IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

15 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Strzemieszyce chcą się odłączyć
Leszek
post sob, 26 paź 2013 - 23:56
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(aston @ sob, 26 paź 2013 - 23:02) *
Jednak sam widzę bardzo duże powody do niezadowolenia z sposobu w jaki działa władza na terenie Strzemieszyc - od paru lat dojazd do pracy wydłużył się o minimum 10 minut

Też mi argument - kilka lat temu jechałem do pracy (Gołonóg - Merkury) 5 minut, teraz 10 jak mam szczęście, a bywa i 15, samochodów coraz więcej, świateł i przytkań też.

Co do remontów - Majewskiego w stronę Sławkowa niedawno robili ze składek mieszkańców? A że macie rozkopane ulice - bywa, Korzeniec, Antoniów, Ząbkowice też tak mają. Jak zaczynali kanalizację robić - 11 Listopada też długi czas przypominała tor przeszkód.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
aston
post nie, 27 paź 2013 - 00:14
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(Leszek @ sob, 26 paź 2013 - 23:56) *
Też mi argument - kilka lat temu jechałem do pracy (Gołonóg - Merkury) 5 minut, teraz 10 jak mam szczęście, a bywa i 15, samochodów coraz więcej, świateł i przytkań też.

Trudno mi zrozumieć jaki takie rzeczy możesz pisać.

Co do remontów - Majewskiego w stronę Sławkowa niedawno robili ze składek mieszkańców?

Nie, pieniądze spadły z nieba.

A że macie rozkopane ulice - bywa, Korzeniec, Antoniów, Ząbkowice też tak mają. Jak zaczynali kanalizację robić - 11 Listopada też długi czas przypominała tor przeszkód.

Tak rzeczywiście tak samo długo była rozkopana 11 listopada jak w Strzeszycach, Ząbkowicach i innych dzielnicach.
Dodatkowo czy jak rozkopali 11 listopada, to inne drogi alternatywne też były rozkopane w tym samym czasie ? NIE

Ten post edytował aston nie, 27 paź 2013 - 00:14

+Quote Post
Leszek
post nie, 27 paź 2013 - 00:49
Post #23

UZYTKOWNIK

CYTAT(aston @ nie, 27 paź 2013 - 00:14) *

Trudno mi zrozumieć jaki takie rzeczy możesz pisać.

Normalnie, kładę ręce na klawiaturę, palcami naciskam klawisze, a na ekranie pojawiają się litery...
Rozumiem, że to, że wam się wydłużyła droga o 10 minut to skandal, ale jak mnie się o tyle wydłużyła, to skandal, że o tym piszę?

Co do remontów - Majewskiego w stronę Sławkowa niedawno robili ze składek mieszkańców?

Nie, pieniądze spadły z nieba.

No najwyraźniej, skoro twierdzisz, że z budżetu miasta nic nie dostajecie.

A że macie rozkopane ulice - bywa, Korzeniec, Antoniów, Ząbkowice też tak mają. Jak zaczynali kanalizację robić - 11 Listopada też długi czas przypominała tor przeszkód.

Tak rzeczywiście tak samo długo była rozkopana 11 listopada jak w Strzeszycach, Ząbkowicach i innych dzielnicach.
Dodatkowo czy jak rozkopali 11 listopada, to inne drogi alternatywne też były rozkopane w tym samym czasie ? NIE

A czy ja napisałem, ze była tak samo długo rozkopana?
Alternatywne drogi? Z Kasprzaka do US na przykład? Alternatywa jest jakieś dwa razy dłuższa i zamiast jednych świateł trzy.

--------------------

+Quote Post
aston
post nie, 27 paź 2013 - 08:53
Post #24

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ nie, 27 paź 2013 - 00:49) *
Normalnie, kładę ręce na klawiaturę, palcami naciskam klawisze, a na ekranie pojawiają się litery...
Rozumiem, że to, że wam się wydłużyła droga o 10 minut to skandal, ale jak mnie się o tyle wydłużyła, to skandal, że o tym piszę?

Jakbyś jeszcze pomyślał, to byś tego nie pisał.
Nie wiem czy sądzisz, że ja nie wiem jakie się jeździ po Dąbrowie.
W ogóle pierwsze 500 metrów ja jadę teraz minimum 10 minut przez te roboty, a ty jakieś brednie piszesz, że niby się dojazd tobie wydłużył. Nawet jeśli to prawda (sam tam jeżdżę i nie zauważyłem tego na przestrzeni lat, aby ten odcinek jakoś dłużej się jechało) co to ma do rzeczy?

A gdzie ktoś tak niby twierdzi.
Ludzie płacą podatki, a te pieniądze na coś idą.
To ty w poprzednim poście twierdziłeś, że ludzie w Strzeszycach nie płaca podatków a mają drogi remontowane.

Alternatywne drogi? Z Kasprzaka do US na przykład? Alternatywa jest jakieś dwa razy dłuższa i zamiast jednych świateł trzy.

Znowu piszesz jak do kogoś kto nie mieszka w Dąbrowie.
Doskonale wiem jak to wyglądało, doskonale wiem, którymi drogami trzeba było jeździć, doskonale wiem ile to trwalo.
Niestety ty nie wiesz jak jest przez ten rok w Strzeszycach a komentujesz bez wiedzy w temacie.

Droga była 2 razy dłuższa ?
Chyba kiepsko znasz Dąbrowę, zobacz sobie na mapę i napisz jak jest na prawdę.

Ten post edytował aston nie, 27 paź 2013 - 08:55

+Quote Post
marcin.p
post nie, 27 paź 2013 - 09:14
Post #25

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Jest demokracja, skoro chcą się odłączyć, niech się odłączą. Pytanie tylko kto chce się odłącząć od DG? Znam trochę osób zarowno z Małych jak i Wielkich Strzemieszyc i tylko jedna z nich jest umiarkowanym zwolennikiem odłączenia.

Przeanalizujmy co to Strzemieszycom da:
1. Odłączenie przed zakonczeniem kanalizacji i DK94: zostajecie z rozkopanymi drogami, rozpoczętymi inwestycjami i musicie znaleźć środki na zakończenie inwestycji. Bo dlaczego DG ma płacić za inwestycje na terenie innej gminy?
2. Komunikacja miejska: DG postawi weto i Strzemieszyce nie zostaną członkiem KZK GOP (nie jest to wymysł - ostatnio Katowice zablokowały wstąpienie Tychów i Mikołowa), więc zostanie tylko 634 i to też tylko kursami do Sławkowa, pozostałe skończą na Staszicu. 49 podejrzewam, że albo się zlikwiduje (bo po co on DG skoro Strzemieszyce już nie są Naszą dzielnicą?) 84 zmieni trasę tak, by nie jeździł przez Strzemieszyce. Tak więc gmina będzie fantastycznie skomunikowana
3. Rozbicie urzędów. Dzisiaj mieszkaniec Strzemieszyc np. chcący wymienić dokumenty robi to w jednym urzedzie. Po odłączeniu już tak łatwo nie będzie! Dowód w urzedzie gminy, prawo jazdy w starostwie w Będzinie. I tu kłania sie pkt.2. Jak do starostwa dojedzie osoba, która po raz pierwszy odbiera prawo jazdy?

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Leszek
post nie, 27 paź 2013 - 09:39
Post #26

UZYTKOWNIK

CYTAT(aston @ nie, 27 paź 2013 - 08:53) *

A gdzie ktoś tak niby twierdzi.
Ludzie płacą podatki, a te pieniądze na coś idą.
To ty w poprzednim poście twierdziłeś, że ludzie w Strzeszycach nie płaca podatków a mają drogi remontowane.

Napisałeś, że nie są obciążeniem dla budżetu. A teraz zastanów się, dlaczego takie duże remonty nie są robione naraz we wszystkich dzielnicach. Podpowiem - bo nie ma na to środków w budżecie.

CYTAT

Znowu piszesz jak do kogoś kto nie mieszka w Dąbrowie.
Doskonale wiem jak to wyglądało, doskonale wiem, którymi drogami trzeba było jeździć, doskonale wiem ile to trwalo.
Niestety ty nie wiesz jak jest przez ten rok w Strzeszycach a komentujesz bez wiedzy w temacie.

Droga była 2 razy dłuższa ?
Chyba kiepsko znasz Dąbrowę, zobacz sobie na mapę i napisz jak jest na prawdę.

Moja wina, że nie napisałem precyzyjnie - odległościowo to nie jest znacząco więcej (pobieżne sprawdzenie w Google Earth pokazuje mi, że trasa od WORD przez 11 Listopada jest krótsza o jakieś 500 metrów niż przez Piłsudskiego i Przemysłową), ale mnie chodziło o czas - o którym sam zacząłeś pisać.

CYTAT
a ty jakieś brednie piszesz, że niby się dojazd tobie wydłużył. Nawet jeśli to prawda (sam tam jeżdżę i nie zauważyłem tego na przestrzeni lat, aby ten odcinek jakoś dłużej się jechało) co to ma do rzeczy?

Co to ma do rzeczy? Widać jeździsz okazjonalnie i nie pewnych rzeczy nie zauważasz. To ma do rzeczy, że remont DK94 i Majewskiego spowodował spore zwiększenie ruchu również w innych dzielnicach, to, że u nas nie ma rozkopanych ulic, nie oznacza, że nie odczuwamy tego bezpośrednio.

No i nawiązując do postu Marcina - wszyscy mieszkańcy Strzemieszyc, z którymi mam jakiś kontakt są zadowoleni z mieszkania tam, jakoś nikt nie cierpi z powodu "bycia ciemiężonymi" przez DG. Jak dla mnie - grupka cwaniaków postanowiła się wypromować przez wyborami, a część mieszkańców daje się podpuszczać albo manipulować.

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 27 paź 2013 - 09:44
Post #27

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Jednak sam widzę bardzo duże powody do niezadowolenia z sposobu w jaki działa władza na terenie Strzemieszyc - od paru lat dojazd do pracy wydłużył się o minimum 10 minut plus trzeba jechać po rozkopanych drogach i niszczyć zawieszenie. Tak powiecie, że trzeba kiedyś to zrobić, ale przejeździe się do Strzeszyc i zobaczcie które drogi są zdatne do jazdy. Przecież to jest chore aby tyle dróg na raz rozkopywać i aby były zamknięte lub dużymi korkami przez tyle czasu.

Kolego ja mieszkam w samym centrum i mnie się dojazd do DK94 wydłużył w ostatnim roku o 10 minut (polecam porównać np. korki na Alei Róż w poniedziałek o 7 rano i przed rokiem). To mam postulować odłączenie centrum od DG?
Takie życie, raz jest lepiej raz gorzej ale wk... mnie jak ktoś ciągle jęczy jak mu źle i jak go kopią w tyłek, polecam się rozejrzeć, każdy cierpi przez remonty dróg, nie tylko Strzemieszyce, każda dzielnica ma też swoje problemy. Zajrzyj choćby na naprawmyto.pl i zobacz ile problemów jest w centrum, Gołonogu, na Redenie a ile w Strzemieszycach.

Nie wiem jak się ma to dyskusji.
Co niby mieszkańcy Strzemieszyc mają taniej niż mieszkaniec centrum DG?
Chyba jedynie mniej dostaną przy sprzedaży domu niż jakby mieszkali gdzie indziej, ale są MIESZKAŃCAMI więc już posiadają mieszkanie więc kupować go nie będę.

Ogólnie znowu wszystko przekręcasz.
Czy ludzie w Strzemieszycach płaca podatki ? TAK
Czy Strzemieszyce obciążają budżet DG ? NIE
Czy mieszkańcy maja prawo wymagać od władz aby o nich nie zapomnieli - sami sobie odpowiedzcie.

Tak się ma, że swego czasu każdy szukał domu w Strzemieszycach bo było tanio. Dlaczego było tanio? Nie chcę napisać brzydko więc napisze, że to peryferie. Peryferie są tanie bo są pewne minusy, wszędzie, czy to Paryż, Rzym, Nowy Jork czy Psia Wólka, wszędzie peryferie mają swoje minusy i dlatego nieruchomości są tańsze. No to mi proszę nie płakać, że jest źle, każdy ma wybór - ciasne 50m2 w wielkiej płycie centrum albo własny dom z działką na zadupiu, jednemu pasuje to innemu tamto.
Oczywiście ja bym chciał żeby władze dbały tak samo i inwestowały zarówno w centrum jak i w dalsze dzielnice ale nigdzie na świecie chyba tak nie ma.

+Quote Post
aston
post nie, 27 paź 2013 - 09:50
Post #28

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ nie, 27 paź 2013 - 09:39) *
Napisałeś, że nie są obciążeniem dla budżetu.

Co znaczy obciążanie dla budżetu ?

To znaczy, że idzie na to więcej pieniędzy niż wpływa, a nie jak twierdzisz, że idą pieniądze bez względu na kwotę.

Moja wina, że nie napisałem precyzyjnie - odległościowo to nie jest znacząco więcej (pobieżne sprawdzenie w Google Earth pokazuje mi, że trasa od WORD przez 11 Listopada jest krótsza o jakieś 500 metrów niż przez Piłsudskiego i Przemysłową), ale mnie chodziło o czas - o którym sam zacząłeś pisać.

Oj nie napisałeś mało precyzyjnie.
Napisałeś nieprawdę i jak ktoś to udowodnił, to starasz się wyjść z twarzą, ale to tylko pokazuje jak merytorycznie podchodzisz do tematu.
Tak jest 500 metrów różnicy, tyle, ze to jest około 20% a nie 100%.

Co do czasu to też bym dyskutował, skąd masz takie swoje wyliczenia. Wiem, że Google (o którym napisałeś) nie jest w takich sprawach precyzyjne, ale tam czas przyjazdu niezależnie od wybranej trasy jest taki sam.

CYTAT(vacu @ nie, 27 paź 2013 - 09:44) *
Kolego ja mieszkam w samym centrum i mnie się dojazd do DK94 wydłużył w ostatnim roku o 10 minut (polecam porównać np. korki na Alei Róż w poniedziałek o 7 rano i przed rokiem). To mam postulować odłączenie centrum od DG?

Piszesz jakbym nie mieszkał w DG, wiem jak jest więc nie pisz mi tutaj, takich rzeczy.
Doskonale wiem jak jest, ale 10 minut dłużej niż rok temu, to chyba przesadzasz - rok temu stało się przeważnie 2 zmiany świateł, teraz jakieś 4 zmiany.

Tak się ma, że swego czasu każdy szukał domu w Strzemieszycach bo było tanio. Dlaczego było tanio? Nie chcę napisać brzydko więc napisze, że to peryferie. Peryferie są tanie bo są pewne minusy, wszędzie, czy to Paryż, Rzym, Nowy Jork czy Psia Wólka, wszędzie peryferie mają swoje minusy i dlatego nieruchomości są tańsze. No to mi proszę nie płakać, że jest źle, każdy ma wybór - ciasne 50m2 w wielkiej płycie centrum albo własny dom z działką na zadupiu, jednemu pasuje to innemu tamto.
Oczywiście ja bym chciał żeby władze dbały tak samo i inwestowały zarówno w centrum jak i w dalsze dzielnice ale nigdzie na świecie chyba tak nie ma.

To już przecież jest obrażanie ludzi tylko co piszesz. Uważasz, że ludzie którzy mieszkają poza centrum są gorsi ?

POKAŻ mi gdzie napisałem, że za mało się inwestuje, za mało pieniędzy idzie ?
Napisałem, że robi się to bez sensownie, bez planu i przez to trwa to znacznie dłużej niż by mogło.

Ten post edytował aston nie, 27 paź 2013 - 09:59

+Quote Post
marcin.p
post nie, 27 paź 2013 - 10:52
Post #29

UZYTKOWNIK

CYTAT(aston @ nie, 27 paź 2013 - 08:50) *
Napisałem, że robi się to bez sensownie, bez planu i przez to trwa to znacznie dłużej niż by mogło.

Czyli każda dzielnica idzie "na swoje" bo wszędzie inwestycje robione są bez planu, ładu i składu!

A co do braku inwestycji w Strzemieszycach to: ulica Strzemieszycka od granicy ze Sławkowem do Saint-Gobain nowiusieńka wraz z chodnikiem, naprawiony wiadukt nad Białostockiego, który jak pamiętam zawsze się sypał i przeciekał wraz z montażem ekranów o które mieszkańcy sami wnioskowali, plac zabaw na Białostockiego, remont szkół 5 i 17 i niech nikt nie mówi, że to nie prawda bo sam widziałem sp5 w 98 roku i w ubiegłym, mini park przed kościołem, w 2010-2011 w okolicach Szałasowizny i al.Za Remizą była prowadzona jakaś inwestycja - myślałem, że kanalizacja ale obnecne rozkopanie tego terenu spowodowało, że nie wiem co tam wtedy robiono - w wyniku której naprawiono drogę, aktualnie prowadzone prace związane z kanalizacją (ich jakość to inny temat, ale inwestycja jest), dk94, chodniki na Strzemieszyckiej. A chyba i stadion miasto wyremontowało
A jak do tego dołozymy Strz. Małe to jeszcze dochodzi budowa nowej drogi do Tucznawy, nowa nawierzchnia drogi na ul.Głównej, plac zabaw koło kościoła.
I jeśli to porównamy np. moim "Starym" Gołonogiem wraz np. z os.Cedlera i górką gołonoską (tak jesteśmy przypisani do budżetu obywatelskiego - liczba mieszkańcow zbliżona do Strzemieszyc ok.10tyś) to:chodnik + miejsca parkingowe na Wybickiego i 3-go powstania śląskiego oraz w niektórych miejscach są fragmenty nowych chodników. To wszystko, no może jeszcze naprawiono nawierzchnie na fragmencie al.Piłsudskiego (jrzdnia w kierunku będzina przy budynkach 31 i 33). Kto więc dostał więcej? Czy też mamy walczyć o odłączenie Starego Gołonoga od Dąbrowy?

W sprawie kompostpownii popieram mieszkańców Strzemieszyc, ale... Ostatnio usłyszałem takie oto słowa od osoby mieszkającej ponad 60 lat w strzemieszycach, za płotem stremu "i co z tego, że będzie śmierdzieć? od 60 lat codziennie smierdziało i nikomu to nie przeszkadzało. A jak wszyscy płakali gdy strem zamykano!"

A co mają powiedzieć np. Mieszkańcy Ratanic, którzy nawet zeby dojechać komunikacją do Centrum muszą skasować bilet na 3 miasta? A po 16 i w dni wolne wogóle nie mają komunikacji z Centrum, nie mają nawet drogi, która łączy ich dzielnice z resztą miasta.

Ten post edytował marcin.p nie, 27 paź 2013 - 10:59

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Leszek
post nie, 27 paź 2013 - 11:06
Post #30

UZYTKOWNIK

CYTAT(aston @ nie, 27 paź 2013 - 09:50) *
Oj nie napisałeś mało precyzyjnie.Napisałeś nieprawdę i jak ktoś to udowodnił, to starasz się wyjść z twarzą, ale to tylko pokazuje jak merytorycznie podchodzisz do tematu.Tak jest 500 metrów różnicy, tyle, ze to jest około 20% a nie 100%.
Toteż napisałem wyżej, że odległościowo to nie jest znacząco więcej. Dla mnie odległość ma mniejsze znaczenie niż czas, kiedy jadę samochodem, stąd branie pod uwagę tego drugiego. Powtarzam zresztą kolejny raz - sam pisałeś o wydłużeniu drogi mając na myśli CZAS potrzebny na jej przejechanie, a nie odległość.
CYTAT
Co do czasu to też bym dyskutował, skąd masz takie swoje wyliczenia. Wiem, że Google (o którym napisałeś) nie jest w takich sprawach precyzyjne, ale tam czas przyjazdu niezależnie od wybranej trasy jest taki sam.
Z GE brałem odległości, nie czas. Czas na podstawie swoich obserwacji. Skoro tak często ponoć tu jeździsz, to wiesz, że skręt w lewo z Tysiąclecia to często dwie zmiany świateł - czyli nawet do 5 minut zajmie wydostanie się na Piłsudskiego (w tym czasie jadąc 11 Listopada jesteś już na Mickiewicza). A gdzie jeszcze światła pod policją i przy targu?
CYTAT
Piszesz jakbym nie mieszkał w DG, wiem jak jest więc nie pisz mi tutaj, takich rzeczy.Doskonale wiem jak jest, ale 10 minut dłużej niż rok temu, to chyba przesadzasz - rok temu stało się przeważnie 2 zmiany świateł, teraz jakieś 4 zmiany.
No cóż, widać nie tylko ja tak uważam - ale brniesz w zaparte i uważasz, że to Ty masz rację, a nam się przywidziało. Jak często jeździsz w tej okolicy? Ja codziennie (nawet kilka razy dziennie), vacu podejrzewam też.
CYTAT
Tak się ma, że swego czasu każdy szukał domu w Strzemieszycach bo było tanio. Dlaczego było tanio? Nie chcę napisać brzydko więc napisze, że to peryferie. Peryferie są tanie bo są pewne minusy, wszędzie, czy to Paryż, Rzym, Nowy Jork czy Psia Wólka, wszędzie peryferie mają swoje minusy i dlatego nieruchomości są tańsze. No to mi proszę nie płakać, że jest źle, każdy ma wybór - ciasne 50m2 w wielkiej płycie centrum albo własny dom z działką na zadupiu, jednemu pasuje to innemu tamto.Oczywiście ja bym chciał żeby władze dbały tak samo i inwestowały zarówno w centrum jak i w dalsze dzielnice ale nigdzie na świecie chyba tak nie ma.
To już przecież jest obrażanie ludzi tylko co piszesz. Uważasz, że ludzie którzy mieszkają poza centrum są gorsi ?
Gdzie Ty tam widzisz coś o byciu gorszym? Masz najwyraźniej jakiś kompleks i doszukujesz się ukrytych znaczeń...
CYTAT(marcin.p @ nie, 27 paź 2013 - 10:52) *
W sprawie kompostpownii popieram mieszkańców Strzemieszyc, ale... Ostatnio usłyszałem takie oto słowa od osoby mieszkającej ponad 60 lat w strzemieszycach, za płotem stremu "i co z tego, że będzie śmierdzieć? od 60 lat codziennie smierdziało i nikomu to nie przeszkadzało. A jak wszyscy płakali gdy strem zamykano!"
Podobny tekst usłyszałem kilka lat temu od mieszkańca Ogrodzieńca (okolice cementowni) - "jak cementownia działała, to ludzie narzekali, że im róże w ogródku pyłem zasypuje. A jak cementownię zamknęli, to sporej części na róże nie stać".

--------------------

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 27 paź 2013 - 11:46
Post #31

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(Leszek @ nie, 27 paź 2013 - 12:06) *
CYTAT

Piszesz jakbym nie mieszkał w DG, wiem jak jest więc nie pisz mi tutaj, takich rzeczy.Doskonale wiem jak jest, ale 10 minut dłużej niż rok temu, to chyba przesadzasz - rok temu stało się przeważnie 2 zmiany świateł, teraz jakieś 4 zmiany.
No cóż, widać nie tylko ja tak uważam - ale brniesz w zaparte i uważasz, że to Ty masz rację, a nam się przywidziało. Jak często jeździsz w tej okolicy? Ja codziennie (nawet kilka razy dziennie), vacu podejrzewam też.

To ja tylko na potwierdzenie słów. Wyjeżdżając z Manhatanu na 94 byłem kiedyś po 5 minutach - teraz zajmuje mi to min. 15 a pierwsze 5 spędzam na wyjeździe koło Mc Donalda. Zaraz potem staję przy KMP w korku do świateł przy targu. Potem kolejne 5 min na Alei Róż. Więc kolego aston radziłbym się przejechać parę razy z rana między 7 a 8 po DG zanim zaczniesz dalej twierdzić, że czas przejazdu wg GE jest taki sam. I żeby nie było w drodze powrotnej po południu korek od Mercurego do targu też nie jest rzadkim przypadkiem.

+Quote Post
marcin.p
post nie, 27 paź 2013 - 12:12
Post #32

UZYTKOWNIK

Kolejnym absurdem wytaczanym przez zwolenników odłączenią są szkoły i argument, że nie ma liceum. Jak się Strzemieszyce odłączą to nadal nie będzie liceum. Bo po pierwsze niż, po drugie w powiecie będzińskim jest liceum np. w Sławkowie.

Kolejna rzecz to dworzec, który jest własnością PKP. Przypominam, że miasto usiłowało nabyć dąbrowskie dworce od PKP, jednak cena zaproponowana przez PKP była niewspółmierna do faktycznej wartości. Czy władze nowej gminy odkupią dworzec po cenie przekraczającej faktyczną wartość? No nie kupią by nie zostać posądzonym o niegospodarność. I dworzec nadal będzie niszczał. Niestety!

Kolejna rzecz - komisariat policji. A co władze miasta do jednostek policji? Od kilku lat w woj.sląskim jest tendencja do zmniejszania jednostek organizacyjnych (komisariatów) policji. A komisariat jest w Sławkowie i to on bedzie jakby co obsługiwał Strzemieszyce. Czyli znowu nic się nie zmieni.
A co do bezpieczeństwa to czy obecność komisariatu coś zmieni? Jeśli w KP będzie tylko dyżurny to choćby cokolwiek się działo pod jego drzwiami to on i tak co najwyżej wezwie patrol! Bo takie policja ma procedury, że dyżurnemu nie wolno pozostawiać pustego komisariatu! Tu raczej problemem jest policyjna logistyka i rozmieszczenie patroli w terenie. Natomiast faktem jest, że w byłym komisariacie mogłaby powstać placówka dzielnicowych.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
vacu
post nie, 27 paź 2013 - 12:39
Post #33

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(aston @ nie, 27 paź 2013 - 09:50) *

Gdzie ja kogokolwiek obraziłem? Powiem więcej, kiedyś wchodził w grę zakup domu w Strzemach właśnie dlatego, że za cenę mieszkania w centrum (no może nie w DG ale w Kato o których myślałem) można było w Strzemach kupić nieduży domek z działką. Wybrałem mieszkanie ze względu na to, że chcę mieć dobrą komunikację, szkoły dla dzieci blisko i do baru na piwo też blisko, jestem wygodny po prostu, do tego lubię gwar za oknem. Ktoś inny wybiera Strzemieszyce bo chce mieć większy spokój i być na swoim - OK, ja wcale nie uważam, że jest gorszy tylko wybierając dom w dzielnicy peryferyjnej niech się nie dziwi, że jest peryferyjna.

I polecam pojeździć (a raczej postać) w centrum w godzinach porannego lub popołudniowego "szczytu", jak pisali przedmówcy - chyba dawno nie miałeś okazji. Tylko widzisz, remonty się kiedyś skończą i w Strzemach znów będzie sielsko anielsko i spokojnie ale z centrum korki całkiem nie znikną bo aut przybywa. Tyle, że ja klnę i stoję, wiedziałem na co się decyduję wybierając centrum. A słyszałem już takich co to w centrum by chcieli "godzinę policyjną" bo spać nie mogą, dla mnie to tacy sami narzekacze jak ci co płaczą, że Strzemieszyce są traktowane jak peryferia.

Ten post edytował vacu nie, 27 paź 2013 - 12:42

+Quote Post
Bathurst
post nie, 27 paź 2013 - 14:34
Post #34

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

CYTAT(aston @ sob, 26 paź 2013 - 22:02) *
Czy mieszkańcy maja prawo wymagać od władz aby o nich nie zapomnieli - sami sobie odpowiedzcie.

Moim zdaniem masz całkowitą rację w tym stwierdzeniu. Ogromnie Wam współczuję, bo faktycznie Strzemieszyce wyglądają jak wyglądają i nie są ostatnio przyjaznym miejscem do życia. Współczuję Wam podwójnie ponieważ coś mi się wydaje, że nieudolną aktualną radną próbuje zastąpić karierowicz ( kilka postów wyżej trochę się z tego śmialiśmy) mieniący się zbawcą, separatystą - i to jest tak naprawdę mało zabawne.
Jednak jak tutaj pisali poprzednicy, nie jest tak, że my tutaj w "centralnych" dzielnicach mamy klawe życie. Ostatnio byłem świadkiem takiego obrazka - w "wielkomiejskim" Gołonogu, tuż obok stacji PKP na ulicy Wczasowej, dwie panie pracując łopatami i taczką naprawiały drogę dojazdową do swoich domów. Aż chciałem zdjęcie zrobić ale w ostateczności przez szacunek i jednak upokarzającą sytuacje w jakiej się te panie znalazły zrezygnowałem. To co? Odrywamy Gołonóg od Dąbrowy? wink.gif

Ten post edytował Bathurst nie, 27 paź 2013 - 14:35

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
aston
post nie, 27 paź 2013 - 19:13
Post #35

UZYTKOWNIK

CYTAT(marcin.p @ nie, 27 paź 2013 - 12:12) *
Kolejna rzecz - komisariat policji. A co władze miasta do jednostek policji? Od kilku lat w woj.sląskim jest tendencja do zmniejszania jednostek organizacyjnych (komisariatów) policji.

Nie twierdzę, że komisariat był potrzebny, ale nie podoba mi się, ze podobnie jak inni piszesz takie oderwane od rzeczywistości rzeczy.
Policja jak najbardziej jest finansowana częściowo przez miasto, nie mam danych w jakiej cześć, ale bez tego finansowania nawet komenda na granicznej by się nie utrzymała.

CYTAT(mgmisiek @ nie, 27 paź 2013 - 11:46) *
To ja tylko na potwierdzenie słów. Wyjeżdżając z Manhatanu na 94 byłem kiedyś po 5 minutach - teraz zajmuje mi to min. 15 a pierwsze 5 spędzam na wyjeździe koło Mc Donalda. Zaraz potem staję przy KMP w korku do świateł przy targu. Potem kolejne 5 min na Alei Róż. Więc kolego aston radziłbym się przejechać parę razy z rana między 7 a 8 po DG zanim zaczniesz dalej twierdzić, że czas przejazdu wg GE jest taki sam. I żeby nie było w drodze powrotnej po południu korek od Mercurego do targu też nie jest rzadkim przypadkiem.

Mowa była o całkowicie innej trasie, więc jak możesz potwierdzać te słowa ?

Też chyba nie doczytałeś jakiej trasy dotyczył ten czas przyjazdu. i nie doczytałeś, też że nie napisałem, ze wg mnie jest taki sam, napisałem wyraźnie, że dane Google nie są precyzyjne, kwestionowałem tylko, o 100% dłuższy czas przyjazdu z Kasprzaka do US korzystając 11 listopada lub nie

CYTAT(Leszek @ nie, 27 paź 2013 - 11:06) *
Toteż napisałem wyżej, że odległościowo to nie jest znacząco więcej. Dla mnie odległość ma mniejsze znaczenie niż czas, kiedy jadę samochodem, stąd branie pod uwagę tego drugiego. Powtarzam zresztą kolejny raz - sam pisałeś o wydłużeniu drogi mając na myśli CZAS potrzebny na jej przejechanie, a nie odległość.

Już nie kręć, napisałeś wyraźnie, że jest 2 razy dłuższa i tyle:

Alternatywa jest jakieś dwa razy dłuższa

Na koniec dodam, że ja nigdzie nie napisałem, że popieram odłączenie się Strzemieszyc - ponieważ nie pobieram.
Nie napisałem, że popieram argumenty osób, która się chcą odłączyć - ponieważ nie popieram ich.

Napisałem tylko, że władza całkowicie ignoruje to w jaki sposób robi się kanalizację.
Wg planu ulica Majewskiego miała zostać oddana du użytku w Maju 2013 roku, a mamy koniec października i nie ma szans, aby przed wiosną była skończona.

Ten post edytował aston nie, 27 paź 2013 - 19:17

+Quote Post
Leszek
post nie, 27 paź 2013 - 20:17
Post #36

UZYTKOWNIK

CYTAT(aston @ nie, 27 paź 2013 - 19:13) *
CYTAT(Leszek @ nie, 27 paź 2013 - 11:06) *

Już nie kręć, napisałeś wyraźnie, że jest 2 razy dłuższa i tyle:

Alternatywa jest jakieś dwa razy dłuższa

Oczywiście, że napisałem. I powinieneś wiedzieć, że czas też jest dłuższy prawda? Bo chyba nie szerszy czy wyższy?
EOT z mojej strony.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post pon, 28 paź 2013 - 11:47
Post #37

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

A bo to o bezrobocie chodzi. Każda strzemieszycka rodzina będzie miała przynajmniej jednego zatrudnionego w nowych strzemieszyckich urzędach. celb (17).gif

No i wtedy załatwić będzie coś łatwiej wink.gif

CYTAT(Bathurst @ czw, 24 paź 2013 - 15:52 ) *
Dziwi mnie to że takie pierdoły w mediach krajowych jako jedna z głównych wiadomości

A tu na forum - w dwa dni 35 postów. Nie dziwisz się ? smile.gif

Powód ruchawki jest tradycyjny - brak komunikacji władzy ze społeczeństwem.

Cała ta kanalizacja doprowadza mieszkańców do szaleństwa, więc trudno się dziwić, że znaleźli się ludzie, którzy chcą to wykorzystać. Zupełnie jak w Warszawie.

Za rok wybory. Może się złapie jakiś stołek radnego. cha (4).gif

+Quote Post
:)
post pon, 28 paź 2013 - 14:40
Post #38

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

aston ma bardzo słabą znajomość tematu kanalizacji i porównywania z innymi dzielnicami. Ja w Strzemieszycach jestem często. Na Korzeńcu jest dużo gorzej. Wszędzie błoto i kurz, dziury. Przez ponad rok (a na niektórych jeszcze dłużej) na rozkopanych ulicach nic się nie działo.
Autobusy jeżdzą objazdem już od ponad 2,5 roku.
Ale nie będziemy się licytować kto ma gorzej. We wszystkich dzielnicach i w centrum są różne zaniedbania na wielu polach.

--------------------

+Quote Post
matidg
post pon, 28 paź 2013 - 23:05
Post #39

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,162
GG: 5107261 status gadu-gadu

CYTAT
Dąbrowa Strzemieszyce odłączenie: rozpad Dąbrowy Górniczej?
2013-10-28, Aktualizacja: dzisiaj 13:12
Dąbrowa Strzemieszyce odłączenie. Czy dzielnica Strzemieszyce odłączy się od Dąbrowy Górniczej? Są na to szanse. "Tworzymy ruch społeczny zmierzający do odzyskania niezależności od Dąbrowy Górniczej. Nie obrażamy się na to miasto, ale utworzenie powiatu ziemskiego byłoby dobrym rozwiązaniem, byśmy mogli pokazać, że sami potrafimy się rządzić" - taką deklarację złożyli przedstawiciele Stowarzyszenia Samorządne Strzemieszyce na spotkaniu z prezydentem miasta, Zbigniewem Podrazą, w Szkole Podstawowej nr 17.

Dąbrowa Strzemieszyce odłączenie: wiele argumentów za zmianami, rozpad Dąbrowy Górniczej?

Czy to początek rozpadu największego miasta w województwie śląskim, którego 188 km kw. powierzchni daje mu także dziewiątą pozycję w całym kraju?

Sytuacja jest skomplikowana, ale mieszkańcy czują się dziś opuszczeni przez władze miejskie, które ich zdaniem nie dbają należycie o ich interesy, zdrowie i bezpieczeństwo. Wyrazem tego są m.in. plany ulokowania kompostowni odpadów w środku zabudowy mieszkaniowej przy ul. Puszkina, na terenie Zakładu Produkcji Paliw Alternatywnych Remondisu. To wywołało prawdziwą burzę, bo taka kompostownia będzie tu też na terenie Miejskiego Zakładu Gospodarowania Odpadami. Do tego dzielnica zasypywana jest też szkłem z zakładu DSS Recykling, przerabiającego tu odpady szklane. Budżet Dąbrowy Górniczej w ok. 40 procentach zdaniem mieszkańców wypełnia się pieniędzmi pochodzącymi właśnie ze Strzemieszyc, a w zamian nie mają z tego prawie nic... Dworzec rozpada się na oczach wszystkich, nie ma ośrodka kultury, zlikwidowany został ostatni posterunek...

- Sprawa jest delikatna, ale nie podoba nam się obecny kształt zarządzania miastem, które jest wielkim molochem. Sztucznym tworem. Takie zdanie mają też m.in. mieszkańcy Ząbkowic. Udało się w Imielinie, Radzionkowie, jesteśmy w kontakcie z tymi gminami, poznaliśmy cały proces legislacyjny, dlaczego więc nie miałoby się to udać u nas.

Dobrym wyjściem byłby powiat ziemski - podkreśla Jacek Sobczyk, szef Stowarzyszenia Samorządne Strzemieszyce.

Strzemieszyce Wielkie od 1954 r. były niezależnym miastem, które włączone zostało do Dąbrowy Górniczej po reformie administracyjnej z 1975 r. Dziś Strzemieszyce dzielą się właśnie na Strzemieszyce Wielkie, gdzie mieszka 8235 mieszkańców, oraz Strzemieszyce Małe, gdzie żyje 1451 osób.

Dąbrowa Strzemieszyce odłączenie: może jednak w ramach jednego miasta?

Nie wszyscy jednak popierają ideę separatyzmu.

- Rozumiem argumenty tych mieszkańców Strzemieszyc, którzy głośno wypowiadają się na temat samorządności Strzemieszyc, ponieważ widzą gołym okiem postępującą degradację dzielnicy. W blisko 10-tysięcznej dzielnicy nie ma już ani komisariatu policji, ani liceum, nie ma ośrodka kultury z prawdziwego zdarzenia, zabytkowy dworzec z 1890 roku jest w opłakanym stanie, za to przybywa w dzielnicy zakładów przetwarzających odpady. Uważam, że odłączenie się Strzemieszyc od Dąbrowy nie jest rozwiązaniem. Mieszkańcy Strzemieszyc powinni walczyć o to, co im się należy w granicach administracyjnych miasta - mówi Krzysztof Markowski, prezes OSP w Strzemieszycach Wielkich, zaangażowany w życie dzielnicy.

Dąbrowa Strzemieszyce odłączenie: najpierw lepsza Rada Dzielnicy

A co na to miasto? - Oczywiście w żaden sposób nie możemy zahamować oddolnej inicjatywy mieszkańców. Może jednak warto najpierw rozważyć powołanie Rady Dzielnicy czy Rady Osiedla i będąc jednostką pomocniczą Rady Miejskiej, podpowiadać radnym, jakie są najważniejsze sprawy mieszkańców i w ten sposób wpływać na to, co dzieje się bądź będzie się działo w Strzemieszycach - mówi prezydent Zbigniew Podraza, także... mieszkaniec Strzemieszyc.

W czwartkowym wydaniu Dziennika Zachodniego przeczytacie obszerny wywiad z inicjatorem separacji Strzemieszyc, Jackiem Sobczykiem, który dokładnie przedstawia wszystkie argumenty za separacją. Potem rozmowa pojawi się również na portalu dabrowagornicza.naszemiasto.pl

+Quote Post
szer
post pon, 28 paź 2013 - 23:47
Post #40

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Kurde na Mydlicach też nie ma posterunku! I budują kolejny market! Legionów Polskich się rozsyupuje, jest zakorkowana przez budowę ronda. Skandal, powinniśmy się odłączyć od Dąbrowy...

Czy przedstawiciele Stowarzyszenia Samorządne Strzemieszyce wiedzą, że powiaty ziemskie zostały zlikwidowane wiele lat temu? Wprawdzie stosuje się potocznie takie nazwy, ale jednak nie ma to podstawy prawnej - jest powiat i tyle. Co do samego powiatu to może 10 tysięczna wieś miałaby jeszcze być centrum takiego powiatu?
"Nie obrażamy się na to miasto, ale utworzenie powiatu ziemskiego byłoby dobrym rozwiązaniem, byśmy mogli pokazać, że sami potrafimy się rządzić"

Poza tym "Do tego dzielnica zasypywana jest też szkłem z zakładu DSS Recykling, przerabiającego tu odpady szklane. " - czy jak Strzemieszyce się odłączą to coś sięw tej kwestii zmieni? Że niby DSS się przeniesie czy jak?

Ja powiem tak - jak chcą to niech się odłączają tylko niech pierw spłacą inwestycje jakie przeprowadziła / przeprowadza Dąbrowa na terenie Strzemieszyc. Co tam, że od razu musieliby pewnie ogłosić bankructwo, ale przynajmniej byliby wolni.

Ten post edytował szer pon, 28 paź 2013 - 23:49

--------------------
33001,04

+Quote Post

15 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza