![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
bo od lat 2004-2005 do teraz, istniejące kluby, puby itp. oraz organizatorzy koncertów w tych miejscach doprowadzili do upadku kilka lokali, tandetą i układami, przez co, aby powstało takie miejsce z prywatnych pieniędzy, musiało by mieć dobre zaplecze finansowe, aby spokojnie odbudować modę na zagłębiu na chodzenie do takich miejsc, gdzie idzie się z przyjemnością, a nie tylko dlatego, że na plakacie pojawia się ten czy tamten. A że w naszym kraju biznes wygląda jak wygląda, to nie ma komu takiego klubu postawić. Dlatego, jeśli miasto chce mieć centrum z prawdziwego zdarzenia, to niech je współtworzy.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
bo od lat 2004-2005 do teraz, istniejące kluby, puby itp. oraz organizatorzy koncertów w tych miejscach doprowadzili do upadku kilka lokali, tandetą i układami, przez co, aby powstało takie miejsce z prywatnych pieniędzy, musiało by mieć dobre zaplecze finansowe, aby spokojnie odbudować modę na zagłębiu na chodzenie do takich miejsc, gdzie idzie się z przyjemnością, a nie tylko dlatego, że na plakacie pojawia się ten czy tamten. A że w naszym kraju biznes wygląda jak wygląda, to nie ma komu takiego klubu postawić. Dlatego, jeśli miasto chce mieć centrum z prawdziwego zdarzenia, to niech je współtworzy. Przecież miasto już ma klub z prawdziwego zdarzenia, w NEMO. Po diabła kolejne? Może sobie miasto nowe centrum planować,współtworzyć, jestem obiema ręcami za, ale nie współfinansować lokale tam wynajmowane. Bo albo miasto wspomaga finansowo wszystkie kluby muzyczne, albo żaden. I tyle w temacie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
bo od lat 2004-2005 do teraz, istniejące kluby, puby itp. oraz organizatorzy koncertów w tych miejscach doprowadzili do upadku kilka lokali, tandetą i układami, przez co, aby powstało takie miejsce z prywatnych pieniędzy, musiało by mieć dobre zaplecze finansowe, aby spokojnie odbudować modę na zagłębiu na chodzenie do takich miejsc, gdzie idzie się z przyjemnością, a nie tylko dlatego, że na plakacie pojawia się ten czy tamten. A że w naszym kraju biznes wygląda jak wygląda, to nie ma komu takiego klubu postawić. Dlatego, jeśli miasto chce mieć centrum z prawdziwego zdarzenia, to niech je współtworzy. Przecież miasto już ma klub z prawdziwego zdarzenia, w NEMO. Po diabła kolejne? Może sobie miasto nowe centrum planować,współtworzyć, jestem obiema ręcami za, ale nie współfinansować lokale tam wynajmowane. Bo albo miasto wspomaga finansowo wszystkie kluby muzyczne, albo żaden. I tyle w temacie. a Ty dalej swoje, byłeś w nemo na koncercie ? Znasz organizatorów ? Kolejne miejsce które popsuło imprezy w tym mieście. To niech miasto nie robi nic, nie inwestuje w parki, w pkz, w komunikacje miejską. Bo albo sponsoruje wszystko albo nic, to miasto nawet dni miasta nie potrafi zorganizować, żeby nie skupiały się wokół śmierdzących toi toi, najgorszej padliny z rusztu i dramatycznego nagłośnienia. Ten post edytował savalas wto, 22 gru 2015 - 19:28 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
bo od lat 2004-2005 do teraz, istniejące kluby, puby itp. oraz organizatorzy koncertów w tych miejscach doprowadzili do upadku kilka lokali, tandetą i układami, przez co, aby powstało takie miejsce z prywatnych pieniędzy, musiało by mieć dobre zaplecze finansowe, aby spokojnie odbudować modę na zagłębiu na chodzenie do takich miejsc, gdzie idzie się z przyjemnością, a nie tylko dlatego, że na plakacie pojawia się ten czy tamten. A że w naszym kraju biznes wygląda jak wygląda, to nie ma komu takiego klubu postawić. Dlatego, jeśli miasto chce mieć centrum z prawdziwego zdarzenia, to niech je współtworzy. Przecież miasto już ma klub z prawdziwego zdarzenia, w NEMO. Po diabła kolejne? Może sobie miasto nowe centrum planować,współtworzyć, jestem obiema ręcami za, ale nie współfinansować lokale tam wynajmowane. Bo albo miasto wspomaga finansowo wszystkie kluby muzyczne, albo żaden. I tyle w temacie. a Ty dalej swoje, byłeś w nemo na koncercie ? Znasz organizatorów ? Kolejne miejsce które popsuło imprezy w tym mieście. To niech miasto nie robi nic, nie inwestuje w parki, w pkz, w komunikacje miejską. Bo albo sponsoruje wszystko albo nic, to miasto nawet dni miasta nie potrafi zorganizować, żeby nie skupiały się wokół śmierdzących toi toi, najgorszej padliny z rusztu i dramatycznego nagłośnienia. Czyli co, jak miasto zepsuło jeden klub, to mieszkańcy mają dokładać do drugiego, bo może się uda? Zejdź wreszcie na ziemię. Parki należą do miasta, PKZ należy do miasta, komunikację miasto współorganizuje przez swojego przedstawiciela. I tam se może inwestować ile mu radni pozwolą. Ale nie może współfinansować prywatnej działalności jednego klubu, kawiarni, księgarni, kina czy burdelu bo będzie śmierdzieć korupcją. Kiedy to do Ciebie dotrze? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nigdy, tak jak do Ciebie, że się nie da. Twój pomysł na państwo/miasto/kulturę jest słaby, ja mam inny, uszanuj to w końcu, że każdy może mieć swoje zdanie.
Ten post edytował savalas wto, 22 gru 2015 - 21:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
nigdy, tak jak do Ciebie, że się nie da. Twój pomysł na państwo/miasto/kulturę jest słaby, ja mam inny, uszanuj to w końcu, że każdy może mieć swoje zdanie. savalas - jak rzadko muszę się zgodzić z olo. Miasto pod żadnym pozorem nie powinno się angażowa ć finansowo w takie inicjatywy bo nie temu ono służy, tak samo jak nie powinno finansować sportu zawodowego i wielu innych rzeczy. Po pierwsze dlatego, że są to przedsięwzięcia komercyjne a więc to prywatny inwestor powinien na taki klub pieniądze wyłożyć a później go zapełnić. Gdyby ktoś widział taką szansę - klub by powstał. Są ludzie z kasą, masz pomysł, plan, uderzaj do nich, jeśli uznają, że da się na tym zarobić dadzą kasę. Moda na to jest ostatnio np. w IT. Dlaczego by nie w rozrywce skoro ty jesteś pewny, że interes wypali, wystarczy przekonać odpowiednią osobę z gotówką zamiast osoby na forum. Po drugie dlatego, że instytucje publiczne robią to źle i bardzo drogo. Sam piszesz, że w Nemo kicha, narzekasz, że słabi zawodnicy wzięli się za rozkręcanie imprez w mieści. OK, miasto stawia nowy klub. Myślisz, że kto przejmie w nim "władzę"? No tak, te same osoby i znów będziesz narzekać a miasto będzie dopłacać do kolejnego interesu. Miasto może stworzyć warunki: zaoferować teren na sprzedaż, taki żeby właścicel za 3 lata nie usłyszał, że mieszkańcy bloku obok jęczą o hałas. Może zaoferować jakieś preferencyjne warunki podatkowe na czas rozruchu. Ale nie inwestować w takie rzeczy. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
Chodzi kto jeszcze po 3go Maja i Sobieskiego? Bo właśnie likwiduje się kilka następnych sklepów i będzie pustynia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
Fakt policja chodzi ale nie kupuje.
|
|
|
![]()
|
|
nigdy, tak jak do Ciebie, że się nie da. Twój pomysł na państwo/miasto/kulturę jest słaby, ja mam inny, uszanuj to w końcu, że każdy może mieć swoje zdanie. savalas - jak rzadko muszę się zgodzić z olo. Miasto pod żadnym pozorem nie powinno się angażowa ć finansowo w takie inicjatywy bo nie temu ono służy, tak samo jak nie powinno finansować sportu zawodowego i wielu innych rzeczy. Po pierwsze dlatego, że są to przedsięwzięcia komercyjne a więc to prywatny inwestor powinien na taki klub pieniądze wyłożyć a później go zapełnić. Gdyby ktoś widział taką szansę - klub by powstał. Są ludzie z kasą, masz pomysł, plan, uderzaj do nich, jeśli uznają, że da się na tym zarobić dadzą kasę. Moda na to jest ostatnio np. w IT. Dlaczego by nie w rozrywce skoro ty jesteś pewny, że interes wypali, wystarczy przekonać odpowiednią osobę z gotówką zamiast osoby na forum. Po drugie dlatego, że instytucje publiczne robią to źle i bardzo drogo. Sam piszesz, że w Nemo kicha, narzekasz, że słabi zawodnicy wzięli się za rozkręcanie imprez w mieści. OK, miasto stawia nowy klub. Myślisz, że kto przejmie w nim "władzę"? No tak, te same osoby i znów będziesz narzekać a miasto będzie dopłacać do kolejnego interesu. Miasto może stworzyć warunki: zaoferować teren na sprzedaż, taki żeby właścicel za 3 lata nie usłyszał, że mieszkańcy bloku obok jęczą o hałas. Może zaoferować jakieś preferencyjne warunki podatkowe na czas rozruchu. Ale nie inwestować w takie rzeczy. ale mnie o to chodzi głównie, o warunki. Niski czynsz, jak robi to np. sąsiednie miasto i ich akcja: Lokal na kulturę. Nie musi samo miasto otwierać klubu przecież. Ale jak chce mieć miasto ogarnięte kulturalnie centrum, to niech właśnie ono wyjdzie z ułatwieniami. Kiedyś wystartowałem do naszego kochanego miasta z pomysłem, to część z niego bezczelnie ukradli, zamiast pomóc. Ja odkąd przestałem działać w naszym mieście to tylko zyskałem, bo tutaj określona sitwa nie da zrobić nic porządnego. |
|
|
![]()
|
|
nigdy, tak jak do Ciebie, że się nie da. Twój pomysł na państwo/miasto/kulturę jest słaby, ja mam inny, uszanuj to w końcu, że każdy może mieć swoje zdanie. savalas - jak rzadko muszę się zgodzić z olo. Miasto pod żadnym pozorem nie powinno się angażowa ć finansowo w takie inicjatywy bo nie temu ono służy, tak samo jak nie powinno finansować sportu zawodowego i wielu innych rzeczy. Po pierwsze dlatego, że są to przedsięwzięcia komercyjne a więc to prywatny inwestor powinien na taki klub pieniądze wyłożyć a później go zapełnić. Gdyby ktoś widział taką szansę - klub by powstał. Są ludzie z kasą, masz pomysł, plan, uderzaj do nich, jeśli uznają, że da się na tym zarobić dadzą kasę. Moda na to jest ostatnio np. w IT. Dlaczego by nie w rozrywce skoro ty jesteś pewny, że interes wypali, wystarczy przekonać odpowiednią osobę z gotówką zamiast osoby na forum. Po drugie dlatego, że instytucje publiczne robią to źle i bardzo drogo. Sam piszesz, że w Nemo kicha, narzekasz, że słabi zawodnicy wzięli się za rozkręcanie imprez w mieści. OK, miasto stawia nowy klub. Myślisz, że kto przejmie w nim "władzę"? No tak, te same osoby i znów będziesz narzekać a miasto będzie dopłacać do kolejnego interesu. Miasto może stworzyć warunki: zaoferować teren na sprzedaż, taki żeby właścicel za 3 lata nie usłyszał, że mieszkańcy bloku obok jęczą o hałas. Może zaoferować jakieś preferencyjne warunki podatkowe na czas rozruchu. Ale nie inwestować w takie rzeczy. ale mnie o to chodzi głównie, o warunki. Niski czynsz, jak robi to np. sąsiednie miasto i ich akcja: Lokal na kulturę. Nie musi samo miasto otwierać klubu przecież. Ale jak chce mieć miasto ogarnięte kulturalnie centrum, to niech właśnie ono wyjdzie z ułatwieniami. Kiedyś wystartowałem do naszego kochanego miasta z pomysłem, to część z niego bezczelnie ukradli, zamiast pomóc. Ja odkąd przestałem działać w naszym mieście to tylko zyskałem, bo tutaj określona sitwa nie da zrobić nic porządnego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sosnowiec, być może dzięki temu takie lokale jak 2doors nie będą miały racji bytu, a powstanie coś na poziomie
Ten post edytował savalas sob, 02 sty 2016 - 22:01 |
|
|
![]()
|
|
Sosnowiec, być może dzięki temu takie lokale jak 2doors nie będą miały racji bytu, a powstanie coś na poziomie Klub muzyczny bez alkoholu, rozbawiłeś mnie do łez... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ty masz chłopie coś z głową i w dodatku nie umiesz czytać. Kończę tą dyskusję, na szczęście to nie ja ślęczę na gównianych koncertach w tym regionie.
|
|
|
![]()
|
|
Ty masz chłopie coś z głową i w dodatku nie umiesz czytać. Kończę tą dyskusję, na szczęście to nie ja ślęczę na gównianych koncertach w tym regionie. Ja mam coś z głową, czy radni w Sosnowcu kultura bez alkoholu Masz rację, zakończ, bo się zapętliłeś. I jeżeli dla Ciebie gówniane są koncerty, które dzięki mej skromnej osobie miały i będą miały miejsce w Golonogu jak Farben Lehre, czy styczniowe Smalca z Żabkami, lutowe Analogsów a później w marcu Offensywy to czego oczekujesz? Może to nie jest światowa czołówka, ale kiedy w Gołonogu zagrał jakikolwiek zespół rockowy, choćby z najniższej półki? Ja przynajmniej coś robię, żeby się się ruszyło na bazie tego co mamy, a ty co robisz poza narzekaniem, że kiedyś było lepiej? Ten post edytował olo pon, 04 sty 2016 - 02:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Dąbrowa Górnicza: samorząd planuje zrewitalizować teren po dawnej fabryce obrabiarek.
Do rewitalizacji terenu dawnej fabryki obrabiarek przymierza się samorząd Dąbrowy Górniczej, który opracował projekt "Fabryka pełna życia". Kompleks znajduje się w ścisłym centrum miasta. Samorząd chce stworzyć tętniącą życiem wizytówkę miasta. Projekt "Fabryka pełna życia" obejmuje dawną Dąbrowską Fabrykę Obrabiarek "Defum" (ok. 4 ha) oraz tereny przylegające. Kompleks położony jest w centrum Dąbrowy Górniczej pomiędzy Pałacem Kultury Zagłębia a terenami kolejowymi. Najważniejszy krok ku rewitalizacji tego terenu podjęto w grudniu ub.r., kiedy prezydent Dąbrowy Górniczej podpisał akt notarialny na podstawie, którego miasto stało się właścicielem terenów po dawnej fabryce. - Teren, który do tej pory był niedostępny dla mieszkańców ma szansę stać się nową wizytówką miasta, miejscem tętniącym życiem. Zanim jednak do tego dojdzie, zapytamy o zdanie mieszkańców, przedstawicieli organizacji pozarządowych czy przedsiębiorców - powiedział pełnomocnik prezydenta miasta Marcin Bazylak z Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Dąbrowa Górnicza, jak mówił, podobnie jak wiele innych miast wyrastających wokół przemysłu, nie ma wyraźnego centrum miasta, które służyłoby za miejsce spotkań mieszkańców, a rewitalizacja może to zmienić. - Teren po dawnej fabryce może być doskonałym miejscem nie tylko do spędzania wolnego czasu, ale także miejscem rozwoju przedsiębiorczości, czy prowadzenia organizacji pozarządowych - ocenił. Samorząd, jak dodał Bazylak, zamierza też zaplanować przestrzeń wokół dawnej fabryki "łącznie z przywróceniem funkcji pasażerskich dla stacji kolejowej". - Celem jest stworzenie przyjaznej dla mieszkańców przestrzeni wolnej od ruchu samochodowego - zagospodarowanej zielenią, przestrzeni z niską zabudową przeznaczoną pod gastronomię, biura dla osób wykonujących wolne zawody, miejsce pod małe zakłady rzemieślnicze dla krawców, szewców, kuśnierzy czy zegarmistrzów. Obszar, gdzie będzie również dużo miejsca do odpoczynku - dodał pełnomocnik. W założeniach, które zostaną poddane dyskusji, zaproponowano m.in. uruchomienie akademika z hostelem, galerii handlowej (bez sklepów wielkopowierzchniowych), różnych pracowni usług rzemieślniczych, centrum obywatelskiego z inkubatorem społecznej przedsiębiorczości, klubu muzycznego, parkingu wielopoziomowego, czy galerii sztuki i domu aukcyjnego. Proponuje się również zagospodarowanie jednej z istniejących hal fabrycznych na różne miejskie inicjatywy. W zależności od potrzeb mogłoby w niej powstać: lodowisko, ścianka wspinaczkowa, kino plenerowe, scena koncertowa. Dotąd przeprowadzono wstępną inwentaryzację architektoniczną, są opinie i ekspertyzy techniczne, odbyło się też spotkanie z ekspertami, w tym m.in. urbanistami. Bazylak poinformował, że gmina będzie współtworzyć koncepcję wykorzystując doświadczenia w partycypacji z mieszkańcami oraz lokalnymi przedsiębiorcami (m.in. we współpracy z Cechem Rzemiosł Różnych, Zagłębiowską Izbą Gospodarczą), a także "przy współpracy z socjologami badającymi życie miast". "Po części definiującej potrzeby, planujemy międzynarodowe warsztaty dla studentów architektury, od których oczekujemy pomysłów na projekty wizualne dla tego terenu. Wszystkie te działania stanowiłyby bazę do opracowania koncepcji zagospodarowania oraz wypracowania z mieszkańcami programu dla centrum miasta" - dodał. Projekt ma wziąć udział w II etapie konkursu dotacji skierowanego do jednostek samorządu terytorialnego "Modelowa Rewitalizacja Miast" (Ministerstwo Rozwoju). W 2015 r., spośród 240 przedsięwzięć, do drugiego etapu wybrano 57, w tym te z Dąbrowy Górniczej. W II etapie, dofinansowanie ma otrzymać nie więcej niż 20 najlepiej ocenionych projektów. Historia zakładu sięga lat 70. XIX wieku. Został założony na bazie warsztatu kowalsko–ślusarskiego a następnie wykupiony przez Emila Skodę z Pilzna (twórcę marki znanej obecnie na całym świecie). Pod jego zarządem zakład działał pod nazwą "Dąbrowska Fabryka Maszyn E. Skoda". Następnie fabryką zainteresowali się przemysłowcy działający na terenie Sosnowca - Wilhelm Fitzner i Konrad Gamper. W 1897 r. przekształcili ją w "Towarzystwo Akcyjne Zakładów Kotlarskich i Mechanicznych Fitzner i Gamper". Dąbrowski i Sosnowiecki zakład Fitznera i Gampera produkowały kotły parowe (m.in. na zamówienie dworu cesarskiego w Petersburgu). Zakład zajmował się też budową wieży wyciągowych dla kopalń, maszyn dla cukrowni, papierni, gorzelni i fabryk chemicznych. Pomieszczenia fabryczne były dość przestronne i wyposażone w wentylację oraz oświetlenie elektryczne, co nie było dość częste na początku XX wieku. Do dzisiaj zachowały się unikatowe hale fabryczne z elementami dekoracji eklektycznych i secesyjnych. W 1949 r. zakład został upaństwowiony, przyjmując nazwę Śląsko-Dąbrowskiej Fabryki Urządzeń Mechanicznych, a od 1959 r. Dąbrowskiej Fabryki Obrabiarek "Defum". W 1970 r. włączono ją do Kombinatu Obrabiarek Ciężkich "PONAR-PORUM". Ostatni zakład, jak poinformował Bazylak, wykreślono z rejestru w 2015 roku. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@Matidg po co wklejasz tą informację jeszcze raz?, już dawno o tym wiemy i właśnie dyskutujemy
|
|
|
![]()
|
|
Gratuluję tych krawców,kuśnierzy,szewców i zegarmistrzów to naprawdę wspaniały pomysł.Trzeba się tylko pospieszyć żeby nie wymarli.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Ty masz chłopie coś z głową i w dodatku nie umiesz czytać. Kończę tą dyskusję, na szczęście to nie ja ślęczę na gównianych koncertach w tym regionie. Ja mam coś z głową, czy radni w Sosnowcu kultura bez alkoholu Masz rację, zakończ, bo się zapętliłeś. I jeżeli dla Ciebie gówniane są koncerty, które dzięki mej skromnej osobie miały i będą miały miejsce w Golonogu jak Farben Lehre, czy styczniowe Smalca z Żabkami, lutowe Analogsów a później w marcu Offensywy to czego oczekujesz? Może to nie jest światowa czołówka, ale kiedy w Gołonogu zagrał jakikolwiek zespół rockowy, choćby z najniższej półki? Ja przynajmniej coś robię, żeby się się ruszyło na bazie tego co mamy, a ty co robisz poza narzekaniem, że kiedyś było lepiej? Taka refleksja mnie naszła wracając jeszcze do tego tematu i faktu, że savalasowi zarzucano w tym wątku, że w DG nie zapełni sali. Akurat mieszkam tuż przy jednym z dąbrowskich lokali z żywą muzyką, właśnie jest jakiś koncert i zwykle jak są to ja sobie mogę posłuchać gratis ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 00:48 |