![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: FdZD Postów: 42 Dołączył: śro, 17 sty 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza/Sabadell/Barcelona Nr użytkownika: 405 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://www.mmsilesia.pl/1728/2008/5/21/zak...gory=gospodarka
CYTAT ![]() Zakłady „Defum” szansą na nowe centrum miasta ![]() Dąbrowa Górnicza nie posiada centrum z prawdziwego zdarzenia – tak myśli wielu. Posiada jednak potencjał, by je stworzyć: hale zakładów „Defum”. Centrum miasta stanowi dzisiaj rejon wokół Placu Wolności – ogromnej przestrzeni, zamkniętej z jednej strony Pałacem Kultury Zagłębia, z drugiej blokiem z okresu PRL-u, z trzeciej zaś – powstającym obecnie centrum handlowo-rozrywkowym „Pogoria”. Miejsce świeci pustkami, szczególnie wieczorami, nie oferując wiele poza kilkoma pubami. Powstały niedawno Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla tej okolicy przewiduje zabudowę przeciwległego do PKZ terenu, obecnie wejścia do parku Hallera, budynkiem o funkcji handlowej oraz stworzenie przestrzeni publicznej przed nim. Czy to wystarczy, by tchnąć życie w ten wymarły obszar? „Nowe centrum miasta” Uchwalona 28 listopada 2007r. Strategia Rozwoju Miasta do 2020 r. za jeden z priorytetów uznaje między innymi „wykreowanie centrum miasta z prawdziwego zdarzenia”. W ramach priorytetu, urzędnicy pracują nad projektem „Nowe centrum miasta”, wykorzystującym budynki zakładów „Defum”, znajdujące się za PKZ. Miasto jest właścicielem dwóch z nich: budynku biurowego oraz byłej narzędziowni, pozostałe należą do prywatnych właścicieli. – Zanim rozpoczniemy przygotowanie koncepcji, musimy przekonać pozostałych właścicieli działek, aby mogła powstać tam przestrzeń publiczna. Gdy będzie akceptacja pomysłu, będziemy mówić o całym projekcie, o nowym centrum miasta – mówi Marcin Bazylak, naczelnik Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej dąbrowskiego UM. – Chcemy, aby w naszym mieście powstał Rynek. Dąbrowa Górnicza zasługuje na to – dodaje. Mieszkania i sklepy w dawnej narzędziowni? - Teren, na którym znajdują się budynki „Defum” przeznaczony został pod obiekty handlu detalicznego oraz zespoły handlowo-usługowe o powierzchni sprzedaży nie przekraczającej 2000m², tereny przestrzeni publicznej, w tym place i tereny zieleni z urządzeniami sportowo-rekreacyjnymi, zabudowę wielorodzinną mieszkaniowo-usługową – informuje Bazylak. – Na terenie tym, zgodnie z przyjętym studium obowiązuje zakaz lokalizacji uciążliwych, stwarzających zagrożenie zdrowia ludzi i obniżających estetykę otoczenia rodzajów użytkowania – dodaje. Według autorów pomysłu budynki miałyby służyć kulturze: - Można by urządzić tam centrum kulturalne i organizować na przykład wystawy czasowe – mówi Maria Rojowska ze stowarzyszenia Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego. Można by też pomyśleć o Muzeum Socrealizmu i zwiezieniu w to miejsce wszystkich pomników z tego okresu znajdujących się na terenie miasta – dodaje. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
No no, Maryhna, gratulujemy zacytowania
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
Leszek nie nabijaj się
![]() ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Leszek nie nabijaj się ![]() ![]() Ależ ja się wcale nie nabijam, naprawdę ![]() Pomysł z muzeum socrealizmu mi się podoba, podziel się swoją wizją tutaj, na pewnie nie tylko ja chętnie przeczytam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
Opcje są dwie.
Pierwsza to taka, która traktuje o przeniesieniu przynajmniej części pomników z okresu socrealizmu na tereny hali. A dlaczego? Ano dlatego, że wielu mieszkańców miasta nie ma pojęcia o tym, że one gdzieś stoją zapuszczone, po drugie są to doskonałe dowody na to jak ten okres wpłynął negatywnie na kulturę i sztukę, jak brutalnie ją okroił i sprymitywizował. Poza tym byłoby to miejsce, w którym młodzi ludzie, uczniowie, mieszkańcy naszego miasta, mogliby zgłębić swoją wiedzę w tym temacie i zobaczyć na własne oczy jak ten krótki ale znacząc czas zmienił nasze miasto. Inna sprawa, to fakt, że zorganizowana w halach "Defum" galeria wymusiłaby uporządkowanie tego terenu pod wieloma względami i mogłoby to iść w parze z planowanymi remontami PKP i budową DTŚ-ki. Moim zdaniem to doskonała okazja, żeby zająć się podreperowaniem kultury w naszym mieście a właściwie stworzeniem jej na nowo. Nie mówiąc już o tym, że doskonałym pomysłem byłoby stworzenie np. kawiarni , która swoim wyglądem przypominałaby tamten okres. Takie kawiarnie czy knajpy mają świetne wzięcie. Przykładem niech będzie Karpacz i jego "Aurora" pełna plakatów propagandowych, goździków i pamiątek. Przecież knajpy w Centrum nie są elementem kulturalnym tylko rozrywkowym. Nie możemy zamykać tej kwestii tylko na tym co oferuje PKZ czy Muzeum "Sztygarka". Usłyszałam już komentarze, że to za wcześnie, że ludzie nie są jeszcze przygotowani na takie posunięcie. Ale po pierwsze pytam: Dąbrowa nie jest przygotowana a np. Kozłówka tak? tu są zdjęcia: http://www.ga.com.pl/kozlowk4.htm Po drugie, ciągle słyszymy, że świat i przyszłość należą do "młodych". Dlaczego więc przy edukacji tych onych "młodych" nie spróbować wykorzystać tego przykrego ale jednocześnie ważnego dla naszego kraju i miasta okresu w taki sposób by zaczął przynosić korzyści? Myślę, że miasto jak najszybciej powinno zająć się tym pomysłem. Wyznaję zasadę, że jeśli nie robimy kroku do przodu, to tym samym się cofamy... Druga opcja... Poza stałą wystawą socrealizmu doskonałym rozwiązaniem byłyby wystawy czasowe. Nawet nie wyobrażacie jak doskonale może prezentować się wystawa modernistyczna, postmodernistyczna czy pop art w zderzeniu z surowym charakterem takiej hali. Takie wystawy odnoszą niesamowite sukcesy w wielu krajach. Myślę, że powinna rozwinąć się szeroka dyskusja na ten temat i mocno do niej zachęcam. uff no to się rozpisałam ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 253 Dołączył: śro, 06 sie 03 Nr użytkownika: 4 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z tego co wiem to "DEFO" zaczyna całkiem całkiem prosperować, przyjęcia są, podwyżki dostali pracownicy wiec info o nowym centrum włożył bym przez jakiś czas między bajki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hehe firma nadal istnieje a ludzie już myślą co by tam zrobić....
![]() |
|
|
![]()
|
|
Firma istnieje - ale może zamierza się pozbyć części budynków? W Zawierciu jakiś czas temu przędzalnia oddała miastu mniej więcej połowę terenu razem z niepotrzebnymi halami w zamian za umorzeniu podatku, tu może być podobnie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No ja wiem - nie będę szukał daleko tylko przytoczę Hutę Bankową - teraz gdzie jest CH Pogoria tereny należały do huty...w sumie to nie jest złym pomysłem zagospodarowanie czegoś takiego ale nie myślmy już o zamykaniu takiego zakładu jakim jest Defum...to kawał historii dla miasta i jego rozwoju.
|
|
|
![]()
|
|
Sebastian już 2 budynki są własnością miasta, można je zagospodarować. Nikt nie myśli o zamykaniu Defum.
I nie od parady miasto bierze pod uwagę te budynki w projekcie rewitalizacji. Brałam udział w tych warsztatach i gdyby nie było mowy o "ruszeniu" tych hal to nikt by tych projektów nie przedstawiał członkom Rady Miejskiej jako miejsca do rewitalizacji. Ten post edytował Maryhna czw, 22 maj 2008 - 01:47 -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: FdZD Postów: 42 Dołączył: śro, 17 sty 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza/Sabadell/Barcelona Nr użytkownika: 405 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zakładów nie trzeba zamykać. Mógłby się np. znaleźć inwestor, który za sporą kasę odkupiłby budynki "Defum" w centrum, a oni za te pieniądze zbudowaliby sobie hale na obrzeżach miasta. Myślę, że w centrum miasta nie powinno być takiej działalności przemysłowej. Historię "Defum" można by z powodzeniem eksponować w odremontowanych halach, np. wystawiając maszyny tak, jak koło Sztygarki.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: czw, 22 maj 08 Nr użytkownika: 1,300 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zakładów nie trzeba zamykać. Mógłby się np. znaleźć inwestor, który za sporą kasę odkupiłby budynki "Defum" w centrum, a oni za te pieniądze zbudowaliby sobie hale na obrzeżach miasta. Myślę, że w centrum miasta nie powinno być takiej działalności przemysłowej. Historię "Defum" można by z powodzeniem eksponować w odremontowanych halach, np. wystawiając maszyny tak, jak koło Sztygarki. Nie pamiętam dokładnie gdzie ale słyszałem, że mieli problemy z wentylacją lakierni nowy budynek byłby dla nich dobrym, perspektywicznym rozwiązaniem oczywiście w granicach miasta. Proponowałbym gdzieś między HK a Ząbkowicami tam już się zaczyna tworzyc korzystna dla miasta przemysłowa infrastruktura z prawdziwego zdarzenia. Wprowadzając tam nowe hale Defum warto by było się zastanowic nad najkorzystniejszą dla całej strefy lokalizacją. Miasto na pewno powinno się pod tym wszystkim podwiesic, chocby jakimś patronatem. Swoją drogą ciekawe jakie oni tam u siebie na halach mają zabytki techniki? Pozdr. Ł |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Tymczasem Defum
![]() CYTAT ![]() Defum podbił Poznań 16-06-08 08:06:06:57, opr. jac - gospodarkaslaska.pl Dąbrowska Fabryka Obrabiarek Ponar-Defum odniosła duży sukces na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Firma specjalizująca się w produkcji skomplikowanych i nietypowych obrabiarek podpisała kilka znaczących kontraktów. Podczas targów pozyskano zlecenie na maszynę DBM-105N, kontynuowano zaawansowane rozmowy z przedstawicielami dostawców obrabiarek na rynek rosyjski, ukraiński i białoruski. Defum po kilku latach wraca na te rynki, które zawsze stanowiły dla firmy znaczny odsetek zamówień. Rozpoczęto również konkretne rozmowy z odbiorcą z Brazylii. Nawiązano także współpracę z węgierskim partnerem na zasadzie przyjęcia oferty Defumu wykonawczej na rynek węgierski. Dzięki temu możliwe będą dostawy komponentów dla Defumu oraz dostawa oprogramowania do symulacji obróbki z kontrolą kolizyjności dla obrabiarek, co znacznie wzbogaci ofertę firmy. - Zainteresowaliśmy naszymi wyrobami kilku klientów – mówi Anna Michałek, zarządca komisaryczny Defumu – którzy po sprecyzowaniu danych technicznych oraz zakresu obróbki przewidzianej na naszych obrabiarkach, w krótkim czasie złożą zapytanie ofertowe na konkretne już maszyny. Chcę podkreślić, że nasz sukces to zasługa całej załogi. Udało mi się w stosunkowo krótkim czasie z bardzo dobrymi fachowcami osiągnąć tak wiele – dodaje Michałek. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
Szkoda mogliby zbankrutować i byłoby po problemie xd
A teraz na serio. Fajnie, że się rozwijają ![]() ![]() -------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 253 Dołączył: śro, 06 sie 03 Nr użytkownika: 4 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam sentyment do tego zakładu kawał robotniczej historii DG. Nie wyobrażam sobie DG bez DEFO wiec cieszy ta wiadomość, ze idzie ku lepszemu
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jesli po otwarciu jedyny wjazd/wyjazd bedzie z Przybylaka , to bedzie to dramat, co z tym domem na rogu ??. Ewidentnie Kosciuszki powina byc robiona 2+2 do dworca, moze to teraz sie wydawac niepotrzebne, ale przy DTS, przebudowie dworca i utworzeniu wokol niego przestrzeni okolodworcowej czyt.parkingi, autobusy oraz dodatkowo nowa trasa na Pogorie 4 i Zielona, jest to konieczne !!!
lepiej zrobic to teraz niz za 2-3 lata robic od nowa |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Szok
![]() Nareszcie zaczal sie remont najbardziej szpecacego budynku, wjezdajac od strony Bedzina. Chodzi o budynek na rogu Sobieskiego i Sienkiewicza. Cos nadbudowuja, wiec nie bedzie to przywrocenie pierwotnego wygladu. Oby wyremontowali tez ten obok, w strone kladki. nddg: http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20080627_01..._kamienica+.jpg http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2008/20080627_03..._kamienica+.jpg A kiedys 1917-18r: http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_1910/1917000...enkiewicza+.jpg http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_1910/1918000...obieskiego+.jpg -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Hmmmm zawsze idąc na fotki przechodzę obok tego budynku i nic nie zauważyłem... Się przyjrzę dzisiaj co to tam robią
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
Nie dość, że bardzo szpeci to po remoncie może to być na prawdę bardzo ładny budynek ! Teraz tylko modlić się żeby nie obłożyli tego wszystkiego styropianem i nie pomalowali :/
-------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
To tam w ogóle jest jakis remont?
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20 |