![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Dzisiaj rano znowu tramwaje stały. Wie ktoś co było przyczyną, że po raz drugi w ciąga tygodnia tramwaje nie jeździły?
Swoja drogą to się zastanawiam czy jest wogóle sens utrzymywać ten złom. Może lepiej zainwestować w autobusy. Może wziąźć przykład z Będzina i wypiąć sie na TŚ. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
No nie wiem, w Łodzi z komunikacji miejskiej nie korzystałem. Sugerując się częstotliwością wypadków pokazywanych w TV to TŚ nie mają sobie równych jak dla mnie.. Stąd taka moja opinia że są w najgorszym stanie. Jeśli dobrze pamiętam to Kraków ze dwa lata temu miał całą serię śmiertelnych wypadków z udziałem tramwajów. Dużo groźniejszych niż w GOP. A kolizji i niegroźnych wykolejeń jest cała masa. Żeby daleko nie patrzec to 11 sierpnia w Krakowie zderzyły się dwa tramwaje. A w GOP od dawna cisza. ![]() A jakoś nikt o tym nie pamięta bo to nie pasuje do tęskonoty za mitem krakowskiego stanu torowisk. No i mogłoby zaszkodzić jednynie słusznej tezie o katastrofalnej sytuacji TŚ. ![]() Ten post edytował bzenek nie, 17 sie 2008 - 15:37 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 29 Dołączył: pon, 07 maj 07 Skąd: Ząbkowice Nr użytkownika: 672 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzisiaj około 14 w Gołonogu koło Plusa (na rondzie) była awaria tramwaju, spowodowana najprawdopodobniej złym stanem trakcji elektrycznej. Jeden tramwaj stał z zerwanym pantografem, na rodzie pracowali technicy TŚ na zwyżce, naprawiali trakcję. Cały ruch tramwajów w DG był wstrzymany.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
I oczywiście żadnej informacji, komunikacji zastępczej, żadnego PRZEPRASZAM ze strony TŚ. Ot jakość wg KZK GOP.
Ostatnio coś często zrywają trakcje, pantografy. Ciekawe czy to zła jakość trakcji, stanu technicznego tramwajów, czy umiejętności motorniczych. Ja stawiam na każdy z tych elementów po trochu. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
![]() "Dzień Pieszego Pasażera" Przepraszając za nie planowaną awarię ... zapraszam wszystkich pasażerów na placyk przy skwerze. Powtarzam. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne, realizując hasło: “Ludziom dobrej roboty - rozrywka i humor”, w związku z awarią komunikacji zaprasza pasażerów na placyk przy skwerze. Proszę Państwa ! Pozwólcie, że powitam zebranych tu tradycyjnym Dzień Dobry ! I przystąpię do ... czyli do rzeczy. I z tej właśnie korzystamy z okazji, bo w końcu awaria też jest jakąś okazją, aby Naszym pasażerom, ludziom dobrej roboty, bo są nimi przecież, zaprezentować, do czasu usunięcia awarii, artystyczny program. |
|
|
![]()
|
|
Ale tabliczki, że jeżdżą tylko do "Paryża" mogłoby być. Korona z głowy by komus spadła? Ale nie, tabliczki oczywiście, że jadą do huty/kasprzaka. To jest uczciwe? Niech każdy sobie sam odpowie.
Po drugie. Tramwaje nie kursują przez kilka godzin i co? I wszyscy mają to w d...e! Ani komunikacji zastępczej, ani żadnej informacji dla zdezorientowanych pasażerów stojących na przystankach. ZLIKWIDOWAĆ KZK GOP!!!! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Ale tabliczki, że jeżdżą tylko do "Paryża" mogłoby być. Korona z głowy by komus spadła? Ale nie, tabliczki oczywiście, że jadą do huty/kasprzaka. To jest uczciwe? Niech każdy sobie sam odpowie. Po drugie. Tramwaje nie kursują przez kilka godzin i co? I wszyscy mają to w d...e! Ani komunikacji zastępczej, ani żadnej informacji dla zdezorientowanych pasażerów stojących na przystankach. ZLIKWIDOWAĆ KZK GOP!!!! Kononowicz?? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Gdzie widziałeś ten transport zastępczy? Tak się składa że przez godzinę obserwowałem czy "coś" jeździ i na/przy przystanku tramwajowym gołonóg centrum nic się nie zatrzymało! To jest transport zastępczy?
CYTAT Kononowicz?? Nie obrażaj mnie! Mam swoje zdanie na temat KZK GOP i mam do tego prawo! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Jeździł transport zastępczy, więc nie pisz głupot. No właśnie gdzie jeździł? Mnie wysadzili koło UP a kierowca 637 bodajże odmówił ludziom przejazdu na bilety z tramwaju. Zanim doszedłem do Centrum to nie widziałem (a wypatrywałem) żadnej zastępczej komunikacji - więc co jest do cholery? Ja to piernicze i już wysłałem reklamację, pewnie oleją ale nie daruję tych 4 peelenów, bo to już n-ty raz w ostatnim czasie i zawsze zero informacji, zero komunikacji zastępczej. Albo ja mam pecha i akurat jak jadę to coś się dzieje albo te całe tramwaje powinni zamknąć w diabły bo ta farsa nie ma sensu ![]() Ten post edytował vacu pią, 22 sie 2008 - 18:16 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
I oczywiście żadnej informacji, komunikacji zastępczej, żadnego PRZEPRASZAM ze strony TŚ. Ot jakość wg KZK GOP. Ostatnio coś często zrywają trakcje, pantografy. Ciekawe czy to zła jakość trakcji, stanu technicznego tramwajów, czy umiejętności motorniczych. Ja stawiam na każdy z tych elementów po trochu. Znaczy co - ma każdy ludzik z TŚ czy KZK GOP stać na każdym przystanku, gdzie nie jeździ czasowo tramwaj stać i gadać ludziom, że te nie jeżdzą z takiej i takiej przeyczyny? :| Awaria trwała kilka godzin zapewne, takei awarie na terenie Śląska co niemal codziennie gdzieś i gdzie ma być głoszona informacja, że takowa jest? Po prostu - jak przez 15 minut nie jedzie żaden tramwaj w ciągu dnia roboczego, znaczy, że coś jest nie tak i idę na autobus a nie czekam godzinę czy dłużej! Czy nie tak? A komunikacja zastępcza pewnie i jeździła, ale 2 autobusy na krzyż i z częstotliwością pewnie co pół godziny ![]() Vacu! Na jakiej podstawie kierman z 637 nie puścił Ci się do wozu na bilecie z trmawaju? Jakoś mało w to wierze - nagle keirwoca sobie umyślał sprawdzanie DOKŁADNE biletów i patrzenie, co na nim jest wybite? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dave jeżeli komunikacja zastępcza kursowała z częstotliwością co poł godziny to znaczy, że nie kursowała wcale! Komunikacja zastępcza ma kursować według rozkładu tramwaju, który zastępuje!
vacu BRAWO! Trzeba walczyć o swoje! Niech te sku...syny i nieroby z KZK GOP płacą odszkodowania. Zarządaj jeszcze przeprosin w prasie i tv ;-) -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gdzie widziałeś ten transport zastępczy? Tak się składa że przez godzinę obserwowałem czy "coś" jeździ i na/przy przystanku tramwajowym gołonóg centrum nic się nie zatrzymało! To jest transport zastępczy? Nie wnikam gdzie się zatrzymywał i z jaką częstotliwością, ale jeździł bo widziałem. Ja na szczęście nie jeżdżę tramwajami bo szanuje swoje zdrowie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Vacu! Na jakiej podstawie kierman z 637 nie puścił Ci się do wozu na bilecie z trmawaju? Jakoś mało w to wierze - nagle keirwoca sobie umyślał sprawdzanie DOKŁADNE biletów i patrzenie, co na nim jest wybite? ![]() Nie mnie osobiście ale z tramwaju wysiadło sporo ludzi, wszyscy udali się do stojącego akurat 637 (który niestety - podobnie jak chyba wszystkie busy obsługujące ten przystanek - ma opcję wsiadania tylko przednimi drzwiami za okazaniem biletu), ludzi będący przede mną nie zostali wpuszczeni na podstawie biletów z tramwaju no to ja już w dyskusje się nie wdawałem. Ludzie go opieprzyli ale wiele im to nie pomogło... Gdyby to nie była prawda to niby skąd by się wzięła ta "pielgrzymka" od przystanku "DG UP" w kierunku centrum? CYTAT Znaczy co - ma każdy ludzik z TŚ czy KZK GOP stać na każdym przystanku, gdzie nie jeździ czasowo tramwaj stać i gadać ludziom, że te nie jeżdzą z takiej i takiej przeyczyny? Powiem brzydko acz w sposób odzwierciedlający moje odczucie - g***o mnie obchodzi czy na każdym przystanku będzie stał ludzik, czy może prezes KZK GOP będzie woził ludzi prywatnym autem - jak płacę za przejazd to mam być przewieziony i tyle. A jak nie umieją się wywiązać z umowy to niech zwracają kasę. CYTAT Dave jeżeli komunikacja zastępcza kursowała z częstotliwością co poł godziny to znaczy, że nie kursowała wcale! Komunikacja zastępcza ma kursować według rozkładu tramwaju, który zastępuje! Dokładnie! Skoro ja zdążyłem dojść pieszo do centrum i nic nie widziałem to znaczy, że - o ile - kursowała zbyt rzadko, poza tym nic o tym nie wspomnial motorniczy (nota bene motorniczy mojego tramwaju o tym, że ma zawrócić dowiedział się od... motorniczego tramwaju jadącego z naprzeciwka, zaje...dwabisty mają przepływ informacji ![]() CYTAT Ja na szczęście nie jeżdżę tramwajami bo szanuje swoje zdrowie No to masz farta, ja niestety czasami muszę, chyba, że znasz inny transport do Czeladzi... Ten post edytował vacu pią, 22 sie 2008 - 20:40 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
No to masz farta, ja niestety czasami muszę, chyba, że znasz inny transport do Czeladzi... Autobusy 814 albo 27. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() ![]() W sosnowieckim PKM-ie na kierowców czeka około 30 wakatów Kierowca autobusu pilnie poszukiwany dziś W Przedsiębiorstwie Komunikacji Miejskiej w Sosnowcu brakuje 30 kierowców. Podobne problemy mają także miejskie przedsiębiorstwa w innych miastach np. w Tychach czy Jaworznie. Dlatego do pracy są tam przyjmowane osoby, które dopiero co zdały egzamin na prawo jazdy (kat D). Pracują już np. kierowcy egzaminowani 24 lipca, albo 8 sierpnia. Po przyjęciu przez dwa tygodnie uczą się manewrowania autobusem na placu, poznają pracę w warsztacie, a potem siadają za kierownicę i zabierają pasażerów. Związkowcy w PKM-ie zwracają również uwagę na inny paradoks: taki kierowca pracuje kilka miesięcy, a potem po nabraniu doświadczenia, odchodzi do firmy prywatnej albo wyjeżdża za granicę. Potwierdza to Piotr Drabek, dyrektor do spraw technicznych PKM. - To spory problem, choć nie reguła. Pewien procent kierowców odchodzi od nas po kilku miesiącach. Trzon firmy stanowią jednak kierowcy z długoletnim stażem, którzy mają na tyle atrakcyjną płacę, że nie opłaca im się jej zmieniać - mówi. Niestety niebawem może się okazać, że zabraknie nawet takich świeżo upieczonych kierowców. W przyszłym miesiącu wejdzie w życie rozporządzenie Ministerstwa Infrastruktury. Zgodnie z nim ci, którzy po 10 września zdadzą egzamin na prawo jazdy uprawniające do kierowania autobusem, będą musieli zapłacić za licencję na przewóz osób. Cena za nią waha się od 7 do 10 tys. zł, za kurs i egzamin na prawo jazdy trzeba zapłacić około 4 tys. zł. - To może jeszcze bardziej ograniczyć dopływ nowych kierowców - dodaje dyrektor Drabek. Tymczasem w sosnowieckim PKM-ie tylko w ciągu dwóch ostatnich miesięcy z pracy odeszło 12 ludzi. Jeszcze gorzej było rok temu, kiedy do pracy w krajach Unii Europejskiej wyjechało 150 kierowców z tego przedsiębiorstwa. - Zdarza się, że niektórzy z nich wracają np. z Anglii i pytają o pracę. Radzimy sobie jak możemy. Mamy umowę z Urzędem Pracy, który wysyła na kursy osoby bezrobotne. W ten sposób przyjęliśmy na przykład jedną panią, która pracuje jako kierowca - dodaje Piotr Drabek. Pensja nowo przyjętego kierowcy to 1300 zł netto. Zarobek rośnie po trzymiesięcznym okresie próbnym. Żeby zarabiać 2,5 tys. netto, trzeba jednak przepracować w zawodzie co najmniej 10 lat. Dlatego prywatni przedsiębiorcy zajmujący się transportem, w ciemno oferują pracę za dwa razy tyle co w przedsiębiorstwach komunikacji miejskiej. Podobne problemy mają też inne PKM-y w regionie. W tyskich autobusach w ubiegłym tygodniu pojawiły się ogłoszenia o naborze kierowców. - Możemy przyjąć od 10 do 15 kierowców. Pierwszy już zostanie zatrudniony od 1 września, dwóch pozostałych później. W sumie od momentu wywieszenia ogłoszeń, zgłosiło się do nas czterech kierowców - mówi kierownik Ryszard Cichy z Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej w Tychach. Podobnej liczby kierowców potrzebuje PKM Jaworzno. Sebastian Reńca Z tymi 2,5 tys. netto to chyba jakas sciema albo blad. Kierowcy z najwiekszym stazem maja tam chybam troche ponad 2 tys, ale nie tyle -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
http://www.zaglebie.info/zaglebie-dabrowsk...cze-nie-ma,8939
Proszę mi wyjaśnić kto w końcu ma ostateczne zdanie na temat schematu linii? Miasto, które daje kase czy KZK GOP? Co ta śmieszna baba z KZK pie...li, jak likwidować to nie muszą się zastanawiać, ale jak trzeba wydłużyć to juz problem? Jak znam tych nierobów to zrobią tak, że 801 będzie jeździł z "hoteli" ale zmniejszą częstotliowość kursów i będzie jeździł co godzinę lub co 2! Kase się od miasta wysępi, ch... się zrobi, ale przynajmniej na podwyżkę dla urbańczyka będzie! BRAWO! ZLIKWIDOWAĆ KZK GOP! Na stronie KZK piszą, że zmiany wprowadzone na okres wakcji (m.in. 809 do HK) będą obowiązywać nadal! Panie Podraza kiedy Pan lub ktoś z Pańskich ludzi odpowie mi na tym forum co z obiecanym przez Pana na czacie skomunuikowaniem KSSE? Obiecywał Pan linię okrężną! Gdzie ona jest? Po co i dla kogo w takim układzie funkcjonuje linia 809? Skoro mieszkańców m.in. Łośnia i terenów zlokalizowanych na trasie do Ogrodzieńca uznaje Pan za Dąbrowian 2 kategorii to po co im wogóle komunikacja? Kiedy my wreszcie będziemy mieli komunikacje przynajmniej na poziomie PKS Kozia Wólka? URBAŃCZYK WON ZE STOŁKA! ZLIKWIDOWAĆ KZK GOP! Ten post edytował marcin.p pią, 29 sie 2008 - 22:03 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
Zmienilem szkole, zaczalem technikum (ZSE) - jezdze autobusami do Dabrowy i z powrotem. O ile z rana nie ma problemu, bo niektorzy jezdza 634, 984 lub 49, za to po południu (w czasie powrotu ze szkol) - tragedia, MASAKRA. A do tej sytuacji przyczynila sie likwidacja linii 933
![]() Wczoraj wracalem 634 o godzinie 16:26 z przystanku reden. Autobus przyjechal juz spozniony okolo 5 minut. Bylo duzo ludzi, szczegolnie z tylu. Drzwi na jakies kamery czy czujnik. Odsunalem sie na odleglosc, ze drzwi powinny spokojnie sie zamknac jednak tak sie nie stalo. Stalismy chyba z 5 minut na alejach bo kierowca nie przyszedl zamknac recznie drzwi, jescze wydziwial i chcial, zeby wszyscy ludzie wyszli z wozu i zgasil silnik. Po licznych "sprzeciwach ![]() Dzisiaj rano moja kuzynka czekala na 634, ale niestety sie spalil i nie mogla skorzystac z tej przyjemnosci, jaka jest jazda autobusem. Dzisiaj tez wracajac ze szkoly autobus takze przyjechal spozniony juz na aleje roz, drzwi z tylu zepsute, autobus zwykly, krotki (normalka) + z drzwiami na czujnik ![]() ![]() ![]() Nie wiem jak byly dobierane godziny, w ktorych jezdzi autobus przegubowy ... a to wszystko przez oszczedzanie miasta na liniach, na peryferiach miasta. Wiedzialem, ze podroz autobusem nie bedzie przyjemna, ale nie wiedzialem ze az tak ![]() -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
A Urbańczyk jeszcze śmie mówić, że albo gminy dadzą więcej kasy albo będzie podwyżka! Co za bezczelny typ!
Co do kierowców to kultura i umiejętności pozostawiają wiele do życzenia! I jeszcze taka jedna myśl dotycząca kierowców. Będąc niedawno w Warszawie dowiedziałem się, że autobusy niskopodłogowe można jeszcze obniżyć by ułatwić wsiadanie/wysiadanie osobom niepełnosprawnym! U nas nigdy nie widziałem by kierowca wykonał taką czynność! ZLIKWIDOWAĆ KZK GOP... NIE POZWÓLMY SIĘ DALEJ OKRADAĆ -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 12:37 |