![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,294 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Orientuje się ktoś czy podczas tego remontu, stare, zardzewiałe latarnie na ul Piłsudskiego od ul Kasprzaka do ul Gwardii Ludowej będą wymienione?
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Orientuje się ktoś czy podczas tego remontu, stare, zardzewiałe latarnie na ul Piłsudskiego od ul Kasprzaka do ul Gwardii Ludowej będą wymienione? Nie. Od lat nawet nie można ich pomalować na Królowej Jadwigi i Sobieskiego. CYTAT idabrowa.pl Zmiany na ul. Piłsudskiego Trwa modernizacja fragmentu ul. Piłsudskiego, od skrzyżowania z ul. Morcinka do skrzyżowania z ul. Piecucha, w kierunku huty „Katowice”. W najbliższym czasie kierowcy muszą liczyć się z utrudnieniami w ruchu. Na odcinku od skrzyżowania z ul. Morcinka do skrzyżowania z ul. Kasprzaka, jezdnia została zwężona. Za skrzyżowaniem ruch w obu kierunkach odbywa się jezdnią prowadzącą w stronę centrum. Na skrzyżowaniu z ul. Piecucha i Gwardii Ludowej ruch ponownie zostaje kierowany na obie jezdnie, dlatego w celu wyeliminowania sytuacji kolizyjnych i poprawy bezpieczeństwa, tymczasowo wprowadzono sygnalizację świetlną. Zamknięty został wjazd w ul. Tysiąclecia, w stronę prowadzącą do ul. 11 Listopada i Kosmonautów. Na ul. III Powstania Śląskiego wprowadzono ruch dwukierunkowy. W czasie prac zaleca się korzystanie z dróg równoległych – al. Zagłębia Dąbrowskiego oraz ul. 11 Listopada i Kasprzaka. W ramach modernizacji wzmocniona zostanie podbudowa drogi, wyrównana i ułożona nowa nawierzchnia z zastosowaniem masy asfaltobetonowej, zamontowane nowe krawężniki granitowe, wyremontowane istniejące wpusty uliczne wraz z przykanalikami oraz wyregulowane studnie kanalizacyjne. W ramach remontu nawierzchni chodników planuje się wydzielenie ścieżek rowerowych. Prace, których koszt wyniesie prawie 3 mln. 260 tys. zł, powinny zakończyć się w połowie października. Wykonawcą robót jest konsorcjum: Przedsiębiorstwo Miejskie MZUM.pl S.A. i Drogopol-ZW Katowice. CYTAT gazeta.pl Dąbrowa Górnicza. Po wypadku schody wyremontowano tylko z jednej strony 74-letni dąbrowianin spadł z wyszczerbionych schodów w przejściu podziemnym na dąbrowskim Redenie. Po wyjściu ze szpitala walczył o ich naprawę. Udało się, ale tylko z jednej strony przejścia. Po drugiej ze stopni wciąż wystają metalowe kątowniki. - Czy trzeba kolejnego wypadku? - zastanawiają się mieszkańcy. Potłuczona głowa, złamana ręka i obite kolana. To efekt wypadku, do którego doszło pod koniec lipca 2012 r. Stanisław Kowalski potknął się wówczas o metalowy kątownik wystający ze schodów przy przejściu podziemnym na dąbrowskim Redenie. Spadł z kilku metrów na beton. Przez dłuższą chwilę leżał bez ruchu, bał się wstać. - Nie miałem przy sobie telefonu komórkowego, a w przejściu akurat było pusto. Na chodniku spędziłem kilkanaście minut - mówi 74-latek. Schody były zdezelowane Pomógł mu młody chłopak, który przechodził na drugą stronę ulicy. Wezwał pogotowie, a kiedy przyjechało, wokół pana Stanisława zrobiło się zbiegowisko. - Te schody były już tak zdezelowane, że wypadek był tylko kwestią czasu - mówiła kilka dni po zdarzeniu Magdalena Kudera, ekspedientka z second handu działającego w przejściu na Redenie, tuż przy felernych schodach. Dodawała, że problem był wielokrotnie zgłaszany w dąbrowskim magistracie, ale urzędnicy nie wzięli sobie sprawy do serca. Wziął sobie za to pan Stanisław. Krótko po hospitalizacji z pisemną prośbą o pilny remont schodów zwrócił się do dąbrowskiego urzędu miasta. - Nie chciałem, żeby kogoś spotkał ten sam los - przyznaje emeryt. Nie takiej reakcji się jednak spodziewał. - Przed schodami zamontowano barierki zakazujące przejścia - mówi 74-latek. Prokuratura oddaliła pozew, bo miałem się trzymać poręczy Oburzony takim obrotem sprawy napisał do powiatowego nadzoru budowlanego, a ponieważ nie chciał dłużej przekomarzać się z dąbrowskimi urzędnikami, sprawę zaniedbanego przejścia zgłosił do prokuratury. Domagał się 3 tys. zł odszkodowania za utratę zdrowia. - Do dziś nie dostałem ani grosza. Prokuratura oddaliła pozew, twierdząc, że pogoda pozwalała na dostrzeżenie ubytków w okładzinie schodów, a ja powinienem dołożyć wszelkich starań, by nie dopuścić do wypadku, i trzymać się poręczy - pan Stanisław cytuje pismo z takim uzasadnieniem prokuratora. Schodami na Redenie ekipa remontowa zajęła się dopiero niedawno. Co ciekawe, środkowej poręczy, która zdaniem dąbrowskiej prokuratury miała być gwarantem bezpiecznego przejścia, nie zamontowano. - Przy tak dużej szerokości schodów rzeczywiście powinna być barierka również na środku, nie tylko po bokach. Tak mówią przepisy budowlane - podkreśla Zdzisław Wójcik, powiatowy inspektor budowlany w Dąbrowie Górniczej. Dodaje, że dopominał się o nią w magistracie. Mieszkańców niepokoi też to, że schody wyremontowano tylko z jednej strony przejścia podziemnego. Z drugiej ich stan jest taki sam jak w momencie wypadku pana Kowalskiego. W betonowych stopniach w wielu miejscach zieją wielkie dziury, w efekcie czego metalowe kątowniki, które zabezpieczają końcówki stopni, niebezpieczne sterczą. - Nie mam pojęcia, na co czekają władze miasta. Aż ktoś spadnie z drugiej strony przejścia? Czy naprawdę musi dojść do kolejnego wypadku? - pyta 68-letnia pani Henryka, mieszkająca w blokach przy ul. Augustynika, która z przejścia podziemnego na Redenie korzysta prawie codziennie. Na generalny remont schodów się nie zanosi Bartosz Matylewicz, rzecznik prasowy dąbrowskiego magistratu, mówi jednak wprost: na generalny remont na razie się nie zanosi. - Niestety, koszt takiego przedsięwzięcia sięga kilku milionów złotych i na chwilę obecną jest poza zasięgiem finansowym miasta. Wszelkie prace remontowe i konserwacyjne prowadzone są w ramach posiadanych środków finansowych - mówi rzecznik. Odnosi się też do kwestii zarzutów inspektora budowlanego w kwestii poręczy. - Remont schodów, murków oporowych oraz części elewacji został przeprowadzony zgodnie z zaleceniami powiatowego inspektora nadzoru budowlanego, a po zakończeniu prac zostały one również odebrane przez PINB - zaznacza Matylewicz. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Jakaś dziwna sytuacja z remontem na Piłsudskiego. Media podawały, że będą granitowe krawężniki, a układają betonowe. Nawet było na stronie UM. Tam też się pomylili? No chyba wykonawca by nie robił takiego błędu.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jakaś dziwna sytuacja z remontem na Piłsudskiego. Media podawały, że będą granitowe krawężniki, a układają betonowe. Nawet było na stronie UM. Tam też się pomylili? No chyba wykonawca by nie robił takiego błędu. masakra, to potem bedzie zas burdel i robota od nowa ... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Dziś rano wracałem z pracy i widzę główny asfalt położony. I tak mnie myśl naszła. Kiedy już oddadzą drogę do ruchu to czym się będą głąby i debile tłumaczyć z jazdy środkowym pasem...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 20 mar 07 Nr użytkownika: 580 ![]() |
Dziś rano wracałem z pracy i widzę główny asfalt położony. I tak mnie myśl naszła. Kiedy już oddadzą drogę do ruchu to czym się będą głąby i debile tłumaczyć z jazdy środkowym pasem... zNiczym. Bo czym tłumaczyć jazdę środkowym pasem poza miastami na dobrych drogach. Przejazd np. DTŚ, S86 i A4 między Katowicami i Gliwicami uświadamia, że to są tak naprawdę drogi z dwoma pasami. Bo ruch, który powinien iść prawym idzie prawym i środkiem. A potem delikwent ze środkowego chcąc zjechać z drogi na węźle hamuje na środkowym, aby przepuścić auta wyprzedzające go prawym albo (co gorsza) wali ze środkowego na prawy zmuszając jadących szybciej od niego prawym do gwałtownego hamowania. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Dziś rano wracałem z pracy i widzę główny asfalt położony. I tak mnie myśl naszła. Kiedy już oddadzą drogę do ruchu to czym się będą głąby i debile tłumaczyć z jazdy środkowym pasem... tym, że po prawej jest (będzie?) droga rowerowa... A co ma droga rowerowa na chodniku do jazdy środkowym pasem? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Dziś rano wracałem z pracy i widzę główny asfalt położony. I tak mnie myśl naszła. Kiedy już oddadzą drogę do ruchu to czym się będą głąby i debile tłumaczyć z jazdy środkowym pasem... A wiesz z czego wynika problem blokowania lewego pasa? Z tego, że w PL każdy ma w d... przepisy. Jeździłem po US, tam nakaz jazdy prawym pasem (i to miejscami) mają tylko ciężarówki. Każdy jeździ jak chce, lewym, prawym, nie ma reguły. Ale jakoś nie odczuwa się dyskomfortu, nie ma slalomów gigantów bo jak jest ograniczenie do 65mph to wszyscy jadą te 65-70 mph. Spróbujesz szybciej to co dwie mile stoi patrol, powodzenia (przez cały pobyt naliczyłem jednego "wariata" w Porsche, dosłownie jednego, który jechał znacząco szybciej od reszty, pozostali jadą w miarę równo. Inny przykład, podpatrzony przeze mnie pierwszy raz na drogach francuskich. Na obwodnicach lewym pasem jadą ci co jadą najdalej a na skrajny prawy kierują się ludzie tylko zjeżdżający najbliższym zjazdem. I to też ma sens bo wjazdy/zjazdy są co kawałek, ruch ogromny i jeśli by prawy pas był stale zablokowany bo rajdowiec chce ciąć lewym 170kmph to na wjazdach tworzyłyby się korki, a tak spokojnie tłum z wjazdów się włącza. Piszę to po to aby pokazać, że to czasem ma sens jednak. Oczywiście w PL zwykle się to wiąże z bezmyślnością (klasyka codzienna - na zjeździe DK94 i 1 w S-cu w stronę Katowic regularnie co drugie auto pierwsze co robi zjeżdżając na "1"-kę to zjeżdża na środek mimo, że na prawym pusto aż po Real), ale nie zawsze. Pamiętam kiedyś sporo jeździłem DK1 na Łódź, odcinek autostrady przed Łodzią był tragiczny na prawym pasie, trzeba by jechać 70-tką max. Ale większość ludzi wiedziała ocb, wszyscy tam jechali lewym ale jak tylko ktoś się pojawił w lusterku to zjeżdżali na prawy aby dać się wyprzedzić. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dziś rano wracałem z pracy i widzę główny asfalt położony. I tak mnie myśl naszła. Kiedy już oddadzą drogę do ruchu to czym się będą głąby i debile tłumaczyć z jazdy środkowym pasem... tym, że po prawej jest (będzie?) droga rowerowa... A co ma droga rowerowa na chodniku do jazdy środkowym pasem? A ma być na chodniku? Hm... Sądziłem, że będzie na prawym pasie drogowym. A jeśli zostanie wyznaczona na chodniku, to zaczynam się bać... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ona od dawna jest na chodniku...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
Ona od dawna jest na chodniku... He? Znaczy od kiedy i gdzie? -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
Ona od dawna jest na chodniku... He? Znaczy od kiedy i gdzie?Dziś rano wracałem z pracy i widzę główny asfalt położony. I tak mnie myśl naszła. Kiedy już oddadzą drogę do ruchu to czym się będą głąby i debile tłumaczyć z jazdy środkowym pasem... A wiesz z czego wynika problem blokowania lewego pasa? Z tego, że w PL każdy ma w d... przepisy. Jeździłem po US, tam nakaz jazdy prawym pasem (i to miejscami) mają tylko ciężarówki. Każdy jeździ jak chce, lewym, prawym, nie ma reguły. Ale jakoś nie odczuwa się dyskomfortu, nie ma slalomów gigantów bo jak jest ograniczenie do 65mph to wszyscy jadą te 65-70 mph. Spróbujesz szybciej to co dwie mile stoi patrol, powodzenia (przez cały pobyt naliczyłem jednego "wariata" w Porsche, dosłownie jednego, który jechał znacząco szybciej od reszty, pozostali jadą w miarę równo.Inny przykład, podpatrzony przeze mnie pierwszy raz na drogach francuskich. Na obwodnicach lewym pasem jadą ci co jadą najdalej a na skrajny prawy kierują się ludzie tylko zjeżdżający najbliższym zjazdem. I to też ma sens bo wjazdy/zjazdy są co kawałek, ruch ogromny i jeśli by prawy pas był stale zablokowany bo rajdowiec chce ciąć lewym 170kmph to na wjazdach tworzyłyby się korki, a tak spokojnie tłum z wjazdów się włącza.Piszę to po to aby pokazać, że to czasem ma sens jednak. Oczywiście w PL zwykle się to wiąże z bezmyślnością (klasyka codzienna - na zjeździe DK94 i 1 w S-cu w stronę Katowic regularnie co drugie auto pierwsze co robi zjeżdżając na "1"-kę to zjeżdża na środek mimo, że na prawym pusto aż po Real), ale nie zawsze. Pamiętam kiedyś sporo jeździłem DK1 na Łódź, odcinek autostrady przed Łodzią był tragiczny na prawym pasie, trzeba by jechać 70-tką max. Ale większość ludzi wiedziała ocb, wszyscy tam jechali lewym ale jak tylko ktoś się pojawił w lusterku to zjeżdżali na prawy aby dać się wyprzedzić.-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Mnie do rozpaczy doprowadzają głąby, które jadą lewym pasem Kr. Jadwigi, przez rondo przejadą na Gołonóg a potem jadą 30 km na godzinę lewym pasem do Wojska Polskiego (bo nit nie wpuści), żeby przejechać na środkowy, a potem jeszcze na prawy. Teoretycznie prawidłowo. Na wielu prawdziwych rond prosto jedzie się z lewego pasa. A nie każdy musi wiedzieć, że lewy pas za chwilę staje się pasem do skrętu. A to, że "nikt nie wpuści" uważam, ża jeszcze gorszą polską chorobę niż jazdę lewym czy środkowym pasem. Ileż razy ja się napatrzę jak wyjeżdżają szoferzy z Morcinka na Centrum i sru zaraz na środkowy a potem zmieniają pas i skręcają w Graniczną lub na targ. Tu akurat sam tak robie (no może za Graniczną) bo przed targiem dziury są takie, że koło można urwać. Jak ktoś jedzie te 60 mk/h to nie widzę problemu, i tak szybciej nie wolno. A na jednokierunkowej możesz legalnie wyprzedzić sobie prawym po dziurach jak ci się śpieszy. Żeby było jasne - nie bronię tu wszystkich "kapeluszników", którzy zjeżdżają na lewy "bo tak". czasem mnie to też śmieszy, czasem wkurza, natomiast chcę pokazać że czasem to jest uzasadnione a nie powinno przeszkadzać innym jadącym w miarę przepisowo. |
|
|
![]()
|
|
Mnie do rozpaczy doprowadzają głąby, które jadą lewym pasem Kr. Jadwigi, przez rondo przejadą na Gołonóg a potem jadą 30 km na godzinę lewym pasem do Wojska Polskiego (bo nit nie wpuści), żeby przejechać na środkowy, a potem jeszcze na prawy. Teoretycznie prawidłowo. Na wielu prawdziwych rond prosto jedzie się z lewego pasa. A nie każdy musi wiedzieć, że lewy pas za chwilę staje się pasem do skrętu. A to, że "nikt nie wpuści" uważam, ża jeszcze gorszą polską chorobę niż jazdę lewym czy środkowym pasem. Ileż razy ja się napatrzę jak wyjeżdżają szoferzy z Morcinka na Centrum i sru zaraz na środkowy a potem zmieniają pas i skręcają w Graniczną lub na targ. Tu akurat sam tak robie (no może za Graniczną) bo przed targiem dziury są takie, że koło można urwać. Jak ktoś jedzie te 60 mk/h to nie widzę problemu, i tak szybciej nie wolno. A na jednokierunkowej możesz legalnie wyprzedzić sobie prawym po dziurach jak ci się śpieszy. Żeby było jasne - nie bronię tu wszystkich "kapeluszników", którzy zjeżdżają na lewy "bo tak". czasem mnie to też śmieszy, czasem wkurza, natomiast chcę pokazać że czasem to jest uzasadnione a nie powinno przeszkadzać innym jadącym w miarę przepisowo. O czym Ty mówisz, jakie prawidłowo? Przy szkole "2" Z prawego w prawo, ze środkowego na drugi zjazd, z lewego na zjazd trzeci. I tyle, tam są trzy pasy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
Albo nic
![]() Ten post edytował Prosty sob, 03 paź 2015 - 00:19 -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mnie kiedyś policjant ostrzegł: " nie ufać oznakowaniu poziomemu - pełni funkcję informacyjną"
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
mnie kiedyś policjant ostrzegł: " nie ufać oznakowaniu poziomemu - pełni funkcję informacyjną" ąTo ja bym panu policjantowi polecił poczytać ROZPORZaDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNeTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnalów drogowych bo chyba ustawodwacy nie nadazyli za jego tokiem myslenia i zapomnieli czegoś takiego zapisać. Jeśli go spotkasz ponownie to poproś o tę informację na piśmie, chętnie sobie skseruję i będę pokazywał jak będą chcieli mnie ukarać za przejechanie ciągłej. Poza tym - w wymienionym wyżej miejscu oznakowanie pionowe nie jest sprzeczne z pionowym. Co więcej - na rondzie o dwóch pasach ruchu powinno się zjeżdżać na pas prawy przed zjazdem dopiero a więc w tym przypadku , gdyby nie było oznakowania poziomego, pojechanie w kierunku Gołonoga z pasa środkowego byłoby błędne (może nie sporzeczne z przepisami choć pewności nie mam ale wbrew dobrym praktykom) ponieważ jest to drugi zjazd. Ja wiem, że to paradoks a wynika z tego, że u nas tworzy się pseudoronda nie zmieniając ich geometrii ale co ja poradzę. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Przy "2" ze srodkowego można w prawo i lewo jechać! Pojedź prawym od Centrum na Adamieckiego... Tylko daj znać kiedy - chętnie pojadę wtedy środkowym. Mam trochę roboty przy silniku więc zrobiłbyś mi remont
![]() CYTAT mnie kiedyś policjant ostrzegł: " nie ufać oznakowaniu poziomemu - pełni funkcję informacyjną" To DEBIL nie policjant! Funkcję informacyjną pełnią znaki informacyjne. To takie niebieskie kwadratowe... -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 12:02 |