IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> internet w DG
vacu
post czw, 19 kwi 2012 - 17:40
Post #141

Smokin' nigga

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Mam prośbę do użytkowników internetu mobilnego w DG o przedstawienie swoich obserwacji. Sam korzystam z Orange i wiem, że na HSDPA mogę liczyć tylko na zewnątrz (mieszkam w centrum), wewnątrz budynków mam tylko Edge lub stałe przełączanie Edge/HSDPA co jest jeszcze gorsze. Dawno temu testowałem net od Plusa i było kiepsko ale to było kilka lat temu więc może coś się zmieniło. Miałem też na chwilkę modem od Play i HSDPA nie działało w budynku ale testy trwały kilka minut tylko więc mogą być nie do końca miarodajne.

Z góry dzięki za info. Dodam, że chodzi mi o dane "z życia", co pokazują mapki zasięgu to ja wiem ale mapki to jedno a życie zupełnie co innego wink.gif

Jeszcze małe info dla abonentów Telpolu - może nie wszyscy wiedzą (ja np. dowiedziałem się przypadkiem) ale jest możliwa wymiana modemu jeżeli ktoś ma starą motorolę na nowy modem Cisco. Koszt to 0 zł lub bodajże 69 jeśli ktoś chce modem z WiFi (lub 15 zł jeśli ktoś zgubił płytkę ze stareownikami tongue.gif). Różnica po wymianie jest diametralna więc zachęcam jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił, wystarczy zadzwonić i się umówić, ja dostałem modem po 3 dniach.
Go to the top of the page

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 19 kwi 2012 - 18:21
Post #142

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Bezplatny net od Aero2 testowałem tylko na łęknicach, działa OK w budynku. To samo z Play choć testy dość krótkie.

http://mapa.btsearch.pl/

Ten post edytował xMarcinx czw, 19 kwi 2012 - 21:07

+Quote Post
kamillll
post czw, 19 kwi 2012 - 20:55
Post #143

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(vacu @ czw, 19 kwi 2012 - 17:40) *

jak potrzbujesz to moge Ci dać playa do testów...

+Quote Post
Leszek
post czw, 19 kwi 2012 - 21:12
Post #144

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Play w budynku - HSDPA zamiennie z WCDMA. Zarówno w okolicach Merkurego, jak i w Gołonogu.

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 19 kwi 2012 - 21:31
Post #145

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

do kitu z netem mobilnym niema to jak w po kablu !

+Quote Post
aston
post czw, 19 kwi 2012 - 22:22
Post #146

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(vacu @ czw, 19 kwi 2012 - 18:40) *
Mam prośbę do użytkowników internetu mobilnego w DG o przedstawienie swoich obserwacji. Sam korzystam z Orange i wiem, że na HSDPA mogę liczyć tylko na zewnątrz (mieszkam w centrum), wewnątrz budynków mam tylko Edge lub stałe przełączanie Edge/HSDPA co jest jeszcze gorsze.

Orange Free na kartę
Strzemieszyce Wielkie 550 metrów od nadajnika:
Orange » GSM1800 (1812) UMTS2100 (1812)
Dąbrowa Górnicza, Ofiar Katynia 78
GPS: 50.313333,19.272500

w domu (download/upload)
Nokia N8 (jakaś tam aplikacja serwer w Niemczech): 1Mbps / 1Mbps
Tablet android 3G (speedtest serwer w Polsce): 2Mbps / 3Mbps
Ping na obu około 80-100ms

Ogólnie strony się da przeglądać na komputerze bez problemów, rozmawiać przez Skype video bez problemów, pobierać pliki - za wolno, ale z kolei wysyłać maile bez problemu (przeważnie mam wyższy upload niż download)

+Quote Post
vacu
post pią, 20 kwi 2012 - 20:14
Post #147

Smokin' nigga

Dzięki wszystkim za info. Ja mam net po kablu natomiast pytam w imieniu kolegi, który przybywa do DG ale w miejscu gdzie będzie mieszkać nie ma opcji na kabel.

@kamill: niestety nie mam na razie dostępu do miejsca, gdzie chcę testować więc póki co to nie ma sensu, ew. przypomnę się za jakiś miesiąc wink.gif. Ale dzięki smile2.gif

+Quote Post
aston
post sob, 21 kwi 2012 - 09:59
Post #148

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ pią, 20 kwi 2012 - 21:14) *
pytam w imieniu kolegi, który przybywa do DG ale w miejscu gdzie będzie mieszkać nie ma opcji na kabel.

Wyżej jest link do mapki z BTSami
Powiedz koledze aby na nią wszedł odznaczył CDMA i GSM i znalazł najbliższy nadajnik; kliknął na nim prawym i najechał myszką tam gdzie będzie korzystał z neta (wtedy u góry pojawi się odległość w linii prostej).
Jeśli będzie do 1km to nie będzie problemów
Jeśli będzie do 2km to nie będzie problemów jeśli nie ma nic na przeszkodzie (wzniesienie, bloki itp)
Jeśli będzie powyżej 2km to raczej w domu/mieszkaniu zasięg może być za słaby aby spokojnie korzystać - wtedy trzeba kupić antenę zewnętrzną.

Sam też mam po kablu, ale stosunkowo często korzystam z mobilnego.
Kiedy Orange miało nieaktywny nadajnik 3G (ten 550metró od mojego domu) a najbliższy 3G był 2,2km (pomiędzy jest wzniesienie) ode mnie to zasięg 3G miałem rzadko w domu, przy samym oknie trochę częściej, a dopiero na dworze było bez problemów (przeważnie)

Ten post edytował aston sob, 21 kwi 2012 - 10:06

+Quote Post
vacu
post sob, 21 kwi 2012 - 11:04
Post #149

Smokin' nigga

CYTAT(aston @ sob, 21 kwi 2012 - 08:59) *
Wyżej jest link do mapki z BTSami
Powiedz koledze aby na nią wszedł odznaczył CDMA i GSM i znalazł najbliższy nadajnik; kliknął na nim prawym i najechał myszką tam gdzie będzie korzystał z neta (wtedy u góry pojawi się odległość w linii prostej).
Jeśli będzie do 1km to nie będzie problemów
Jeśli będzie do 2km to nie będzie problemów jeśli nie ma nic na przeszkodzie (wzniesienie, bloki itp)
Jeśli będzie powyżej 2km to raczej w domu/mieszkaniu zasięg może być za słaby aby spokojnie korzystać - wtedy trzeba kupić antenę zewnętrzną.

Właśnie dlatego pisałem o mapkach wink.gif

Ja mam z mieszkania niedalego do dwóch nadajników Orange: 320m (na bloku przy DH Centrum) i 400m (LO Łukasińskiego) a 3G mam sporadycznie przy oknie. Testowałem jeszcze w bloku u góry Kościuszki kilka razy (teoretycznie w linii prostej, bez żadnych przeszkód mam pierwszy nadajnik) i też w budynku sporadycznie mam 3G. Dlatego nie wiem na ile to wiarygodne. Aczkolwiek testowane HTC Wildfire S, możliwe, że modemy lepiej "łapią" sygnał?

+Quote Post
aston
post sob, 21 kwi 2012 - 11:41
Post #150

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ sob, 21 kwi 2012 - 12:04) *
Dlatego nie wiem na ile to wiarygodne. Aczkolwiek testowane HTC Wildfire S, możliwe, że modemy lepiej "łapią" sygnał?

Rozumiem, to dziwne, że masz 2 nadajniki i tak słabo ... jednak tak w blokach bywa, ja sądziłem że chodzi o bardziej "otwarty teren"

Modemy bez zewnętrznej anteny nie będą mieć wyraźnie lepszego sygnału.

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 21 kwi 2012 - 13:14
Post #151

UZYTKOWNIK

Nie jest to dziwne nadajniki zarówno Play jak i Orange mają tendencje do zapychania się, tj nie mają wystarczającej ilości wolnych slotów by obsłużyć taką ilość użytkowników. Niemniej sytuacja ulega stopniowo poprawie, choć w szczycie bywa ciężko. Tak czy owak polecam Play, na tle konkurencji wypadają BDB.

+Quote Post
michall
post sob, 21 kwi 2012 - 16:03
Post #152

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,958

Korzysta ktoś może z internetu z dg-net.pl i mógłby podzielić się opinią?

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 21 kwi 2012 - 18:12
Post #153

UZYTKOWNIK

michall zaśmiecasz komuś temat. Ale skoro już odpisuje to odpowiem na pytanie. Internet bardzo kiepski, niska kultura - wpychanie się na siłę na zajęte już kanały, cena nieadekwatna do jakości.

+Quote Post
Bartek
post sob, 21 kwi 2012 - 21:00
Post #154

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(xMarcinx @ sob, 21 kwi 2012 - 17:12) *
michall zaśmiecasz komuś temat. Ale skoro już odpisuje to odpowiem na pytanie. Internet bardzo kiepski, niska kultura - wpychanie się na siłę na zajęte już kanały, cena nieadekwatna do jakości.

Jak zaśmieca komuś temat, jak tematem tego wątku jest "internet w dg" i od dawna każdy jak ma pytanie związane z działaniem internetu w D.G. to wrzuca pytanie tutaj. Więc ogarnij się trochę.

+Quote Post
michall
post nie, 22 kwi 2012 - 08:25
Post #155

UZYTKOWNIK

Ok. Poprawię się na przyszłość smile.gif

+Quote Post
Leszek
post nie, 22 kwi 2012 - 09:39
Post #156

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Michall, pisałeś we właściwym temacie, to Marcinowi się z lekka pomyliło...

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 22 kwi 2012 - 10:30
Post #157

UZYTKOWNIK

Faktycznie zauważyłem ze od góry pierwszy post i niepotrzebnie założyłem, ze to nowy topic. Tak, więc przepraszam i zwracam honor. Co do netu wifi to raczej odradzam wiecej z tym problemow niż faktycznej frajdy, nawet brak limitów raczej nie pozwala konkurować z kablem czy też 3G/4G. Łatwiej byłoby coś doradzić gdybyś powiedział skąd jesteś, jakie masz wymagania od netu i czy planujesz ściągać. Mapke z nadajnikami masz wyżej, możesz wypożyczyć sprzęt do testów lub kupić jakiś pre-paid. Na dobrą sprawę nie musisz kupować modemu, możesz do tego użyć swojego telefonu.

+Quote Post
michall
post nie, 22 kwi 2012 - 18:35
Post #158

UZYTKOWNIK

Szukam neta, którego mógłbym użytkować bez posiadania linii telefonicznej, ponieważ chciałbym zlikwidować telefon stacjonarny, bo nikt go u mnie nie używa, bo wszyscy mają komórki. Wystarczyłby mi internet 1 lub 2MB. A mieszkam w Dąbrowie Górniczej-Ząbkowicach.

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 22 kwi 2012 - 18:50
Post #159

UZYTKOWNIK

Jeśli 1MB Cie zadowala to myślę, że możesz spróbować z internetem UMTS. Na Ząbkowicach jest wiele nadajników więc zasięg powinien być ok (tymbardziej ze z tej kom musisz jakoś korzystać). Dobrym testem możliwości takiego internetu może być wykupienie pakietu dajmy na to 500MB w obecnego operatora telefonu kom. i podpięcie telefonu jako modem do komputera (większość telefonów ma funkcje Tetheringu). Cena takiego pakietu np. w play to tylko 15zł więc nic nie tracisz. Napisz, jeszcze jaki masz telefon i w jakiej sieci, to postaram się dokładnie po instruować jak takie coś skonfigurować. Jeśli z obsługa komputera masz problemy lub nie chcesz, nie lubisz kombinować to możesz poprosić Kamila o modem do testów. Wtedy tylko umieszczasz klucz-modem w porcie USB, sama wyskakuje aplikacja do obsługi połączenia klikasz połącz i gotowe.

+Quote Post
michall
post nie, 22 kwi 2012 - 20:45
Post #160

UZYTKOWNIK

Mam Samsunga Galaxy Mini w Orange.

+Quote Post

11 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:45
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza