IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

70 Stron V  « < 32 33 34 35 36 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nowe centrum miasta, co zmienić?
Peterek
post pią, 21 sty 2011 - 14:56
Post #661

Sun of a beach

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 883
GG: 6460675 status gadu-gadu

Wg. mnie superjednostka aż tak źle nie wyglądała. A teraz pewnie sobie pooglądamy szlaczki, rybki i inne bohomazy. Aż strach się bać. Ciekawe jakie kolorki dobiorą. Proponuję różowy z żółtym unsure.gif

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
Go to the top of the page

+Quote Post
Kamil_
post sob, 22 sty 2011 - 14:00
Post #662

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Dokładnie. Superjednostka nie wyglądała źle. Teraz pewnie pomalują ją na jakieś pastelowe kolory i będzie śmiesznie wyglądać taki budynek w centrum. O ile Mydlice Południe w kolorach pastelowych prezentują się nieźle to już do centrum moim zdaniem taki kolor nie pasuje.

+Quote Post
Adams
post sob, 22 sty 2011 - 15:33
Post #663

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,183

ja bym chcial zobaczyc Superbude cala w czerni smile2.gif

+Quote Post
Arbas
post sob, 22 sty 2011 - 17:43
Post #664

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

O gustach się podobno nie dyskutuje, co w naszej Dąbrowie widać.
Ukłony dla Wydziału Architektury.

+Quote Post
:)
post pon, 24 sty 2011 - 20:47
Post #665

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT
idabrowa.pl

O śródmieściu na warsztatach
Redakcja: Przemysław Kędzior

W lutym w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbędą się trzydniowe warsztaty poświęcone rozwojowi śródmieścia Dąbrowy. Już dziś wszyscy zainteresowani mogą zgłaszać swój udział.

Warsztaty potrwają od 9 do 11 lutego 2011r. w siedzibie Miejskiej Biblioteki Publicznej w Dąbrowie Górniczej, przy ul. Kościuszki 25. Organizuje je Urząd Miejski wspólnie ze Śląskim Związkiem Gmin i Powiatów. Zajęcia poprowadzi dr hab. inż. arch. Piotr Lorens, kierownik Katedry Urbanistyki i Planowania Regionalnego Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, wiceprezes Towarzystwa Urbanistów Polskich.

Głównym założeniem warsztatów jest wskazanie najlepszych rozwiązań dla rozwoju śródmieścia Dąbrowy Górniczej. Dlatego możliwość zaprezentowania swoich pomysłów mają wszyscy zainteresowani.

- To ważne, by o przekształceniach reprezentacyjnego obszaru naszego miasta dyskutowali wspólnie właściciele nieruchomości, przedsiębiorcy i potencjalni inwestorzy, reprezentanci środowisk edukacji, kultury, rekreacji, organizacji pozarządowych, mieszkańcy oraz przedstawiciele samorządu miasta - podkreśla Aneta Nowak z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej UM.

W ramach warsztatów charrette uczestnicy będą omawiać propozycje architektów, inwestorów, władz samorządowych czy mieszkańców. W efekcie mają opracować projekty przedsięwzięć, które uwzględnią interesy i potrzeby wszystkich stron.

Zgłoszenia udziału przyjmowane będą do 2 lutego 2011r. Zainteresowani powinni kontaktować się z Wydziałem Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Osoba do kontaktu: Aneta Nowak, tel.: 32/ 295 68 85, e-mail: rewitalizacja@dabrowa-gornicza.pl.

CYTAT
gazeta.pl

Zakończył się gruntowny remont przejścia podziemnego w centrum Dąbrowy Górniczej.

Dwie najważniejsze zmiany to wiaty z hartowanego szkła i stali przy głównych wejściach oraz platformy dla osób poruszających się na wózkach oraz barierki i perforowane ciągi dla osób niewidomych. Nowe są także elewacje przy wejściach, sufity i oświetlenie.

Ciekawostką jest „urządzenie” wnętrza przejścia, w którym zawisło osiemdziesiąt kolorowych i dużych tablic z charakterystycznymi dla miasta miejscami i obiektami. Zasłaniają one wewnętrzne ściany przejścia, które nie były wymieniane. - Od grudnia 2008 roku w przejściu zamontowane są dwie kamery monitoringu, ale gdyby jednak komuś przyszło do głowy spryskać tablice sprayem, to na wszelki wypadek zostały one pokryte łatwo zmywalnym laminatem - podkreśla Bartosz Matylewicz z wydziału strategii, promocji i komunikacji społecznej dąbrowskiego magistratu.

Remont przejścia kosztował 2,8 mln zł, blisko połowę tej kwoty miasto pozyskało z rezerwy Skarbu Państwa.

purz

widzieliscie te windy w dzialaniu?
Szkoda, ze zostaly takie szpary w dachu. Jak bedzie lalo, to chyba jeszcze gorzej dostac taki strumien za kolnierz biggrin.gif No i chyba niewiele pomoze na ulewy, a mozna bylo troche ograniczyc zalewanie.

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 21:41
Post #666

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(:) @ pon, 24 sty 2011 - 20:47) *

Ja je widziałem, ale jak montowali/zawieszali - szału nie ma, bo winda tak jak i ta z pogorii są przeznaczone do wnętrz, a nie pracy na dworze. W ogóle nie wiem jak ktoś sobie to obmyślał, niepełnosprawny chce windę przywołać i prosi kogoś by mu ją na górę/dół przywołał?! (chyba, że coś się zmieniło i zamontowali na ścianach panel z guzikami). Ciągów dla niewidomych w tym przejściu nie ma, jak ktoś był chociażby w warszawie na stacji metra powinien wiedzieć jak to wygląda, ze barierki są po całej długośc,i a jak nie barierki to specjalnie wygrawerowana podłoga. Zmiana na plus, ale nie taki duży jaki mógł być.

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 24 sty 2011 - 22:43
Post #667

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 21:41) *
CYTAT(:) @ pon, 24 sty 2011 - 20:47) *

Ja je widziałem, ale jak montowali/zawieszali - szału nie ma, bo winda tak jak i ta z pogorii są przeznaczone do wnętrz, a nie pracy na dworze. W ogóle nie wiem jak ktoś sobie to obmyślał, niepełnosprawny chce windę przywołać i prosi kogoś by mu ją na górę/dół przywołał?! (chyba, że coś się zmieniło i zamontowali na ścianach panel z guzikami). Ciągów dla niewidomych w tym przejściu nie ma, jak ktoś był chociażby w warszawie na stacji metra powinien wiedzieć jak to wygląda, ze barierki są po całej długośc,i a jak nie barierki to specjalnie wygrawerowana podłoga. Zmiana na plus, ale nie taki duży jaki mógł być.

no tak, ale akurat warszawskie metro nie jest dobrym przykładem na wzór przyjaznego środowiska dla niewidomych ....

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 22:50
Post #668

UZYTKOWNIK

Poprawili się, ba dodam, ze z kasy UE na przystosowanie metra dla niepełnosprawnych wyremontowali całe stacje.

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 24 sty 2011 - 22:51
Post #669

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 22:50) *
Poprawili się, ba dodam, ze z kasy UE na przystosowanie metra dla niepełnosprawnych wyremontowali całe stacje.

ale "bąbli" jeszcze niema na krawędziach.....

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 22:57
Post #670

UZYTKOWNIK

Na centralnym, kabaty i wilsona jest napewno wink.gif co do reszty nie wiem.

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 24 sty 2011 - 22:59
Post #671

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 22:57) *
Na centralnym, kabaty i wilsona jest napewno wink.gif co do reszty nie wiem.

na wilanowskiej nie było...choć zwrócę uwagę na to smile2.gif

+Quote Post
PaVLo
post pon, 24 sty 2011 - 23:35
Post #672

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

Ale odwalili fuszerę z tymi zadaszeniami nad wejściami, przecież wystarczy mocniejszy wiaterek i będzie lało się po schodach jak z wodospadu Niagary, nie wspomnę o tych szparach ...

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 25 sty 2011 - 01:19
Post #673

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

CYTAT(PaVLo @ pon, 24 sty 2011 - 22:35) *
Ale odwalili fuszerę z tymi zadaszeniami nad wejściami, przecież wystarczy mocniejszy wiaterek i będzie lało się po schodach jak z wodospadu Niagary, nie wspomnę o tych szparach ...

Te szpary to bardzo ciekawa sprawa. Widziałem kilka identycznych zadaszeń i zawsze owe szpary były zalepione sylikonem ale widzę ze nasze przejście podziemne coś nie ma szczęścia do remontów. Ale nie ma co się przejmować za 2 lata pewnie znowu będzie kolejny remont.

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 25 sty 2011 - 17:36
Post #674

UZYTKOWNIK

CYTAT(pozdrawiam @ wto, 25 sty 2011 - 01:19) *
CYTAT(PaVLo @ pon, 24 sty 2011 - 22:35) *

Te szpary to bardzo ciekawa sprawa. Widziałem kilka identycznych zadaszeń i zawsze owe szpary były zalepione sylikonem ale widzę ze nasze przejście podziemne coś nie ma szczęścia do remontów. Ale nie ma co się przejmować za 2 lata pewnie znowu będzie kolejny remont.

i o to chodzi smile2.gif

+Quote Post
Bartek
post wto, 25 sty 2011 - 21:03
Post #675

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Mnie się podoba smile2.gif Przecież ten daszek to jest mała architektura i ma ładnie wyglądać, a nie chronić przed ulewami... Jak by tylko jeszcze całe przejście podziemne wyłożyli takim materiałem jak wejścia to byłoby super.

+Quote Post
xMarcinx
post wto, 25 sty 2011 - 21:24
Post #676

UZYTKOWNIK

Ja myślę, ze w letnie ulewy byś mówił coś innego.

Ten post edytował xMarcinx wto, 25 sty 2011 - 21:25

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 25 sty 2011 - 21:47
Post #677

UZYTKOWNIK

poczekajmy na odpowiednia aure i zobaczymy:)

+Quote Post
Bartek
post wto, 25 sty 2011 - 22:57
Post #678

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(xMarcinx @ wto, 25 sty 2011 - 21:24) *

Tylko co będę mówił? Że jest mokro i zalewa? rolleyes.gif Przecież jak jest typowa ostatnio letnia ulewa to zalewa wszystko, bez znaczenia czy pomiędzy szkłem jest silikon czy go tez nie ma... laugh.gif

Dla mnie jest to duży plus jeśli chodzi o architekturę w Dąbrowie, bez żadnych pstrokatych kolorów i wzorków. Prosto i zarazem elegancko.

+Quote Post
signaal
post śro, 26 sty 2011 - 00:09
Post #679

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

CYTAT(Bartek @ wto, 25 sty 2011 - 22:57) *
CYTAT(xMarcinx @ wto, 25 sty 2011 - 21:24) *

Tylko co będę mówił? Że jest mokro i zalewa? rolleyes.gif Przecież jak jest typowa ostatnio letnia ulewa to zalewa wszystko, bez znaczenia czy pomiędzy szkłem jest silikon czy go tez nie ma... laugh.gif

Dla mnie jest to duży plus jeśli chodzi o architekturę w Dąbrowie, bez żadnych pstrokatych kolorów i wzorków. Prosto i zarazem elegancko.

Pisząc to jesteś pełen ironii? Prawda? Nikt przy zdrowych zmysłach nie uważa, że dach jest dobry bo jest ładny chodź jest dziurawy...

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
szer
post śro, 26 sty 2011 - 00:56
Post #680

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Bartek jednak ma rację. Wcześniej nie było żadnego zadaszenia i nikt nie marudził, że im na łeb będzie kapać podczas ulewy.
Zadaszenie jako takie jest i o to chodzi. Będzie ulewa to z tym zadaszeniem czy bez i tak będzie pewnie zalewać przejście.
Jak dla mnie przejście in plus. Przynajmniej wejścia, bo reszta to - szkoda słów.

Ten post edytował szer śro, 26 sty 2011 - 00:58

--------------------
33001,04

+Quote Post

70 Stron V  « < 32 33 34 35 36 > » 
Reply to this topicStart new topic
7 Użytkowników czyta ten temat (7 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:47
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza