IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 142 143 144 145 146 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
kamillll
post nie, 11 paź 2015 - 22:18
Post #2861

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(signaal @ nie, 11 paź 2015 - 03:20) *
CYTAT(kamillll @ sob, 10 paź 2015 - 23:31) *
Może dla samochodów jest bezpieczniej...ale.po drogach jeżdżą tez motocykliści...

Których jest zdecydowanie mniej niż samochodów a penetrowanie barier do wnętrza pojazdu zdarza się.

jestem początkującym motocyklisyą i mam gęsią skórkę jak jadę przez DK94 w DG smile2.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
olo
post czw, 15 paź 2015 - 21:35
Post #2862

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

To co dzisiaj działo się w Gołonogu po 15:00 w związku z remontem drogi to masakra. Na Kasprzaka korek niemal po Biedronkę, na 11 listopada od szpulek. Zamknięte rondo BHK od Gołonoga do Kasprzaka, więc wszyscy zaskoczeni w dół do Morcinka. Ciężarówki i koparki tamujące ruch. Ktoś dziś przestał panować nad remontem.

--------------------

+Quote Post
JanekS.
post pią, 16 paź 2015 - 07:58
Post #2863

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,888

CYTAT(kamillll @ nie, 11 paź 2015 - 23:18) *
CYTAT(signaal @ nie, 11 paź 2015 - 03:20) *
CYTAT(kamillll @ sob, 10 paź 2015 - 23:31) *
Może dla samochodów jest bezpieczniej...ale.po drogach jeżdżą tez motocykliści...

Których jest zdecydowanie mniej niż samochodów a penetrowanie barier do wnętrza pojazdu zdarza się.

jestem początkującym motocyklisyą i mam gęsią skórkę jak jadę przez DK94 w DG smile2.gif

to uwazaj na ingnorantow ktorzy twierdza ze motocykli jest mniej...... a co za tym idzie w dupie ich maja.

+Quote Post
:)
post pią, 16 paź 2015 - 14:12
Post #2864

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT(olo @ czw, 15 paź 2015 - 22:35) *
To co dzisiaj działo się w Gołonogu po 15:00 w związku z remontem drogi to masakra. Na Kasprzaka korek niemal po Biedronkę, na 11 listopada od szpulek. Zamknięte rondo BHK od Gołonoga do Kasprzaka, więc wszyscy zaskoczeni w dół do Morcinka. Ciężarówki i koparki tamujące ruch. Ktoś dziś przestał panować nad remontem.

Zapowiadali, że chyba do wczoraj skończą. Na jakim etapie jest ten remont? Co z oznakowaniem poziomym?

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pią, 16 paź 2015 - 17:59
Post #2865

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Poziomego jeszcze nie ma (a w każdym razie nie było po 15.00), są narysowane linie/szablony (na pewno na przejściach i wyjeździe z Manhattanu, nie zwróciłem uwagi, czy również na liniach między pasami).
Nawierzchnia na odcinku Morcinka/Kasprzaka chyba skończona (coś tam robili na rondzie BHK).

--------------------

+Quote Post
post wto, 20 paź 2015 - 09:08
Post #2866

Wczorajsze zdjęcia z remontu Piłsudskiego snf (51).gif http://www.skyscrapercity.com/showthread.p...708&page=18

Na przystanku autobusowym nowy chodnik, czy jednak rozbiorą nowy krawężnik i wybudują zatokę ? wink.gif

Ciekawe czy odbudują teraz przystanki tramwajowe, bo w przyszłym roku ma być przecież remont linii tramwajowej i może się zniszczyć, albo i tak będzie wymagał przebudowy.

No i teraz po równej nawierzchni niektórzy pewnie zaczną szaleć.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 20 paź 2015 - 09:30
Post #2867

UZYTKOWNIK

Oznakowanie poziome wczoraj wieczorem już było namalowane.

--------------------

+Quote Post
signaal
post wto, 20 paź 2015 - 14:00
Post #2868

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

CYTAT(:) @ wto, 20 paź 2015 - 10:08) *
Wczorajsze zdjęcia z remontu Piłsudskiego snf (51).gif http://www.skyscrapercity.com/showthread.p...708&page=18

Na przystanku autobusowym nowy chodnik, czy jednak rozbiorą nowy krawężnik i wybudują zatokę ? ;)

Ciekawe czy odbudują teraz przystanki tramwajowe, bo w przyszłym roku ma być przecież remont linii tramwajowej i może się zniszczyć, albo i tak będzie wymagał przebudowy.

No i teraz po równej nawierzchni niektórzy pewnie zaczną szaleć.

Co do nawierzchni - już zaczęli szaleć. Co do zatok - jedna z rzeczy, które utrudnią szaleństwo.

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
olo
post wto, 20 paź 2015 - 14:32
Post #2869

UZYTKOWNIK

W Gołonogu droga rowerowa w czerwonym asfalcie. Wspaniale. Szkoda, że tak niedawno, robiąc remont chodnika po drugiej stronie położono kostkę. Ale takie mamy zarządzanie. Druga sprawa, to nadzieja która już cieszy. Jeżeli wytyczono drogę rowerową wraz chodnikiem na skrzyżowaniach z Leśną i uliczkami Manhattanu to może będę mógł przejechać całość bez zsiadania z siodełka.

--------------------

+Quote Post
olo
post pon, 26 paź 2015 - 12:30
Post #2870

UZYTKOWNIK

W puszce koło bazyliki pojawił się radar. Należy do policji? Bo w wykazie "zielonych" go nie ma, a nie myślę, żeby SM wsadziła go tam na postrach.

--------------------

+Quote Post
savalas
post pon, 26 paź 2015 - 13:20
Post #2871

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

o matko, a kto ten koszmarek na Gołonogu wymyślił z asfaltowaniem drogi rowerowej na brązowo, do tego zmniejszając chodnik do minimum i usuwając dobrą kostkę. Przecież te drogi rowerowe i tak prowadzą donikąd, są zaplanowane bez sensu i bez celu, a teraz jeszcze wyglądają do tego koszmarnie. Ja rozumiem, że wybory, ale granica absurdu została przekroczona

+Quote Post
Leszek
post pon, 26 paź 2015 - 13:44
Post #2872

UZYTKOWNIK

"Chodniczek" pozostawiony wzdłuż Piłsudskiego to dno i 5 metrów mułu. Asfalt na Piłsudskiego na odcinku wzdłuż Manhattanu też zachwycający nie jest, cały ten remont był zrobiony na szybko i bez głowy sad.gif

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post wto, 27 paź 2015 - 20:50
Post #2873

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

CYTAT(olo @ pon, 26 paź 2015 - 12:30) *
W puszce koło bazyliki pojawił się radar. Należy do policji? Bo w wykazie "zielonych" go nie ma, a nie myślę, żeby SM wsadziła go tam na postrach.

To jest fotoradar SM! Do końca tego roku mogą go jeszcze używać - byle sprawy także rozliczyli do tego czasu. No ale to już inna historia

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
menago
post pon, 02 lis 2015 - 14:01
Post #2874

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 818

sa juz pierwsze opinie smile2.gif
http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/1,9...l#BoxLokSosnImg

CYTAT
Przy okazji remontu nawierzchni drogi, wzdłuż prawie 2-kilometrowego odcinka alei Piłsudskiego w Dąbrowie Górniczej powstała nowa droga rowerowa wykonana z bitumicznej masy. To jeden z niewielu pozytywów, minusów jest dużo więcej.

Dąbrowscy rowerzyści już przed weekendem przeprowadzili audyt nowej „antyrowerowej” infrastruktury. - Takiego bubla nie widzieliśmy dawno. Wygląda na to, że ktoś poluje na życie rowerzystów i pieszych. Na odcinku o długości 1,9 km możemy napotkać wszelkie możliwe błędy projektowe - napisała na facebooku Monika Kosmala, znana dąbrowska rowerzystka. Jej ocenę nowej trasy udostępnił potem m.in. profil Zagłębiowskiej Masy Krytycznej.

Plus za masę bitumiczną i długa lista błędów

Liczba błędów, które rowerzyści wytknęli projektantom i wykonawcy jest naprawdę spora. A to wszystko w mieście, które w zeszłym roku jako drugie w województwie uchwaliło politykę rowerową. Pisaliśmy wtedy, że w dokumencie znalazł się m.in. zapis o wysokich standardach projektowania i wykonania nowych dróg. Wyłożona wcześniej kostką ścieżka rowerowa wzdłuż alei Piłsudskiego miała się już więcej nie powtórzyć.

Nową drogę rowerową wzdłuż alei Piłsudskiego faktycznie wykonano z masy bitumicznej. Ale to jeden z niewielu plusów. Minusów jest dużo więcej: latarnia na środku drogi rowerowej [w sobotę byłem świadkiem, jak przejeżdżająca przez przejście rowerzystka, chcąc ominąć słup wjechała na wąski chodnik, niemal nie zderzając się z matką z dzieckiem], kilkucentymetrowe krawężniki przy przejazdach rowerowych czy wąziutki chodnik, na który prowadzą wyjścia z kilku sklepów. Monika Kosmala zwróciła także uwagę na brak ciągłości drogi rowerowej na wyłożonych kostką wjazdach na posesje.

Były oficer rowerowy pisze do prezydenta i wytyka urzędnikom niewiedzę

Na tym nie koniec. 90-stopniowy zakręt w pobliżu ronda Budowniczych Huty Katowice, ze zwężonym fragmentem ścieżki rowerowej, dodatkowo przysłonięty murem, rowerzyści ochrzcili już „zakrętem śmierci”.

- Obecne rozwiązanie stanowi poważne zagrożenie dla rowerzystów i pieszych. Powstała droga dla rowerów to substandard, który w tym momencie należałoby już przebudować - komentuje Tobiasz Nykamowicz, były oficer rowerowy w Dąbrowie Górniczej, a obecnie projektant tras rowerowych i członek Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Komunikacji RP Oddział Katowice.

Tobiasz Nykamowicz na skandaliczne wykonanie nowej drogi rowerowej zwrócił już uwagę Zbigniewowi Podrazie, prezydentowi Dąbrowy Górniczej.

- Powodem powyższego jest brak konsekwencji prezydenta Podrazy w realizacji uchwały dotyczącej „Polityki Rowerowej miasta Dąbrowa Górnicza”, która wymaga wdrożenia w mieście standardów (wytycznych) technicznych dla tras rowerowych. Powinny one obowiązywać przy planowaniu i projektowaniu wszystkich inwestycji i remontów w mieście. Od dnia uwalenia polityki rowerowej, czyli roku 2014 do dnia dzisiejszego stosowne zarządzenie nie zostało wprowadzone - powiedział nam były dąbrowski oficer rowerowy.

Zdaniem Nykamowicza, obecne działania urzędników dąbrowskiego magistratu i ich wiedza w zakresie rozwoju infrastruktury rowerowej mogą niepokoić, bo miasto przygotowuje się do realizacji wielomilionowego projektu „Promowanie zielonej mobilności na terenie miasta Dąbrowa Górnicza”, który zakłada m.in. budowę nowych dróg rowerowych w mieście.

Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej nie komentuje na razie spraw związanych z nową drogą rowerową. Jak się dowiedzieliśmy, przygotowuje natomiast właśnie odpowiedź m.in. na zarzuty postawione m.in. przez Tobiasza Nykamowicza.

+Quote Post
TeodorMotor
post pon, 02 lis 2015 - 18:08
Post #2875

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

CYTAT(TeodorMotor @ czw, 01 paź 2015 - 08:35) *
CYTAT(olo @ śro, 30 wrz 2015 - 17:14) *
CYTAT(TeodorMotor @ śro, 30 wrz 2015 - 11:15) *
CYTAT(olo @ śro, 30 wrz 2015 - 11:07) *
Dziś rano wracałem z pracy i widzę główny asfalt położony. I tak mnie myśl naszła. Kiedy już oddadzą drogę do ruchu to czym się będą głąby i debile tłumaczyć z jazdy środkowym pasem...

tym, że po prawej jest (będzie?) droga rowerowa...

A co ma droga rowerowa na chodniku do jazdy środkowym pasem?

A ma być na chodniku? Hm... Sądziłem, że będzie na prawym pasie drogowym. A jeśli zostanie wyznaczona na chodniku, to zaczynam się bać...

wykrakałem...

+Quote Post
vacu
post pon, 02 lis 2015 - 21:28
Post #2876

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

O ile sama ścieżka może i ma błędy (nie wiem, nie jechałem) o tyle przedstawiciele wszelakich kas kretynicznych są dla mnie równie wiarygodni co Donald Tusk.
CYTAT
[w sobotę byłem świadkiem, jak przejeżdżająca przez przejście rowerzystka, chcąc ominąć słup wjechała na wąski chodnik, niemal nie zderzając się z matką z dzieckiem]

Cholera, wszędzie jak zagrożenie to się pętają matki z (często małymi) dziećmi. Ja wczoraj widziałem jak o mały włos latarnia nie rozjechałaby grupki kombatantów a dzień wcześniej przypadkowo napotkanych niepełnosprawnych na wózkach.
Przedstawiciele mas kretynicznych często postulują umożliwienie wjazdu rowerom na czerwonym, rzekomo rowerzyści mają lepszy przegląd sytuacji i manewrowość od "puszkarzy". Skoro tak to przecież śmig i latarnia ominięta.
CYTAT
Monika Kosmala zwróciła także uwagę na brak ciągłości drogi rowerowej na wyłożonych kostką wjazdach na posesje.

A może dlatego, że wjazd to nie chodnik ani ścieżka rowerowa i zrobiono to celowo aby wymusić uwagę na bezmyślnych cyklistach (słusznie lecz na skuteczność bym nie liczył)?

Być może są i inne, poważne błędy ale tych nie wymieniono a rzeczonej ścieżki nie widziałem.

+Quote Post
signaal
post pon, 02 lis 2015 - 22:35
Post #2877

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

CYTAT(vacu @ pon, 02 lis 2015 - 22:28) *
O ile sama ścieżka może i ma błędy (nie wiem, nie jechałem) o tyle przedstawiciele wszelakich kas kretynicznych są dla mnie równie wiarygodni co Donald Tusk.
CYTAT
[w sobotę byłem świadkiem, jak przejeżdżająca przez przejście rowerzystka, chcąc ominąć słup wjechała na wąski chodnik, niemal nie zderzając się z matką z dzieckiem]

Cholera, wszędzie jak zagrożenie to się pętają matki z (często małymi) dziećmi. Ja wczoraj widziałem jak o mały włos latarnia nie rozjechałaby grupki kombatantów a dzień wcześniej przypadkowo napotkanych niepełnosprawnych na wózkach.
Przedstawiciele mas kretynicznych często postulują umożliwienie wjazdu rowerom na czerwonym, rzekomo rowerzyści mają lepszy przegląd sytuacji i manewrowość od "puszkarzy". Skoro tak to przecież śmig i latarnia ominięta.
CYTAT
Monika Kosmala zwróciła także uwagę na brak ciągłości drogi rowerowej na wyłożonych kostką wjazdach na posesje.

A może dlatego, że wjazd to nie chodnik ani ścieżka rowerowa i zrobiono to celowo aby wymusić uwagę na bezmyślnych cyklistach (słusznie lecz na skuteczność bym nie liczył)?

Być może są i inne, poważne błędy ale tych nie wymieniono a rzeczonej ścieżki nie widziałem.

Wjazd na posesje to właśnie "chodnik i ścieżka rowerowa" i nie za bardzo wiem w jakim celu mają wymuszać uwagę.

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
Leszek
post pon, 02 lis 2015 - 23:07
Post #2878

UZYTKOWNIK

Dzięki tej drodze DG trafiła na demotywatory:
demotywatory.pl/4571508

--------------------

+Quote Post
post wto, 03 lis 2015 - 09:29
Post #2879

No błędy fatalne, może przez ten pośpiech. A widać, że miejsce na ścieżkę jest bliżej jezdni, a do tego chodnik byłby szerszy.
Ale bez paniki, ruch rowerowy po nowych ścieżkach jest śmiesznie mały. W ogóle poza okolicami terenów rekreacyjnych ruch rowerowy w centrum i Gołonogu jest bardzo mały. Są wielkie plany budowy ścieżek. No zobaczymy, czy gdy powstanie spójna sieć, to aż tak wzrośnie na niej ruch rowerowy. Na nowych "Alejach" rowerzystę widziałem raz, na Tysiąclecia nigdy (zresztą tu już niedługo pasa dla rowerów nie będzie widać). Na Kościuszki w ogóle sobie nie przypominam. Wzdłuż Piłsudskiego pojedyncze przypadki raz na wiele dni. Żebyśmy nie podporządkowali układu drogowego rowerzystom,a potem okaże się, że ścieżki będą puste, albo będą jeździć dalej po jezdni. Tak jest w Zagórzu - na braci Mieroszewskich mijam często 2 tych samych rowerzystów (jeżdżą osobno) w kamizelkach masy krytycznej jadących po jezdni, gdy mają obok wydzieloną drogę rowerową, a z drogi praktycznie też nikt nie korzysta.

Co innego ruch w okolicach Pogorii, Zielonej. Fatalna sytuacja na Konopnickiej i Letniej. Wąsko i strach o dzieci na rowerach.

--------------------

+Quote Post
mały
post wto, 03 lis 2015 - 16:18
Post #2880

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Dlatego dziwi mnie, że przebudowując w ramach budowy kanalizacji Ząbkowice nie zrobili dróg rowerowych, w Ujejscu też w planach nie ma dróg rowerowych.

+Quote Post

179 Stron V  « < 142 143 144 145 146 > » 
Reply to this topicStart new topic
11 Użytkowników czyta ten temat (11 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 09:57
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza