![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
kolejne dzisiaj dobre info dla miasta
QUOTE([img) http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
Nowoczesna siedziba powstanie na stulecie Miejskiej Biblioteki Publicznej PiĄtek, 28 paĹşdziernika 2005r. DziŚ budynek byŁego UrzĘdu Miejskiego przy ul. KoŚciuszki 25 przejmie firma „ŚlĄsk”, ktÓra wygraŁa przetarg na adaptacje tego obiektu dla potrzeb Miejskiej Biblioteki Publicznej. Wreszcie, po kilkumiesiĘcznym opÓĹşnieniu, prace remontowe i budowlane bĘdĄ mogŁy ruszyĆ peŁnĄ parĄ. Ostatnie szczegÓŁy Magistrat podpisaŁ juŻ umowĘw sprawie adaptacji obiektu z wykonawcĄ, a kilka dni temu do powiatowego inspektora nadzoru budowlanego wpŁynĄŁ wniosek o wydanie pozwolenia na rozpoczĘcie przebudowy. Wczoraj PrzedsiĘbiorstwo Budownictwa OgÓlnego i UsŁug Technicznych „ŚlĄsk” sp. z o. o. miaŁo przedstawiĆ szczegÓŁowy harmonogram finansowo-rzeczowy tego przedsiĘwziĘcia. Nie obyŁo siĘtakŻe bez wizji lokalnej w przeznaczonej do remontu byŁej siedzibie UrzĘdu Miejskiego, w ktÓrej wziĘli udziaŁ m.in. przedstawiciele lokalnych wŁadz oraz Miejskiej Biblioteki Publicznej. — Wybrana przez nas oferta tym razem nie zawieraŁa juŻ Żadnych bŁĘdÓw. Nikt nie protestowaŁ, nie zŁoŻyŁ takŻe odwoŁania i dziĘki temu sprawa dobiegŁa do koĹca. Przekazujemy plac budowy i prace adaptacyjne mogĄ siĘrozpoczĄĆ — mÓwi Arkadiusz Żurawski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM. CaŁoŚĆ ma byĆ gotowa w przyszŁym roku, a jeŚli pozwoli na to aura, czĘŚĆ przebudowy elewacji zewnĘtrznej zostanie wykonana zanim spadnie pierwszy Śnieg. — Budynek bĘdzie remontowany gŁÓwnie wewnĄtrz, wiĘc prace mogĄ trwaĆ nawet w okresie zimowym. Nowa elewacja zewnĘtrzna jest ostatnim elementem i moŻe zostaĆ wykonana pÓĹşniej. ZakoĹczenie inwestycji planujemy na wrzesieĹ, paĹşdziernik przyszŁego roku — deklaruje Marian NierychŁy, wiceprezydent DĄbrowy GÓrniczej. Winne przetargi i odwoŁania Przetarg na przebudowĘbyŁego UrzĘdu Miejskiego miaŁ zostaĆ rozstrzygniĘty juŻ 17 marca. Niestety, protesty firm, ktÓre stanĘŁy do przetargu sprawiŁy, Że zostaŁ uniewaŻniony. Zleceniem o poczĄtkowej wartoŚci okoŁo 6,5 mln zŁ zainteresowanych byŁo aŻ 19 oferentÓw. Gdyby udaŁo siĘwÓwczas wyŁoniĆ wykonawcĘprac, nowa siedziba byŁaby gotowa jeszcze w tym roku. Firma „ŚlĄsk”, ktÓra po uwzglĘdnieniu odwoŁania miaŁa zostaĆ wybrana z wolnej rĘki na nowego wykonawcĘprac, mimo to zdecydowaŁa siĘna zŁoŻenie protestu. — Jej oferta rÓŻniŁa siĘod wskazanego wczeŚniej wykonawcy tylko o 30 tysiĘcy zŁotych, przy oŚmiu milionach deklarowanych za wykonawstwo prac. Firma postanowiŁa jednak dochodziĆ swoich praw, a sĄd arbitraŻowy wobec wieloznacznej interpretacji przepisÓw uniewaŻniŁ caŁe postĘpowanie — wyjaŚnia naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM. Dopiero ostatnie postĘpowanie przetargowe we wrzeŚniu przebiegŁo bez komplikacji i spÓŁka „ŚlĄsk” formalnie wybrana zostaŁa na wykonawcĘprac. Z korzyŚciĄ dla wszystkich Zadowolenia ze szczĘŚliwego koĹca nie kryjĄ bibliotekarze, ktÓrzy w nowej siedzibie bĘdĄ mieli znacznie lepsze warunki pracy. W ciasnych pomieszczeniach PaŁacu Kultury ZagŁĘbia i porozrzucanych po caŁym mieŚcie filiach trzeba pomieŚciĆ aŻ 600 tys. woluminÓw. — W nowej siedzibie znajdĄ siĘzbiory z trzech naszych obiektÓw, ktÓre dziŚ sĄ w rÓŻnych czĘŚciach miasta. Przeniesione zostanĄ wszystkie pozycje z biblioteki gŁÓwnej w PaŁacu Kultury ZagŁĘbia oraz z dziaŁu zbiorÓw specjalnych. Znajdzie tutaj takŻe swoje miejsce administracja i dyrekcja. Czytelnicy bĘdĄ mogli skorzystaĆ z wielu nowych usŁug. JesteŚmy zadowoleni z rozpoczĘcia remontu, bo skoĹczy siĘdla nas okres niepewnoŚci. Adaptacja nowej siedziby jest o tyle waŻna, Że zbiegnie siĘw przyszŁym roku ze stuleciem MBP i mam nadziejĘ, Że z okazji obchodÓw bĘdziemy mogli juŻ w nowym miejscu przygotowaĆ coŚ ciekawego dla czytelnikÓw — podkreŚla Dorota Kowalczyk, p. o. dyrektora Miejskiej Biblioteki Publicznej w DĄbrowie GÓrniczej. WiĘksza oferta dla czytelnikÓw Miejska Biblioteka Publiczna planuje wprowadzenie wielu atrakcyjnych nowoŚci. ZnajdĄ siĘwŚrÓd nich m.in. czytelnia multimedialna, osobna czytelnia prasy oraz Centrum Informacji Europejskiej. CzĘŚĆ dziaŁÓw zostanie znacznie poszerzonych, jak choĆby DziaŁ Wiedzy o Regionie, a bĘdzie teŻ moŻna eksponowaĆ zdecydowanie wiĘcej pozycji z DziaŁu KsiĄŻki Dawnej, gdzie pojawiĄ siĘcenne zbiory z prywatnych kolekcji. Powstanie takŻe unowoczeŚniony DziaŁ Bibliograficzno-Informacyjny. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni szkoda ze jak zwykle nie mamy ani zdjecia planow czy jakiegos renderu. Dziennikarze DZ jak zawsze o to nie zadbali a wladze tym bardziej jak zwykle nie chca nic ujawnic na www miasta |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
no i zaczeli :) dzisiaj stawiaja ogrodzenie wokol budynku
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Narazie przez misiąc postawili tylko ogrodzenie i to nie dookoła. Tablica informacyjna takze jest. Ale robót...ani robotnikow nie widze ...niestety...
Ten post edytował kwintosz sob, 30 wrz 2006 - 00:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może w środku coś robią, a elewację i najbliższym otoczeniem się zajmą jak się ociepli.
Ten post edytował kwintosz sob, 30 wrz 2006 - 00:06 |
|
|
![]()
|
|
otwarcie biblioteki planowane jest na koniec wrzesnia. Ciekawe jak tam postepy w srodku, widac przez okna ze cos jednak robia
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE([IMG) http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/IMG]]
Do uruchomienia nowoczesnej biblioteki pozostało ponad pół roku dziś Prace adaptacyjne dawnej siedziby dąbrowskiego magistratu przy ulicy Kościuszki na siedzibę Miejskiej Biblioteki Publicznej nabrały tempa. Dokuczliwa zima trochę powstrzymała roboty na zewnątrz budynku, związane choćby z wykonaniem elewacji. Teraz generalny wykonawca budowy rozpocznie montowanie konstrukcji zewnętrznych. Z windą i klimatyzacją W koncepcji projektantów siedziba biblioteki została pomyślana jako nowoczesny budynek o ścianach z metalu i szkła w kolorze butelkowej zieleni. Zmieni się nie tylko fasada budynku. Na razie efekt można zobaczyć jedynie na projekcie. Prace adaptacyjne powinny się zakończyć 22 lipca. Obecnie w budynku prowadzone są prace związane z przygotowaniem instalacji centralnego ogrzewania. - Chcemy, żeby pomieszczenia były klimatyzowane - wyjaśnił Bronisław Miciński, inspektor nadzoru budowlanego dąbrowskiego magistratu. - Wszystkie miejsca w bibliotece będą dostępne dla osób niepełnosprawnych. Będzie podjazd oraz cały system wind, czyli winda dla niepełnosprawnych, winda ogólnodostępna dla wszystkich czytelników, winda towarowa oraz podnośnik schodowy do czytelni multimedialnej. W siedzibie biblioteki znajdą się działy dotychczas rozproszone po mieście. Na parterze będzie się mieścił Dział Zbiorów Specjalnych (120 tysięcy woluminów oraz 6,5 tysięcy kaset i płyt CD), wypożyczalnia dla dorosłych, wypożyczalnia dla dzieci, Dział Regionalny, Dział Książki Dawnej z kolekcjami oraz czytelnie. Dyrekcja biblioteki planuje uruchomienie kilku czytelni. W czytelni książek i pracy znajdzie się 40 miejsc. W czytelni multimedialnej będzie 10 miejsc. Na piętrze natomiast będzie Dział Książki Obcojęzycznej i Centrum Wiedzy o Europie. - Najważniejsze, że wszystkie agendy dotychczas rozrzucone po mieście znajdą się w jednym budynku. Do biblioteki będzie mogła przyjść cała rodzina. Rodzice z dziećmi albo dziadkowie z wnukami i każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Mamy nadzieję, że czytelnia multimedialna przyciągnie młodzież. Przewidujemy, że dziennie do całego budynku będą mogło przyjść 1000 osób. Chcemy połączyć bibliotekę w jedną elektroniczną sieć z 18 jej oddziałami - wypowiada się Dorota Kowalczyk, pełniąca obowiązki dyrektora biblioteki. Pozostanie wyposażenie Po zakończeniu prac budowlanych pozostanie sprawa aranżacji wnętrz, wyposażenia biblioteki i przeniesienia księgozbiorów. Będzie się to wiązało ze znacznymi kosztami. - Pieniądze na wyposażenie siedziby, czyli komputery, meble oraz monitoring jeszcze nie zostały oszacowane. Ma powstać koncepcja aranżacji wnętrz i według niej dopiero będziemy wiedzieć, ile na to wydatkujemy. Musimy te pieniądze pozyskać jeszcze w tym roku - mówi Marian Nierychły, wiceprezydent miasta. Władze miasta planują otwarcie biblioteki dla czytelników pod koniec września tego roku i pełne są daleko idącego optymizmu. - Do pełni szczęścia brakuje nam jeszcze nowoczesnego sprzętu do komputerowej obsługi użytkowników. Przy współpracy biblioteki z Urzędem Miejskim staramy się o dotację na zakup kosztującego około 700 tysięcy złotych systemu "Sowa 2" wraz z komputerami. Bez względu jednak na ocenę wniosku o dotację, bibliotekę na pewno otworzymy pod koniec września - zapowiada prezydent Jerzy Talkowski. Spore koszty Prace budowlane, które mają przystosować budynek po magistracie na bibliotekę pochłoną około 9, 3 mln złotych. Pieniądze pochodzą z budżetu gminy oraz z kredytu Wiadomo ze DZ nigdy nam zadnego projektu nie pokaze. Jesli jestescie ciekawi to moge go zeskanowac bo znalazl sie w Fakcie (ktorego posiadaczem zostalem wyjatkowo i przypadkowo ![]() Na tej wizualizacji wyglada to naprawde paskudnie. Normalny bezladny kloc jak za PRLu. Na wizualizacji zamiast tego metalu i zielonego szkla wszystko jest brazowe. Mam nadzieje ze ta wizualka jest skopana (do tego mala) i naprawde elewacja bedzie z bardzo dobrych materialow i zaprezentuje sie w rzeczywistosci jednak dobrze. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak mozesz to zamiesc 8) ale jestem pewien ze na pazdziernik nie zdązą :!:
Budynek jest cały rozwalony , jak po kataklizmie. Co dopiero budowa ścian , elewacji zewnętrznej, wykonczenia. Wydaje mi sie ze dopiero po Nowym Roku 8) Talowi nie uda sie go oddac do użytku przed wyboprami samorzadowymi, no chyba ze otworzy go Awansem wczesniej 8) ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
no strasznie male zaawansowanie tych prac. Ta firma budowlana strasznie zwlekala z rozpoczeciem prac wiec nie ma sie co dziwic.
Do tego dzisiaj maja byc glosowane zmiany w budzecie w tym dodatkowe pieniadze na biblioteke: „Przebudowa budynku przy ul.Kościuszki 25 na Miejską Bibliotekę Publiczną.” KREDYT + 1.000.000 BUDŻET + 500.000 Po zdemontowaniu okładzin ściennych i sufitowych, została odsłonięta istniejąca konstrukcja żelbetowa (słupy, belki, wieńce). W związku z zaistniałą koniecznością wykonania robót dodatkowych polegających na naprawie istniejących ubytków belek żelbetowych wewnętrznych i zewnętrznych materiałami naprawczymi, koniecznym jest wprowadzenie do planu budżetowego dodatkowych środków finansowych niezbędnych do wykonania przedmiotowych prac. to teraz dopiero je zdemontowali :?: ![]() Zobaczcie jakie cyrki sa z budzeetem miasta - dzisiaj na sesji masa zmian - chyba z polowa inwestycji przesunieta na lata nastepne -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
:)+--> QUOTE(:)) Zobaczcie jakie cyrki sa z budzeetem miasta - dzisiaj na sesji masa zmian - chyba z polowa inwestycji przesunieta na lata nastepne[/quote]
Sa (chyba) dwie mozliwosci ![]() 1. Talkowski odpuszcza sobie wybory (zmeczyl sie chlop przez 4 lata) i pozwoli nastepcy zajac sie inwestycjami. 2. Talkowski jest pewny reelekcji i musi miec cos do roboty przez kolejne lata. |
|
|
![]()
|
|
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
@: ): śliczna będzie :twisted:
|
|
|
![]()
|
|
Na tym projekcie/wizualizacji wygląda tragicznie :!: ale jestem przekonany ze w rzeczywistości bedzie troche lepiej i elewacja bedzie miała nowoczesny wygląd.
Orientuje sie ktoś z Was ile środków całkowicie pochłonie ten remont :?: Bo pamietam ze wstępnie miało być około 4-5 milinów, pozniej chyba 8 :shock: a teraz co chwile słychac o zmianach w budzecie i przenoszeniu pieniedzy na remont MBP z innych palnowanych inwestycji. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ejj
![]() ![]() ![]() Wiem, głupio wyszło, ale nic więcej nie jestem w stanie napisać :roll: Niech ktoś luknie i opisze :wink: Może zdjęcie zrobie jak się uda :) |
|
|
![]()
|
|
również zauważyłem , od strony parku , wyłozony jest już znaczny kawalek ściany, i mile sie zaskoczyłem , bo niewygląda to żle :!: 8)
gorzej z terminami , gdyz z pewnością nie uda sie oddac tego Talowi przed wyborami , no chyba że przetnie wstęge wczesniej , przed zakończeniem remontu ![]() Juz pomijając zasadnosc tej inwestycji i spraw związanych 3 lata temu z Politechnika , budynek ten bedzie ładny , nowoczesny i "centrotwórczy" Ale ciekawi mnie teraz sprawa z pomieszczeniami po Bibliotece w PKZ , co tam bedzie ?? czy tam niemogłaby byc ta cała scena MOPT zamiast w kinie :?: |
|
|
![]()
|
|
tez sie dziwie ze dla MOPT nie znajdzie sie miejsca w PKZ i trzeba bylo zlikwidowac nam kino
![]() Nawet jak ukoncza jakims cudem w czasie to przeniesienie biblioteki troche potrwa. A smiesznie wygladaloby uroczyste otwarcie pustego budynku. Czytalem kiedys ze do PKZ ma byc przeniesiona Biblioteka Pedagogiczna z Redenu - chyba dobry pomysl :) -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Ja tam coś słyszałem ze w PKZ ma powstać mini hotel. Ale to tylko nieoficjalne plany.
A co do biblioteki to jestem przekonany ze termin nie zostanie dotrzymany. Zakres robót okazał się o wiele większy. Z tego powodu RM miała przekazać dodatkową kasę, ale radni zastrajkowali. Pewnie ten fakt także zwiększy opóźnienia w realizacji inwestycji. |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(pozdrawiam) Ja tam coś słyszałem ze w PKZ ma powstać mini hotel. Ale to tylko nieoficjalne plany.
Mam nadzieje ze to plotka, bo pomysł troche poroniony :shock: |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(klocek) QUOTE(pozdrawiam) Ja tam coś słyszałem ze w PKZ ma powstać mini hotel. Ale to tylko nieoficjalne plany.
Mam nadzieje ze to plotka, bo pomysł troche poroniony :shock: tez tak kiedys slyszalem. Pomysl bzdurny jak malo ktory. Mial to chyba byc hotel glownie dla uczestnikow roznych wystepow w PKZ czy wykonawcow ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Dziś się przyjrzałem trochę temu co robią na budynku - wygląda na to, że się sprężają. Nie widziałem ile było wcześniej ale skoro klocek pisał 4 dni temu, że jest trochę od strony parku to powiem, że dziś już jest nawet sporo obłożone od strony kościuszki.
Z tym, że mi się to tak średnio podoba - zapowiada się oczywiście o wiele lepiej niż na tym obrazku z Faktu ale ta zieleń jest jakaś nijaka. Być może na całości lepiej to będzie wyglądać ale ja raczej bym dał taką ciemno-butelkową zieleń jeśli zieleń już musi być. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Faktycznie - narazie wygląda to nijak. Może kiedy zrobią całość, to efekt końcowy będzie lepszy. Dobrze, że w ogóle się za to wzięli, bo jeszcze by troche postało i by się rozleciało, tak jak to stare kino niedawno. Niestety nie miałem cyfraka ze sobą, więc fotek nie będzie :twisted:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20 |