kursy przerzucono na 831 wiec np. w centrum bedzie wiecej busów niz bylo. Druga sprawa - bardziej pasuja mi godziny odjazdow z Katowic. Wg. starego rozkladu 801 odjezdzal 16.50 i czesto nie zdążałem a teraz mam 17.00 17.15 i 17.30 więc super. Po poludniu jezdzi 831 - i super bo nie zatrzymuje sie przy Novotelu - dla mnie kolejny dobry pomysł bo moze jechac tunelem (a jak mialby sie zatrzymywac przy gwiazach to musialby jechac rondem lub robić petle przy wyjezdzie aby zmienic pas), za to dolozono mu przystanek na Dąbrówce. Jedynie szkoda ze nadal w dni wolne musimy sie telepać np. 811 a także co dziennie, po godzinie 19.30....być może kiedyś wpadną na pomysł ze połączenie z Katowicami jest ważne nie tylko w godzinach szczytu. (o nocnej komunikacji nie wspominam bo jej poprostu niema - w sosnowcu sie dało czemu u nas nie?)

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post czw, 27 gru 2007 - 12:44
Post #847

Guests

Heloooł, a nie zauważyłeś na jakim przystanku wsiadają studenci UŚ/AE/Politechniki? Teraz z powodu tego że trzeba będzie iść na Korfantego stracimy ok. 2 autobusy jadące w kierunku Dąbrowy. Jak chcą sobie jęździć tunelem to niech jeżdżą, ale niech kołują na skrzyżowaniu i stają pod Novotelem.

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 27 gru 2007 - 12:50
Post #848

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(Fremlin @ czw, 27 gru 2007 - 12:44) *
Heloooł, a nie zauważyłeś na jakim przystanku wsiadają studenci UŚ/AE/Politechniki? Teraz z powodu tego że trzeba będzie iść na Korfantego stracimy ok. 2 autobusy jadące w kierunku Dąbrowy. Jak chcą sobie jęździć tunelem to niech jeżdżą, ale niech kołują na skrzyżowaniu i stają pod Novotelem.

No coz moge powiedzieć - dla kogoś jest lepiej a dla kogoś gorzej....

+Quote Post
bzenek
post czw, 27 gru 2007 - 15:55
Post #849

UZYTKOWNIK

No i bardzo dobrze - dwa tygodnie temu jechałem z Gołonoga do banku na Redenie, zamyśliłem się chwilkę i... wysiadłem na Środuli laugh.gif

A tak na poważnie to krok w dobrym kierunku. Omijanie centrum DG było idiotyczne. A niezrozumiały takt 821/831 przy wyjeździe z Katowic też nie budził zachwytu.

Dziwię się tylko, że nie zdecydowno się od razu na kolejny krok i nie włączono 831 do 801. Powstałaby normalna linia ze zwiększoną częstotliowścią w szczycie. Co temu przeszkadzało ?

Za to omijanie przystanku przy Gwiazdach przez 831 nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Przystanek ten przyjął się bardzo dobrze wśród pasażerów i zakrawa to na jakieś specjalne robienie im na złość. Zwłaszcza takim co się tam przesiadali na MZK Tychy w drodze do roboty - znam kilku takich.

Swoją droga to poznałbym tajemnicę dla której w szczycie trzeba jeździć przez Dąbrówkę, a poza szczytem przez Gwiazdy. Toż to jakaś paranoja ohmy.gif

CYTAT(Sebastian22 @ czw, 27 gru 2007 - 14:17) *
być może kiedyś wpadną na pomysł ze połączenie z Katowicami jest ważne nie tylko w godzinach szczytu. (o nocnej komunikacji nie wspominam

A to już jest typowy problem mentalny naszych wladz. Ja się już pogodziłem z tym, że obecne władze DG i inni sołtysi z Kostuchny nie są zainteresowne wchodzeniem w drogę Urbańczykowi. mellow.gif

Ten post edytował bzenek czw, 27 gru 2007 - 15:57

+Quote Post
Bartek84
post czw, 27 gru 2007 - 18:27
Post #850

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 277

Ech, zamiast zrobić korektę na 801/821/831 raz a porządnie to tylko to rozgrzebali :/ Racja, że to co było do tej pory było pokopane, ale teraz jakoś szczególnie lepsze nie jest. Zamiast trzech niemal całkowicie dublujących się linii mamy dwie, również prawie identyczne. Likwidacja przystanku na Gwiazdach to chyba faktycznie robienie na złość studentom AE, UŚ i PŚ, specjalnie czasu przejazdu to nie skróci (największe korki i tak są przy wyjeździe z Sokolskiej) a mnóstwo ludzi straci dobre połączenie z DG. Spodziewam się że za kilka miesięcy znów będzie jakaś zmiana na tych liniach, bo ta obecna mało naprawia a sporo psuje.

--------------------
127.0.0.1 sweet 127.0.0.1

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post czw, 27 gru 2007 - 18:44
Post #851

Guests

Ilu jest tu niezadowolonych z ominięcia gwiazd? Proszę słać listy do kzkgop czy gdzie się da. Może los się odmieni.

+Quote Post
marcin.p
post czw, 27 gru 2007 - 18:55
Post #852

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Jedna linia powinna byc szybka! Jeśli jedna z nich omija "gwiazdy" to chyba ok! Przecież wszystkie dąbrowskie "osiemsetki" sie tam zatrzymują

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post czw, 27 gru 2007 - 19:02
Post #853

Guests

I studenci którzy stanowią 50% pasażerów w godzinach szczytu powinni tłuc się 808 zamiast godziwie móc wracać do domu?

+Quote Post
bzenek
post czw, 27 gru 2007 - 19:13
Post #854

UZYTKOWNIK

CYTAT(siara @ czw, 27 gru 2007 - 20:55) *
Jedna linia powinna byc szybka! Jeśli jedna z nich omija "gwiazdy" to chyba ok!

Załóżmy, że masz rację. Więc wytłumacz nam ową tajemnicę dla której w szczycie trzeba jeździć przez Dąbrówkę Twoją szybką linią, a poza szczytem Twoja szybka linia jest wystarczająco szybka przez Gwiazdy. smile.gif

Czyżby zatrzymywanie się w Dąbrówce wprowadzało autobus do jakieś tunelu czasoprzestrzennego, który wypluwa 831 juz na Środuli ?

+Quote Post
vacu
post czw, 27 gru 2007 - 19:29
Post #855

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

hmmm... A ten przystanek koło Novotelu nie był czasem tylko tymczasowy? Bo swego czasu (przed przebudową ronda) sporo jeżdziłem 801/831 (przynajmniej raz dziennie) no i wtedy te busy tam nie stawały (i chyba na Dąbrówce też nie chociaż tu nie jestem pewny), zresztą nawet w rozkładzie był zaznaczony na żółto. Inna rzecz, że z tego co pamiętam to w okolicach 17-18 (akurat wtedy wracałem) to ciężko się było wbić do 801/831 już na Skargi więc jakby jeszcze miał stawać koło Novotelu to albo by musiał być przegubowy albo by było "polish ham" wink.gif

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post czw, 27 gru 2007 - 19:32
Post #856

Guests

Był to regularny przystanek. Ja osobiście wolę jechać w tłoku niż być później w domu. Zresztą zjazd i wyjazd z Dąbrówki zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż postój pod Novotelem.

+Quote Post
marcin.p
post czw, 27 gru 2007 - 19:35
Post #857

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Ja wogóle uważam, że jedna z tych liń powinna zatrzymywać się dopiero w DG Centrum.
Co do "gwiazd" to raczej problem jest w "ustawieniu" rozkładu. Tzn. gdyby w godzinach największego nasilenia ruchu te linie jeździły na zmiane co 10 minut, to na "gwiazdach" "szybki autobus" byłby co 20 minut. I myślę, że byłoby po sprawie. No ale znając nasze kochane KZK GOP to sie tego nie spodziewam.
Dziwne, że w Wa-wie autobus 175 jeżdżący na lotnisko może jeździć codziennie co 10 minut. No ale KZK uznaje, że jeśli nie ma tłoku to "się wozi powietrze". Paranoja.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
bzenek
post czw, 27 gru 2007 - 20:29
Post #858

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ czw, 27 gru 2007 - 21:29) *
A ten przystanek koło Novotelu nie był czasem tylko tymczasowy?
(...)
ciężko się było wbić do 801/831 już na Skargi więc jakby jeszcze miał stawać koło Novotelu to (...)

Był tymczasowy. Żeby ludziom zaoszczędzić stania w gigakorkach. Ale skoro się sprawdził i przyjął to po co go kasować ? Dla zasady ?

Jak ktos jeździ do pracy w Tychach (a jest takich osób sporo) to likwidacja tego przystanku doda mu przynajmniej 15min na dojeździe do pracy.

Przypominam, że przy okazji okazji hiper i supernowoczesnej DTS zupełnie spierniczono możliwość przesiadki na tramwaj przy rondzie. Kiedyś wysiadało się przy DOKP i hop na tramwaj, a teraz trzeba dymać z Olimpijskiej. Pewnie zaraz powiecie, że to tylko 300m ale w takim razie po co komunikacja miejska ?

A problem tłoku nie jest generowany przez ilość przystanków tylko przez zbyt mały tabor i niewystarczający takt na linii.

CYTAT(siara @ czw, 27 gru 2007 - 21:35) *
Ja wogóle uważam, że jedna z tych liń powinna zatrzymywać się dopiero w DG Centrum.

Dość skrajna propozycja. Ale w takim razie wytłumacz dlaczego wolisz wariant zatrzymywania się na Dąbrówce od zatrzymywania się przy Gwiazdach ?

Generalnie wiadomo, że od wożenia ludzi do Katowic powinien być pociąg, a autobusy powinny zawracać pod Agatą/Gwiazdami i dalej tramwajem do centrum. Wtedy cała ta nasza dyskusja by nie zaistaniała. No ale Sołtys z Kostuchny nie zrozumie tego przed upływem 20 kadencji smile.gif

+Quote Post
Bartek
post czw, 27 gru 2007 - 20:32
Post #859

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(Fremlin @ czw, 27 gru 2007 - 19:32) *
Był to regularny przystanek. Ja osobiście wolę jechać w tłoku niż być później w domu. Zresztą zjazd i wyjazd z Dąbrówki zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż postój pod Novotelem.
Przystanek Hotel Novotel był tymczasowy na czas budowy tunelu i ogólnego zamieszania z tą przebudową. Później na wniosek studentów pozostał na stałe do 31.12.2007 :DNowy rozkład też mi się spodobał bo po godz 17:00 są też co 15min kursy dla tych co kończą pracę, przydałoby się jeszcze do godz 19:00 tak co 15min, ale to już marzenia :)
CYTAT(bzenek @ czw, 27 gru 2007 - 20:29) *
Generalnie wiadomo, że od wożenia ludzi do Katowic powinien być pociąg, a autobusy powinny zawracać pod Agatą/Gwiazdami i dalej tramwajem do centrum. Wtedy cała ta nasza dyskusja by nie zaistaniała. No ale Sołtys z Kostuchny nie zrozumie tego przed upływem 20 kadencji smile.gif
No racja, ale co do tego ma Uszok?

+Quote Post
bzenek
post czw, 27 gru 2007 - 20:44
Post #860

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bartek @ czw, 27 gru 2007 - 22:32) *
No racja, ale co do tego ma Uszok?

No przecie to jego katowiczanie wybrali sobie na prezydenta.
I to jakby on byłby władny w sprawie budowy ewentualnego centrum przesiadkowego czy linii tramwajowej.

A sprawa jest warta zastanowienia. Tereny przy wjeździe do Katowic pomimo pozornej dostępności komunikacyjnej są wyjątkowo nieprzyjazne i nieciekawe. Centrum przesiadkowe zatrzymałoby tam trochę ludzi i może dało impuls rozwojowy. Ale to już zupełnie wykracza poza tematykę naszego forum ph34r.gif

Ten post edytował bzenek czw, 27 gru 2007 - 20:48

+Quote Post

167 Stron V  « < 41 42 43 44 45 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 03:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza