![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ciąg dalszy: http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...e9bb05c06,1,3,5
CYTAT Jakie jest stanowisko Urzędu Miasta na propozycję Stowarzyszenia wykorzystania budynku kina PAW na salę widowiskowo-koncertową jako filię Pałacu Kultury Zagłębia, podobnie jak funkcjonuje Dom Kultury w Ząbkowicach. Kino jest własnością prywatną, ale może zostać bezpłatnie przekazane na tego rodzaju cele, ale wymaga remontu Ciekaw jestem, czy wspominana możliwość bezpłatnego przekazania została uzgodniona z właścicielem budynku czy to kolejne chciejstwo? CYTAT Swoje propozycje wykorzystania dworca przedstawiliśmy w naszym piśmie do Pani Wicepremier Elżbiety Bieńkowskiej i oczekujemy ze strony władz miasta poparcia naszych propozycji i podjęcia działań. Taa, czekam na ten warsztat naprawy parowozów zwłaszcza ![]() CYTAT Dlaczego w przychodniach na terenie dzielnicy nie ma dostępu do specjalistów ? Czy ktoś może szanownym secesjonistom zwrócić uwagę, że miasto nie ma żadnych możliwości nakazać prywatnym zakładom, gdzie mają lokować gabinety specjalistyczne? CYTAT W ubiegłym roku dzięki nawiązaniu przez Stowarzyszenie współpracy z Fundacją Na Rzecz Dzieci Miasteczko Śląskie zostało przeprowadzone pilotażowe badanie dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 5. Badania wykazały, że nie ma aż tak dużego zagrożenia, ale konieczne jest przeprowadzenie badań na większej grupie. Czy w związku z tym władze miasta pokryją koszty badań i w jakim stopniu, wykorzystując w tym celu środki otrzymywane z funduszy wojewódzkich na tego rodzaju cele ? Badania czego? Zagrożenie czym? CYTAT Pęknięcia budynków na skutek barbarzyńskiej rozbiórki wiaduktu przy ulicy Białostockiego Przecież była mowa o tym, że był dokumentowany stan budynków przed rozpoczęciem wyburzania i w razie szkód odszkodowania mają być wypłacane. No chyba, że ktoś nie zgodził się na sprawdzenie stanu technicznego budynku - wtedy sam jest sobie winien. Ten post edytował Leszek sob, 01 mar 2014 - 13:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Koniec focha?
![]() CYTAT Nie będzie referendum w sprawie oderwania się Strzemieszyc od Dąbrowy Górniczej. 1Nie będzie referendum w sprawie oderwania się Strzemieszyc od Dąbrowy Górniczej, przynajmniej w tym roku. Tak zdecydowało Stowarzyszenie Samorządne Strzemieszyce, które nagłaśniało ten pomysł. „Decyzję o referendum podejmiemy po szerokich konsultacjach społecznych i po wyczerpaniu innych form rozwiązania prawnego problemu. Podchodzimy w tej sprawie odpowiedzialnie działając z rozwagą, nie chcą przede wszystkim skłócać mieszkańców, z których jeszcze duża część nie jest przygotowana do takiej decyzji.” – napisali prezesi Stowarzyszenia Samorządne Strzemieszyce na swojej stronie internetowej. Stowarzyszenie nie skierowało formalnego wniosku za pośrednictwem Wojewody Śląskiego o przeprowadzenie referendum. „Trzeba dodać, iż formalny wniosek do Ministra Administracji i Cyfryzacji powinien być zgłoszony za pośrednictwem właściwego miejscowo wojewody w terminie do 31 marca (…)Trzeba zauważyć, że zgodnie z art. 4a ust. 4 omawianej ustawy w przypadku przeprowadzenia referendum lokalnego w sprawie utworzenia, połączenia, podziału i zniesienia gminy oraz ustalenia granic gminy nie przeprowadza się konsultacji z mieszkańcami, o których mowa w art. 4a ust. ł i 2 ustawy o samorządzie gminnym. ” – informował mnie w piśmie z 9 grudnia 2013 r. Szymon Wróbel, Dyrektor Departamentu Współpracy z Jednostkami Samorządu Terytorialnego Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji. Cieszę się z decyzji Stowarzyszenia SS i z tego, że przyjęli moją argumentację, że dyskusja na ten temat tylko skłóca Mieszkańców Strzemieszyc i nie posuwa nas na przód w rozwiązywaniu nawarstwiających się przez lata problemów w naszej dzielnicy. Cieszę się również z deklaracji prezesów Stowarzyszenia powrotu do dialogu. Deklaruję chęć współpracy we wszystkich tematach, które służą nam Mieszkańcom Strzemieszyc. http://www.strzemieszyce.info/index.php/ak...dokad-zmierzamy http://krzysztofmarkowski.blog.pl/2014/04/...rowy-gorniczej/ -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
CYTAT nie chcą przede wszystkim skłócać mieszkańców, z których jeszcze duża część nie jest przygotowana do takiej decyzji.” – napisali prezesi Stowarzyszenia Samorządne Strzemieszyce na swojej stronie internetowej. W wolnym tłumaczeniu - po zrobieniu rozeznania okazało się, że poza prezesami, ich rodzinami i resztą członków stowarzyszenia nikt nie popiera pomysłu odłączenia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
I jak ładnie napisali: że duża część mieszkańców nie jest przygotowana do takiej decyzji.
![]() Ludzie przekalkulowali - dla "rodziny" stołki a dla szarego luda koszty związane ze zmianą dokumentów itd. A w sumie to na czym najbardziej większości zależy - czyli ukończenie prac drogowo-kanalizacyjnych ślamazarnie ale jednak idzie do przodu. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Marsz protestacyjny w niedzielę. Mieszkańcy dzielnicy złożą trumnę
Mieszkańcy dąbrowskich Strzemieszyc mają już dość życia w otoczeniu zakładów przemysłowych i 3 sierpnia zamierzają przeprowadzić marsz protestacyjny. – Nie chcemy, aby do naszej dzielnicy zwożono miliona ton odpadów - mówią stanowczo. Obecnie na terenie Strzemieszyc Wielkich i Strzemieszyc Małych funkcjonuje kilkanaście zakładów zajmujących się przetwarzaniem odpadów, w tym odpadów niebezpiecznych. To powoduje, że mieszkańcy czują się tak, jakby mieszkali na jednym wielkim wysypisku. Nie przekonują ich zapewnienia urzędników, którzy twierdzą, że zwożenie i przetwarzanie tysięcy odpadów nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia lokalnej społeczności. – Celem manifestacji jest zwrócenie uwagi opinii publicznej na problem jaki stanowi dla dziesięciu tysięcy mieszkańców, degradowanie środowiska naturalnego w Strzemieszycach i konsekwencji z tego wynikających (przede wszystkim zdrowotnych i ekonomicznych – min. spadek wartości nieruchomości) - przekazał Grzegorz Markowski, prezes tamtejszej Ochotniczej Straży Pożarnej, organizator marszu protestacyjnego. Program manifestacji: 10:15 – spotkanie pod Bazyliką w Strzemieszycach, przy zlikwidowanym komisariacie policji przy ulicy Hetmańskiej. 10:20 – przemarsz ulicami Strzemieszyc (Hetmańską, Majewskiego do przejazdu kolejowego, Strzemieszycką, Puszkina pod wiaduktem w kierunku bramy wjazdowej firmy Remondis). Uczestnikom manifestacji zostaną rozdane maseczki. 11:15 – odczytanie petycji do prezydenta. Symboliczne złożenie trumny z napisem ŚP. Strzemieszyce. Zakończenie manifestacji. |
|
|
![]()
|
|
Nadchodzą wybory
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dlaczego jeden z organizatorów p. Markowski paradował podczas tego marszu z trumną w mundurze galowym Straży Pożarnej?!!!
Co do tego ma Straż Pożarna? Mundurowi zwłaszcza strażackiemu należy się szacunek, mundur powinien być apolityczny!!! A tutaj ewidentnie w lokalnych rozgrywkach politycznych wykorzystuje się wizerunek Straży Pożarnej - nawet jeśli to nie jest zabronione to jest to po prostu niedopuszczalne. PS. Mieszkańcom Strzemieszyc życzę wszystkiego dobrego. EDIT Nie mogę się powstrzymać od komentarza dot. naszego społeczeństwa - tego w Strzemieszycach, Dąbrowie, Polsce. Jak łatwo ludzi mobilizować NEGATYWNIE. Jak łatwo sprawić żeby poczuli się ofiarami systemu, że wszyscy się sprzysięgli przeciw nim, że są biedni i uciskani. Jakże lubimy maszerować w marszach z trumnami, jakże lubimy pokazywać rany od wyimaginowanych razów i ciosów. Jaki to łatwy żer dla kandydatów do koryta! Jak mnie to już wk..wia!! Jak tam jest tak źle w tych Strzemieszycach to dlaczego powstają tam nowe domy? Nowe domy w Czarnobylu? Takie złe te Strzemieszyce? Z ogólnodostępnym basenem przy szkole za 5 zł na h i dodatkowym dużym brodzikiem dla dzieci i urządzeniami do hydromasażu, w pobliżu trasy Kraków-Katowice, wreszcie z miejscami pracy u tych podobno trucicieli. Ten post edytował Bathurst pon, 04 sie 2014 - 20:56 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Nie mogę się powstrzymać od komentarza dot. naszego społeczeństwa - tego w Strzemieszycach, Dąbrowie, Polsce. Jak łatwo ludzi mobilizować NEGATYWNIE. Jak łatwo sprawić żeby poczuli się ofiarami systemu, że wszyscy się sprzysięgli przeciw nim, że są biedni i uciskani. Jakże lubimy maszerować w marszach z trumnami, jakże lubimy pokazywać rany od wyimaginowanych razów i ciosów. Jaki to łatwy żer dla kandydatów do koryta! Jak mnie to już wk..wia!! Jak tam jest tak źle w tych Strzemieszycach to dlaczego powstają tam nowe domy? Nowe domy w Czarnobylu? Takie złe te Strzemieszyce? Z ogólnodostępnym basenem przy szkole za 5 zł na h i dodatkowym dużym brodzikiem dla dzieci i urządzeniami do hydromasażu, w pobliżu trasy Kraków-Katowice, wreszcie z miejscami pracy u tych podobno trucicieli. Lepiej bym tego nie ujął. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dlaczego jeden z organizatorów p. Markowski paradował podczas tego marszu z trumną w mundurze galowym Straży Pożarnej?!!! Co do tego ma Straż Pożarna? Mundurowi zwłaszcza strażackiemu należy się szacunek, mundur powinien być apolityczny!!! A tutaj ewidentnie w lokalnych rozgrywkach politycznych wykorzystuje się wizerunek Straży Pożarnej - nawet jeśli to nie jest zabronione to jest to po prostu niedopuszczalne. PS. Mieszkańcom Strzemieszyc życzę wszystkiego dobrego. EDIT Nie mogę się powstrzymać od komentarza dot. naszego społeczeństwa - tego w Strzemieszycach, Dąbrowie, Polsce. Jak łatwo ludzi mobilizować NEGATYWNIE. Jak łatwo sprawić żeby poczuli się ofiarami systemu, że wszyscy się sprzysięgli przeciw nim, że są biedni i uciskani. Jakże lubimy maszerować w marszach z trumnami, jakże lubimy pokazywać rany od wyimaginowanych razów i ciosów. Jaki to łatwy żer dla kandydatów do koryta! Jak mnie to już wk..wia!! Jak tam jest tak źle w tych Strzemieszycach to dlaczego powstają tam nowe domy? Nowe domy w Czarnobylu? Takie złe te Strzemieszyce? Z ogólnodostępnym basenem przy szkole za 5 zł na h i dodatkowym dużym brodzikiem dla dzieci i urządzeniami do hydromasażu, w pobliżu trasy Kraków-Katowice, wreszcie z miejscami pracy u tych podobno trucicieli. Dlaczego w Polsce ludzie lubią tak mówić i wydawać sądy o tym, co ich nie dotyczy? Mieszkasz w Strzemieszycach lub jesteś strażakiem? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dlaczego w Polsce ludzie lubią tak mówić i wydawać sądy o tym, co ich nie dotyczy? Mieszkasz w Strzemieszycach lub jesteś strażakiem? a Ty? ![]() Ja nie mieszkam w Strzemieszycach więc nie piszę, czy życie tam jest przyjemne, czy nie. Nie jestem również strażakiem więc nie piszę, czy boli mnie lub nie, gdy ktoś chodzi w mundurze. Chyba, że chodziło Ci ogólnie i zaraz znajdziesz jakiegoś mojego posta, gdzie piszę o czymś na podobnej zasadzie. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja nie mieszkam w Strzemieszycach więc nie piszę, czy życie tam jest przyjemne, czy nie. Nie jestem również strażakiem więc nie piszę, czy boli mnie lub nie, gdy ktoś chodzi w mundurze. Chyba, że chodziło Ci ogólnie i zaraz znajdziesz jakiegoś mojego posta, gdzie piszę o czymś na podobnej zasadzie. nie znajdę...ale rzeczywiście Bathurst ma racje...funkcja sluzbowa to funkcja sluzbowa, nie powinien nikt lazic w mudurze manifestujac swoje prywatne poglady...a czy tam sie zle mieszka? mam to w nosie...natomiast nie mam w nosie ze wlasnie teraz wielce chca sie odlaczac jak miasto wpompowalo tam troche kasy... a w okolicy Remondisu rzeczywiscie strasznie smierdzi...rozumiem ich ze moga sie wkurzac... |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
ale rzeczywiście Bathurst ma racje...funkcja sluzbowa to funkcja sluzbowa, nie powinien nikt lazic w mudurze manifestujac swoje prywatne poglady... Dokladnie, facet moze sobie miec pooglady ale prywatnie, w mundurze powinien byc apolityczny. Wyobrazmy sobie ze na monifestacje zaczynaja chodzic... policjanci w mundurach, w koncu od strazaka do policjanta nie tak daleko. No i co, troche lyso? Mozemy pojsc krok dalej, komendant popiera partie X wiec zaczyna partii Y utrudniac zycie - niefajnie co? Wlasnie dlatego mundur powinien byc apolityczny a protestowac to sobie moze w garniturze, dresie czy czym tam chce... I co, jak jestem przeciwko odlaczeniu to nie przyjedzie mi gasic chalupy? Bo wyglada na to, ze straz pozarna wspiera odlaczenie... |
|
|
![]()
|
|
ale rzeczywiście Bathurst ma racje...funkcja sluzbowa to funkcja sluzbowa, nie powinien nikt lazic w mudurze manifestujac swoje prywatne poglady... Dokladnie, facet moze sobie miec pooglady ale prywatnie, w mundurze powinien byc apolityczny. Wyobrazmy sobie ze na monifestacje zaczynaja chodzic... policjanci w mundurach, w koncu od strazaka do policjanta nie tak daleko. No i co, troche lyso? Mozemy pojsc krok dalej, komendant popiera partie X wiec zaczyna partii Y utrudniac zycie - niefajnie co? Wlasnie dlatego mundur powinien byc apolityczny a protestowac to sobie moze w garniturze, dresie czy czym tam chce... I co, jak jestem przeciwko odlaczeniu to nie przyjedzie mi gasic chalupy? Bo wyglada na to, ze straz pozarna wspiera odlaczenie... Ja nie jestem niczyim adwokatem więc nie będę się zgłębiał w dyskusję na ten temat. Ale skoro strażakom to nie przeszkadza? ;-) |
|
|
![]()
|
|
Taaa, będą protestować przeciwko własnemu prezesowi...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Taaa, będą protestować przeciwko własnemu prezesowi... Raz, że w necie teoretycznie pozostaje się anonimowym i można protestować nawet przeciwko szefostwu. Dwa, że z tego, co można wyczytać w internecie jest on prezesem jednego z OSP, a są też inne, które jakoś nie czują się oburzone, jak wy ![]() |
|
|
![]()
|
|
ale rzeczywiście Bathurst ma racje...funkcja sluzbowa to funkcja sluzbowa, nie powinien nikt lazic w mudurze manifestujac swoje prywatne poglady... Dokladnie, facet moze sobie miec pooglady ale prywatnie, w mundurze powinien byc apolityczny. Wyobrazmy sobie ze na monifestacje zaczynaja chodzic... policjanci w mundurach, w koncu od strazaka do policjanta nie tak daleko. No i co, troche lyso? Mozemy pojsc krok dalej, komendant popiera partie X wiec zaczyna partii Y utrudniac zycie - niefajnie co? Wlasnie dlatego mundur powinien byc apolityczny a protestowac to sobie moze w garniturze, dresie czy czym tam chce... I co, jak jestem przeciwko odlaczeniu to nie przyjedzie mi gasic chalupy? Bo wyglada na to, ze straz pozarna wspiera odlaczenie... Właśnie o to mi chodzi i czy muszę być strażakiem lub ze Strzemieszyc, żebym uważał to za niestosowne? Zresztą jak się okazuje wiele ludzi wychwyciło ten fakt, czując że coś tutaj nie jest w porządku. Wiadome jest dla inteligentnych ludzi, że mundur kojarzy się z pewnym respektem, władzą. Ludzie w Polsce zwłaszcza starsi mają silnie zakorzenione przekonanie: mundur = autorytet. Więc jeśli widzimy, że w jakimś jednak prywatnym sporze jest osoba ubrana w mundur reprezentujący służby które mają służyć społeczeństwu i ta osoba ma konkretne zdanie, opowiada się po jakiejś stronie konfliktu to stoi to w sprzeczności z bezstronnością jaka w przypadku mundurów powinna być uważam zachowana. Politycy chętnie to wykorzystują, choćby nasz rodzimy przykład Waldemara Pawlaka, który często występuje też w mundurze SP czy OSP. Nie widzę żadnego przykładu w cywilizowanym, zachodnim demokratycznym świecie gdzie politycy, działacze podpierają się autorytetem munduru. Niestety takie przykłady są bardzo widoczne i chętnie wykorzystywane w krajach które nie słyną z demokracji. Takie mam zdanie w tym temacie i myślę, że wyczerpująco już opisałem dlaczego tak uważam a nie inaczej. Ten post edytował Bathurst wto, 12 sie 2014 - 16:47 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A czy przypadkiem Waldek Pawlak i nasz lokalny strażak Zbigniew Meres nie występowali na plakatach czy w spotach wyborczych w galowych mundurach ? Był jeszcze słynny strażnik miejski z Big Brothera który też chyba się lansował w mundurku. Im wolno tak ?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
Harcerzom, "strzelcom", górnikom, pielęgniarkom, kolejarzom itp. też odmówicie prawa protestowania w mundurach? Ochotnicze Straże Pożarne działają na podstawie ustawy o stowarzyszeniach.
Swoją drogą strzemieszycka OSP jest jednostką z wyboru w wypadku potrzeby zabezpieczenia rejonu DG. -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |