IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

167 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja KZK GOP, Autobusy & Tramwaje
Ocena 5 V
pozdrawiam
post nie, 18 kwi 2004 - 23:46
Post #61

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

No lpg moŻe zdroŻeĆ ale Żeby ceny gazu ziemnego znacznie podskoczyŁy to nie wierze. Cierpimy na nadmiar tego surowca wiĘc zawsze bĘdzie on opŁacalny. Tylko najpierw trzeba wybudowaĆ sobie stacje napeŁniania takim gazem a to raczej droga inwestycja i trzeba jeszce mieĆ dostĘp do rury z gazikiem o odpowiednim ciŚnieniu - a to juŻ moŻe byĆ problem. Nie wiem czy takowe przebiegajĄ gdzieŚ nieopdal zajezdni pkmÓw.
Go to the top of the page

+Quote Post
pozdrawiam
post pon, 26 kwi 2004 - 03:08
Post #62

jasiek

Po tym co ostatnio przeczytaŁem naprawde mnie wryŁo. Mianowicie niektÓrzy przwoĹşnicy z gopu straszĄ prokuratorem i sĄdem twÓrcÓw stron na ktÓrych zamieszczane sĄ informacje o iloŚci i stanie autobusÓw.

Do jednego z serwisÓw dotarŁ oficjalny list w ktÓrym szereg przewoĹşnikÓw przekonuje Że udostĘpnienie tych danych spowoduje, Że ich autobusy bĘdĄ kradzione ("nie w celu odsprzedaŻy lecz w celu pozbawienia nas Środka naszej pracy!!" - to cytat z listu), bĘdĄ niszczone i w ogÓle caŁa dziaŁalnoŚĆ tych firm bĘdzie utrudniona przez "konkurencjĘi inne nieprzychylne im osoby".

No jeszcze dodam Że serwisy te sĄ tworzone w oparciu nie o jakies tam wewnĘtrzne wykradzione dokumenty firm tylko zazwyczaj przez obserwacje tego co jeĹşdzi po mieŚcie i stoi za pŁotem zajezdni.

+Quote Post
rafi
post pon, 26 kwi 2004 - 18:21
Post #63

Rafi

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 15

hyhyhyh. Widac przewoznicy wpadni w paanoje. Prawie jak w Archiwum X...TRUST NO ONE :)

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 27 kwi 2004 - 00:35
Post #64

jasiek

- problemy PKM Sosnowiec w aspekcie zabezpieczenia komunikacji
w DĄbrowie GÓrniczej

W naradzie wziĘli udziaŁ : Naczelnik WydziaŁu Komunikacji inŻ. Stefan Muszyński, Prezes PrzedsiĘbiorstwa Komunikacji Miejskiej Sosnowiec Pan Marek PikuŁa, Pani Danuta Nowak czŁonek ZarzĄdu PKM Sosnowiec, przedstawiciele ZwiĄzkÓw Zawodowych PKM Sosnowiec.

Prezes PKM Sosnowiec Marek PikuŁa poinformowaŁ, Że przedsiĘbiorstwo boryka siĘz problemem pozyskania ŚrodkÓw na zakup nowych autobusÓw. Za rok 2003 PrzedsiĘbiorstwa Komunikacji Miejskiej Sosnowiec wypracowaŁo zysk, ktÓry wynosiŁ 2,5 mln. zŁ. netto. Wypracowany zysk przeznaczono na zakup nowego taboru samochodowego. WiĘkszoŚĆ taboru samochodowego ma przejechane powyŻej 1 mln. km. i sĄ to autobusy 14 - letnie. Ze wzglĘdu na zŁy stan technicznych starych autobusÓw koniecznym jest dokonanie zakupu nowych autobusÓw. Zakupu tych autobusÓw naleŻy dokonaĆ jeszcze w bieŻĄcym roku, w przeciwnym razie spÓŁka PKM bĘdzie siĘwycofywaĆ z przetargÓw ze wzglĘdu na brak ŚrodkÓw transportu.

ZastĘpca Prezydenta Miasta mgr Marian NierychŁy poinformowaŁ, Że gmina Sosnowiec wyszŁa z inicjatywĄ zakupu 72 autobusÓw typu ?Solaris? w okresie 3 lat. Gmina Sosnowiec sfinansowaŁaby 50 %, a gminy DĄbrowa GÓrnicza i BĘdzin po 25%. W budŻecie miasta na 2004 r. zabezpieczono Środki na ten cel. Zakupione autobusy zostanĄ przekazane PKM Sosnowiec.

Wszystko jest niby ok. Tylko zwrÓĆcie uwage na fragment zdania "zakupu 72 autobusÓw typu ?Solaris?". A ponoĆ u nas za tala miaŁo nie byĆ ustawionych przetargÓw

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 27 kwi 2004 - 00:55
Post #65

jasiek

No i do tego wiadomo czemu nikt nie chce publikowania wieku autobusÓw. PÓĹşniej moŻna waliĆ Ścieme Że wiĘkszoŚĆ autobusÓw w pkm jest z 90 roku.

A prawda jest taka Że okoŁo 160 wozÓw byŁo zakupione w przedziale czasowym 84-90. NajwiĘksze dostawy byŁy w latach 85-87. MoŻe panu prezesowi chodziŁo o Śreni wiek taboru.

+Quote Post
rafi
post wto, 27 kwi 2004 - 10:18
Post #66

Rafi

Rzeczywiscie, stwierdzenie "zakupu 72 autobusÓw typu ?Solaris?" moze powodowac pewne obawy. Ja osobiscie nic do tych autobusow nie mam, jezdzi sie nimi wygodnie itd.
Chyba, ze to rzeczywiscie chodzi tylko o typ (nie wiem nie znam sie na typach autobusow), do ktorego nalezy Solaris, a niekoniecznie musi Solariz zwyciezyc...
Druga sprawa. 72 autobusy, to moim zdaniem duza inwestycja. Moze mozna by wynegocjowac przynajmniej czesciowy montaz/produkcje tych autobusow u nas (Sosnowiec/Dabrowa)? Zawsze to jakies nowe miejsca pracy, przynajmniej na jakis czas...

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 27 kwi 2004 - 15:03
Post #67

jasiek

Mnie po 2 latach obserwacji przetargÓw na autobusy w gopie tylko jedna rzecz jeszcze dziwi --- mianowicie sens ich organizowania.

Najpierw ktoŚ we wŁadzach wymyŚla sobie ten idealny autobus ( pewnie nie za darmo ) a pÓĹşniej pisze specyfikacje do przetargu. No i wtedy juŻ przed przetargiem wiadomo kto wygraŁ.

-przetarg jednoczeŚnie na 10, 12 i 15metrowe autobusy - na placu boju pozostajĄ tylko 2 producenci
- zapis Że silnik musi byĆ umieszczony w skrzyni pod siedzeniami a nie w szafie - solaris wyeleminowany
- zapis Że decyduje cena i warunki gwarancji - zawsze wygrywa jelcz
- zapis Że autobusy muszĄ byĆ zgodne z posiadanym juŻ taborem itp
- zapis Że o maksymalnie niskim poziomie podŁogi - wygrywa solaris
To takie maŁe zapisy w specyfikacji ktÓre skutecznie ograniczajĄ konkurencje.

A co do montaŻu u nas to go raczej nie bĘdzie. PowÓd - w gopie nie ma zakŁadu napraw taboru ktÓry mÓgŁby to zrobiĆ. A skŁadanie busÓw w zajezni moŻe zwiĘkszy cene autobusu a z lini bĘdĄ zjeŻdzaĆ tylko buble ktÓre rozlecĄ siĘw krÓtkim czasie. PrzykŁadem moŻe byĆ tutaj jamnabus z mikoŁowa ktÓra na poczĄtku lat 90 skŁadaŁa ikarusy --- szybko siĘ okazaŁo Że ich wyroby to zwykŁy zŁom.

W Krakowie wŁaŚnie teraz skŁadajĄ solarisy. Lecz oni majĄ zakŁad naprawy i robiĄ remonty kapitalne busÓw od lat. WczeŚniej skaŁdali np tramwaje. I do tego obawiam siĘŻe krakowskie wyroby sĄ droŻsze od orginalnie zŁoŻonych solariskÓw u producenta w Poznaniu.

+Quote Post
pozdrawiam
post śro, 28 kwi 2004 - 00:34
Post #68

jasiek

A jak by ktoŚ miaŁ wĄtpliwoŚci Że wygra solaris to niech wie Że zarzĄd pkm s-c i zarzĄd fabryki Żyje w rewelacyjnych relacjach. Od paru miesiĘcy zastanawiaŁem siĘgdzie jest jeden z dĄbrowskich solarisÓw. MyŚlaŁem Że go przenieŚli do bĘdzina albo sosnowca. A tu siĘokazuje Że jeden z naszych solarisÓw jest widywany na jednej z lini w Poznaniu. Oficjalnie pojechaŁ tam na naprawe. WczeŚniej najprawdopodobniej ten sam autobus byŁ testowany w Krakowie.

Ja rozumiem Że wypoŻyczanie autobusÓw na testy to normalna rzecz ale czemu akurat z Sosnowca. PrzecieŻ u nas stan taboru jest tragiczny i kaŻdy autobus jest na wage zŁota. A tak poza tym to jest juz wielu uŻytkownikÓw solarisÓw w Polsce i to duŻo bliŻej niŻ w zagŁĘbiu.

WidaĆ Że tutaj juŻ dawno zapadŁy strategiczne decyzje co do dŁugiej wspÓŁpracy.

MoŻe i dobrze bo osobiŚcie podobajĄ mi siĘwynalzki z Bolechowa tylko po co ta caŁa farsa z przetargami.

+Quote Post
rafi
post śro, 28 kwi 2004 - 14:39
Post #69

Rafi

No ja mysle, ze jak maja takie uklady, to bedzie duuuzy rabacik :) A swoja droga to byles na inspekcji w Poznaniu? Czy moze cynk dostales...

+Quote Post
pozdrawiam
post śro, 28 kwi 2004 - 22:02
Post #70

jasiek

DostaŁem cynk od ludzi z Poznania Że (cytuje) sosnowski autobus pomyka po ich mieŚcie. Chwila zastanowienia i juŻ wiedziaŁem o co im chodzi.

Z tego co wiem to mpk poznań nie zamierza kupowaĆ nowych busÓw tylko testuje w naszej solniczce silnik dafa. Zazwyczaj solarisy wyposarzone sĄ w silniki mana.

A z tym rabatem to byŁbym ostroŻny. Solaris bĘdĄc pewien wygranej chyba nie obniŻy ceny. Poza tym mamy dosyĆ niekorzystny kurs euro a wiĘkszoŚĆ czĘŚci do solniczek pochodzi z niemiec i autobusy w tym roku sĄ wyjĄtkowo drogie.

PodejŻewam Że nawet przy duŻym zamÓwieniu cena jednostkowa netto nie spadnie poniŻej
550 tyŚ U10
620 tyŚ U12
850 tyŚ U15

+Quote Post
pozdrawiam
post sob, 01 maj 2004 - 02:54
Post #71

jasiek

Wielka awantura trwa. W bĘdzinie na 1/3 lini najkorzystniejszĄ oferte zŁoŻyŁ zagozda a na reszte pup czeladĹş ( znany z lini 814). Sprawa jest ciekawa bo pup moze przejĄĆ takie lini jak 16,28,803,806,928 ktÓre przebiegajĄ po dg. Narazie kzk gop zwleka z decyzjĄ. Pewnie boi siĘprotestÓw pkm s-c.

JakiĄ firme wolicie pup czy pkm s-c. Ja jestem za pupem bo nawet ich wiekowe ikarusy sĄ nieĹşle odremontowane i o wiele lepiej prezentujĄ sie od tych z pkm. Autobusy majĄ nowoczesne silniki, automatyczne skrzynie biegÓw i np komunikacje radiowĄ z bazĄ. W taborze nie brakuje takŻe manÓw, volvo i solarisÓw. Ale teŻ sĄ gnioty jak ten antyk i 280 z 83 roku o ktÓrym pisaŁem wczeŚniej.

Jedne jest pewne. Jak rywalizacje wygra pup to moŻemy zapomnieĆ o nowych autobusach w pkm bo nie bĘdĄ one potrzebne i do tego napewno bĘdzin pozbĘdzie siĘudziaŁÓw w pkm i nie bĘdzie inwestowaĆ w nowe busy.

Jak wygra pkm to bĘdziemy mieli potwierdzenie Że przetargi kzk gop to fikcja zdominowana przez zwiĄzki zawodowe.

Ale siĘnarobiŁo.

A i jeszce musze pochwaliĆ kzk gop co mi sie nie zdarza czĘsto. W tym miesiĄcu ogŁoszono 2 niewielkie przetargi na obsŁuge 2 lini - kaŻdĄ jednym busem. Ale co zadziwiajĄce autobusy muszĄ mieĆ max 3 lata i w jednym z tych przetargÓw zarzĄdano autobusu niskopodŁogowego.

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 11 maj 2004 - 02:38
Post #72

jasiek

Sorki za pomyŁkĘ--- pisaŁem Że 803 i 806 jest w pakiecie bĘdzińskim. A okazaŁo siĘŻe te linie zostaŁy wŁĄczone do pakietu dg chociaŻ zawsze obsŁugiwaŁ je bĘdzin. przetarg na ten pakiet juz byŁ i skończyŁ siĘwygranĄ pkm s-c

A co do ciekawostek to widziaŁem w zeszŁym tygodniu na lini 806 do bŁĘdowa autobus przegubowy - nie ma jak to woziĆ powietrze w busach po wsi. Widze Że agonia taboru pkm trwa i jest coraz bardziej Śmieszna.

W zeszŁym tygodniu jechaŁem 40 tkĄ. Na lini byŁa wiekowy jelcz m11. Szybko padŁo zawieszenie i atobus masakrycznie siĘprzechyliŁ na jednĄ strone. Ale kierowca nie daŁ za wygranĄ jechaŁ dalej aŻ poszedŁ dym z pod opon ktÓre tarŁy o nadkola. W krÓtkim czasie podjechaŁ autobus rezerwowy --- tez wiekowy jelcz m11. PrzesiadŁem sie i szybko okazaŁo siĘŻe w tym busie dziaŁajĄ tylko Środkowe drzwi. Normalna parodia i to w ue

Do tego bĘdzińska zajezdnia ma jeszcze lepsze pomysŁy. Po mieŚcie jeĹşdzi rozlatujĄca siĘ20 letni jelcz m11 ktÓry nigdy nie doczekaŁ sie remontu z wspawanĄ nowiutkĄ ŚcianĄ tylnĄ takĄ jak w wyremontowanych m11 lub w 120 m. CaŁa ta konstrukcja jet mega zabawna. Z przodu ruina z tyŁu nÓwka.

A tak caŁkiem powaŻnie to trzeba chyba sobie samochÓd kupiĆ bo nigdy nie bĘdziemy mieli komunikacji na poziomie. WŁadze chwalĄ siĘŻe chcĄ kupiĆ 70 nowych autobusÓw ale to nic nie zmnienia. Po pierwsze niewiadomo kto za nie zapŁaci --- bo nie jestem pewny czy ue bedzie wspieraĆ nieuczciwĄ konkurencje w postaci pkm s-c. A poza tym 70 autobusÓw ma byĆ wymienione przez 3 lata. To jest jedynie po 23 autobusy rocznie co naprawde nic nie zaŁatwia. Za 3 lata okaŻe siĘŻe nadal pozaostaŁo okoŁo 70 busÓw ktÓre majĄ ponad 15 lat. Do tego pewnie za 3 lata rozleci siĘ30 autobusÓw zakupionych w 97. I to jest ta modernizacja.

+Quote Post
rafi
post wto, 11 maj 2004 - 21:03
Post #73

Rafi

Hmm. Tylko skad brac na te zakupy pieniadze. Wychodza na jaw wieloletnie zaniedbania w tej materii. Teraz juz po prostu nie da rady szybko odnowic taboru. Dobrze, ze chociaz sa te przetargi, o ktorych wspominasz. Inaczej kiepsciutko by bylo sad.gif
Trza by z buta wszedzie uderzac

+Quote Post
pozdrawiam
post czw, 13 maj 2004 - 19:07
Post #74

jasiek

Jest wynik przetargu na remont busÓw pkm s-c. Do remontu w ciĄgu 3 lat pÓjdzie 18 ikarusÓw. Koszt remontu to 4 mln 750 tys. DokŁadnie jednostkowa cena remotu busu wynosi 262 520 zŁ.

Czy wedŁug was takie remonty majĄ sens. To 1/3 ceny nowego busu.

Poza tym za te prawie 5 mln zŁ przez rok moŻna wynajĄĆ 40 nowych busÓw w drodze leasingu

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 01 cze 2004 - 22:20
Post #75

jasiek

No dzisiaj na trase miaŁy wyjechaĆ nowe firmy przewozowe w BĘdzinie ale oczywiŚcie pkm zŁoŻyŁ odwoŁanie i przetarg zostaŁ najprawdopodobniej uniewaŻniony. WiĘc koszmar trwa nadal. Teraz pewnie procedura przetargowa ruszy od nowa i moŻe za pÓŁ roku coŚ z niej wyniknie o ile ktoŚ siĘnie odwoŁa. OczywiŚcie do czasu wyjasnienia tej sprawy pkm nie kupi pewnie ani jednego autobusy wiĘc ekstremalne doznania gwarantowane --- ciekawe kiedy pkm nie bĘdzie miaŁ juz co wystawiĆ na trase no i kiedy pierwsze ofiry podrÓŻy naszymi autobusami.

Ja juŻ nie wiem czy ŚmiaĆ siĘczy pŁakaĆ.

+Quote Post
pozdrawiam
post sob, 05 cze 2004 - 00:21
Post #76

jasiek

WŁaŚciciele prywatnych firm autobusowych, ktÓre kursujĄ na zlecenie MZKP w Tarnowskich GÓrach, groŻĄ redakcji internetowej strony poŚwiĘconej komunikacji sĄdem i prokuratorem, jeŚli z internetu nie zniknĄ informacje o ich autobusach.

WojewÓdzki Portal Komunikacyjny (www.wpk.katowice.pl) zaŁoŻyŁa grupa miŁoŚnikÓw komunikacji miejskiej ze ŚlĄska i ZagŁĘbia. Autorzy strony zbierajĄ m.in. informacje o tym, jakie autobusy i tramwaje kursujĄ na GÓrnym ŚlĄsku. - Zbieramy informacje m.in. na podstawie wŁasnych obserwacji - mÓwi Jakub Jackiewicz, redaktor naczelny portalu i tŁumaczy: - Kilka tygodni temu do redakcji portalu wpŁynĘŁo pismo od wŁaŚcicieli siedmiu prywatnych firm, ktÓrych autobusy kursujĄ na zlecenie MiĘdzygminnego ZwiĄzku Komunikacji PasaŻerskiej w Tarnowskich GÓrach. MZKP, w odrÓŻnieniu od Komunikacyjnego ZwiĄzku Komunalnego GOP w Katowicach, nie informuje na swojej stronie internetowej o tym, jakie firmy obsŁugujĄ poszczegÓlne linie MZKP.

WŁaŚciciele firm zaŻĄdali od redakcji portalu usuniĘcia informacji o ich autobusach. TŁumaczĄ, Że te informacje moŻe wykorzystaĆ konkurencja. Jak? NiszczĄc i kradnĄc te autobusy. "Nie by je sprzedaĆ, ale Żeby pozbawiĆ nas ŚrodkÓw naszej pracy!!!" - napisali wŁaŚciciele firm. I zagrozili, Że wystĄpiĄ do prokuratury i skierujĄ sprawĘdo sĄdu.

- Nie mamy zamiaru usuwaĆ tych informacji - mÓwi spokojnie Jackiewicz. Dodaje, Że od chwili otrzymania pisma nic siĘnie wydarzyŁo. Jak przypuszcza, wŁaŚciciele firm mogĄ przygotowywaĆ wniosek do prokuratury.

Tadeusz Rzemyk, wŁaŚciciel jednej z firm, ktÓry podpisaŁ siĘpod pismem: - No, moŻe trochĘprzesadziliŚmy z treŚciĄ. Ale chodzi nam o nasze dobro i rzetelne informowanie.

Rzemyk tŁumaczy, Że w portalu sĄ informacje o roku produkcji jego autobusÓw (lata 80.), wiĘc ktoŚ moŻe pomyŚleĆ, Że to stare rzĘchy. - A to autobusy po generalnych remontach. Co najwyŻej kierownica jest stara - dodaje Rzemyk, ktÓrego zŁoszczĄ teŻ znaki zapytania przy dacie produkcji. Jego zdaniem ktoŚ mÓgŁby to odebraĆ jako informacjĘ, Że autobus moŻe byĆ starszy.

MiŁoŚnicy tŁumaczĄ, Że znak zapytania pojawia siĘ, gdy nie majĄ pewnoŚci, w ktÓrym roku autobus zostaŁ wyprodukowany, a MZKP nie chciaŁ takich informacji udzieliĆ.

DLA GAZETY

NORBERT BRZĄKAŁA

szef Prokuratury Rejonowej w Tarnowskich GÓrach

Jestem zaskoczony, Że wŁaŚciciele firm autobusowych z takiego powodu groŻĄ prokuratorem. Podawanie informacji o autobusach nie moŻe byĆ karane i nie podlega Ściganiu. Co innego, gdyby w portalu pasaŻerowie, ktÓrym coŚ siĘnie spodobaŁo w tych autobusachw, odwoŁywali siĘdo grÓĹşb pod adresem wŁaŚcicieli czy kierowcÓw. Ale w tej konkretnej sytuacji o karze mowy byĆ nie moŻe.

+Quote Post
:)
post pią, 16 lip 2004 - 13:43
Post #77

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

cos o nowych autobusach http://sosnowiec.naszemiasto.pl/wydarzenia/383821.html

+Quote Post
Master
post pią, 16 lip 2004 - 15:01
Post #78

FdZD

Nr użytkownika: 5

Oto w caŁoŚci artykuŁ do ktÓrego linka podaŁ " :) "
Wklejajcie CAŁE ArtykuŁy bo pozniej trafiaja one w portalu nasze miasto do archiwum i nie mozna ich odczytaĆ dlatego caŁa treŚc kopiujcie i zamieszczajcie na forum.

BĘdĄ nowe autobusy

PiĄtek, 16 lipca 2004r.

PiĄty raz w tym roku radni znowelizowali miejski budŻet. Wydatki zostaŁy zwiĘkszone o nieco ponad 2 mln zŁ, ktÓre przeznaczone bĘdĄ na zwiĘkszenie kapitaŁu zakŁadowego PKM Sosnowiec. KwotĄ 2.078.250 zŁ spÓŁka zostanie dokapitalizowana w kolejnych dwÓch latach. PieniĄdze zostanĄ przeznaczone na zakup 72 nowych miejskich autobusÓw niskopodŁogowych.

Nowy tabor to wydatek 51 mln zŁ. PoŁowa potrzebnych pieniĘdzy pochodziĆ jednak bĘdzie z unijnego programu rozwoju regionalnego, 13 mln zŁ ma znaleĹşĆ w swojej kasie PKM Sosnowiec, a 12,5 mln zŁ wpŁacĄ samorzĄdy bĘdĄce udziaŁowcami spÓŁki. Obok Sosnowca (6,23 mln zŁ w latach 2004-2006) "czerwone autobusy" dokapitalizujĄ m.in. DĄbrowa GÓrnicza i BĘdzin.

- 90 proc. autobusÓw jeĹşdzi do zajezdni ul. Paderewskiego i na tej drodze siĘwŁaŚnie psujĄ. Dlatego trzeba jak najszybciej skończyĆ jej przebudowĘ- apelowaŁ radny WiesŁaw Suwalski.

WczeŚniej za dofinansowaniem zakupu autobusÓw gŁosowaŁo 27 radnych, wszyscy obecni na sali. BrakowaŁo tylko Grzegorza Pisalskiego, biorĄcego udziaŁ w spŁywie kajakowym.

JednoczeŚnie o takĄ samĄ kwotĘzwiĘkszono planowane dochody miasta. Dodatkowe 2 mln zŁ ma pochodziĆ z wpŁat przez przedsiĘbiorstwa objĘte programem restrukturyzacyjnym (tzw. KoŁodki) zalegŁych podatkÓw od nieruchomoŚci.

(wow) - Dziennik Zachodni

Jest to gŁÓwnie o Sosnowcu , ale z tego co obliczyŁem DG w latach 2004-2006 wpŁaci okoŁo 4mln pln czyli 1,3mln rocznie, a na nasze drogi trafi byĆ moze 1/3 nowych autobusÓw , pewnie okoŁo 25 Nowiutkich SolarisÓw laugh.gif

+Quote Post
pozdrawiam
post pon, 19 lip 2004 - 12:50
Post #79

jasiek

No ja nie jestem optymistycznie nastawiony do tych wiadomosci. Z tego co wiem BĘdzin nie jest zainteresowany pŁaceniem za nowe busy tym bardziej Że nie jest pewne czy pkm bĘdzie obsŁugiwaŁ linie bĘdzińskie. ByŁ przetarg ale go uniewaŻniono i przy naszych realiach to wyŁonienie przewoŻnika mo?Że potrwaĆ latami. DG tez nie jest przewidywalna w tej sprawie. Jak narazie to nawet hura optymizmu nie ma w samym pkm. ZarzĄd nie wierzy w nowe busy i wŁasnie ogŁosiŁ przetarg na remont 50 silnikÓw. Znowu reanimujĄ zŁomy.

A z pozytywÓw moge powiedzie? ze bedĄ 2 nowe linie z zĄbkowic do goŁonoga. Do tego bedĄ obsŁugiwane autobusami nie starszymi niz 94r. To jak na nasze warunki rewelacja. Miejmy tylko nadzieje Że przetarg wygra jakis inny przewoŻnik niŻ pkm.

+Quote Post
Master
post pon, 19 lip 2004 - 14:44
Post #80

FdZD

Nr użytkownika: 5

Nie znam na tyle sytuacji w PKM aby mÓc wyraziĆ jakĄŚ opinie na temat tych nowych busÓw. Ale wydaje mi sie niezrozumiaŁe jeŚli gminy DG i BĘdzin nie wzieŁy udziaŁu w realizacji tego przedsiĘwziĘcia. PrzecieŻ realnie patrzĄc poniosĄ one tylko w 1/4 koszt zakupu nowych busÓw , czyli moŻna na tym wiele skorzzystaĆ , No chyba ze kazda Gmina woli na wŁsna rĘke kupiĆ , za te same pieniĄdze po 4 busy do swoich zajezdni i zamiast 71 nowych autobusÓwe , bedzie my mieŻ w ZagŁebiu z 15. I kazdy zakup bedzie za 100% wartoŚci bez Żadnej pomocy z zewnatrz(Unia, WojewÓdztwo).

Pozdrawiam a skĄd masz info o nowej linii :?: jak mozesz to podaj linka albo napisz , jaka byŁaby trasa nowych poŁĄczeń :?: jakie numery bĘdĄ miec te linie :?:

+Quote Post

167 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic
6 Użytkowników czyta ten temat (6 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:52
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza