IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

70 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nowe centrum miasta, co zmienić?
kwintosz
post pią, 14 wrz 2007 - 19:06
Post #181

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Dużo pisaliśmy o tej termomodernizacji bloku w centrum.. Przy okazji podjechałem i zrobiłem fotkę.. Plusem jest to że na pewno jest kolorowo i żywo i co najważniejsze czysto.. Ale czy to jest takie ładne. Kwestia gustu. Fotka: FOTKA

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"
Go to the top of the page

+Quote Post
Dejmon
post pią, 14 wrz 2007 - 20:07
Post #182

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 125

Zmiana na +. Przydałoby się jeszcze tak stermomodernizować i zarazem odnowić elewację paru innych bloków w centrum i okolicy. Mam na myśli zwłaszcza blok, w którym mieści się pub "Planeta" i budynek obok PZU. Te dwa obiekty straszą.

+Quote Post
Bartek
post pią, 14 wrz 2007 - 21:09
Post #183

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Takie kolory są tragiczne! Powinny być jednokolorowe np. białe lub inne stonowany kolor, a nie taka tęcza :/

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 14 wrz 2007 - 21:11
Post #184

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

QUOTE(kwintosz @ Sep 14 2007, 19:06 ) *
Dużo pisaliśmy o tej termomodernizacji bloku w centrum.. Przy okazji podjechałem i zrobiłem fotkę.. Plusem jest to że na pewno jest kolorowo i żywo i co najważniejsze czysto.. Ale czy to jest takie ładne. Kwestia gustu. Fotka: FOTKA

Na pewno jest lepiej i to nie podlega dyskusji. Ten blok jest ważnym elementem jeśli chodzi o wizytówkę miasta. Widać go z Placu Wolności oraz jadąc przez miasto komunikacją miejską jak i samochodem....a czy ładny? To zalezy od gustu.....fakt ze ten seledynowo-niebieski odcień troche nie leży ale cóź.....

+Quote Post
:)
post sob, 15 wrz 2007 - 12:26
Post #185

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

to jest tragedia ohmy.gif
Nawet jakby to byla boczna ulica w Golonogu a to samo centrum miasta. Najgorszy ten jasno niebieski czy seledynowy (powinna sie wypowiedziec jakas kobieta tongue.gif) i do tego dziwne wzory! Przesadzili z az 4 kolorami. No okropnosc, brak slow. Ciekawe kto zrobil projekt, pewnie jakis Mietek korzeniami z wsi kieleckiej.

za to dobrym przykladem o czym juz kiedys psialem jest modernizacja przychodni obok PKZ - rog Skibinskiego

--------------------

+Quote Post
Qni
post sob, 15 wrz 2007 - 17:19
Post #186

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 645

Ciekawe kto zrobil projekt, pewnie jakis Mietek korzeniami z wsi kieleckiej.

Ta, to pewnie Mietek, bo jak wiadomo w kieleckich wsiach kazdy dom ma minimum 4 kolory, bo jesli ma mniej to pewnie jest juz lubelszczyzna lub podlasie. tongue.gif

PS
Ze tez ludzie tzw.Administratorzy na tym forum prezentuja tak niski poziom.

Ten post edytował Qni sob, 15 wrz 2007 - 17:20

--------------------

+Quote Post
post sob, 15 wrz 2007 - 18:20
Post #187

chodzilo o ten niby niebieski kolor. Takiego uzywano glownie na kielecczyznie, czesci malopolski, byc moze podkarpacia. Do tej pory mozna tam spotkac kryte strzecha chalupki wlasnie takiego koloru. Zobaczcie jadac do Krakowa DK94 po lewej stronie stoi taka lepianka (juz powinna byc naprawde zabytkowa) chyba w Przegini. Szukam inspiracji pana "Mietka".
Mam tez dalekiego sasiada wlasnie z tamtych okolic, ktory nowy dom w DG walnal na podobny kolor biggrin.gif

PS. Twoj post swiadczy jaki prezentujesz poziom. Nie wiem czemu Cie tak dotknal

--------------------

+Quote Post
Bartek
post sob, 15 wrz 2007 - 19:37
Post #188

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Pewnie Qni 3/4 rodziny ma w Kielcach jako napływowa tania siła robocza do lokalnych hut lub kopalń.

+Quote Post
Qni
post sob, 15 wrz 2007 - 20:21
Post #189

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 645

Nie, nie z Kielc, bo to przeciez miasto (wieksze od DG), ale za to nadaje z niebieskiej chalupki ze strzecha, ktora oczywiscie stoi posrod kieleckich pol buracznych. tongue.gif

Zawsze mnie zastanawia takie jakies agresywne nastawienie niektorych tzw. rodowitych zaglebiakow do ludnosci naplywowej, osiadlej na terenie Zaglebia. Przy czym kto to jest rodowity Zaglebiak? Ile lat, pokolen musi minac, aby tak sie nazwac? Czy rodowity zaglebiak, czy ten ktory wymieszkal okreslona ilosc czasu, czy ten ktory sie czuje zaglebiakiem?
Kim byli nasi ojcowie, dziadkowie, pradziadkowie przybywajacy do DG do pracy w hutach i kopalniach, bo chyba nie mozna ich nazwac inaczej niz wiejscy lub malomiasteczkowi poszukiwacze lepszego zycia, a wiec dlaczego taka agresja? Czyzby tzw rodowici zaglebiacy wstydzili sie pochodzenia swoich przodkow?

No, no coraz dynamiczniej na tym forum, pewnie jakie forum takie miasto, wiec chyba opuszcze moja niebieska chatke i naplyne do Dabrowy Gorniczej do pracy w lokalnej hucie lub kopalni, ktorej nie ma.

Ten post edytował Qni sob, 15 wrz 2007 - 20:37

--------------------

+Quote Post
syzio
post sob, 15 wrz 2007 - 22:24
Post #190

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Dobra dobra biggrin.gif :) Co ci się nie podoba w tym kolorze (oprócz tego że z kieleckiego) jest taki....... oryginalny, a poza tym to fajnie że ten blok ma aż 4 kolory.

Ten post edytował syzio sob, 15 wrz 2007 - 22:25

+Quote Post
post sob, 15 wrz 2007 - 23:20
Post #191

ojej spokojnie bez zaczepek tongue.gif

ja tylko ocenialem kolorystyke i trudno dyskutowac z faktami. Takiego koloru uzywalo sie tylko tam i to glownie na wsiach. Obecnie tych chatek prawie wcale juz nie ma ale zdarzaja sie tam nasladowcy i uzywaja tego koloru ale to juz tez malo. Dlatego tak dziwi cos takiego w miescie, i to w centrum, i jeszcze w takim zestawieniu z innymi kolorami. No pasuje to jak... Niebieski kolor sie nie nadaje i w wielu miastach jest zabroniony.

--------------------

+Quote Post
syzio
post sob, 15 wrz 2007 - 23:22
Post #192

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Fobia blink.gif

+Quote Post
kwintosz
post sob, 15 wrz 2007 - 23:34
Post #193

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Co do tego że blok ma 3 kolory to jestem w stanie zrozumieć ale ten kolor środkowy jest strasznie paskudny.. Ja tam bym widział jak już chciano by polecieć w taki styl, to ciemno zielony, ewentualnie jakiś "zgniły" zielony. Nie wyobrażam sobie tego aby np. ktoś wpadł na pomysł zmiany elewacji na podobną w bloku w którym znajduje się pub Planeta i MaxMario. No ale co poradzić, lepsze to niż to co było..

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Arbas
post nie, 16 wrz 2007 - 09:42
Post #194

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Kolor majtkowo-niebieski rzeczywiście pojawił się na wielu elewacjach w DG. Widocznie hurtownie mają zapas i wciskają za niewielką "opłatą" każdemu inwestorowi.

Jak na tak nieudane projekty kolorystyki reaguje nasz Wydział Architektury? Widocznie reaguje przyklaskując
lub w najlepszym razie przymykając oczy.

Dachy "smerfów" w Olkuszu biją po oczach już ładnych parę latek, a teraz dołączy DG ze swoim "okresem niebieskim" .
Picasso miał w swoim życiu taki okres, ponieważ okazyjnie nabył ogromne ilości niebieskiego i musiał go wyrobić -
zresztą genialnie.

Helikonie też "ozdobiono brzydkim kolorem, który zmieniono na granat - i dało się.

Panów architektów miejskich na dywanik!

+Quote Post
szer
post nie, 16 wrz 2007 - 18:47
Post #195

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

QUOTE(syzio @ Sep 15 2007, 22:24 ) *
Dobra dobra biggrin.gif :) Co ci się nie podoba w tym kolorze (oprócz tego że z kieleckiego) jest taki....... oryginalny, a poza tym to fajnie że ten blok ma aż 4 kolory.

Mnie się nie podoba i nie tylko dlatego, ze jest z kieleckiego... Poprostu ten kolor psuje wizerunek teraz :/... On tam poprostu nie pasuje... Pozostałe 3 kolory do siebie pasują więc do nich się nie doczepie, choć można by za to, że jakieś dziwne wzornictwo wybrali... Ale ten 'niebieski' to przesadzili :/.... Jeszcze będzie go widać z CH Pogoria... Oj będzie się rzucał ten kolor w oczy, może dlatego taki wybrali?

--------------------
33001,04

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 16 wrz 2007 - 23:35
Post #196

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

a czy ktoś widział nowe kolory bloków koło Intermarche tongue.gif ?

czy spośród tak zacnej i wykształconej kadry plastyków dąbrowskiego liceum nikogo nie razi, że używane są kolory, których nie można ze soba zestawiać, wprowadzające odpustowy kicz na nasze ulice wink.gif ? ciekawe czym sie zajmuje nasz miejski architekt rolleyes.gif

+Quote Post
Arbas
post pon, 17 wrz 2007 - 07:27
Post #197

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Gdzie ten Hator???
Może zrobiłby burzę w UM o te niebieskości?

A może zaklejono mu plastrem klawiaturę?

+Quote Post
Zibar
post śro, 26 wrz 2007 - 06:41
Post #198

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

Mnie tam się wydaje, że projektując/komponując kolorystyke tego budynku pan/pani siedząć przed kompem przy kawie zajadał(a) i zapatrzył(a) się na

tylko kolory bardziej wyblakłe jak w

choc lepiej, żeby jadł/jadła

i już, a nie od razu wymyślacie jakieś teorie spiskowe laugh.gif

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Hator
post wto, 09 paź 2007 - 20:59
Post #199

FdZD

Nr użytkownika: 6

coz poradzic jak prywatni inwestorzy maluja na niebiesko (dawny budynek damel - teraz pec)
a policja na golonogu ma kolor pasujacy do ich roboty biggrin.gif
na reszte budynkow nie znajduje wytlumaczen :) moze architekt lubi niebieski?

--------------------

+Quote Post
Antoni
post czw, 18 paź 2007 - 23:09
Post #200

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 228

Niebieski za bardzo niebieski a różowy za mało różowy - czy odwrotnie.
Zielony nadto seledynowy a błękitny za mocno granatowy.
I tak tu jeden przez drugiego o kolorach dyskutują, jak na seminarium jakimś w Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych albo na wernisażu w Gallery of Modern Art...

Bo, UWAGA!!! w centrum prawie 130tysięcznego miasta pomalowano BLOK.
Nie dość, że POMALOWANO to jeszcze w TRZECH kolorach. Zaiste sensacja i w ogóle BOMBA.

Więc ja dla wszystkich KOLORYSTÓW ma radę.

Proszę stanąć w centrum, na przystanku w kierunku Gołonoga, tyłem do Pałacu Kultury.
A teraz lecimy (z pamięci):

Od lewej widać dwa (chyba dwa?) niebieskie (to pewne) przenośne kible przy postoju taksówek, dalej w prawo mijamy dwie albo nawet trzy tablice reklamowe skutecznie zasłaniające park, dalej "kosmiczna" buda z piwem, obok chyba jakaś buda z fast foodem (czerwona?), wgłębi blaszane budy z przeróżnym dziadostem (plastikowe kwiaty, szmaty, krawaty), i wreszcie on - DOM HANDLOWY CENTRUM - absolutne cudo!!! z betonu, szkła i stali. Ale trudno docenić jego funkcjonalne piękno, bo cały jakiś taki obklejony (no w jakim kolorze?, w jakim? - otóż to - w kolorze sraczki), i dalej w prawo. Mijam tablicę "że Unia coś tam" i patrzę hen na fasadę kina w paski ale jakby nie paski, bo powygryzane jakieś, a pod nimi syf plakatów, ulotek i śmiecia w stalowych czarnych ramach, a obok... JEST!!! nareszcie!!! - prawdziwa RESTAURACJA i w dodatku PIZZERIA. Ale taka jakaś, jak się do środka wejdzie, jakaś taka obesrana, a dalej to już tylko całe to obesrane centrum z Pałacem Kultury, co to może i może być ale cały poobwieszany jakimiś takimi obesranymi banerami...

I koło zatoczyłem i dalejże do kibelka niebieskiego, przenośnego, co w samym centrum miasta stoi.
Siusiu zrobiłem...

I powiadam Wam - nie ma takiego drugiego centrum miasta na całym świecie, żeby sobie człowiek mógł na takie g... popatrzeć, a potem spokojniutko, do przenośnego pójść i się jak człowiek wysikać.

Ten post edytował Antoni czw, 18 paź 2007 - 23:16

--------------------
Nie jestem ja na tyle szalony, abym w dzisiejszych ciężkich czasach cokolwiek mniemał albo i nie mniemał. W. Gombrowicz, Dzienniki

+Quote Post

70 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza