IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

70 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nowe centrum miasta, co zmienić?
:)
post pią, 16 lis 2007 - 14:54
Post #201

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

jak wiekszosc z Was wie Katowice od kilku lat powaznie mysla o calkowitej przebudowie centrum. Kolejny artykul http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4673916.html Nie zwacajcie uwagi na to zdjecie bo nie wiem po co GW zalaczyla te koncepcje, skoro na razie istnieje tylko wstepna ogolna i wyglada zupelnie inaczej i lepiej od tej.

Oczywiscie DG to inna skala. Ale co ciekawe - w Katowicach "wspólnie z architektami dyskutowali nad przyszłością miasta" i to nie pierwszy raz. Kiedy takie cos nastapi u nas? "Ale w czym problem?" cytujac wink.gif
Dyskusja nie kosztuje. Oglaszajac konkurs architektoniczny z wcale nie wielkimi nagrodami (mlodzi architekci i studenci) dostanie sie mnostwo ciekawych pomyslow i potem ponownie przedyskutowac i wybrac, polaczyc co najlepsze.
Caly proces bedzie trwal lata i miasto nie bedzie musialo wydac wielkich pieniedzy i wszystko rozlozone w czasie. Powoli szukac prywatnych inwestorow, ktorzy musieliby sie w jakis sposob dostosowac do koncepcji.
A u nas dlaczego nic sie nie dzieje, czy wladze takie leniwe, jak to wytlumaczyc.

Centrum DG jest wyjatkowe ze wzgledu na pustke i daje wielkie mozliwosci do popisu, jakich trudno szukac w kraju.
Chodzi o przeciwlegla strone PKZ, teren po zburzonej kamienicy i zmaine elewacji sasiednich bydynkow.

Przyminam jedyne co bylo - staroc. Kladki na szczescie tam nie zrealizowano

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
kursor
post pią, 16 lis 2007 - 15:10
Post #202

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 187

CYTAT(:) @ pią, 16 lis 2007 - 14:54) *
jak wiekszosc z Was wie Katowice od kilku lat powaznie mysla o calkowitej przebudowie centrum. Kolejny artykul ...

Witam!

Zauważ, że projekt przebudowy centrum Katowic istnieje od początku prezydentury Uszoka a to jest już jego 3 kadencja czyli około 10 lat. I co plany, konkursy, konferencje, artykuły sponsorowane itd.

A u nas jak są prowadzone konsultacje do strategii miasta 2020 malkontenci odzywają się, iż jest to strata czasu choć to kluczowy dokument do pozyskiwania środków.

wszystkim nie dogodzisz

pozdro

+Quote Post
Bartek
post pią, 16 lis 2007 - 16:25
Post #203

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Co do przebudowy Katowic to ja się tym interesuje od bardzo dawna i śledzę każdy news na ten temat :)

Tydzień temu UM Katowice ogłosił ogłoszenie na Managera Projektu przebudowy centrum Katowic - serca 2,5 milionowej metropolii http://bip.um.katowice.pl/_urzad/?s=50&run=umk.o.z.u#

Ogłoszenia też można znaleźć na wszystkich zagranicznych serwisach jak job.co.uk czy nawet w gazecie Times wink.gif

Przebudowa nie jest żadnym chwytem marketingowym, artykułu nie są sponsorowane czy też inne zarzuty. To że się to tak przeciąga to jest wina prezydenta Katowic który wszystko przeciąga.

Poniżej są już zatwierdzone wizualizacje, projekty i budynki które mają powstać. Oczywiście wygląd ich pewnie będzie się różnił od tego co widać poniżej, ale daje to zarys mniej więcej tego co powstanie i ile budynków (niebieskie to nowe budynki)

To są projekty jednej z firm która przystąpiła do rokowań nad zagospodarowaniem terenu po biurowcu PKP obok Spodka

Ile z tego wszystkiego wyjdzie nie mam pojęcia, ale mam nadzieję że większość bo w końcu które miasto z naszego regionu może konkurować z takimi miastami jak Wrocław, Poznań, Gdańsk jak nie Katowice?

Ten post edytował Bartek pią, 16 lis 2007 - 16:30

+Quote Post
post pon, 26 lis 2007 - 13:58
Post #204

ze strategii:

CYTAT
CEL STRATEGICZNY 1.4:
DĄBROWA GÓRNICZA
MIASTEM DYSPONUJĄCYM NOWOCZESNYM, SZEROKO ROZPOZNAWALNYM W OTOCZENIU
CENTRUM BIZNESOWO ? USŁUGOWYM
KIERUNKI W OPCJI REAKTYWNEJ

K1.4.1
Wspieranie przekształceń własnościowych w centralnej strefie miasta

K1.4.2
Rewitalizacja centrum miasta

K1.4.3
Promowanie znaczenia centrum w społeczności lokalnej

KIERUNKI W OPCJI PROAKTYWNEJ

K1.4.4
Wykreowanie rynku jako miejsca spotkań mieszkańców w naturalny sposób połączonego z Parkiem Hallera

K1.4.5
Wprowadzenie do obszaru centralnego nowych elementów symbolicznych stanowiących wyraziste wizytówki miasta

K1.4.6
Przebudowa rejonu dworca kolejowego

i plany:

CYTAT
Przekształcenie terenów wokół PKZ na działalność usługowo ?
kulturalno ? rozrywkową z uwzględnieniem obiektów i elementów
poprzemysłowych.

Przygotowanie projektu ?Nowe Centrum Miasta? z wykorzystaniem
budynków zakładów DEFUM

Opracowanie projektu "Agory Miejskiej"

nazwa projektu taka jak tego tematu, milo ze sie dostosowali, nei trzeba bedzie zmieniac nazwy wink.gif

I jest cos co Adasmosa ucieszy

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pią, 15 lut 2008 - 20:43
Post #205

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

No i na parterze budynku sanepidu (w tej zaokrąglonej części, gdzie była pasmanteria i sklep z tekstyliami) mamy BZW WBK. Właśnie założyli szyldy. Muszę przyznać, że jak na razie ładnie podświetlone i z drugiej strony ulicy przyjemnie rozświetlają to nasze ponure "centrum".

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 15 lut 2008 - 21:25
Post #206

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(Zibar @ pią, 15 lut 2008 - 20:43) *
No i na parterze budynku sanepidu (w tej zaokrąglonej części, gdzie była pasmanteria i sklep z tekstyliami) mamy BZW WBK. Właśnie założyli szyldy. Muszę przyznać, że jak na razie ładnie podświetlone i z drugiej strony ulicy przyjemnie rozświetlają to nasze ponure "centrum".

Blee bank ale lipa....a to nie caly dol zajmą? ciekawe tez co na gorze...

+Quote Post
post sob, 16 lut 2008 - 10:48
Post #207

Widzialem jak zaczynali montowac szyld i pomyslalem ze pewnie bank. I sie nie dziwie bo pewnie czynsz taki, ze lokalnych kupcow na to nie stac. Chciaz zawsze moglo powstac cos wiekszych sieci. Szkoda ze nie pub czy restauracja ale i tak nie wiem czy byloby to dobre miejsce. Dobrze, ze chociaz nie bedzie stalo puste.

Za to coraz bardziej wkurza to, co sie dzieje w przejsciu podziemnym. Kiedys sprzedawcom brakowalo miejsca i zaczeli otwierac drzwi i na nich wieszac towar, przez co zabierali jeszcze wiecej przestrzeni. Od jakiegos czasu coraz wiecej zamocowalo sobie haki w suficie na srodku pozostalego miejsca, wiec zabieraja juz z 2/3 szerokosci. Nie wiem jaki bedzie kolejny etap, moze poustawiaja na srodku wieszaki i manekiny, i bedziemy sie przeciskac slalomem.

--------------------

+Quote Post
Bartek
post sob, 16 lut 2008 - 11:41
Post #208

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(:) @ sob, 16 lut 2008 - 10:48) *
Za to coraz bardziej wkurza to, co sie dzieje w przejsciu podziemnym. Kiedys sprzedawcom brakowalo miejsca i zaczeli otwierac drzwi i na nich wieszac towar, przez co zabierali jeszcze wiecej przestrzeni. Od jakiegos czasu coraz wiecej zamocowalo sobie haki w suficie na srodku pozostalego miejsca, wiec zabieraja juz z 2/3 szerokosci. Nie wiem jaki bedzie kolejny etap, moze poustawiaja na srodku wieszaki i manekiny, i bedziemy sie przeciskac slalomem.

Ostatnio szedłem i widziałem jak jakiś chłopak szedł i zahaczył o ciuchy które spadły na ziemię, (zahaczył ponieważ było tyle ludzi, a drzwi od tych budek pootwierane tak że trzeba było czekać na wolną drogę) jak te ciuchy spadły to jakaś kobieta z ryjem na niego żeby uważał jak chodzi bo zadzwoni po policję biggrin.gif Chłopak się tylko zaśmiał i poszedł. Ja na jego miejscu bym sam zadzwonił na straż miejską i poprosił o wyjaśnienie jaki obszar przejścia podziemnego został im wynajęty i za ile płacą czynszu. Bo jak płacą tylko za budę, a przecież obszar na którym jest towar wychodzi do przodu gdzieś około 1,5m ;) Już sobie wyobrażam przejście gdy otwarte zostanie centrum handlowe...

+Quote Post
filip13
post sob, 16 lut 2008 - 12:11
Post #209

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 717
GG: 1385735 status gadu-gadu
Tlen: filipparulski1 status tlen

najpierw sami blokują a potem innych oskarżają angry2.gif , to jest przejście podziemne a nie galeria handlowa, sam pamiętam jak ktoś mnie popchnął to prawie na stoisku wylądowałem i do tego nie da się
wyjść z przejścia bez stosu ulotek wink.gif

--------------------

nasza miłość nasza duma, wiara co przetrwała w nas!!!

+Quote Post
szer
post sob, 16 lut 2008 - 12:32
Post #210

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Z ulotkami się nie zgodzę ;p. Nie chcesz to nie bierz... Nie mają prawa Ci wciskać w rękę... Ostatnio jak szedłem przejściem podziemnym to aż tak bardzo się nie rozpychali... Tylko 1/2 zajęta przejścia była... Ale wkurzało mnie i tak to, że musiałem slalomem iść... Niedługo będzie można w Dąbrowie zrobić jakieś zawody w slalomie...

--------------------
33001,04

+Quote Post
maseur
post sob, 16 lut 2008 - 14:00
Post #211

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 666

CYTAT(Antoni @ czw, 18 paź 2007 - 21:09) *
Niebieski za bardzo niebieski a różowy za mało różowy - czy odwrotnie.
Zielony nadto seledynowy a błękitny za mocno granatowy.
I tak tu jeden przez drugiego o kolorach dyskutują, jak na seminarium jakimś w Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych albo na wernisażu w Gallery of Modern Art...

Bo, UWAGA!!! w centrum prawie 130tysięcznego miasta pomalowano BLOK.
Nie dość, że POMALOWANO to jeszcze w TRZECH kolorach. Zaiste sensacja i w ogóle BOMBA.

Więc ja dla wszystkich KOLORYSTÓW ma radę.

Proszę stanąć w centrum, na przystanku w kierunku Gołonoga, tyłem do Pałacu Kultury.
A teraz lecimy (z pamięci):

Od lewej widać dwa (chyba dwa?) niebieskie (to pewne) przenośne kible przy postoju taksówek, dalej w prawo mijamy dwie albo nawet trzy tablice reklamowe skutecznie zasłaniające park, dalej "kosmiczna" buda z piwem, obok chyba jakaś buda z fast foodem (czerwona?), wgłębi blaszane budy z przeróżnym dziadostem (plastikowe kwiaty, szmaty, krawaty), i wreszcie on - DOM HANDLOWY CENTRUM - absolutne cudo!!! z betonu, szkła i stali. Ale trudno docenić jego funkcjonalne piękno, bo cały jakiś taki obklejony (no w jakim kolorze?, w jakim? - otóż to - w kolorze sraczki), i dalej w prawo. Mijam tablicę "że Unia coś tam" i patrzę hen na fasadę kina w paski ale jakby nie paski, bo powygryzane jakieś, a pod nimi syf plakatów, ulotek i śmiecia w stalowych czarnych ramach, a obok... JEST!!! nareszcie!!! - prawdziwa RESTAURACJA i w dodatku PIZZERIA. Ale taka jakaś, jak się do środka wejdzie, jakaś taka obesrana, a dalej to już tylko całe to obesrane centrum z Pałacem Kultury, co to może i może być ale cały poobwieszany jakimiś takimi obesranymi banerami...

I koło zatoczyłem i dalejże do kibelka niebieskiego, przenośnego, co w samym centrum miasta stoi.
Siusiu zrobiłem...

I powiadam Wam - nie ma takiego drugiego centrum miasta na całym świecie, żeby sobie człowiek mógł na takie g... popatrzeć, a potem spokojniutko, do przenośnego pójść i się jak człowiek wysikać.

ktoś odkopał ten temat i dzięki temu trafiłem na idealnie opisany obraz jaim postrzegam moje "miasto" wink.gif im dłużej tu mieszkam i dłużej patrzę na tą od przypadku sklejoną z kupy aglomerację co raz bardziej żałuję, że wróciłem tu po studiach z poukładanego Wrocławia, co raz bardziej nie mogę sobie wydarować namiętnie zabijanego we mnie przez władze miejskie lokalnego patriotyzmu, i sukcesywnie tracę nadzieję, że cokolowiek kiedykolwiek się zmieni w tym gnojowniku. angry2.gif

+Quote Post
szer
post sob, 16 lut 2008 - 15:31
Post #212

UZYTKOWNIK

BZ WBK

--------------------
33001,04

+Quote Post
prezes
post sob, 16 lut 2008 - 16:01
Post #213

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(szer @ sob, 16 lut 2008 - 15:31) *
BZ WBK

a mnie bardzo cieszy smile2.gif i wszystkich klientów mBanku również powinno, ponieważ będziemy mogli wypłacać wreszcie w DG kwoty poniżej 50zł wink.gif

Ten post edytował prezes sob, 16 lut 2008 - 16:03

+Quote Post
Peterek
post sob, 16 lut 2008 - 17:15
Post #214

Sun of a beach

Nr użytkownika: 883
GG: 6460675 status gadu-gadu

Przecież te "szyldy" wyglądają paskudnie.
<3 poczucie estetyki w DG...

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"

+Quote Post
szer
post sob, 16 lut 2008 - 17:36
Post #215

UZYTKOWNIK

Dla mnie wygląda dobrze, z tym, że ja bym pociągnął ten szyld na całej długości, a nie robił dwa osobne...

Jedynie może nie pasować ten zielony kolor szyldu do ścian ;p

--------------------
33001,04

+Quote Post
Peterek
post sob, 16 lut 2008 - 19:56
Post #216

Sun of a beach

Nr użytkownika: 883
GG: 6460675 status gadu-gadu

Tzn. ja nie wiem jak to wygląda na żywo. Jeszcze nie miałem okazji. Ale na tych zdjęciach wyglądają jakby były zrobione z jakiegoś taniego plastiku ohmy.gif
Zresztą, przejmuję się szyldami, a kierując wzrok lekko w lewo co widzimy ? Przecudny słup "informacyjny" tongue.gif

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"

+Quote Post
mucha
post sob, 16 lut 2008 - 21:45
Post #217

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 167

Te szyldy to na pewno nie jest awangarda estetyczna, ale na tle tego co widzimy na co dzień, uważam że są OK. Daj Bóg, żeby wszystkie szyldy w Polsce były takie jak ten.

--------------------
(...) Miliony much nie moga sie mylic!

+Quote Post
maseur
post nie, 17 lut 2008 - 06:09
Post #218

UZYTKOWNIK

CYTAT(prezes @ sob, 16 lut 2008 - 14:01) *
a mnie bardzo cieszy smile2.gif

z szacunkiem, ale nie wiem skąd ta radość ? Że w centrum miasta otworzyli kolejny bank? Miasto banków, zakładów sportowych i jednej czy dwóch knajp- sceneria żywcem ściągnięta z filmu o DZIKIM zachodzie, brakuje tylko końskich kup na samym środku. Naprawdę cieszycie się z tego, że ktoś powiesił w samym centrum zielony plafon? Czy to szczyt marzeń o naszym mieście?

+Quote Post
post nie, 17 lut 2008 - 10:13
Post #219

Na plus ze nie bedzie stalo juz puste i pojawi sie w DG duzy bank, ktorego brakowalo. Pamietam jak wiele lat temu mialem w nic cos zalatwic i najblizszy byl w Tychach. I do tego bedzie mial jako taka powierzchnie, a nie kolejny malutki pokoik. Ciekawe co z reszta parteru i pietrem.
Cos to "BZ" krzywo powiesili smile2.gif

Juz pisalem ze wolalbym cos innego, miejsce gdzie mozna cos posiedziec, cos zjesc albo fnd (2).gif
Ale bylem prawie pewny, ze tak to sie skonczy.

PS. Jakbym byl tego wlascicielem i mial troche kasy to bym sie nie p******* i na dachu zrobil na 1 lub 2 pietra Picadilly Circus sml (3).gif albo te modne w DG LED z reklamami (zamiast tej nieszczesnej nadbudowy)

--------------------

+Quote Post
maseur
post nie, 17 lut 2008 - 10:32
Post #220

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ nie, 17 lut 2008 - 08:13) *
Juz pisalem ze wolalbym cos innego, miejsce gdzie mozna cos posiedziec, cos zjesc albo fnd (2).gif
Ale bylem prawie pewny, ze tak to sie skonczy.

interesowałem się tym lokalem w czerwcu ubiegłego roku, chciałem tam zrobić pub z gastronomią, jednak cena najmu od początku była zaporowa, właściciel nie był zainteresowany negocjacjami i najwyrażniej czekał na oferty m.in. od banków bo tylko takie instytucje nie liczą się z takimi kwotami. Generalnie od czasu kiedy na ul.1go Maja powstały pierwsze "nie PRL-owskie" banki właściciele tamtejszych kamienic żądają kosmicznych, jak na warunki zaściankowego miasta, kwot za odnajem lokali.

+Quote Post

70 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza