![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Dużo pisaliśmy o tej termomodernizacji bloku w centrum.. Przy okazji podjechałem i zrobiłem fotkę.. Plusem jest to że na pewno jest kolorowo i żywo i co najważniejsze czysto.. Ale czy to jest takie ładne. Kwestia gustu. Fotka: FOTKA
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zmiana na +. Przydałoby się jeszcze tak stermomodernizować i zarazem odnowić elewację paru innych bloków w centrum i okolicy. Mam na myśli zwłaszcza blok, w którym mieści się pub "Planeta" i budynek obok PZU. Te dwa obiekty straszą.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Takie kolory są tragiczne! Powinny być jednokolorowe np. białe lub inne stonowany kolor, a nie taka tęcza :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dużo pisaliśmy o tej termomodernizacji bloku w centrum.. Przy okazji podjechałem i zrobiłem fotkę.. Plusem jest to że na pewno jest kolorowo i żywo i co najważniejsze czysto.. Ale czy to jest takie ładne. Kwestia gustu. Fotka: FOTKA Na pewno jest lepiej i to nie podlega dyskusji. Ten blok jest ważnym elementem jeśli chodzi o wizytówkę miasta. Widać go z Placu Wolności oraz jadąc przez miasto komunikacją miejską jak i samochodem....a czy ładny? To zalezy od gustu.....fakt ze ten seledynowo-niebieski odcień troche nie leży ale cóź..... |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
to jest tragedia
![]() Nawet jakby to byla boczna ulica w Golonogu a to samo centrum miasta. Najgorszy ten jasno niebieski czy seledynowy (powinna sie wypowiedziec jakas kobieta ![]() za to dobrym przykladem o czym juz kiedys psialem jest modernizacja przychodni obok PKZ - rog Skibinskiego -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
QUOTE Ciekawe kto zrobil projekt, pewnie jakis Mietek korzeniami z wsi kieleckiej. Ta, to pewnie Mietek, bo jak wiadomo w kieleckich wsiach kazdy dom ma minimum 4 kolory, bo jesli ma mniej to pewnie jest juz lubelszczyzna lub podlasie. ![]() PS Ze tez ludzie tzw.Administratorzy na tym forum prezentuja tak niski poziom. Ten post edytował Qni sob, 15 wrz 2007 - 17:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
chodzilo o ten niby niebieski kolor. Takiego uzywano glownie na kielecczyznie, czesci malopolski, byc moze podkarpacia. Do tej pory mozna tam spotkac kryte strzecha chalupki wlasnie takiego koloru. Zobaczcie jadac do Krakowa DK94 po lewej stronie stoi taka lepianka (juz powinna byc naprawde zabytkowa) chyba w Przegini. Szukam inspiracji pana "Mietka".
Mam tez dalekiego sasiada wlasnie z tamtych okolic, ktory nowy dom w DG walnal na podobny kolor ![]() PS. Twoj post swiadczy jaki prezentujesz poziom. Nie wiem czemu Cie tak dotknal -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pewnie Qni 3/4 rodziny ma w Kielcach jako napływowa tania siła robocza do lokalnych hut lub kopalń.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
Nie, nie z Kielc, bo to przeciez miasto (wieksze od DG), ale za to nadaje z niebieskiej chalupki ze strzecha, ktora oczywiscie stoi posrod kieleckich pol buracznych.
![]() Zawsze mnie zastanawia takie jakies agresywne nastawienie niektorych tzw. rodowitych zaglebiakow do ludnosci naplywowej, osiadlej na terenie Zaglebia. Przy czym kto to jest rodowity Zaglebiak? Ile lat, pokolen musi minac, aby tak sie nazwac? Czy rodowity zaglebiak, czy ten ktory wymieszkal okreslona ilosc czasu, czy ten ktory sie czuje zaglebiakiem? Kim byli nasi ojcowie, dziadkowie, pradziadkowie przybywajacy do DG do pracy w hutach i kopalniach, bo chyba nie mozna ich nazwac inaczej niz wiejscy lub malomiasteczkowi poszukiwacze lepszego zycia, a wiec dlaczego taka agresja? Czyzby tzw rodowici zaglebiacy wstydzili sie pochodzenia swoich przodkow? No, no coraz dynamiczniej na tym forum, pewnie jakie forum takie miasto, wiec chyba opuszcze moja niebieska chatke i naplyne do Dabrowy Gorniczej do pracy w lokalnej hucie lub kopalni, ktorej nie ma. Ten post edytował Qni sob, 15 wrz 2007 - 20:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Dobra dobra
![]() Ten post edytował syzio sob, 15 wrz 2007 - 22:25 |
|
|
![]()
|
|
ojej spokojnie bez zaczepek
![]() ja tylko ocenialem kolorystyke i trudno dyskutowac z faktami. Takiego koloru uzywalo sie tylko tam i to glownie na wsiach. Obecnie tych chatek prawie wcale juz nie ma ale zdarzaja sie tam nasladowcy i uzywaja tego koloru ale to juz tez malo. Dlatego tak dziwi cos takiego w miescie, i to w centrum, i jeszcze w takim zestawieniu z innymi kolorami. No pasuje to jak... Niebieski kolor sie nie nadaje i w wielu miastach jest zabroniony. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Fobia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Co do tego że blok ma 3 kolory to jestem w stanie zrozumieć ale ten kolor środkowy jest strasznie paskudny.. Ja tam bym widział jak już chciano by polecieć w taki styl, to ciemno zielony, ewentualnie jakiś "zgniły" zielony. Nie wyobrażam sobie tego aby np. ktoś wpadł na pomysł zmiany elewacji na podobną w bloku w którym znajduje się pub Planeta i MaxMario. No ale co poradzić, lepsze to niż to co było..
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Kolor majtkowo-niebieski rzeczywiście pojawił się na wielu elewacjach w DG. Widocznie hurtownie mają zapas i wciskają za niewielką "opłatą" każdemu inwestorowi.
Jak na tak nieudane projekty kolorystyki reaguje nasz Wydział Architektury? Widocznie reaguje przyklaskując lub w najlepszym razie przymykając oczy. Dachy "smerfów" w Olkuszu biją po oczach już ładnych parę latek, a teraz dołączy DG ze swoim "okresem niebieskim" . Picasso miał w swoim życiu taki okres, ponieważ okazyjnie nabył ogromne ilości niebieskiego i musiał go wyrobić - zresztą genialnie. Helikonie też "ozdobiono brzydkim kolorem, który zmieniono na granat - i dało się. Panów architektów miejskich na dywanik! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Dobra dobra ![]() Mnie się nie podoba i nie tylko dlatego, ze jest z kieleckiego... Poprostu ten kolor psuje wizerunek teraz :/... On tam poprostu nie pasuje... Pozostałe 3 kolory do siebie pasują więc do nich się nie doczepie, choć można by za to, że jakieś dziwne wzornictwo wybrali... Ale ten 'niebieski' to przesadzili :/.... Jeszcze będzie go widać z CH Pogoria... Oj będzie się rzucał ten kolor w oczy, może dlatego taki wybrali? -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
a czy ktoś widział nowe kolory bloków koło Intermarche
![]() czy spośród tak zacnej i wykształconej kadry plastyków dąbrowskiego liceum nikogo nie razi, że używane są kolory, których nie można ze soba zestawiać, wprowadzające odpustowy kicz na nasze ulice ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Gdzie ten Hator???
Może zrobiłby burzę w UM o te niebieskości? A może zaklejono mu plastrem klawiaturę? |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mnie tam się wydaje, że projektując/komponując kolorystyke tego budynku pan/pani siedząć przed kompem przy kawie zajadał(a) i zapatrzył(a) się na
![]() ![]() tylko kolory bardziej wyblakłe jak w ![]() choc lepiej, żeby jadł/jadła ![]() i już, a nie od razu wymyślacie jakieś teorie spiskowe ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
coz poradzic jak prywatni inwestorzy maluja na niebiesko (dawny budynek damel - teraz pec)
a policja na golonogu ma kolor pasujacy do ich roboty ![]() na reszte budynkow nie znajduje wytlumaczen :) moze architekt lubi niebieski? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: czw, 12 paź 06 Nr użytkownika: 228 ![]() |
Niebieski za bardzo niebieski a różowy za mało różowy - czy odwrotnie.
Zielony nadto seledynowy a błękitny za mocno granatowy. I tak tu jeden przez drugiego o kolorach dyskutują, jak na seminarium jakimś w Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych albo na wernisażu w Gallery of Modern Art... Bo, UWAGA!!! w centrum prawie 130tysięcznego miasta pomalowano BLOK. Nie dość, że POMALOWANO to jeszcze w TRZECH kolorach. Zaiste sensacja i w ogóle BOMBA. Więc ja dla wszystkich KOLORYSTÓW ma radę. Proszę stanąć w centrum, na przystanku w kierunku Gołonoga, tyłem do Pałacu Kultury. A teraz lecimy (z pamięci): Od lewej widać dwa (chyba dwa?) niebieskie (to pewne) przenośne kible przy postoju taksówek, dalej w prawo mijamy dwie albo nawet trzy tablice reklamowe skutecznie zasłaniające park, dalej "kosmiczna" buda z piwem, obok chyba jakaś buda z fast foodem (czerwona?), wgłębi blaszane budy z przeróżnym dziadostem (plastikowe kwiaty, szmaty, krawaty), i wreszcie on - DOM HANDLOWY CENTRUM - absolutne cudo!!! z betonu, szkła i stali. Ale trudno docenić jego funkcjonalne piękno, bo cały jakiś taki obklejony (no w jakim kolorze?, w jakim? - otóż to - w kolorze sraczki), i dalej w prawo. Mijam tablicę "że Unia coś tam" i patrzę hen na fasadę kina w paski ale jakby nie paski, bo powygryzane jakieś, a pod nimi syf plakatów, ulotek i śmiecia w stalowych czarnych ramach, a obok... JEST!!! nareszcie!!! - prawdziwa RESTAURACJA i w dodatku PIZZERIA. Ale taka jakaś, jak się do środka wejdzie, jakaś taka obesrana, a dalej to już tylko całe to obesrane centrum z Pałacem Kultury, co to może i może być ale cały poobwieszany jakimiś takimi obesranymi banerami... I koło zatoczyłem i dalejże do kibelka niebieskiego, przenośnego, co w samym centrum miasta stoi. Siusiu zrobiłem... I powiadam Wam - nie ma takiego drugiego centrum miasta na całym świecie, żeby sobie człowiek mógł na takie g... popatrzeć, a potem spokojniutko, do przenośnego pójść i się jak człowiek wysikać. Ten post edytował Antoni czw, 18 paź 2007 - 23:16 -------------------- Nie jestem ja na tyle szalony, abym w dzisiejszych ciężkich czasach cokolwiek mniemał albo i nie mniemał. W. Gombrowicz, Dzienniki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |