IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

167 Stron V  « < 23 24 25 26 27 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja KZK GOP, Autobusy & Tramwaje
Ocena 5 V
:)
post pon, 08 sty 2007 - 16:57
Post #481

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

mnie sie podobala tylko jedna naklejka, ktorej z zasady i tak nie powinno byc, a mianowicie ladny herb DG w ktoryms z nowych Solarisow - w kabinie nad szyba na srodku i ladnie naklejony.
Szkoda ze to nie tylko dabrowski PKM i wtedy takie herby tam i z przodu autobusu biggrin.gif

Miarke przebraly naklejki w ktoryms z nowych Jelczy (o czym kiedys pisalem) - "nie placz kiedy odjade" i "zakaz narzekania"

QUOTE(mały @ Jan 8 2007, 04:54 PM) *
Wczoraj, albo przedwczoraj wyczytałem gdzieś (w DZ albo w Wyborczej), że na Śląsku jest problem z kierowcami autobusów. Wielu odchodzi (wyjeżdża do Anglii), a często nawet porzucają pracę bez wypowiedzenia. Jeśli to jest prawda (podobno w Gliwicach od zaraz przyjmą 15 kierowców), to dziwne, że traktują was w taki sposób.

GW tutaj http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ost&p=13372

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
endriu
post pon, 08 sty 2007 - 17:39
Post #482

Ja tutejszy, z bagna

Grupa: Moderator Sport
Nr użytkownika: 359
GG: 1276813 status gadu-gadu

Mam pytanie, jeśli kupuję bilet imienny 4 grudnia to jest wazy tylko do końca grudnia czy do 4 stycznia, interesuje mnie to dlatego, gdyż przecież sprzedawczyni podbija datę zakupu biletu....z góry dzięki Pozdrowienia:)

--------------------
To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.

+Quote Post
Hator
post pon, 08 sty 2007 - 17:49
Post #483

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

do konca miesiaca - niestety to nei to samo co w PKP
mysle ze mozna by o to powalczyc w KZK GOP :) wkoncu sama nazwa biletu miesiecznego oznacza
1) ze jest na dany miesiac
lub
2) ze jest wazny przez miesiac czasu

Oczywiscie dla nas byloby lepsze wyjscie 2
biggrin.gif

Ten post edytował Hator pon, 08 sty 2007 - 17:50

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 08 sty 2007 - 18:02
Post #484

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

No właśnie nazwa wcale nie mowi, że to bilet na dany miesiąc.

Nie ma przecież biletów kwietniowych, majowych itd. biggrin.gif (choc mogę się mylić gdyz dawno KZK GOP miesięcznego nie miałem, a nie pamiętam jak byly te SC opisane)

Z nazwy jest to bilet ważny 30 dni, czyli ustawowy miesiąc.

Tak jak bilet tygodniowy nie zaczna byc wazny od pierwszego dnia tygodnia (abstrahując od kwestii, ktory dzień jest pierwszym dniem tygosnia, ale nic nie piszę, bo mnie Dami7 pogoni biggrin.gif )

Poza tym to zwykła kradzież pobierać opłatę za 30 dni gdy zostało np 27 dni miesiąca smile.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 pon, 08 sty 2007 - 18:07

+Quote Post
Guest_Ja_*
post pon, 08 sty 2007 - 19:21
Post #485

Guests

QUOTE(mały @ Jan 8 2007, 02:54 PM) *
Wczoraj, albo przedwczoraj wyczytałem gdzieś (w DZ albo w Wyborczej), że na Śląsku jest problem z kierowcami autobusów. Wielu odchodzi (wyjeżdża do Anglii), a często nawet porzucają pracę bez wypowiedzenia. Jeśli to jest prawda (podobno w Gliwicach od zaraz przyjmą 15 kierowców), to dziwne, że traktują was w taki sposób.

Z tego co wiem to wyjechało z firmy około 80 kierowców a zwolniło się ostatnimi czasy też nie mało. Ci co się przyjmują to tylko po to żeby zrobić praktyke i do Londynu. Miejsca wolne są , zapraszamy ! biggrin.gif Kiedyś nas straszono że podania leżą od chętnych do przyjęcia teraz oczywiście nie straszą ale mentalność do traktowania została. Planowanie też się bardzo stara umilić nam życie bo rzadko jeżdzi się tzw. swoim autem , jest to poniewierka jeden dzień tym autem drugi dzień innym a związki ?! ooo są oczywiście , nawet nie jedne i tyle samo mogą co kierowca sad.gif a podwyżki ? o ile mnie pamięć nie myli to było chyba 20 gr.przez ostatnie 5 lat dla niepodpadających . co do rejestracji to sie zastanowie ale chyba bądzie lepiej jak będe nieznany biggrin.gif

+Quote Post
post pon, 08 sty 2007 - 19:31
Post #486

QUOTE(Ja @ Jan 8 2007, 07:21 PM) *
co do rejestracji to sie zastanowie ale chyba bądzie lepiej jak będe nieznany biggrin.gif

dalej przeciez pozostaniesz nieznany :)

do tej pory malo kto cos o mnie wie wink.gif

wymysl sobie tylko jakiegos nicka

--------------------

+Quote Post
syzio
post pon, 08 sty 2007 - 19:35
Post #487

Dąbrowa G

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

A kiedy w KZK GOP pojawią sie elektroniczne bilety. Jak zawsze jesteśmy zacofani :)

+Quote Post
endriu
post pon, 08 sty 2007 - 19:49
Post #488

Ja tutejszy, z bagna

Dzięki za info, bardzo źle że gdy kupuje bilet 10 to jest ważny 20 dni;/

--------------------

+Quote Post
vacu
post pon, 08 sty 2007 - 19:52
Post #489

Smokin' nigga

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

QUOTE(syzio @ Jan 8 2007, 07:35 PM) *
A kiedy w KZK GOP pojawią sie elektroniczne bilety. Jak zawsze jesteśmy zacofani :)

Te elektroniczne bilety w polskim wydaniu to raczej byłaby parodia.
Ostatnio w DZ opisywali sytuację z Rybnika bodajże - tam mają już takie bilety i 1-wszego są makabrycznie koszmarne wink.gif kolejki do punktów, gdzie można je doładować, opisywali sytuację, gdzie dziewczyna stała od 15 do 19, aż się rodzice zaniepokoili i zawiadomili policję o zaginięciu biggrin.gif

+Quote Post
Guest_Gość_*
post pon, 08 sty 2007 - 19:59
Post #490

Guests

Co do folii- każdy autobus wyposażony jest w rolety zapobiegające oślepianiu przez słońce. To powinno być wystarczającą ochroną. Czy widzieliście autobus z porządnej firmy przewozowej, jak chociażby MPK Poznań czy MPK Kraków z naklejoną folią na szybie? Nie wspominam już o autobusach jeżdżących po miastach zachodnioeuropejskich. W ostateczności jestem w stanie zrozumieć naklejenie czarnej folii po stronie kierowcy, ale oklejanie dookoła wyświetlacza powinno być absolutnie niedopuszczalne. Autobus powiniene wyglądać estetycznie. Uważam, ze dobrze się stało, że władze PKM reagują na takie sygnały. W przeciwnym razie nasze autobusy wyglądały by tak jak co poniektóre katowickie, jak chociażby ten

PKM powinien wprowadzić coś na kształt konkursu dla pracowników, w którym premiowane byłyby najlepiej i najestetyczniej utrzymane autobusy i kierowcy nimni jeżdżącymi. Niedopuszczalnym absolutnie jest też wieszanie czegokolwiek na szybach kabiny. Po pierwsze ogranicza to widoczność i niejako przeczy umieszczonemu tam zakazowi ograniczania widoczności. W ogóle kabiny powinny wyglądać tak jak w sprowadzonych z Niemiec autobusów MAN - pasażer ma prawo kontaktu z kierowcą, zapyatania o trasę. Rozumiem, że dla bezpieczeństwa stosuje się kabiny zamknięte. Ale skoro już takie są to niech się na nich przynajmniej nic nie nakleja i nie wiesza. Jeśli się jest kierowcą autobusu to należy się pogodzić z tym, że w autobusie są pasażerowie i widzą kierowcę, i mają do tego prawo. Chcą też przez przednią szybę widzieć drogę etc. Pracodawca ma prawo oczekiwać od pracownika dbania o swoje mienie i nie niszczenie go.

+Quote Post
endriu
post pon, 08 sty 2007 - 21:37
Post #491

Ja tutejszy, z bagna

Tak tak jestem za otwartą kabina kierowcy , można go powąchać itd.Dawniej to były czasy kanary jeździły w pojedynkę , a teraz czasami we czworo i niekiedy z funkcjonariuszem.Kierowca miał sześćdziesiąt małpek dyndających mu przed wąsem i wielką brechę pod ręka i był porządek w jednostce.Jak ktoś uwolnił ptaka to jeszcze posprzątał i przeprosił kierowcę. Tak było, ale czasy się zmieniają.Zmierzamy do Europy i dobrze.Chociaż za bardzo na wyspy , ale tam nas chcą i może w niedalekiej przyszłości znów pojawi się na naszej lini kierowca z brechą (kijem od baseballa) u nogi.
pozdr....

--------------------

+Quote Post
Guest_Gość_*
post pon, 08 sty 2007 - 21:53
Post #492

Guests

http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-9098.html

+Quote Post
Guest_Ja_*
post wto, 09 sty 2007 - 11:05
Post #493

Guests

QUOTE(Gość @ Jan 8 2007, 07:53 PM) *

Powiedział bym że troche przesadzone, szczegOlnie kierownica, no cóż ten Ikarus ma 30-stke zobaczcie Ikarusa z tego rocznika bez ozbób biggrin.gif tz. syf , piach itp.którym wolelibyście jechać ( szczególnie jako kierowca ) a do znaczenia klawiszy to nawet dyrekcja dała prykaz, 9 chodzi o to że nie ma standartu instalacij elektrycznej i nie wiadomo gdzie co podłaczone ) i co tam jest jeszcze beee ? że ma grafik mocowany / czy też radio i notes czy kubek na pieniądze i bilety no chyba że lepiej grzebać po teczce jak ktoś przyjdzie ? biggrin.gif

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 09 sty 2007 - 20:09
Post #494

jasiek

Nr użytkownika: 3

QUOTE(Ja @ Jan 9 2007, 10:05 AM) *
Powiedział bym że troche przesadzone, szczegOlnie kierownica, no cóż ten Ikarus ma 30-stke zobaczcie Ikarusa z tego rocznika bez ozbób biggrin.gif tz. syf , piach itp.

No przepraszam ale czy mógłbyś przetłumaczyć ten fragment z polskiego na polski bo jakoś nie łapie.

+Quote Post
post wto, 09 sty 2007 - 21:03
Post #495

komantarze z sosnowiec.info.pl

czytajcie od dolu

syn kierowcy
2007.1.08 | 22:10

Zapomniałem wam powiedziec dlaczego w Angli zarabia sie wiecej niż w PKM-ie wiecie? bo tam nie ma związków zawodowych no bo jak tu przewodniczacy Jarosław G. ZARABIA 3000TYS a obok w pokoju ma zonke która pewnie zarabia ze 2000tys zeta to gdzie oni pojada i dlatego wtspy są bezpieczne od takich nierobów pozdrawenia przesyła prawie Anglik

.,.,.,
2007.1.08 | 21:09

każdy kierowca ma w pracy { obowiązkowo} zezwolenie na wykonywanie pracy na danej lini , jeżeli jest tam linia 221 to oznacza że to jest linia kom. miejskiej, jest to dokument na dzień dzisiejszy aktualny i żadne twoje porady para - prawne mnie nie interesują , organem kontrolującym może być między innymi ITD i tylko dlatego ten organ tu wymieniam, jeżeli masz problemy ze zrozumieniem to zwróć się do ITD lub Policji o kontrolę legalności przewozów na lini 221,jeżeli myślisz że mógłbym się do ciebie zwrócić o poradę i jeszcze za takie bzdury płacić to proponuje ci badania w przychodni zdrowia psychicznego. Napisz coś o tych innych rzeczach bo dawno się tak nie uśmiałem.

do .,.,.,
2007.1.08 | 20:26

nie powtarzaj jak mantrę o tych stronach ITD, ja korzystam z na bieżaco aktualizowanego LEX-a, który w zupełności mi wystarczy, nadto umiem czytać to, co w nim pisze.
I właśnie na podstawie aktalnie obowiązujących przepisów prawa tak twierdzę, niestety za porady prawne kasuję, więc odsyłam albo do samokształcenia, albo do szkoły.

.,.,.,
2007.1.08 | 17:26

221 linia nie miejska hahaha na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

xxx
2007.1.08 | 17:13

a to niby 221 to jaka to linia ?

do .,.,.,
2007.1.08 | 13:15

Na 221 powinny być (a może są - nie mam pojęcia) tachografy i inne rzeczy, ponieważ w myśl stosownego prawa (właśnie tych "innych" przepisów) nie jest to linia komunikacji miejskiej.

PB
2007.1.08 | 10:35

Kierowca w usługach transportowych to wysoce deficytowy zawód.Pani Nowak chyba tego nie rozumie.

Oświaczenie radnego
2007.1.08 | 10:04

ADAM WOLSKI(LiD)specjalista ds.promocji i rozwoju w PKM-ie Sosnowiec;6,5tyś zł 2,5 tyś dolarów. Dochody: 39 685 zł (PKM) i 27 360 zł (dieta radnego). Ma peugeota 206 z 2003 roku. Kredyt 30 tys. zł na samochód i ok. 40 tys. zł na remont.

DRIVER
2007.1.08 | 0:28

za 1300 zł to niech se sami bujają na za tydzien naginam do irlandi koledzy kierowcy srajcie na takie prace za te wszy ja mam w[***]u ten kraj i spadam z tego kaczolandu

!!!!!!!!!!
2007.1.07 | 19:18

Ja myślałem że skoro jade opóźniony to jest chyba logiczne że coś się mósiało się stać albo jakieś korki na drogach wypadek przejaz kolejowy itp ale kierownictwo tylko czeka na to żeby muc klienta ukarać !!!!jak zapomni wpisać w uwagach że np są korki w Katowicach bo oni tego nie wiedzą :)

.,.,.,
2007.1.07 | 19:09

Po to właśnie przerwy robią 2 minutowe żeby wszystko było w zgodzie z przepisami . Wystarczy wpisać w "uwagach" przyczynę opóżnienia i żadnej kary nie dostaniesz , ale niektórym nie chce się tego pisać i potem płaczą. Są inne sposoby żeby nie jeżdzić po 4-5 godzin bez przerwy , poza tym przerwa należy się po 4,5 godz. jazdy bądż pracy nie wiem dokładnie a w tej chwili nie chce mi się sprawdzać.

....
2007.1.07 | 16:06

A co z innymi liniami gdzie postoje są faktycznie na papierze bo się w czasie nie idzie wyrobić zwłaszcza w szczycie a z za kierownicy wysiada się po 4-5 godzinach jazdy !!!!!! Zarząd najchętniej wyposażył by kierowców w pampersy żeby już wcale nie musieli wysiadać z za kierownicy.I oczywiście nie można pominąć kar nakładanych na kierowców .

.......
2007.1.07 | 16:00

Na lini 269 było 54,2km i żeby to zmienić zrobiono fikcyjny 2 min postój w Siewierzu

.,.,.,
2007.1.07 | 15:15

jeżeli kurs nie przekracza 50km jednorazowo bez przerw to żadne tachografy nie wchodzą w grę , proponuję poczytać na stronach ITD , komunikacja miejska podlega pod inne przepisy { z racji specyficznego charakteru przewozu}. Wyjaśnij dlaczego akurat na 221 miałby obowiązywać tachograf .

do .,.,.,
2007.1.07 | 14:39

Tak, np. na linii 221 w myśl prawa winny być tachografy.

A i o "świadectwach kwalifikacji" też możesz sobie gdzieś doczytać, jak to nimi obecnie sprawa wygląda.

galon
2007.1.07 | 14:04

Żydzi dajci godziwe stawki to i kierowcy się znajdą.

d
2007.1.07 | 14:01

Koszt świadectwa na przewóz osób wynosi 800 zł.

były kierowca pkm
2007.1.07 | 13:59

Nie ma się co dziwić że nie ma kto pracować,sam jeżdziłem w tej psełdo firmie.Umowę o pracę dostałem na czas nieokreslony po roku pracy ale stawka pozostała ta sama.Upominając się o podniesienie stawki zawsze mnie zbywawno brakiem pieniędzy.Pani Nowak siedzi w ładnie ocieplonym i wyremontowanym budyneczku ale stawek nie podniesie.Przez pazerność psełdo prezesów Pkm już stracił wielu kierowców i straci jeszcze więcej.Pani NOWAK bez płacy nie ma pracy.

Kierowcy PKM wolą ..........
2007.1.07 | 12:25

Sprzedawcy, lekarze, budowlancy, mechanicy, opiekunki też wolą.
I nie ma się co dziwić.

Helga
2007.1.07 | 11:29

jasne... niech PKM zbiera ludzi z ulicy na kierowców... to ja już wolę jednak tramwajem... bezpieczniej mimo iż po szynach jeździ złom

Syn Kierowcy
2007.1.07 | 10:29

Pani Doroto opowiadanie o nadgodzinach i nowym taborze to jedna wielka bzdura. Sami jako zarząd macie się bardzo dobrze jeździcie służbowymi samochodami , dzwonicie z służbowych komórek, organizujecie rauty udając iż załatwiacie certyfikat ISO który zakładowi jest potrzebny do szczęścia. A pieniądze które kierowcy muszą wyorać na linii trwonicie na lewo i prawo w bezczelny sposób np.: Kubuś kierownik ośrodka „Boguchwałowice” jeździ służbowym samochodem nawet SRAĆ. Związkowcy czują się na zakładzie jak bogowie czasami nie wiedząc o Bożym świecie z upojenia alkoholowego a mechaników i kierowców za alkohol wyrzuca się z pracy. Jeśli to się nie zamieni to w tym roku liczba kierowców którzy wyjadą do Anglii będzie 2x taka jak w zeszłym roku !!!!

były kierowca
2007.1.06 | 23:15

To racja.kiedy się zwalniałem to nikt nie zachęcał mnie do pozostania,proponując choćby 1o groszy podwyżki.nie dla przyjemności wyjechałem do Londynu tylko za chlebem

kolo
2007.1.06 | 23:11

trudności to dopiero będą bo się działalność skończyła i nie ma komu robić po tyle godzin a nowi przychodzą słyszą 5.50zł. na godzinę i do widzenia, chyba że kogoś życie zmusza , piszą ze będą szkolić bezrobotnych w sumie to dobrze bo jak śnieg spadnie to dopiero będzie cyrk, świerzy kierowca , zero doświadczenia , pełny autobus { najlepiej długi MAN} , oblodzona jezdnia, pozostaje życzyć miłej podróży.

zainteresowany
2007.1.06 | 22:55

Pani Dorota chyba nie jest do konca zorientowana jak to jest z tymi nadgodzinami.Wielkie trudnosci z obsadzeniem linii były w Listopadzie i Grudniu.W Styczniu powinno być lepiej a tu znowu nie wolno zatrudniać wszystkich.Jeszcze robi się nagonkę żeby kierowcy usuwali choinki z kabin,bo komuś to przeszkadza.A może dyrekcja powie co zrobiła w zakładzie,żeby zatrzymać dobrych,sumiennych pracowników?Na święta dali bony na ponad 400 zł,z czego 20% już sobie potrącili,a podwyżki płac to już nikt nie pamięta kiedy były.Ludzie odchodzą bo się ich nie szanuje.

.,.,.,
2007.1.06 | 19:56

kto zgadnie ilu do kwietnia wyjedzie ??

Były kierowca
2007.1.06 | 18:32

W biurach maja się dobrze i dobrze zarabiają a mechanicy i kierowcy to najgorsza grupa chyba że jest się związkowcem i siedzi sie przy korycie

......
2007.1.06 | 18:19

I jeszcze wymyślają jakies kontrole biletów przez kierowców !!!!Śmiech na sali

.,.,.,
2007.1.06 | 13:34

tacho w KM hahahahahahaha!!!!!!!!!!! dawno nie jeżdziłeś . Swiadectwo kwalifikacji otrzymujesz po odbyciu kursu na przewóz osób. Nie wiem ile teraz kosztuje ale jak robisz po raz pierwszy to jest drogie, ale jest niezbędne do podjęcia pracy .

były kierowca
2007.1.06 | 12:33

Jakie nadgodziny !!! to was nieobowiązują tachografy ????

Dave
2007.1.06 | 11:56

A ja własnie chce być kierowcą, na początek chętnie własnie w PKMie :) (ale na początek :>). Ale patrzę na ceny prawka i średnio 3000 zł samo prawko! A gdzie badania, egzaminy, ew., dodatkowe jazdy, potem świadectwo kwalifikacyjne (po cholerę takie świadectwo?), kurs na przewóz osób (to już może być tańsze lub bezpłatne w fimie, ale jednak...) i za te 1000-1200 zł? :/ No ale mimo to zbieram kaskę, zbieram! Może jak przyciśnie firmy, to będą dofinansowały kursy to może wtedy się załapię...

///???
2007.1.06 | 9:37

prośby , badania , ogłoszenia , po prostu dajcie ludzią godne stawki bo te które proponujecie są śmieszne, gdyby to było w funtach to fajnie ale 5,50 czy 6 zł. to śmiech, przy tej stawce w takiej pracy jak kierowca kom. miejskiej ta firma długo nie pociągnie. Godziny rozpoczęcia pracy są takie że nie ma się czym dostać , zakończenie pracy znowu nie ma się czym wydostać .Kierowcy którzy przychodzą zdobywają niezbędną praktykę i odchodzą do innych firm lub wyjeżdzają . Mimo wszystko życzę powodzenia !

Zosia córka piekarza
2007.1.06 | 9:33

No to teraz już wiem dlaczego niektórzy kierowcy palą w autobusach

qwe
2007.1.06 | 8:35

Trudno się dziwić, skoro tam zarobią 300 tyg na rękę, i jadą z podpisaną jeszcze w Polsce umową o pracę i najem mieszkania.
Kierowcy przychodzą do PKMu, robią praktykę za 1200 i po paru miesiącach wyjeżdzają. A chętnych Pani Nowak to za bardzo nie będzie, tym bardziej ze trzeba zainwestować w prawko, świadectwo i badania grubo ponad 3000.

--------------------

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 09 sty 2007 - 21:23
Post #496

jasiek

Nr użytkownika: 3

Ktoś pomieszał coś z tym świadectwem kwalifikacyjnym. Takie świadectwo jest wymagane tylko dla właściciela firmy.

Myślę że problem z niedoborem kierowców jest trochę szerszy. Trudno posadzić kierowcę z "ulicy" do nieubezpieczonego autobusu za mln zł.

Ten post edytował pozdrawiam wto, 09 sty 2007 - 21:27

+Quote Post
Guest_Gość_*
post śro, 10 sty 2007 - 00:25
Post #497

Guests

i są już efekty akcji. Z 306 i 012 znikknęła folia. Dzisiaj widziałem folie jeszcze na 188 i 292.

+Quote Post
Guest_Ja_*
post śro, 10 sty 2007 - 12:00
Post #498

Guests

QUOTE(pozdrawiam @ Jan 9 2007, 07:23 PM) *
Ktoś pomieszał coś z tym świadectwem kwalifikacyjnym. Takie świadectwo jest wymagane tylko dla właściciela firmy.
Myślę że problem z niedoborem kierowców jest trochę szerszy. Trudno posadzić kierowcę z "ulicy" do nieubezpieczonego autobusu za mln zł.

biggrin.gif nie trudno , siadasz i jedziesz , jak rozbijesz to płacisz , nie jeden prauje bo musi spłacić . Troszke inaczej z pracownikami przyjętymi na stałe , a pomyślał by ktoś że można obciążyć kierowcę na kwote 7 zł za ryske kilkucentymetrową ? życie kierowcy sad.gif

+Quote Post
Guest_Gość_*
post śro, 10 sty 2007 - 12:13
Post #499

Guests

QUOTE(pozdrawiam @ Jan 9 2007, 06:09 PM) *
No przepraszam ale czy mógłbyś przetłumaczyć ten fragment z polskiego na polski bo jakoś nie łapie.

tz. auto po 30 latach jest fatalne , usmarowane , porysowane i porozkręcane . Kierowca który dba założy pokrowiec na siedzenie ( zauważył ktoś na zdjęciu że cała deska z zegarami ma okleine ? ) gdyby nie ona to było by bee, porysowana i nie dlatego że robi to ktoś złośliwie ale od śrubokręta bo : wymiana zegara , klawisza itp .Jeśli kierowca przyjdzie do pracy i dadzą mu zadbany wóz przejeżdzi przyjemnie i wysprząta następnemu , jak wejdzie do chlewa to ....no co dużo mówić

+Quote Post
Hator
post pią, 12 sty 2007 - 20:30
Post #500

FdZD

Nr użytkownika: 6

z ZI
W Przedsiębiorstwie Komunikacji Miejskiej kierowcy jeżdżą już 40 nowymi autobusami (w sumie do końca 2007 roku będzie ich 72). W ostatni poniedziałek odebrali kolejne trzy pojazdy. Tego samego dnia pasażerowie 22 linii autobusowych zaczęli korzystać z nowego dworca przy ul. Mościcikiego. To nie koniec inwestycji. W tym roku rozpocznie się też budowa 171 przystanków autobusowych w Sosnowcu. Wkrótce ma zostać ogłoszony przetarg na ich wykonawcę.

- Będzie to jedna trzecia wszystkich przystanków autobusowych w Sosnowcu. Czas na ich wybudowanie gmina ma właśnie do końca 2007 roku - mówi Grzegorz Dąbrowski, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego.

Póki co pasażerowie mają w końcu nowy dworzec z tylu Urzędu Miejskiego. Kosztował 1,1 mln zł. Przez całą dobę pilnują go ochroniarze. Miesięczny koszt wynajęcia firmy ochroniarskiej wynosi 4 tys. złotych. Opłaca się to bardziej niż pokrywanie strat spowodowanych przez wandali (w ciągu ostatnich dwóch lat gmina zapłaciła za naprawę wiat przystankó ponad 150 tys. zł).

- Zastanawiamy się również, w jaki sposób chronić inne, nowe przystanki. Niewykluczone, że wynajmiemy ochronę - dodaje Grzegorz Dąbrowski.

W ramach modernizacji infrastruktury autobusowej wykonano sygnalizacje świetlne przy skrzyżowaniu ulic Hubala-Dobrzańskiego i 11 Listopada oraz na przejściu dla pieszych przy ulicy księdza Blachnickiego. Wybudowano też pętlę do zawracania autobusów przy ulicy Kleberga.

Wszystkie te zmiany możliwe są dzięki wsparciu z Unii Europejskiej. Wiosną 2005 roku trzy gminy Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza i Będzin oraz Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej-Sosnowiec złożyły do ministerstwa gospodarki i pracy wniosek o dofinansowanie z unijnego Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR), w ramach rozwoju transportu publicznego w aglomeracjach.

Wniosek został pozytywnie rozpatrzony i pod koniec października 2005 roku przyznano Zagłębiu pieniądze na modernizację komunikacji miejskiej. Dotacja do całej inwestycji wynosi 29,5 mln zł, a całkowity koszt modernizacji infrastruktury autobusowej to około 71 mln zł.

To najwyższy czas na zmiany. Stare autobusy w sosnowieckim oddziale PKM mają średnio 13 lat, w Będzinie 15 lat, a w Dąbrowie Górniczej są o rok młodsze.

- Wszystkie nowe autobusy jelcze i solarisy, które kupujemy, mają jednolity system obsługi. Nowością jest system głośnomówiący, który zapowiada kolejne przystanki. Poza tym wozy mają przyciski, otwierające drzwi przez pasażerów, oraz miejsca dla wózków osób niepełnosprawnych - wyjaśnia Piotr Drabek, dyrektor ds. technicznych PKM Sosnowiec.

Koszt nowych autobusów to 47 mln zł. Połowa tej kwoty pochodzi ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego na lata 2004-2005. Pozostałe 23 mln zł zapłaci PKM.

- Mniejsze autobusy są dla 100 pasażerów, a większe dla 150, wszystkie są niskopodłogowe. Autobusy wyposażono między innymi w system zliczania pasażerów. Służy on do monitorowania linii autobusowych i da odpowiedź, które z nich są przeciążone, a które nie - mówi dyrektor Drabek. - Poza tym w pojazdach jest "czarna skrzynka", która zapisuje wszystkie manewry i to, co dzieje się w autobusie. W razie potrzeby będzie można odtworzyć te wszystkie dane.

Kupno nowych autobusów jest spowodowane nie tylko wiekiem taboru. W sumie na naprawy zdewastowanych pojazdów PKM wydaje w ciągu roku kilkaset tysięcy złotych.

Również poprzednia zima 2005/2006 nie była łaskawa dla autobusów. Większość z nich miała urwane lub uszkodzone zderzaki. Działo się tak ze względu na koleiny i zaspy na poboczach. Jeszcze gorzej było z ogumieniem. Przez wyrwy w jezdniach autobusy wracały do zajezdni z pogiętymi felgami, rozciętymi oponami. Koszt wymiany jednej opony to, w zależności od modelu, od 800 do 1200 zł, a dziennie było kilka takich awarii.

Powiedzieli:

Andrzej Boczkowski
kierowca PKM Sosnowiec z 20-letnim stażem

Nareszcie dworzec wygląda tak, jak powinien. Jest bardzo ładny. Pytanie tylko, czy będą go omijać wandale. Jeżdżę autobusem po mieście i wiem, jak wyglądają czasami zniszczone przystanki. Najgorzej jest w nocy z piątku na sobotę lub z soboty na niedzielę, kiedy młodzież wraca z dyskotek. Wiem, że w planach jest objęcie tego dworca monitoringiem. Gdyby do tego doszło, to będzie tutaj o wiele bezpieczniej.

Bożena Jurgaś
mieszkanka Sosnowca

Jestem tu po raz pierwszy i naprawdę mi się podoba. Dworzec jest o sto procent lepszy od poprzedniego. W końcu są estetyczne krzesła i zadaszenie, które chroni przed wiatrem i deszczem. Wiem, że jak na razie pracuje tutaj jeden ochroniarz. Może dzięki temu dworzec nie będzie popisany wulgarnymi napisami i dewastowany przez chuliganów.

Sebastian Reńca

źródło: Dziennik Zachodni

w Sosnowcu nowe przystanki a u nas remont kraweznikow na przystankach-nawet nie wiadomo kto (jaka firma) i od kiedy ma sie tym zajac.
Jakie miasto taki remont... :/

Ten post edytował Hator pią, 12 sty 2007 - 20:30

--------------------

+Quote Post

167 Stron V  « < 23 24 25 26 27 > » 
Reply to this topicStart new topic
5 Użytkowników czyta ten temat (5 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 06:13
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza