IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 46 47 48 49 50 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
kwintosz
post czw, 07 maj 2009 - 23:19
Post #941

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Te przejścia przy dworcu to faktycznie poroniony pomysł. Nie uważam by były one potrzebne akurat w tamtym miejscu. Nie mówiąc już o tym że i tak pewnie większość chodzi przez jezdnie *tak bylo jak pomalowali w zeszłym roku przejście za łukiem a nie na łuku.

Swoją drogą teraz ten fragment jest jakiś taki nienaturalny dla mnie. Wysepka wydaje się jakby była na samym środku (może przez to że teraz jeśli omijać ją po lewej stronie to robi się większy łuk). No i osobiście jakoś ciągnie mnie (wydaje mi się bardziej naturalny) do przejazdu koło przystanku czyli z prawej strony wysepki.

Ogólnie jak już poprzednicy stwierdzili, zbytniego zagrożenia to tam nie widziałem by takie cyrki odstawiać a codziennie przez jakiś czas tamtędy chodziłem na dworzec.

I tak w kwestii oznaczeń na Królowej Jadwigi.. można się było spodziewać takiego babola.. w końcu tyle czasu ten "remont" trwał.. no a poza tym u nas zawsze były problemy z oznakowaniem takich skrzyżowań.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post czw, 07 maj 2009 - 23:24
Post #942

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

No chyba, ze chcieli poprawic estetyke okolic dworca wink.gif
Prog-przejscie ma troche za duzy spad od strony Kolejowej.

--------------------

+Quote Post
post nie, 10 maj 2009 - 11:21
Post #943

Wyglada na to ze w najblizszych dniach, a moze i juz jutro ruszy przebudowa skrzyzowania Al. Roz i Legionow. Pojawilo sie oznakowanie - ograniczenia i zwezenia. No chyba nie zamkna calego prawego pasa, bo trzeba bedzie w szczycie omijac to miejsce.
W specyfikacji przetargu nie zauwazylem, zeby mieli remontowac obecny prawy pas przed sygnalizacja. A to trzeba zrobic, no chyba ze zrobi sie to osobno w ramach biezacego utrzymania.

Na Krolowej Jadwigi starali sie wyrownac asfalt obok pokryw studzienek i w kilku miejscach bardzo deliktanie zdzierali asfalt.

--------------------

+Quote Post
post nie, 10 maj 2009 - 13:12
Post #944

Ogloszono przetarg smile2.gif

Remont nawierzchni jezdni ul. Sobieskiego na odcinku od ronda Centrum do granic miasta Dąbrowa Górnicza z miastem Będzin - droga wojewódzka 910.

CYTAT
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie robót budowlanych mających na celu poprawę stanu
istniejącego nawierzchni jezdni ul. Sobieskiego na odcinku od Ronda Centrum do granic miasta Dąbrowa Górnicza z Będzinem
(dwie jezdnie wraz z chodnikami, polegających na :

1. Frezowaniu istniejącej nawierzchni asfaltobetonowej jezdni - pow. 28 000 m2,
2. Ułożeniu nowej nawierzchni asfaltobetonowej
wzmocnionej siatką stalową - pow. 28 000 m2 ,
3. Demontażu istniejących krawężników betonowych - na dł. 7 750 m,
4. Montażu krawężników granitowych - na dł. 7 750 m,
5. Demontażu i montażu obrzeży betonowych - 2 400 m,
6. Oznakowaniu poziomym i jezdni po ułożeniu nowej nawierzchni asfaltobetonowej,
7. Remoncie-przebudowie istniejących wpustów ulicznych wraz z przykanalikami - 69
szt.,
8. Montażu pierścieni odciążających włazów żeliwnych kanalizacji - 93 szt.
9. Wykonaniu, w przypadku konieczności, likwidację lub przekładkę niezinwentaryzowanego uzbrojenia w pasie drogowym (jezdnia)

CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.10.2009

Jestem pozytywnie zaskoczony granitowymi kraweznikami.To betonowe beda tylko na odcinku wyremontowanym przez Mayland.

cala specyfikacja snf (51).gif http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=38267 (jak zawsze w BIPie, jesli nie otworzy sie za pierwszym razem,to juz na pewno za drugim)

Do tego tez cieszy oznakowanie poziome(takie jak nowe na Krolowej Jadwigi):
CYTAT
Oznakowanie poziome nawierzchni bitumicznych na zimno, za pomocą mas chemoutwardzalnych - grubowarstwowych

TŚ maja wyremonotwac przejazdy przez torowisko. Tu sie obawiam, ze zamiast porzadne betonowe zrobia jakas prowizorke z asfaltu, ktora po roku sie rozsypie.

No i niech pomaluja wkoncu te slupy !!!! vio (14).gif Jak to jest, ze w innych miastach TŚ robia jakies tam remonty, a u nas nie moga nawet pomalowac slupow.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post czw, 14 maj 2009 - 13:30
Post #945

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

CYTAT(:) @ nie, 10 maj 2009 - 11:21) *
Na Krolowej Jadwigi starali sie wyrownac asfalt obok pokryw studzienek i w kilku miejscach bardzo deliktanie zdzierali asfalt.

Powiem, że jestem nieco rozczarowany tymi mozaikami wokół studzienek. mellow.gif

Może to taki nowy sposób na wymuszenie bezpiecznej prędkości na ulicy. smile.gif

CYTAT(:) @ nie, 10 maj 2009 - 13:12) *
Remont nawierzchni jezdni ul. Sobieskiego na odcinku od ronda Centrum do granic miasta Dąbrowa Górnicza z miastem Będzin - droga wojewódzka 910.
CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.10.2009.

Miałem nadzieję na wybudowanie przy okazji zatoczek autobusowych i poprawienie geometrii skrzyżowania z Perlą. No ale nic z tego. mellow.gif

CYTAT(:) @ nie, 10 maj 2009 - 11:21) *
No i niech pomaluja wkoncu te slupy !!!! vio (14).gif Jak to jest, ze w innych miastach TŚ robia jakies tam remonty, a u nas nie moga nawet pomalowac slupow.

Ze słupami można żyć. Ale niech oni coś negocjują z miastem w sprawie (choćby prowizorycznego) łatania dziur na przejazdach tramwajowych. Bo już można kółka pogubić. blink.gif

+Quote Post
Leszek
post pią, 15 maj 2009 - 23:39
Post #946

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(kwintosz @ czw, 07 maj 2009 - 23:19) *
Swoją drogą teraz ten fragment jest jakiś taki nienaturalny dla mnie. Wysepka wydaje się jakby była na samym środku (może przez to że teraz jeśli omijać ją po lewej stronie to robi się większy łuk). No i osobiście jakoś ciągnie mnie (wydaje mi się bardziej naturalny) do przejazdu koło przystanku czyli z prawej strony wysepki.

Taki sposób objechania wysepki jest zgodny z oznakowaniem, jakie postawili - więc śmiało laugh.gif

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post sob, 16 maj 2009 - 00:23
Post #947

UZYTKOWNIK

Tyle to ja wiem że znak tam jest. Z reguły nie łamię przepisów, przynajmniej takich. Po prostu jakaś dziwna się geometria tego fragmentu drogi zrobiła. Co do przejść, to w zgodnej opinii moich rozmówców, a było ich sporo - młodzi, starsi, ludzie bez prawa jazdy(piesi) stwierdzili że jakoś nie widzieli tam sensu robienia takiej szopki.

Ciekawe czy dałoby radę dotrzeć co za firma to wykonywała. Może dowiedzielibyśmy się, kto na tym zarobił i czy byłoby w tym coś dziwnego, co by tu nic nie sugerować.. takie małe śledztwo tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Leszek
post sob, 16 maj 2009 - 00:49
Post #948

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(kwintosz @ sob, 16 maj 2009 - 00:23) *
Tyle to ja wiem że znak tam jest. Z reguły nie łamię przepisów, przynajmniej takich.

Ale ja właśnie o tym, że tam nie ma jak złamać przepisu - można objechać wysepkę i z lewej i z prawej smile2.gif

--------------------

+Quote Post
bzenek
post nie, 17 maj 2009 - 18:32
Post #949

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Leszek @ sob, 16 maj 2009 - 00:49) *
Ale ja właśnie o tym, że tam nie ma jak złamać przepisu - można objechać wysepkę i z lewej i z prawej smile2.gif

Jak się ładnie namaluje pasy prowadzące kierowców na zakręcie, a z prawej strony wysepki napisze BUS to wszystko będzie łatwe.

Byłem rowerem i widziałem. Na wszelki wypadek miałem kask i kamizelkę gdyby vacu chciał mnie przetrzepać. wink.gif

Generalnie nie ma powodów do takich emocji. Dla pieszych ruch się uspokoił, a kółek w autach się tam nie pourywa. Ino potrzebne są jakies barierki żeby ludzie po tych pasach/garbach jednak chodzili. Bo faktycznie łażą jak chcą. smile.gif

Można było zrobić jeden garb szerszy i machnąć tam przejście rowerowe. Ale widocznie rowerowa polityka prezydenta Gocyły (co to się nią chlubił 2 strony wątku wcześniej) takich prostych bajerów nie przewiduje. mellow.gif

Ten post edytował bzenek nie, 17 maj 2009 - 18:38

+Quote Post
post pon, 18 maj 2009 - 21:57
Post #950

CYTAT

Tak do niedawna wyglądała popularna trasa do Ogrodzieńca

Nie ma pasów i "stopu"
15.05.2009

Stan dróg w zielonych dzielnicach miasta często jest fatalny, a na zmiany na lepsze trzeba czekać dość długo. Nawet jeśli coś tam drogowcy zaleją, jakiejś dziury ubędzie, to w ogólnym rozrachunku kropla w morzu potrzeb, a i bezpieczniej wcale nie jest. Tak, jak w Łośniu, u zbiegu ulic Łaskowej, Gołonoskiej i Ząbkowickiej.

Kilka miesięcy temu pojawiły się tu wprost w jezdni nowe studzienki kanalizacyjne. I tyle. Nie da się przejść przez jezdnię, a tym bardziej przejechać z wózkiem, bo nie ma namalowanych pasów, a po starych został tylko zarys. Nie ma też pobocza. To tylko początek kłopotów, bo nieszczęśliwa organizacja ruchu u zbiegu tych dwóch ulic sprawia, że co tydzień dochodzi tu do kilku kolizji. Dlaczego? Zdecydowanie częstszy ruch panuje na ulicy Gołonoskiej, która łączy się z Łaskową i prowadzi w stronę Ogrodzieńca. Pierwszeństwo przejazdu mają jednak kierowcy jadący od strony dzielnicy Ząbkowice.

- Na poboczu leżą cały czas potłuczone fragmenty aut. Kierowcy jeżdżą tu za szybko, a do tego brakuje znaku stop. To załatwiałoby problem, bo każdy musiałby się zatrzymać. Teraz nie trzeba i są z tego same kłopoty. Najlepszym wyjściem byłoby jednak zrobienie tutaj ronda, o które postulowaliśmy już dawno, ale jak zwykle nic z tego nie ma. Znów trzeba będzie zbierać podpisy pod petycją i iść do magistratu, bo nic się tu nie da zrobić - mówią mieszkańcy Łośnia.

Zgodnie z deklaracją urzędników ubytki w jezdni miały być naprawione do końca kwietnia. Tak się nie stało i dopiero kilka dni temu zalepiono część dziur, ale pasów jak nie było, tak nie ma. Okazuje się, że nie ma też szans na pojawienie się nowego znaku "stop".

- Wizja w terenie wykazała, że ustawiony na skrzyżowaniu znak typu A-7 - ustąp pierwszeństwa przejazdu, jest zastosowany przy spełnieniu standardów widoczności. Bezzasadne jest więc montowanie znaku "stop", stosowanego w przypadku niedostatecznej widoczności. Jednak mając na uwadze zwiększenie bezpieczeństwa ruchu drogowego na tym skrzyżowaniu zostanie zlecony montaż dodatkowego znaku typu A-7, na końcu podporządkowanego wlotu od strony ulicy Gołonoskiej oraz zostanie odnowione oznakowanie poziome - wyjaśnia Stefan Muszyński, naczelnik wydziału komunikacji i drogownictwa UM. Wydział ten w 2007 r. przesłał do wydziału inwestycji i projektów unijnych wniosek w sprawie przebudowy układu drogowego na rondo, ale do dziś zadanie to nie zostało ujęte w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym.
Piotr Sobierajski

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post śro, 20 maj 2009 - 22:31
Post #951

UZYTKOWNIK

CYTAT

Stop absurdom - Ciągłe bez sensu

W Dąbrowie Górniczej ulica 11 Listopada jest wąska, dwukierunkowa, pełna dziur i zawsze zatłoczona. Często przez fatalne oznakowanie poziome - pełno tu zjazdów, skrętów, wysepek i przejść. Nie ma za to zatok dla autobusów. Nie sposób wozów PKM ominąć z powodu podwójnych ciągłych. Wystarczy, że stanie autobus, a nim wyjdą i wejdą pasażerowie, robi się kilometrowy zator. Niepotrzebnie!

Drodzy Czytelnicy! Porządkujemy drogi
Informacje o błędnym lub kontrowersyjnym oznakowaniu można nadsyłać drogą e-mailową na adres: alert@dz.com.pl

(Darek) - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Ooo to o Dąbrowie i naszych pięknych drogach to chyba cała encyklopedia powinna powstać... laugh.gif

Ten post edytował kwintosz śro, 20 maj 2009 - 22:31

--------------------

+Quote Post
Mick
post czw, 21 maj 2009 - 12:43
Post #952

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Akurat 11 Listopada wcale nie jest taka zła. Zgadza się tylko, że "pełno tu zjazdów, skrętów, wysepek i przejść". No i że zatłoczona.
Znam w DG wiele innych dróg w dużo gorszym stanie.

+Quote Post
matidg
post czw, 21 maj 2009 - 13:13
Post #953

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,162
GG: 5107261 status gadu-gadu

to napisz do nich!! Przynajmniej w jednej rzeczy Dąbrowa będzie słynna!! laugh.gif

+Quote Post
sandwich
post czw, 21 maj 2009 - 18:30
Post #954

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

CYTAT(Mick @ czw, 21 maj 2009 - 12:43) *
Akurat 11 Listopada wcale nie jest taka zła. Zgadza się tylko, że "pełno tu zjazdów, skrętów, wysepek i przejść". No i że zatłoczona.
Znam w DG wiele innych dróg w dużo gorszym stanie.

Jak malowali 11 Listopada, to myślałem, że to ktoś z plastyka w pijanym widzie.
Jeżdżę tamtędy prawie codziennie i nie zauważyłem jednak, by mi to przeszkadzało.
Autobusy nie są takie straszne. A że są idioci, którym to przeszkadza w rozwinięciu prędkości ponad 8okm/h, to nie moja wina.

+Quote Post
olo
post czw, 21 maj 2009 - 18:52
Post #955

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(sandwich @ czw, 21 maj 2009 - 18:30) *
Jak malowali 11 Listopada, to myślałem, że to ktoś z plastyka w pijanym widzie.
Jeżdżę tamtędy prawie codziennie i nie zauważyłem jednak, by mi to przeszkadzało.
Autobusy nie są takie straszne. A że są idioci, którym to przeszkadza w rozwinięciu prędkości ponad 8okm/h, to nie moja wina.

11 listopada jest jednym z lepszych rozwiązań. Może inni nie pamiętają czasów gdy autobus stał i czekał na kolejnych skrzyżowaniach aż inne auta skręcą w lewo. Teraz tak sytuacja ma miejsce jedynie przy cmentarzu od strony Reala.

--------------------

+Quote Post
post nie, 24 maj 2009 - 14:37
Post #956

Na najblizszej sesji RM:

CYTAT
w zakresie subwencji dla powiatu zwiększa się wpływy z tytułu środków na utrzymanie rzecznych przepraw promowych oraz na remonty, utrzymanie, ochronę i zarządzanie drogami krajowymi
i wojewódzkimi w granicach miast na prawach powiatu o kwotę 2.800.000,00 zł z przeznaczeniem
na remont nawierzchni jezdni ul. Sobieskiego na odcinku od ronda Centrum do granic miasta Dąbrowa Górnicza – Będzin

CYTAT
Budowa układu komunikacyjnego z uzbrojeniem- Park Hallera

Zabezpieczenie dodatkowych środków w wys. 1 000 000,00 zł w roku bieżącym oraz
1 800 000,00 na rok 2010 wynika z konieczności wykonania, decyzji nr 69/2009 PINB dla przebudowy układu komunikacyjnego w Parku Hallera, do 30.06.2010

CYTAT
Budowa drogi dojazdowej do terenu inwestycyjnego Kazdębie

Środki niezbędne do wykonania robót budowlanych (pismo Katowickiej SSE dotyczące planowanej intensyfikacji działań promocyjnych w zakresie terenów inwestycyjnych gminy),

CYTAT
zwiększa się środki w wysokości 1.800.000,00 zł z przeznaczeniem na całoroczne czyszczanie dróg oraz zimowe oczyszczanie chodników, alejek i parkingów

W ogloszeniach:

CYTAT
zawiadamiam
że, w związku z wnioskiem
Pana Szymona Ostałowskiego
Gliwickie Biuro Projektów Budownictwa Przemysłowego „PROJPRZEM” S.A.
ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego 11, 44 – 101 Gliwice
działającego z pełnomocnictwa Gminy Dąbrowa Górnicza w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia p.n.:
„Rozbudowa miejsc parkingowych oraz przebudowa istniejącego układu komunikacyjnego na osiedlu Sikorskiego w Dąbrowie Górniczej”
przewidzianego do realizacji w:
Dąbrowie Górniczej na osiedlu Sikorskiego między ulicami: Aleja Józefa Piłsudskiego, Tysiąclecia, 11 Listopada oraz Leśna

Wkoncu powstanie ta planowana od samego poczatku droga laczaca Pilsudskiego i 11 Listopada?

CYTAT

Ulica Armii Krajowej jest niebezpieczna - są wypadki, mieszkańcy chcą fotoradaru
22.05.2009

Mieszkańcy Ząbkowic chcą, by przy ulicy Armii Krajowej pojawiły się stałe fotoradary, ale w grę wchodzą także dodatkowe ograniczenia prędkości albo np. pulsująca sygnalizacja nad jezdnią, która ostrzegałaby kierowców, jeśli przekroczą dozwoloną prędkość.

Jak twierdzą przepisy ruchu drogowego na prostym odcinku od osiedla Robotniczego do zjazdu na DK-1 łamane są przez kierowców nagminnie. Auta osobowe, ciężarowe, motocykliści, nikt nie zważa, by jechać mniej niż dozwolone 50 km/h. Dodatkowym argumentem za tym, że coś musi się w tej kwestii zmienić są wypadki, które co prawda nie zdarzają się co tydzień, ale są poważne. Ostatni wydarzył się 11 kwietnia br., kiedy to kierowca opla złamał wszystkie możliwe przepisy, nie zważając na zakaz wyprzedzania i ograniczenia prędkości. Wjechał w przystanek Ząbkowice-Willowa, poszkodowanych zostało dwoje młodych ludzi oraz kierowca auta, które też uczestniczyło w wypadku.

- Na szczęście tym razem nikomu nic się nie stało, ale tragedia wisi tutaj w powietrzu. Nie da się tutaj przejść przez przejście dla pieszych. Auta jadą jedno za drugim. Nawet z prędkością stu kilometrów na godzinę - mówią mieszkańcy.

- Najważniejsza jest dziś obwodnica. Mieszkańcy ulic Armii Krajowej i Szosowej mają już dość tego horroru pod swoimi oknami. Prezydent miasta powinien teraz pilnie sięgnąc po pieniądze unijne z Regionalnego Programu Operacyjnego na tę ważną inwestycję, jaką jest obwodnica. Ponadto pilnych działań wymaga poprawa bezpieczeństwa na już istniejących ulicach. Uważamy, że należy wybudować rondo na wyjeździe z DK 1, światła na skrzyżowaniu z ulicą Korczyńskiego, zainstalować pulsujące światła nad przejściami dla pieszych przy ulicy Willowej, przy rampie i za wiaduktem kolejowym. Zawsze wchodzi w grę jeszcze opcja fotoradaru - uważa Dawid Kmiotek, radny Dzielnicy Ząbkowice

Propozycje rozwiązania problemów na ul. Armii Krajowej mają pojawić się w najbliższą środę, na sesji Rady Miejskiej. Lokalne władze znają problem i deklarują, że tak, jak dotychczas będą się tam pojawiały patrole Straży Miejskiej z przenośnym fotoradarem. Na montaż stacjonarnego na razie nie ma szans. - W ostatnią niedzielę na ponad 900 aut, które przejechały popołudniu ulicą Armii Krajowej ponad 15 kierowców zostało ukaranych mandatami. To nie jest duża liczba, ale świadczy o tym, że warto w tym miejscu ustawiać się z fotoradarem, bo kierowcy nie wiedzą, że są kontrolowani. Budowa ronda w tym miejscu spowalniałaby ruch, tworzyłyby się korki, więc byłoby to raczej utrudnienie - mówi Marcin Bazylak z dąbrowskiego UM.
Piotr Sobierajski

--------------------

+Quote Post
Bartek
post nie, 24 maj 2009 - 15:32
Post #957

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(:) @ nie, 24 maj 2009 - 14:37) *
Wkoncu powstanie ta planowana od samego poczatku droga laczaca Pilsudskiego i 11 Listopada?

W którym miejscu na Manhattanie miałaby ona być wybudowana? Zresztą taki łącznik istnieje jako Tysiąclecia...

+Quote Post
post nie, 24 maj 2009 - 15:36
Post #958

Cos jak przedluzenie Morcinka, az do 11 Listopada.

--------------------

+Quote Post
Mick
post nie, 24 maj 2009 - 21:16
Post #959

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Będzie łącznik - od Morcinka i Mc'Donald'sa - do 11 Listopada.

Tam gdzie teraz jest rozjazd na Manhattan i Leśną będzie rondo, z którego prosto pójdzie nowa droga.
Będzie równoległa do Leśnej, która będzie miała charakter parkingowo-dojazdowy do bloków.
Żeby tylko szybko to zbudowali, bo po otwarciu Orlika zwiększył się ruch i liczba parkujących.

+Quote Post
post wto, 26 maj 2009 - 23:25
Post #960

Obok dworca jest juz nakaz jazdy z lewej strony wysepki, za wyjatkiem komunikacji zbiorowej

--------------------

+Quote Post

179 Stron V  « < 46 47 48 49 50 > » 
Reply to this topicStart new topic
7 Użytkowników czyta ten temat (7 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:17
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza