![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Napiszę Ci inaczej. Moim zdaniem protest w Strzemieszycach wyrażałby prawdziwą troskę o stan powietrza gdyby brane były pod uwagę wszystkie zagrożenia. Tak nie jest, wymieniane są konkretne firmy z nazwy, obwinia się je nie przedstawiając dowodów. Rozumiem, że to jest według Ciebie OK? To jest bardzo OK. Ludzie w Stzremieszycach protestują od bardzo dawna. "Salwador" to punkt kulminacyjny, bo ludzie są tak zdesperowani, ze postanowili wyjść na ulicę, żeby ktoś ich zauważył i zajął się ich problemem. A jeśli pozwolimy na spalanie takich odpadów jak te z Salwadoru to na pewno nie będzie lepiej a tylko gorzej. Natomiast bardzo nie OK jest pisanie o paleniu śmieci w domach. To jest sprawiedliwe według Ciebie? Na jakiej podstawie twierdzisz, że tylko zakłady obok Strzemieszyc zatruwają powietrze? Nie pisz takich głupot człowieku i się nie ośmieszaj. Czy w Strzemieszycach żyją jacyś wyjątkowi ludzi pod tym względem? Ludzie w Strzemieszycach śmiecą bardziej niż inni? Bo jeśli nie, to znaczy, że winne są zakłady. A jest ich dużo. Nie w Strzemieszycach nie żyją jacyś wyjątkowi ludzie. Tym się różnimy, że Ty wiesz kto jest winien, Ty wiesz co jest głupotą kto się ośmiesza i czego nie powinienem pisać. Liczyłem że przedstawisz tutaj jakieś dowody ale się przeliczyłem. Oczywiste oczywistości które tu przytaczasz jakoś mnie nie przekonują. Więc trudno zostanę przy swoich głupotach i dalej będę twierdził że wolę w okolicy spalarnię śmieci z Salwadoru niż swąd palonego plastiku z domków jednorodzinnych. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
"Spalanie tworzyw sztucznych w przydomowych kotłowniach jako jedyny powód degradacji środowiska na terenie Zagłębia Dąbrowskiego" ![]() ![]() A czy ktoś pisze, że jedyny? A za zanieczyszczenie wód powierzchniowych w dużym stopniu odpowiedzialna jest kanalizacja (niekoniecznie "zrzut" szamba, zresztą to raczej z reguły jest szambo bez dna i zanieczyszcza wody gruntowe, a nie powierzchniowe - skąd niby bierze się E.Coli w źródełkach?), chyba nie zaprzeczysz? Napiszę Ci inaczej. Moim zdaniem protest w Strzemieszycach wyrażałby prawdziwą troskę o stan powietrza gdyby brane były pod uwagę wszystkie zagrożenia. Tak nie jest, wymieniane są konkretne firmy z nazwy, obwinia się je nie przedstawiając dowodów. Rozumiem, że to jest według Ciebie OK? To jest bardzo OK. Ludzie w Stzremieszycach protestują od bardzo dawna. "Salwador" to punkt kulminacyjny, bo ludzie są tak zdesperowani, ze postanowili wyjść na ulicę, żeby ktoś ich zauważył i zajął się ich problemem. A jeśli pozwolimy na spalanie takich odpadów jak te z Salwadoru to na pewno nie będzie lepiej a tylko gorzej. Ja jestem ciekaw - skoro w Strzemieszycach jest tak strasznie źle, takie skażenie powietrza, armageddon i w ogóle - dlaczego tylu ludzi się tam buduje? Serio pytam, dla mnie to nielogiczne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 63 Dołączył: pon, 06 paź 14 Nr użytkownika: 5,498 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oczywiste oczywistości które tu przytaczasz jakoś mnie nie przekonują. Więc trudno zostanę przy swoich głupotach i dalej będę twierdził że wolę w okolicy spalarnię śmieci z Salwadoru niż swąd palonego plastiku z domków jednorodzinnych. Odpowiedź w stylu"moja racja jest bardziej mojsza". Trudno to nawet komentować, zabrakło widać argumentów. Niektórzy ludzie nawet wobec oczywistych faktów będą dalej twierdzić, że białe jest czarne. Co do propagandy, to jesteś jakby żywcem wycięty z Orwella. Faktycznie się zastanawiam czy Ci nie płacą za pisanie takich rzeczy. "Spalanie tworzyw sztucznych w przydomowych kotłowniach jako jedyny powód degradacji środowiska na terenie Zagłębia Dąbrowskiego" ![]() ![]() Rozumiem, że zakłócenie stosunków wodnych odpowiadają studnie a za jakość wód odpowiedzialne są zrzuty szamb? Ładnie to ująłeś ![]() Ja jestem ciekaw - skoro w Strzemieszycach jest tak strasznie źle, takie skażenie powietrza, armageddon i w ogóle - dlaczego tylu ludzi się tam buduje? Serio pytam, dla mnie to nielogiczne. Przy takim niedoborze mieszkań jaki mamy, deweloperzy budują domy nawet przy torach kolejowych. I wszystko schodzi. To nie jest żaden argument, ze Strzemieszyce są teraz komfortowym miejscem do mieszkania. Gdzieś słyszałem analizę, że wartość nieruchomości w Strzemieszycach ciągle spada. Nie wiem, ile w tym prawdy. Ten post edytował marder5 sob, 29 lis 2014 - 12:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja jestem ciekaw - skoro w Strzemieszycach jest tak strasznie źle, takie skażenie powietrza, armageddon i w ogóle - dlaczego tylu ludzi się tam buduje? Serio pytam, dla mnie to nielogiczne. Nikt Ci nie odpowie, kiedyś na forum zapytałem identycznie i echo. Za to pewnie się dowiesz, że ceny nieruchomości spadają i że jest bardzo dużo domów na sprzedaż. Swoją drogą Prezydent Podraza też się przeprowadził do Strzemieszyc ![]() Oczywiste oczywistości które tu przytaczasz jakoś mnie nie przekonują. Więc trudno zostanę przy swoich głupotach i dalej będę twierdził że wolę w okolicy spalarnię śmieci z Salwadoru niż swąd palonego plastiku z domków jednorodzinnych. Odpowiedź w stylu"moja racja jest bardziej mojsza". Trudno to nawet komentować, zabrakło widać argumentów. Niektórzy ludzie nawet wobec oczywistych faktów będą dalej twierdzić, że białe jest czarne. Co do propagandy, to jesteś jakby żywcem wycięty z Orwella. Faktycznie się zastanawiam czy Ci nie płacą za pisanie takich rzeczy."Spalanie tworzyw sztucznych w przydomowych kotłowniach jako jedyny powód degradacji środowiska na terenie Zagłębia Dąbrowskiego" Ładnie to ująłeś ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ja jestem ciekaw - skoro w Strzemieszycach jest tak strasznie źle, takie skażenie powietrza, armageddon i w ogóle - dlaczego tylu ludzi się tam buduje? Serio pytam, dla mnie to nielogiczne. Przy takim niedoborze mieszkań jaki mamy, deweloperzy budują domy nawet przy torach kolejowych. I wszystko schodzi. Pi....nie o Szopenie. Strzemieszyce nie są ostatnim niezabudowanym kawałkiem ziemi w okolicy. CYTAT Gdzieś słyszałem analizę, że wartość nieruchomości w Strzemieszycach ciągle spada. Nie wiem, ile w tym prawdy. Gdzieś słyszałem, że wartość nieruchomości w Strzemieszycach ciągle rośnie. Nie wiem, ile w tym prawdy. A tak serio - jakieś dwa-trzy lata temu Strzemieszyce z tego, co pamiętam były w czołówce cen domów w Dąbrowie (po dzielnicach "okołopogoriowych"), aż tak się to zmieniło w tak krótkim czasie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 63 Dołączył: pon, 06 paź 14 Nr użytkownika: 5,498 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dobra, poddaję się. Przyznaję Wam rację, ludzie smrodzą przez kominy, "Salwador" to temat zastępczy itd. Bathurst, Leszek jesteście wielcy. Obnażyliście w końcu zakłamanie tych wstrętnych protestantów. Otwórzmy się szeroko na pestycydy z Salwadoru i inne śmieci z całego świata, których nikt inny nie chce. Nie bedę się kopał z koniem. Ludzie inteligentni przeczytają i sami wyciągną wnioski z tego, co tu wypisujecie. To ostatni mój post na ten temat.
Ten post edytował marder5 sob, 29 lis 2014 - 12:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
To ostatni mój post na ten temat. Uff ![]() Swoja droga jesli nie szklo, myslalem, ze to z dss recykling wlasnie, to ciekawe co -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
To ostatni mój post na ten temat. Uff ![]() Swoja droga jesli nie szklo, myslalem, ze to z dss recykling wlasnie, to ciekawe co Może jednak huta...ale to tylko gdybanie -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
To ostatni mój post na ten temat. Uff ![]() Swoja droga jesli nie szklo, myslalem, ze to z dss recykling wlasnie, to ciekawe co Może jednak huta...ale to tylko gdybanie Skoro metaliczny pył na który działa magnes to na pewno sprawka SARPI! I co ważniejsze - to na pewno te pestycydy z Salwadoru! -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To dar Boży zesłany przez Kaczora i Radio Maryja a głupi mieszkańcy Strzemieszyc nie potrafią tego docenić. Niech służby odpowiednie za tą kwestię w końcu się wypowiedzą i stwierdzą jasno kto i w jakim stopniu zatruwa okolicę. Wg. szacownego grona forumowiczów są to mieszkańcy Strzemek palący w piecach toksyczne materiały których pozostali mieszkańcy Dąbrowy nie używają
![]() Ten post edytował danielmdc sob, 29 lis 2014 - 22:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
metaliczny pyl - widac
smrod wieczorami jesiennymi/jesienne liscie i w zime dokladanie wszystkiego co sie pali - czuc i nikt tu nie podwaza, ze rzeczywiscie zaklady, ktore sa na okolo powoduja zanieczyszczenia i to zapewne dosc spore ale podejrzewam, ze takie sarpi do calej dzialalnosci HK to nic, a szczegolnie te 70 kilka ton, ktore w skali roku sa niczym, a uwaga wlasnie zostala skoncentrowana tym zakladzie i protesty typu wyprawka dla dzieci i wozki z maskami gazowymi a bardziej te dzieci oberwa jak pan sasiad Janek na Strzemeiszyckiej dolozy cos do pieca, bo sie pali, a nie dlatego, ze jest biedny Ten post edytował Prosty sob, 29 lis 2014 - 22:12 -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
To dar Boży zesłany przez Kaczora i Radio Maryja a głupi mieszkańcy Strzemieszyc nie potrafią tego docenić. Niech służby odpowiednie za tą kwestię w końcu się wypowiedzą i stwierdzą jasno kto i w jakim stopniu zatruwa okolicę. Wg. szacownego grona forumowiczów są to mieszkańcy Strzemek palący w piecach toksyczne materiały których pozostali mieszkańcy Dąbrowy nie używają ![]() Wszystkie zakłady razem wzięte (mimo, że osobno nie przekraczają żadnych norm) na pewno w jakimś tam stopniu zanieczyszczają powietrze. I na pewno znajdzie się ktoś w tych Strzemieszycach kto spali jakieś śmieci (mniejsze czy większe, ale coś tam pewnie wrzuci). Ale mówienie, że 70-100 odpadów z Salwadoru spowoduje armageddon w Strzemieszycach to już jest totalne przegięcie... W całym roku do tego zakładu przyjechało kilka-kilkanaście tysięcy odpadów i jakoś nikt nic nie mówił o tym. A tutaj podają w newsach odpady z egzotycznego państwa i już wszyscy wpadają w panikę... I te protesty nie są skierowane przeciwko wszystkim zakładom w okolicy tylko w samo SARPI (nawet jeśli protestujący uważają inaczej to przykro mi bardzo, ale wydźwięk tego jest inny niż zakładają). Więc ja nie potrafię zrozumieć dlaczego uwzięli się na jednym zakładzie kiedy w okolicy mają jeszcze sporo innych. I skoro tak bardzo przeszkadzają te zakłady to po co ludzie się tam sprowadzają? Wychodzą z założenia, że najpierw zamieszkają, a później będą walczyć z zakładami, które tam były przed nimi? -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A może ta medialna wrzutka przelała czarę goryczy ? Niech piekło pochłonie to całe SARPI, uznajmy że z ich piecy wychodzą bańki mydlane
![]() Ten post edytował danielmdc sob, 29 lis 2014 - 22:56 |
|
|
![]()
|
|
Miałem już nie pisać na ten temat, ale nie wytrzymałem. Mam dziwne wrażenie, że większość komentujących tutaj świadomie manipuluje informacjami i przytacza tylko te, które pasują do z góry przyjętej tezy. Wypowiedź jakiejś anonimowej osoby, jakoby te pestycydy z Salwadoru nie stwarzały zagrozenia dla srodowiska i że w ogóle jest to promil tego co spala Sarpi uznaje się za pewnik i na tej podstawie wyciąga dalsze wnioski.
Po pierwsze nie słyszałem od przedstawiciela Sarpi ani żadnego eksperta informacji, że pestycydy z Salwadoru nie są bardziej szkodliwe od innych odpadów, które spala Sarpi. A może te odpady są bardziej szkodliwe od innych? No tak, jakiś anonimowy forumowicz złozył takie zapewnienie, ze nie są. Skoro te odpady przeleżały w Salwadorze wiele lat, bo nikt inny ich nie chciał i ich transport nie został przepuszczony nawet przez Kanał Panamski o czymś świadczy. Na mój chłopski rozum to nie są zwykłe odpady, ale ekstremalnie niebezpieczne toksyny, których nikt nawet nie chce dopuścić do transportu przez swoje terytorium, nie mówiąc o przyjmowaniu ich. Nie wiem właśnie na jakiej podstawie twierdzicie, że Sarpi spala tysiące ton podobnych toksyn jak te z Salwadoru. Po drugie, nie słyszałem nigdzie informacji o tym, że te 70 ton to jest promil działalności Sarpi i raczej nikt takich danych nie udostepni, bo jest to tajemnica handlowa. Forumowicze piszą o jakichś tysiacach ton. Skąd takie szacunki? Może Sarpi spala rocznie tylko 200 ton odpadow i zysk z tego wystarcza do funkcjonowania zakładu? Znów jakaś anonimowa wypowiedź na forum jest tutaj przyjeta za pewnik. I trzecia rzecz. czy ktoś zdrowy na umysle wierzy w to, ze tylko Polska dysponuje unikalną technologią i bez szkody dla zdrowia ludzi i srodowiska naturalnego jest wstanie zutylizoawć takie odpady. Nie wydaje Wam się podejrzana taka argumentacja. Bo dla mnie to absurd kompletny. Zysk jednej firmy jest tutaj ewidentnie przedkładany ponad zdrowie ludzi. Ten post edytował marder5 nie, 30 lis 2014 - 14:26 |
|
|
![]()
|
|
Miałem już nie pisać na ten temat, ale nie wytrzymałem. Mam dziwne wrażenie, że większość komentujących tutaj świadomie manipuluje informacjami i przytacza tylko te, które pasują do z góry przyjętej tezy. Wypowiedź jakiejś anonimowej osoby, jakoby te pestycydy z Salwadoru nie stwarzały zagrozenia dla srodowiska i że w ogóle jest to promil tego co spala Sarpi uznaje się za pewnik i na tej podstawie wyciąga dalsze wnioski. Lepiej by było gdybyś w ogóle nie pisał. Spalone pestycydy stwarzają mniejsze zagrożenie dla środowiska niż nie spalone. Poza tym tak: te 70 ton to jest promil tego co spala SARPI. Po pierwsze nie słyszałem od przedstawiciela Sarpi ani żadnego eksperta informacji, że pestycydy z Salwadoru nie są bardziej szkodliwe od innych odpadów, które spala Sarpi. A może te odpady są bardziej szkodliwe od innych? No tak, jakiś anonimowy forumowicz złozył takie zapewnienie, ze nie są. Skoro te odpady przeleżały w Salwadorze wiele lat, bo nikt inny ich nie chciał i ich transport nie został przepuszczony nawet przez Kanał Panamski o czymś świadczy. Na mój chłopski rozum to nie są zwykłe odpady, ale ekstremalnie niebezpieczne toksyny, których nikt nawet nie chce dopuścić do transportu przez swoje terytorium, nie mówiąc o przyjmowaniu ich. Nie wiem właśnie na jakiej podstawie twierdzicie, że Sarpi spala tysiące ton podobnych toksyn jak te z Salwadoru. To, że nie został przepuszczony przez Kanał Panamski to nic nie znaczy - widocznie ich przepisy na to nie pozwalają. Stany Zjednoczone np. nie importują odpadów - co nie znaczy, że nie utylizują na swoium terenie gorszych rzeczy. I jakie ekstremalnie niebezpieczne odpady? To już w Polsce nie używa się pestycydów? Tylko w Salwadorze? Po drugie, nie słyszałem nigdzie informacji o tym, że te 70 ton to jest promil działalności Sarpi i raczej nikt takich danych nie udostepni, bo jest to tajemnica handlowa. Forumowicze piszą o jakichś tysiacach ton. Skąd takie szacunki? Może Sarpi spala rocznie tylko 200 ton odpadow i zysk z tego wystarcza do funkcjonowania zakładu? Znów jakaś anonimowa wypowiedź na forum jest tutaj przyjeta za pewnik. Kilka stron wcześniej wstawiałem post z linkiem do arkusza z wydanymi decyzjami na import odpadów do Polski, ale widać jesteś zbyt ograniczony by kliknąć w taki link. Wrzucę go jeszcze raz: http://www.gios.gov.pl//zalaczniki/artykul...tr_zgloszen.xls Ale zapewne powiesz, że wydanie decyzji nie jest równoznaczne z przywiezieniem odpadów do Polski. No tak, firma dostając zgodę na import 5000 ton odpadów przywiezie ich tylko 10 ton. Poza tym SARPI spala sporo odpadów z Polski - m.in. odpady niebezpieczne, pieniądze czy narkotyki. Aczkolwiek jeśli negujesz, że SARPI spala dużo więcej i uznajesz, że te 200 ton to jest znaczna część spalanych w zakładzie odpadów to o co się ku%^$ plujesz? 200 ton w takim przypadku to jest strasznie niewiele w skali całego roku, ale co tam - najlepiej zamknąć ten zakład i wyrzucić ludzi z pracy. Mam nadzieję, że będziesz płacił wyrzuconym pracownikom pensje. I trzecia rzecz. czy ktoś zdrowy na umysle wierzy w to, ze tylko Polska dysponuje unikalną technologią i bez szkody dla zdrowia ludzi i srodowiska naturalnego jest wstanie zutylizoawć takie odpady. Nie wydaje Wam się podejrzana taka argumentacja. Bo dla mnie to absurd kompletny. Zysk jednej firmy jest tutaj ewidentnie przedkładany ponad zdrowie ludzi. A czy ktoś napisał, że tylko Polska posiada taką instalację? SARPI złożyło ofertę i ją wygrało, zapewne zaoferowało najniższą cenę. Nie jest to równoznaczne z tym, że inne kraje się wypięły na te odpady.... -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Zauważyliście? Chyba nikt jeszcze tego nie pisał na Forum. Sprzeciw radnych nie był jednomyślny.
Jerzy Reszke (PIS) ze Stowarzyszenia "Samorządne Strzemieszyce" jako JEDYNY radny wstrzymał się od głosu w kwestii protestu złożonego przez naszych radnych w sprawie śmieci z Salwadoru. Samorządne Strzemieszyce firmuje ten protest mieszkańców. Ciekawe co się stało? Pokłócili się? Prezes Jarek zadzwonił i kazał się uspokoić ;-) ?A może jednak sprawy poszły tak daleko, że do kogoś dotarło, że takie bezpodstawne atakowanie SARPI może skończyć się w sądzie? Czyżby protest wszedł w fazę wygaszania? EDIT CYTAT Radna Katarzyna Zagajska stwierdziła natomiast, że decyzja o utylizacji odpadów w Dąbrowie Górniczej jest możliwa do wycofania. - Dotarłam do informacji budowniczego SARPI, który stwierdził, że do nas przyjechała stara instalacja z Niemiec, a Niemcy kupili sobie nowoczesną. Oczekujemy kontroli SARPI przez niezależnych ekspertów zewnętrznych, którzy nie są związani z tą firmą - podkreśliła. Jest możliwa do wycofania bo ktoś kiedyś coś powiedział? Tylko kto to był? http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty....html#skomentuj Ten post edytował Bathurst nie, 30 lis 2014 - 15:35 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Spalone pestycydy stwarzają mniejsze zagrożenie dla środowiska niż nie spalone. Ale to sa pestycydy przywożone ze Salwadoru. Co ma znaczyć ten komentarz? Mam być wdzięczny, że Sarpi go spala a nie składuje? Lepiej by było gdybyś w ogóle nie pisał. Lepiej by było, gdybyś nie odpowiadał. Poza tym tak: te 70 ton to jest promil tego co spala SARPI. Jak to wyliczyłeś? To, że nie został przepuszczony przez Kanał Panamski to nic nie znaczy - widocznie ich przepisy na to nie pozwalają. A nie przyszło ci do głowy, że może oni mają lepsze przepisy? Kilka stron wcześniej wstawiałem post z linkiem do arkusza z wydanymi decyzjami na import odpadów do Polski, ale widać jesteś zbyt ograniczony by kliknąć w taki link. Wrzucę go jeszcze raz: http://www.gios.gov.pl//zalaczniki/artykul...tr_zgloszen.xls Ale zapewne powiesz, że wydanie decyzji nie jest równoznaczne z przywiezieniem odpadów do Polski. No tak, firma dostając zgodę na import 5000 ton odpadów przywiezie ich tylko 10 ton. Poza tym SARPI spala sporo odpadów z Polski - m.in. odpady niebezpieczne, pieniądze czy narkotyki. Aczkolwiek jeśli negujesz, że SARPI spala dużo więcej i uznajesz, że te 200 ton to jest znaczna część spalanych w zakładzie odpadów to o co się ku%^$ plujesz? 200 ton w takim przypadku to jest strasznie niewiele w skali całego roku, ale co tam - najlepiej zamknąć ten zakład i wyrzucić ludzi z pracy. Mam nadzieję, że będziesz płacił wyrzuconym pracownikom pensje. A czy ktoś napisał, że tylko Polska posiada taką instalację? SARPI złożyło ofertę i ją wygrało, zapewne zaoferowało najniższą cenę. Nie jest to równoznaczne z tym, że inne kraje się wypięły na te odpady.... A może inne kraje mają lepsze przepisy i mądrzejszych Inspektorów Ochrony Środowiska? I dlatego nikt inny na świecie nie chciał tych odpadów? Przyszło Ci to do głowy? Sarpi nie wygrało żadnego przetargu, bo nikt tych pestycydów z Salwadoru nie chciał. Szukali frajerów wiele lat, w końcu znaleźli w Polsce. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Bo Reszke jak każdy pisior nie ma prawa zrobić czegokolwiek bez konsultacji z Warszawą i obcią..... znaczy się rozmowy z kurduplem. Zwykła marionetka bez ambicji i honoru! A takie mieli piękne hasło - "służyć mieszkancom". Pownno być "służyć Jarkowi... wiernie jak pies"
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Poza tym tak: te 70 ton to jest promil tego co spala SARPI. Jak to wyliczyłeś? To może ja odpowiem. Korzystając z informacji z pliku który znajduje się w poniższym linku: Na tą chwilę SARPI otrzymało zgody ważne do końca roku 2015 (lub krócej) na sprowadzenie spoza granic Polski 24337 ton odpadów. Wychodzi na to że udział tych 70 ton w samym rocznym imporcie to 2,8 promila. Doliczając do ogółu odpady krajowe to z pewnością dużej pomyłki nie było. |
|
|
![]()
|
|
Nie dziwi Was, że Sarpi ma pozwolenie na przywóz takiej ilości odpadów? A co jeśli Sarpi żyje głównie z odpadów przywiezionych z zagranicy? Dlaczego inne cywilizowane kraje spalają tylko własne śmieci i nie godzą sie na import takich pestycedów? Przypuszczam, że w trosce o zdrowie własnych obywateli i środowisko naturalne. Gdybyśmy my mieli takie przepisy, to być może takie Sarpi trzeba by zamknąć i zaorać. Z pożytkiem dla mieszkańców Strzemieszyc. No ale my nie mamy takich przepisów. U nas musi zarobić prywatna firma, jaką jest Sarpi. Ludzie się nie liczą. Ktoś tu zadał pytanie, dlaczego ludzie się tu sprowadzili. To ten kraj jest dla ludzi czy dla zakładów przemysłowych? Kto do kogo ma się dostosować?
Ten post edytował marder5 pon, 01 gru 2014 - 13:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |