IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 25 26 27 28 29 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
prezes
post nie, 11 lis 2007 - 13:50
Post #521

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 192

CYTAT(siara @ nie, 11 lis 2007 - 13:14) *
... Ale podobno "jedynka" i "krakowska" były nieźle "otłuczone"...

wracałem wczoraj z Krakowa i w Krzykawie w strone Olkusza ok. 18 dachowało BMW, niestety 1osoba zginęła.
Go to the top of the page

+Quote Post
Dami7
post nie, 11 lis 2007 - 18:17
Post #522

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

CYTAT(prezes @ nie, 11 lis 2007 - 13:50) *
wracałem wczoraj z Krakowa i w Krzykawie w strone Olkusza ok. 18 dachowało BMW, niestety 1osoba zginęła.

Jechałem do Olkusza około 17:30 - akcja ratownicza już była w toku! Ciekawostka - jak spod ziemi wyrosły piaskarki i zaczęły posypywać jezdnię. Szkoda, że o jednego nieboszczyka za późno...

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Dave
post czw, 15 lis 2007 - 11:31
Post #523

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Na przystanku tramwajowym "Gołonóg Manhatan" zmieniane są żółte barierki oddzialejące torowisko od jezdni na bardziej "antyprzejściowe" (takie "pionowe", białe). No ok - ale czemu one są białe a nie pomalowali ich od razu na żółto jak inne, albo czerwono, jak te blachy koło "Hetmana" i Alei Róż? :|

+Quote Post
:)
post czw, 15 lis 2007 - 13:04
Post #524

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

sa takie jak na przeciwko Damelu obok szkoly z tym ze tam sa zolte a teraz biale i czerwone slupki. No zle to wyglada. Dlaczego wszystkie barierki w miescie nie sa jednakowo pomalowane skoro i tak sa jeszcze rozne. Za kazdym razem inne. I dlaczego nie moga byc cale jednego koloru lacznie ze slupkami. A najlepiej metaliczne, srebrne, szare, ciemno zielone. Ostatnio coraz czesciej na drogach krajowych GDDKiA w wioskach montuje srebrne, metaliczne i wygladaja bardzo fajnie, nowoczesnie i gustownie. A takiej "wiochy" jak u nas nie ma nawet na wsiach wink.gif

--------------------

+Quote Post
bzenek
post czw, 15 lis 2007 - 15:31
Post #525

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(:) @ czw, 15 lis 2007 - 15:04) *
I dlaczego nie moga byc cale jednego koloru lacznie ze slupkami. A najlepiej metaliczne, srebrne, szare, ciemno zielone

Święte słowa. Te pstrokate strasznie rażą na Sobieskiego w centrum. A przecie pamiętamy jak prezydent Lipczyk opowiadał o Placu Wolności jako o "Salonie Miasta". I w tym salonie postawił taką tandetę rolleyes.gif

Trzeba przyznać, że koncepcja prezydenta Talkowskiego "miasto w kwiatach i kolorach" była niezwykle trafna. Wypracowanie jednolitej miejskiej estetyki jest niesłychanie potrzebne. Ten sam wzór małej architektury, wiat przystankowych, chodników itp. dobrze wpływa na wizerunek miasta przy znikomych kosztach. Niestety program ograniczył się do pary rabatek z kwiatkami i jak to w DG uległ zapomnieniu. huh.gif

Swoją drogą ekipa Talkowskiego zaraz po ogłoszeniu "miasta w kwiatach i kolorach" wybudowała nowe ogrodzenie wokół Liceum Plastycznego. Myślę, że jest to jedna z najbardziej obrzydliwych rzeczy w mieście.ohmy.gif

+Quote Post
post czw, 15 lis 2007 - 15:47
Post #526

skoro juz przy temacie estetyki.
Dlaczego dalej nie pomalowano slupow wzdluz Pilsudskiego, Krolowej Jadwigi i Sobieskiego. Dlaczego one zostaly kiedys tak czesciowo pomazane biala farba. Wyglada to wszystko obrzydliwie. Ponad rok temu udalo sie pomalowac odcinek od targu do Golonoga. I na tym koniec. Ilez tysiecy mogloby to kosztowac? Wiem ze te slupy powiazane jakos z TŚ ale udalo sie zrobic ten jeden odcinek i od razu olbrzymia roznica. Teraz chyba duzo latwiej dodgadac sie z tramwajami jesli one sa przeszkoda, wkoncu posrednio miasto jest juz ich wlascicielem.

To miasto nie ma szczescia do dobrego gospodarza. Od zawsze zapuszczone i nikt nie zwraca uwagi na estetyke. Wielkie pieniadze ida nie wiadomo na co a brakuje na tak drobne sprawy, ktore tak wiele zmieniaja w wizerunku i powoduja ze wszyscy sie w nim lepiej czuja.

--------------------

+Quote Post
post pią, 16 lis 2007 - 13:55
Post #527

nareszcie zajela sie tym prasa

CYTAT

Mieszkańcy centrum mają dość kłopotów z niesfornymi kierowcami
dziś

Bloki przy ul. Królowej Jadwigi od strony Parku Hallera kilkadziesiąt lat temu były hotelami robotniczymi, a dziś stanowią oazę spokoju dla kilkuset dąbrowian.

Spokój ten od dłuższego czasu zakłócają jednak skutecznie kierowcy przyjeżdżający do dąbrowskiego oddziału PZU w budynku nr 8, a także inni, dla których parkowe skwery są najlepszym miejscem do zaparkowania.

Kłopoty lokatorów ciągną się już od kilku lat, a jednak mimo kolejnych zmian władz lokalnych nikt nie potrafił znaleźć rozwiązania tego problemu. Dlatego trudno się dziwić rozgoryczeniu dąbrowian, którzy cały czas muszą uważać, by nie wylądować pod kołami samochodów. A ruch jest tutaj ogromny i do południa, i w godzinach późniejszych.

Na nic zdają się napisy na ścianach bloków, zakazujące postoju przyjezdnym oraz zabezpieczenia zieleńców. Te zostały już dawno zniszczone.

- Mieliśmy tu kiedyś płotek, ale kierowcy go przewrócili. Potem staraliśmy się, żeby ten kawałek zieleni wśród drzew od strony parku został jakoś odgrodzony, by kierowcy nie mogli tutaj parkować i zawracać. Miało to być gotowe w zeszłym roku, ale skończyło się na obietnicach. Tymczasem tutaj wjeżdżają nawet lawety z rozbitymi autami, bo rzeczoznawcy muszą jakoś ocenić szkody, a droga jest przecież bardzo wąska. Jakby tego było mało dwa samochody się po prostu nie miną. Więc jak trafią się uparci właściciele czterech kółek i żaden nie chce ustąpić to mamy awanturę, wyzwiska, a często nawet interwencje straży miejskiej. Sami także musimy uciekać spod kół, bo jak nie to leci w naszym kierunku stek wyzwisk - podkreśla Romana Dzięcioł, lokatorka bloku nr 6 przy ul. Królowej Jadwigi.

Mieszkańcy narzekają, że miasto wyznaczyło dla klientów PZU zbyt mało miejsc do parkowania. Dziwią się także, dlaczego nie da się tutaj wprowadzić ruchu jednokierunkowego, co było już praktykowane przed laty i wypróbowane z sukcesem.

- W czasie, kiedy był remont PZU, dało się zrobić osobny wyjazd w ulice Królowej Jadwigi i nikt nie protestował. Teraz też trzeba byłoby zastosować takie rozwiązanie. Wyznaczyć osobne wyjazdy i po prostu wprowadzić ruch w jednym kierunku. To pomogłoby nam choć trochę. W naszych mieszkaniach nie da się nawet otworzyć okien, bo biegnie tędy linia tramwajowa, a do tego cały czas jeżdżą tiry. Kiedy byłem w magistracie kilka dni temu powiedziano mi, że ruchu ciężkich samochodów nie da się ograniczyć, bo to jest droga wojewódzka. Ale przecież żeby zabiegać o jakieś zmiany, inicjatywa powinna wyjść od urzędu, a więc lokalnych władz, bo my sami nic nie wskóramy - mówi Zbigniew Zatyj, mieszkaniec bloku nr 6.

Będą dodatkowe miejsca

Arkadiusz Grządziel
zastępca naczelnika Wydziału Komunikacji i Drogownictwa UM:

Wprowadzenie ruchu jednokierunkowego wiąże się z wykonaniem dodatkowego punktu kolizyjnego w ciągu ul. Królowej Jadwigi i może być przyczyną powstawania niebezpiecznych sytuacji drogowych, co negatywnie wpłynie na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Obecnie trwa przejęcie przez gminę drogi wzdłuż bloków z tyłu PZU od Huty Mittal Steel Poland. Potem zastanowimy się nad możliwością przebudowy układu drogowego w tym rejonie, wraz z wyznaczeniem dodatkowych miejsc parkingowych. Będziemy rozważać także zwiększenie bezpieczeństwa ruchu drogowego poprzez wykonanie odgrodzenia tej drogi, co wyeliminuje rozjeżdżanie przyległego skweru. Jestem przekonany, że pozwoli to rozwiązać sporo problemów mieszkańców związanych z ruchem pod ich oknami.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni

pisalem o tym dawno temu. Ci co czasem odwiedzaja PZU wiedza o co chodzi. Naprawde czasami jest tam tragedia. Prawie wszyscy ignoruja zakaz ruchu ale co sie dziwic skoro nawet na 3Maja nikt tego nigdy nie kontroluje. Chyba wybudowano nowy parking ale to nie wiem czy dla mieszkancow czy pracownikow.
Dla "interesantow PZU" jest na 5 samochodow za postojem taxi. Postoj taxi jest 3 razy wiekszy i zawsze 3/4 wolnego. Wystarczy przesunac betonowe slupki i zaraz zrobi sie lepiej. W tym miejscu nie ma co inwestowac w parking bo tam powinny w przyszlsoci stanac nowe reprezantacyjne budynki.

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post pią, 16 lis 2007 - 17:11
Post #528

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

A ja o "akcji zima"!
Ciekaw jestem jak zdaniem pracowników i szefostwa ALBY przebiega "akcja zima" w DG? Dzisiaj rano jak jechałem na 7 do pracy to jechało się max. 20-30km/h!!! Drogi były tak zawalone błotem pośniegowym, że tarło ono po podwoziu!! Z tego co wiem to w ciągu Piłsudskiego-Kr.Jadwigi-Sobieskiego droga powinna być czarna!! I co Szanowni Państwo z ALBY?

P.S. Niech UM jak najszybciej rozwiąże umowe z ALBĄ, niech nie wydaje za darmo naszych pieniędzy!
ALBA nic nie robi, więc myślę, że jest podstawa prawna do rozwiązania umowy

P.S.2 narzekamy na dąbrowskich drogowców ale jak ktos jeździ do/przez bedzin to u nas jest ameryka!!!

Ten post edytował siara pią, 16 lis 2007 - 17:12

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
bzenek
post pią, 16 lis 2007 - 17:25
Post #529

UZYTKOWNIK

CYTAT(siara @ pią, 16 lis 2007 - 19:11) *
Z tego co wiem to w ciągu Piłsudskiego-Kr.Jadwigi-Sobieskiego droga powinna być czarna!!

Nie wypuszczałem się dziś z domu to nie wiem jak było faktycznie. W Gołonogu nie wyglądało najgorzej. Ale z tego co kojarzę to jedyną drogą w regionie utrzymywaną "na czarno" ma być autostrada A4.

Więc wypada raczej przyjąć do wiadomości, że jest zima, zacisnąć zęby i cieszyć się z nadchodzącego Bożego Narodzenia smile.gif

+Quote Post
marcin.p
post pią, 16 lis 2007 - 17:46
Post #530

UZYTKOWNIK

Ja rozumiem nawet to, że to błoto leży, ale niech jeżdżą, niech bedzie ich widać. A ja cały ten ciąg zjechałem i nie widziałem ani jednego pługa, ani jednego.
Co do "czarności" to w zeszłym roku UM opublikował wykaz, w którym było, że Piłsudskiego, Kr.Jadwigi, Sobieskiego miała byc odśnieżana na czarno. A jak jest w tym roku to nie wiem.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
syzio
post pią, 16 lis 2007 - 18:10
Post #531

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Ja już wcześniej wypowiedziałem się o "Akcji Zima"
Żenada, Żenada, Żenada huh.gif

+Quote Post
szer
post pią, 16 lis 2007 - 18:13
Post #532

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

A tam żenada... Fajnie wyglądała ulica Ludowa gdy szedłem rano do szkoły (ok. 7.40)... Samochody jechały wolniej niż 10km/h... Dało sięnormalnie przejść... Ale fakt, drogi są bardzo słabo odśnieżone... Niektóre chyba przejechali, bo są dziwnie czarne...

--------------------
33001,04

+Quote Post
syzio
post pią, 16 lis 2007 - 18:15
Post #533

Dąbrowa G

Ja idąc na przystanek przez ul. Ludową o mało bym się nie zabił.

+Quote Post
Bartek
post pią, 16 lis 2007 - 18:33
Post #534

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Poranny korek na DK1 przed remontowanym mostem za salonem Mercedesa też był fajny biggrin.gif

Ja dzisiaj trochę jeździłem po naszym mieście i nie widziałem ani jednego pługu :) Przed blokiem też nie odśnieżone nie mówiąc już o posypaniu piachem :)

Ogólnie rzecz biorąc katastrofa :/

+Quote Post
marcin.p
post pią, 16 lis 2007 - 19:35
Post #535

UZYTKOWNIK

Co prawda to nie o DG bezpośrednio, ale pewno u nas też się tak dzieje.
Kiedyś koleżanka z pracy, której mąż jest policjantem będzińskiej drogówki opowiadała nam taką oto sytuację. Mróz, snieg sypie, drogi nieodśnieżone, skute lodem, ludzie dzwonia na policję i straz miejską, więc patrol policji zostaje wysłany do firmy zajmującej sie odśnieżaniem, by sprawdzić co się tam dzieje. Okazało się, że 4 panów zamiast odśnieżac drogi siedzi sobie w cieplutkim biurze i gra w karty. Panowie dostali mandaty i nagle przypomnieli sobie za co dostają pieniądze
Mam nadzieję, że oprócz mandatu dostali też wypowoiedzenia!!

P.S. może jest na forum ktoś z alby i zabierze głos w tej sprawie

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mały
post sob, 17 lis 2007 - 17:32
Post #536

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Ja tam jechałem o 9 przez Piłsudskiego, K.J., Sobieskiego do Będzina i było czarno. Natomiast w Będzinie dużo zajeżdżonego śniegu. Nie dramatyzujmy, tymbardziej, że śnieg padał całą noc i ranek. To nie jest tak hop siup i droga czarna. (Nie wiem jak było o 7 ale te 20km/h to chyba trochę przesadzone).

+Quote Post
marcin.p
post nie, 18 lis 2007 - 00:17
Post #537

UZYTKOWNIK

CYTAT
Nie dramatyzujmy, tymbardziej, że śnieg padał całą noc i ranek

ALBA ma pracować 24h/d!!! Ja rozumiem że śnieg padał i nie dawali rady. Ale wiesz dlaczego nie dawali rady? Bo ich nie było na drodze!!!

CYTAT
To nie jest tak hop siup i droga czarna.

Jeżeli jeden z warunków umowy jest taki, że mają zapewnic "czarną" drogę, to mają "stanąć na głowie" a droga ma byc czarna. Przecież mogą puścic tyle pługów i piaskarek aby jechały za sobą w odstępach kilkuminutowych. Jeśli nie są w stanie się wywiązac z warunków umowy, powinna byc kara

CYTAT
(Nie wiem jak było o 7 ale te 20km/h to chyba trochę przesadzone).

Nie jest przesadzone!!! Jechałem w kolumnie kilku-kilkunastu samochodów i miejscami osiągało sie "zawrotną" prędkość 30km/h!!

Ten post edytował siara nie, 18 lis 2007 - 00:24

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mały
post nie, 18 lis 2007 - 09:54
Post #538

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

CYTAT(siara @ nie, 18 lis 2007 - 00:17) *
Jeżeli jeden z warunków umowy jest taki, że mają zapewnic "czarną" drogę, to mają "stanąć na głowie" a droga ma byc czarna. Przecież mogą puścic tyle pługów i piaskarek aby jechały za sobą w odstępach kilkuminutowych.

Zwykle jest to tak skonstruowane, że droga ma być czarna np. godzinę po ustaniu opadów. A swoją drogą czasem trochę przyprószy i kierowcy jadą 20km/h wszyscy jednym pasem. dry.gif

+Quote Post
bzenek
post czw, 22 lis 2007 - 13:32
Post #539

UZYTKOWNIK

CYTAT(siara @ pią, 16 lis 2007 - 21:35) *
Kiedyś koleżanka z pracy (...) opowiadała nam taką oto sytuację.

Taa... dostali mandaty za grę w karty smile.gif
Że też koleżanka się nie wstydzi takich bajek opowiadać smile.gif

W zasadzie nie mam zdania o efektach akcji zima. Ani jest źle, ani dobrze.
Tak tylko przypomnę, że miasto jest dość duże i jak pług pojedzie odśnieżać do Błędowa albo Trzebiesławic to go parę godzin nie ma w centrum.

+Quote Post
syzio
post czw, 22 lis 2007 - 14:23
Post #540

Dąbrowa G

CYTAT(bzenek @ czw, 22 lis 2007 - 13:32) *
W zasadzie nie mam zdania o efektach akcji zima. Ani jest źle, ani dobrze.
Tak tylko przypomnę, że miasto jest dość duże i jak pług pojedzie odśnieżać do Błędowa albo Trzebiesławic to go parę godzin nie ma w centrum.

Płace Wymagam! mad.gif Miasto podpisało umowę na odśnieżanie wszystkich dróg, a nie jakiegoś skrawka na zad...u! angry.gif To jest nie do pomyślenia by na drogach w tak wielkim mieście było lodowisko ohmy.gif

+Quote Post

179 Stron V  « < 25 26 27 28 29 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 02:25
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza