![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a jakbys tomek ocenil sytuacje, gdy radni w czerwcu i lipcu tego roku bojkotwoali sesje?? przez co nie mozna bylo podjac uchwal
ja wiem - ze a) olszowka dopuscil sie (ponoc) szantazu B ) talkowski chcial przeglosowac pakiet ustaw zamiast jedna po drugiej itp ale olewanie sobie sesji rady miasta uwazam za duzy nietakt i brak odppowiedzialnosci z waszej strony - ciekawe co by bylo, gdyby pieniazki na osrodek opiekunczo wychowawczy jednak nie byly dostepne w rezerwie budzetowej (o czym oczywiscie nie wiedzieliscie), a Wy byscie sobie za kazdym razem nie przychodzili... ta sama sytuacja dotyczyla m in dotacji i decyzji remontu wiaduktu na jamkach (ciekawe, czy musialo by dojsc do tragedii byscie wkoncu przestali zachowywac sie jak dzieci) , czy przeznaczenia pieniedzy na finansowanie tworzenia projektow pod fundusze UE. Kabaret i opere mydlana mozecie sobie zgrywac, ale nie na sesjach rady - a juz napewno zachowanie Talkowskiego i Wasze do niczego konstruktywnego nie prowadzilo! PS Mick - jakbys przy okazji sie pytal jak zachowal sie wtedy Kocma (bo o niego sie ostatnio pytales) to on wtedy byl na wczasach. Ten post edytował Hator wto, 07 lis 2006 - 13:17 -------------------- |
|
|
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Hator,
żeby ocenić tą sytuację trzeba sięgnąć głębiej do konfliktu Rada - Talkowski, spróbuje pokusić się o jego krótką ocenę, Talkowski jest człowiekiem nie znoszącym żadnej krytyki, nie znajdziesz wśród jego współpracownikóe ani jednej osoby, która odważy się polemizować z Talkowskim, po prostu wszystkie takie osoby wyleciały na zbity pysk. Tak, więc aby wpłynąć na decyzję Talkowskiego trzeba albo się zniżyć do poziomu pochlebcy, który "podsuwa" swojemu szefowi rozwiązania, albo... albo zadziałac z pozycji siły, ponieważ Talkowski, będąc zagrożony i przestraszony - ulega. Obraz ten jeszcze zaciemniają najbliżsi współpracownicy Talkowskiego. Według mnie Talkowski nie do końca rozumie to co sie wokół niego dzieje i to czy czuje się "zagrożony" w dużej mierze zależy od podszeptów najbliższych zauszników, którzy, tak na marginesie, zmieniali się kilkakrotnie w trakcie kadencji. Prezydent miasta mający legitymację pochodzącą z wyborów powszechnych ma bardzo silną pozycję, w praktyce znacznie większą niz rada, nie zmienia to jednak faktu, iż formalnie to rada, która jest ciałem kolegialnym jest organem nadrzędnym: uchwałodawczym oraz kontrolnym i zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym Prezydent winien wykonywać uchwały Rady oraz poddać się jej kontroli. Od samego początku większość w radzie próbowała się "ułożyć' z prezydentem, w zasadzie jedynym warunkiem była "racjonalizacja" jego decyzji, ale Talkowski czuł się mocny, a jego zausznicy woleli nie mieć "konkurencji" w dostępie do Talkowskiego... Tak, więc na stronę Talkowskiego przechodzili tylko ci radni, którzy zdecydowali się za profity dla siebie lub swoich rodzin usłużnie i bezkrytycznie stać po stronie Talkowskiego. Pozostali radni, w tym ja przyjęli na siebie rolę opozycji... Tylko, że Talkowski nie przejmował się zbytnio prawem, niewygodnych dla siebie uchwał nie wykonywał, odmawiał prawa do niektórych kontroli i rządził jak udzielny kacyk na włościach. Wszyscy, którzy starali się egzekwować prawo lub go krytykować stawali się "wrogami publicznymi". Zresztą takim "wrogiem publicznym" była Rada Miejska. Talkowski na około opowiadał, ile on to nie chce zrobić, tylko Ci radni mu nie pozwalają... Tymczasem przez większą część kadencji rada klepała mu wszystko co chciał, bo ponad połowa radnych była na jego usługach. Opinia publiczna i media też "stały" długo po jego stronie, bo "rozbijał układy", ale nikt nie zauważał, że "układy" zamiast być rozbijane narastały do patologicznych rozmiarów. Organy kontroli (wojewoda, RIO, prokuratura) też nie były zainteresowane egzekwowaniem przepisów wobec urzędującego prezydenta, czyż nie lepiej się "ściga" tych, którzy już odeszli i nie mogą się bronić??? Ale nieuchronnie zbliżały się wybory i... wśroód radnych znajdowało się coraz więcej "odważnych". No i kiedyś masa krytyczna została osiągnięta. Talkowski z Olszówką w wulgarny sposób "namawiali" radę nadzorczą SKR-u do odwołania prezesa SKR, który śmiał krytykować i głosować przeciwko Talkowskiemu, w zamian oferując duuużo zleceń bez przetargów. Nikt dziś nie pamięta, że rok albo 2 lata wcześniej Talkowski próbował już doprowadzić SKR do porządku nakazująć dąbrowskim firmom odebranie mu podzleceń. Wtedy oprócz mnie, Orpycha, Woźniczki, Koćmy i Zaguły jakoś nikt nie protestował... Wracając do momentu krytycznego: dziwisz się, że rada tak zareagowała? Rada mogła ulec, godząc się z tym, że Talkowskie będzie używał wszystkich środków aby podporządkować sobie radnych, w tym szantażu wobec pracodawców, zwalniania z pracy etc etc. Tak, jak pisałem Talkowski reaguje tylko na pochlebstwa lub siłę. W tym momencie jedynym skutecznym narzedziem była demonstracja siły. W tym wszystkim nie poślednią rolę odgrywała osoba Olszówki - postaci wyjątkowo niesympatycznej z pogranicza szemranych interesów i miejskiej polityki. Olszówka "opętał" Talkowskiego i w zasadzie od dłuższego czasu to on rządzi Dąbrową. Dochodzi już do tego, że to Olszówka wydaje polecenia Talkowskiemu, a Talkowski widzi w nim swojego jedynego prawdziwego obrońcę i gwaranta wygranej w wyborach, pozwalając mu na wszystko... Dodatkowo Talkowski złożył na Radę projekt uchwały budżetowej, która obejmowała bardzo dużo zagadnień: te które były pline i niezbędne oraz te których rada nie chciała przyjąć. W związku z tym, że rada nie może dokonywać zmian w projektach uchwał budżetowych radni zażyczyli sobie, żeby wszystkie zagadnienia zostały rozbite. Dodam tu, ze do tej pory praktyką było, że na sesji stawało kilka "krótkich" uchwał zmieniających budżet. Talkowski poszedł na konfrontację: nie odwoałał ani nawet nie potępił Olszówki, ani nie rozbił uchwały zmieniającej budżet, tylko zaczął publikować kłamliwe oświadczenia. Rada wielokrotnie deklarowała, że chce przenieść pieniądze na Ośrodek i Jamki... tylo nie koniecznie chce wydawać kolejne miliony na bibliotekę czy wykup gruntów koło kopalni piasku... Potem jeszcze się okazało, że pieniądze na Ośrodek Talkowski mół sam przesunąć już 2 miesiące wcześniej... Gdyby Rada sama mogła dokonac tych zmian nie byłoby problemu... Sprawy ważne zostałyby załatwione od ręki. W jaki sposób Rada miała osiągnąć swoje, w mojej ocenie słuszne, cele??? Jeśli terroryści wezmą zakładnika i żądają od kogoś kasy za uwolnienie, to kto będzie winny śmierci zakładnika jęsli nie spełni się ich żądań?? Wg mnie w 100% terroryści. To Talkowski działał bezprawnie szantażując radę nadzorczą SKR i to on nie chciał wykonać dyspozycji Rady dot. rozbicia uchwały budżetowej, do tego dochodzi jego osobowość i brak jakiejkolwiek woli kompromisu... Wg mnie to był jeden z niewielu przykładów na odważne i godne zachowanie rady. Pamiętaj, że tą radę ja oceniam baaaardzo krytycznie. ufff to się napisałem ![]() pzdr 4 all Ten post edytował tomasz sołtysik śro, 08 lis 2006 - 09:04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
Tomek, czy w tej sytuacji (niewykonywanie uchwał przez Prezydenta) można pociągnąć p Talkowskiego do odpowiedzialności w stosunku do Gminy Dabrowa Górnicza?
Nie, żebym był mściwy ale porządek i szacunek dla prawa musi być. |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Organem, który powinien reagować na łamanie przez Prezydenta prawa jest wojewoda... ale jakoś nie reagował, Jarzębski bał się własnego cienia, a Pietrzykowski nie chciał sie mieszać...
Komisja Rewizyjna reagowała, ale nie miała żadnej mocy poza wnioskowaniem o nieudzielenie absolutorium... a post factum... to pewnie następca, kimkolwiek by nie był, nieźle się przejedzie po Talkowskim, no cgyba, że następcą Talkowskiego będzie... Talkowski ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
hehehe - no chyba nie powiesz, że budowanie urzędu przed wyborami jest zagraniem pod publikę, wszyscy wiemy, że budowanie urzędów raczej nie podoba się mieszkańcom, mimo to podjęliśmy tą decyzję, bo uważaliśmy, że CA jest Miastu potrzebne, ot taka ułańska fantazja ![]() Hator - jaką Ty Dąbrowę widzisz??? Panie Sołtysik czy w związku z zacytowaną wyżej wypowiedzią na tym forum i wydanym przez pana Przegądem Talkowskiego, mogę prosić o małe wyjaśnienie ? Jak zrozumiałem, decyzja o budowie CA, AQP i Hali Centrum była słyszna i potrzebna naszemu lokalnemu społeczeństwu i należy te inwestycje uznać za sukces, z którego jest pan zadowolony. To jak mam rozumieć tekst, ze strony 3 PT cytuję: "Były prezydent na zasiłku" J. Talkowski w czerwcu 1990 został wybrany na prezydenta. W styczniu 1991 r. usunięto go ze stanowiska. Głównymi zarzutami przeciwko niemu były autokratyczny sposób zarządzania i niegospodarność. - Chciał sam podejmować decyzje, trudno z nim współpracować. Budżet miasta zamierzał zrujnować takimi inwestycjami jak budowa ratusza i hali sportowej - mówi przewodniczący RM W. Kołodziejczyk" -------------------- |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Zibar: tekst, który cytujesz jest wypowiedzią Pana Kołodziejczyka z 1996 roku, niestety w trakcie składu popełniono błąd i nie ma o tym informacji. Ja nie podzielam poglądów Pana Kołodziejczyka w tym zakresie a tekst ten umieściłem w PT aby zobrazować charakter Talkowskiego, który 10 lat temu chciał budować urząd i halę a gdy zostały one wybudowane to uznał je za niepotrzebne.
pzdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja nie podzielam poglądów Pana Kołodziejczyka w tym zakresie a tekst ten umieściłem w PT aby zobrazować charakter Talkowskiego, który 10 lat temu chciał budować urząd i halę a gdy zostały one wybudowane to uznał je za niepotrzebne. pzdr Dziękuję za odpowiedź, choć przyznam, że mnie osobiście forma a zwłaszcza czas powstania PT wydała się niewłaściwa, zwłaszcza, że sam miał pan żal do forumowiczów, że w dyskusji wklejają cytaty z gazet i BIP odnoszące się negatywnie do pana osoby. Poza tym rodzi się wtym miejscu jeszcze jedno pytanie, czy Talkowski kwestionował zasadność budowy tych obiektów ,czy tylko sposobu ich finansowania (niestety nie mogę znaleźć materiałów dot. tego zagadnienia z poprzedniej kampanii wyborczej) -------------------- |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Zibar: uwierz, że wydanie PT nie sprawiło mi żadnej satysfakcji, zdecydowanie wolałbym, żeby w Dąbrowie prezydentem był człowiek, który nie miałby takiego "dorobku" jak Talkowski, po prostu uznałem, że moim obowiązkiem jest poinformowanie społeczeństwa co sobą reprezentuje człowiek, który zarządza naszym miastem.
A jeśli chodzi o publikacje dotyczące mojej skromnej osoby, to chyba nie odmówisz mi prawa do obrony i prezentowania moich argumentów??? Szczególnie jeśli uważam, że tekst jest kłamliwy - a kilka takich zostało tu wklejonych... pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
A jeśli chodzi o publikacje dotyczące mojej skromnej osoby, to chyba nie odmówisz mi prawa do obrony i prezentowania moich argumentów??? Szczególnie jeśli uważam, że tekst jest kłamliwy - a kilka takich zostało tu wklejonych... pozdrawiam Nie, oczywiście, że prawo do obrony nie odmawiam, tylko imho obrona własnej osoby i atakowanie przeciwnika w kampanii wyborczej powinna polegać na podaniu faktów, bo jeśli artykuły na swój temat opisuje pan jako kłamliwe i oszczercze, i jako argument na swoją obrone podaje date ich publikacji i fakt, że żaden zarzut nie zakończył się prawnym wyrokiem - to to samo można powiedzieć o przytaczanych artykułach na temat Takowskiego w PT i dalatego tj. pisałem wcześniej forma wydaje mi sie dość niefortunna. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
zibar ma racje - wszyscy sie cieszymy, ze przynajmniej Tal nie bedzie juz prezydentem, ale co jak co - ta niekompetencje i nieudolnosc Talkowskiego wypadalo jednak inaczej przedstawic.
Jednak wartaloby zwrocic uwage, ze na poprzednich sesjach rady m. Talkowski tez rzucal miesem i obarczal wina innych tylko nie siebie - wiec powiedzmy, ze ma za swoje dziadek. Ale tak czy siak - Tomek wytlumacz sie na post Zibar'a :) -------------------- |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
Hator, Zibar: zacznijmy od Talkowskiego: wszystko co opublikowałem w PT na jego temat było prawdą, fakt, iż wybrałem najbardziej kąśliwe publikacje ale takie moje prawo, przypomne, że to Talkowski wyrzucił Wydz. Mechaniczny-Technologiczny Politechniki Śląskiej z DG, wydał polecenie "3 minut", chciał sprowadzić wielbłądy do Dąbrowy, szantażował rade nadzorczą SKR, dopuścił do rządzenia swoją żonę, został oskarżony przez prokuraturę o popełnienie przestępstwa, kłamał Radę i Komisję Rewizyjną etc etc - to są fakty, które widziałem na własne oczy, trąbiły o nich media, mam na nie dowody i poinformowałem o nich mieszkańców Dąbrowy przed wyborami, żeby wiedzieli na kogo głosują, wg Zibara postąpiłem niestosownie, bo sam się oburzałem na forum na kłamliwe artykuły na mój temat... w ten sposób przeszliśmy do mojej skromnej osoby... a więc co miałem zrobić gdy ktoś napisał o mnie NIEPRAWDĘ??? podskoczyć z radości??? się oburzyłem i tyle, polemizować mi się z tym stekiem bzdur nie chciało po prostu...
Raz na zawsze chciałbym na tym forum wyjaśnić status mojej osoby! Co chwilę czytam, że jestem członkiem sojuszu lewych dochodów, że uczestniczyłem w jakiejś sitwie, że jestem czyimś człowiekiem etc etc Jeżeli moge prosić, żeby wszyscy, którzy wiedzą o mojej przestępczej działalności zawiadomili o tym odpowiednie organy, jesli zas wiecie o jakichś innych moich "przekrętach" to wyjaśnijmy to sobie może, jestem do dyspozycji. Jest na tym forum temat "tomasz sołtysik do usług", służę, odpowiem na wszystkie posty. Jeśli macie wątpliwości to pytajcie. Od lat w Dąbrowie działają ludzie, którzy ze wszech sił oczerniają wszystkich, którzy staną na drodze ich interesów. Ci ludzie stworzyli rodzinno-towarzysko-biznesowy układ i żerują na miejskiej kasie... od wielu lat... A, że stanąłem na ich drodze, no to... wytoczono najcięższe działa: plotki, posądzenia o najgorsze, fałszywe oskarżenia, znów plotki i jeszcze raz plotki... I to skutkuje, wielu z Was uważa, bądź uważało, że jestem zamieszany w afery itp. tylko jak przychodzi je wymienić to... co pozostaje??? jedna sprawa w prokuraturze - dziwna co najmniej, przeciągana, naciągana Za Talkowskiego ten układ kwitł! Z przerażeniem docierają do mnie informacje, że jeden z kandydatów już się z nim porozumiał... a wydawało się, że wreszcie ten wrzód zostanie przecięty... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Talkowski chciał sprowadzić wielbłądy do Dąbrowy To akurat był bardzo ciekawy pomysł i szkoda, że nikt go nie wziął na poważnie. Łącznie z samym Talkowskim. Co do reszty zgoda. Swoją droga co to jest to PT Talkowskiego ? Gdzie to można zobaczyć ? Dajcie to na forum bo Wy się świetnie bawicie a ja nie wiem o co chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Panie Tomaszu, myślę że @hator i @zibar mieli na myśli to że pan bardzo się oburzał o to że ktoś pisał, przeczytał, opublikował jakieś informacje, które ukazały się w prasie a pana, że tak się wyraże: zmieszały z błotem. :) Zgadzam się z panem, że w takim wypadku bezczynność, normalnemu człowiekowi nie mieści się w głowie. Każdy ma prawo do obrony i nikt tego panu nie zabiera.
![]() Wracając do sporu.. dokładnie takie samą rzecz, jaką ktoś wyrządził panu, zaprezentował pan w stosunku do p. Talkowskiego. Owszem, różnica jest taka, że panu nic nie udowodniono, natomist to jak działał prezydent Talkowski wszyscy widzą. :) Tyle tylko że im, bynajmniej tak mi się wydaje, chodziło o to, że sam był pan atakowany prasą a sam zaatakował za pomocą tego medium inną osobę. Tak czy siak, myślę że na forum nie jest panu źle. ![]() Dlatego apeluje o wrzucenie na luz. Pozdrawiam Ten post edytował kwintosz śro, 15 lis 2006 - 23:14 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
Guests ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tyle tylko że im, bynajmniej tak mi się wydaje, chodziło o to, że sam był pan atakowany prasą a sam zaatakował za pomocą tego medium inną osobę. Dlatego apeluje o wrzucenie na luz. O to, i tylko o to mi chodziło, ale przecież chyba nie zrobiło się w tej dyskusji "ciasno" tylko dlatego, że na zadane pytania padają odpowiedzi. Powiem nawet inaczej - to jest imho badzo luźna rozmowa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
[quote name='tomasz sołtysik' date='Nov 15 2006, 09:24 PM' post='9929']
wg Zibara postąpiłem niestosownie, bo sam się oburzałem na forum na kłamliwe artykuły na mój temat... w ten sposób przeszliśmy do mojej skromnej osoby... i po raz setny proszę: jestem tomek a nie Pan Tomek ok !![quote] Nigdy nie maiałem zamiaru krytykować/obrażać Twojej osoby, dziękuje, za odpowiedzi, ale ich ocene pozostawię sobie, a cały czas chodzi mi tylko o forme ataku, a po tej wypowiedzi widzę, że wróciliśmy do punktu wyjścia. Ten post edytował Zibar czw, 16 lis 2006 - 13:18 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 00:51 |