![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Mam prośbę do użytkowników internetu mobilnego w DG o przedstawienie swoich obserwacji. Sam korzystam z Orange i wiem, że na HSDPA mogę liczyć tylko na zewnątrz (mieszkam w centrum), wewnątrz budynków mam tylko Edge lub stałe przełączanie Edge/HSDPA co jest jeszcze gorsze. Dawno temu testowałem net od Plusa i było kiepsko ale to było kilka lat temu więc może coś się zmieniło. Miałem też na chwilkę modem od Play i HSDPA nie działało w budynku ale testy trwały kilka minut tylko więc mogą być nie do końca miarodajne.
Z góry dzięki za info. Dodam, że chodzi mi o dane "z życia", co pokazują mapki zasięgu to ja wiem ale mapki to jedno a życie zupełnie co innego ![]() Jeszcze małe info dla abonentów Telpolu - może nie wszyscy wiedzą (ja np. dowiedziałem się przypadkiem) ale jest możliwa wymiana modemu jeżeli ktoś ma starą motorolę na nowy modem Cisco. Koszt to 0 zł lub bodajże 69 jeśli ktoś chce modem z WiFi (lub 15 zł jeśli ktoś zgubił płytkę ze stareownikami ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bezplatny net od Aero2 testowałem tylko na łęknicach, działa OK w budynku. To samo z Play choć testy dość krótkie.
http://mapa.btsearch.pl/ Ten post edytował xMarcinx czw, 19 kwi 2012 - 21:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Play w budynku - HSDPA zamiennie z WCDMA. Zarówno w okolicach Merkurego, jak i w Gołonogu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
do kitu z netem mobilnym niema to jak w po kablu !
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam prośbę do użytkowników internetu mobilnego w DG o przedstawienie swoich obserwacji. Sam korzystam z Orange i wiem, że na HSDPA mogę liczyć tylko na zewnątrz (mieszkam w centrum), wewnątrz budynków mam tylko Edge lub stałe przełączanie Edge/HSDPA co jest jeszcze gorsze. Orange Free na kartę Strzemieszyce Wielkie 550 metrów od nadajnika: Orange » GSM1800 (1812) UMTS2100 (1812) Dąbrowa Górnicza, Ofiar Katynia 78 GPS: 50.313333,19.272500 w domu (download/upload) Nokia N8 (jakaś tam aplikacja serwer w Niemczech): 1Mbps / 1Mbps Tablet android 3G (speedtest serwer w Polsce): 2Mbps / 3Mbps Ping na obu około 80-100ms Ogólnie strony się da przeglądać na komputerze bez problemów, rozmawiać przez Skype video bez problemów, pobierać pliki - za wolno, ale z kolei wysyłać maile bez problemu (przeważnie mam wyższy upload niż download) |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Dzięki wszystkim za info. Ja mam net po kablu natomiast pytam w imieniu kolegi, który przybywa do DG ale w miejscu gdzie będzie mieszkać nie ma opcji na kabel.
@kamill: niestety nie mam na razie dostępu do miejsca, gdzie chcę testować więc póki co to nie ma sensu, ew. przypomnę się za jakiś miesiąc ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
pytam w imieniu kolegi, który przybywa do DG ale w miejscu gdzie będzie mieszkać nie ma opcji na kabel. Wyżej jest link do mapki z BTSami Powiedz koledze aby na nią wszedł odznaczył CDMA i GSM i znalazł najbliższy nadajnik; kliknął na nim prawym i najechał myszką tam gdzie będzie korzystał z neta (wtedy u góry pojawi się odległość w linii prostej). Jeśli będzie do 1km to nie będzie problemów Jeśli będzie do 2km to nie będzie problemów jeśli nie ma nic na przeszkodzie (wzniesienie, bloki itp) Jeśli będzie powyżej 2km to raczej w domu/mieszkaniu zasięg może być za słaby aby spokojnie korzystać - wtedy trzeba kupić antenę zewnętrzną. Sam też mam po kablu, ale stosunkowo często korzystam z mobilnego. Kiedy Orange miało nieaktywny nadajnik 3G (ten 550metró od mojego domu) a najbliższy 3G był 2,2km (pomiędzy jest wzniesienie) ode mnie to zasięg 3G miałem rzadko w domu, przy samym oknie trochę częściej, a dopiero na dworze było bez problemów (przeważnie) Ten post edytował aston sob, 21 kwi 2012 - 10:06 |
|
|
![]()
|
|
Wyżej jest link do mapki z BTSami Powiedz koledze aby na nią wszedł odznaczył CDMA i GSM i znalazł najbliższy nadajnik; kliknął na nim prawym i najechał myszką tam gdzie będzie korzystał z neta (wtedy u góry pojawi się odległość w linii prostej). Jeśli będzie do 1km to nie będzie problemów Jeśli będzie do 2km to nie będzie problemów jeśli nie ma nic na przeszkodzie (wzniesienie, bloki itp) Jeśli będzie powyżej 2km to raczej w domu/mieszkaniu zasięg może być za słaby aby spokojnie korzystać - wtedy trzeba kupić antenę zewnętrzną. Właśnie dlatego pisałem o mapkach ![]() Ja mam z mieszkania niedalego do dwóch nadajników Orange: 320m (na bloku przy DH Centrum) i 400m (LO Łukasińskiego) a 3G mam sporadycznie przy oknie. Testowałem jeszcze w bloku u góry Kościuszki kilka razy (teoretycznie w linii prostej, bez żadnych przeszkód mam pierwszy nadajnik) i też w budynku sporadycznie mam 3G. Dlatego nie wiem na ile to wiarygodne. Aczkolwiek testowane HTC Wildfire S, możliwe, że modemy lepiej "łapią" sygnał? |
|
|
![]()
|
|
Dlatego nie wiem na ile to wiarygodne. Aczkolwiek testowane HTC Wildfire S, możliwe, że modemy lepiej "łapią" sygnał? Rozumiem, to dziwne, że masz 2 nadajniki i tak słabo ... jednak tak w blokach bywa, ja sądziłem że chodzi o bardziej "otwarty teren" Modemy bez zewnętrznej anteny nie będą mieć wyraźnie lepszego sygnału. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie jest to dziwne nadajniki zarówno Play jak i Orange mają tendencje do zapychania się, tj nie mają wystarczającej ilości wolnych slotów by obsłużyć taką ilość użytkowników. Niemniej sytuacja ulega stopniowo poprawie, choć w szczycie bywa ciężko. Tak czy owak polecam Play, na tle konkurencji wypadają BDB.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: wto, 06 mar 12 Nr użytkownika: 4,958 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Korzysta ktoś może z internetu z dg-net.pl i mógłby podzielić się opinią?
|
|
|
![]()
|
|
michall zaśmiecasz komuś temat. Ale skoro już odpisuje to odpowiem na pytanie. Internet bardzo kiepski, niska kultura - wpychanie się na siłę na zajęte już kanały, cena nieadekwatna do jakości.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
michall zaśmiecasz komuś temat. Ale skoro już odpisuje to odpowiem na pytanie. Internet bardzo kiepski, niska kultura - wpychanie się na siłę na zajęte już kanały, cena nieadekwatna do jakości. Jak zaśmieca komuś temat, jak tematem tego wątku jest "internet w dg" i od dawna każdy jak ma pytanie związane z działaniem internetu w D.G. to wrzuca pytanie tutaj. Więc ogarnij się trochę. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: wto, 06 mar 12 Nr użytkownika: 4,958 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ok. Poprawię się na przyszłość
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Michall, pisałeś we właściwym temacie, to Marcinowi się z lekka pomyliło...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie zauważyłem ze od góry pierwszy post i niepotrzebnie założyłem, ze to nowy topic. Tak, więc przepraszam i zwracam honor. Co do netu wifi to raczej odradzam wiecej z tym problemow niż faktycznej frajdy, nawet brak limitów raczej nie pozwala konkurować z kablem czy też 3G/4G. Łatwiej byłoby coś doradzić gdybyś powiedział skąd jesteś, jakie masz wymagania od netu i czy planujesz ściągać. Mapke z nadajnikami masz wyżej, możesz wypożyczyć sprzęt do testów lub kupić jakiś pre-paid. Na dobrą sprawę nie musisz kupować modemu, możesz do tego użyć swojego telefonu.
|
|
|
![]()
|
|
Szukam neta, którego mógłbym użytkować bez posiadania linii telefonicznej, ponieważ chciałbym zlikwidować telefon stacjonarny, bo nikt go u mnie nie używa, bo wszyscy mają komórki. Wystarczyłby mi internet 1 lub 2MB. A mieszkam w Dąbrowie Górniczej-Ząbkowicach.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli 1MB Cie zadowala to myślę, że możesz spróbować z internetem UMTS. Na Ząbkowicach jest wiele nadajników więc zasięg powinien być ok (tymbardziej ze z tej kom musisz jakoś korzystać). Dobrym testem możliwości takiego internetu może być wykupienie pakietu dajmy na to 500MB w obecnego operatora telefonu kom. i podpięcie telefonu jako modem do komputera (większość telefonów ma funkcje Tetheringu). Cena takiego pakietu np. w play to tylko 15zł więc nic nie tracisz. Napisz, jeszcze jaki masz telefon i w jakiej sieci, to postaram się dokładnie po instruować jak takie coś skonfigurować. Jeśli z obsługa komputera masz problemy lub nie chcesz, nie lubisz kombinować to możesz poprosić Kamila o modem do testów. Wtedy tylko umieszczasz klucz-modem w porcie USB, sama wyskakuje aplikacja do obsługi połączenia klikasz połącz i gotowe.
|
|
|
![]()
|
|
Mam Samsunga Galaxy Mini w Orange.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:45 |