![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Następnym razem przy cytowaniu czegoś, proszę o podawanie źródła..
Swoją drogą te barierki są tak paskudne że wolałbym by ich nie montowali.. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 6 Dołączył: wto, 05 sie 08 Nr użytkownika: 1,398 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Widziałem ze remontują przejście podziemne. (widziałem tylko przejazdem) możecie powiedziec o konkretnie oni tam robia? moze sie wezmą za to jakoś bo tragedia
Powód Edycji: Mod. temat polaczony z tym
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 93 Dołączył: nie, 16 gru 07 Nr użytkownika: 952 Płeć: Mężczyzna GG: 5344968 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: wto, 26 paź 10 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 4,188 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ok.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Swoją drogą te barierki są tak paskudne że wolałbym by ich nie montowali.. Hehe dokładnie, najlepiej jakby odkupił je ten co to je wymyślił i niech sobie działkę odgrodzi, będzie miał pięknie i lokalnie-patriotycznie zarazem ![]() Ten post edytował vacu czw, 28 paź 2010 - 11:49 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wychodzi na to, że te "piękne" i sztukowane i krzywe płyty na ścianach w przejściu zostaną!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Ruszyły prace w przejściu podziemnym Centrum Anna Polewiak Wczoraj 17:08:07 , Aktualizacja wczoraj 17:21:59 Na razie pracownicy będzińskiej firmy, wykonawcy prac, rozpoczęli najbrudniejszą robotę. Usuwane są stare schody. Ale tylko na jednej połowie, drugą przechodzą ludzie. Teren przygotowywany jest pod uzbrojenie i wylewkę. - Obecnie trwa rozbiórka schodów, blach sufitowych, demontaż oświetlenia. Prace są tak zorganizowane, by nie powodować utrudnień w przemieszczaniu się pieszych - mówi Mirosław Zalewski, inspektor nadzoru z Dąbrowy Górniczej. Końcowy efekt prac poprawi komfort nie tylko pieszych czy rowerzystów, ale przede wszystkim osób poruszających się na inwalidzkich wózkach. Poza przebudową przejścia w centrum miasta zostaną też wykonane zadaszenia, łącznie z wyjściami na przystanki tramwajowe oraz cztery platformy dla niepełnosprawnych przy wyjściach. Mają one działać na zasadzie windy. - To będą miejsca, na które osoba poruszająca się na wózku będzie mogła sama wjechać i obsłużyć je samodzielnie przy pomocy przycisku, po czym wyjechać sobie na górę - wyjaśnia Lucyna Stępniewska z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Koszt przebudowy nie przekroczy kwoty 2,7 mln zł. Ponad połowa kwoty pochodzi z budżetu gminy, 49 proc. środków miasto pozyskało z rezerw Skarbu Państwa. Przetarg na prace odbył się pod koniec września. Wygrała go firma z Będzina. Wyremontowane zostaną schody, elewacje ścian bocznych, sufity. Remonty schodów obejmą wszystkie wyjścia, łącznie z tymi na przystanki tramwajowe. - Natomiast zadaszenia zaplanowano przy wszystkich wyjściach. Będzie to konstrukcja słupowo-ryglowa, wykonana ze szkła hartowanego, dodatkowo wyjścia zostaną oświetlone. Budowa zadaszeń spowoduje, że schody będą w ten sposób osłonięte przed opadami deszczu i śniegu. Przy schodach pojawią się balustrady i ciągi komunikacyjne dla niewidomych. Barierki znajdą się pośrodku schodów. Cztery platformy dla niepełnosprawnych zainstaluje się przy głównych wejściach. Inwestycja ma być zrealizowana do końca grudnia - dodała Lucyna Stępniewska. Mieszkańcy czekali z niecierpliwością na przebudowę podziemnego przejścia w centrum. Chodzi nie tylko o poprawę estetyki, również o komfort przechodniów. - Nie zaobserwowałam, żeby osoby na wózkach korzystały z tego przejścia, zjazd był bowiem tak ostry, można było spaść. Raczej robiły koło, wybierając przejście w rejonie ulicy Królowej Jadwigi. Natomiast matki z wózkami zjeżdżały tym zjazdem. Kiedy dziecko było małe, to sama tamtędy jeździłam. Nie było innej drogi. To przejście już dawno powinno być wyremontowane - mówi Krystyna Nowakowska z Dąbrowy Górniczej. I znowu udalo sie zdobyc kolejne dofinansowanie. Nareszcie! Kilka lat temu bylismy na dnie. No i jak mialy korzystac z tego matki z wozkami i niepelnosporawni, skoro byly jakies rynny wogole nie pasujace do obecnych. Moze z 20-30 lat temu byly wozki dzieciece z takim rozstawem ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
I znowu udalo sie zdobyc kolejne dofinansowanie. Nareszcie! Kilka lat temu bylismy na dnie. Czemu znowu ? To jest raczej w ramach tych 3mln które otrzymaliśmy z rezerwy subwencji ogólnej. Część poszła już na remont Alei Róż, placu przed DH Centrum. Ten post edytował bzenek nie, 07 lis 2010 - 15:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Tak beda wygladaly wejscia (z PD):
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak beda wygladaly wejscia (z PD): ![]() a gdzież to są te platformy/windy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a gdzież to są te platformy/windy? widac ze wizualizacja niepelna i brakuje na niej barierek na srodku, o ktorych tez wspominali. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pamiętacie jak było z kładką łączącą Pogorię z 3 Maja projekt był imponująca a w rzeczywistości powstał most kolejowy, papier wszytko przyjmie.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
a gdzież to są te platformy/windy? widac ze wizualizacja niepelna i brakuje na niej barierek na srodku, o ktorych tez wspominali. Jeśli dobrze pamiętam to w projekcie nie widziałem takiego murka jak na wizualce, zamiast tego były barierki. Zresztą odszukałem i wynika mi z tego, że jednak jest i murek i balustrada czego na wizualce nie ma. Zresztą w projekcie nie widzę też barierki pośrodku ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Patrzysz na złe wejście. Wg mojej wizualizacji (nie pełnej, bo nie ma oświetlenia i windy) to winno to wyglądać tak: (wg projektów z BIP)
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Pamiętacie jak było z kładką łączącą Pogorię z 3 Maja projekt był imponująca a w rzeczywistości powstał most kolejowy, papier wszytko przyjmie. Ten wiadukt do Pogorii, to rzeczywiście wypisz, wymaluj prawie 100-letni segment wyjęty ze starego wiaduktu przy dworcu PKP. Nadaje się na pomnik dąbrowskiej architektury... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 119 Dołączył: śro, 05 sie 09 Skąd: DG Nr użytkownika: 3,404 Płeć: Kobieta ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 104 Dołączył: pią, 06 lut 09 Skąd: tam gdzie diabeł widzi białe myszki Nr użytkownika: 3,183 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pamiętacie jak było z kładką łączącą Pogorię z 3 Maja projekt był imponująca a w rzeczywistości powstał most kolejowy, papier wszytko przyjmie. Ten wiadukt do Pogorii, to rzeczywiście wypisz, wymaluj prawie 100-letni segment wyjęty ze starego wiaduktu przy dworcu PKP. Nadaje się na pomnik dąbrowskiej architektury... chodzi mi o to wytluszczone nie wiem jak ty ale ja widzialem rozbiorke kladki nad torami, rozcinali ja palnikami a pozniej wywiezli w malutkich kawalkach (gdzie to nie mam pojecia). a adaptowac "stara" kladke do nowych filarow poprostu sie nie oplaca, korzystniej bylo wykonac nowy element, chodzi mi o to ze nowy element jest robiony na zamowienie z konkretnymi wlasciwosciami i parametrami technicznymi, a stary musi przejsc rozne badania, a zeby takowe sie odbyly to najpierw musialby zostac ponownie zlozony w calosc. druga (a w sumie powinna byc pierwsza) kwestia to BEZPIECZENSTWO, w razie katastrofy (oby sie nie zdarzyla) inwestor/zarzadca/ktos odpowiedzialny za budowe kladki bedzie udupiony za to ze kladka jest zrobiona ze starej/innej kladki a nie jest "konstrukcyjnie nowa". a watpie by ten "ktos" zrobil przekret z kladka. mozliwe ze troszke pomiachalem w tym poscie, ale mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:12 |