![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
To, że aż tylu jest "bezbiletowców" to jest wina polityki KZK GOP! Przecież oni promują jazde bez biletu. Dave ile znasz przypadków by KZK skierował sprawę do sądu przeciwko osobie, która nie zapłaciła kary za jazde bez biletu? Jaki to stanowi procent wszystkich niezapłaconych kar?
Gdzieś tu juz pisałem chyba jak możnaby ściągalność poprawić. Ale przypomne... 1) więcej i za lepszą kase kontrolerów 2) po 30 dniach od wystawienia mandatu "sprzedaż" długu firmie windykacyjnej lub kierowanie sprawy do sądu Ale po co cos robić jak mozna powiedzieć, że gminy dają mało i jak nie dadzą więcej to się podniesie ceny biletów. Ja bym proponował najpierw wziąść się do roboty. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
Wystarczy zatrudnić tylu kontrolerów żeby kontrole były częste, a samym pracownikom dać np. ileś tam procent od każdej kary jako premia (żeby byli bardziej efektywni). Ja sporo jeżdżę autobusami po terenie DG, Sosnowca, czasem Katowic i NIGDY jeszcze nie widziałem na oczy kontrolera !
-------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
A jeśli samorządy dałyby kase to i tak KZK wszystko przeje! Zrozum chłopie w końcu, że gminy i KZK to jedno i to samo. Zgadzam się z Davem, że Aglomeracja to nie Kraków, gdzie wszystko kręci się wokół małego, ścisłego centrum. U nas odległości są zdecydowanie większe i w ogóle układ policentryczny (czy jak się to zwie). No nie wiem. Kraków już dawno rozwinął się poza "małe ścisłe centrum". Wystarczy spojrzeć co dzieje się na drogach wokół Krakowskiej Szkoły Wyższej. Długości tras komunikacji miejskiej też są porównywalne. Podejrzewam, że krakowskie tramwaje 4 czy 3 moga być nawet dłuższe od naszego 21. Ceny biletów miesięcznych też nie są u nas zbyt drogie porównujac obszar ich działania Oj, ja bym był ostrożny w formułowaniu takich sądów, że cena biletu zależy od wielkości obszaru. Bo co mnie obchodzi obszar kiedy jeżdżę codziennie te same 5 przystanków ? Ten post edytował bzenek wto, 16 wrz 2008 - 13:31 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To, że aż tylu jest "bezbiletowców" to jest wina polityki KZK GOP! Przecież oni promują jazde bez biletu. Dave ile znasz przypadków by KZK skierował sprawę do sądu przeciwko osobie, która nie zapłaciła kary za jazde bez biletu? Jaki to stanowi procent wszystkich niezapłaconych kar? Gdzieś tu juz pisałem chyba jak możnaby ściągalność poprawić. Ale przypomne...1) więcej i za lepszą kase kontrolerów2) po 30 dniach od wystawienia mandatu "sprzedaż" długu firmie windykacyjnej lub kierowanie sprawy do sąduAle po co cos robić jak mozna powiedzieć, że gminy dają mało i jak nie dadzą więcej to się podniesie ceny biletów. Ja bym proponował najpierw wziąść się do roboty. Nie wiem, ile było/jest przypadków, że KZK GOP robi sprawę sądową za niezapłacenie długu, ale z pewnością nie mało i wierz mi - jest dużo takich spraw! A mandatu nieu płacą i tak w większości osoby nieściągalne i sąd im i tak guzik zrobi! Więc nie wiem, w czym tu akurat wina kzk! Już prędzej w tym, że nie podpsiuje umowy z KRD, BIKiem itp.A teraz:1) problem w tym, że osób chętnych do pracy za kontrolera jest i zawsze było mało! Bo nabory ciągle są i nawet warunki finansowe (moim zdaniej na lepsze) zmienili dla "społecznych"! Za to faktycznie stanowczo więcej powinno być kontrolerów zawodowych, choć Ci są nietani w utryzmaniu a wcale nie do końca efektyczni (za mała motywacja) a poza tym często nic nie robią tylko parę kursów obskoczą autkiem i fakrant!2) Ależ KZK GOP "sprzedaje" swój dług firmie windykacyjnyj - się nazywa "Causa". Ale na pewno nie po 30 dniach - wszak troszkę musi upłynąc czasu ;-)
Ten post edytował kwintosz wto, 16 wrz 2008 - 22:41
Powód Edycji: Poprawiona składnia postu (dwa razy to samo)
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Aby nie było, że potrafię tylko atakować KZK GOP. Biję się w piersi, że bezpodstawnie zarzuciłem władzom "propagowanie jazdy bez biletów"!
Dzisiaj słyszałem newsa, że KZK uruchomił monitoring w kilku liniach, chyba tramwajowych na trasie K-ce - Chorzów, choć dokładnie nie pamiętam. Bardzo dobry pomysł! Brawo! Mam nadzieję, że monitoring "rozwinie się" na wszystkie linie. Może kiedyś stworzone zosatnie centrum monitoringu i w każdej gminie/powiecie będzie "krążył" patrol interwencyjny mogacy podjąć interwencje w autobusie bądź tramwaju w ciągu kilku minut. Ciekawa perspektywa. Może wreszcie będzie się spokojniej podróżować bez doliniarzy, meneli i wszelkiej maści chołoty! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
Guest_Fremlin_* |
![]()
|
Guests ![]() |
(...) Młodzi ludzie skarżą się na to, że aby dojechać na uczelnię [do Katowic - przyp.] muszą przesiadać się w Gołonogu na kolejny autobus. Ta sprawa dotyczy również dojeżdżających do pracy w Katowicach. (...) Podjęliśmy uchwałę i sporządziliśmy pismo do Zbigniewa Podrazy - prezydenta Miasta i zarazem Przewodniczącego Zgromadzenia Wspólników KZK GOP - licząc, że istotnie wesprze mieszkańców Ząbkowic w wysiłkach na rzecz poprawy w funkcjonowaniu komunikacji. *** Za główny priorytet uznaliśmy skomunikowanie Ząbkowic z Katowicami. Nasza propozycja zmierza do tego, aby do Ząbkowic dojeżdżał autobus linii 801. Zaczynałby on trasę w kierunku Katowic na Oś. Młodych Hutników. Po drodze obsługiwałby przystanki Stadion, Dom Kultury i Dworzec PKP, po czym w kierunku Gołonoga jechałby DK-1. Nadmienić należy tu również, o czym wiedzą nieco starsi mieszkańcy Ząbkowic, że nasza dzielnica przed laty była obsługiwana przez pośpieszny autobus linii 86, kursujący do Katowic. (...) Dawid Kmiotek - członek Komisji Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
Młodzi ludzie skarża się na to, że żeby dojechac ze Strzemieszyc do szkoły do Gołonoga, muszą się przesiadać w centrum.
Oczywiscie do katowic to samo, poza tym pociag z Zabkowic jedzie do Katowic krocej i czesciej niz ze Strzemieszyc. Wiec o co chodzi :| Ten post edytował sarsolot czw, 18 wrz 2008 - 16:15 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wystarczy, że Prezyden Podraza lub inna właściwa osoba wraz z poparciem wielu osób będą domagali się od PKP PR włączenia Ząbkowic a także Sikorki do strefy biletu aglomeracyjnego i styknie! A nie puszczać 801 i płacić za to niepotrzebnie tyle kasy! I to jeszcze bydłu z osiedla Młodych Hutników! Nowe Solarisy! Po...ło!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Klub.Kibica #020 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 779 Dołączył: czw, 27 gru 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza Manhattan :) Nr użytkownika: 995 Płeć: Mężczyzna GG: 5955911 ![]() |
Wystarczy na tyle zdewastowanych autobusów markii Ikarus 280 wracających najpóźniejszymi kursami do zajezdni aby w tą chołote jaką jest Osiedle Młodych Hutników pchać autobusy marki Solaris do wygód komunikacji najpierw trzeba dojrzeć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
Znow zmienili rozklad 634, kolejny raz na minus niestety np. kurs 6:40 jest teraz 6:43 i nie moge nim jezdzic do szkoly. Te 3 minuty zmiany dzialaja bardzo na moja niekorzysc. Dzwonek mam o 7:10, wysiadam na redenie planowo o 7:05 a wiadomo, ze bedzie troche spoznienia. Tak samo jest z kursem 8:21, a byl 8:15. Takze nim mialem idealnie na lekcje o 8:50, a takto bede zmuszony jechac wczesniejszym. Od jutra do zmiany planu lekcji/rozkladu (watpie) 3 razy w tygodniu bede mial przyjemnosc wstawac o 30 minut wczesniej niz dotychczas. W tym dwa razy podudka o 5:30
![]() Na stronie kzkgop zmiany jeszcze nie podali, a rozklad od jutra -.- Ten post edytował Prosty nie, 21 wrz 2008 - 22:01 -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Do autobusu teraz tylko przednimi drzwiami Jacek Madeja 2008-09-19, ostatnia aktualizacja 2008-09-20 12:57 KZK GOP szykuje prawdziwą rewolucję. Ma być jak w Londynie, gdzie pasażerowie wsiadają do autobusów tylko przednimi drzwiami, a kierowcy sprawdzają bilety. - U nas to się nie przyjmie - zgodnie przewidują jedni i drudzy. Kierowcy autobusów nie mają wątpliwości, że nowy pomysł KZK GOP się nie przyjmie. Pasażerowie będą wsiadali tak, jak im wygodnie. Zmiana będzie dotyczyła tylko krótkich autobusów, które moją dwoje lub troje drzwi. To około 60 proc. taboru, który jeździ po aglomeracji śląskiej. - Chodzi o to, żeby uszczelnić system i uniemożliwić podróżowanie ludziom, którzy nie kasują biletów. To ważne nie tylko dla nas, ale i dla reszty uczciwych pasażerów, którzy w rezultacie płacą za przejazdy gapowiczów - wyjaśnia Anna Koteras z biura prasowego KZK GOP. Od początku października wsiadać do autobusu tylko przednimi drzwiami będziemy na 25 sosnowieckich liniach. W połowie miesiąca przyzwyczajenia będą musieli zmienić pasażerowie, którzy podróżują autobusami katowickiego i gliwickiego PKM-u. W ciągu następnych kilku miesięcy do programu dołączą pozostali przewoźnicy. - Przetestowaliśmy już to rozwiązanie na niektórych liniach. Na początku był bardzo duży opór pasażerów, ale ludzie się przyzwyczaili i widać efekty - mówi Koteras. Przednimi drzwiami od zeszłego roku wsiadają pasażerowie linii 23 z Katowic do Zabrza. Tylko w teorii, bo praktyka jest inna. Na katowickim osiedlu 1000-lecia, mimo wyraźnych oznaczeń na drzwiach, kilkanaście osób wsiada środkowymi drzwiami. Podobnie na kolejnych przystankach. Nikt nawet nie próbuje podejść do kierowcy, żeby pokazać mu ważny bilet. - W pierwszych tygodniach po wprowadzeniu zasady przy każdych drzwiach stali pracownicy PKM-u i wyjaśniali, na czym polega zmiana. Pilnowali, żeby wszyscy przestrzegali nowych przepisów. Później starali się reagować kierowcy. Zdarzało się nawet, że zatrzymywali autobus i kazali komuś wysiąść albo skasować bilet. System działał przez kilka miesięcy. Teraz znowu jest wolnoamerykanka, każdy wchodzi jak chce - mówi Kamila Szafran, która autobusem codziennie dojeżdża do pracy. Kierowcy tłumaczą, że nie są w stanie pilnować ludzi. - Zawsze znajdą się osoby, które próbują się zakraść tylnymi drzwiami. Nie możemy co chwilę zatrzymywać autobusu, bo daleko byśmy nie zajechali. Poza tym od razu jesteśmy wyzywani od ch..., albo jeszcze gorzej - skarży się jeden z szoferów linii 23. Kierowcy boją się też, że jeśli w godzinach szczytu pod przednimi drzwiami autobusu ustawi się długi ogonek pasażerów, posypie się cały rozkład jazdy. - Autobusy już teraz mają duże spóźnienia. Wpuszczenie po kolei kilkudziesięciu osób zajmie co najmniej kilka minut. Już sobie wyobrażam te awantury i przepychanki. Z naszą kulturą to się nie sprawdzi - przewiduje pasażer Krzysztof Mika. Przedstawiciele KZK GOP zapewniają, że w takich wypadkach zasada nie będzie restrykcyjnie przestrzegana. - W godzinach szczytu kierowca sam podejmie decyzję. Jeśli zobaczy tłum na przystanku, będzie mógł wpuścić pasażerów wszystkimi drzwiami - podkreśla Koteras. Zasada wchodzenia do autobusu przednimi drzwiami sprawdza się w wielu europejskich krajach. Tomasz Wołk-Jankowski, katowiczanin, który od trzech i pół roku mieszka w Londynie, przekonuje, że rozwiązanie ma same plusy. - W czasie, kiedy ludzie wsiadają przednimi drzwiami, inni swobodnie wysiadają. Jest płynny ruch w autobusie, a nie tak jak u nas wieczne przepychanki. I nie ma zmiłuj się. Jak kierowca widzi, że ktoś wszedł tylnymi drzwiami, wyłącza silnik i nie jedzie dalej. Kiedy upomnienia nie skutkują, sprawę załatwia presja pozostałych pasażerów - przekonuje Wołk-Jankowski. Pomyslodawcy chyba za duzo nie podrozowali takimi autobusami. Oczywiscie o jakis tam maly procent wzrosna wplywy (w skali calego KZK nawet to bedzie spora kwota), ale za jaka cene. Jakos w innych miastach radza sobie inaczej. Chocby znowu Gdansk, w ktorym osoby nie kasujace biletu naleza do rzadkosci. Kontrole sa tam tak czesto, ze od kilku lat zmienilo sie bardzo. A ten pomysl w wykonaniu KZKGOP to glupota. Jak juz cos takiego wprowadzaja to musi byc przestrzegane bez wyjatkow. Tak nie bedzie wiadomo, czy kierowca w danym momencie wpuszcza juz srodkowymi drzwiami czy nie. Do tego nie wiadomo co z liniami, na ktorych jezdza i "dlugie", i "krotkie". Do tego ile nerwow przybedzie. Obecnie jesli wiecej niz 2 czy 3 osoby wsiadaja przednimi, to reszta od razu sie kieruje do pozostalych. A do tego bardzo czesto trafiaja sie osoby, ktore stana na progu i szukaja biletu w torebkach. Ja mialem juz dwa razy taka sytuacje, ze kierowca nie wypuscil mnie na przystanku z takiego autobusu, bo ktos z zewnatrz chcial wsiasc srodkowymi i kierowca zablokowal przyciski takze od srodka, aby tamten nie mogl sobie otworzyc. Wypuscil mnie dopiero za przystankiem, gdy do niego podszedlem. Nie wspominajac juz o tym, ze wiekszosc tych ktorzy nie kasuja beda kombinowac i jeden bilet kasowac 20 razy, czego kierowca nie jest w stanie sprawdzic, a jesli sie wpadnie to mozna sie wytlumaczyc ze pzrez pomylke stary bilet. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
84 miało wypadek. Zaraz dam zdjęcia.
Edit. Oto one: Zdjęcia Zdjęcia nie są mojego autorstwa, żeby nie było, że łamię prawa autorskie ![]() Ten post edytował Kamil_ śro, 24 wrz 2008 - 16:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
Hmmm rozumiem, że volkswagen miał czołowe zderzenie a autobusem a a co z tym drugim samochodem? wpadł na drzewo czy uderzył w tył 84?
-------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() KK #26 ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 903 Płeć: Mężczyzna GG: 5295797 Tlen: deepablo ![]() |
Drugim samochodem a raczej autobusem była to linia nr 928 z tego co widziałem
![]() Ale raczej nie uderzył w 84, chociaż nie jestem pewnien do konca ![]() Edit: przepraszam, mój błąd jednak inna wersja wydarzen była Ten post edytował deepablo śro, 24 wrz 2008 - 19:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
@deepablo to jednak samochód osobowy jest pojazdem o który pytam
![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() KK #26 ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 903 Płeć: Mężczyzna GG: 5295797 Tlen: deepablo ![]() |
Tak, tak
![]() byłem już parenaście minut po zdarzeniu i volkswagena juz nie było więc nie wiedzialem o który samochód Ci chodziło ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Kasa na autobusy 26.09.2008 Gmina chce wesprzeć finansowo Sosnowieckie Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej 3 milionami zł. Pieniądze te mają zostać przeznaczone na zakup nowych autobusów. O tym, czy będzie to taka właśnie kwota zadecydują ostatecznie radni. Jeden autobus (12 metrowy) kosztuje około 750 tys. zł. Trzy metry dłuższy 1 mln zł. Choć władze PKM-u planowały kupno w tym roku 13 nowych autobusów (a w przyszłym 17), na razie nic z tego nie wyszło. - Obecnie w naszym taborze jest w sumie 251 autobusów, 106 z nich to nowe wozy - mówi Piotr Drabek, dyrektor do spraw technicznych w sosnowieckim PKM-ie. Najstarsze autobusy mają średnio po 13 lat, dlatego sukcesywnie trzeba je wymieniać. PKM liczy nie tylko na pomoc ze strony gmin.- Cały czas pilotujemy sprawy konkursów unijnych, w których moglibyśmy startować - dodaje dyrektor Drabek. PKM wspierała również Dąbrowa Górnicza, ale ostatnio prezydent tego miasta nie uczestniczył w rozmowach dotyczących pomocy dla PKM-u. - Decyzja o przekazaniu pieniędzy jeszcze nie zapadła - mówi Anna Zubko z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego. (sr) Przeciez decyzja o nieprzekazywaniu przez DG zapadla juz chyba pod koniec zeszlego roku, przy konstruowaniu budzetu. No chyba, ze pieniadze sie znajda, bo wykonanie tegorocznego budzetu znowu jest zalosne. Najstarsze autobusy maja 22 lata i jest ich sporo. Co innego srednio, a co innego najstarsze. A kolejne wielki ilosci sa mlodsze tylko o 1-3 lata od tamtych. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
CYTAT - Obecnie w naszym taborze jest w sumie 251 autobusów, 106 z nich to nowe wozy - mówi Piotr Drabek, dyrektor do spraw technicznych w sosnowieckim PKM-ie. Czyli dla wyprowadzenia PKMu na prostą trzeba rocznie kupować po 30 nowych autobusów. Jakoś nie widzę takiej chęci wśród władz naszych miast. Zwłaszcza, że w kolejce czekają jeszcze kosztowniejsze tramwaje. ![]() W zasadzie koniecznym wydaje się podjecie decyzji o likwidacji czści PKM. Trzeba skasowac stare autobusy, oddać obsługę niektórych linii, pozbyć się na zawsze tej zajezdni w Będzinie. Może wystarczy jakieś 150 autobusów w PKM? Tylko kto będzie na tyle odważny by podjąć taką decyzję ? |
|
|
![]()
|
|
W zasadzie koniecznym wydaje się podjecie decyzji o likwidacji czści PKM. Trzeba skasowac stare autobusy, oddać obsługę niektórych linii, pozbyć się na zawsze tej zajezdni w Będzinie. Może wystarczy jakieś 150 autobusów w PKM? Tylko kto będzie na tyle odważny by podjąć taką decyzję ? A może lepiej PKM całkowicie "puścić" w prywatne ręce. Zaoszczędzone pieniądze przekazać na zwiekszenie kasy za wozo-kilometr i możemy zacząć stawiać wyższe wymagania w przetargach na "dąbrowskie" linie. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Tak czy inaczej aby byla poprawa miasto musi dawac duzo wiecej kasy na komunikacje. Albo kupowac autobusy (jak robi wiekszosc miast), albo placic dwa razy wiecej za wozokilometri PKMy beda w stanie kupowac sobie same. Gdzie indziej nie dosc ze kupuja wilkie ilosci autobusow, to jeszcze placa za km duzo wiecej.
Co do zajezdni w Bedzinie to tam chyba zostalo kilku pracownikow, ktorzy bawia sie w remonty i jeden remont prowadza miesiacami ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 16:10 |