IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

167 Stron V  « < 67 68 69 70 71 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja KZK GOP, Autobusy & Tramwaje
Ocena 5 V
szer
post czw, 04 wrz 2008 - 20:33
Post #1361

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Jest jak jest w KZK GOPie... Aczkolwiek nie natykam się na takie problemy... Może dlatego, że głównie jeżdżę liniami w stronę Mydlic i centrum. Tłoku nie ma prawie nigdy.

Co do obniżania autobusów... widziałem wiele razy. Jadąc busem można spokojnie to odczuć... Czy jakieś dziury w drogach (to podwozie w górę dają) i przy przystankach jadą trochę w dół. Jak jeżdżę to dosyć często to czuje. Głównie na Solarkach.

Do kierowców się nie dowalam, bo mi nigdy nie przeszkodzili w jeździe czy coś. Raz czy tam dwa zdarzyło się jak sobie zaklnął, ale raczej było to spowodowane wymuszaniem pierwszeństwa mniejszych... A tak to luzik. Raz jadąc 604 na Mydlice (byłem już sam w busie) zapytał się gościu czy wysadzić pod pogotowiem czy na pętlę.

Wiadomo ile ludzi tyle charakterów. Każdego bym nie skreślał. A KZK GOP... no cóż oni tylko tym zarządzają... Nie PKM Sosnowiec

--------------------
33001,04
Go to the top of the page

+Quote Post
deepablo
post czw, 04 wrz 2008 - 20:34
Post #1362

KK #26
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 903
GG: 5295797 status gadu-gadu
Tlen: deepablo status tlen

Zgadzam się z moim przedmówcą Prostym. Również miałem przyjemność wracać ze szkoły tym samym kursem linii nr. 634. Jednak ta jazda przestała być taka przyjemna od przystanku w centrum Dąbrowy Górniczej. Z tego co wiem linie 634 obsługuje PUP w Czeladzi. Dlaczego nie mogą wypuścić w dni robocze wszystkich autobusów tzw. „przegubowych”. Na pewno w jakimś stopniu zwiększyło by to komfort jazdy, a po za tym wydaje mi się ze taki autobus pomieści więcej pasażerów niż zwykły „nieprzegubowy” angry2.gif

Skoro już mówimy o takich liniach jak 49, 634, 984 to chciałbym dołożyć swoje 5 groszy w sprawie dojazdu z Czeladzi do Dąbrowy Górniczej – Strzemieszyce. rolleyes.gif

Problem występuje w braku połączeń. Np. wyjeżdżając z przystanku Piaski Wiejska o godz. 20:25 w dni robocze dojeżdżamy na 20:40 autobusem 814 do centrum Dąbrowy Górniczej nie mamy żadnego połączenia do Strzemieszyc. 49 – 20:37 a następny dopiero 22:07, 634- 20:21, 21:21 itd. 984 – 15:50 i dopiero 22:40. Zresztą nie tylko o tej godzinie i nie tylko w dni robocze jest problem z połączeniem z Czeladzi do Strzemieszyc. Zarówno 2 godz. w tył jak i w przód czekamy w przybliżeniu około 30 minut. Nie wspomnę już w weekendy. blink.gif

Cóż, nie będę zbyt wiele tutaj komentował, problem z tym połączeniem był od zawsze i jest do teraz. Zarówno jak i z autobusami linii 634.

Pozdrawiam wink.gif

--------------------
Zawsze w elicie !!!

+Quote Post
marcin.p
post czw, 04 wrz 2008 - 20:48
Post #1363

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

CYTAT
A KZK GOP... no cóż oni tylko tym zarządzają...

szer jeżeli w imieniu swego pracodawcy bedziesz źle zarządzał jego firmą wylecisz "na zbity pysk" z dyscyplinarką w ręce! Dlaczego urbańczyk i jego złotousta a.o. jeszcze nie polecieli? Układy, układziki!

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 04 wrz 2008 - 20:54
Post #1364

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

"Prace torowe w Dąbrowie Górniczej

W dniu 6 września 2008 r. i w nocy z 6/7 września 2008 r. w godz. 14:20-4:00 w związku z remontem torowiska w Dąbrowie Górniczej nastąpią zmiany w kursowaniu linii 21 i 22/32:

* linia 21 kursować będzie na trasie Milowice Pętla - Dąbrowa Górnicza Urząd Pracy,
* linia 22/32 kursować będzie na trasie Czeladź Kombatantów - Dąbrowa Górnicza Urząd Pracy.

Na trasie Dąbrowa Górnicza Urząd Pracy - Gołonóg Podstacja/Tworzeń Huta Katowice (za linie 21 i 22/32) kursować będzie autobusowa komunikacja zastępcza."

(ź) TŚ

Przełączać będą na dwa tory...

+Quote Post
szer
post czw, 04 wrz 2008 - 21:10
Post #1365

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Nie wiem czy są układy i układziki... Ale to jest pewne, że tak wielkie "coś" zarządzające komunikacją w GOPie jest do dupy... No cóż tak już będzie pewnie...

PKM Sosnowiec robi co do niego zależy, a kierowcy zachowują się tak jak im pencja nakazuje (choć nie wszyscy)... Sam nie natknąłem się na większe problemy.

Co do torów to dobrze. Długo im ten drugi tor szedł i nie wiem dlaczego. Na początku dosyć szybko im to szło, a później się ślimaczyło...

--------------------
33001,04

+Quote Post
kwintosz
post czw, 04 wrz 2008 - 23:25
Post #1366

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Problemy z linia 634 nie są znane od dziś. Niegdyś kursował autobus linii 33 który kilkanaście już chyba lat nie jeździ a także bardzo często był załadowany. Mieszkam na Alejach, chodziłem do Sztygarki tak więc jazda autobusami nr. 634 miałem przetestowaną przed kilkoma laty. Jadąc na 8 u mnie na przystanku bardzo często nie dawało rady wsiąść do autobusu bo był tak nabity. Jeździło się więc 27 (też masakrycznie załadowany) albo 55 pod Żeroma. Sprawę trochę ułatwiło skrócenie linii do Sławkowa, no a później przejęcie obsługi linii przez PUP Czeladź. PKM wcześniej na tej linii wysyłał same złomy, które ledwo jeździły. Nie wiem jak sprawa wygląda obecnie, ale najgorszymi dniami zawsze były te, w których jest targ w DG. Pół Olkusza i Sławkowa akurat tą linią (bo innej nie było/ma) chciało nań dojechać. Najśmieszniejsze obecnie jest to że te przeguby PUPu jeżdżą w dziwnych godzinach. Można także mieć pretensje do tych autobusów bo i w nich miejsca za wiele nie ma, ale na pewno jest więcej niż w tych krótkich.

Sytuacja i tak jest lepsza niż kilka, kilkanaście lat temu jak te osoby jeżdżące na targ jeździły z kurami, kaczkami w klatkach albo Bóg wie czym innym..

Przeraża mnie tylko jedno. Mój pech do tego autobusu. Do babci mieszkającej w Strzemieszycach jeździłem 33 potem 633/634. Do Sztygarki i z, też się zdarzyło (ile razy się czekało w zimie na 634 albo 27 a nie przyjeżdżały po 30 min.). A obecnie pracuje w Strzemieszycach, na chwilę obecną dojeżdżam samochodem ale jak długo nie wiem. Samochód z silnikiem 1,8l w benzynie i jakieś 150-180 zł nie moje, aż się boje co będzie w zimie. Nie wiadomo czy będzie sens dojeżdżać autem jak będzie to o wiele drożej wychodzić, no a poza tym będzie nieco trzeba ograniczyć wydatki jeśli chciałbym iść na podyplomówke i jednocześnie podszlifować język.
Tylko będę się przed 634 bronił nogami i rękami. "Wiejskiej strzały" nic nie przebije..

Ten post edytował kwintosz czw, 04 wrz 2008 - 23:27

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post pią, 05 wrz 2008 - 10:01
Post #1367

...nocny wysławiacz firmamentu ...
**

Nr użytkownika: 721

"piękny" rozkład mają też 604 i 644... cudem jest przesiąść się z nich albo na nie... nie wiem jak KZK GOP ustalało wygodne połączenia ale 644 przyjeżdża z Łęknic pod PKZ o takich porach że nie ma szans na żadną przesiadkę w centrum do kato, czy gdziekolwiek-chyba, że sprint do przystanku w centrum, a i w jadąc 604 też jest ciekawie... jeździe o takich porach że aby przesiąść się na niego pod PKZ trzeba czasami czekać i godzinę... szczególnie wieczorem... i tak już od lat...

+Quote Post
deepablo
post sob, 06 wrz 2008 - 22:48
Post #1368

KK #26
*

Nr użytkownika: 903
GG: 5295797 status gadu-gadu
Tlen: deepablo status tlen

A no właśnie, takie problemy nie tylko mają autobusy 604 i 644 :|

Myślę ze jakby przetrzepać cały rozkład to pewnie znalazłoby się tylko kilkanaście dobrze dogranych połączeń smile2.gif ale mnie się nie chce bawić .. i tak nasza komunikacja bedzie zawsze do dupy :/

Ten post edytował deepablo sob, 06 wrz 2008 - 22:48

--------------------
Zawsze w elicie !!!

+Quote Post
Dave
post czw, 11 wrz 2008 - 17:14
Post #1369

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Gdyby każdą linię i zewsząd dowsząd komunikować i układać rozkłady jazdy dla każdej pozostałej na każdym przystanku, każda linia musiałaby jeździć co 10 minut albo i częściej! A to nie Kraków!

+Quote Post
marcin.p
post czw, 11 wrz 2008 - 18:09
Post #1370

UZYTKOWNIK

A dlaczego nie może być Kraków? Co my jesteśmy gorsi od krakowian?

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 11 wrz 2008 - 18:19
Post #1371

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(marcin.p @ czw, 11 wrz 2008 - 18:09) *
A dlaczego nie może być Kraków? Co my jesteśmy gorsi od krakowian?

Nie, ale jest mniejszy ruch ludzi, mówię o DG nie o całej aglomeracji. Jakby traktować DG jako pewną jego część to i tak mamy dobra komunikację. To nie znaczy że nie możemy mieć lepszej i że mi wszystko pasuje. Ale generalnie nie jest najgorzej. To moje zdanie.

PS.
Nie posiadam jeszcze samochodu....

+Quote Post
marcin.p
post czw, 11 wrz 2008 - 19:34
Post #1372

UZYTKOWNIK

A mnie nie obchodzi cała aglomeracja. Mnie interesuje jej zagłębiowska część. I twierdzę, że komunikacje mamy tragiczną. A więc po kolei:

Na terenie DG:
Połączenie na trasie Gołonóg-Centrum- Mydlice jest na dość dobrym poziomie. Ale Łęknice, Zielona, nie mówiąć już o Ratanicach już jest nieci gorzej. Dzielnice zielone-Centrum tragedia, kursy co kilkadziesiąt minut, autobusy przepełnione. Chcąc dojechać do Ujejsca lub Trzebiesławic trzeba by wsiadać na Mydlicach bo np. w Gołonogu już się nie da. Autobus za przystankiem Centrum mógłby się zatrzymywać dopiero w Ząbkowicach

Połączenie DG - Zagłebie:
Do S-ca rzadko jeżdżę ale wydaje mi się w miare. Do Będzina czy Czeladzi to jest tragedia. Do tego jest rewelacyjnie ustawiony rozkład. Pracuję w Będzinie i korzystając z komuniakcji powrót zajmuje mi godzinę! 15km od domu!

No i wreszcie połączenia z Katowicami:
Sytuacja taka sama jak z połączeniem do Trzebiesławic. Przepełnione autrobusy, co kilkanaście minut. 801 i 831 powinny kursować conajmniej co 10 minut!

A na koniec zostawię tramwaje, które albo mają awarie i zjeżdżają do zajezdni, albo pozrywają trakcję. Do tego jak zaczynają się trząść to strach w oczy zagląda czy za chwilę z torów nie wypadnie.

Oto nasza "dobra" komunikacja! Wg mnie za tę cenę biletów jaka jest obecnie komunikacja powinna być dużo, dużo lepsza, wygodniejsza i sprawniejsza. Chcę zauważyć, że w Krakowie czy Warszawie KM jest tańsza niż KZK. Czyli ktoś przejada te pieniądze! W końcu Urbańczy i 60 pozostałych osób z zarzadu musi zarobić po kilka/kilkanście tyś zł miesięcznie!

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Mick
post czw, 11 wrz 2008 - 20:39
Post #1373

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Zgadzam się z Davem, że Aglomeracja to nie Kraków, gdzie wszystko kręci się wokół małego, ścisłego centrum. U nas odległości są zdecydowanie większe i w ogóle układ policentryczny (czy jak się to zwie).

Ale z drugiej strony marcin.p ma też rację. Ta cała komunikacja to sobie chodzi tak odwiecznym trybem. Nikt chyba nigdy nie zrobił poważnych badań jakie są potrzeby komunikacyjne regionu, jakie są zasoby i środki, i jak ewentualnie można by rozwiązać wiele problemów, o których m.in. tu się pisze.
I nie chodzi mi tylko o prostą sprawę - gdzie i co ile puścić nową linię autobusową, ale jak kompleksowo rozwiązać komunikację w kwadracie między DG a Gliwicami, Bytomiem a Tychami. Podejść do tego biznesowo jak do złożonego problemu. Wydaje mi się, że parę problemów można rozwiązać przez wdrożenie jakichś innowacyjnych pomysłów organizacyjnych - nie w sensie metro, ale sprawniej i spójniej działające autobusy, tramwaje i pociągi. Sprawniej - czyt. inaczej niż teraz. Jak? Nie wiem.
Trzeba by pewnie znaleźć jakichś speców od komunikacji. Dać im mnóstwo czasu, górę informacji (resztę by mieli sami zebrać), wór pieniędzy i niech myślą i proponują. Nową koncepcję przewozów publicznych w GOP.
Te pieniądze pewnie w ciągu roku by się zwróciły, a i ludzie może byliby bardziej zadowoleni.

Kto ma się tym zająć? Może GZM, albo Urząd Marszałkowski, a może KZK. Można ten temat poruszyć w jakiejś rozmowie z VIPami.

Bo to tak jest jak z tym 690, który w Graniczną nie skręca. Cały czas jest rozmowa o szczególikach, zupełnie drobnych sprawach, a chyba trzeba przejść na poziom systemu.
Howgh.

+Quote Post
marcin.p
post czw, 11 wrz 2008 - 20:51
Post #1374

UZYTKOWNIK

Mick ale właśnie o ten "wór kasy" będzie najtrudniej. Samorządy raczej wiecej nie dadzą ( nie dziwię się im), KZK pewnie nawet żadnego planu nie przygotuje by samorządy wiedziały po co i komu mają dac więcej. A jeśli samorządy dałyby kase to i tak KZK wszystko przeje! Tak więc najpierw muszą się zmienić władze KZK.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
sarsolot
post pią, 12 wrz 2008 - 02:01
Post #1375

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,063
GG: 4757707 status gadu-gadu

Mnie zdecydowanie przeszkadza brak nocnego busa z centrum Sosnowca, Zagórza, w weekendy z Katowic tez by sie zdal czasami.

Poza tym kwestia dojazdu do Strzemieszyc (jak jest w innych dzielnicach nie wiem) - jak ktos o 22 konczy prace poza Dąbrową, ma marne szanse dojechac w część od strony Sławkowa, a jadac z Katowic moze nawet i na 84 nie zdazyc, przez co pozostaje mu chyba nocleg w centrum.

+Quote Post
Dave
post pią, 12 wrz 2008 - 23:33
Post #1376

UZYTKOWNIK

CYTAT(marcin.p @ czw, 11 wrz 2008 - 19:34) *
No i wreszcie połączenia z Katowicami:
Sytuacja taka sama jak z połączeniem do Trzebiesławic. Przepełnione autrobusy, co kilkanaście minut. 801 i 831 powinny kursować conajmniej co 10 minut!
(...)
Chcę zauważyć, że w Krakowie czy Warszawie KM jest tańsza niż KZK. (...)

1) I tak też jeżdżą - w szcycie co 10 i 15 minut, poza szczytem co 30 minut - w zupełności to wystarcza poza rzadkimi i nieliczbymu wyjątkami - jeżdżę do roboty 801/831 dość często o różnych porach z centrum DG i przepełnień już prawie nie ma - swobodnie można sobie stać i jest się czego złapać i trzymać, czasem można nawet się załapać na miejsce siedziące od centrum!
A od Katowic to już całkiem! Koło 15-ej bywają niemal puste przejazdy z wolnymi miejscami siedzącymi!

2) W Krakowie bilet miejski (w granicach maista Krakowa) - 2,50 zł
W Warszawa bilet j.w. -> 2,40-2,80 zł (dla porównania poza miasto Warszawa aż 4,20 zł - u nas 4 zł; czasowy bilet 60-minutowy u nas 4 zł i w Wawie też 4 zł)
W stolicy bilet dobowy poza strefę miasta Warszawa => 14 zł, u nas 12 zł

Ceny biletów miesięcznych też nie są u nas zbyt drogie porównujac obszar ich działania - jedynie jet za mało ofert np tylko na 1 linię!

+Quote Post
Lui
post sob, 13 wrz 2008 - 13:16
Post #1377

Klub.Kibica #020

Nr użytkownika: 995
GG: 5955911 status gadu-gadu

CYTAT(marcin.p @ czw, 04 wrz 2008 - 20:13) *
A Urbańczyk jeszcze śmie mówić, że albo gminy dadzą więcej kasy albo będzie podwyżka! Co za bezczelny typ!

Co do kierowców to kultura i umiejętności pozostawiają wiele do życzenia!

I jeszcze taka jedna myśl dotycząca kierowców. Będąc niedawno w Warszawie dowiedziałem się, że autobusy niskopodłogowe można jeszcze obniżyć by ułatwić wsiadanie/wysiadanie osobom niepełnosprawnym! U nas nigdy nie widziałem by kierowca wykonał taką czynność!

ZLIKWIDOWAĆ KZK GOP... NIE POZWÓLMY SIĘ DALEJ OKRADAĆ

A to bardzo ciekawe, ja często podrózuje autobusami markii Solaris i nietylko i niepamietam kiedy się zdażyło żeby kierowca nie wykonał przyklęku autobusem nazwanym przez Ciebie "obniżeniem".
A czytając to forum i posty typu "Zlikwidować KZK GOP" to żal mi się robi takich ludzi, ponieważ Ci co nie kasują biletów to mają najwięcej do powiedzenia , dosyć że jeżdzą na "gape" to jeszcze potrafią demolować autobusy to można nazwać okradaniem !!

--------------------
"Płacz na treningu, śmiej się podczas meczu"

Galeria MKS Dąbrowa Górnicza

14679[33]

+Quote Post
marcin.p
post sob, 13 wrz 2008 - 13:28
Post #1378

UZYTKOWNIK

CYTAT
1) I tak też jeżdżą - w szcycie co 10 i 15 minut, poza szczytem co 30 minut - w zupełności to wystarcza poza rzadkimi i nieliczbymu wyjątkami - jeżdżę do roboty 801/831 dość często o różnych porach z centrum DG i przepełnień już prawie nie ma - swobodnie można sobie stać i jest się czego złapać i trzymać, czasem można nawet się załapać na miejsce siedziące od centrum!
A od Katowic to już całkiem! Koło 15-ej bywają niemal puste przejazdy z wolnymi miejscami siedzącymi!

W takim układzie ciekawe kiedy "obetną" parę kursów

CYTAT
2) W Krakowie bilet miejski (w granicach maista Krakowa) - 2,50 zł
W Warszawa bilet j.w. -> 2,40-2,80 zł (dla porównania poza miasto Warszawa aż 4,20 zł - u nas 4 zł; czasowy bilet 60-minutowy u nas 4 zł i w Wawie też 4 zł)
W stolicy bilet dobowy poza strefę miasta Warszawa => 14 zł, u nas 12 zł

Dave ale jaki tam mają tabor! A u nas? szkoda gadać... Co do bieletów: 24-godzinny Wa-wa 9zł, KZK GOP 12zł i jeszcze trzeba dobrze poszukać by je kupić!

CYTAT
A czytając to forum i posty typu "Zlikwidować KZK GOP" to żal mi się robi takich ludzi, ponieważ Ci co nie kasują biletów to mają najwięcej do powiedzenia , dosyć że jeżdzą na "gape" to jeszcze potrafią demolować autobusy to można nazwać okradaniem !!

Lui ja bilety kasuje, jeśli korzystam z usług naszej "komunikacji". Ten co nie kasuje jest złodziejem. Więc mnie nie obrażaj.

Ten post edytował marcin.p sob, 13 wrz 2008 - 13:32

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Lui
post sob, 13 wrz 2008 - 14:58
Post #1379

Klub.Kibica #020

Nr użytkownika: 995
GG: 5955911 status gadu-gadu

Ja tu nikogo nie obrażam tylko stwierdzam fakt.Bo tak zawsze jest że to ten co nie ma biletu ma najwięcej do powiedzenia.A uczciwi ludzie, którzy wejdą do autobusu i pierwsze co zrobią to skasują bilet to są nieraz wyśmiani.A niektórzy dosyć że nie skasują biletu to jeszcze z piwem i demolują autobus, a potem ludzie mają pretensje jakie autobusy jeżdźą..

Ten post edytował Lui sob, 13 wrz 2008 - 15:00

--------------------
"Płacz na treningu, śmiej się podczas meczu"

Galeria MKS Dąbrowa Górnicza

14679[33]

+Quote Post
Dave
post nie, 14 wrz 2008 - 14:13
Post #1380

UZYTKOWNIK

Marcinie! Przeczytałeś dobrze co napisałem?
Bilet 24-godzinny (dobowy) w Warszawie adekwatny do naszego (czyli poza miasto Warszawa - sieciowy) kosztuje nie 9 zł a 14 zł - u nas 12 zł porównywalny. Za 9 zł jest bilet dobowy ale tylko na miasto Warszawa!

Poza tym - jaki tabor w Krakowie a jaki w GOP? A jaki rodzaj pasażera w Warszawie czy Krakowie a jaki w GOP? Jedynie w centrum Katowic i jego najblizszych okolicach komunikacja w KZK GOP wygląda jeszcze w miarę OK i jacyś tam pasażerowie w miarę jeżdżą (wyjątek - tramwaje w niedziele rano i poza szczytami => bydło i tzw. "gotówki" - żule jadący na zupę i bezrobotne nieroby, MOPSiarze, dresiarze itp.). W innych rejonach nawet 30-50% osób w pojadach to bezbiletócy, a wieczorami ten odsetek dochodzi lub przekracza nawet 80%!
To z czego ma być kasa na tą komunikcję? Z samych dotacji? W takim dużym obszarze jak GOP na pewno nie! I stąd wiele ograniczeń w rozkładach i w jakości taboru! CHoć gdyby pomyśleć, to reorganizując stada autobusów/tramwajów i ulepszając taryfę, dałoby się to trochę poprawić za tyle sami nakładów co teraz smile2.gif

+Quote Post

167 Stron V  « < 67 68 69 70 71 > » 
Reply to this topicStart new topic
10 Użytkowników czyta ten temat (10 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 15:30
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza