IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> internet w DG
bzenek
post śro, 25 mar 2009 - 07:57
Post #101

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

CYTAT(aston @ pon, 23 mar 2009 - 14:49) *
Ja bym to widział, tak, aby miasto zorganizowało przetarg na dostęp do tej nowo budowanej infrastruktury. Firma która by wygrała dostałaby wyłączność na korzystanie z tych łączy a w zamian miałaby zapewnić dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom Dąbrowy Górniczej w rozsądnej cenie

Ale z tego co widzę to dąbrowska sieć będzie szkieletem łączącym punkty ważne z punktu widzenia miasta. Żeby na tej bazie udostępnić internet to trzeba będzie i tak ciągnąc kilometry kabli od tych punktów do poszczególnych mieszkańców. W związku z tym rozsądnej ceny bym się nie spodziewał. smile.gif

Oczywiście miasto może w miarę możliwości dzierżawić łącza zainteresowanym. Ale umów zawierających w sobie "wyłączność" i "rozsądna cena" to ja bym się bał.

Jak pokazują przykłady aquaparku i pentagonu miejska administracja kiepsko daje sobie radę z zagwarantowaniem interesów miasta. Po co znów ryzykować wieloletnie procesy ?

CYTAT(Mick @ pon, 23 mar 2009 - 20:14) *
PS. Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalny stan dróg rząd RP wymyśla, że będzie zajmował się budowaniem autostrad...

Ba, żeby ten rząd RP chociaż trzymał się swojego pomysłu... A tak mamy nieustanne miotanie się między koncepcją budowy autostrad państwowych i prywatnych. wyobrażam sobie, że na samą budowę brakuje już czasu. smile.gif

Go to the top of the page

+Quote Post
aston
post śro, 25 mar 2009 - 09:07
Post #102

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(bzenek @ śro, 25 mar 2009 - 09:57) *
Ale z tego co widzę to dąbrowska sieć będzie szkieletem łączącym punkty ważne z punktu widzenia miasta. Żeby na tej bazie udostępnić internet to trzeba będzie i tak ciągnąc kilometry kabli od tych punktów do poszczególnych mieszkańców. W związku z tym rozsądnej ceny bym się nie spodziewał. smile.gif

Oczywiście miasto może w miarę możliwości dzierżawić łącza zainteresowanym. Ale umów zawierających w sobie "wyłączność" i "rozsądna cena" to ja bym się bał.

Jak pokazują przykłady aquaparku i pentagonu miejska administracja kiepsko daje sobie radę z zagwarantowaniem interesów miasta. Po co znów ryzykować wieloletnie procesy ?

Jeśli to taki koszt prowadzenia tych kabli, to czemu miasto po prostu nie wykupi abonamentu na internet dla urzędów, przecież z tego co mówisz, to jest najlepsze rozwiązanie, bo i konkurencja i umowa tylko na 2 lata, nie trzeba dodatkowych kosztów ponosić i zero ryzyka jest i na pewno nie będzie takiej sytuacji jak z aquaparku i pentagonu, bo umowa jak się skończy można zmienić dostawcę, a po tych 2 latach sytuacja będzie już inna.

Ja niby rozumiem co macie na myśli, ale nie przemyśleliście tego co piszecie, bo podstawowe pytanie jest:
Po co te kable maja powstać?

Czy po to aby każdy w DG mógł korzystać z internetu ? - Nie bo już dziś każdy może z niego korzystać, co prawda niekiedy jest to kwota 80zł miesięcznie za 512 Kbps, ale zawsze jest taka możliwość.

Dla ludzi mieszkających na osiedlach, gdzie za małe pieniądze są bardzo szybkie łącza nie ma ten internet nowy najmniejszego znaczenia i moim zdaniem to nie dla nich ma być to przeznaczone, a właśnie dla tych którzy nie mają takiej sytuacji.

W sumie mogą zrobić tak, że udostępnia łącza, ale firmy które ja wydzierżawią, będą chciały ponieść jak najniższe koszty, czyli nie będą budować infrastruktury w Błędowie, Okradzionowie, Łośniu, Tucznawie czy Strzemieszycach

+Quote Post
:)
post pią, 27 mar 2009 - 20:08
Post #103

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Kolejne miasto aglomeracji przyłącza się do idei społeczeństwa informacyjnego
Nowoczesna sieć informatyczna także w Dąbrowie

W styczniu Sosnowiec przedstawił projekt budowy nowoczesnej sieci szerokopasmowej, teraz Dąbrowa Górnicza zaprezentowała swój. Miasta zagłębia chcą być konkurencyjnym dostawcą netu i rozwijać społeczeństwo informacyjne.

- Przygotowaliśmy projekt rozbudowy sieci teleinformatycznej by stać się konkurencją dla obecnych operatorów. – Jest to realizacja projektu „Rozwój społeczeństwa informacyjnego w Zagłębiu Dąbrowskim” – mówi MM Silesii Michał Rabka, koordynator projektu - Zwiększenie konkurencyjności, oraz to że jako miasto ma większe możliwości wykorzystania istniejącej infrastruktury sprawi, że będziemy w stanie zbudować najnowocześniejszą sieć. Przez to będziemy mogli zaoferować wyższą przepustowość sieci przy mniejszych nakładach finansowych ze strony klienta – tłumaczy Rabka.

Miasto stając się zwiększając konkurencyjność na rynku telekomunikacyjnym doprowadzi do obniżki cen, ale jest to też pierwszy etap budowania społeczeństwa informacyjnego.

- Zakładamy połączenie naszej sieci z opartą na tym samym projekcie sosnowiecką, a następnie z Silesianet, co zaowocuje rozwojem społeczeństwa informacyjnego. Dostępność usług, powszechnego szybkiego Internetu, to pierwszy etap, później będzie infrastruktura i edukacja – dodaje koordynator.

W projekcie finansowanym z funduszy unijnych oprócz zbudowania sieci jest również wyłonienie komercyjnych dostawców do klientów indywidualnych. Zakłada on jednak udostępnienie hotspotów w miejscach użyteczności publicznej, oraz połączenie urzędów, szkół, muzeów w jedną sieć informatyczną. Niestety będziemy musieli poczekać gdyż ma być ukończony do 2013 roku.

A tak w Sosnowcu:

CYTAT

Sosnowiec: Powstanie sieć szerokopasmowa
Internet szerokopasmowy, ale nie darmowy
Zobacz na mapie
Autor: UM Sosnowiec
Mapa sieci

Miasto przygotowuje się do utworzenia szerokopasmowej sieci teleinformatycznej. Każdy mieszkaniec ma mieć dostęp do Internetu. Ale nie, jak początkowo planowano, za darmo.

- Urząd Miasta wykorzystując dotacje unijne planuje utworzenie magistrali szerokopasmowego Internetu. Budujemy tą infrastrukturę gdyż jest ona niezbędna - mówi MM Silesii Danuta Pająk-Gruszczyńska, naczelnik Wydziału Rozwoju i Dotacji Unijnych, w sosnowieckim urzędzie miasta. - Program ma na celu połączenie jednostek budżetowych, stworzenie kręgosłupa światłowodowego, dzięki któremu mieszkańcy będą mieli dostęp do e-usług, e-learningu, elektronicznego składania dokumentów, e-podpisu, czy proponowanej przez GZM, elektronicznej karty usług. Bez szybkiej i nowoczesnej magistrali było by to niemożliwe - dodaje naczelnik.

Projekt Rozwój Społeczeństwa Informacyjnego w Zagłębiu Dąbrowskim - Gmina Sosnowiec, ma na celu stworzenie łączy zdolnych do dużych transferów.

- W literaturze fachowej za sieć szerokopasmową rozumie się taką sieć, która zarówno w swojej części odpowiedzialnej za transfer informacji, jak i w warstwie dostępowej oferuje duże szybkości transferu informacji - mówi MM Silesii Maksymilian Hałas, z Nizielski & Borys Consulting Sp. J. - Miejska sieć szerokopasmowa lub metropolitalna jak sama nazwa wskazuje, pokrywa swoim obszarem powierzchnię miasta lub skupiska miast. Budowa takiej sieci może odbywać się na wiele różnych sposobów. Ważną kwestią są warunki lokalne takie jak istniejące sieci światłowodowe czy posiadane urządzenia. W zależności od wymagań oraz obszaru, na którym dana sieć jest budowana, mogą być stosowane różne technologie - dodaje Hałas.

Siec powstanie ze środków unijnych i Gminy Sosnowiec, użytkownicy Internetu wyszli z założenia, że będzie to łącze za darmo. Jednak urząd zdecydowanie zaprzecza tym informacjom.

- W zamiarach UM po ukończeniu prac będzie wyłonienie operatora, który zajmie się administrowaniem sieci. Było by to złe i nieuczciwe w stosunku do prywatnych dostawców Internetu, gdybyśmy umożliwili korzystanie z sieci za darmo - prostuje Pająk-Gruszczyńska, z UM Sosnowiec. - Zastanawiamy się jednak nad wprowadzeniem Internetu socjalnego, który jednak miał by duże ograniczenia. Służył by tylko do przeglądania niektórych stron - dodaje.

Zostały zakończone konsultacje z mieszkańcami i zgodnie z harmonogramem prac projekt ma być zrealizowany do 2009 roku. Tym samym mieszkańcy Sosnowca ,jak zapewnia urząd miasta, staną się społeczeństwem informacyjnym.

--------------------

+Quote Post
:)
post nie, 05 kwi 2009 - 15:06
Post #104

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

ogloszono przetarg na Wykonanie Projektu Budowlanego i Wykonawczego dla „Miejskiej Sieci Szerokopasmowej w Dąbrowie Górniczej”

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pon, 06 lip 2009 - 13:04
Post #105

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Jacy są obecnie dostawcy internetu w okolicach ulicy Kasprzaka? Poza UPC i TP SA, bo o tych wiem.

--------------------

+Quote Post
savalas
post śro, 08 lip 2009 - 12:37
Post #106

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

Masz osiedlowy internet który w skrócie nazywa się PSN. Radiówka, 4 MB/s, koleś który zakłada tego neta, mieszka na Kosmonautów, 40-50 zł na miesiąc, zależnie od tego jaka umowa, no i coś się płaci za założenie. gg 1658698 to ich numer gg, jakby ktoś był chętny.

+Quote Post
Leszek
post śro, 08 lip 2009 - 12:55
Post #107

UZYTKOWNIK

Dzięki smile2.gif

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 08 lip 2009 - 20:00
Post #108

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(savalas @ śro, 08 lip 2009 - 12:37) *
Masz osiedlowy internet który w skrócie nazywa się PSN. Radiówka, 4 MB/s, koleś który zakłada tego neta, mieszka na Kosmonautów, 40-50 zł na miesiąc, zależnie od tego jaka umowa, no i coś się płaci za założenie. gg 1658698 to ich numer gg, jakby ktoś był chętny.

właśnie ten ***** zakłóca mi sygnał nie dość ze wrył się na zajęte już pasmo (a raczej 2 pasma), to jeszcze za dużą mocą :/

Ten post edytował kwintosz pią, 10 lip 2009 - 00:15
Powód Edycji: Na forum nie klniemy, jeszcze jeden taki post i poleci ostrzeżenie

+Quote Post
Procek
post sob, 11 lip 2009 - 17:25
Post #109

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,384

Orientujecie się czy na Wojska polskiego jest jakiś net osiedlowy?
Szukam czegoś po za UPC, Telpol, tp sa i DG net.

+Quote Post
savalas
post wto, 14 lip 2009 - 22:43
Post #110

UZYTKOWNIK

a ja znowu potrzebuje info o jakimś necie na Kościuszki, byle nie TelPol

+Quote Post
Michalis
post pią, 04 wrz 2009 - 18:58
Post #111

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,440
GG: 1955983 status gadu-gadu

Proszę o pomoc i nakierowanie mnie na właściwy wybór.

Staram się wybrać dobry i tani INTERNET do mieszkania przy ulicy NORWIDA

Przeglądałem ofertę TP, NETIA, UPC i ponoć jest coś jeszcze na tym terenie jakiś TELPOL

Interesuje mnie prędkość 4 lub 5 Mb/s.

Nie wykluczam aby za jakiś czas podłczyć do mieszkania jakąś telewizję SAT
więc zastanawiam się nad ofertą UPC ewentualnie osobno internet a potem Polsat Cyfrowy ...

Ten post edytował Michalis pią, 04 wrz 2009 - 19:28

+Quote Post
vacu
post pią, 04 wrz 2009 - 19:47
Post #112

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Michalis @ pią, 04 wrz 2009 - 16:58) *

Przeglądałem ofertę TP, NETIA, UPC i ponoć jest coś jeszcze na tym terenie jakiś TELPOL

więc zastanawiam się nad ofertą UPC ewentualnie osobno internet a potem Polsat Cyfrowy ...

Ja mogę się wypowiedzieć odnośnie Telpolu - za 65 zł mam takie coś:

Nie mam jednak kablówki, jak się ma kablówkę to sam net chyba kosztuje 56 zł.

Jestem w 100% zadowolony, zero przerw, 3 kompy legalnie podpięte, net nie zamula - polecam.

Wcześniej miałem inet od JHS i to była tragedia - taniej ale wolniutko, co rusz były przerwy i to długie, olewka ze strony adminów.

+Quote Post
bombowiec
post pią, 04 wrz 2009 - 19:49
Post #113

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,130
GG: KS6841974 status gadu-gadu
Tlen: ks status tlen

CYTAT(Michalis @ pią, 04 wrz 2009 - 16:58) *

jest jeszcze DSI siedzibe mają w okolicach szkoły podstawowej nr. 29. 6 Mb/s. za 59 zł. chodzi bezproblemowo.

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 04 wrz 2009 - 21:09
Post #114

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

za 89zł w UPC jest 15Mb biggrin.gif

+Quote Post
savalas
post pią, 04 wrz 2009 - 22:12
Post #115

UZYTKOWNIK

jak jest telpol, to tylko telpol

+Quote Post
lilith_88
post pią, 04 wrz 2009 - 22:38
Post #116

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 2,293
GG: 8646382 status gadu-gadu

CYTAT(vacu @ pią, 04 wrz 2009 - 19:47) *
Wcześniej miałem inet od JHS i to była tragedia - taniej ale wolniutko, co rusz były przerwy i to długie, olewka ze strony adminów.

JHS odradzam.... sama to mam ale same problemy z tym... ostatnio w lipcu net siadł po burzy i nie bylo przez 3 tygodnie bo se na wakacje pojechali... zenada angry.gif dry.gif angry.gif

+Quote Post
kwintosz
post sob, 05 wrz 2009 - 14:24
Post #117

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Jeśli sam internet to tylko chyba jednak Telpol. Telpol ma słabszą kablówkę jeśli to też wchodzi w grę. Tak czy siak oferta UPC jest z dupy ale lepszej alternatywy nie ma;/

Ja osobiście na o. Mickiewicza mam UPC ok. 120zł kablówa analog + internet 15mb

A testy prędkości najlepiej robić na www.numion.com

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Leszek
post sob, 05 wrz 2009 - 14:50
Post #118

UZYTKOWNIK

Net z UPC mam od ponad dwóch lat, przez ten czas była jedna poważna awaria (ogólnopolska, którą usunęli w ciągu kilku godzin) i jedna czy dwie mniejsze - każdorazowo przez około godzinę nie było dostępu do sieci i telefonu. O Telpolu za to od dwóch różnych osób słyszałem taką samą opinię - że każdorazowo włączając komputer zastanawiają się, czy net będzie w tym dniu działać (w stopniu umożliwiającym zrobienie czegokolwiek w sieci). Sam nie sprawdzałem, powtarzam tylko zasłyszane opinie.

A co do pomiaru na numion - bardzo ciekaw stronka, szkoda tylko, że według niej download mam 33 kilobity, a upload 876 kilobitów laugh.gif
Sprawdzę za jakiś czas, może zmienią zdanie (według speedtesta mam powtarzalne około 7 megabitów downloadu i 950 kilobitów uploadu - niestety korzystanie z zabezpieczonego WiFi dość znacząco obniża transfer, po testowym podłączeniu kablem do routera miałem prawie pełne 15 megabitów DL).

--------------------

+Quote Post
vacu
post sob, 05 wrz 2009 - 15:02
Post #119

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Leszek @ sob, 05 wrz 2009 - 12:50) *
niestety korzystanie z zabezpieczonego WiFi dość znacząco obniża transfer, po testowym podłączeniu kablem do routera miałem prawie pełne 15 megabitów DL

A na pewno masz wszystko dobrze ustawione? Ja po WiFi (WPA2, router najtańszy Belkin, sieciówka wbudowana w lapka Toshiby) mam takie same transfery jak na stacjonarnym kompie podpiętym bezpośrednio d modemu.
CYTAT(Leszek @ sob, 05 wrz 2009 - 12:50) *
O Telpolu za to od dwóch różnych osób słyszałem taką samą opinię - że każdorazowo włączając komputer zastanawiają się, czy net będzie w tym dniu działać

Ja tam od 3 lat to może jedną przerwę miałem o 2 w nocy na 20 minut. A dodatkowo DL i UL mam praktycznie stały. Przy poprzednim ISP neta miałem średnio 20/31 dni w miesiącu a prędkość z umowy to może 2/31.
CYTAT
A testy prędkości najlepiej robić na www.numion.com

Numion nie ten sam co kiedyś poza tym w Operze nie działa sad.gif A speedtest w miarę poprawnie pokazuje (o ile wybierze się domyślny serwer).

Aha i jeszcze jedno - do modemu mam podpiętego kompa po USB i router WiFi po skrętce. I komp i router dostają osobne IP i mogą się cieszyć pełną prędkością smile2.gif czyli jak ktoś ma dwa kompy to transfer = x 2.

+Quote Post
Leszek
post sob, 05 wrz 2009 - 15:09
Post #120

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ sob, 05 wrz 2009 - 15:02) *
A na pewno masz wszystko dobrze ustawione? Ja po WiFi (WPA2, router najtańszy Belkin, sieciówka wbudowana w lapka Toshiby) mam takie same transfery jak na stacjonarnym kompie podpiętym bezpośrednio d modemu.

Ja używam WEP, już w paru miejscach czytałem, że spadek prędkości jest przy nim normalny. A że ta prędkość to i tak za dużo, jak na moje potrzeby - nie chce mi się bawić i sprawdzać, czy dałoby się wyciągnąć więcej. Wynik pomiaru mam taki sam, niezależnie od komputera (lapek z wbudowaną kartą intela i blaszak z kartą gigabyte) i routera - bo niedawno zmieniałem.

--------------------

+Quote Post

11 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:45
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza