![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Łęknice tak samo jak i Cedlera. Zresztą jak cały w styropianie nie jest zgodny z prawem to jak potem zrobili audyt energetyczny?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
a druga sprawa - na zdjęciach widać wełnę i styropian, a nie gotową elewację. Jak ktoś teraz się załamuje, to niech się wstrzyma. Może te nowe barwy wcale takie złe nie będą.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Łęknice tak samo jak i Cedlera. Zresztą jak cały w styropianie nie jest zgodny z prawem to jak potem zrobili audyt energetyczny? Blok nr 50 na Łęknicach był robiony tak jak superjednostka - chyba do 6 steropian a wyżej wełna (o ile to ciemnozielone jest wełną). |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Na razie do końca remontu superjednostki jeszcze daleko - najpierw trzeba wszystko przeciągnąć klejem i zaciągnąć siatkę, dopiero na to wszystko pójdzie właściwy tynk akrylowy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
fakt jest taki, że graffiti przenieść się nie da - choć na dobre wpisało się w tamtą około-parkową przestrzeń. a co do kolorów, poczekajmy na efekt końcowy. nie upierałabym się tak.. jakie inne kolory proponowalibyście?pod tym linkiem jest więcej zdjęćhttp://dg.pl/news/show/group/13/id/1704/Ro...+Superjednostki Otóż ja proponowałbym wzięcie przykładu z Katowic i kolory takie jak na tamtejszej superjednostce. Stonowany, nie walący po oczach i wyglądający w miarę nowocześnie szary itp. Tak duże bloki mogą wyglądać naprawdę nieźle, monumentalnie dominując nad okolicą. A żółty? Nie chcę być sceptyczny, ale nie sądzę, żeby to porządnie wyglądało. Dobrze, że żadnych rybek nie narysują. Chociaż kto ich tam wie. Ten post edytował Peterek pią, 04 lut 2011 - 22:49 -------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Otóż ja proponowałbym wzięcie przykładu z Katowic i kolory takie jak na tamtejszej superjednostce. Stonowany, nie walący po oczach i wyglądający w miarę nowocześnie szary itp. Tak duże bloki mogą wyglądać naprawdę nieźle, monumentalnie dominując nad okolicą. A żółty? Nie chcę być sceptyczny, ale nie sądzę, żeby to porządnie wyglądało. Dobrze, że żadnych rybek nie narysują. Chociaż kto ich tam wie. Hmmm - na Łęknicach zrobili blok 50 w kolorach żółty, pomarańczowy i siwy i wygląda to bardzo ładnie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
Jeden z bloków obok hali pomalowano na żółto-zielono i to mi się podoba. Ale uważam, że takie dające po oczach kolorki po prostu nie pasują do wielkiego budynku w centrum miasta.
-------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
j.w a 50 na łęknicach wygląda fatalnie. Według mnie zupełnie nie pasują pastelowe kolory do takich dużych budynków. Raczej jakieś zielenie, brązy, szarości, beże - równie dobrze, mogliby pomalować na żółto przejście podziemne i zostawić te wspaniałe barierki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Dziwna sytuacja. Nie wiem czemu niektorzy tlumacza tym, ktorym nie podoba sie pomysl zoltego i brazowego, ze to co widzimy na zdjeciu to bialy styropian i zolta welna. No to chyba przeciez kazdy widzi, ze nie ma to nic wspolnego z ostatecznym kolorem tynku.
Budynek powinien byc elegancki - bialy, grafitowy, szary, moze z elementami czarnego itp. Dla mnie to co zrobili z wysokimi blokami na Mydliach to koszmar, a widac jest i z centrum, i wjedzajac od strony Bedzina. A najgorszym dramatem jest ten dlugi niski lamany blok przy Krolowej Jadwigi (obok Merkurego). Nie wiem kto robi te projekty kolorow. Chyba jakies male firmy, a inspiracje czerpia z korzeni kielecko-wschodnio-maolpolsko-podkarpackich. Ale to oczywsicie moje zdanie. Wolalbym juz, zeby wsyztsko zostalo szare. I jeszcze kilka ujec przejscia z naszemiasto: ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
dobrze trafiłeś z pochodzeniem kolorów
![]() wszystkie firmy robiące bloki na mydlicach pochodziły z okolic rzeszowa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Od Rzeszowa to tez mozna sie wiele uczyc, ale w tym przypadku to czerpia co najgorsze
![]() Tymczasem nowy plan zagospodarowania przestrzennego dla "terenów położonych w rejonie linii kolejowej PKP Katowice ? Warszawa, ulic: Limanowskiego, Konopnickiej, Górników Redenu, Królowej Jadwigi, Sobieskiego do granicy administracyjnej z Będzinem", ktory obejmuje czesc centrum. projekt uchwaly ![]() mapa ![]() Jest juz uwzgldeniona DTŚ, jest dwuejzdniowa Kosciuszki do dworca, wiadomo co do wyburzenia na Kosciuszki i Kolejowej. Zreszta budynek na rogu Przybylaka mial byc juz dawno wyburzony. Wiadomo, ze DTŚ przed dworcem pojdzie gora, co jest logiczne. 8U mial nalezec do Mayland i planowali tam hotel. Fragment dotyczacy centrum: ![]() Fragment dotyczacy drog: CYTAT Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDG do 6KDG przeznacza się na drogi publiczne
o funkcji ulic głównych, co oznacza, że przy ich budowie, modernizacji lub przebudowie obowiązują następujące ustalenia: 1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy głównej, 2) szerokość w liniach rozgraniczających od 20 m do 60 m, zgodnie z rysunkiem planu, 3) dwutorowa linia tramwajowa prowadzona na wydzielonym torowisku na terenach oznaczonych na rysunku planu symbolami 1KDG i 2KDG, 4) 3KDG i 6KDG prowadzone na estakadzie, bezkolizyjne krzyżowanie się z bocznicami kolejowymi. 2. Dla istniejącej linii tramwajowej prowadzonej na wydzielonym torowisku na terenach oznaczonych na rysunku planu symbolami 1KDG, 2KDS i 2KDG dopuszcza się wszelkie roboty budowlane związane z bieżącym utrzymaniem, przebudową lub modernizacją linii. 3. Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDZ do 3KDZ przeznacza się na drogi publiczne o funkcji ulic zbiorczych wraz z urządzeniami infrastruktury technicznej, co oznacza, że przy ich modernizacji lub przebudowie obowiązują następujące ustalenia: 1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy zbiorczej, 2) jezdnia: a) dla 1KDZ dwie jezdnie z pasem dzielącym, ![]() 3) szerokość w liniach rozgraniczających dla 1KDZ i 2KDZ ? 25 m, 3KDZ ? 13 m, 4) w zakresie wyposażenia w urządzenia ruchu pieszego i rowerowego: dwustronny chodnik dla pieszych oraz co najmniej jednostronna ścieżka rowerowa. 4. Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDL do 6KDL przeznacza się na drogi publiczne o funkcji ulic lokalnych wraz z urządzeniami infrastruktury technicznej co oznacza, że przy budowie, modernizacji lub przebudowie obowiązują następujące ustalenia: 1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy lokalnej, 2) szerokość w liniach rozgraniczających: a) 1KDL - 15 m, ![]() c) 3KDL ? 12 m, d) 4KDL ? 12 m, e) 5KDL ? od 8 m do 14 m zgodnie z rysunkiem planu, f) 6KDL ? 12 m, 3) jezdnia jednoprzestrzenna o dwóch pasach ruchu, 4) co najmniej jednostronny chodnik dla pieszych. Id: MJPHF-LZQST-LRIBC-HMJOB-QWOAX. Projekt Strona 14 5. Tereny oznaczone na rysunku planu symbolami od 1KDD do 5KDD przeznacza się na drogi publiczne o funkcji ulic dojazdowych wraz z urządzeniami infrastruktury technicznej co oznacza, że przy realizacji nowych i modernizacji lub przebudowie istniejących ulic obowiązują następujące ustalenia : 1) parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasie ulicy dojazdowej, 2) szerokość w liniach rozgraniczających 8 ? 14 m zgodnie z rysunkiem planu, 3) jezdnia o dwóch pasach ruchu, 4) co najmniej jednostronny chodnik dla pieszych. 6. Dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolami 1KDS i 2KDS ustala się przeznaczenie pod dwupoziomowe węzły drogowe. 7. Dla terenów, o których mowa w ust. 6 ustala się: 1) ciąg ulicy głównej oznaczonej na rysunku planu symbolami 3KDG, 4KDG i 5KDG prowadzony górą, 2) na węzłach zapewnić należy pełną możliwość wyboru kierunku jazdy, 3) na terenie 2KDS zachować należy ciągłość wydzielonego torowiska tramwajowego oraz istniejących urządzeń trakcji tramwajowej. 8. Dla terenów wymienionych w ust. 1 i ust 2 do 6 dopuszcza się lokalizację obiektów i prowadzenie sieci infrastruktury technicznej zgodnie z warunkami określonymi w ustawie z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: nie, 30 sty 11 Nr użytkownika: 4,412 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kolorystyka z superjednostki z Katowic byłaby idealna dla superjednośtki w Dąbrowie. Ale tu w spółdzielni pewnie jest pani "krysia" łacznie z "paniami ze wspólnoty mieszkaniowej" koncepcje projektanta zmieniły na wzór swoich wyobrażeń o kolorach. Kolorystyka powinna dla dużych osiedli i centum być wykonana odgórnie przez plasytków, architektów, urbanistów i wpisana na twardo do Planu miejscowego - bez możliwości maczania palców w kolorystyce poszczególnych "właścicieli" Spółdzielni, Wspólnot. Docieplenie trwa np pół roku - a wszyscy muszą to znosić kilka, kilkadziesiąt lat. zróznicowanie materiału w wysokoch budynkach ma związek tylko ze sprawami pożarowymi. jeśli gdzies w wieżowcu tak nie było w nowych dociepleniach to jest to niezgodnie z prawem. pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Kolorystyka z superjednostki z Katowic byłaby idealna dla superjednośtki w Dąbrowie. Ale tu w spółdzielni pewnie jest pani "krysia" łacznie z "paniami ze wspólnoty mieszkaniowej" koncepcje projektanta zmieniły na wzór swoich wyobrażeń o kolorach. Kolorystyka powinna dla dużych osiedli i centum być wykonana odgórnie przez plasytków, architektów, urbanistów i wpisana na twardo do Planu miejscowego - bez możliwości maczania palców w kolorystyce poszczególnych "właścicieli" Spółdzielni, Wspólnot. Docieplenie trwa np pół roku - a wszyscy muszą to znosić kilka, kilkadziesiąt lat. zróznicowanie materiału w wysokoch budynkach ma związek tylko ze sprawami pożarowymi. jeśli gdzies w wieżowcu tak nie było w nowych dociepleniach to jest to niezgodnie z prawem. pozdrawiam. Niedawno był artykuł na ten temat w PDZ, też trochę psioczyli na kolorystykę, były wypowiedzi kilku architektów, wg. których narzekamy na szarość ale niestety PRL-owskie bloki zostały zaprojektowane jako szare, wbrew pozorom była to jakaś koncepcja architekta i jako szare powinny pozostać, można nieco kombinować z odcieniami ale nie na zasadzie, że z szarego robimy świński róż z zielonymi ciapkami i będzie ładnie i kolorowo jak na odpuście. Nie znam się na tym ale wynikało z tego artykułu, że proces projektowania uwzględnia kolorystykę i nie da się później nałożyć na budynek każdego koloru i liczyć, że będzie ładnie. |
|
|
![]()
|
|
Niedawno był artykuł na ten temat w PDZ, też trochę psioczyli na kolorystykę, były wypowiedzi kilku architektów, wg. których narzekamy na szarość ale niestety PRL-owskie bloki zostały zaprojektowane jako szare, wbrew pozorom była to jakaś koncepcja architekta i jako szare powinny pozostać, można nieco kombinować z odcieniami ale nie na zasadzie, że z szarego robimy świński róż z zielonymi ciapkami i będzie ładnie i kolorowo jak na odpuście. Nie znam się na tym ale wynikało z tego artykułu, że proces projektowania uwzględnia kolorystykę i nie da się później nałożyć na budynek każdego koloru i liczyć, że będzie ładnie. To jest jak najbardziej prawda. PRLowsy architekci, ograniczeni przez władzę, starali się zrobić wszystko, żeby te bloczyska jakoś wyglądały. Pewnie gdyby nie oni każdy blok byłby kalką innej szarej ściany. Ale na szczęście dbali o zmianę chociażby najdrobniejszych detali (jakieś akcenty kolorystyczne, ułożenie okien) dzięki czemu nie jest tak źle jak mogłoby być. Swoją drogą wg. mnie niektóre twory mieszkaniowe z tego okresu są naprawdę ciekawe, ale niestety niszczone w wyniku modernizacji. Na marginesie, wracając jeszcze do superjednostki. Wyobraźmy sobie Nowy Jork, w którym każdy wieżowiec miałby pastelowe kolorki. Okropna wizja. Co prawda skala nie ta, co nasze miasta, ale powinno to obrazować jak pstrokate barwy pasują do dużych budynków. A już tak zupełnie na marginesie - w Dąbrowie wielkiej tragedii z modernizacjami bloków nie ma, ale czasami aż się człowiekowi nóż otwiera w kieszeni. Osiedle koło starego reala (niestety nie wiem jak się nazywa, ale wszyscy powinni wiedzieć, o które chodzi). Są tam stare komunistyczne bloki, które mają/miały pewien urok dzięki gzymsom i detalom wokół okien. Teraz na kilku z nich to wszystko zniknęło pod styropianem. Cudownie! -------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
No wlasnie,do tego trzeba dodac, ze bardzo czesto pod styropianem gina wszystkie detale i zostaje plaska elewacja. Niestety udanych termomodernizacji jest bardzo malo.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
No wlasnie,do tego trzeba dodac, ze bardzo czesto pod styropianem gina wszystkie detale i zostaje plaska elewacja. Niestety udanych termomodernizacji jest bardzo malo. A można wręcz przeciwnie - wydobyć zagubione detale. Więc dla naszych ocieplaczy przykład jak to można zrobić: http://mieszkaniowy.blox.pl/2010/02/To-nie...lupota-ich.html ![]() ==> ![]() ==> ![]() A mogliby zrobić seledynowo-pomarańczowo-żółtego klocuszka... Ten post edytował vacu nie, 06 lut 2011 - 17:50 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 57 Dołączył: sob, 12 wrz 09 Nr użytkownika: 3,452 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Te nowe zadaszenia ładnie ograniczają widoczność , jadąc od będzina trzeba się zatrzymać żeby zobaczyć czy nic nie nadjeżdża z lewej. I druga sprawa to właśnie przez to robią się korki.a chyba właśnie po to są ronda żeby ich nie było... Konflikt interesów...
Nie będę już mówił o tym że jak pada to sie leje na głowę przez te szpary Ten post edytował Michael_SA wto, 08 lut 2011 - 14:07 |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie. Albo dach jest nieszczelny, albo nie wiem co tam się dzieje, ale ostatnio podczas deszczu z samego środka zadaszenia leciał na mnie strumień wody.
I o ile same zadaszenia wg. mnie wcale nie muszą chronić przed deszczem i przede wszystkim mają spełniać funkcję estetyczną, o tyle niagara lejąca się z dachu jest już lekkim bezsensem. -------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
Te nowe zadaszenia ładnie ograniczają widoczność , jadąc od będzina trzeba się zatrzymać żeby zobaczyć czy nic nie nadjeżdża z lewej Ktoś już tu pisał i ja się z tym zgadzam - bardzo dobrze, że tak jest, będzie mniej stłuczek może. Zwłaszcza jadący od strony Będzina wjeżdżają na rondo rozpędzeni, parę razy mi się zdarzyło, że ktoś mi przemknął przed maską, nie wiem dlaczego akurat z tego kierunku ale zauważ, że tam było najwięcej stłuczek (np. od strony PKZ nie pamiętam czy kiedyś widziałem stłuczkę). |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Te nowe zadaszenia ładnie ograniczają widoczność , jadąc od będzina trzeba się zatrzymać żeby zobaczyć czy nic nie nadjeżdża z lewej Ktoś już tu pisał i ja się z tym zgadzam - bardzo dobrze, że tak jest, będzie mniej stłuczek może. Zwłaszcza jadący od strony Będzina wjeżdżają na rondo rozpędzeni, parę razy mi się zdarzyło, że ktoś mi przemknął przed maską, nie wiem dlaczego akurat z tego kierunku ale zauważ, że tam było najwięcej stłuczek (np. od strony PKZ nie pamiętam czy kiedyś widziałem stłuczkę). Tez zawsze jak pamietam stłuczki sa tylko pod poczta!!! auto na rondzie + nieprawidłowo wjezdzający od Bedzina |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 19:54 |