IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 45 46 47 48 49 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
gregol
post wto, 21 kwi 2009 - 10:54
Post #921

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

CYTAT(vacu @ pon, 20 kwi 2009 - 20:07) *
Kurde przejeżdżałem przez to dziś rano i zastanawia mnie co za cymbał to wymyślił. Góra jest jeszcze wyższa od tej na Kościuszki, pół biedy jakby to było jakieś osiedle to trzeba zwolnić a sumie tam jest zakręt to i tak wszyscy zwalniali (5 lat tamtędy chodziłem na dworzec 10 razy w tygodniu i nie widziałem, żeby ktoś tam szarżował). Coś mi się widzi, że jakiś "wujek" urzędnika ma firmę robiącą te górki i akurat miał przestój związany z kryzysem to teraz na "zadupiach" będzie miał co robić (jakby to robili bardziej na widoku to jeszcze ktoś mógłby się popukać w czoło).

Pomijam już kwestię, że jakiś głupek umiejscowił górki 20 metrów od siebie, chyba musiałbym mieć ferrari po wieśtuningu żeby na tym odcinku (od górki do górki) osiągnąć jakąś niebezpieczną prędkość tongue.gif

Przyczyna jest prosta. Zrobiono dwa przejścia, a ludzie i tak będą chodzić środkiem pomiędzy przejściami. Tak więc w środku auta będą jeździć wolniej. A i ja mam spokój bo gdy jadę na rowerze to nikt mnie już na tym zakręcie nie wyprzedza. A jeśli uważasz, że te górki są duże to wybierz się do francuskich miast i miasteczek. Przejazd z prędkością większą niż 30 km/h przez taką szykanę jest gwarantem urwania rury wydechowej. Ale piesi są przynajmniej bezpieczni.
pozdrawiam. olo (zaś z obcego i nie wylogowałem poprzednika)

Ten post edytował gregol wto, 21 kwi 2009 - 10:56
Go to the top of the page

+Quote Post
olo
post wto, 21 kwi 2009 - 10:59
Post #922

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(gregol @ wto, 21 kwi 2009 - 10:54) *
Przyczyna jest prosta. Zrobiono dwa przejścia, a ludzie i tak będą chodzić środkiem pomiędzy przejściami. Tak więc w środku auta będą jeździć wolniej. A i ja mam spokój bo gdy jadę na rowerze to nikt mnie już na tym zakręcie nie wyprzedza. A jeśli uważasz, że te górki są duże to wybierz się do francuskich miast i miasteczek. Przejazd z prędkością większą niż 30 km/h przez taką szykanę jest gwarantem urwania rury wydechowej. Ale piesi są przynajmniej bezpieczni.
pozdrawiam. olo (zaś z obcego i nie wylogowałem poprzednika)

I jeszcze raz. Tym razem od siebie. Nie pomyślałeś że droga jest dwukierunkowa. Jak myślisz co by było, gdyby szykanę ustawiono tylko po jednej stronie? smile.gif

--------------------

+Quote Post
bzenek
post wto, 21 kwi 2009 - 16:19
Post #923

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(olo @ sob, 18 kwi 2009 - 15:15) *
O dupę to wszystko rozbić. Widziałem dziś rano nowy chodnik wzdłuż Piłsudskiego, od Kliniki Stom. Jest cały czerwony.

To może on cały dla rowerzystów będzie ? wink.gif

CYTAT
Przebudowane zostaną także drogi dojazdowe do hali Centrum oraz aquaparku.

(...) w Parku Hallera powstanie droga wyjazdowa na Aleję Róż oraz droga łącząca halę Centrum z ulicą Kościuszki, między pawilonem handlowym a biblioteką.

(...) wyjazdy z parku na ulicę Kościuszki i Aleję Róż do końca czerwca 2010 roku. Przetargi są obecnie w przygotowaniu

To dawny cytat Uśmieszka ale jakoś dopiero teraz dostrzegłem tą drogę na Aleję Róż.

Ciekawe bo do tej pory mówiło się tylko o tym łączniku do Kościuszki. Czyżby finalnie miał powstać dodatkowy trazeci pas włączający się w aleję Róż na kierunku Zagórze, a potem skręcający na Mydlice ? conf (13).gif

Ten post edytował bzenek wto, 21 kwi 2009 - 16:32

+Quote Post
vacu
post wto, 21 kwi 2009 - 17:52
Post #924

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT
A jeśli uważasz, że te górki są duże to wybierz się do francuskich miast i miasteczek. Przejazd z prędkością większą niż 30 km/h przez taką szykanę jest gwarantem urwania rury wydechowej.

No jasne, że można robić górki na 1,5 m, rów z wodą i a najlepiej takie słupki wyskakujące na każdego jadącego szybciej niż 5km/h tyle, że na zwykłych progach i tak wszyscy zwalniają. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać, w zamian można zrobić kawałek chodnika w tej okolicy.
CYTAT
Ale piesi są przynajmniej bezpieczni.

A ja akurat w tamtym miejscy nie zauważyłem jakichś wielkich niebezpieczeństw czy innych szalejących motocyklistów a jak pisałem chodziłem tam 10 razy w tygodniu przez 5 lat.
CYTAT
Nie pomyślałeś że droga jest dwukierunkowa. Jak myślisz co by było, gdyby szykanę ustawiono tylko po jednej stronie?

hmm... logiczne to tam są jedne pasy, po diabła dwie sztuki? Więc z jednej strony są pasy, przed nimi próg, z drugiej zakręt jest naturalnym hamulcem. Po co więcej?
CYTAT
A i ja mam spokój bo gdy jadę na rowerze to nikt mnie już na tym zakręcie nie wyprzedza.

akurat ten łuk jest na tyle szeroki, że nie widzę problemu.

+Quote Post
:)
post wto, 21 kwi 2009 - 22:25
Post #925

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT(bzenek @ wto, 21 kwi 2009 - 16:19) *
To dawny cytat Uśmieszka ale jakoś dopiero teraz dostrzegłem tą drogę na Aleję Róż.

Ciekawe bo do tej pory mówiło się tylko o tym łączniku do Kościuszki. Czyżby finalnie miał powstać dodatkowy trazeci pas włączający się w aleję Róż na kierunku Zagórze, a potem skręcający na Mydlice ? conf (13).gif

Pierwotnie mialy byc dwa polaczenia - od Kosciuszki i od Al. Roz. To drugie nawet z tunelem albo i estakada i polaczone jakos z rondem Merkury. Wiadomo jakie zdanie na ten temat mial poprzedni prezydent. Od jakiegos czasu oprocz polaczenia z Kosciuszki pojawialy sie informacje o laczniku z Al. Roz (tylko wyjazd).
Trzeci pas bedzie przed skrzowaniem z Legionow. W przyszlosci od samego dolu to watpie, chociaz przydalby sie. Ale to w kolejnym przetargu.
Z tego co pisali w DZ, jest juz podpisana umowa na przebudowe skrzyowania z Legionow. Dali dosc duzo czasu na realizacje i wykonawca sie nie spieszy. Ale pewnie zaczna niedlugo.

Projekt skrzyzowania:

PS. Ciekawe te slupki Vacu smile2.gif

--------------------

+Quote Post
olo
post śro, 22 kwi 2009 - 00:32
Post #926

UZYTKOWNIK

Odniosę się tylko do jednego Twojego cytatu "tyle, że na zwykłych progach i tak wszyscy zwalniają" Czy ty kiedyś obserwowałeś co się wyrabia na "zwykłych progach zwalniających"? Chyba nie. Zapraszam na Kasprzaka. Takie progi, jak te, zbudowane przy dworcu, są standardem w cywilizowanym świecie. Tego się nie da szybko przeskoczyć. Powiedz jasno, w czym Ci przeszkadzają? Że musisz zwolnić do 30 km/h?W tym jest problem? Ja od 25 lat jeżdżę tamtędy na rowerze i naoglądałem się nieco więcej niż Ty przez lat pięć. Uważam, że są niezbędne i liczę, że będzie ich więcej na lokalkach.
PS po edycji. I nie pisz o kilku metrach chodnika w zamian. To bzdura.

Ten post edytował olo śro, 22 kwi 2009 - 00:34

--------------------

+Quote Post
vacu
post śro, 22 kwi 2009 - 18:31
Post #927

Smokin' nigga

CYTAT(olo @ wto, 21 kwi 2009 - 22:32) *
Odniosę się tylko do jednego Twojego cytatu "tyle, że na zwykłych progach i tak wszyscy zwalniają" Czy ty kiedyś obserwowałeś co się wyrabia na "zwykłych progach zwalniających"? Chyba nie. Zapraszam na Kasprzaka.

Hmmm... Bardzo dużo jeżdżę autem i jednak z moich obserwacji wynika, że progi zwykle są skuteczne. Może i są takie miejsca, gdzie idioci szaleją i wtedy faktycznie może takie coś to jedyne rozwiązanie ale imho okolice dworca do takich miejsc nie należą a już na pewno "nie zasłużyły" na dwa takie cuda. Fakt, dziś wypowiadam się z pozycji kierowcy ale sporo tam chodziłem - tam nie ma ani osiedli anie dzieci z piłkami jedynie ludzie zmierzający na dworzec lub Limanowskiego.
Takie progi, jak te, zbudowane przy dworcu, są standardem w cywilizowanym świecie.

To nigdy nie jest dla mnie argument. U nas błędnie się zakłada, że jeśli coś się stosuje na tzw. "zachodzie" to jest to najlepsze, super- hiper- i w ogóle ekstra.
Powiedz jasno, w czym Ci przeszkadzają? Że musisz zwolnić do 30 km/h?W tym jest problem?

No to po kolei:
- przede wszystkim przeszkadzają mi dlatego, że jestem w 90% pewien, że "znajomy znajomego" wpadł na pomysł (lub gdzieś zobaczył) takich górek więc zaraz powstało zlecenie od miasta. Byle jak, byle gdzie, byle kasa się zgadzała. Czemu tak myślę? Bo jest masa miejsc, gdzie taki próg bardziej by się przydał ale w takich sytuacjiach "upycha się gdzie popadnie"...
- ja nie mam nic przeciwko zwalnianiu ale mam przeciw eskalacji utrudnień: były progi, są górki, zaraz będą rowy z wodą. Jeżdżenie stanie się koszmarem a niestety ja muszę jeździć służbowo. Jest takie miejsce - droga z DK86 w kierunku Giszowca (od świateł - Górniczego Stanu) - gdzie na krótkim odcinku walnęli dwie czy trzy takie górki, do tego są progi i tzw. tarka - jak masz tam przejechać 10 razy dziennie to szlag Cię trafia, bo jak nie walisz głową w sufit to masz darmową "trzęsawkę". Niech zamiast tego stawiają strażaka miejskiego i niech ten karze - te łajzy i tak nic nie robią to mogli by się zająć tego typu rzeczami. No ale tam jest osiedle domków, szkoła jest chyba i kościół to ma to chociaż uzasadnienie, koło naszego dworca - imho nie ma.
PS po edycji. I nie pisz o kilku metrach chodnika w zamian. To bzdura.

Nie bzdura to jest symbol Bo imho bardziej w tej okolicy by poprawiła bezpieczeństwo kładka/przejście nad/pod torami niż te górki. A po kolejowej często chodziłem po krawężniku żeby ominąć kałuże - to też stwarza zagrożenie. A tu kasa leci na wg. mnie niepotrzebną górkę.

[Edycja]
Taka forka krąży po sieci wink.gif: fotka z S-ca. Możemy wzrorem sąsiada wink.gif zwijać asfalt i wtedy będzie najbezpieczniej...

Ten post edytował vacu śro, 22 kwi 2009 - 18:50

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 22 kwi 2009 - 20:56
Post #928

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

a mnie sie podoba inaczej tam przejsc na druga strone przez ulice 14 metrowa nie da rady a po otwarciu pogori straszne korki / albo auta zasuwaja taka górka wymusza zwolnienie - kupa ludzi, nawet nie zwalnia na pasach atak jest to tego niejako zmuszona..

+Quote Post
post śro, 22 kwi 2009 - 22:46
Post #929

Obok dworca buduja tez wysepke, ktora odddzieli jezdnie od zatoczki przystankowej.

A na Krolowej Jadwigi poprawiaja te nowe studzienki. Pewnie tez neidlugo pomaluja wreszcie oznakowanie poziome.

--------------------

+Quote Post
olo
post czw, 23 kwi 2009 - 00:24
Post #930

UZYTKOWNIK

Może dla Ciebie progi są skuteczne, ale dla wielu nie. Właśnie dziś , po 22:00, wyprzedziła mnie Beema na prostej przed dworcem hamując z piskiem, a potem przejechała po szykanie jednej i drugiej 5 km/h żeby nie zarysować podwozia. A tak w ogóle, jak Cię czytam to odnoszą wrażenie, że jesteś typowym akwizytorem pod którego powina być układana sieć dróg i żadnych ograniczeń, bo Ty w pracy jesteś i Tobie się śpieszy. Automatyczny, na pilota, włącznik zielonych świateł na krzyżówkach i syrena dla pieszych kiedy zbliżasz się do przejścia. I dalej. Za dwa progi - kładka? Poczytaj o warunkach budowy kładki w tym miejscu, było na forum, a potem gadaj brednie. I na koniec znamienny cytat "tam nie ma ani osiedli anie dzieci z piłkami jedynie ludzie zmierzający na dworzec lub Limanowskiego.". To znaczy, że tych ludzi można rozjechać.???

--------------------

+Quote Post
vacu
post czw, 23 kwi 2009 - 18:08
Post #931

Smokin' nigga

CYTAT(olo @ śro, 22 kwi 2009 - 22:24) *
Może dla Ciebie progi są skuteczne, ale dla wielu nie. Właśnie dziś , po 22:00, wyprzedziła mnie Beema na prostej przed dworcem hamując z piskiem, a potem przejechała po szykanie jednej i drugiej 5 km/h żeby nie zarysować podwozia. A tak w ogóle, jak Cię czytam to odnoszą wrażenie, że jesteś typowym akwizytorem pod którego powina być układana sieć dróg i żadnych ograniczeń, bo Ty w pracy jesteś i Tobie się śpieszy. Automatyczny, na pilota, włącznik zielonych świateł na krzyżówkach i syrena dla pieszych kiedy zbliżasz się do przejścia. I dalej. Za dwa progi - kładka? Poczytaj o warunkach budowy kładki w tym miejscu, było na forum, a potem gadaj brednie. I na koniec znamienny cytat "tam nie ma ani osiedli anie dzieci z piłkami jedynie ludzie zmierzający na dworzec lub Limanowskiego.". To znaczy, że tych ludzi można rozjechać.???

Kolejny stereotyp - dużo jeździ to akwizytor angry.gif . A tu lipa, bo kieruję robotami na budowach co niestety wiąże się z wieloma wyjazdami. Ja widzę, że się nie dogadamy, bo ja mówię z pozycji kierowcy - ty rowerzysty. Dla Ciebie kierowca to wróg, bo "beemka" Cię z piskiem mija, dla mnie przeciętny rowerzysta to "wróg", bo nie umie jeździć przy krawędzi drogi albo jedzie slalomem obok drugiego swobodnie dyskutując sobie i nie zważając na korek wkurzonych za sobą, bo nie wkłada kamizelki odblaskowej jadąc po zmroku wiejską drogą, bo oburza się kiedy chcą go karać za jazdę po kielichu itp. itd. Wierz mi też, że ja nie jestem nawet "typem akwizytora", bo od 2000 roku od kiedy mam PJ tylko raz zatrzymała mnie policja wlepiając mandat (a robię po całej Polsce masę kilometrów rocznie), albo mam farta albo jednak jeżdżę spokojnie. Proponuję rozejm zatem wink.gif

Co do kładki - ja nie pisałem, że za dwa progi zrobi się kładkę tylko, że imho kładka jest 100 razy potrzebniejsza więc raczej bym składał peeleny na nią niż na w sumie mało potrzebne górki. Co do warunków budowy to ja wiem - DTŚ, nowy dworzec i inne pierdoły tylko zanim się tego doczekamy (50? 100 lat?) to nowa kładka akurat by się już rozsypała...

I jeszcze a'propos ostatniego: to można i w drugą stronę - zdarzają się kamikadze biegający po DK1 czy A4 - to co, tam też progi mamy stawiać bo to też ludzie? Argument absurdalny, ja wiem, podobnie jak Twój.

CYTAT(olo @ śro, 22 kwi 2009 - 22:24) *
Może dla Ciebie progi są skuteczne, ale dla wielu nie. Właśnie dziś , po 22:00, wyprzedziła mnie Beema...
A ty jechałeś może w kamizelce odblaskowej? Nawet na oświetlonej drodze po zmroku rowerzystę można zauważyć dopiero w ostatniej chwili ale o tym jakoś większość z pedałujących nie pamięta a bardziej by to podniosło ich bezpieczeństwo niż górki...

Ten post edytował vacu czw, 23 kwi 2009 - 18:10

+Quote Post
post czw, 23 kwi 2009 - 20:29
Post #932

CYTAT

(...) to nie jedyna sprawa irytująca niepełnosprawnych mieszkańców Dąbrowy. W mieście brakuje dla nich miejsc parkingowych. Przekonał się o tym pan Józef (nazwisko do wiadomości redakcji), mieszkaniec Dąbrowy Górniczej, który przyjechał z niepełnosprawnym synem na targowisko przy ulicy Twardej. Nie mógł znaleźć miejsca do zaparkowania. Mimo tego, że na targ przyjeżdża nawet kilka tysięcy ludzi, miejsca dla aut osób niepełnosprawnych są tylko dwa.

- Jedyne dwie "koperty" były już zajęte. Kiedy podjechałem dalej, zwrócono mi uwagę, że zatrzymuję się na miejscu dla policji. Odjechałem, ale to samo miejsce zajął ochroniarz. Zapytałem go, gdzie w takim razie mam zaparkować i usłyszałem, że "inwalidzi mają siedzieć w domu, a nie chodzić po targowisku" - skarży się pan Józef.

Oburzony mieszkaniec zadzwonił do urzędu miasta z pytaniem, jak przepisy regulują stosunek ilości parkujących samochodów do wyznaczonych miejsc dla niepełnosprawnych.

- Usłyszałem, że jest to 10 procent. Przy targowisku powinno więc być przynajmniej 10 takich miejsc. Urzędnik powiedział mi, że są jeszcze "koperty" usytuowane trochę dalej od targowiska. Tylko, że parkowanie na nich wiąże się niestety z ryzykiem, bo są one umieszczone równolegle do drogi, co jest kłopotem, zwłaszcza dla osoby niepełnosprawnej. Czy miasto nie interesuje się tym, jak traktowani sa inwalidzi? - pyta rozgoryczony mieszkaniec.

W dąbrowskim urzędzie przyznają, że oznaczonych wózkiem inwalidzkim miejsc jest w mieście niewiele. Przy samym targowisku więcej nie będzie, bo nie da się ich wytyczyć.

- Położenie ulicy Twardej nie pozwala na wyznaczenie pełnowymiarowych miejsc postojowych wzdłuż krawędzi jezdni - tłumaczy Arkadiusz Grządziel, zastępca naczelnika wydziału komunikacji i drogownictwa. I dodaje, że w ostatnim czasie powstał parking na ulicy Kopernika, niedaleko targowiska, gdzie są cztery pełnowymiarowe miejsca dla niepełnosprawnych. Podkreśla też, że przepisy, dotyczące wyznaczania stanowisk postojowych, nie określają ich liczby dla osób niepełnosprawnych.

Urzędnicy zapewniają jednak, że chcą rozwiązać problem. Jeszcze raz przejrzą projekt oznakowania na ulicach Łańcuckiego oraz Poniatowskiego, które otaczają targowisko i postarają się wprowadzić korektę.

Tymczasem przy będzińskim targowisku dla niepełnosprawnych wytyczono 15 miejsc postojowych.

Jak obliczył administrator tego obiektu, targowisko w Będzinie odwiedza w dniu targowym średnio 40 osób niepełnosprawnych. Przy dojeździe do parkingu wyznaczono dodatkowych 10 miejsc dla pojazdów osób niepełnosprawnych.
Magdalena Nowacka

--------------------

+Quote Post
olo
post pią, 24 kwi 2009 - 00:02
Post #933

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ czw, 23 kwi 2009 - 18:08) *
Kolejny stereotyp - dużo jeździ to akwizytor angry.gif . A tu lipa, bo kieruję robotami na budowach co niestety wiąże się z wieloma wyjazdami. Ja widzę, że się nie dogadamy, bo ja mówię z pozycji kierowcy - ty rowerzysty. Dla Ciebie kierowca to wróg, bo "beemka" Cię z piskiem mija, dla mnie przeciętny rowerzysta to "wróg", bo nie umie jeździć przy krawędzi drogi albo jedzie slalomem obok drugiego swobodnie dyskutując sobie i nie zważając na korek wkurzonych za sobą, bo nie wkłada kamizelki odblaskowej jadąc po zmroku wiejską drogą, bo oburza się kiedy chcą go karać za jazdę po kielichu itp. itd. Wierz mi też, że ja nie jestem nawet "typem akwizytora", bo od 2000 roku od kiedy mam PJ tylko raz zatrzymała mnie policja wlepiając mandat (a robię po całej Polsce masę kilometrów rocznie), albo mam farta albo jednak jeżdżę spokojnie. Proponuję rozejm zatem wink.gif

Co do kładki - ja nie pisałem, że za dwa progi zrobi się kładkę tylko, że imho kładka jest 100 razy potrzebniejsza więc raczej bym składał peeleny na nią niż na w sumie mało potrzebne górki. Co do warunków budowy to ja wiem - DTŚ, nowy dworzec i inne pierdoły tylko zanim się tego doczekamy (50? 100 lat?) to nowa kładka akurat by się już rozsypała...

I jeszcze a'propos ostatniego: to można i w drugą stronę - zdarzają się kamikadze biegający po DK1 czy A4 - to co, tam też progi mamy stawiać bo to też ludzie? Argument absurdalny, ja wiem, podobnie jak Twój.

A ty jechałeś może w kamizelce odblaskowej? Nawet na oświetlonej drodze po zmroku rowerzystę można zauważyć dopiero w ostatniej chwili ale o tym jakoś większość z pedałujących nie pamięta a bardziej by to podniosło ich bezpieczeństwo niż górki...

Nie mam kamizelki, bo jeżdżę z plecakiem i kamizelka g...o by dała. Ale mam za to, na każdej z moich dwu kostek u nóg, opaski odblaskowe. I w cholerę innych światełek. A dlaczego? Bo na co dzień częściej jeżdżę samochodem niż rowerem i wiem jakim dobrem na drodze jest oświetlony pieszy i rowerzysta. Wielka mi różnica. Akwizytor a Kierownik Robót. Nie mniej Ci się śpieszy. Dobra, rozejm. mam nadzieję, że kiedyś przy piwie szerzej omówimy temat. Jesli znajdziemy chwilę na piwo - rzecz jasna. pozdrawiam olo

--------------------

+Quote Post
post sob, 25 kwi 2009 - 18:58
Post #934

Chyba konczy sie gwarancja na przebudowe skrzyzowania Pilsudskiego/Graniczna. Zapadala sie w dwoch miejscach zatoczka autobusowa w strone centrum. Naprawiali ja wielokrotnie. Tym razem przelozyli cala kostke od nowa. Po przeciwnej stronie wygladalo ze jest idealnie, a tez przekladali. Troche dziwne, bo wytrzymala tyle czasu i nie bylo problemu, a teraz nie wiadomo co bedzie. Do tego od nowa chodnik obok komendy.

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post sob, 25 kwi 2009 - 19:44
Post #935

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Dziś widziałem obstawioną studzienkę na Kr. Jadwigi w kierunku Redenu na wysokości ZHP....widać było nowy dekiel....a przystanek faktycznie przy Damelu w trakcie przebudowy - zatoczka była zamknięta. Ciekawe kiedy ogłoszą zwycięzcę przetargu na skrz. Piłsudskiego x Tysiąclecia....

+Quote Post
post pią, 01 maj 2009 - 12:46
Post #936

Obok dworca wielu kierowcow jezdzi z prawej strony wysepki, przez zatoczke biggrin.gif
Zerwali kawalek asfaltu i ukazala sie kosta kamienna. Co ciekawe wyglada na bardzo rowna i dobrze ulozona.

Z tym remontem Krolowej Jadwigi cos wyjatkowo wolno idzie. Termin na wykonanie skonczyl sie chyba z prawie pol roku temu. No chyba ze sie dogadali i byly jakies aneksy. Przyszla zima i byla niesprzyjajaca pogoda na malowanie ozankowania poziomego. Jednak wiosna juz od dawna, cale tygodnie bez deszczu a oznakowania nie ma. Poprawianie studzienek idzie tak samo. Jakby to robily dorywczo z 2 osoby.

Coraz czesciej w szczycie mozna spotkac coraz dluzsze korki na Al. Roz. Czesto brakuje tylko jeszcze kilku samochodow, zeby zablokowac rondo "Merkury". Dawniej wieksze korki robily sie na prawym pasie, a teraz to juz jednakowe na obu. Jedzie sie na 3-4 zmiany swiatel.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post sob, 02 maj 2009 - 19:42
Post #937

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Na rondzie koło Merkurego zerwali częściowo asfalt - przecież on był kładziony kilka miesięcy temu! angry.gif

--------------------

+Quote Post
REALny
post pon, 04 maj 2009 - 22:32
Post #938

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,111

Dzisiaj jadąc tramwajem po 21:00 widziałem jak drogowcy malowali pasy na nowej nawierzchni od strony Koscioła na Krolowej Jadwigi po same rondo w centrum smile2.gif

+Quote Post
post wto, 05 maj 2009 - 23:51
Post #939

@ Leszek pewnie to wszystko jeszcze nieodebrane do tej pory

No i pomalowane vio (14).gif Oznakowanie poziome jak na zwyklym skrzyzowaniu. Oczywiscie pionowe jak na rondzie. Kto to odbierze?

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post śro, 06 maj 2009 - 14:43
Post #940

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Biorąc pod uwagę sposób oznakowania poziomego ronda Merkury, aż sie prosi by zmienić tam organizację ruchu na "klasyczne" rondo.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post

179 Stron V  « < 45 46 47 48 49 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 10:49
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza