![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Mogę się pod tym podpisać. Niestety przy takiej pogodzie z jednej strony Leśna/Długa/Buczka/Podlesie,z drugiej Górka Gołonoska obdarowują nas obficie swoimi wyziewami...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
O tym pisałem, że jest to zespół czynników, ale chyba nie powiesz, ze w pozostałych miastach ludzie nie palą w piecach śmieci. Dajmy na to centrum GOPu. RUda Śląska, Świętochłowice, Bytom. Miasta z największą emisją z pieców w kamienicach i familokach, w których odsetek bezrobotnych jest nsawiększy w całym obszarze na tej liście nie występują.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Tak, to są argumenty - ludzie palą śmieci w piecach, więc spalarnia może spalać toksyczne odpady. No i jeszcze miejsca pracy da i energię wytworzy... Tylko co my mamy z tej niby wytworzonej z tego energii? Mamy jakieś zniżki, że wdychamy ich brudy ściągane z jakiegoś buszu? A może Miasto nie płaci za oświetlenie uliczne, energię dostarczaną do jednostek samorządowych, szkół, przedszkoli, szpitala?
Niestety, ale za wiele złodziejstwa i cwaniactwa widziałem w swoim krótkim życiu, by uwierzyć w te zapewnienia, że to bezpieczne! Nie w Polsce i nie w firmie zarządzanej przez Polaków! A sarpi już kilka lat w PL działa, więc wiedzą jak robić, by w papierach się zgadzało. Bo to nie ważne co się stanie z odpadami - ważne co będzie w papierach. A Polaki się cieszą bo jest robota za grosze. I tym wszystkim cieszącym życzę z całego serca szybkiej wizyty w Zagłębiowskim Centrum Onkologii! I na wieniec ode mnie nie liczcie bo ja ostrzegałem.... Kolejna rzecz: Gdzie napisałem lub ktoś krytykujący, żeby narażać transport? No gdzie? Pisałem, że trzeba protestować, trzeba blokować tory, drogi czy zakład by transport nie dojechał, by narazić firmę na jak największe straty finansowe i wizerunkowe. Sądy, zapłaty, komorniki? Wszelkiej maści kibolstwo i inne patryjoty pokazują dość często jak działać by sprawy ciągnęły się latami... Tyle ode mnie w tym temacie! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No ja nie twierdzę, że w Rudzie Śląskiej i innych miastach konurbacji problem spalania plastikowych butelek i innych rzeczy w piecach domowych nie istnieje. Ale nie sądzę żeby spalarnie śmieci były czynnikiem powodującym zwiększenie zachorowania na raka i inne choroby cywilizacyjne. Przykładem niech będzie Japonia gdzie jest około 22 tyś spalarni śmieci - to absolutny rekord spowodowany też pewnie tym, że te spalarnie są niewielkie. Jakoś nie słychać, żeby Japończykom szkodziły. Spalarnie są popularne też w Europie Zachodniej. Np w takiej ekologicznej Szwecji gdzie świadomość ochrony zdrowia i środowiska jest na bardzo wysokim poziomie.
Ten post edytował Bathurst nie, 16 lis 2014 - 14:04 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Problemem nie są spalarnie a procedury. Bo procedury pewnie i są, podejrzewam, że tak jak piszecie bardzo restrykcyjne! Tylko co z tego jak większość tych procedur jest tylko na papierze. I nikt mnie nie przekona, że firma która na naszym rynku działa kilka lat, jest zarządzana Polaków, nie będzie kombinować jak obejść procedury. I może byc tak, że odpady spalą w zwykłym piecu! Ale w papierach będzie wszystko cacy.
Po pierwsze: Najpierw nauczmy się pracować zgodnie z procedurami a dopiero porównujmy się Japończyków, Szwedów, Francuzów, Austriaków.... Po drugie: Skoro tam wszędzie tyle jest tych spalarni, taka świadomość społeczeństwa, to niech firmy typu sarpi spie.....ją z Polski i tam palą swoje odpady z buszu! W PL niech się spalają polskie śmieci.... -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A złapałeś kogoś za rękę, powiadomiłeś jakieś instytucje czy tak tylko po polsku rzucasz błotem i oczerniasz?
To może rozwiążmy ten kraj i zgaśmy światło bo Polacy tutaj zarządzają - to ma być argument? No i jeśli Ci się nie podobają zagraniczne firmy to rozumiem, że używasz produktów tylko made in Poland? Zauważ, że problemem dla protestujących jest nagromadzenie tych spalarni, zakładów utylizacji a nie Polacy ( bo w domyśle traktujesz wszystkich jak oszustów i złodziei) Przecież to jest jakaś paranoja - gdyby wszyscy w PL tacy byli to człowieku już dawno byśmy byli na tamtym świecie bo okazji w codziennym życiu, gdzie ktoś coś przekręca i narażone jest życie i zdrowie ludzi jest tysiące Ten post edytował Bathurst nie, 16 lis 2014 - 15:14 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Nie, nie złapałem nikogo ale im nie wierzę w te procedury! I nie godzę się by do PL zjeżdżały śmieci z jakiegoś buszu, które nam mogą szkodzić. I żadne argumenty do mnie nie przemówią! ŻADNE!
Ten post edytował marcin.p nie, 16 lis 2014 - 15:15 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Heh, Clarkson swietnie to ujal w ostatnim felietonie - mamy tu do czynienia z panstwem Bylenietutajskich. Wiatraki? Tak! Byle nie tutaj.... Elektrownia atomowa? Oczywiscie! Byle nie tutaj... Ekologiczna utylizacja? Wyłacznie, byle nie tutaj...
Gdziekolwiek by nie zlokalizowac takie przybytki zawsze w poblizu beda ludzie mieszkac, linia naszej wladzy jest taka aby bylo nas coraz wiecej wiec bialych plan bedzie coraz mniej. A smieci gdzies skladowac trzeba, prad produkowac trzeba itd. Bo co - jesliby przeniesli te spalarnie to Bedzina to ju« byłłoby OK? Albo do Zgorzelca? Albo do Bombaju? Tam sa jacys gorsi ludzie? Sami z siebie robimy smietnisko sciagajac zlom motoryzacyjny z calej europy, o sciorane meble z Niemiec ludzie sie chca pozabijac a sklep ze smieciowa odzeza z Irlandii jest na co drugim rogu to nie dziwmy sie, ze tam mysla ze wezmiemy wszelkie smieci do siebie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
Te, nowocześni. W swoim postępowym zacietrzewieniu zauważyliście może, że nikt tutaj nie neguje sensu i potrzeby istnienia spalarni odpadów niebezpiecznych? Ba, spalarni odpadów w ogóle. Negatywne emocje budzi tylko ich import celem utylizacji. Przytoczyliście przykłady tylu postępowych krajów ze spalarniami odpadów i żadnego przykładu utylizacji w tych krajach importowanych odpadów.
Może Salwador bezpiecznie zutylizuje te odpady u siebie? Co do łapania za rękę. Tak, złapałem. Kilka razy. Potem z organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości otrzymywałem pisma takiej treści, że świetne anegdoty są z tego przy wódce. ![]() Używane rzeczy... Nie przyszłoby mi do głowy, że skoro ktoś kupił ode mnie używany samochód to mogę mu nasrać w mieszkaniu ale widzę, że to odosobniony pogląd. -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Te, nowocześni. W swoim postępowym zacietrzewieniu zauważyliście może, że nikt tutaj nie neguje sensu i potrzeby istnienia spalarni odpadów niebezpiecznych? Ba, spalarni odpadów w ogóle. Negatywne emocje budzi tylko ich import celem utylizacji. Ja ci przytoczyłem przykład hipokryzji bo jak połowa Strzemieszyc jezdzi zlomem sprowadzonym z Niemiec/Francji/Wloch to wszystko ok, tak mozna, Podejrzewam, ze te odpady z Salwadoru zostana uczciwiej i z mniejsza szkoda dla srodowiska przetworzone niz te wraki, z ktorych jedzie na kilometr jak z frytkarni, oleju nierzadko pala tyle co paliwa a i conieco cieknie z nich co chwila. CYTAT Używane rzeczy... Nie przyszłoby mi do głowy, że skoro ktoś kupił ode mnie używany samochód to mogę mu nasrać w mieszkaniu ale widzę, że to odosobniony pogląd. Nie napisałem "uzywane rzeczy" tylko "złom" czestokroc "na zachodzie" zakwalifikowany jako "do utylizacji" a u nas dzieki szpachli i magii Gumiaka i Cytryna przezywajacy trzecia lub czwarta mlodosc. Ty bys nie nasral ale zwroc uwage na jedno - masz blok ze swiezutka elewacja, nikt go nie tknie, ale wystarczy jeden napis i zaraz caly blok umaziany. Inny przyklad - przy drodze ktos porzucil worek ze smieciami. Zaraz pojawia sie drugi, potem trzeci, na drugi dzien jest cala sterta "bo skoro sa smieci znaczy ze tu jest smietnik". Cos w stylu psychologii tlumu. Ten post edytował vacu nie, 16 lis 2014 - 19:32 |
|
|
![]()
|
|
Hej Oburzeni, przyjmijcie do wiadomości, że śmieci i ich utylizacja są takim samym biznesem jak każdy inny. Nie wiem dlaczego akurat płyną odpady z Salwadoru ale myślę, że nie jest to wynikiem jakiegoś dziejowego spisku tylko gry rynkowej.
Znów przytoczę przykład nielubianej przez Was postępowej Szwecji i awangardowych Niemiec ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
I nie godzę się by do PL zjeżdżały śmieci z jakiegoś buszu, które nam mogą szkodzić. I żadne argumenty do mnie nie przemówią! ŻADNE! I robisz coś w tym kierunku poza pisaniem na tym forum? A ja tylko dodam, ze my znacznie wiecej smieci wysylamy do buszu wiec twoje oburzenie jest troche nie na miejscu i jest kolejn? hipokryzja - my do Afryki mozemy ale jak do nas z buszu to ja sie nie zgadzam, gdyby afrykanie odeslali nam wszystko co im poslalismy to beczkami bys zastawil kazde podworko w Strzemieszycach a moze i w calej DG. Polecam obejrzec ten dokument na planete. Jest tylko mala roznica - my tam wysylamy i nikt specjalnie nie papra sie utylizacja, po prostu sie gdzies stawia i porzuca. Wiec kto tu kogo truje? Ten post edytował vacu nie, 16 lis 2014 - 21:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
to jeszcze dorzucę
![]() CYTAT idabrowa.pl
Regionalny status Lipówki Zakład Przetwarzania Odpadów Komunalnych Lipówka II uzyskał po rozbudowie status instalacji regionalnej (RIPOK). Tym samym został wyznaczony w Wojewódzkim Planie Gospodarki Odpadami do obsługi całego „odpadowego” Regionu II, zamieszkałego przez ponad 2 mln ludzi w 34 gminach, do którego należy również Dąbrowa Górnicza. Zgodnie bowiem z przepisami prawa, odpady komunalne mogą trafić tylko i wyłącznie do instalacji regionalnych, które gwarantują prawidłowy sposób ich zagospodarowania. Dąbrowska instalacja jest trzecią w Regionie. Pozostałe zlokalizowane są w Katowicach i Zabrzu. - Uzyskanie statusu instalacji regionalnej oznacza, że odebrane od mieszkańców odpady komunalne jak i surowce wtórne będą zagospodarowane w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów ochrony środowiska. Zadaniem instalacji jest maksymalne zagospodarowanie przyjętych odpadów poprzez ich odzysk i recykling oraz zredukowanie do minimum masy odpadów kierowanych na składowisko. Blisko połowa zmieszanych odpadów komunalnych po wysortowaniu cennych surowców wtórnych, trafia do kompostowania, gdzie podlega biologicznemu przetwarzaniu czyli tzw. stabilizacji w betonowych bioreaktorach. Gwarantuje to m.in. gminie Dąbrowa Górnicza realizację ustawowych obowiązków osiągnięcia odpowiednich poziomów odzysku i recyklingu frakcji zbieranych selektywnie oraz redukcję ilości odpadów biodegradowalnych kierowanych na składowisko. Tym samym pozwala na uniknięcie wysokich kar, które zgodnie z ustawą może nałożyć na gminę Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska – wyjaśnia Wojciech Łagoń, dyrektor zakładu. Aby uzyskać status instalacji regionalnej firma rozbudowała halę przyjęć, dokonała modernizacji elementów części mechanicznej instalacji (sito, taśmociągi, prasa). W części biologicznej zakładu zmodernizowała istniejącą kompostownię wraz z placami dojrzewania kompostu oraz bezodorową instalację do kompostowania frakcji odpadów zielonych zbieranych selektywnie. Musiała jednocześnie dostosować infrastrukturę Lipówki II do nowych potrzeb zakładu – rozbudować część socjalną dla pracowników, przebudować pomieszczenia wagi, zbiorniki technologiczne, rurociągi, urządzenia elektryczne oraz poszerzyć i częściowo wymienić ogrodzenie i oświetlenie. Zrealizowana inwestycja warta kilkunastu milionów złotych była pierwszym etapem rozbudowy zakładu. Kolejnym jest, trwająca już jakiś czas, rozbudowa kompostowni, realizowana, aby zwiększyć moce przerobowe przedsiębiorstwa. Dotychczasowa rozbudowa Lipówki II jest kolejną eko-inwestycją Spółki ALBA MPGK, wykonywaną w całości ze środków własnych. W aktualnej fazie inwestycji spółka zamierza skorzystać ze środków unijnych. Zakład zlokalizowany w dzielnicy Strzemieszyce Małe, przy drodze wojewódzkiej nr 790, nieopodal punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK) spełnia najwyższe standardy środowiskowe. Potwierdzają to uzyskane certyfikaty jakościowe ISO oraz prestiżowy certyfikat ekozarządzania i audytu EMAS, udzielany przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska, którym może poszczycić się zaledwie kilka podmiotów z branży w Polsce. Certyfikacją objęto również własne laboratorium do badania próbek odpadów, które posiada zakład, gdzie przetworzone odpady (produkt) bada się pod kątem uzyskania tzw. stabilizatu, czyli frakcji „obojętnej”, bezpiecznej dla środowiska. Lus -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
Hej Oburzeni, przyjmijcie do wiadomości, że śmieci i ich utylizacja są takim samym biznesem jak każdy inny. Nie wiem dlaczego akurat płyną odpady z Salwadoru ale myślę, że nie jest to wynikiem jakiegoś dziejowego spisku tylko gry rynkowej. Znów przytoczę przykład nielubianej przez Was postępowej Szwecji i awangardowych Niemiec ![]() Jest takim samym biznesem a mimo to nikt nie importuje odpadów niebezpiecznych do utylizacji. Dziwne, nie? A tacy postępowi. ![]() Utylizacja odpadów niebezpiecznych wymaga dostarczenia większej ilości energii niż daje. Je się spala a nie one się palą. Losami Afryki niech zajmą się murzyni. ![]() Ale, że niby fakt sprowadzania używek samochodowych rozniósł się aż do Salwadoru i pomyśleli tamtejsi sprytni, że odpady po pestycydach też łykną? Toż to autorski pomysł menadżerów z Sirpi. Swoją droga obawiam się, że obranie drogi rozwoju gospodarczego opartej na utylizacji śmieci z całego świata raczej nie doprowadzi nas do wzrostu sprzedaży nowych samochodów (jak wiadomo ludzie kupują heble bo lubią ![]() Przy okazji - Clarkson żeby nie wyjść na hipokrytę kupił jakąś działaczkę koło elektrowni atomowej? Albo chociaż węglowej? W UK trochę miejsc do wyboru ma. -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
Jest takim samym biznesem a mimo to nikt nie importuje odpadów niebezpiecznych do utylizacji. Dziwne, nie? A tacy postępowi. ![]() Utylizacja odpadów niebezpiecznych wymaga dostarczenia większej ilości energii niż daje. Je się spala a nie one się palą. Losami Afryki niech zajmą się murzyni. ![]() ?????? hmmm czyli jednak padliśmy ofiarą masońskiego spisku ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
to jeszcze dorzucę ;) bo chyba nie było na forum (info z końca września) CYTAT idabrowa.pl Regionalny status Lipówki Zakład Przetwarzania Odpadów Komunalnych Lipówka II uzyskał po rozbudowie status instalacji regionalnej (RIPOK). Tym samym został wyznaczony w Wojewódzkim Planie Gospodarki Odpadami do obsługi całego „odpadowego” Regionu II, zamieszkałego przez ponad 2 mln ludzi w 34 gminach, do którego należy również Dąbrowa Górnicza. Zgodnie bowiem z przepisami prawa, odpady komunalne mogą trafić tylko i wyłącznie do instalacji regionalnych, które gwarantują prawidłowy sposób ich zagospodarowania. Dąbrowska instalacja jest trzecią w Regionie. Pozostałe zlokalizowane są w Katowicach i Zabrzu. - Uzyskanie statusu instalacji regionalnej oznacza, że odebrane od mieszkańców odpady komunalne jak i surowce wtórne będą zagospodarowane w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów ochrony środowiska. Zadaniem instalacji jest maksymalne zagospodarowanie przyjętych odpadów poprzez ich odzysk i recykling oraz zredukowanie do minimum masy odpadów kierowanych na składowisko. Blisko połowa zmieszanych odpadów komunalnych po wysortowaniu cennych surowców wtórnych, trafia do kompostowania, gdzie podlega biologicznemu przetwarzaniu czyli tzw. stabilizacji w betonowych bioreaktorach. Gwarantuje to m.in. gminie Dąbrowa Górnicza realizację ustawowych obowiązków osiągnięcia odpowiednich poziomów odzysku i recyklingu frakcji zbieranych selektywnie oraz redukcję ilości odpadów biodegradowalnych kierowanych na składowisko. Tym samym pozwala na uniknięcie wysokich kar, które zgodnie z ustawą może nałożyć na gminę Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska – wyjaśnia Wojciech Łagoń, dyrektor zakładu. Aby uzyskać status instalacji regionalnej firma rozbudowała halę przyjęć, dokonała modernizacji elementów części mechanicznej instalacji (sito, taśmociągi, prasa). W części biologicznej zakładu zmodernizowała istniejącą kompostownię wraz z placami dojrzewania kompostu oraz bezodorową instalację do kompostowania frakcji odpadów zielonych zbieranych selektywnie. Musiała jednocześnie dostosować infrastrukturę Lipówki II do nowych potrzeb zakładu – rozbudować część socjalną dla pracowników, przebudować pomieszczenia wagi, zbiorniki technologiczne, rurociągi, urządzenia elektryczne oraz poszerzyć i częściowo wymienić ogrodzenie i oświetlenie. Zrealizowana inwestycja warta kilkunastu milionów złotych była pierwszym etapem rozbudowy zakładu. Kolejnym jest, trwająca już jakiś czas, rozbudowa kompostowni, realizowana, aby zwiększyć moce przerobowe przedsiębiorstwa. Dotychczasowa rozbudowa Lipówki II jest kolejną eko-inwestycją Spółki ALBA MPGK, wykonywaną w całości ze środków własnych. W aktualnej fazie inwestycji spółka zamierza skorzystać ze środków unijnych. Zakład zlokalizowany w dzielnicy Strzemieszyce Małe, przy drodze wojewódzkiej nr 790, nieopodal punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK) spełnia najwyższe standardy środowiskowe. Potwierdzają to uzyskane certyfikaty jakościowe ISO oraz prestiżowy certyfikat ekozarządzania i audytu EMAS, udzielany przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska, którym może poszczycić się zaledwie kilka podmiotów z branży w Polsce. Certyfikacją objęto również własne laboratorium do badania próbek odpadów, które posiada zakład, gdzie przetworzone odpady (produkt) bada się pod kątem uzyskania tzw. stabilizatu, czyli frakcji „obojętnej”, bezpiecznej dla środowiska. Lus No tutaj protestować nie będę. Nasze brudy to i z utylizować tutaj trzeba. Powiem wiecej - jestem zwolennikiem powstania w PL elektrownii atomowej! I niech sobie ona czy też spalarnia odpadów w DG, Zagłębiu, Małopolsce czu Śląsku powstanie. Protestował nie będę! Bo to nasze, przez nas wyprodukowane... że zacytuję klasyka. HIPOKRYZJA!? Tak, zdecydowanie! Zostałem wychowany w wierze katolickiej, jestem ochrzczony, wybierzmowany, chodziłem na religię, a jak wiadomo hipokryzja to normalka w tej wierze, więc i mnie nauczono! CYTAT I robisz coś w tym kierunku poza pisaniem na tym forum? Tak. Jestem w kontakcie z kilkoma organizacjami, które będą organizować protesty. Kiedy będę mógł napewno będę obecny. A jak będzie trzeba się przypiąć łańcuchem do torów czy bramy zakładu to z chęcią się przypnę ![]() -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Jest takim samym biznesem a mimo to nikt nie importuje odpadów niebezpiecznych do utylizacji. Dziwne, nie? A tacy postępowi. ![]() Utylizacja odpadów niebezpiecznych wymaga dostarczenia większej ilości energii niż daje. Je się spala a nie one się palą. Losami Afryki niech zajmą się murzyni. ![]() ?????? hmmm czyli jednak padliśmy ofiarą masońskiego spisku ![]() Nie, tylko pazerności. ![]() -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
No tutaj protestować nie będę. Nasze brudy to i z utylizować tutaj trzeba. To moze gdzies kolo Ciebie, bo zakladam ze na malych nie mieszkasz. Przyjemnie jak biega sie czasem za pilka dla relaksu, a zawiewa lipówką ,a dla miejscowych przy otwartym oknie wkrada sie do domu raczej nieprzyjemny zapach. Rozne gusta. Moze bysmy to wyslali gdzies Ten post edytował Prosty pon, 17 lis 2014 - 00:18 -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
I odezwał się mieszkaniec Strzemieszyc i od razu odeszła chęć na walkę z salwadorskimi odpadami. I chyba przyznam rację "postępowym". Skoro prawo rynku to prawo rynku. Radźcie sobie sami! Odezwała się mentalność kalego - do nas jechać śmieci to źle a my wysłać śmieci to dobrze!
A odchodząc od tematu Salwadoru. Jak Wy mieszkańcy Strzemieszyc żyliście przez lata w sąsiedztwie stremu? Nie śmierdziało? Pamiętam w latach 80-tych jakieś śmierdzące składowisko kości czy czegoś. W latach 90-tych były dni, że w domu nie szło wytrzymać a co dopiero na dwór wyjść. A pamiętacie jak HK puszczała smrody po nocach? Czasem nawet Będzinie śmierdziało! A w Małych to chyba bardziej z fermy śmierdzi niż z Lipówki. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |