![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ogolnie to te nowe Solarisy co maja dwie oski z tylu to jak dla mnie totalna porazka. Dlaczego? Ano dlatego ze ostatnio prawie codziennie rano jezdze do Katowic do pracy. Jak przyjedzie Solaris i po wejsciu do niego odrazu smrud daje po nosie :roll: Do tego duszno jak w saunie, okno jak sie otworzy to nic nie daje bo sa one bardzo male. Poprostu totalna porazka
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE(Bartek) Zastanawia mnie dlaczego kierowcy nie wlaczaja klimatyzacji?
bo jej nie ma :wink: te nowe Solarisy maja chociaz wieksze otwierane okna -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Ej Bartek autobus nie jest porażka tylko PKM. Za te pieniądze nic lepszego nie da się kupić. W MANach są jeszcze mniejsze okna. A w używkach zazwyczaj w ogóle ich nie ma. Czas zainwestować w klimatyzacje, ale to są dosyć duże koszty
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Skoro PKM kupilo busy bez klimatyzacji to juz nic nie chce mi sie pisac na temat ich zakupow. Kurde jak mozna bylo wywalic tyle kasy tak szczerze mowiac nic nie warte autobusy w naszch warunkach. Sa poprostu za male.
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
No niestety ceny przegubów z klimatyzacją siegają nawet 1.8 mln zł. A nasze solniczki kosztowały jedynie nieco ponad 1 mln zł za sztukę.
A mam pytanie: czy wolicie niskopodłogowe SU15 czy wysokopodłogowego przeguba. Cena taka sama |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
A mi gdzieś kiedyś o uszy obiło się, że już od jakiegoś czasu bodajże w Gdańsku kupując nowy tabor, wymaga się właśnie klimatyzacji. Tak więc wszystkie nowe autobusy tam posiadają własnie klimatyzacje. No ale gdzie tam nam do Gdańska.. na szczęście nie korzystam zbyt często z komunikacji miejskiej a już najmniej w lato. Chodź fajnie by było chodź chwile gdy na dworze jest 30 st. posiedzieć w przyjemniejszej temperaturze niż panująca na zewnątrz.
Co du SU15, to z tego co widziałem, przeznaczony jest on na mniej więcej taką samą liczbę pasażerów co Ikarusy, więc nie wiem dlaczego miałyby być za małe jak na nasze warunki. Na trasie bodajże 55 często widze Man-a takiego dużego, albo bynajmniej taki sie wydaje (to chyba używka z Niemiec?). Raz jechałem nim, czy lepszy.. nie wydaje mi się, szczególnie na naszych drogach wąskich, dziurawych, ciasnych zakrętach. Mi się nowe Solariski podobają, napewno ładniejszcze od Maestro. Co do Ikarusów nie ma co porównywać bo to epoka w przód. Szkoda że to nie cały tabor zostanie wymieniony na nowe autobusy, miejmy nadzieje że i tak sytuacja ulegnie widocznej poprawie. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
i 3 kolejne U15 sa w Golonogu :)
czyli lacznie 6 nowych Solarisow i 2 Mastero w Golonogu, 2 Mastero w Zagorzu -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
SU 15 jest dobre - ale nie na trasy Katowice -> DG w godzinach szczytu (juz w przegubowych ikarusach jest ciasno a co dopiero w solniczkach)
PS Ten MAN z 55 jet taki sam jak MAN 814 - miejsca w brud - mozna by nawet w pilke pokopac (takie by sie przydaly na trasy "katowickie") pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nadchodzi era niebiesko - żółtych autobusów?
No powiem wam, że jestem w szoku. Od kilku miesięcy widać coraz większe wymagania KZK GOP wobec przewoźników w nowych przetargach. Lecz ostatni przetarg to całkowita rewolucja. Do całkowitych nowości należy zaliczyć: podział zadania na obsługę danej w linii w dni robocze i wolne, zapis o 6 miesięcznym okresie, jaki przewoźnik ma na dostosowanie się do warunków przetargu oraz zapis o jednolitym wzorze malowania KZK GOP. Oczywiście jest też zapis o niskiej podłodze oraz wieku autobusu. Przewoźnik też nie może bez zgody KZKGOP zamieszczać reklam na autobusach. Sam pomysł wspólnego malowania wydaje się być słuszny, ale z drugiej strony …. trochę szkoda różnorodności GOP. Oczywiście trudno mi powiedzieć w jakim tempie KZK GOP wymusi wspólne malowanie – raczej proponowałbym tu lata niż miesiące. Oczywiście o ile ktoś szybko nie zapomni o tym pomyśle. A tu zamieszczam nowe wzory malowania (czekam na opinie): http://bip.kzkgop.pl/siwz/146/siwz7ii.doc http://bip.kzkgop.pl/siwz/146/siwz7i.doc PS Nastąpiła zmiana przebiegu linii 275. Autobus ten omija teraz „Centrum” Ząbkowic i jedzie ul Gospodarczą, Orła Białego, Roździeńskiego, Tworzeń do HK. |
|
|
![]()
|
|
:shock:
tez jestem w szoku jestem za ujednoliceniem :!: Tylko czy akurat takie barwy - moze to dlatego ze sa to kolory wojewodztwa :?: Ciekawy jestem jak bedzie prezentowal sie autobus w takich barwach. Na pewno mozna bylo wymyslic cos lepszego i bardziej oryginalnego. Akurat Zaglebia to tak bardzo nie dotyczy - tu kroluje PKM Sosnowiec i PUP Czeladz ale na zachodzie naszej aglomeracji malowania sa paskudne - chodzi mi szczegolnie o tych mniejszych prywatnych przewoznikow (Nowak i inni ![]() Rewolucja to naklejki wreszcie nei na szybach :!: PS. ciekawe do kiedy bedzie sie musial przestawic PKM Sosnowiec - tu ta specjalna umowa z KZKGOP z tymi dotacjami ale jak z przetargami... Nie zdazyli nawet dokonczyc obecnej zmiany barw... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
I bardzo dobrze że KZK GOP zaostrza wymagania, tak powinno być, może w końcu zmieni się obraz komunikacji miejskiej i opinie o niej w naszym regionie. :roll: Dzięki takim działaniom powinien znacząco poprawić się standard usług, bo póki co to jest poprostu szkoda o tym pisać.
Nie jestem przekonany do pomysłu by całe KZK GOP obsługiwały autobusy jednego koloru. :? Jakoś tak dziwnie by to było a może to tylko tak mi się wydaje gdyż obecnie tych kolorów jest masa. Pozatym te kolory.. trudno ocenić jak to by wyglądało na autobusie.. Napewno byłoby.. żółto na ulicach.. :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Pomysł ujednolicenia - super! To powinno być od zawsze tak prowadzone. Wydaje mi się, że dawniej tak było [te bardziej wiekowe autobusy były z reguły czerwone, rzadziej np. niebiesko-białe] a potem - nie wiadomo dlaczego - co autobus kupili to inny kolor. Tylko te kolory paskudne, ja bym został przy czerwonym albo czerwono-białym, ew. taka kolorystyka jak mają solarisy czyli stonowane kolory.
A tym co się wahają czy to dobry pomysł powiem, że np. w Gliwicach albo w Katowicach jest problem, bo linie obsługuje w tych miastach nie tylko KZK GOP. Teraz jest tak, że nawet miejscowy jak się śpieszy to może nie spojrzeć "czyj" to wóz, bo nie ma czasu szukać nalepek a co dopiero jak ktoś jest spoza regionu [mnie się zdarzało wsiadać w Gliwicach do tyskich lini]. Gdyby kolory były jednolite to nie byłoby z tym problemu. |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(Hator) SU 15 jest dobre - ale nie na trasy Katowice -> DG w godzinach szczytu (juz w przegubowych ikarusach jest ciasno a co dopiero w solniczkach)
PS Ten MAN z 55 jet taki sam jak MAN 814 - miejsca w brud - mozna by nawet w pilke pokopac (takie by sie przydaly na trasy "katowickie") Ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest zwiększenie ilości kursów a nie wprowadzanie przegubów. Jest pewna sprawa w ogóle nie brana pod uwagę, a mianowicie bezpieczeństwo. Na drogi ekspresowe nie powinny wyjeżdżać autobusy miejskie a już na pewno nie przegubowe. Po prostu te autobusy nie są przystosowane do poruszania się z dużymi prędkościami. Maksymalna prędkość dla autobusów przegubowych to 50 – 60 km/h. A powyżej tej prędkości autobusy stają się nieprzewidywalne. Ostatnio czytałem gdzieś w prasie fachowej, że eksperci wskazywali, że odcinek między Sosnowcem a Katowicami jest pod tym względem najbardziej niebezpieczny w Polsce. A tutaj link na potwierdzenie jak trudno opanować autobus przegubowy: http://www.ochevidec.tv/vid/1138989957.wmv |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
no moze i trudniej ale mysle ze to jeszcze nie jest az tak powazny problem. Przegubowce jezdza po ekspresowkach ho ho ho czasu i wiekszosc awarii jakie wystapily byly spowodowane stanem technicznym (a raczej wiekowoscia naszego taboru)
jestem gotow ryzykowac dalej w przegubie - najlepiej gdyby byly nowe :) na zwiekszenie czestotliwosci przyjazdow/odjazdow nie liczylbym. pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozwiązaniem tego problemu myśle że powinna być zmiana rozkładu jazdy i to co mówi @pozdrawiam, częstsze kursy tych autobusów. Czy poprzez zmiane taboru na większy rozwiązał by się problem? nie jestem w stanie tego określić, bo myślę że do tego potrzebne by było przeprowadzenie jakichś obserwacji i statystyk. Ale napewno lepiej dla wszystkich byłoby gdyby podczas szczytu, wtedy gdy ludzi do K-c jeździ najwięcej, zostały wprowadzone częstsze kursy. Zresztą to nie jest tylko problem KZK GOP, dokładnie taka sama sytuacja jest z pociągami. W godzinach szczytu (6-9) pociągiem do Gliwic przez Katowice jedzie mnóstwo ludzi, czasem w DG ciężko jest znaleźć miejsce siedzące i trzeba stać np. do Sosnowca. Taka sytuacja kilkakrotnie w ciągu 3 lat mi się zdarzyła. Normalnym jest że w tych godzinach znajduje się miejsce podwójne dopiero po przejsciu kilku "przedziałów", z miejscem pojedynczym jest lepiej..
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE(Hator) no moze i trudniej ale mysle ze to jeszcze nie jest az tak powazny problem. Przegubowce jezdza po ekspresowkach ho ho ho czasu i wiekszosc awarii jakie wystapily byly spowodowane stanem technicznym (a raczej wiekowoscia naszego taboru)
jestem gotow ryzykowac dalej w przegubie - najlepiej gdyby byly nowe :) na zwiekszenie czestotliwosci przyjazdow/odjazdow nie liczylbym. No owszem jeźdzą 16,5 metrowe Ikarusy z centralnie położonym silnikiem i lekką przyczepą, które nieźle się sprawują w naszych warunkach. A jazda nowoczesnym przegubem to inna bajka. Przede wszystkim długość 18 – 18,75 metra może być problemem. Do tego silnik jest umiejscowiony z tyłu, przez co naczepa jest cięższa od członu A. Do tego człon B jest dużo dłuższy niż w Ikarusach, zazwyczaj jego długość jest równa długości członu A. Jeździ to dzięki skomplikowanemu układowi stabilizacji przegubu. W lato jest zazwyczaj wszystko dobrze, ale jak pojawia się mróz pojawiają się problemy. Dlatego warto się zastanowić jakie autobusy przydzielić na poszczególne linie. http://www.infobus.com.pl/blog.php?id=186 |
|
|
![]()
|
|
update dostaw :)
lacznie w DG jest juz 8 sztuk U15 (kolejna dojdzie na poczatku tyg) i 2 Mastero. W przyszlym tyg dojada kolejne 2 Mastero. Podobno w tym roku do DG ma oprocz tego przyjsc jeszcze jeden Solaris, natomiast w przyszlym jeszcze 10 Mastero i 3 ostatnie Solarisy. Do tego w Zagorzu na razie sa 2 Mastero. DG calkowicie pozbedzie sie najstarszych Jelczy M11 - zostana skasowane lub przejda do Bedzina. Z dzisiejszej dostawy ![]() http://www.zdjecia.kzgop.i365.pl/max/IMG-9...e32aeac4a70.jpg A to juz kasowane dzieki nowym nabytkom: :) http://www.zdjecia.kzgop.i365.pl/max/IMG-f...f075ce3b6db.jpg http://www.zdjecia.kzgop.i365.pl/max/IMG-5...bc23d2bafeb.jpg http://www.zdjecia.kzgop.i365.pl/max/IMG-0...05eff75a343.jpg http://www.zdjecia.kzgop.i365.pl/max/IMG-5...94fbf27e81f.jpg http://www.zdjecia.kzgop.i365.pl/max/IMG-9...6790ad0f94a.jpg http://www.zdjecia.kzgop.i365.pl/max/IMG-6...d735ae1b3f8.jpg -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No wszystko jest fajnie ale PKM już musi się ratować kredytem w wysokości 10 mln zł żeby mieć czym zapłacić za te busy. Mam nadzieje że z tej dotacji nie wyjdzie jakaś nowa afera.
|
|
|
![]()
|
|
Niebawem powinna mieć miejsce następna dostawa 12 sztuk SU15. Autobusy stoją już gotowe na parkingu w Bolechowie.
|
|
|
![]()
|
|
Niebawem powinna mieć miejsce następna dostawa 12 sztuk SU15. Autobusy stoją już gotowe na parkingu w Bolechowie. no wlasnie spiesza sie - mzoe chca jak najwiecej dostarczyc z Euro3? Ciekawe jak wyglada sytuacja z platnosciami - sukcesywnie w "ratach" w miare dostaw? Ciekawe wtedy czy PKMowi zalezy na szybkich dostawach czy jednak rozlozonych Bolechow-fabryka -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32 |