![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Nie rozumiem Twojej niechęci do kładek i przejść podziemnych. No bo mamy fundamentalnie różne spojrzenie na tą sprawę. Przegrana pieszego bo musi parę kroków do góry i w dół zrobić? Dla mnie to czyste LENISTWO A jakiż wysiłek jest dla kierowcy zatrzymać się na czerwonym, poczekać i ruszyć. Ruszyć parę razy ręką i nogą. To dopiero jest LENISTWO ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
@bzenek - tobie się wygodnie tak mówi bo widocznie rano jedziesz do pracy, po południu wracasz i dziękuję. Ale chciałbyś rano ciepły chlebek w piekarni, chciałbyś aby kurier ci paczkę dostarczył pod drzwi i tak dalej i tak dalej. Wyjrzyj centymetr poza krawędź swojego nosa
![]() ![]() W takim Wiedniu stawianym za wzór pod względem komunikacji ma dookoła centrum sieć parkingów wielopoziomowych za grosze, przy każdym stacja metra, z której w 15-20 minut dostaniesz się w dowolny punkt. A u nas co? No ok, pojadę pod dworzec i gdzie zaparkuję? Na dzień dobry strzał w czoło. CYTAT A jakiż wysiłek jest dla kierowcy zatrzymać się na czerwonym, poczekać i ruszyć. Ruszyć parę razy ręką i nogą. To dopiero jest LENISTWO wacko.gif Nie wysiłek a punkt gdzie się może korkować. O tym była rozmowa. Może nie ten odcinek ale przypominam, że ogólnie ta droga charakteryzuje się największym natężeniem ruchu w kraju, to nienajlepszy wybór dla świateł i progów. Ten post edytował vacu pią, 17 sty 2014 - 20:11 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
@bzenek - tobie się wygodnie tak mówi bo widocznie rano jedziesz do pracy, po południu wracasz i dziękuję. A co to ja jestem święty jakiś, żebym się przejmował problemami kurierów ? Chcę miec spokojną i bezpieczną okolicę. A samochody ze spokojem i bezpieczeństwem się nie kojarzą. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@bzenek - tobie się wygodnie tak mówi bo widocznie rano jedziesz do pracy, po południu wracasz i dziękuję. A co to ja jestem święty jakiś, żebym się przejmował problemami kurierów ? Chcę miec spokojną i bezpieczną okolicę. A samochody ze spokojem i bezpieczeństwem się nie kojarzą. Ehhh nie spodziewałem się po Tobie innej odpowiedzi. Ja, ja, mnie i co mnie to że ktoś... Przecież nie ja... Się weź i wyprowadź z miasta - będzie cisza i spokój ![]() Jak ci te auta będą tak na czerwonym stały w korku to będzie cisza i spokój? Bo mnie się wydaje, że jednak ani ciszy, ani spokoju, ani czystszego powietrza:D Żyjemy w czasach gdzie ktoś kiedyś auto wynalazł i to się nie da tak cofnąć, bo ktoś chce cisze i spokój w okolicy. Ten post edytował mgmisiek pią, 17 sty 2014 - 23:08 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
@bzenek - tobie się wygodnie tak mówi bo widocznie rano jedziesz do pracy, po południu wracasz i dziękuję. A co to ja jestem święty jakiś, żebym się przejmował problemami kurierów ? Chcę miec spokojną i bezpieczną okolicę. A samochody ze spokojem i bezpieczeństwem się nie kojarzą. Ehhh nie spodziewałem się po Tobie innej odpowiedzi. Ja, ja, mnie i co mnie to że ktoś... Przecież nie ja... Się weź i wyprowadź z miasta - będzie cisza i spokój ![]() Jak ci te auta będą tak na czerwonym stały w korku to będzie cisza i spokój? Bo mnie się wydaje, że jednak ani ciszy, ani spokoju, ani czystszego powietrza:D Żyjemy w czasach gdzie ktoś kiedyś auto wynalazł i to się nie da tak cofnąć, bo ktoś chce cisze i spokój w okolicy. Ależ bzenek mądrze pisze. W Polsce samochód nie kojarzy się z bezpieczeństwem. Dlaczego we Francji mogę przejść przez ulicę na czerwonym świetle tuż przed radiowozem policji, dlaczego w Austrii między przejściami dla pieszych auto się zatrzyma, żeby mnie przepuścić? Przykłady mógłbym mnożyć do znudzenia. Miasto jest dla ludzi. Ludzie to ci, którzy poruszają się pieszo, rowerami, komunikacją miejską i własnymi samochodami. I taka ma być kolej rzeczy w mieście. Proszę nie odpisywać o "drogach przelotowych" bo to bzdura. Drogi w DG nie są przelotowymi. 80% to ci, którzy poruszają się w granicach 10-35 km do pracy i z pracy. Wyprowadzenie się bzenka z miasta nic nie zmieni. Sprowadzą się nowe bzenki, które tak jak ja, będą chciały miasta również dla siebie. A to się da pogodzić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Się weź i wyprowadź z miasta - będzie cisza i spokój ![]() To ja aż tyle hałasu i zamętu robię ? ![]() Bo mnie się wydaje, że jednak ani ciszy, ani spokoju, ani czystszego powietrza:D Żyjemy w czasach gdzie ktoś kiedyś auto wynalazł i to się nie da tak cofnąć, bo ktoś chce cisze i spokój w okolicy. Zajrzyj do wyników budżetu partycypacyjnego. Ludzie wybrali sobie skwerki, klomby, chodniki, boiska, siłownie... Chyba zaczynają tęsknic za odpoczynkiem i rekreacją. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 39 Dołączył: nie, 27 lip 08 Nr użytkownika: 1,385 Płeć: Mężczyzna GG: 3574142 ![]() |
@bzenek - tobie się wygodnie tak mówi bo widocznie rano jedziesz do pracy, po południu wracasz i dziękuję. A co to ja jestem święty jakiś, żebym się przejmował problemami kurierów ? Chcę miec spokojną i bezpieczną okolicę. A samochody ze spokojem i bezpieczeństwem się nie kojarzą. Ehhh nie spodziewałem się po Tobie innej odpowiedzi. Ja, ja, mnie i co mnie to że ktoś... Przecież nie ja... Się weź i wyprowadź z miasta - będzie cisza i spokój ![]() Jak ci te auta będą tak na czerwonym stały w korku to będzie cisza i spokój? Bo mnie się wydaje, że jednak ani ciszy, ani spokoju, ani czystszego powietrza:D Żyjemy w czasach gdzie ktoś kiedyś auto wynalazł i to się nie da tak cofnąć, bo ktoś chce cisze i spokój w okolicy. Ależ bzenek mądrze pisze. W Polsce samochód nie kojarzy się z bezpieczeństwem. Dlaczego we Francji mogę przejść przez ulicę na czerwonym świetle tuż przed radiowozem policji, dlaczego w Austrii między przejściami dla pieszych auto się zatrzyma, żeby mnie przepuścić? Przykłady mógłbym mnożyć do znudzenia. Miasto jest dla ludzi. Ludzie to ci, którzy poruszają się pieszo, rowerami, komunikacją miejską i własnymi samochodami. I taka ma być kolej rzeczy w mieście. Proszę nie odpisywać o "drogach przelotowych" bo to bzdura. Drogi w DG nie są przelotowymi. 80% to ci, którzy poruszają się w granicach 10-35 km do pracy i z pracy. Wyprowadzenie się bzenka z miasta nic nie zmieni. Sprowadzą się nowe bzenki, które tak jak ja, będą chciały miasta również dla siebie. A to się da pogodzić. A dlaczego podajesz przykład przyzwolenia na przechodzenie na czerwonym świetle we Francji? Czy wyobrażasz sobie sytuację aby nie karać pieszych za przechodzenie na czerwonym świetle u nas w Polsce? Wg. Was samochody są niebezpieczne, często to piesi stwarzają większe zagrożenie na drodze niż samochody. Najlepiej wtargnąć na zebrę na czerwonym świetle jak święta krowa, a kiedy dojdzie do wypadku to zrzucać winę na kierowcę. Co to Bzenka, jeśli szukasz spokoju to wyprowadź się na wieś. Owszem spokoju Ci tam pod dostatkiem, ale nie zawsze jest tam bezpiecznie. Czytając Twoje posty można odnieść wrażenie, że jesteś za zasypaniem wszystkich przejść podziemnych od Merkurego po Gołonóg i w zamian zrobić przejścia dla pieszych oraz przed zebrą wywalić ze 2 progi zwalniające i wtedy uznałbyś, że pieszy jest doceniany w tym mieście. Jeśli dla Ciebie przechodzenie przez zebrę jest bezpieczniejsze na 3 pasmowej drodze to nie ma o czym rozmawiać. Ten post edytował pawlacz sob, 18 sty 2014 - 00:09 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
Się weź i wyprowadź z miasta - będzie cisza i spokój ![]() To ja aż tyle hałasu i zamętu robię ? ![]() Bo mnie się wydaje, że jednak ani ciszy, ani spokoju, ani czystszego powietrza:D Żyjemy w czasach gdzie ktoś kiedyś auto wynalazł i to się nie da tak cofnąć, bo ktoś chce cisze i spokój w okolicy. Zajrzyj do wyników budżetu partycypacyjnego. Ludzie wybrali sobie skwerki, klomby, chodniki, boiska, siłownie... Chyba zaczynają tęsknic za odpoczynkiem i rekreacją. ![]() Jak to ktoś ładnie powiedział - miasta są dla ludzi nie dla samochodów. Co do zepchnięcia pieszych na kładki i do tuneli - jestem za ale tylko z symultanicznym zniesieniem ograniczeń dotyczących dopuszczalnej długości i masy całkowitej zestawów drogowych oraz podwyższeniem limitu dopuszczalnej prędkości ciężarówek do poziomu samochodów osobowych. Nie możemy jednak pozwolić żeby ludzie umierali w miastach z głodu. ![]() Niewiele po świecie jeździłem ale spotkałem naprawdę dużo miast z centrum tylko do ruchu pieszego i ruchem ciężarówek kończącym się na rogatkach i ludzie tam mieszkający nie sprawiali wrażenia odciętych od cywilizacji... Ten post edytował signaal sob, 18 sty 2014 - 00:12 -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Jak to ktoś ładnie powiedział - miasta są dla ludzi nie dla samochodów. Teoretycznie tak ale... proponuję wysiąść z auta i trochę po naszym mieście pochodzić ![]() Ja miałem ten "komfort", że z przyczyn niezależnych ode mnie ostatnie dwa miesiące byłem pozbawiony auta więc poruszałem się per pedes. No i gdzie ci ludzie, gdzie ci piesi? Bo ja mam wrażenie, że ich gdzieś wywiało. Co prawda poruszałem się po mieście w godzinach popołudniowych i w weekendy (ale jak większość jak sądzę) i mówiąc szczerze to czasami aż się nieprzyjemnie chodzi po centrum tak jest pusto... A w weekendy to już w ogóle z rzadka ktoś przemknie... Nie mówię, że to dobrze tylko że taka jest rzeczywistość, wybudujecie miasto pieszych dla pieszych, których nie ma... Nie wiem, może poza centrum wygląda to inaczej ale w centrum jest pusto. Pamiętam, że kiedyś wyrzucaliśmy budy z przejścia podziemnego w centrum bo było ciasno i nie szło przejść, obawiam się, że budy i tak by same dawno zniknęły bo w godzinach powrotów z pracy nie zdarza się by w przejściu było na raz więcej niż 3-4 osoby... Jak ktoś tu napisał, mnie to śmieszy jak ktoś mieszkając w mieście narzeka na ruch, spaliny, hałas i ogólnie specyfikę miejską, wsie stoją otworem i się wyludniają, chętnych przyjmą z otwartymi rękoma, tam jest cisza, spokój, jest bezpiecznie bo jak się dobrze trafi to i drogę można znaleźć gdzie dwa traktory dziennie przejeżdżają. To tak jakby iść na koncert rockowy i narzekać, że jest głośno ![]() CYTAT Niewiele po świecie jeździłem ale spotkałem naprawdę dużo miast z centrum tylko do ruchu pieszego i ruchem ciężarówek kończącym się na rogatkach i ludzie tam mieszkający nie sprawiali wrażenia odciętych od cywilizacji... Tylko dodaj jakie to miasta i jak są skomunikowane. I co jest w centrum. Bo jak napisałem u nas pieszych brak, bo niby po co mają przyjść, kredyt kolejny wziąć? A weekend i tego się nie zrobi. CYTAT Zajrzyj do wyników budżetu partycypacyjnego. Ludzie wybrali sobie skwerki, klomby, chodniki, boiska, siłownie... Tak, bo ludziom się marzy wieś w mieście, tzn. ja również jestem za klombami i skwerami ale z rozsądkiem. Zapytaj tych samych ludzi czy za cenę skwerka godzą się dymać 5 km do najbliższego miejsca parkingowego (bo przecież ruch zamknięty i pod dom nie podjadą), zobaczysz jak im się nagle zmieni optyka. CYTAT Ależ bzenek mądrze pisze. W Polsce samochód nie kojarzy się z bezpieczeństwem. Dlaczego we Francji mogę przejść przez ulicę na czerwonym świetle tuż przed radiowozem policji, dlaczego w Austrii między przejściami dla pieszych auto się zatrzyma, żeby mnie przepuścić? Przykłady mógłbym mnożyć do znudzenia. Tylko piszesz o kulturze kierowców a co to ma z progami i światłami wspólnego? Myślisz, że wymusisz kulturę? Postawią próg to objadą chodnikiem, mało to takich miejsc? Dopóki cebulactwo będzie w głowach niektórych żadne progi ani inne wynalazki nie pomogą. Tu wyżej było, że ludzi chcą skwerków i klombów, po co? Żeby porozjeżdżać bo nie ma gdzie parkować? Rozejrzyjcie się po mieście, istniejące klombiki porozjeżdżane, nie inaczej będzie z nowymi, ulica 3 Maja miała być deptakiem a jest parkingiem, jesteście na tyle naiwni aby wierzyć, że ludzie w imię klombów zdecydują się maszerować kilometr? Jak pisałem, czasy mamy jakie mamy i niestety nie ma już powrotu do pięknych zdjęć z dawnadabrowa.pl gdzie były wielkie klomby a wąziutkie drogi. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Czegoś tu nie rozumiem. Mieszacie miasto z drogą krajową 94 przy Auchan. Tam nie ma "miasta". To dwie różne sprawy.
Stanie tam na światłach i pierdzenie spalinami do wiwatu jest pozbawione sensu. Nieekonomicznie i nieekologicznie. Ten post edytował sandwich sob, 18 sty 2014 - 10:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ta dyskusja nie ma sensu - wczoraj wieczorem musiałem z dzieckiem jechać do Centrum Pediatrii w Klimontowie. Akurat wtedy przywieziono trzy nastolatki potrącone w mieście na pasach. To są fakty.
Miasto dla pieszych? Miasto dla kierowców? Ja wybieram miasto dla ŻYWYCH Możemy tutaj sobie razem rozmawiać o kompromisach a w tym samym czasie na drogach poruszają się tysiące potencjalnych morderców. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Vacu wybierz się na miasto o innej porze a dostrzeżesz pieszych. Już o 5:40 jest ich w Centrum dość sporo. Nie mówiąc o dniach targowych w Dąbrowie i Gołonogu. Do jasnej cholery czym my się różnimy od Francuzów, Włochów czy Szwedów, że w każdej niemal dyskusji pojawia się stwierdzenia "u nas tak się nie da". Da się, tylko zacznijmy od siebie. Ilu z Was zatrzymało samochód na mniej uczęszczanych drogach naszego miasta, żeby przepuścić pieszego poza pasami (zakładam, że przed pasami każdy z Was bezwzględnie się zatrzymuje). Ilu z Was jeździ za znakiem D40 "strefa zamieszkania" 20 km/h, już nie zapytam o parkingi przed supermarketami. Przejścia podziemne, kładki, może jeszcze poszerzyć ulice a pieszych puścić kanałami, skąd jedyne wyjścia będą prowadzić na przystanki komunikacji miejskiej, supermarkety i skwerki. Zwróć uwagę, że nie narzekam na hałas w mieście, na ruch, podoba mi się to. Tylko co stoi na przeszkodzie, żeby zachować koegzystencję pieszych i pojazdów? My w samochodach i tak przemieszczamy się szybciej. Tylko czemu musimy być za wszelką cenę szybsi niż inni kierowcy? Podajecie przykład ul 3 maja. Miał być deptak, a jest parking. Widać taka była potrzeba i mnie to nie przeszkadza, dopóki jakiś kretyn nie będzie za mną trąbił kiedy tam będę szedł poza słupkami. Czy fakt, że droga przez DG jest trzypasmowa uprawnia do tego, żeby gonić 120 km/h i nie patrzeć co się dzieje wokół. Cieszmy się z trzech pasów, bo dzięki temu do świateł mamy 30 m a nie 90 m. Ale zważmy też na to, że nie wszyscy w mieście poruszają się samochodem. Z różnych przyczyn. Byłoby to idiotyczne, żebym z Manhattanu do Kauflanda autem jeździł. Podsumuję. Kiedyś na parkingu przed marketem szedłem do auta środkiem alejki. Kierowca jadący za mną zahamował głośno i zatrąbił. Powiedziałem do siebie głośno: baranie zaraz wyjdziesz z tego auta i też będziesz pieszym. Nie minęła chwila, odstawiam wózek i słyszę barana jak krzyczy do innego kierowcy niemal ten sam tekst.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przejścia podziemne, kładki, może jeszcze poszerzyć ulice a pieszych puścić kanałami, skąd jedyne wyjścia będą prowadzić na przystanki komunikacji miejskiej, supermarkety i skwerki. Tak dokładnie - metro się to nazywa - jakoś nikt na zachodzie na nie nie narzeka, że musi zejść pod ziemię. Nie jest to nazywane porażką pieszych. Byłoby to idiotyczne, żebym z Manhattanu do Kauflanda autem jeździł. Wytłumacz mi logicznie różnicę czy pójdziesz przejściem podziemnym - czy przejściem koło MC Donalda? Bo dla mnie jest różnica na "+" przejścia podziemnego - nic mnie nie potrąci - dlatego je wybieram. Się weź i wyprowadź z miasta - będzie cisza i spokój ![]() To ja aż tyle hałasu i zamętu robię ? ![]() Bo mnie się wydaje, że jednak ani ciszy, ani spokoju, ani czystszego powietrza:D Żyjemy w czasach gdzie ktoś kiedyś auto wynalazł i to się nie da tak cofnąć, bo ktoś chce cisze i spokój w okolicy. Zajrzyj do wyników budżetu partycypacyjnego. Ludzie wybrali sobie skwerki, klomby, chodniki, boiska, siłownie... Chyba zaczynają tęsknic za odpoczynkiem i rekreacją. ![]() Nie chodziło mi o mój spokój i ciszę - tylko o Twój. Spokój i cisze dla Ciebie o. ![]() W BP nie znalazłem również progów zwalniających, ani dodatkowych przejść dla pieszych. Za to dużo było pomysłów na parkingi co by oznaczało, że mieszkańcy DG są zmotoryzowani także. Ale co to ma dowodzić w temacie? Ja mam odmienne zdanie od Ciebie co do przejść dla pieszych a na siłownie tez głosowałem? Dla ciszy i spokoju od aut? Nie - dla jakiegoś sensownego zagospodarowania przestrzeni, użytecznego też w jakiś sposób dla mnie:) Nie miało to nic wspólnego z motoryzacją ![]() Ten post edytował mgmisiek sob, 18 sty 2014 - 12:07 |
|
|
![]()
|
|
@mgmisiek. Masz młode nogi i kręgosłup to i przejście podziemne Cię zadowala. Kiedyś będziesz stary i zmienisz zdanie. Wątek metra pominę, bo wierzę w ludzi i sądzę, że to taki żart.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@mgmisiek. Masz młode nogi i kręgosłup to i przejście podziemne Cię zadowala. Kiedyś będziesz stary i zmienisz zdanie. Wątek metra pominę, bo wierzę w ludzi i sądzę, że to taki żart. Tak wątek metra miał humorystyczne podłoże. ![]() ![]() Ja myślę, że starszym ludziom wcale nie jest łatwiej bezpiecznie przejść przejściem przy Mc Donaldzie. Co do przejść podziemnych i kładek to da się zrobić tak, żeby były przyjazne niepełnosprawnym i starszym osobą, więc takie tłumaczenie do mnie nie trafia. Tak wiem, że w DG wielokrotnie już próbowano, a efekt jest mizerny - windy nie windy itp. ale nie raz widziałem zagranicą doskonale działające takie rozwiązania. Nie wiem czemu u nas tak się nie da. Ten post edytował mgmisiek sob, 18 sty 2014 - 16:42 |
|
|
![]()
|
|
@mgmisiek. Masz młode nogi i kręgosłup to i przejście podziemne Cię zadowala. Kiedyś będziesz stary i zmienisz zdanie. Wątek metra pominę, bo wierzę w ludzi i sądzę, że to taki żart. Tak wątek metra miał humorystyczne podłoże. ![]() ![]() Ja myślę, że starszym ludziom wcale nie jest łatwiej bezpiecznie przejść przejściem przy Mc Donaldzie. Co do przejść podziemnych i kładek to da się zrobić tak, żeby były przyjazne niepełnosprawnym i starszym osobą, więc takie tłumaczenie do mnie nie trafia. Tak wiem, że w DG wielokrotnie już próbowano, a efekt jest mizerny - windy nie windy itp. ale nie raz widziałem zagranicą doskonale działające takie rozwiązania. Nie wiem czemu u nas tak się nie da. Byłoby łatwiej gdyby kierowcy zauważali tam pieszych. Ale prościej napisać: żyjemy w Polsce, tu się nie da. Odwiedziłem kilkadziesiąt europejskich miast i pamiętam kilka przejść podziemnych. Alternatywą dla nich zawsze były przejścia na światłach, po zebrach, tuż obok. Kiedy remontowano przejście podziemne w Centrum przejście dla pieszych na przystanek było poprowadzone górą. I co? Zginął ktoś, słyszałeś o wypadku? Mam to szczęście, albo pecha, że po bardzo późnym, jak na mój wiek, uzyskaniu prawa jazdy uczyłem się jeździć na zachodnich szosach, drogach i dróżkach. Widzę trochę więcej i szerzej. I powtórzę jeszcze raz. Niczym się nie różnimy od innych. Zacznijmy od siebie. Miasto jest dla wszystkich. Tych co autem, rowerem i piechotą. Każdemu należy się szacunek i odrobina empatii. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Miasto jest dla wszystkich. Tych co autem, rowerem i piechotą. Każdemu należy się szacunek i odrobina empatii. I tutaj zgadzamy się w 100% ![]() Ja staram się jak mogę będą za kierownicą uważać na pieszych, ale jednocześnie będąc pieszym staram się jak mogę nie utrudniać życia kierowcom. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT W mieście pojawią się samoobsługowe stacje naprawy rowerów. Wiosną przy drogach rowerowych w Dąbrowie Górniczej zainstalowanych zostanie 10 tzw. samoobsługowych stacji naprawy rowerów. - Stacje wyposażone są w klucze oraz pompkę z uniwersalną końcówką, która może służyć także do pompowania piłek sportowych - mówi Paulina Wierzbicka z wydziału promocji, kultury i sportu Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej. Dlatego stacje montowane będę m.in. także na orlikach. - Docelowo chcemy, by stacje pojawiły się też tam, gdzie będą stojaki rowerowe - dodaje Wierzbicka. Chodzi m.in. o 150 stojaków U-kształtnych, które ufundował w mieście koncern ArcelorMittal Poland. Ich montaż także kontynuowany będzie wiosną, a razem ze stacjami naprawy rowerów można je będzie spotkać m.in. przy Centrum Sportów Letnich i Wodnych na Pogorii III, w Parku Zielona oraz w centrum miasta. Samoobsługowe stacje naprawy rowerów do tej pory instalowane były m.in. w Warszawie. Dąbrowa Górnicza będzie miała ich wiosną tyle samo co stolica, czyli dziesięć. Każda stacja kosztuje 1 tys. zł. Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2qm2oNcNL |
|
|
![]()
|
|
CYTAT W mieście pojawią się samoobsługowe stacje naprawy rowerów. Wiosną przy drogach rowerowych w Dąbrowie Górniczej zainstalowanych zostanie 10 tzw. samoobsługowych stacji naprawy rowerów. - Stacje wyposażone są w klucze oraz pompkę z uniwersalną końcówką, która może służyć także do pompowania piłek sportowych - mówi Paulina Wierzbicka z wydziału promocji, kultury i sportu Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej. Dlatego stacje montowane będę m.in. także na orlikach. - Docelowo chcemy, by stacje pojawiły się też tam, gdzie będą stojaki rowerowe - dodaje Wierzbicka. Chodzi m.in. o 150 stojaków U-kształtnych, które ufundował w mieście koncern ArcelorMittal Poland. Ich montaż także kontynuowany będzie wiosną, a razem ze stacjami naprawy rowerów można je będzie spotkać m.in. przy Centrum Sportów Letnich i Wodnych na Pogorii III, w Parku Zielona oraz w centrum miasta. Samoobsługowe stacje naprawy rowerów do tej pory instalowane były m.in. w Warszawie. Dąbrowa Górnicza będzie miała ich wiosną tyle samo co stolica, czyli dziesięć. Każda stacja kosztuje 1 tys. zł. Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2qm2oNcNL Kogoś w tym mieście po.....o. To jakby zrobić MOP w szczerym polu. Już nie wiem, czy się śmiać czy płakać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja ostatnio się zastanawiałem co porabia nasz nowy Oficer Rowerowy - może to jego pomysł?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 09:06 |