IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

70 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nowe centrum miasta, co zmienić?
vacu
post nie, 17 lut 2008 - 12:59
Post #221

Smokin' nigga

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(maseur @ nie, 17 lut 2008 - 06:09) *
z szacunkiem, ale nie wiem skąd ta radość ? Że w centrum miasta otworzyli kolejny bank? Miasto banków, zakładów sportowych i jednej czy dwóch knajp- sceneria żywcem ściągnięta z filmu o DZIKIM zachodzie, brakuje tylko końskich kup na samym środku. Naprawdę cieszycie się z tego, że ktoś powiesił w samym centrum zielony plafon? Czy to szczyt marzeń o naszym mieście?

Hehe oburzasz się jakbyś nie zauważał, że świat się zmienia. Taka tendencja jest nie tylko w DG (vide Modrzejowska w S-cu np.) a wiąże się to z tym, że zakupy/usługi przeniosły się do galerii handlowych i jedyne co ma szanse funkcjonować w centrum to wymienione przez ciebie formy działalności... Też trochę żałuję ale sporo jeżdże po kraju i widzę, że tak powoli będzie wszędzie i nic na to nie poradzimy...

BTW - dziwisz się właścicielom kamienic, że chcą więcej kasy niż mniej? Bo ja nieszczególnie, tym bardziej, że bank to płatnik raczej pewny,solidny i raczej na dłuższy czas się wprowadza - czego chcieć więcej?

A'propos BZ WBK - wygląda to nienajlepiej ale tu minus dla właściciela - mógł raczej poczekać z remontem elewacji do czasu wynajęcia lokalu, dało by się lepiej wkomponować ten bank a teraz to WBK przecież swojej kolorystyki dla nas nie zmieni. Z (małego co prawda) doświadczenia wiem, że w przypadku takiego lokalu dla banku nie byłaby przeszkodą elewacja "do roboty" wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
maseur
post nie, 17 lut 2008 - 14:01
Post #222

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 666

CYTAT(vacu @ nie, 17 lut 2008 - 10:59) *
Hehe oburzasz się jakbyś nie zauważał, że świat się zmienia. Taka tendencja jest nie tylko w DG (vide Modrzejowska w S-cu np.) a wiąże się to z tym, że zakupy/usługi przeniosły się do galerii handlowych i jedyne co ma szanse funkcjonować w centrum to wymienione przez ciebie formy działalności...

ale przede wszystkim kilka lat temu centrum Sosnowca zostało całe przebudowane- dworzec PKP, "patelnia", przejście podziemne gdzie powstała cywilizowana galeria handlowa w przeciwieństwie do naszego przejścia wink.gif , skwer przy ulicy Piłsudskiego, ulica Kościelna i wiele innych ulic zostało odnowionych a C.H. Plaza mimo, że w samym centrum to w miarę udało się ją wkomponować w architekturę miasta a nie tak jak CH Pogorię - i o to mi chodzi, że w Dąbrowie dzieje się "aż tyle" że pozostaje nam cieszyć się z kolejnego banku w centrum zamiast czegoś konkretnego co w innych miastach takich jak Sosnowiec czy Katowice jest czymś realnym do zrealizowania. Jeszcze raz zaznaczam, że nie atakuję nikogo z forum a raczej ludzi z pentagonu odpowiedzialnych za rozwój miasta angry2.gif

+Quote Post
vacu
post nie, 17 lut 2008 - 14:19
Post #223

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(maseur @ nie, 17 lut 2008 - 14:01) *
ale przede wszystkim kilka lat temu centrum Sosnowca zostało całe przebudowane- dworzec PKP, "patelnia", przejście podziemne gdzie powstała cywilizowana galeria handlowa w przeciwieństwie do naszego przejścia wink.gif , skwer przy ulicy Piłsudskiego, ulica Kościelna i wiele innych ulic zostało odnowionych a C.H. Plaza mimo, że w samym centrum to w miarę udało się ją wkomponować w architekturę miasta a nie tak jak CH Pogorię - i o to mi chodzi, że w Dąbrowie dzieje się "aż tyle" że pozostaje nam cieszyć się z kolejnego banku w centrum zamiast czegoś konkretnego co w innych miastach takich jak Sosnowiec czy Katowice jest czymś realnym do zrealizowania. Jeszcze raz zaznaczam, że nie atakuję nikogo z forum a raczej ludzi z pentagonu odpowiedzialnych za rozwój miasta angry2.gif

No teraz to inaczej sformułowałeś to i mogę się w sumie zgodzić smile2.gif

Ale co do S-ca to ja tam daleki jestem od wychwalania ich za to centrum. No niby patelnia w miarę ok - to plus. Ale już dworzec nie bardzo, bo perony obrzydliwe (wiem, wiem - to pkp - ale dogadać się chyba można, żeby nie "zakładać nowych ciuchów na śmierdzącą bieliznę"), jakość wykończenia też daleka od ideału i w wielu miejscach ten dworzec się sypał zaraz po remoncie. Kamienice też podobno odnowione tylko "od czoła" a w środku w niektórych "syf z malarią" (z tym,że o tym to słyszałem, czy tam wiem z gazet więc na 100% nie wiem) - a jeśli tak to ja mam gdzieś takie odnowienie centrum... Przywołałeś też przykład K-c chyba nie najszczęśliwszy, bo akurat tam sprawa rynku np. przypomina chyba sprawę naszego dworca - masa gadania zero działania wink.gif A o perspektywach K-c i o tym, że teraz to już jest w ogóle "boom" na to miasto też słyszę od dawna ale jakoś nie widzę jego rozwoju za bardzo.

+Quote Post
:)
post nie, 17 lut 2008 - 14:28
Post #224

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Sosnowiecka Plaza jest okropna lac.gif Jak wogole dostali zgode na taki bunkier. Moze ten wiezowiec, ktory mial powstac, a ktorego pewnie nigdy nie bedzie przekonal urzednikow. Zreszta wszystkie Plazy sa kiczowate.
Zaglebiowskie i GOPowskie centra miast nie sa dobrym przykladem. To jest samo dno dna, nigdzie w kraju nie ma tak zaniedbanych miast, wlacznie z ich centrami. Wystarczy troche pojezdzic i centra najmniejszych miasteczek wygladaja bez porownania lepiej i bardziej miejsko.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post nie, 17 lut 2008 - 15:46
Post #225

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(szer @ sob, 16 lut 2008 - 19:36) *
Jedynie może nie pasować ten zielony kolor szyldu do ścian ;p

Całość w moim odczuciu budzi odruch wymiotny fight (2).gif

Do banku nie mam pretensji bo pewnie mają jeden wzór neonu na cały kraj, a DG nie jest wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO i nie ma co liczyć, że zrobią nam specjalny projekt kolorystyczny.

Bardziej boli mnie jak można spierniczyć niezły budynek mając za dużo pieniędzy. Sanepid nie był jakąś awangardową achitekturą ale był całkiem poprawnym budynkiem. Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że był w swej surowości niezwykle elegancki. Cały czar budowały ostre rzędy okien.

Nowy właściciel wymalował go w jakiś jarmarczny kolor. Dzięki temu rozerwał spójność z budynkiem poczty. Dorobił idiotyczne kreski na czole.

Jednak najgorszy jest chyba parter. Ponure brunatne kafelki całkim zabiły lekkość konstrukcji a zastosowane brązowe okna wyglądają jak puste oczodoły. Efekt jest obleśny i mnie tam wcale nie zachęca aby zajrzeć do tego banku evil22.gif

Nie sądzę aby projekt tej elewacji widział jakikolwiek achitekt angry.gif

+Quote Post
szer
post nie, 17 lut 2008 - 16:03
Post #226

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

bzenek nie sądzę, by to bank odnawiał elewacje... Bo elewacja prawie na całym budynku była odnowiona... Więc pretensji do nich nie miej... Pewnie urząd miasta odnawiał, albo zupełnie inny właściciel... Więc nerwy do tego jak wygląda szyld BZ WBK są nieuzasadnione... Może i nie pasuje, ale obwiniać banku nie można... Bo jak już wspomniałeś mają jeden wzór na cały kraj, a odnową elewacji i tak kto inny się zajmował...

--------------------
33001,04

+Quote Post
bzenek
post nie, 17 lut 2008 - 16:19
Post #227

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(szer @ nie, 17 lut 2008 - 18:03) *
bzenek nie sądzę, by to bank odnawiał elewacje... Bo elewacja prawie na całym budynku była odnowiona... Więc pretensji do nich nie miej... Pewnie urząd miasta odnawiał, albo zupełnie inny właściciel... Więc nerwy do tego jak wygląda szyld BZ WBK są nieuzasadnione... Może i nie pasuje, ale obwiniać banku nie można... Bo jak już wspomniałeś mają jeden wzór na cały kraj, a odnową elewacji i tak kto inny się zajmował...

Może jakoś niewyraźnie napisałem ale potwierdzę, że do banku i jego szyldów nie mam żadnych prestensji. Wynajęli co było, powiesili szyld i będa pracować. smile.gif

Pretensje (spore) i nerwy to ja mam dla własciciela budynku, który bezmyślnie zrobił z niego pudełko czekoladek dla Barbie i Kena mellow.gif

Ten post edytował bzenek nie, 17 lut 2008 - 16:20

+Quote Post
szer
post nie, 17 lut 2008 - 16:29
Post #228

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

No cóż właściciel robi co chce... I ma w dupie opinie mieszkańców...
Ale ten kto wymyślał kolory musi być niezłym daltonistą ohmy.gif

--------------------
33001,04

+Quote Post
mucha
post nie, 17 lut 2008 - 17:17
Post #229

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 167

CYTAT(szer @ nie, 17 lut 2008 - 16:29) *
No cóż właściciel robi co chce... I ma w dupie opinie mieszkańców...
Ale ten kto wymyślał kolory musi być niezłym daltonistą ohmy.gif

Nie sądzę, żeby właściciel mógł robić co chce. Są w każdym mieście jakieś urzędy nadzoru, odpowiedzialne za architekturę i urbanistykę. I ja bym wybatożył tego urzędasa, który zgodził się na taką kolorystykę budynku. Obrzydlistwo.

--------------------
(...) Miliony much nie moga sie mylic!

+Quote Post
post nie, 17 lut 2008 - 18:01
Post #230

A pamietacie, ze istnieje "Lokalny Plan Rewitalizacji śródmieścia miasta Dąbrowa Górnicza na lata 2005 - 2008"? snf (51).gif http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=12664

Niestety mozna sciagnac tylko rozdzial 4 i mapki. Sporo zostalo z tego planu zrealizowane, jednak nie byl on zbyt ambitny. Wiele i tak by zrealizowano i pod niego podczepiono termomodernizacje szkol czy Sztygarke.
Sporo tez zostalo - szpecacy dawny Ars, w ktorym odslonilo sie dawne okienko baru z astronomicznymi cenami - kilkanascie tys zl za hamburgera smile2.gif
A najgorzej chyba wyglada rog Sienkiewicza i Sobieskiego, ktory jest w tym planie:

http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005101...enkiewicza+.jpg
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005101...obieskiego+.jpg

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post nie, 17 lut 2008 - 18:05
Post #231

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

A ja bym miał pretensje i mam do Talkowskiego za to, ze sprzedał ten budynek po ciuchu to raz a dwa że prywatnej osobie a nie bezpośrednio jakiejś poważnej firmie z którą dałało by się dogadać. Od tego się zaczęło całe nieszczęście. Nie ma co psioczyć na to bo że tak to będzie, było wiadomo od momentu gdy dowiedzieliśmy się że kupiła to prywatna osoba.

Chciałbym także zaproponować nową nazwę miasta: Dąbrowa Bankowa, wiedzieli przed x laty jak nazwać Hutę.. chyba jakieś proroctwo.

Ten post edytował kwintosz nie, 17 lut 2008 - 18:07

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
post czw, 21 lut 2008 - 10:18
Post #232

CYTAT

Urzędnicy: Byłe kino idzie pod młotek
Milena Nykiel
2008-02-20, ostatnia aktualizacja 2008-02-21 09:42

Budynek po kinie "Ars" niszczeje i szpeci centrum Dąbrowy Górniczej. Przez dwa i pół roku władzom miasta nie udało się go sprzedać ani wydzierżawić. Obiecują, że w tym roku pójdzie pod młotek.

Czerwiec 2005 - ostatnie chwile kina Ars. Na zdjęciu ówczesny kierownik kina Przemysław Sala

Między budynkiem Poczty Głównej a Telepizzą na ulicy Kościuszki w Dąbrowie Górniczej mieściło się jedno z pierwszych miejskich kin. Cieszyło się dużą popularnością, ale odkąd jak grzyby po deszczu zaczęły powstawać multipleksy do "Arsu" już mało kto zaglądał. Ostatni właściciel próbował reanimować kino. Kupił nowy projektor i głośniki. Organizował seanse z prelekcjami, dekorował sale na imprezy okolicznościowe, zapraszał znane osoby. Bez skutku. Właściciel nie był w stanie płacić czynszu i władze miasta wypowiedziały mu umowę najmu.

Od połowy 2005 roku budynek kina stoi i niszczeje. Szaroniebieska farba schodzi z elewacji, z czasem starła się też nazwa kina, a w witrynach, w których kiedyś wisiały plakaty i repertuar, już od dawna nie ma szyb.

Kino "odżyło" podczas ostatnich wyborów parlamentarnych. Cały budynek pokryły plakaty wyborcze. Do dziś pełno tu skrawków papieru i śmieci.

- Można by tu rozkręcić jakiś interes. W Dąbrowie nie ma porządnej restauracji, ani porządnego klubu. Gdyby urząd wydzierżawił to komuś, mógłby na budynku zarabiać. A tak, tylko stoi i straszy - mówi Arkadiusz Klecha, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej.

Po zamknięciu kina w budynku miała powstać scena dla Młodzieżowego Ośrodka Pracy Twórczej. Nie przynosiłby jednak większych dochodów, więc radni nie wyrazili na to zgody. W Dąbrowie nie było wówczas żadnego kina, więc narodził się pomysł reaktywacji "Arsu", którym zarządzałoby miasto. Ale okazało się, że taniej będzie wyremontować starą scenę i projektor w Pałacu Kultury Zagłębia. Przez dwa i pół roku nie znalazł się nikt zainteresowany kupnem lub dzierżawą budynku.

Marcin Bazylak z dąbrowskiego magistratu wyjaśnia, że gmach nie był ujęty w planach sprzedaży. - Cały czas chcieliśmy ponownie uruchomić tu kino. Nie udało się, więc niedługo prezydent ogłosi decyzję o przetargu - mówi Bazylak.

Miasto chce sprzedać budynek w tym roku. Komu i za ile? Nie wiadomo, bo nie ma nawet wyceny gmachu. - Będzie - zapewnia Bazylak, bo jest już decyzja o sprzedaży.

Katarzynę Szyndlar z firmy Metropolis Nieruchomości Komercyjne dziwi opieszałość dąbrowskich urzędników i fakt, że tak długo budynek w centrum miasta stał niewykorzystany.

- Gdyby budynek poszedł pod młotek wcześniej można byłoby go dobrze sprzedać, a tak z miesiąca na miesiąc pogarsza się jego stan techniczny i spada cena - mówi Szyndlar.

A to ciekawe, bo o takich planach nic nie wiedzielismy. Caly czas do niedanwa w WPI byla przebudowa na ta scene. Jak dla mnie dobrze, bo zawsze pomysl z ta scena wydawal sie dziwny i watpie zeby bylo zainteresowanie widzow. Moga przeciez korzystac z sal w PKZ

--------------------

+Quote Post
Leszek
post czw, 21 lut 2008 - 10:53
Post #233

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(:) @ czw, 21 lut 2008 - 10:18) *
A to ciekawe, bo o takich planach nic nie wiedzielismy. Caly czas do niedanwa w WPI byla przebudowa na ta scene. Jak dla mnie dobrze, bo zawsze pomysl z ta scena wydawal sie dziwny i watpie zeby bylo zainteresowanie widzow. Moga przeciez korzystac z sal w PKZ

Właśnie miałem wklejać ten artykuł smile2.gif

I w ten sposób miasto zamiast obniżyć kinu czynsz i mieć dochód + kino w mieście wolało przez kilka lat mieć powiększającą się ruinę w centrum miasta sad.gif

Ten post edytował Leszek czw, 21 lut 2008 - 10:53

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post czw, 21 lut 2008 - 12:00
Post #234

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

Kurcze gdyby tam zrobić taką knajpę jak np. Jazz club w Katowicach, to przyciągnęłaby tłumy ...

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
Leszek
post pią, 22 lut 2008 - 08:19
Post #235

UZYTKOWNIK

CYTAT(Maryhna @ czw, 21 lut 2008 - 12:00) *
Kurcze gdyby tam zrobić taką knajpę jak np. Jazz club w Katowicach, to przyciągnęłaby tłumy ...

Hipnozę masz na myśli? Byłbym za smile2.gif

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post pią, 22 lut 2008 - 12:11
Post #236

UZYTKOWNIK

hmmm chodziło mi raczej o tą Jazzową część klubu katowickiego smile2.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

+Quote Post
Leszek
post pią, 22 lut 2008 - 15:02
Post #237

UZYTKOWNIK

CYTAT(Maryhna @ pią, 22 lut 2008 - 12:11) *
hmmm chodziło mi raczej o tą Jazzową część klubu katowickiego smile2.gif

Mnie chodzi o Jazz Klub Hipnoza na Placu Sejmu Śląskiego (czyli z boku GCK) - Tobie o coś innego?

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post pią, 22 lut 2008 - 15:06
Post #238

UZYTKOWNIK

tym samym mówię ale są tam dwie części : stara typowo jazzowa i nowa -Hipnoza smile2.gif , Hipnoza na dole, stara piętro wyżej smile2.gif (jeśli nic nie pomyliłam) wink.gif

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pią, 22 lut 2008 - 15:12
Post #239

UZYTKOWNIK

CYTAT(Maryhna @ pią, 22 lut 2008 - 15:06) *
tym samym mówię ale są tam dwie części : stara typowo jazzowa i nowa -Hipnoza smile2.gif , Hipnoza na dole, stara piętro wyżej smile2.gif (jeśli nic nie pomyliłam) wink.gif

Wydaje mi się, że Hipnoza to właśnie klub jazzowy, a niżej jest Elektro Pub czy też Electro Klub, ale głowy nie dam - dawno nie byłem.

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post pią, 22 lut 2008 - 15:17
Post #240

UZYTKOWNIK

heh czyli wychodzi na to samo biggrin.gif wiec co, kto otworzy jazz club in Dabrova City? biggrin.gif

--------------------

+Quote Post

70 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza