![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie zartuje, pomijajac kwestie subsydiarnosc az do rad dzielnicy (co jest przegieciem w druga strone) to napisala w sumie to co powinno znalesc sie w odp, na tak zadane pytania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
-------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
imo na plus, za to Jaszczura znowu odleciał.. a niebede ukrywal bralem pod uwage glos na niego..
http://grzegorzjaszczura.pl/?p=29587 Ten post edytował xMarcinx pią, 31 paź 2014 - 21:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A tak przy okazji co Pan Pasek ma zamiar wybudować w Dąbrowie? Mówi gdzieś o jakiś konkretnych planach czy tylko krytyka tego co jest?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A tak przy okazji co Pan Pasek ma zamiar wybudować w Dąbrowie? Mówi gdzieś o jakiś konkretnych planach czy tylko krytyka tego co jest? Przeca mówi wyraźnie między wierszami, że Podraza tak zadłużył miasto, że nie ma już na żadne inwestycje... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Jakoś większość miast na prawach powiatu jest bardziej zadłużona niż DG.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale niby jakie inwestycje? Narazie kazda jedna duza inwestycja miejska to kasa dla kolesi i zobowiazania finansowe dla miasta czyli dla nas mieszkancow. Osobiscie wolalbym by jakosc uslug UM wzrosla oraz serwisu. W aqua parku bylem z 2 razy, w hali podobnie.. i powiem szczerze ze sciska mnie jak miasto robi inwestycje dla specyficznej grupy ludzi a zapomina o ogole. Ulice zasyfione, latarnie obskurne, trawniki rozjezdzone, brak placow zabaw, brak przejsc dla pieszych, brak oznakowan na drogach, brak chodnikow w miejscach gdzie od 20 lat jest wydeptywana sciezka, bra sensownych przydtankow autobusowych nie wspominajac o tramwajowych. Nie wiem na co miasto ma brac sie za duze inwestycje kiedy podstawowe rzeczy nie sa robione lub nie sa robione należycie.
Duze inwestycje to jedna wielka fala porazek: bizantyjski urząd i podejrzanie bliskie towarzystwo prokuratury i sądu krzywe molo aqua park i jego model finansowania szpital miejski i można by tak dlugo.. Ten post edytował xMarcinx nie, 02 lis 2014 - 08:28 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
bizantyjski urząd i podejrzanie bliskie towarzystwo prokuratury i sądu krzywe molo aqua park i jego model finansowania szpital miejski i można by tak dlugo.. Fakt jeżeli ja z tego nie korzystam to komu to potrzebne?Tylko jakieś tłumy się na to zjeżdżają i trawniki rozdeptują. Jest jakiś kandydat który wprowadzi granice? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 31 Dołączył: wto, 01 lut 11 Nr użytkownika: 4,417 Płeć: Mężczyzna GG: 3552055 ![]() |
imo na plus, za to Jaszczura znowu odleciał.. a niebede ukrywal bralem pod uwage glos na niego.. http://grzegorzjaszczura.pl/?p=29587 Co za określenie" znowu odleciał". jeden z niewielu co ma program i prawdziwie krytykuje sobiepaństwo obecnych włodarzy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
bizantyjski urząd i podejrzanie bliskie towarzystwo prokuratury i sądu krzywe molo aqua park i jego model finansowania szpital miejski i można by tak dlugo.. Fakt jeżeli ja z tego nie korzystam to komu to potrzebne?Tylko jakieś tłumy się na to zjeżdżają i trawniki rozdeptują. Jest jakiś kandydat który wprowadzi granice? Ja się w jakimś sensie zgadzam z Marcinem i mam dobre porównanie, które rokrocznie przychodzi mi do głowy we Wszystkich Świętych. Idziesz tego dnia na cmentarz, tam błoto, chaos, wszechogarniający syf i walające się śmieci, chaos organizacyjny, alejki pozastawiane i przejść nie ma jak. A pośród tego wszystkiego piękne, wykonane z polerowanego marmuru, błyszczące pomniki, przyozdobione kwiatami na bogato, pięknie podświetlone. Ja bym wolał skromniejsze groby, wystarczyłaby niewielka tablica lub krzyż na styl amerykański, za to zadbane i czyste alejki, porządek, spokój... Podobnie tutaj - inwestycje są i niby nie można powiedzieć złego słowa, mnie samemu podoba się otoczenie Pogorii, pewnie wiele osób korzysta z parku wodnego lub chodzi na mecze do hali, jednak te inwestycje wszystkie wyglądają jak robione dokładnie pod plakat wyborczy aby dało się to ładnie wypunktować. A poza tym miasto jest brzydkie, chaotyczne, bez jednolitego pomysłu na siebie. Ja wyborami się specjalnie nie interesuję, jak zwykle zresztą. Tego typu inwestycji jak wymienione nie traktuję jednak jako osiągnięcie władz, bo co to za osiągnięcie wydać pieniądze? Ktoś powie "ale osiągnięcie to wydać dobrze", otóż nie, to nie osiągnięcie tylko obowiązek. Osiągnięciem jest ściągnięcie do miasta pieniędzy i to nie w formie kredytu a stałego dochodu a o tym jakby mniej. W ogóle patrząc z boku mam wrażenie, że kandydaci coraz bardziej traktują ludzi jak debili. Już nawet nie silą się na pozory w postaci haseł czy programów, po prostu widzę plakat i nazwisko z gębą, tyle. Do tego niektórym niewiele brakuje a na plakacie wystąpili by w dresie. To obserwacja ogólna, nie tylko z DG ale także naszego miasta dotyczy. |
|
|
![]()
|
|
Bo ten program nie dość ze wewnętrznie jest sprzeczny to na dodatek nijak się ma do współczesnych koncepcji zarządzania i rozwoju miast. Zawłaszczenie przez lewice, chce przekuć w zawłaszczenie przez prawice, zamiast odpolitycznienie władzy i przekazanie jej w ręce osób które się na tym znają, a nie wydaje im się ze tak jest. Nie chce mi sie go punktować co do joty, zwłaszcza ze nikt mi za to nie zapłaci, nie chce też szkodzić Panu Jaszczurze, bo wiele jego działań podoba mi się. Niemniej ciesze się, że z tym programem nie stara się o prezydenturę.
Ten post edytował xMarcinx nie, 02 lis 2014 - 11:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale niby jakie inwestycje? Narazie kazda jedna duza inwestycja miejska to kasa dla kolesi i zobowiazania finansowe dla miasta czyli dla nas mieszkancow. Osobiscie wolalbym by jakosc uslug UM wzrosla oraz serwisu. W aqua parku bylem z 2 razy, w hali podobnie.. i powiem szczerze ze sciska mnie jak miasto robi inwestycje dla specyficznej grupy ludzi a zapomina o ogole. Ulice zasyfione, latarnie obskurne, trawniki rozjezdzone, brak placow zabaw, brak przejsc dla pieszych, brak oznakowan na drogach, brak chodnikow w miejscach gdzie od 20 lat jest wydeptywana sciezka, bra sensownych przydtankow autobusowych nie wspominajac o tramwajowych. Nie wiem na co miasto ma brac sie za duze inwestycje kiedy podstawowe rzeczy nie sa robione lub nie sa robione należycie. Duze inwestycje to jedna wielka fala porazek: bizantyjski urząd i podejrzanie bliskie towarzystwo prokuratury i sądu krzywe molo aqua park i jego model finansowania szpital miejski i można by tak dlugo.. Ale powiedz Mi co ma Pan Pasek do zaoferowania DG, jakie ma plany inwestycyjne, co chce zbudować i zmienić w Dąbrowie? i wcale to nie muszą być wielkie inwestycje czy plany, bo jeśli tak jak piszesz ma dać tylko uczciwe trwanie na stanowisku i wkopać parę ławek w parku to Ja mam gdzieś takiego Prezydenta który będzie tylko dużo mówił a nic nie robił. Ja akurat oczekuje od Prezydenta miasta konkretnych działań żeby Mnie i Mojej rodzinie jak i wszystkim mieszkańcom żyło się lepiej i to w każdej dziedzinie, jeśli ktoś chce być Prezydentem miasta musi mieć jakąś wizje co chce w mieście zrobić, zmienić, poprawić, usprawnić, zbudować itd...i to muszą być konkretne i realne wizje żeby potem móc rozliczyć kogoś takiego za 4 lata. Dlatego też pytam się co chce zmienić w Dąbrowie Pan Pasek, jak sobie wyobraża Dąbrowę za następne 4 lata, co przybędzie a co ubędzie?, z tego co piszesz to rozumie że chciałbyś aby zmniejszył Urząd Miejski żeby było skromniej, sprzedał albo zlikwidował Nemo, usprawnił Szpital, zburzył halę sportową bo Ciebie to nie interesuje?, Ok to też są jakieś plany. Ale Pamiętaj że Dąbrowa ma być dla wszystkich mieszkańców a nie tylko dla kilku ludzi i nie ma sensu krytykować tego co już jest a raczej proponować zmiany usprawnień jeśli działa coś nie tak. W dodatku teraz możemy mieć z Unii największą kasę jakiej już prawdopodobnie nie będziemy mieć nigdy i trzeba to wykorzystać w 200%, Dąbrowa i tak mało jest zadłużona w porównaniu z innymi miasta, moim zdaniem puki możemy spłacać zadłużenie to się zadłużajmy i budujmy sensownie co Nam jest potrzebne bo być może przyjdzie czas że kasa się skończy i pozostanie tylko to co zbudowaliśmy. |
|
|
![]()
|
|
z tego co piszesz to rozumie że chciałbyś to znaczy, ze nie rozumiesz Strategia rozwoju miasta obowiązuje nieważne kto by wygrał wybory, jest publicznie dostępna i powszechnie akceptowana to odnosnie wizji. Srodki UE sa super o ile wydaje sie je z sensem, u nas wydaje sie je bez sensu bo wybudowac kazdy glupi potrafi jak kasa jest na tacy, gorzej jak trzeba to pozniej utrzymywac juz za swoje. Nic nie mam do hali, jednak z hali jakby nie patrzec kozysta mniej ludzi jak z oswietlenia czy chodnikow, zupelnie inna rzecz ze miasto budując hale zaczyna konkurowac z podmiotami prywatnymi, majac nad nim przewage czyli defacto psuje rynek. Zeby nie bylo tez jest zwolennikiem inwestowania i zadluzania miasta by dostac dotacje, fajnie jakby 1/2 budzetu miasta stanowily dotacje ue, ale to z tak nieudolna wladza jest nie mozliwe, dlaczego? bo kazda inwestycja UE przechodzi ewaluacje i wtedy wychodzi ze urzad jest za duzy i niesluzy mieszkancom a..., ze szpital nie ma uzasadnienia, oraz jego lokalizacja, ze zaczynamy konkurowac w sensie gminy miedzy soba zamiast wspolpracowac przez co czesc srodkow publicznych jest marnotrawione, nie wazne czy gminy a czy b. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
imo na plus, za to Jaszczura znowu odleciał.. a niebede ukrywal bralem pod uwage glos na niego.. http://grzegorzjaszczura.pl/?p=29587 Co za określenie" znowu odleciał". jeden z niewielu co ma program i prawdziwie krytykuje sobiepaństwo obecnych włodarzy. Ten program jest zupełnie bez sensu i logiki ułożone - ale biorąc pod uwagę, do jakiej partii należy p. Jaszczura - nie ma się co dziwić. Pomijając stertę nic nie znaczących banałów, wzajemnie sobie zaprzeczających pomysłów aż do rzeczy niemożliwych. CYTAT 1. Działania na rzecz rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w celu stworzenia nowych miejsc pracy i zahamowania emigracji Dąbrowian. Nic nie znaczący banał. CYTAT 2. Zatrzymanie procesu zadłużania miasta, zakazanie zaciągania długu publicznego poprzez ograniczenie wydatków do wielkości dochodu budżetu. Spłacenie długu publicznego w możliwie krótkim czasie. DG nie jest aż tak zadłużona, a swoją drogą ciekawe, czy jest w Polsce choć jedno miasto powyżej powiedzmy 10 tysięcy nie mające zadłużenia. CYTAT 3. Prywatyzacja mienia komunalnego, docelowo likwidacja MZBM-u. Jakiego mienia, całego? Czy chodzi mu konkretnie o zasoby mieszkaniowe? CYTAT 4. Obniżenie do minimalnych stawek określonych przez Ministerstwo Finansów wszystkich podatków i opłat pobieranych przez gminę. Likwidacja innych opłat, jeżeli jest to dopuszczalne. OK, wszystko pięknie, obniżamy dochody miasta, zabraniamy zadłużania, a jakie wydatki w związku z tym pan wannabe radny chce obniżyć? CYTAT 5. Obniżenie kosztów usług komunalnych, w tym ceny wody. Doprowadzenie do funkcjonowania konkurencji w tym zakresie. Obniżenie ceny wody - OK, ale jak sobie wyobraża konkurencję w tej dziedzinie? Bo na przykład jeśli chodzi o wywóz śmieci, nie ma takiej możliwości, a wywożenie ścieków szambodżetami z dowolnej firmy to chyba już jest możliwe. CYTAT 6. Uporządkowanie działań w zakresie bezpieczeństwa i dostosowanie do obszaru miasta ilości komisariatów. Unormowanie spraw monitoringu i wykorzystanie inicjatyw mieszkańców dla poprawy bezpieczeństwa. Likwidacja Straży Miejskiej. Likwidacja SM - pierwszy sensowny postulat. I jakże oryginalny, nikt na to wcześniej nie wpadł... Pierwsza część punktu to znowu okrągłe banały (i chyba chęć wskrzeszenia ORMO). CYTAT 7. Uporządkowanie sytuacji w służbie zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem Szpitala Specjalistycznego (Miejskiego). Nic nie znaczący banał. CYTAT 8. Uporządkowanie sytuacji w oświacie dąbrowskiej. Zwiększenie kompetencji dyrektorów szkół. Ograniczenie roli gminy do kontroli rozdysponowania środków. j.w. CYTAT 9. Uporządkowanie dotowania sportu i kultury fizycznej oraz usług kulturalnych na terenie gminy. Zwiększenie nakładów na sport szkolny kosztem zmniejszenia nakładów na sport profesjonalny. Ograniczenie nakładów na sport zawodowy - jestem za. W ogóle uważam, że z pieniędzy publicznych nie powinien być bezpośrednio dotowany jakikolwiek sport zawodowy. CYTAT Zlecenie organizowania usług kulturalnych różnym agencjom, na tych samych warunkach korzystającym z infrastruktury gminnej. ?? CYTAT 10. Poprawa komunikacji w mieście, usunięcie przyczyn zakłócających i utrudniających ruch drogowy. Uwolnienie rynku komunikacji miejskiej, docelowo wycofanie dopłat dla KZK GOP. Bzdura łamana przez banał. CYTAT 11. Uwiarygodnienie wobec społeczeństwa funkcjonowania instytucji samorządowych i wprowadzenie faktycznej kontroli Rady Miejskiej nad władzą wykonawczą. Ogólnikowy banał. CYTAT Zmniejszenie diet radnych o 50%. To jest temat na oddzielną dyskusję, ale w czambuł nie potępiam. CYTAT Odbiurokratyzowanie urzędów i instytucji samorządowych. Likwidacja dublujących się organów gminy. Zmniejszenie ilości etatów, wynagrodzeń i zakresu działań administracji do niezbędnego minimum. Banał i ogólnik. CYTAT 12. Zwiększenie autonomii i samorządności dzielnic oraz wpływu mieszkańców na rozdysponowanie środków budżetowych. Autonomia dzielnic? A dlaczego nie osiedli? Albo posesji? Zwiększenie samorządności - OK, budżet partycypacyjny już mamy, a duże zwiększenie go niekoniecznie jest dobrym pomysłem. Ja się w jakimś sensie zgadzam z Marcinem i mam dobre porównanie, które rokrocznie przychodzi mi do głowy we Wszystkich Świętych. Idziesz tego dnia na cmentarz, tam błoto, chaos, wszechogarniający syf i walające się śmieci, chaos organizacyjny, alejki pozastawiane i przejść nie ma jak. A pośród tego wszystkiego piękne, wykonane z polerowanego marmuru, błyszczące pomniki, przyozdobione kwiatami na bogato, pięknie podświetlone. Ja bym wolał skromniejsze groby, wystarczyłaby niewielka tablica lub krzyż na styl amerykański, za to zadbane i czyste alejki, porządek, spokój. To nie jest dobre porównanie, dlatego, że grobowców nie finansuje zarządca cmentarza - chyba, że uważasz, że osoby odwiedzające groby swoich bliskich nie dość, że opłacają miejsce na cmentarzu, to jeszcze mają wyręczać proboszczów i robić alejki, trawniczki etc.? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To co Panowie i Panie z tego co widzę i słyszę na mieście to Podraza ma wygraną w kieszeni, chyba nikt za bardzo nie ma szans z nim wygrać, choć pewnie w drugiej turze dopiero.
|
|
|
![]()
|
|
imo Pasek ma na pewno wśród młodych, tych pamiętających z dobrej strony poprzedni ustrój coraz mniej, czy na tyle mało by przegrać w wyborach życie pokaże. Ponadto zostaje kwestia czy panem Podraza nie zainteresuje sie Urzad Kontroli Skarbowej czy Izba Obrachunkowa, wtedy też długo by nie po politykował.
|
|
|
![]()
|
|
imo Pasek ma na pewno wśród młodych, tych pamiętających z dobrej strony poprzedni ustrój coraz mniej, czy na tyle mało by przegrać w wyborach życie pokaże. Ponadto zostaje kwestia czy panem Podraza nie zainteresuje sie Urzad Kontroli Skarbowej czy Izba Obrachunkowa, wtedy też długo by nie po politykował. Z tego co czytałem to Prezydentem Będzina już Izba Obrachunkowa się interesuje a i tak z sondaży wynika że wygra bez problemu, ponieważ ludzie zapamiętują co ktoś zrobił dla miasta i jak się żyje w mieście a nie koniecznie skąd wziął pieniądze. Natomiast moim zdaniem w Dąbrowie pan Pasek miałby może jakieś szanse na wygraną gdyby poszli gremialnie do wyborów młodzi ludzie, którzy nie boją się zmian i nowości ale Ci z kolei jakoś nie garną się do pójścia do urn a starsi jakoś wolą sprawdzone już osoby przynajmniej tak wynika z usłyszanych rozmów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Ja się w jakimś sensie zgadzam z Marcinem i mam dobre porównanie, które rokrocznie przychodzi mi do głowy we Wszystkich Świętych. Idziesz tego dnia na cmentarz, tam błoto, chaos, wszechogarniający syf i walające się śmieci, chaos organizacyjny, alejki pozastawiane i przejść nie ma jak. A pośród tego wszystkiego piękne, wykonane z polerowanego marmuru, błyszczące pomniki, przyozdobione kwiatami na bogato, pięknie podświetlone. Ja bym wolał skromniejsze groby, wystarczyłaby niewielka tablica lub krzyż na styl amerykański, za to zadbane i czyste alejki, porządek, spokój. To nie jest dobre porównanie, dlatego, że grobowców nie finansuje zarządca cmentarza - chyba, że uważasz, że osoby odwiedzające groby swoich bliskich nie dość, że opłacają miejsce na cmentarzu, to jeszcze mają wyręczać proboszczów i robić alejki, trawniczki etc.? Nie zrozumiałeś mnie ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie zartuje, pomijajac kwestie subsydiarnosc az do rad dzielnicy (co jest przegieciem w druga strone) to napisala w sumie to co powinno znalesc sie w odp, na tak zadane pytania. Tak, jasne. CYTAT Pod szyldem PiS-u skupiły się po raz pierwszy wszystkie środowiska prawicowe i obywatelskie, którym zależy na zmianach w mieście i widzą, że nie jest tak dobrze, jak to przedstawia to obecna władza Nie ma to jak megalomania i opowiadanie bzdur. CYTAT Najważniejsze jest, że jest to koalicja oparta o program, który został zaakceptowany przez wszystkie ugrupowania. Akceptacja na zasadzie zgadzacie się albo spadać. CYTAT Dąbrowa Górnicza jest klasycznym przykładem wyborczego cyklu inwestycyjnego. Od kilku miesięcy są odbierane kolejne inwestycje. Tak jest w wielu miastach, teraz się ocknęła? Już zapomniała, jak na przykład na otwarcie tunelu w Katowicach przyjechał sam prezes promować pisowskiego kandydata do prezydentury, tak jakby PiS cokolwiek miał wspólnego z ta inwestycją? Tyle, że akurat u władzy byli. CYTAT W moim programie i w programie koalicji zebranej w Komitecie Prawa i Sprawiedliwości najważniejszy jest człowiek i godność. Szkoda tylko, że dotyczy to tylko tego człowieka, który popiera PiS. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
Fajnie że do wyborów jestem najważniejszy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |