IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 37 38 39 40 41 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
mawwm
post sob, 08 lis 2008 - 08:33
Post #761

kocham Moje Miasto

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,335

CYTAT
Budowa sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ul. Tysiąclecia i Al..J. Piłsudskiego przesunieta na 2008/2009 :/ 2 100 000 zł, z czego w tym roku 700 tys. A jeszcze nie oglosili przetargu.

a próbował ktoś przejść oznakowanym przecież pasami przejściem u wylotu ul. Kasprzaka w godzinach szczytu (który tu przypada na godz. 15 - powroty z pracy)?
Jest tu przecież przejście podziemne, które całkiem niedawno zamknięte zostało kratami.
Chwila zastanowienia - dlaczego? Przecież gdyby nie spełniało wymogów technicznych zostałoby zasypane.
Już wiem, aby drobni pijaczkowie nie mieli się gdzie wysikać, przecież lepiej zamknąć niż od czasu do czasu przysłać stróżów prawa aby prawo egzekwowali.

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
Go to the top of the page

+Quote Post
marcin.p
post sob, 08 lis 2008 - 10:13
Post #762

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

mawwm a to przy przystanku takie samo! Przejście w tygodniu w godzinach szczytu graniczy z cudem! Światła przy 1000-lecia oraz rondo przy Kasprzaka z pewnością zmniejszyłyby prędkość na tym odcinku. A co za tym idzie byłoby bezpieczniej.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mawwm
post sob, 08 lis 2008 - 13:34
Post #763

kocham Moje Miasto

Rondo istnieje jako obiekt, wystarczy zmienić organizację ruchu, to tylko kilka znaków drogowych. I tu "leży pies pogrzebany". Im więcej zajmuję się sprawami Naszego Miasta, tym większa zgroza mnie ogarnia, gdyby trzeba było wybudować rondo od podstaw znaleźliby się gorący orędownicy takiego rozwiązania - wiadomo wtedy robi się wokół tego dużo "szumu" czyli sprawy kampanii wyborczej załatwione, można wydać pieniądze, "ktoś" na tym zarabia czyli "ktoś" zyskuje "przyjaciół" i.t.d.
A zmiana organizacji ruchu w tym miejscu na ruch okrężny ograniczyłaby prędkość pojazdów jadących od strony HK i tak robi się w normalnych gminach, cóż - Kocham Moje Miasto i Wszystkich Jego Mieszkańców.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post sob, 08 lis 2008 - 13:36
Post #764

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Może nie będzie tak źle - w końcu rondo na węźle Piłsudskiego z DK1 zrobili właśnie w taki sposób smile2.gif

--------------------

+Quote Post
mawwm
post sob, 08 lis 2008 - 13:42
Post #765

kocham Moje Miasto

to co? my maluczcy mamy im wielkim podpowiadać?
ja dziękuje, zamieszałem się już w te nieszczęsne ścieżki rowerowe i powoli zaczyna mi brakować sił smile2.gif

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post śro, 19 lis 2008 - 00:26
Post #766

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Wiadomość z drugiej ale raczej dobrze poinformowanej ręki, dotycząca świateł Piłsudskiego-Tysiąclecia....
Oczywiście zawsze istnieje ryzyko wprowadzenia w błąd. Zadania nie wykonano w tym roku, gdyż Tramwaje Śląskie dały d.. i nie zarezerwowały pieniędzy na remont przejazdu. Miasto odstąpiło od budowy sygnalizacji ze względu właśnie na ten fakt (dwa razy trzeba by rozkopywać skrzyżowanie). W przyszłym roku ma być zrobione to równocześnie.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 19 lis 2008 - 22:20
Post #767

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(kwintosz @ śro, 19 lis 2008 - 00:26) *
Wiadomość z drugiej ale raczej dobrze poinformowanej ręki, dotycząca świateł Piłsudskiego-Tysiąclecia....
Oczywiście zawsze istnieje ryzyko wprowadzenia w błąd. Zadania nie wykonano w tym roku, gdyż Tramwaje Śląskie dały d.. i nie zarezerwowały pieniędzy na remont przejazdu. Miasto odstąpiło od budowy sygnalizacji ze względu właśnie na ten fakt (dwa razy trzeba by rozkopywać skrzyżowanie). W przyszłym roku ma być zrobione to równocześnie.

Oby oby bo tam zarówno tramwajem jak i samochodem strach jechać...pewno latem dopiero zaczną mysleć o tym. Ciekawe kiedy zrobią światła w Centrum na rondzie....póki co są tylko zabetonowane zamocowania pod słupy....

Ten post edytował Sebastian22 śro, 19 lis 2008 - 22:23

+Quote Post
Leszek
post czw, 20 lis 2008 - 09:53
Post #768

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(kwintosz @ śro, 19 lis 2008 - 00:26) *

Zbyt rozsądne wytłumaczenie, aby mogło być prawdziwe smile2.gif

Prędzej wyglądało to tak:
- Panowie, obiecaliśmy robić te światła, a tu d4, bo papiery zginęły. Trzeba jakiś sensowny kit wcisnąć.
- Wiem, zadzwonimy do TŚ... Tramwaje? Macie ochotę przy okazji naszego remontu skrzyżowania poprawić przejazd? Nie? Aha, kasy nie macie... To nic, wspaniałomyślnie poczekamy z remontem do przyszłego roku.

- No i widzicie - dało się. Puśćcie nieoficjalne info, gdzie się da, jacy dobrzy dla kierowców jesteśmy i nie chcemy, żeby dwa razy utrudnienia mieli.

--------------------

+Quote Post
Dave
post czw, 20 lis 2008 - 17:47
Post #769

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Sebastianie! Nie byłym taki pewny świateł w centrum na rondzie - ostatnio nigdzie o nich nie pisano/mówiono a bez nich się raczej obejdzie!Te wylewki betonowe to moim zdaniem są i pasuja do przyszłego zadaszenia wejść do przejść podziemnych - akurat w tych okolicach są te betonowe placki. Także ochłońcie od świateł w centrum! Ale mogłyby tam być :)Sebastianie! Nie byłym taki pewny świateł w centrum na rondzie - ostatnio nigdzie o nich nie pisano/mówiono a bez nich się raczej obejdzie!Te wylewki betonowe to moim zdaniem są i pasuja do przyszłego zadaszenia wejść do przejść podziemnych - akurat w tych okolicach są te betonowe placki. Także ochłońcie od świateł w centrum! Ale mogłyby tam być smile2.gif

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 20 lis 2008 - 17:53
Post #770

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

to toche w dziwnym miejscu by to było...jak sie jedzie od kosciuszki to przy skręcie na będzin tam raczej zadaszenia nie będzie a tam jest min. też przygotowana wylewka(na wysepce)....mnie to bardziej na światła pasuje ale zobaczymy.

Ten post edytował Sebastian22 czw, 20 lis 2008 - 17:57

+Quote Post
szer
post czw, 20 lis 2008 - 21:06
Post #771

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Wylewki są pod światła. Jak Sebastian zauważył to te wylewki są w miejscach gdzie raczej zadaszenia przejścia nie będzie.

--------------------
33001,04

+Quote Post
bzenek
post sob, 22 lis 2008 - 08:19
Post #772

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(kwintosz @ śro, 19 lis 2008 - 02:26) *
Wiadomość z drugiej ale raczej dobrze poinformowanej ręki, dotycząca świateł Piłsudskiego-Tysiąclecia.... Zadania nie wykonano w tym roku, gdyż Tramwaje Śląskie dały d.. i nie zarezerwowały pieniędzy na remont przejazdu.

Poczekamy. Ale ciekawe co w takim razie z przejazdami na remontowanym własnie odcinku Królowej Jadwigi ?

CYTAT(Sebastian22 @ czw, 20 lis 2008 - 19:53) *
mnie to bardziej na światła pasuje ale zobaczymy.

CYTAT(szer @ czw, 20 lis 2008 - 23:06) *
Wylewki są pod światła.

Jakby były pod światła to by była wykonana kanalizacja teletechniczna i przyłącze elektryczne. Takiej na razie nie ma i nie wygląda aby miała być. Nie ma też fundamentów pod sygnalizacje dla tramwajów.

Stawiam na drogowskazy nad jezdnią. Kto przyjmuje zakłady ? fnd (2).gif

Ten post edytował bzenek sob, 22 lis 2008 - 10:05

+Quote Post
mgmisiek
post sob, 22 lis 2008 - 09:56
Post #773

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 10:19) *
Jakby były pod światła to by była wykanana kanalizacja teletechniczna i przyłącze elektryczne. Takiej na razie nie ma nie wygląda aby miała być. Nie ma też fundamentów pod sygnalizacje dla tramwajów.

Też tak obstawiam.

+Quote Post
Master
post sob, 22 lis 2008 - 10:50
Post #774

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

Jakby miały byc światła to by nie malowali pewnie nowych pasów na rondzie, jak narazie rondo sie sprawdza i mysle ze tak zostanie

+Quote Post
marcin.p
post sob, 22 lis 2008 - 11:06
Post #775

UZYTKOWNIK

Władze ostatnio zamykają skrzyzowania, więc mam propozycję:

1. Zamkniecie skrzyżowania Piłsudskiego/1000-lecia. Prezydent obiecał w tym roku (oj kłamczuszek z Pana Panie Prezydencie, jeśli kiedys jeszcze odbędzie się czat z PPP to spytam czy kiedykolwiek Pan kogoś oszukał, Nas Pan oszukał, a ja jestem bardzo pamiętliwy jak ktos mnie oszuka)

2. Zamknięcie skrzyżowania Kr.Jadwigi/Augustynika

3. Zamknięcie skrzyżowania przy "hotelach" na S1. Tutaj potrzebna byłaby też sygnalizacja na przejsciu dla pieszych oraz bariery, by piesi nie biegali po całej drodze. Do tego na skrzyzowaniu S1/Kusocińskiego kierunkowy sygnalizator zezwalający na zawracanie.

EDIT
Ładnie przez ostatnie kilka minut napadało śniegu, a nierobów z ALBY nie widać! Ma ktoś nr.tel. do dyżurnego "tej śmiesznej firemki"? Może trzeba im przypomnieć, że śnieg pada... Nr. do UM, policjii sm mam, ale chce bezpośrednio tych nierobów pogonic do roboty

Ten post edytował marcin.p sob, 22 lis 2008 - 12:39

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mgmisiek
post sob, 22 lis 2008 - 14:28
Post #776

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(marcin.p @ sob, 22 lis 2008 - 13:06) *
Władze ostatnio zamykają skrzyzowania, więc mam propozycję:

EDIT
Ładnie przez ostatnie kilka minut napadało śniegu, a nierobów z ALBY nie widać! Ma ktoś nr.tel. do dyżurnego "tej śmiesznej firemki"? Może trzeba im przypomnieć, że śnieg pada... Nr. do UM, policjii sm mam, ale chce bezpośrednio tych nierobów pogonic do roboty

Nierobów jak nierobów, ale to wina miasta, że podpisuje umowy zawierające teksty w stylu, że ALBA ma posprzątać do kilku godzin po zaprzestaniu opadów śniegu. Jak będzie padało ciągle przez parę dni to mogą nic nie robić:P To będzie tylko ich dobra wola.

Ten post edytował mgmisiek sob, 22 lis 2008 - 14:29

+Quote Post
marcin.p
post sob, 22 lis 2008 - 15:34
Post #777

UZYTKOWNIK

Należałoby spytać PPP kto w UM ma interes w tym, by takie zapisy widniały w umowie i by to ALBA zawsze wygrywała przetarg.

EDIT
Czy treść umowy z ALBĄ jest gdzieś dostępna? Może trzeba by to zgłosić do prokuratury by zbadała czy przetarg i obecna umowa są korzystne dla miasta!

Ten post edytował marcin.p sob, 22 lis 2008 - 15:45

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
:)
post sob, 22 lis 2008 - 23:29
Post #778

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 08:19) *

Moze te "informatory" snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...83&hl=znaki ??

Podobna "wylewka" jest tez jeszcze przed zatoka autobusowa (od strony Redenu) po stronie PKZ.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post nie, 23 lis 2008 - 07:32
Post #779

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(mgmisiek @ sob, 22 lis 2008 - 16:28) *
Nierobów jak nierobów, ale to wina miasta, że podpisuje umowy zawierające teksty w stylu, że ALBA ma posprzątać do kilku godzin po zaprzestaniu opadów śniegu.

CYTAT(marcin.p @ sob, 22 lis 2008 - 17:34) *
Należałoby spytać PPP kto w UM ma interes w tym, by takie zapisy widniały w umowie.

Bajki opowiadacie. Nie istnieje firma, która podpisze umowę na utrzymanie czarnej jezdni bez względu na trwające opady.

I nie istnieje też w Polsce miasto, które by było na to stać. smile.gif

+Quote Post
marcin.p
post nie, 23 lis 2008 - 12:29
Post #780

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ nie, 23 lis 2008 - 07:32) *
Bajki opowiadacie. Nie istnieje firma, która podpisze umowę na utrzymanie czarnej jezdni bez względu na trwające opady.

I nie istnieje też w Polsce miasto, które by było na to stać. smile.gif

W takim układzie nie podpisujmy z nikim umów na utrzymanie dróg zimą! Bo po co wydawać pieniądze jak i tak nic nie robią.

A podsumując pierwszy dzień opadów śniegu, to albę widziałem raz! Było to dzis w nocy ok.3. Aż strach pomyśleć co będzie dalej.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post

179 Stron V  « < 37 38 39 40 41 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza