IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

70 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nowe centrum miasta, co zmienić?
Bartek
post śro, 18 lip 2007 - 18:56
Post #161

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 32

Tralalala takie bajki to nie mi wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
syzio
post śro, 18 lip 2007 - 18:59
Post #162

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Nie do wiary ohmy.gif Mam nadzieje że do 2054 coś nowego w centrum oprócz CH Pogoria będzie biggrin.gif

+Quote Post
szer
post śro, 18 lip 2007 - 19:27
Post #163

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

QUOTE(syzio @ Jul 18 2007, 18:59 ) *
Nie do wiary ohmy.gif Mam nadzieje że do 2054 coś nowego w centrum oprócz CH Pogoria będzie biggrin.gif

Ta CH Pogoria to jeszcze musi zostać wybudowana tongue.gif.

--------------------
33001,04

+Quote Post
michu
post wto, 24 lip 2007 - 18:01
Post #164

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 239

QUOTE(mydliczek @ Jun 29 2007, 20:26 ) *
No właśnie też zauważyłem. Wymieniają tam okna. A tak w ogóle to kiedy otwarcie dąbrowskiego kasyna pod nazwą "Salon gier" na 3-maja? tongue.gif

od ubiegłego tygodnia jest otwarty. Nie byłem w środku więc nie wiem jak jest ale wczoraj w nocy nie mogłem spac bo kilku wstawionych buraków wyszło z salonu i zachciało im się załatwiac jakies porachunki miezy soba...

Nie mówiąc o zaparkowanych samochodach klientów tego przybytku na 3-maja.

Nie wróże temu lokalowi długiej kariery jeśli nie zadbają o spokój przed budynkiem.

+Quote Post
syzio
post śro, 25 lip 2007 - 11:04
Post #165

Dąbrowa G

Zaglebie.info
Ogłoszenie Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu II edycji Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowa Górnicza. Na podstawie art. 11 pkt 1 i 10 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80 z 2003r, poz. 717 z późniejszymi zmianami) zawiadamiam o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu II edycji „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowa Górnicza” w dniach od 16 sierpnia 2007 r. do 26 września 2007 r. w siedzibie Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej przy ul. Granicznej 21 pok. nr 218, II piętro, w godz. od 9 30 do 14 00.

Dyskusja publiczna nad przyjętymi w projekcie II edycji „Studium.....” rozwiązaniami odbędzie się w dniu 24 września 2007r w siedzibie Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej przy ul. Granicznej 21 pok. nr 1.o godz. 16. 00

Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy, każdy, kto kwestionuje ustalenia przyjęte w projekcie „ Studium........” może wnieść uwagi.
Uwagi należy składać na piśmie do Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza, z podaniem imienia i nazwiska lub nazwy jednostki organizacyjnej, adresu oraz oznaczenia nieruchomości, której uwaga dotyczy, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 17 października 2007 r.

Ciekawe czy nieletnich także wpószczą biggrin.gif

+Quote Post
Bartek
post śro, 25 lip 2007 - 13:35
Post #166

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Widziałem dzisiaj że ocieplają styropianem ten budynek koło poczty wink.gif Ktoś wie co tam będzie?

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 25 lip 2007 - 17:55
Post #167

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

moze proline? wink.gif

+Quote Post
vacu
post śro, 25 lip 2007 - 20:36
Post #168

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Skoro jest taki temat - zwrócił ktoś może uwagę na zajefajne wink.gif kwietniki, które zawiesili na latarniach na placu wolności ph34r.gif - nie dość, że paskudne to jeszcze jakieś sznurki z nich wystają a do tego zastosowano jakąś pseudolosową metodę doboru latarń chyba...
No normalnie ktoś totalnie bez gustu (albo kilka osób pod rząd) odpowiada za upiększanie tego placu: zaczęło się od obrzydliwej kostki betonowej (za jaja bym powiesił jej wynalazcę mad.gif albo tego co toto przywlókł do nas), przez paskudne kwietniki - te betony ustawione w pryzmy, aż po te kwietniki na lampach. Nie wiem, może są już jakiś czas, mnie się jakoś ostatnio rzuciły w oczy...

+Quote Post
Arbas
post czw, 26 lip 2007 - 11:24
Post #169

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Syzio!
Kiedy masz imieniny? Kupię Ci chyba słownik ortograficzny...

PS Przez niedzielę napisz 100 razy: wpuszczą, wpuszczą, wpuszczą....

+Quote Post
syzio
post czw, 26 lip 2007 - 13:06
Post #170

Dąbrowa G

Przepraszam. Imieniny miałem wczoraj laugh.gif

+Quote Post
:)
post pon, 20 sie 2007 - 12:40
Post #171

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Widziliscie jak wyglada termomodernizacja budynku na prawo od dawnego Sanepidu? Na przedostatnie pietro walneli jakis niebieski pasek zupelnie niepasujacy do reszty. Istny koszmar. Chyba inspiracja byly malopolskie i kieleckie chaty kryte strzecha. Jeszcze mozna taka jedna zobaczyc w drodze do Krakowa na DK94.
Jak mozna dopuscic do takiej dowolnosci. Takie remonty w scislym centrum powinny byc z kims kosultowane.
Za to dobrym przykladem termomodernziacji jest budynek przychodni na rogu Skibinskiego.

--------------------

+Quote Post
mały
post wto, 28 sie 2007 - 14:27
Post #172

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Właśnie przejeżdżałem dzisiaj przez Centrum i faktycznie ten niebieski kolor jest beznadziejny mad.gif
Niedawno czytałem, że w kilku miastach na Pomorzu zabroniono robić elewacji i dachów w kolorach zielonym, niebieskim, fioletowym itp. A u nas nawet w centrum miasta panuje wolna amerykanka. mad.gif

+Quote Post
rako
post czw, 30 sie 2007 - 13:23
Post #173

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 793

witam wszystkich Dąbrowiaków.
Powiem tak cieszy mnie Wasz zapał do dokonywania zmian w naszym miescie , ale nie oszukujmy sie w Dąbrowie tak naprawde nic ,ale to nic sie nie robi.
podniecamy sie jak jakąs barierkę nową zainstalują czy tez odswieżą pasy na jezdni i nazywamy to INWESTYCJAMI.
ludzie Dąbrowskie centrum o ile to centrum mozna nazwac to brudne zaniedbane zaniedbane i zniszczone oblicze smiechu i rozpaczy. wieżdzając do dąbrowy od strony bedzina wstydze sie ze to cos nazywa sie centrum. to samo od strony dworca. (stacji wink.gif
mówicie trzeba kładke dla pieszych zlikwidowac bo szpeci. a ja Wam powiem ze ta kładka to jeszcze najładniejsza jest te kamienice paskudne odrapane brudne popisane te plakaty ponaklejane istny obraz zgrozy. kazdy prezydent cos obiecuje a tak naprawde nic nie robi zadnych ale to zadnych nowych inwestycji jakis radykalnych zman. duzo mniejsze miasta w Polsce maja sto razy lepsze Centra. Tu nie chodzi o szklane domy i mase neonów ale o czystosc i przede wszystkim czystosc a z tym to nam nawet do murzynow daleko pozdrawiam

+Quote Post
kursor
post czw, 30 sie 2007 - 16:47
Post #174

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

QUOTE(rako @ Aug 30 2007, 13:23 ) *
witam wszystkich Dąbrowiaków.
Powiem tak cieszy mnie Wasz zapał ......

Cześć!

Trochę powiało fatalizmem od kolegi - choć pewnie trochę racji w tym jest, natomiast co jest fatalne akurat dla centrum DG to to że było budowane naprędce i beż żadnego planu gdy powzięto plany budowy dużych ośrodków przemysłowych jak Huta Katowice oraz Koksownia - tu przykład Katowic które tak jak Dąbrowa nie może sobie poradzić ze swoim centrum choć to stolica województwa i środki nie te co DG.

pozdro

+Quote Post
Dave
post pią, 31 sie 2007 - 17:54
Post #175

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Kolego Rako (Patryku?)!
Też witam i od razu mówię od siebie: kazdy z nas (w tym i ja) dobrze wiemy, że centrum miasta i cała Dąbrowa zresztą też wygląda dalece inaczej, niż byśmy chcieli! Ale wszystkiego nie da się zrobić i zmienić tak "hop siup" na raz! Dlatego zwykle cieszą nas nawet niewielkie, ale jednak, posunięcia zmierzajace do zmiany miasta na lepsze i funcjonalne dla jego mieszkańców!
Dąbrowa Górnicza to Warszawa, nie stolica województwa i nie miasto turystyczne (choć sądząc po poczynaniach kolejnych władz miasta - do tego chyba dąży) - dlatego chyba NIGDY nie będzie miastem tak idealnie rozwijącym się i dającym mieszkańcowm wszystko, co by chcieli - co oczywiście byłoby wspaniałe!
D.G. w moim odczuciu jest po prostu tylko sypialnią mieszkańców, którzy do pracy, na imprezy i dobre rozrywki muszą się udać co najmniej do stolicy województwa, daleko poza miast, lub nawet poza kraj!
I chyba jeszcze długo tak pozostanie - szczególnie, że miasto ma póki co tendencję do "wymierania" - choćby przez malejącą liczbę ludności! Ale taki już żywot tego typu miast i należy mieć nadzieję, że jednak będzie się to zmieniało ku lepszemu - a wyraz temu dajemy właśnie "ciesząc się" (lub też denerwując) za choćby niewielkie, ale jednak zwykle pożyteczne działania w kierunku zmiany wizerunku miasta i życia jego mieszkańców!

Dziękuję za uwagę! tongue.gif

Ten post edytował Dave pią, 31 sie 2007 - 17:55

+Quote Post
rako
post nie, 02 wrz 2007 - 11:27
Post #176

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 793

Co ja bym zmienił w Dąbrowie (centrum i okolice) dla poprawy wizerunku naszego miasta:
- aleja róż; niedługi odcinek drogi, pomiedzi drogami ładne kwiaty - są ,ale po drugiej stronie paskudne chodniki koszmar i te brzydkie komunistyczne latarnie obskubane.
- Podobnio w dąbrowie jest monitoring - jezeli jest to bardzo mało skuteczny. W centrum na głównych przystankach oblepione słupy ogłoszeniami nieraz powywarcane i powysypywane smieci z koszy popisane brudne mury. od czego jest ten monitoring w sosnowcu cos takiego by nie przeszło.
- te obskurne blaszane budki przy sklepie centrum pamietaja pewnie czasy Towarzysza Gierka
- te kamienice brudne i popisane obraz grozy i rozpaczy, czy miasto nie ma zadnych mozliwosci wpłyniecia na włascicieli tych kamienic ( wspólnot mieszkaniowych) zeby cos z tym zrobic?
- kino ars od jego zamkniecia minęło juz troche a przekazywaqnie tego budynku jakiemus tam Stowarzyszeniu trwa bez końca a budynek z zewnątrz jest tragiczny.
- nie czepiam sie przejscia podziemnego w centrum bo ma byc ponoc zroboine ale te koło merkurego? tez jest syf niesamowity.
Ogólnie idac ulicami 3 maja czy krolowej jadwigi kosciuszki okrzei bandrowskiego godzinami popołudniowymi wieczornymi widac brud syf wszedzie, (stare plakaty wyborcze!) nie do pomyslenia kto sprzata nasze miasto?? kosze powywracane , ok sa wandale wszedzie, ale czemu nikt tych smieci w pore nie zbiera? przepełnione kosze sam nieraz mam ochote kopnąc taki pełniutki po brzegi wypełniony kosza le czy to cos zmieni w Dąbrowie to normalne.

+Quote Post
michu
post pon, 03 wrz 2007 - 09:49
Post #177

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 239

a ja zaniemówiłem w poprzednia niedzielę, kiedy około godzin południowych zobaczyłem kilku gości ze szczotami szorujących przejście podziemne w centrum.
Skutek tego był raczej marny, przejście jest nadal obskurne...
Monitoring w mieście - wydaje mi się , że służby (policja, sm) traktuja go wybiórczo i interweniują wtedy, kiedy im sie chce (najczęsciej w sprawie spozywania w miejscach publicznych, bo to łatwe a wina przyłapanych oczywista). Piesze patrole chocby w weekendy wieczorem i nocą to juz chyba melodia przeszłości.

3-go Maja to rzeczywiście ewidentny przykład.

Teraz mozemy się (niestety, kolejny raz) przekonać, że tylko czas kampanii wyborczej to okres względnie konstruktywnej dyskusji o naszym mieście.
Trochę nie do tego tematu: obiecany powyborczy kontakt ze strony władz miasta (np. p. Podraza, p. Zaguła i inni) to tez była kiełbasa wyborcza....

W tej całej beznadziei kazde nawet nieistotne działanie nazywane inwestycjami miejskimi urasta do rangi 'wydarzenia roku" - może o to chodziło....

+Quote Post
Dave
post czw, 06 wrz 2007 - 11:16
Post #178

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Patryku!
Moim zdaniem trochę wyolbrzymiasz problemy, choć bez wątpienia rację masz!
Czy pobazgrane ściany, powywracane kosze na śmieci, reklamy i lotki na słupach to wina li tylko władz miasta i osób odpowiedzialnych za sprzątanie?! Czy po prostu mieszkańców miasta, a wieczorami zazwyczaj naszej kochanej młodzieży, która jest przeciwko bandtyzmowi, wandalizmowi, brudowi w mieście - a jak popije i wraca z imprezy, to niejednemu, nawet "najmądrzejszemu i najspokojniejszemu" małolatowi srzela głupota do głowy?!
Czy na każdym kroku ma stać policjant/strażnik miejski albo mają oni latać za ultokarzami, złomiarzami, pijakami, kibicami itp. wszędzie, żeby był porządek?!
A przejście podziemne na Adamickiego to wcale tragiczne nie jest! Oświetlone, brudne znowu aż takie nie jest (idealne przecież nie może być!), schody raczej całe, poręcze chyba też - a napisy na murach... cóż - znowu to wina miasta?!
A co do monitoringu - czytałem kiedyś na forach i portalach Sosnowca, jak mieszkańcy oceniają tamtejszy monitoring w centrum miasta?! Dlaczego co jakis czas kogoś tam okradają, gdzieś pobiją, szybę rozbiją, rozkład jazdy zniszczą (w wiatach na dw.PKP są już co najmniej 2 zniszczone szyby - sprawców brak) - skoro działa tam ponoć profesjonalny monitoring?!

+Quote Post
kwintosz
post czw, 06 wrz 2007 - 12:23
Post #179

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Wszystko to prawda Dave co piszesz ale z drugiej strony gdyby na ulicach widać było więcej patroli, nie tylko Policji czy Straży Miejskiej to cześć tej hołoty na pewno by się bardziej bała.
Niestety u nas policjanci: a) mało mają patroli-brak wakatów, benzyny b ) jak już mają to jadą na kawę lub do nocnego po zakupy c) do grupy 4-5 osób rzadko wysiadają z ciepłego auta d) patrolują miejsca te w których przypadkowo akurat nic się nie dzieje.
Nie ma co polemizować z monitoringiem. Oczywiście monitoring nie jest tu całkowicie w 100% skuteczny. Ale jak to ma miejsce w każdym mieście na terenach objętych nim, przestępczość i liczba różnych rozbojów znacznie maleje, co nie oznacza że jej nie ma! Do tego sprawne organy policji i straży miejskiej a także świadomość społeczna, którą chyba najtrudniej jest wpoić ludziom, że społeczeństwo musi i nawet ma obowiązek reagować na krzywdę innego człowieka, akty wandalizmu itp. W naszym mieście jest kilka naprawdę ważnych miejsc gdzie kamerki na pewno by się przydały i spełniły swoją rolę. A tak naprawdę, nawet my forumowicze, choć jesteśmy o wiele lepiej zorientowani niż większość mieszkańców naszego miasta nie wiemy ile i gdzie dokładnie są kamery. Było z tym zamieszania, dziwne bo liczby kamer w innych miastach lawinowo rosną - wniosek - spełniają swoje zadanie.

Ten post edytował kwintosz czw, 06 wrz 2007 - 12:25

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
picaro
post czw, 06 wrz 2007 - 12:31
Post #180

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

no to fakt, profesjonalny monitoring działa tam tylko w przypadku "plakaciarzy", a dlaczego bo pewna firma ma wyłączność na plaktowanie,czyli dba o swoją własność (swoją droga to chyba dobre rozwiązanie bo przynajmniej też sprzatają te plakaty, a nigdzie poza ich słupami nie wolno kleić). A co do np. interwencji policji w sprawie pobić, to jest dość różnie, bo raz jak wracałem to gdybym jaka babka nie zaczeła robić szumu i gdybym z kumplem jakos nie zareagował, to koleś, którego kopali mógł by sporo stracić. I mimo, że działo się to na przystanku to policja sie wogóle nie zjawiła. Taki to monitoring. A w Dg np. kiedys piłem pifko na 3 maja i wciagu 5min była policja. Więc to wszytsko zależy chyba od wielu czynników, także od tego kto ma słuzbę.

+Quote Post

70 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza