![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Mnie zastanawia kiedy z ul.Cieplaka znikną parkujące tam samochody. Po obu stronach drogi są znaki zakazu zatrzymywania się i postoju, a przejechać się tamtędy nie da! Auta parkują co prawda na chodniku, ale nie wydaje mi się żeby pozostawiały tam 1,5 metra dla pieszych. Przy znakach nie ma tabliczek, że miałyby one nie dotyczyć bądź mieszkańców bądź studentów, pracowników WSB. Więc dla mnie jest podstawa do podjęcia tam interwencji przez odpowiednie służby.
P.S. Gdybym był policjantem lub strażnikiem to pierwsze co bym zrobił to "porządek" na 3-go Maja i Cieplaka! Ten post edytował marcin.p pon, 16 cze 2008 - 18:02 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Tak myślałem idąc dzisiaj... Cóż nie wiem po co ten parking... Nie zauważyłem braku miejsc parkingowych przed moim blokiem... A przy pogotowiu, aż tak dużo aut nie parkuje. Zresztą i tak chcą przenieść pogotowie...
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mnie interesuje sprawa świateł na Piłsudskiego x Tysiąclecia....miało byc tego lata.....eech.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Mnie zastanawia kiedy z ul.Cieplaka znikną parkujące tam samochody. Po obu stronach drogi są znaki zakazu zatrzymywania się i postoju, a przejechać się tamtędy nie da! Auta parkują co prawda na chodniku, ale nie wydaje mi się żeby pozostawiały tam 1,5 metra dla pieszych. Przy znakach nie ma tabliczek, że miałyby one nie dotyczyć bądź mieszkańców bądź studentów, pracowników WSB. Więc dla mnie jest podstawa do podjęcia tam interwencji przez odpowiednie służby. P.S. Gdybym był policjantem lub strażnikiem to pierwsze co bym zrobił to "porządek" na 3-go Maja i Cieplaka! Heh ja mieszkam akurat na Cieplaka i szlag mnie trafia, pisałem zresztą o tym już kiedyś. Kiedyś była tabliczka "Nie dotyczy mieszkańców", podobno ktoś ją zerwał i nie były to władze, nieważne zresztą, bo ani wtedy ani teraz nikt tych znaków nie respektuje. Najgorzej jest w godzinach, kiedy są zajęcia na WSB. Parę razy była SM, wystawili ze dwa mandaty i to tyle. Tymczasem ile razy byłem np. w K-cach i zaparkowałem pod znakiem zakazu nie dotyczącego mieszkańców tyle razy prawie musiałem się gęsto tłumaczyć, raz czy dwa zapłaciłem i teraz już staram się tak nie parkować, wolę dać piątaka za parking niż choćby 50 pln na mandat. Niestety SM chyba obraziła się u nas na dowcipy, że niby tylko blokady zakładają i szukają źle zaparkowanych aut i teraz nie robią już nawet tego (a ktoś mi powie co w ogóle robią w DG??). pees: najlepsze jaja są jak - co prawda sporadycznie ale w ostatnim tygodniu na przykład - musi moją ulicą przejechać np. wóz straży pożarnej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Od kiedy tam jest pogotowie to służy to jako droga ;p. Karetki tam zwykle kółeczko sobie robią ;d. Ale no cóż, pierwotnie to był chodnik
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
I właśnie to mnie wkurza... Każda część inna... Jakby nie potrafili jednolitego zrobić... Co za idiota odpowiedzialny jest za to?
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT Zapomniana dzielnica?
![]() Mieszkańcy Błędowa przez większą część roku chodzą na przystanek w gumowcach, bo dziurawa droga w tej dzielnicy pokryta jest błotem i kałużami. Latem unoszą się nad nią tumany kurzu. Twierdzą, że miasto zapomniało o ich dzielnicy. Trudno nie mieć tego wrażenia patrząc na stan tamtejszych dróg. Ludzie zbierają podpisy, piszą petycje do władz miasta. Niestety wszystko na próżno. Mieszkańcy proszą o pomoc radnych, a jednak wciąż nie mogą doczekać się remontu części ulicy Zagórze, która latem pokrywa się tumanami kurzu po przejechaniu auta lub ciągnika, a zimą i jesienią zamienia się w błotniste bagno. I tak niestety jest od około 10 lat. - Brak nam po prostu słów i nie mamy już sił, by wciąż starać się o remont tej drogi. Wystarczy spojrzeć, że jest tu dziura na dziurze, nie da się w ogóle przejechać samochodem, a kiedy jeżdżą tędy z trudem rowerzyści, turyści, to tylko z politowaniem kręcą głowami, że mamy tutaj w dwudziestym pierwszym wieku takie coś. Bo trudno to nazwać drogą. Przez większą część roku po prostu musimy w gumiakach chodzić nawet na przystanek autobusowy, bo inaczej się nie da - mówi Genowefa Łonak, mieszkająca w domu przy ulicy Zagórze 188 już ponad pół wieku. Przy feralnym trakcie, położonym nieco na uboczu dzielnicy jest kilkadziesiąt posesji, do których nie ma jak bezpiecznie dotrzeć, a najlepszym środkiem lokomocji są tutaj ciągniki. Samochodem da się co prawda przejechać, ale na własne ryzyko. Ulica Zagórze łączy się z Jesionową, gdzie kończy się asfalt i prowadzi w kierunku gminy Łazy, wprost do Niegowonic, blisko terenów jurajskich. Dzięki temu skrótowi można zaoszczędzić sporo kilometrów, ale mało kto decyduje się na jazdę właśnie tędy. - Zdajemy sobie sprawę, że nie da się od razu zrobić tutaj autostrady, ale przecież z wyrównaniem nawierzchni, utwardzeniem drogi jakimś tłuczniem, tak by nie było tutaj cały czas bajora nie powinno być chyba większych kłopotów - podkreśla Józef Drygierczyk. - Najdziwniejsze jest w tym wszystkim to, że mamy stosy pism urzędowych, a w nich zapewnienia, że jak tylko się znajdą pieniądze to remont się zacznie, że już trwają prace projektowe, że lada moment będzie dobrze. I co? I nic. Co roku okazuje się, że nic się nie robi - dodaje Ryszard Łonak. Zdenerwowaniu mieszkańców faktycznie trudno się dziwić, bo droga wygląda fatalnie. W 2003 roku otrzymali pismo w dąbrowskiego magistratu, gdzie urzędnicy tłumaczyli się, że są za małe nakłady na utrzymanie infrastruktury drogowej i nic nie da się zrobić. Dwa lata później ówczesny wiceprezydent miasta Janusz Olszówka zapewniał, że czyni wszelkie starania, by ulica Zagórze została utwardzona. Starania okazały się jednak bezskuteczne, choć ponoć był już nawet gotowy projekt remontu. - Nawet zgodziliśmy się, by zajęli nam przy remoncie kawałeczek naszych gruntów. Wszystko było ustalone, ale wszystko znów pozostało w sferze planów - mówi Ryszard Łonak. Zdaniem mieszkańców Błędowa niestety niewiele zmieniło się w tej kwestii w ostatnich latach. Najpierw byli zapewniani przez magistrat, że droga zostanie zrobiona razem w budową kanalizacji, co może nastąpić za rok, dwa, albo nawet trzy. Ostatnio jednak pojawiła się szansa na szybszy remont. - Obecnie trwa procedura przetargowa na wyłonienie wykonawcy na prowadzenie bieżącego utrzymania sieci dróg w dzielnicach zielonych. Wniosek o zmianę parametrów technicznych ulicy Zagórze zostanie rozpatrzony po podpisaniu umowy z wykonawcą, w momencie opracowywania harmonogramu prac - poinformował Paweł Gocyła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej. Kilka dni później sytuacja znów całkowicie się zmieniła. - Postępowanie przetargowe zostało oprotestowane i to opóźnia ostateczne jego rozstrzygnięcie - stwierdziła Ania Zubko z dąbrowskiego magistratu. Mieszkańców Błędowa wcale to jednak nie zdziwiło. Jak przyznają czekali 10 lat, to pewnie poczekają jeszcze... drugie tyle. Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
W piątkowym papierowym wydaniu Dziennika Polska prezydenci chwalili się swoimi planami na przyszłość.
CYTAT ![]() Zbigniew Podraza prezydent Dąbrowy Górniczej w przyszłym roku zakończymy modernizacje kolejnych szkół (TZN,ZSE,ZSS, SP 31,ZSO nr 2, Zespół Szkół Plastycznych). Rozbudowany zostanie żłobek, zmodernizowany Dom Pomocy Społecznej. W lipcu rozpoczynamy budowę Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej. Przewidujemy remont nawierzchni obu jezdni Królowej Jadwigi od ronda "Merkury" aż do ronda "Centrum". (PAS) Poczekamy zobaczymi. Myślałem, że kawałek tego dystansu to zrobi nam CH Pogoria już w tym roku. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
A o światłach na Piłsudskiego/Tysiąclecia cisza!
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Ja bym jeszcze dorzucił remont od Merkurego do McDonalda. Ciekawe jak oni to sobie wyobrażają z tym remontem. Mam nadzieję że to taki kompleksowy jak ten obok McDonalda który był. Inaczej sytuacja sprzed remontu pojawi się strasznie szybko. A znając życie położą po prostu pewnie nową warstwę po sfrezowaniu starej. I tak powinni jeszcze zrobić odcinek od Merkurego do McDonalda na obydwóch nitkach gdyż w szczególności ta od centrum jest w tragicznym stanie: wystające studzienki i ogromne koleiny w których zbiera się masa wody.
A o światła marcin.p nie musisz się raczej obawiać. To nie są aż tak gigantyczne pieniądze a efekt jest widoczny więc władzy na rękę by to zrobić. Mając na uwadze jak zabierano się za światła koło Policji, można podejrzewać że na światła na tamtym skrzyżowaniu jeszcze poczekamy. Ten post edytował kwintosz pon, 07 lip 2008 - 22:10 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ogólnie to remont nitki od ronda na Merkurym do ronda na Gołonogu (gdzie tramwaj zakręca w prawo) jest bardziej niż pilna. Łatanie ulic co roku przynosi jeszcze gorsze efekty.
Ten post edytował Bartek pon, 07 lip 2008 - 22:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Ciekawa rzecz w zamówieniach publicznych z dzisiaj:
Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego ... Wykonanie koncepcji dla zadania inwestycyjnego: "Zagospodarowanie terenu w rejonie osiedla Mickiewicza i Norwida w Dąbrowie Górniczej". http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=33070 Coś dla Kwintosza. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
"Przewidujemy remont nawierzchni obu jezdni Królowej Jadwigi od ronda "Merkury" aż do ronda "Centrum"." W piątkowym papierowym wydaniu Dziennika Polska prezydenci chwalili się swoimi planami na przyszłość. Poczekamy zobaczymi. Myślałem, że kawałek tego dystansu to zrobi nam CH Pogoria już w tym roku. ![]() Dawno temu Mayland mial wyremontowac "od ronda do ronda" i zastanawialismy sie na forum co to znaczy. Czy jednak tego nie zrobia i wykona to miasto? A moze znowu wladze chwala sie nie swoim ![]() A co do sygnalizacji na Pilsudskiego/Tysiaclecia to ciekawe z czego to wynika. Nie wiem czy jakies przetargi sa oglaszane zgodnie z planami? Czy to nieudolnosc? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
CYTAT ![]() Na sygnalizację świetlną u zbiegu Piłsudskiego i Tysiąclecia trzeba będzie jeszcze poczekać Na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Tysiąclecia w Gołonogu miała się pojawić sygnalizacja świetlna. Optymistyczna wersja zakładała, że będzie gotowa nawet tego lata, ale okazało się, że procedury ciągną się miesiącami i nie wiadomo, czy efekty będą widoczne w najbliższych miesiącach. Zmiana organizacji ruchu w tym miejscu jest konieczna, bo ogromne problemy z bezpiecznym przejściem przez dwie jezdnie mają piesi, a kierowcy muszą uważać nie tylko na manewrowanie na ruchliwym skrzyżowaniu, ale także na przejeżdżające tędy co chwilę tramwaje. - Trzeba faktycznie czym prędzej coś zrobić, bo brakuje pasa do lewoskrętu, przejazd jest ciasny, a kierowcy jadący od strony centrum w ogóle nie hamują, bo wiedzą, że nie ma już po drodze żadnej sygnalizacji świetlnej - podkreśla Mariusz Orczykowski, mieszkaniec Gołonoga. Miasto zabezpieczyło na to przedsięwzięcie w tegorocznym budżecie 700 tys. zł. W marcu br. odbył się przetarg na wykonanie projektu technicznego. Jego opracowanie zajmie prawie pół roku, bo ma być gotowe dopiero na 16 sierpnia. Dlaczego to wszystko tak długo trwa? - Inwestycja jest na etapie sporządzania dokumentacji technicznej. Zamówienia dokonano, ze względu na kwotę, poza procedurą przetargową. Wykonawcą jest Biuro Studiów i Projektów Komunikacji w Katowicach. W zakres opracowania dokumentacji wchodzą między innymi pomiary natężeń ruchu, obliczenia przepustowości skrzyżowania, projekt docelowej organizacji ruchu, w tym część ruchowa sygnalizacji świetlnej akomodacyjnej, projekt organizacji ruchu na czas budowy sygnalizacji świetlnej, projekt budowlany-wykonawczy remontu przejazdu przez tory tramwajowe, kosztorysy i przedmiary. Magistrat wystąpił również do rejonu dystrybucji o wydanie warunków przyłączenia do sieci energetycznej - tłumaczy Arkadisz Grządziel, zastępca naczelnika Wydziału Komunikacji i Drogownictwa Urzędu Miejskiego. Procedura przetargowa ruszy dopiero po otrzymaniu całej dokumentacji. Jeśli będą odwołania wszystko przeciągnie się na kolejne miesiące. Tymczasem w przyszłości rozważane jest budowa kolejnej sygnalizacji. - Analizowane są istniejące skrzyżowania i rozwiązania drogowe na terenie miasta pod względem poprawy bezpieczeństwa kierujących pojazdami i pieszych użytkowników dróg. Rozważana jest możliwość budowy, w latach przyszłych, sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulic Królowej Jadwigi i Augustynika - przyznaje naczelnik Grządziel. (PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl No po prostu brak słów. Inne miasta mogą a w Dąbrowie z głupimi światłami nie umieją sobie poradzić. Cóż, tego się spodziewałem po tym jak się zabierali do przejścia przy McDonaldsie. Swoją drogą po co wspominają o innym skrzyżowaniu jak jednego nie umieją zrobić. I po raz nty zapytam: CO ZE SKRZYŻOWANIEM 11LISTOPADA - MAJAKOWSKIEGO????????? Dochodzę do wniosku że ta ekipa rządząca jest tak nieudolna, że swoją skutecznością dorównuje Talkowskiemu, który także prawie nic nie robił. A pieniążki z naszych pieniędzy na konto co miesiąc wpływają..
Ten post edytował kwintosz pią, 18 lip 2008 - 01:44 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Dochodzę do wniosku że ta ekipa rządząca jest tak nieudolna, że swoją skutecznością dorównuje Talkowskiemu, który także prawie nic nie robił. A pieniążki z naszych pieniędzy na konto co miesiąc wpływają.. Zaryzykuję stwierdzenie, że w ciągu ostatniego roku bardzo zmieniła się Twoja opinia o rządach ekipy Podrazy ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 22 Dołączył: czw, 30 sie 07 Nr użytkownika: 793 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeżeli już tutaj wchodzimy na temat rządów w naszym mieście to podobną opinie ma już większość mieszkańców Naszego miasta. Nic dziwnego po ponad roku czasu rządów podrazy i jego ekipy trzeba jednoznacznie stwierdzić, że to grupa nieudaczników obiecująca złote góry a nic nie robiąca, może poza zgarnianiem sporych pieniążków z budżetu Dąbrowy. Nie wspomnę już o pieniążkach ze struktur europejskich, których pozyskiwanie praktycznie nie istnieje (a tak krytykowali Talkowskiego). Nic tylko lanie wody i nieróbstwo oraz ignorowanie wszystkiego i wszystkich.
Ten post edytował rako pią, 18 lip 2008 - 10:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:10 |