IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

167 Stron V  « < 72 73 74 75 76 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja KZK GOP, Autobusy & Tramwaje
Ocena 5 V
Sebastian22
post wto, 30 gru 2008 - 01:47
Post #1461

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 169

6% to dość dużo...zawsze myślałem że np. Ruda czy Chorzów mają bardziej rozwinięta sieć, tym czasem to pierwsze miasto dostało mniej niż DG a to drugie tylko nie znacznie więcej.......Bedzin nie chciał wcale:D
Go to the top of the page

+Quote Post
xMarcinx
post wto, 30 gru 2008 - 12:35
Post #1462

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

to gdzie teraz jadac z sosnowca t24 moża przesiąść się do innego tramwaju jadącego na dg? (najlepiej jaby to był ten sam przystanek i nie trzebabyło przechodzić..

+Quote Post
Master
post wto, 30 gru 2008 - 13:17
Post #1463

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

pod stadionem Sarmacji na 21 lub na 22 ale to trzeba by na rondzie w Bedzinie przejsc przystanek, ja moge powiedziec ze 24 nie był mi do niczego potrzebny , ale jest to kolejne ograniczenie komunikacji u nas !!!!!!

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 30 gru 2008 - 18:00
Post #1464

UZYTKOWNIK

CYTAT(Master @ wto, 30 gru 2008 - 13:17) *
pod stadionem Sarmacji na 21 lub na 22 ale to trzeba by na rondzie w Bedzinie przejsc przystanek, ja moge powiedziec ze 24 nie był mi do niczego potrzebny , ale jest to kolejne ograniczenie komunikacji u nas !!!!!!

Jest ograniczenie - dużo ludzi przesiadała się wlasnie na przyst. Urząd Pracy (KWK Paryż) jadąc dalej do DG a teraz trzeba albo wcześniej czekać na 21 lub przejsc na nerce z przystanku na przystanek kawałek aby miec jeszcze opcje 22/28/32.
W ogólne to skrócenie jest lekko dziwne - ile zaoszczedzili na tym że 24 pojedzie do Zajezdni? Wg. mnie nie wiele, a kto najbardziej ucierpi na tej zmianie? Mieszkancy DG oczywiscie, a Bedzin ktory sika na tramwaje ma praktycznie bez zmian....jak mieli by faktycznie zaoszczedzic to 24 powinna wrocic do petli Pogoń będzińska. I tak odcinek od tej petli do nerki to niezłe zadupie, mała wymiana pasażerów, a jedzie tam 27 i 21.

Ten post edytował Sebastian22 wto, 30 gru 2008 - 18:07

+Quote Post
:)
post wto, 30 gru 2008 - 18:43
Post #1465

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Tramwaje Śląskie przechodzą na własność gmin
dziś

Nie jednego, a dwunastu właścicieli od dzisiaj będzie miała spółka Tramwaje Śląskie. Po wielu latach walki w końcu przejdzie w ręce samorządów. Gminom szykują się wielkie wydatki, bo tramwajowa infrastruktura woła o pomstę do nieba. Zmiana właściciela to szansa przede wszystkim dla pasażerów - w budżetach miast łatwiej będzie można wygospodarować pieniądze na niezbędne inwestycje i starać się o unijne dotacje.

Akt notarialny przekazania akcji zostanie podpisany dziś w samo południe w siedzibie Komunikacyjnego Związku Komunalnego GOP w Katowicach. Przez ostatnie półtora roku to właśnie związek był właścicielem akcji. 30 maja 2007 r. przejął je od Skarbu Państwa.

- Wymogi prawne sprawiły, że Skarb Państwa przekazał akcje jednemu podmiotowi. Ze względów proceduralnych, by jak najszybciej sfinalizować przekazanie akcji, zdecydowano, że trafią one do KZK GOP, który później przekaże je gminom - tłumaczy Alodia Ostroch, rzeczniczka KZK GOP.

Po półtora roku nadszedł czas na kolejną odsłonę komunalizacji Tramwajów Śląskich. Ich udziały trafią bezpośrednio do gmin. Największy pakiet akcji (25 proc.) spocznie w sejfie prezydenta Katowic. Sporo do powiedzenia na walnym zgromadzeniu wspólników będą mieli również przedstawiciele Sosnowca (14,8 proc.), Bytomia (14,6 proc.) oraz Zabrza (12,4 proc). Najmniej udziałów (nie więcej niż jeden procent ) znajdzie się w rękach Mysłowic, Czeladzi i Siemianowic Śląskich. - Podział akcji wyliczono proporcjonalnie do pracy eksploatacyjnej wykonywanej przez tramwaje na terenie poszczególnych miast - wyjaśnia Ostroch.

Choć cudów nie należy spodziewać się od razu, to w dłuższej perspektywie zmiana właściciela może wyjść spółce tylko na dobre. Gminy, jako bezpośrednie właścicielki, mają bowiem więcej możliwości inwestowania w zniszczone torowiska i tabor.

Taki wariant wspierania miejskiej komunikacji od lat przerabiany jest w Katowicach, Sosnowcu i Gliwicach. Każde z tych miast jest głównym udziałowcem w Przedsiębiorstwach Komunikacji Miejskiej. Autobusy tych firm przewożą pasażerów na zlecenie KZK GOP. Poprzez systematyczne zwiększanie kapitału zakładowego przez właścicieli, PKM-y mają pieniądze na kupno nowych pojazdów. Taką operację kilka miesięcy temu przeprowadzono m.in. w katowickim PKM. Dzięki powiększeniu o 4 mln zł kapitału zakładowego udało się kupić kilkanaście nowiutkich mercedesów. Nowe nabytki skierowano na dochodową linię pomiędzy stolicą województwa a lotniskiem w Pyrzowicach.

Czy gminy powtórzą ten wariant odnośnie tramwajów? O konieczności podjęcia takich kroków przekonana jest zarządzająca Zabrzem, Małgorzata Mańka-Szulik.

- Stan techniczny pozostawia wiele do życzenia. Żeby był właściwy, zostaje nam podnoszenie kapitału - przyznaje prezydent Małgorzata Mańka-Szulik. - Prawda jest jednak taka, że każde miasto ma ogrom ważnych dla siebie inwestycji. Na pewno natychmiast nie uda się poprawić infrastruktury tramwajowej.

Jednocześnie podkreśla, że w przyszłorocznym budżecie Zabrza zapisano na ten cel 5 mln zł.

Podobne zapewnienie można usłyszeć u największego udziałowca Tramwajów Śląskich.

- Mamy świadomość, że będzie to duże wyzwanie, że będziemy musieli dokładać. Tramwaje są w złej sytuacji, ale służą mieszkańcom. Dlatego je podjęliśmy - zapewnia Waldemar Bojarun, rzecznik katowickiego Urzędu Miasta.

Według sporządzonego w 2007 roku raportu, w ciągu trzech najbliższych lat w torowiska trzeba zainwestować ponad 200 mln zł.

- W przeciwnym razie ta sieć zacznie się rozrywać - uważa Jan Friedberg, dyrektor Ernst&Young, która opracowała diagnozę stanu oraz plan rozwoju transportu zbiorowego w naszym regionie.

Ta kwota to tylko "program ratunkowy" dla 35 km najważniejszych odcinków.

Pilne remonty

100 mln zł z programu "Infrastruktura i Środowisko" ma pomóc w poprawie sytuacji na torach.

Według planów spółki Tramwaje Śląskie, za trzy miesiące rozpocznie się remont torowiska przy ul. Armii Krajowej w Chorzowie, a pod koniec 2009 r. również szyn pomiędzy Wesołym Miasteczkiem a Stadionem Śląskim. W Katowicach kontynuowany będzie również remont przy ul. Gliwickiej oraz linii z Rynku do Zawodzia. Nowe szyny mają pojawić się również w rejonie Rynku i al. Korfantego. W 2010 r. wyremontowana zostanie również część torowiska w Bytomiu, Gliwicach oraz Rudzie Śląskiej - od ronda w Chebziu po granicę z Zabrzem.

Krzysztof P. Bąk

--------------------

+Quote Post
domeldg
post wto, 30 gru 2008 - 22:36
Post #1466

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 928
GG: 4560890 status gadu-gadu

Moze mi ktos powiedziec co to jest komunikacja nocna ?
Czy takie cos po DG jezdzi np.31.12 ?

+Quote Post
kwintosz
post wto, 30 gru 2008 - 22:43
Post #1467

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

W DG nie ma w ogóle komunikacji nocnej a co dopiero 31.12..

Polecam piechtobuta albo taxi.. wink.gif

Swoją drogą wracając do ograniczenia trasy T24 to.. władze DG nieźle to sobie wymyśliły tongue.gif
Ludzie nie dojadą do pośredniaka to nie zarejestrują się w urzędzie, a jak się nie zarejestrują to bezrobocie nie urośnie a jak nie urośnie albo nawet spadnie to w "gazetce miejskiej" będzie to ładnie wyglądać.. laugh.gif

Ten post edytował kwintosz wto, 30 gru 2008 - 22:46

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Leszek
post wto, 30 gru 2008 - 22:52
Post #1468

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(kwintosz @ wto, 30 gru 2008 - 22:43) *
Swoją drogą wracając do ograniczenia trasy T24 to.. władze DG nieźle to sobie wymyśliły tongue.gif
Ludzie nie dojadą do pośredniaka to nie zarejestrują się w urzędzie, a jak się nie zarejestrują to bezrobocie nie urośnie a jak nie urośnie albo nawet spadnie to w "gazetce miejskiej" będzie to ładnie wyglądać.. laugh.gif

Ben trovato - z jednym wyjątkiem: będziniacy mieliby jeździć do dąbrowskiego UP?

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post wto, 30 gru 2008 - 22:56
Post #1469

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ wto, 30 gru 2008 - 22:52) *
Ben trovato - z jednym wyjątkiem: będziniacy mieliby jeździć do dąbrowskiego UP?

Oj widzę Leszku odkryłeś "małą" nieścisłość w mojej teorii.. laugh.gif No nic, myślałem że to --->" laugh.gif " wszystko wyjaśnia smile.gif

Ten post edytował kwintosz wto, 30 gru 2008 - 22:56

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 30 gru 2008 - 22:58
Post #1470

UZYTKOWNIK

CYTAT(kwintosz @ wto, 30 gru 2008 - 22:56) *
Oj widzę Leszku odkryłeś "małą" nieścisłość w mojej teorii.. laugh.gif No nic, myślałem że to --->" laugh.gif " wszystko wyjaśnia smile.gif

Taa, ja po prostu nie wstawiłem emotki na koniec - ot tak z ciekawości, jak zareagujesz tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Dave
post wto, 30 gru 2008 - 23:09
Post #1471

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

CYTAT(Master @ wto, 30 gru 2008 - 13:17) *

Pod tą "Sarmacją" to nie ma na co się przesiadać, bo jak ktoś ma się tam przesiadać jadąc od Sosnowsi, to na jedno wyjdzie, jakby parę minut poczekał i jechał całą drogę T21. Chyba, że na autobus w stronę DG, co często jest tam praktykowane. Teraz "najlepsza" przesiadka to z ronda mini szpacerek pod zamek na 22/32, albo podjechać pod muzeum i tam iść na 28, ale to nie jest pewne :]
Masterku jak i Sebastianie22! Na KWK Paryż (teraz Urząd Pracy) przesiadali się w większości Ci, którzy się tam "zapędzili" i do tej pory nie wiedzą, że 24 kończy(ł) właśnie na "Paryżu", jedynie niedobitki tam zrobiły sobie punkt przesiadkowy. Notabene, wysiadając na "Paryżu" i tak z reguł czekało się więcej niż 5 minut na 22/32 bo 24 jechał akuratnie tuż za poprzednim 22/32, więc o d... rozbić i tak taki punkt przesiadkowy smile2.gif

CYTAT
W ogólne to skrócenie jest lekko dziwne - ile zaoszczedzili na tym że 24 pojedzie do Zajezdni? Wg. mnie nie wiele, a kto najbardziej ucierpi na tej zmianie? Mieszkancy DG oczywiscie

No faktycznie Będzin aż tyle nie zaoszczędzi, bo droga do zajezdni jest niewiele dłuższa, niż pod Paryż, ale mieszkańcy DG wcale aż tyle nie stracili. Na pewno stracili by, gdyby ta linia jeździła do Gołonoga - wtedy można by tak powiedzieć. Moim zdaniem dobrze, że od ronda w Bądziniu do KWK Paryż jeździ jeden muchowóz mniej, bo tyle linii na tym odcinku to wyrzucanie piniędzy w błoto. Z linią T28 trza by też coś zrobić. A jak nie to z autobusami na tym odcinku. Zgadzam się, że T24 można było ograniczyć jeszcze bardziej do Pogoni, ale wydaje mi się, że na tą operację długo nie będzie trzeba czekać tongue.gif

+Quote Post
post wto, 06 sty 2009 - 22:40
Post #1472

CYTAT

Tramwaj nie wjeżdża do miasta
dziś

Tramwaj 24 od kilku dni nie dojeżdża już do Dąbrowy Górniczej. Kursy zostały na tej linii ograniczone i kończą się w Będzinie.

Do tej pory tramwaje kończyły trasę na dąbrowskim przystanku przy urzędzie pracy. Teraz obsługują tylko teren Będzina, jeżdżąc do tamtejszej zajezdni. Trasa została zmieniona od przystanku przy będzińskim stadionie.

- Decyzję o skróceniu trasy podjęliśmy na wniosek władz Będzin. Linia ta ma obecnie podobną trasę jak tramwaje oznakowane jako 27. Po drodze do przystanku Będzin Zajezdnia 24 obsługuje przystanki Będzin Rondo, Partyzantów i Osiedle Zamkowe Jasielska - wyjaśnia Alodia Ostroch, rzeczniczka KZK GOP.

Władze Dąbrowy Górniczej nie zabierały głosu w sprawie zmian. W urzędzie przekonują jednak, że mieszkańcy miasta na tym nie ucierpią.

- Tramwaj linii 24 przekraczał granicę miasta tylko o 200 metrów, czyli właściwie zahaczał o Dąbrowę Górniczą i dlatego w tej sprawie nikt się nie wypowiadał. Dla mieszkańców miasta są to raczej zmiany bez znaczenia. Ci, którzy chcą się dostać do Będzina i odwrotnie, korzystają z linii 21 - mówi Lucyna Stępniewska z wydziału strategii, promocji i komunikacji społecznej dąbrowskiego UM.
WIAN

To sie tak kumuluje i podziekowanie za ignorancje dostaniecie w wyborach disdain (13).gif

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 06 sty 2009 - 22:46
Post #1473

UZYTKOWNIK

Czyli na wniosek Będzina wycięto tramwaj z Dąbrowy? Pięknie, k...., pięknie blink.gif

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 06 sty 2009 - 22:52
Post #1474

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ wto, 06 sty 2009 - 22:46) *
Czyli na wniosek Będzina wycięto tramwaj z Dąbrowy? Pięknie, k...., pięknie blink.gif

No tak a ci z DG tłumaczą że zbytnio ich to nie interesuje bo tramwaj wjezdzal do DG doslownie na kilkaset metrów....moze i tak ale jednak.

+Quote Post
post wto, 06 sty 2009 - 22:57
Post #1475

Bo ich nie interesuja mieszkancy. Jedzilem nim kiedys kilka lat, po kilka razy w tygodniu. Wraz ze mna wysiadalo tam zawsze przynajmniej kilkunastu mieszkancow na kazdym kursie, ktorym jechalem.

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post wto, 06 sty 2009 - 23:01
Post #1476

UZYTKOWNIK

No bo jak ku.. p. Stępniewska wozi swoje 4 litery do urzędu samochodem to może nie wiedzieć że coś takiego jak KM istnieje i że ludzie jednak z takich dobrodziejstw korzystają, choćby przesiadek czy cuś..

Powiedzieliby chociaż że to za drogie albo cuś.. cokolwiek choćby mogącego stwarzać pozory a nie że mają to w dupie.

Argumentacja powala na kolana.. a i ręce opadają. Ja już po prostu nie mogę pojąć ogromu i poziomu indolencji, niekompetencji w UM!

Zaorać ten przybytek!

Boże ile jeszcze razy wybierzemy takich nieudaczników na rządzących naszym miastem? :/ Czy w 130 tys mieście nie ma 20-30 os. które mają łeb na karku?

Przepraszam wszystkich, też się nabrałem..

Ten post edytował kwintosz wto, 06 sty 2009 - 23:03

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 06 sty 2009 - 23:16
Post #1477

UZYTKOWNIK

CYTAT(kwintosz @ wto, 06 sty 2009 - 23:01) *
Boże ile jeszcze razy wybierzemy takich nieudaczników na rządzących naszym miastem? :/

Nie chcę Cię martwić, ale obawiam się, że nieskończoną sad.gif

--------------------

+Quote Post
Master
post wto, 06 sty 2009 - 23:18
Post #1478

FdZD

Według mnie dobra decyzja! Ta linia powielała sie z innymi i niepotrzebna była, z resztą mało kto z mieszkańców DG zaczynał kurs pod kwk paryż i jechał do sosnowca , a jesli juz tak robił to moze skorzystać z 21.

Pretensje o ograniczenia komunikacji mozna miec natomiast według mnie o likwidacje autobusu 933 i o o brak zapowiadanej przez Prezydenta Podraz linii okreznej wokół Hutu Kce , która według mnie jest bardzo konieczna (pracowałem niedawno w fimrie znajdujacej siena ul . Rozdzienskiego niedaleko DHL) i wiem co tam sie dzieje w autobusac zwłaszcza w godzinach 5-7, 13-15, 21-23, i zamiast do pracy jechac kzk gop jezdziłem autem tak jak wiele innych osób , poniewaz podroz kzk gop była tragiczna , autobusy przepełnione do granic możliwości.

+Quote Post
post wto, 06 sty 2009 - 23:27
Post #1479

Za to w druga strone korzystalo juz bardzo wielu. Mogli likwidowac, ale za to zwiekszyc czestotliwosc 21. Mieszkancy DG mniej ucierpieli na likwidacji linii 25.
Nie ma co licytowac, ze sa gorsze przypadki. Do tego wszystkiego zaniechali planowanych linii przy CA i wola dublowanie kilkunastu linii autobusowych i tramwajowych. Tu tez obecne wladze sa wyjatkowe uparte. Z tym to moze Pan Zagula, bo chcial chyba kiedys calkowicie zamknac ruch na Granicznej i robic tam deptak (ale na 3 Maja to juz dopilnowac tego nie chca) tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Master
post wto, 06 sty 2009 - 23:32
Post #1480

FdZD

Jesli by powstał ten Rank Progress ;] to mysle ze wtedy puszczenie tam 2-3 autobusów bedzie konieczne i dalej aleja zagłebia dabrowskiego do wybickiego, Pisze oczywiscie o autobusach do CA

+Quote Post

167 Stron V  « < 72 73 74 75 76 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 15 października 2025 - 00:41
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza