![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
wyglada na to ze Mastera trafia wkoncu i do Bedzina. Za 3 dni w bedzinskim urzedzie odbedzie sie uroczyste przekazanie. No ciekawe ile lacznie planowanych jest dla bedzinskiej zajezdni
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
No w DG tego samego odbędzie się identyczny piknik wyborczy. A na tym pikniku dowiemy się, że dzięki dobremu rządzeniu nasze władze całkowicie wymieniły tabor na autobusy najnowszej generacji. Tylko ile to będzie miało wspólnego z prawdą?
A co do Będzina to sprawy są dosyć skomplikowane. Tutaj możemy tylko gdybać. Mam nadzieje, że uroczystemu przekazaniu nowych autobusów będzie towarzyszyć równie uroczyste zabranie 4 sztuk SU 12 z Będzina do DG. Co do ilości taboru to Będzin na pewno dostanie przynajmniej 7 autobusów na 28/616/928. Do tego dochodzi 8 wozów na 803/806 - tylko w przypadku tych linii PKM sam chyba nie wie czy chce te linie obsługiwać z zajezdni w Gołonogu czy Będzinie. Właściwie to dziwi mnie, że Prezydent Baran chwali się tym, że PKM robi w Będzinie złomowisko. Do tego idą wybory, zmieni się układ sił w KZK GOP i ktoś może sobie przypomni o przetargu na pakiet będziński. A wtedy nowe pojazdy z dotacji wraz z całą zajezdnia w Będzinie szlag trafi. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
No w DG tego samego odbędzie się identyczny piknik wyborczy. a przyjdzie cos nowego czy pokaze sie tam juz ktorys z jezdzacych? Nieoficjalnie to do DG powinien trafic jeszcze w tym roku jeden Solaris z najblizszej dostawy Mam nadzieje, uroczystemu przekazaniu nowych autobusów będzie towarzyszyć równie uroczyste zabranie 4 sztuk SU 12 z Będzina do DG. mam taka sama nadzieje. Byloby to takze logiczne jesli chodzi o serwisowanie Solarisow Najlepiej jakby na ta uroczystosc pojechaly Mastera z DG, a do bedzinskiej zajezdni uroczyscie zostaly przekazane M11 ![]() Co do ilości taboru to Będzin na pewno dostanie przynajmniej 7 autobusów na 28/616/928. Do tego dochodzi 8 wozów na 803/806 - tylko w przypadku tych linii PKM sam chyba nie wie czy chce te linie obsługiwać z zajezdni w Gołonogu czy Będzinie. Właściwie to dziwi mnie, że Prezydent Baran chwali się tym, że PKM robi w Będzinie złomowisko. Do tego idą wybory, zmieni się układ sił w KZK GOP i ktoś może sobie przypomni o przetargu na pakiet będziński. A wtedy nowe pojazdy z dotacji wraz z całą zajezdnia w Będzinie szlag trafi. jeszcze zapomniales o linii 16 (nie wiem ile tam wozow hmm moze z 2) wlasnie kiedys byly plotki ze 803/806 przejmie calkiem Golonog albo chociaz jedna z tych linii hmm No wlasnie sprawa z przeragiem na linie bedzinskie bylaby skomplikowana przez ta dotacje. Chyba ze przetarg objalby linie nie objete programem (na te objete PKM podpisal umowe z KZKGOP na iles tam lat) -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
no i jednak to nie nowe autobusy tylko juz eksloatowane pojawia sie przez urzedem w DG! Co za glupota zamiast prosto z dostawy to pod urzedem beda staly te ktore powinny nas w tym czasie wozic. Ma tam byc chyba z 6 sztuk. Ciekawe co pokaza w Bedzinie - dabrowskie? Moze jeszcze Solarisy im pokaza
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
QUOTE Zobacz: Poprzedni | Wszystkie | Następny Kolejne nowoczesne autobusy już wyjechały w trasę dziś Wczoraj przed Urzędem Miejskim w Będzinie zaprezentowano sześć przekazanych do ruchu autobusów najnowszej generacji (w sumie będą 72). Zostały kupione w ramach wspólnego projektu gmin Będzin, Sosnowiec i Dąbrowę Górniczą oraz PKM sp. z o.o. w Sosnowcu. Niskopodłogowe wozy dla PKM są tylko częścią realizowanego projektu. W gminach planowane są też m.in. modernizacja przystanków, budowa pętli, sygnalizacji świetlnej oraz przebudowa dworca autobusowego w Sosnowcu. Zakup pojazdów możliwy był dzięki pieniądzom ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (na lata 2004-2006). Wysokość dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego wyniesie ponad 49 procent wydatków związanych z projektem, czyli 29.437.814 zł. Całkowita wartość projektu to prawie 71 mln zł. - Na 22 liniach jeździ już 20 nowoczesnych autobusów. Wszystkie są niskopodłogowe i ekologiczne. W tych wozach przystanki są zapowiadane, a ich nazwy wyświetlane. Pasażerowie na bieżąco wiedzą, na jakim przystanku właśnie są i jaki będzie następny. Jest to już standard europejski - mówi Piotr Drabek, dyrektor ds. technicznych sosnowieckiego PKM. W nowych autobusach działa także elektroniczny system liczenia pasażerów i specjalne urządzenia kontrolujące pracę kierowcy (w tym punktualności jazdy) oraz automatyczne ogrzewanie, utrzymujące stałą temperaturę (22 stopnie C). Są też rampy umożliwiające wjazd do autobusu wózka inwalidzkiego. Paulinie Łabęckiej, która mieszka w Warszawie, ale przyjechała do Zagłębia odwiedzić znajomych, nowe autobusy bardzo się spodobały. - Trafiłam bez problemu. Wiedziałam, jaki jest następny przystanek, nie musiałam nikogo pytać. Autobusy są naprawdę wygodne - mówi pani Paulina. Trwają też prace przy modernizacji przystanków. Będą tak przygotowane, żeby ułatwić wsiadanie osobom niepełnosprawnym, czy na przykład z wózkiem dziecięcym. - Na przystankach będą wymalowane specjalne linie, które wyznaczą miejsce na wprost przystosowanych do wsiadania szerokich drzwi- tłumaczy dyrektor Drabek. W Dąbrowie Górniczej trwa ustalanie warunków realizacji projektu. - Potem ogłoszony zostanie przetarg na wykonawcę, który zmodernizuje 161 zatok autobusowych na terenie Dąbrowy. Prace powinny ruszyć wiosną przyszłego roku - mówi Katarzyna Jurczak, kierowniczka referatu funduszy unijnych dąbrowskiego magistratu. Najbardziej zaawansowane są prace przy remoncie dworca PKM w Sosnowcu. - Będą tam dwie długie wiaty w sąsiedztwie punktów małej gastronomii i toalet - mówi Grzegorz Dąbrowski, rzecznik sosnowieckiego UM. Prace przy modernizacji dworca planowo powinny potrwać do końca listopada. Co jeszcze w ramach projektu? Sosnowiec Już skończono budowę dwóch sygnalizacji świetlnych na skrzyżowaniach ulic 11 Listopada i Majora Hubala Dobrzańskiego oraz al. Blachnickiego i ul. Kisielewskiego. Budowa pętli autobusowej na ul. Kleeberga. Przebudowa dworca autobusowego na ul. Mościckiego. Modernizacja 171 przystanków autobusowych. Dąbrowa Górnicza Modernizacja 91 przystanków autobusowych. Będzin Modernizacja 48 przystanków autobusowych. POWIEDZIELI NAM Halina Stębierska mieszkanka Dąbrowy Górniczej Bardzo często korzystam z linii 604 i 644. Od kiedy pojawiły się na nich nowoczesne autobusy, jazda rzeczywiście stała się przyjemnością. Nic nie stuka, nie puka i nie trzęsie, jak w starych wozach. Teraz pasażerom jedzie się wygodnie i takich autobusów powinno być na trasach coraz więcej. (pas) Marek Będkowski kierowca Prowadzę nowy autobus od dwóch tygodni i z cała odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że komfort jazdy i dla mnie, i pasażerów jest o niebo lepszy. W wozie jest więcej elektroniki, automatyczna skrzynia biegów, ale prowadzi się świetnie. Pasażerowie też sobie chwalą, zwłaszcza starsi i niepełnosprawni, którzy bez problemu mogą się nimi poruszać. Magdalena Nowacka - Dziennik Zachodni Kolejny artykuł z serii pośmiejmy się z DZ. Ja dziwie się ludziom, że kupują tą gazetę. Co parę dni jest przecież prawie taki sam tekst o autobusach z dotacji UE. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
heh, to w koncu ile zatok ma byc zmodernizowanych w Dabrowie ?? 161 czy 91 ??
Jak to mozliwe ze 49% z 72 mln to 29 mln ?? Z ciekawosci prosze o odpowiedz osoby znajace sie w temacie , ile w koncu bylo dofinansowania z UE? ile srosków własnych PKM, a ile zrzutki DG, Bedzina, Sosnowca na realizacje programu , no i ile tych zatok/przystnków w DG bedzie robionych i w jakim zakresie?? |
|
|
![]()
|
|
To ja tłumacze z polskiego na polski. Ustalenia, które teraz przedstawiam są moim dziełem, więc niekoniecznie są w 100% pewne. Tak więc, po analizie kilku dokumentów wychodzi coś takiego:
- koszt autobusów to niecałe 60 mln zł, z czego UE dała 25 mln a około 35 mln PKM S-c - PKM musi się w tym celu ratować kredytem - wychodzi na to, że to PKM kupił autobusy a nie nasze gminy - ponad 3 mln z dotacji otrzymał Sosnowiec - resztę pieniędzy czyli niecały 1 mln zł dostały Będzin i DG – to ten wielki sukces naszej gminy - na terenie DG będzie wyremontowane 91 przystanków |
|
|
![]()
|
|
zatoka a przystanek to znowu dla nich to samo :) i zawsze w artykulach DZ matematyka sie nie zgadza. O tej dotacji bylo juz wiele artykulow i zawsze polowa jest taka sama :)
W Bedzinie pokazali dabrowskie Solarisy - hehe na pewno je tam zobacza na ulicy ![]() do PKM dotarlo kolejnych 7 sztuk. Nie wiem ile jakich i jak zostana podzielone. W DG widzialem dzisiaj nowego Solarisa jeszcze bez naklejek PKMu a to z uroczystosci przed UM w DG (dojechaly tam na ostatnai chwile) : http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-118441.html http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-118437.html pewnie prezydenci porobili sobie zdjecia zeby mieli przed wyborami ![]() Ten post edytował :) wto, 17 paź 2006 - 14:33 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
a to z uroczystosci przed UM w DG (dojechaly tam na ostatnai chwile) : http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-118441.html http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-118437.html Ja sobie teraz zdałem sprawę, że te nowe busy są fajnie jednolite kolorystycznie - czy ktoś wie czy to już jest jakieś planowe działanie czy znowu przy kolejnej okazji będą niebieskie albo różowe w kratę? Bo mnie by się nawet podobało, byleby było jednolicie... Tylko ktoś kiedyś wrzucał info, że ustalono kolorystykę na niebiesko-żółtą bodajże więc nie wiem jak to się ma do tych nowych busów... |
|
|
![]()
|
|
Ja sobie teraz zdałem sprawę, że te nowe busy są fajnie jednolite kolorystycznie - czy ktoś wie czy to już jest jakieś planowe działanie czy znowu przy kolejnej okazji będą niebieskie albo różowe w kratę? Bo mnie by się nawet podobało, byleby było jednolicie... Tylko ktoś kiedyś wrzucał info, że ustalono kolorystykę na niebiesko-żółtą bodajże więc nie wiem jak to się ma do tych nowych busów... No KZK GOP ustaliło jednolite barwy, ale jak na razie jest to fazie eksperymentu i dotyczy jednej linii. A kolorystyka PKM S-c jest raczej niezagrożona przynajmniej na obecną chwilę. |
|
|
![]()
|
|
no niestety nie calkiem jednolite - gorny czerowny pasek jest calkiem gdzie indziej.
Te zolto - niebieskie to narazie tylko na jednej linii w GOPie a jak bedzie dalej to zobaczymy - jesli sie zdecyduja to zmiana potrwa wiele lat. szkoda ze w Polsce autobusy sa malwane wlasciwie wedlug kilku schematow i zmieniaja sie tylko kolory. Na zachodzie np. w Niemczech mozna spotkac bardzo czesto zupelnie inne, oryginalne, w ktorych autobusy sie swietnie prezentuja. U nas brak wyobrazni a wkoncu od autobusow zalezy tez wizerunek miasta -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Kto wie gdzie trafią te autobusy w DG (jakie zajezdnie) ???
|
|
|
![]()
|
|
Kto wie gdzie trafią te autobusy w DG (jakie zajezdnie) ??? te ktore byly przed Urzedem to juz dawno jezdza i sa z Golonoga QUOTE ![]() Wniosek tramwajowy dziś Zarząd KZK GOP przyjął uchwałę o wystąpieniu do Ministerstwa Skarbu Państwa o nieodpłatne przejęcie akcji Tramwajów Śląskich SA, które później trafić mają do 12 gmin (najwięcej dla Katowic - 25,1 proc.). Przekazanie akcji jest możliwe dzięki nowelizacji ustawy o komunalizacji przedsiębiorstw państwowych. Nie wiadomo jednak, czy resort przekaże 100 procent akcji, czy tylko 85. (mit) - Dziennik Zachodni kolejny kroczek, alez to sie wlecze -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Maria Klimczyk Dziennik Zachodni, 18.10.2006 Prezydent Bytomia już chce, by komunikację w mieście organizował KZK GOP. Nie udało się władzom Bytomia opracować własnego systemu zarządzania komunikacją miejską. Gmina nie dogadała się ani z katowickim Komunalnym Związkiem Komunikacyjnym GOP, ani z tarnogórskim MZKP. A to dwaj najwięksi organizatorzy komunikacji w woj. śląskim, bez których nie sposób zapewnić obsługę autobusowych linii międzymiejskich. I choć prezydent Bytomia zapewniał w czerwcu, że powrotu do KZK GOP nie będzie, wczoraj zmienił zdanie. - Nowe okoliczności skłaniają mnie do wystąpienia do Rady Miejskiej o wycofanie uchwały o wystąpieniu gminy z KZK GOP - tłumaczył wczoraj Krzysztof Wójcik na specjalnej konferencji. Wójcik podał 3 przyczyny takiej decyzji: likwidację i upadłość PKM Bytom SA, które obsługiwało linie miejskie i międzymiejskie; 2) fiasko negocjacji z KZK GOP w sprawie obsługi połączeń zewnętrznych i wspólnego biletu na linie miejskie i międzymiejskie; 3) to, że nieobecność gminy w KZK GOP pozbawiłaby ją należytego wpływu na restrukturyzację spółki Tramwaje Śląskie, w której Bytom ma udziały. Z takiego obrotu sprawy zadowolony jest KZK GOP. - Nas taka decyzja cieszy, bo jest dobra dla mieszkańców Bytomia, regionu i integracji komunikacji. Trzeba będzie ogłosić przetargi na obsługę linii, ale to nie jest problem. Skoro po upadku PKM zorganizowaliśmy komunikację zastępczą z dnia na dzień, to i tu sobie poradzimy - zapewnia Alodia Ostroch, rzecznik KZK GOP. Przed wczorajszą konferencją Wójcika, Laura Klekocka, przewodnicząca Związku Zawodowego Konduktorów nieistniejącego już PKM Bytom, rozdawała dziennikarzom płyty DVD ze zobowiązaniami prezydenta Wójcika wobec konduktorów i PKM SA oraz zapisem dźwiękowym z negocjacji w KZK GOP. - Obiecywał nam, że po 1 stycznia będziemy mieć pracę, bo konduktorzy są potrzebni. A teraz co? - pyta Klekocka. Przypomnijmy, że w wyniku konfliktu między KZK GOP a PKM Bytom pracę straciło ponad 540 osób. Kierowcy i mechanicy znaleźli zatrudnienie. Większość z ponad 215 konduktorów - nie. No niesamowite :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nurtuje mnie pewna rzecz - mianowicie usytuawanie rozkładu jazdy na ww. przystanku. Na czas remontu tablica została przesunięta w stronę TAXI - myslalem ze jak przystanek zacznie funkcjonowac to rozkady wroca na swoje miejsce....niestety kazdy wie ze tak sie nie stalo - co gorsze, autobusy zatrzymuja sie na koncu gdzie dawniej stawaly tylko PKSy a ludzie stojacy podczas deszczu na przystanku musza biegnac spory kawalek do autobusu.Co o tym myslicie?
Moderator: post przeniesiony z innego tematu. Ten post edytował pozdrawiam nie, 22 paź 2006 - 11:30 |
|
|
![]()
|
|
to nie w tym problem. Problem tkwi w usytuowaniu wiat. Najpierw po stronie PKZ zbudowano nie tu gdzie trzeba a potem ten sam blad zrobiono po drugiej stronie
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
No niestety ludzie nie są nieomylni :). Ale co to za problem przesunąć tablice
|
|
|
![]()
|
|
www.wpk.katowice.pl:
QUOTE Jak już wspominaliśmy przy okazji materiałów na temat wypożyczonych dwóch krakowskich wagonów 105Na Tramwaje Śląskie rozważały zakup większej ich ilości. Niedawno sfinalizowano formalności i rozpoczęły się dostawy - na Górny Śląsk dotarły już cztery kolejne niebieskie stopiątki.
W nocy 18/19 i 20/21 października przywieziono, a następnie rozładowano w zajezdni Zawodzie dwa 25-letnie wagony o krakowskich numerach 429 i 430. W nocy z 23/24 i 24/25 trwa transport kolejnych dwóch wagonów: 457 i 458 (również rocznik 1981). Oba te składy będą eksploatowane w zajezdni Stroszek. Docelowo używanych stopiątek z MPK Kraków będzie 14. Przeznaczono dla nich zakres numeracji od 250 wzwyż (dotychczas nieużywany). Dotychczas dostarczone wagony otrzymają (lub już otrzymały) numery: 429+430 -> 252+253 oraz 457+458 -> 254+255. ![]() ![]() Wśród tych 14 wagonów są również dwa, które od dwóch miesięcy jeżdżą już na liniach zajezdni Gliwice - 459 i 470, one jednak przejdą na stan Tramwajów Śląskich dopiero w maju przyszłego roku, po zakończeniu okresu wypożyczenia (otrzymają wówczas numery 256 i 259). Jakie wagony trafią do GOPu i jakie otrzymają nowe numery będziemy podawać na bieżąco przy okazji kolejnych dostaw. Zdjęcia dzięki uprzejmości Michała Wojtaszka: ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Można rzec, że Małopolska w ataku
![]() Ppodobno w Unii Europejskiej generalny kierunek przemieszczania się tego typu "odpadów" to z zachodu na wschód, jak widać są wyjątki :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:13 |