IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

70 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nowe centrum miasta, co zmienić?
michu
post śro, 14 mar 2007 - 09:22
Post #121

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 239

czy wiadomo za ile budynek został sprzedany, lub jaka była cena wywołwcza?
dziwię się trochę, że miasto pozbywa się takich nieruchomości (lokalizacja w centrum i wysoce prawdopodobny wzrost wartości w najbliższym czasie).
Czyżby sytuacja finansowa w mieście była aż taka zła? Trochę mnie dziwi fakt, że obecne władze przynajmniej nie wstrzymały się ze sprzedażą.
Go to the top of the page

+Quote Post
Hator
post śro, 14 mar 2007 - 10:27
Post #122

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

hmmm a pan Talkowski chyba nawet do ostatnich wyborow promowal swoj sztandarowy pomysl "rewitalizacji" centrum przez nadbudowe sanepidu.
az dziw ze nikt z nas o tej sprzedazy nie slyszal - cos to mi podejrzane...

--------------------

+Quote Post
mucha
post śro, 14 mar 2007 - 10:38
Post #123

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 167

Wiecie co, to troche żenujące że od paru lat sztandarowym pomysłem, w dodatku ciągle niezrealizowanym, na "rewitalizację centrum" jest dodanie pięterka do jednego niepozornego budynku. Cóż, jakie miasto, taka rewitalizacja biggrin.gif
Moim zdaniem trzeba nam człowieka z wizją oraz człowieka zdolnego do pozyskania kasy na realizację tej wizji. Czy takiego mamy w UM? Osobiście obawiam się, że wątpię.

A co do sprawy budynku Sanepidu - uważam że to dobrze, iż go sprzedano, bo tylko prywatny właściciel gwarantuje, że coś się tam wreszcie ruszy z tą nadbudową. Miasto wszakże powinno przypilnować inwestora aby zbudował coś estetycznego i z klasą, a nie kolejny architektoniczny koszmarek.

--------------------
(...) Miliony much nie moga sie mylic!

+Quote Post
Zibar
post śro, 14 mar 2007 - 12:08
Post #124

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

A ja uważam, że źle zrobiono, bo nie trzeba być wróżką, żeby przewidzieć, że po wybudowaniu CH Pogoria w niedługiej perspektywie za tą nieruchomość możnaby rządać znacznie wyższej ceny !
A może o to właśnie chodziło ??
I kto to kupił ? Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
pozdrawiam
post śro, 14 mar 2007 - 13:47
Post #125

jasiek

Nr użytkownika: 3

QUOTE(Hator @ Mar 14 2007, 09:27 AM) *
hmmm a pan Talkowski chyba nawet do ostatnich wyborow promowal swoj sztandarowy pomysl "rewitalizacji" centrum przez nadbudowe sanepidu.
az dziw ze nikt z nas o tej sprzedazy nie slyszal - cos to mi podejrzane...

Z dobre pół roku temu pisałem o decyzji Talkowskiego w sprawie sprzedaży tego budynku :)

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 14 mar 2007 - 17:00
Post #126

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

QUOTE(pozdrawiam @ Mar 14 2007, 01:47 PM) *
Z dobre pół roku temu pisałem o decyzji Talkowskiego w sprawie sprzedaży tego budynku :)

Ciekawe co tam bedzie - oby nie wzorem Sosnowca jakas "szkola" jezykowa typu Orange bleee...

+Quote Post
Arbas
post śro, 14 mar 2007 - 19:50
Post #127

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Miasto sprzedało budynek Sanepidu wraz z Sanepidem?
Kiedy był przetarg? Za ile i kto go kupił? Czy takie informacje są jawne? Radni poprzedniej kadencji mówili o nadbudowie, a nie o sprzedaży. Szybko to wszystko poszło. Może kupił go ten sam nabywca, który wygrał przetarg na dawny budynek policji wraz z parkiem?
Szkoda, że nie informuje się o tak ważnych transakcjach na łamach Dziennika Zachodniego czy nawet Przeglądu Dąbrowskiego.

+Quote Post
Hator
post śro, 14 mar 2007 - 20:02
Post #128

FdZD

sanepid z tamtad wczesniej znikl
a co do wlasciciela to wlasnie jestem ciekawy komu to odsprzedano -moze nam sie szykuje talekgate biggrin.gif ?

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post śro, 14 mar 2007 - 21:48
Post #129

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby budynek odsprzedano jakiemuś delikwentowi, a po wybudowaniu CH Pogoria gdy ceny nieruchomości w tamtym miejscu wzrosną (a tak będzie bankowo, bo trudno o lepszą miejscówkę dla firmy gdy przed oczami przewijać się będzie tam tyle ludzi) sprzeda on sobie z ładnym zyskiem innej osobie.

Szkoda tylko kolejnej szansy.. Trudno teraz będzie wymusić na prywatnym właścicielu aby dobudował piętro i to jeszcze za swoje pieniądze. wink.gif W dodatku to nie wystarczy, skoro to ma być ładne i reprezentatywne, to i generalny remont zewnętrzny jest pilnie potrzebny. A mi tam się wcale wieża z zegarem nie śniła w tamtym miejscu - raczej bardziej nowoczesny budynek (znaczy elewacja tongue.gif) w stylu szklanych domów.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Hator
post czw, 15 mar 2007 - 22:33
Post #130

FdZD

budynek a'la orange z patelni z sosnowca tam by sie idealnie nadawal - cwiartka kola tak na 3-4 pietra w strone od strony dh centrum az po ul kosciuszki (od str dworca)
zreszta u know what i mean

PS Ja nawet jestem za - bo prywatnemu inwestorowi bardziej bedzie zalezec na zarobku i zalatwienia sprawy odsprzedania niz ekipie rzadzacej (od 3 lat juz to probuja zrobic bez skutku - to chyba szczyt "nie umiejetnosci")

Ten post edytował Hator czw, 15 mar 2007 - 22:34

--------------------

+Quote Post
michu
post wto, 27 mar 2007 - 10:22
Post #131

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 239

nie wiem, na ile trafiam w temat, ale dziś rano mało koła w aucie nie urwałem jadąc ulicą kościuszki od strony dworca pkp w kierunku poczty. rozumiem, że inwestor (CH Pogoria) kiedyś coś z tą ulica zrobi ale myslę, że póki co właściciel/zarządca drogi odpowiada za jej stan. a jest on fatalny i pogarsza się z każdym dniem.

+Quote Post
Master
post pią, 30 mar 2007 - 14:45
Post #132

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

http://www.allegro.pl/item167613412_wynajm...m_dabrowy_.html

znalazlem na allegro , jakby ktos chcial wynajc budynek Sobieskiego 1 czyli ten koło Poczty , tam gdzie byl Sanepid heheh

+Quote Post
Arbas
post pią, 30 mar 2007 - 15:18
Post #133

UZYTKOWNIK

Wynika z ogłoszenia na allegro, że nowy właściciel dawnego Sanepidu nie ma zamiaru nic z tym obiektem robić /podwyższać, modernizować, adaptować na hotel itp/. Ciekawe co będzie, jeśli nie znajdzie chętnego na wynajem? Nie wiecie kto go kupił i za ile?

+Quote Post
Bartek
post pią, 15 cze 2007 - 23:20
Post #134

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Za to ja dziś przechodziłem przejściem podziemnym w centrum i się modlę o jak najszybsze wywalenie handlarzy za PKZ!!!

+Quote Post
Arbas
post sob, 16 cze 2007 - 10:44
Post #135

UZYTKOWNIK

Handlowcy za PKZetem już byli!
Z przodu PKZ piwo, z tyłu za przeproszeniem majtki i pietruszka, a na frontonie reklama wesoło powiewa. Co jeszcze?
Gdyby w przejściu podziemnym był porządek - to jest to najlepsze miejsce. I dla sprzedających i dla kupujących.
Może budka ze strażą miejską i osoba sprzątająca na 1/2 etatu?załatwiłyby sprawę??

+Quote Post
Sebastian22
post sob, 16 cze 2007 - 12:09
Post #136

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

QUOTE(Arbas @ Jun 16 2007, 10:44 ) *
Z przodu PKZ piwo, z tyłu za przeproszeniem majtki i pietruszka, a na frontonie reklama wesoło powiewa. Co jeszcze?
Gdyby w przejściu podziemnym był porządek - to jest to najlepsze miejsce. I dla sprzedających i dla kupujących.
Może budka ze strażą miejską i osoba sprzątająca na 1/2 etatu?załatwiłyby sprawę??

Moze Ty sie tam zatrudnisz co?? Daj spokoj - przejscie musialoby byc poszerzone a to raczej nie realne....poza tym niema wody czy WCta a to juz powinno być.

Ten post edytował Sebastian22 sob, 16 cze 2007 - 14:08

+Quote Post
olo
post pon, 18 cze 2007 - 12:43
Post #137

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

QUOTE(Arbas @ Jun 16 2007, 10:44 ) *

Przejście podziemne, jak sama nazwa wskazuje, jest elementem ciagu komunikacyjnego. Służyć ma, więc, celom komunikacyjnym a nie handlowym. Do handlowania są sklepy. Jeszcze nikt nie wpadł na pomysł żeby na środku drogi postawić sklep. Chyba, że się mylę.

--------------------

+Quote Post
datmar
post pon, 18 cze 2007 - 12:57
Post #138

Mieszkaniec Dąbrowy Górniczej
**

Nr użytkownika: 104
GG: 11884 status gadu-gadu

QUOTE(olo @ Jun 18 2007, 12:43 ) *
Przejście podziemne, jak sama nazwa wskazuje, jest elementem ciagu komunikacyjnego. Służyć ma, więc, celom komunikacyjnym a nie handlowym. Do handlowania są sklepy. Jeszcze nikt nie wpadł na pomysł żeby na środku drogi postawić sklep. Chyba, że się mylę.

Nie przesadzajmy - dobrze urządzone i schludne (czystość, czystość, czystość) przejście podziemne może pełnić funkcje handlowe, tak jest na całym świecie, i przy okazji być świetną wizytówką miasta. Rozumując w sposób powyższy nie powinno się również stawiać sklepów w okolicy... chodnika... laugh.gif

To, że przejście w centrum DG jeśli jest wizytówką, to raczej nadtarganą i najpewniej znalezioną na śmietniku, to już sprawa całkiem inna. Szczerze mówiąc - w połączeniu z "dworcem" PKP i DT Centrum to naprawdę przyjezdni mogą poczuć się jak w innej epoce... sad.gif

--------------------
MD

+Quote Post
:)
post pon, 18 cze 2007 - 13:13
Post #139

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE(datmar @ Jun 18 2007, 12:57 ) *
Rozumując w sposób powyższy nie powinno się również stawiać sklepów w okolicy... chodnika... laugh.gif

Olo dobrze rozumuje tongue.gif

Sklepiki i stoliki postawiono tam kosztem przejscia. To tak jakby sklepy stawiano na chodnikach wink.gif Zupelnie co innego jakby poszerzono przejscie i zrobiono podobnie jak w Sosnowcu.

--------------------

+Quote Post
datmar
post pon, 18 cze 2007 - 18:38
Post #140

Mieszkaniec Dąbrowy Górniczej
**

Nr użytkownika: 104
GG: 11884 status gadu-gadu

QUOTE(:) @ Jun 18 2007, 13:13 ) *
Olo dobrze rozumuje tongue.gif

Sklepiki i stoliki postawiono tam kosztem przejscia. To tak jakby sklepy stawiano na chodnikach ;) Zupelnie co innego jakby poszerzono przejscie i zrobiono podobnie jak w Sosnowcu.

Ej no, bo jeszcze wyjdzie na to, że wsparłem swoim postem obecny sy... eee... nieporządek. biggrin.gif Oczywiście - poszerzenie przejścia to powinien być warunek sine qua non. I wydaje mi się, że (zważywszy na ujawnione dziś na stronie Sosnowca tryumfalne informacje, że oni mają najtańszy samorząd w przeliczeniu na mieszkańca, a nasz jest... no... cokolwiek droższy cool.gif ), że nasze miasto mogłoby się na coś takiego "wykosztować" (pasowałaby tam jakaś kanapkarnia, może i kwiaciarnia, przy okazji można by pomyśleć o logicznym uporządkowaniu placu przy DT Centrum). Ech, przeszklone witryny w przejściu, podwyższony budynek poczty z fajną elewacją, wyburzony Centrum i na tym miejscu coś... nowocześniejszego, jakaś mała architektura po obu stronach placu (z fontanną pod - no w tych marzeniach - byłym Centrum?), wymienione torowisko, odświeżone elewacje w kamienicach przy PKZ (i sama elewacja PKZ nareszcie) i w tej okolicy nie tak całkiem brzydkie CH Pogoria. I już by to "trochę" lepiej wyglądało... huh.gif

Prrr, wyobraźni, gdzie leziesz? Niech najpierw śmieci sprzątają na tyle często, by się w oczy nie rzucały. rolleyes.gif

--------------------
MD

+Quote Post

70 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza