![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
Pytanie - jeśli nie rondo to co? Bo tak się rozpędziliśmy w porównywaniu sytuacji NA skrzyżowaniach, że zapomnieliśmy o tym co się dzieje PRZED i ZA skrzyżowaniami a w przypadku skrzyżowań Sobieskiego/Chopina i Piłsudskiego/Piecucha/Gwardii Ludowej rondo ma pomóc przede wszystkim pieszym. No to ja po raz setny zapytam - czy zadaniem ronda jest zapewnić bezpieczeństwo pieszym? Nie buduje się w tym celu przypadkiem kładek, przejść podziemnych, świateł na przycisk? Uważasz, że jeśli postawią znaki np. na Chopina/Sobieskiego to ludzie będą tam zwalniać? Ja śmiem wątpić. Po drugie - zjeżdżając z ronda kierowca ma znacznie gorszą widoczność na przejście dla pieszych niż na zwykłym skrzyżowaniu, gdzie to bezpieczeństwo? OK, powinien mieć znacznie mniejszą prędkość więc ew. skutki potrącenia mniejsze, ale zaraz... czy na pewno na pseudorondzie? Jeszcze coś - nacisk się tu kładzie na kierowców a przecież piesi też mają oczy. Weźmy to samo skrzyżowanie. Od strony huty widoczność jest doskonała, od drugiej - widać do łuku drogi, też wystarczy aby prawidłowo ocenić "iść/nie iść". A może problemem jest przystanek i to, że niektórzy wybiegają na jezdnie biegnąc na tramwaj nie patrząc czy coś jedzie i licząc, że włączy im się "god mode"? To w sumie ta sama sytuacja jest kilkaset metrów dalej a więc na Sienkiewicza/Sobieskiego też by się rondo przydało aby chronić pieszych biegnących do pobliskiego przystanku... Zadaniem ruchu ulicznego jest zapewnić bezpieczeństwo wszystkim użytkownikom ruchu (stąd np. "bzdurne" ograniczenie prędkości maksymalnej ciężarówek choć "logicznie" rzecz biorąc są najważniejszymi uczestnikami ruchu). Przed rondem będą zwalniać bo strzał w samochód zawsze jest groźniejszy niż strzał w pieszego. Cała idea dobrze wyprofilowanego ronda polega na... strachu przed dachowaniem i tym co może wyskoczyć z poprzecznych. Co do doskonałej widoczności. Na Piłsudskiego jest również doskonała widoczność nadjeżdżających pojazdów. Sęk, w tym, że jeśli jesteś pieszym i nie chcesz "wtargnąć na jezdnię bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd" to możesz zrobić to w niedzielę między 18 a 22. Poza tymi godzinami przechodzenie grozi śmiercią i kalectwem. Tyle masz z tej widoczności. Kładki i tunele zamiast przejść dla pieszych? Jestem za ale tylko wraz z dopuszczeniu do ruchu 24-metrowych zestawów o DMC do 60 ton i zlikwidowaniu sztucznego ograniczenia prędkości tychże do 80 km/h. ![]() -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Taka ciekawostka. Skoro rondo zapewnia cudowne bezpieczeństwo pieszym to po co Chińczycy budują takie cuda? Wydaje mi się, że podobne rozwiązanie widziałem gdzieś w PL ale teraz nie potrafię znaleźć...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
w Rzeszowie - wydali chyba z 9 mln zł
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
w Rzeszowie - wydali chyba z 9 mln zł Racja, ale tam nie jest nad rondem ![]() Niemniej to jest rozwiązanie dla bezpieczeństwa pieszych a nie rondo samo w sobie, proponuję sobie przejść przy ruchliwym rondzie, podobnie jak gdzie indziej - nie wymusisz to nie przejdziesz. A imho jest gorzej, bo kierowca nie jedzie na wprost więc ma ograniczone pole widzenia, jedyny plus - niższa prędkość. Tu nie Niemcy, tam nie ma znaczenia czy rondo czy nie, stoisz przy przejściu = auta stają, mnie się szczerze mówiąc głupio robi że wstrzymuję kogoś a mógłbym tę minutę czy dwie poczekać. Przypominam, że póki co rozmawiamy w duchu science fiction bo nasze miasto nie stać na dwie puszki farby aby pomalować pasy więc tym bardziej nie ma mowy o budowie kładek, remontach tuneli czy budowie porządnych rond. A skoro SciFi to ja wolę porządne rozwiązania mające szansę się sprawdzić w naszych warunkach a nie półśrodki. Ten post edytował vacu nie, 03 lis 2013 - 11:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Jeżeli ktoś posługuje się statystykami ronda w centrum to prosze o statystyki z okresu gdy Kościuszki była drogą podporządkowaną. Do tego proszę uwzględnić wzrost liczby pojazdów. I weźmy pod lupę lata np. od 1990 roku, gdzieś chyba około 98 zmieniono organizację na rondo. I teraz chętnie zobaczę te statystyki. Do tego proszę o rozdzielenie w statystykach wypadków i kolizji. Dane takie są informacją publiczną, więc jak ktoś chce takie wyliczenia przeprowadzić policja ma obowiązek udostępnić dane. A bez tych wyliczeń rozmowa o statystykach jest bezsensu.
Ktoś gdzieś wspomniał, że rondo to ma być skrzyżowanie 2 dróg o mnie więcej takim samym natężeniu ruchu. To proszę mi wyjaśnić sens ronda na Zielonej. Przecież tam w poprzek nawet dróg nie ma! Żeby nieco odejść od sensu rond: nie wydaje Wam się, że w Strzemieszycach w okolicach przejazdu kolejowego powinno się zmienić pierwszeństwo przejazdu, tak aby w obie strony pierwszeństwo mieli zjeżdżający z przejazdu w lewo? Przy obecnej organizacji (pierwszeństwo na wprost) często zdarza się, że pojazdy stoją na torach kolejowych. Co myślicie? -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Ktoś gdzieś wspomniał, że rondo to ma być skrzyżowanie 2 dróg o mnie więcej takim samym natężeniu ruchu. To proszę mi wyjaśnić sens ronda na Zielonej. Przecież tam w poprzek nawet dróg nie ma! Ja wspominałem i zgadzam się, nie ograniam po co to rondo, chyba tylko ze względów estetycznych ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rondo na Zielonej jest niekompletne bo nigdy nie dobudowano dróg poprzecznych, które jak dobrze pamiętam w stronę Będzina miały się łączyć z tą dwupasmówką biegnącą od nerki do Łagiszy w a drugą stronę ze starą 1 w Ratanicach.
Ten post edytował Zibar nie, 03 lis 2013 - 14:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Hmmm dla mnie to po prostu suche dane mówiące o tym, że owszem skrzyżowanie w centrum jest najniebezpieczniejsze w DG, ale nie udowadniają tego, że dlatego że jest rondem. Bardzo się cieszę, że się zgadzamy w ałej rozciągłości. ![]() Ależ signaaal jeżeli dobrze rozumiem bzenka - a ja na pewno - tego ronda nie negujemy. Tylko niech ono wygląda jak rondo. Wiadomo, że rondo ma swoje zalety ale tylko jeśli wygląda jak rondo co nie polega na postawieniu znaków. Bo ja właśnie chciałem tylko napisać, że ronda w centrum i pod hutą są niebezpieczne. A rondo na Morcinka będzie do nich podobne więc również może być niebezpieczne. ![]() Ale chyba ujawniłem jakieś tabu ronda-naszego-powszedniego bo histeria wybuchła niesłychana. Chętnie przecztam, że rozpylam mgłę i dobijam rannych na rondzie pod brzozą ![]() Ten post edytował bzenek nie, 03 lis 2013 - 15:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Rondo na Zielonej jest niekompletne bo nigdy nie dobudowano dróg poprzecznych, które jak dobrze pamiętam w stronę Będzina miały się łączyć z tą dwupasmówką biegnącą od nerki do Łagiszy w a drugą stronę ze starą 1 w Ratanicach. A przypadkiem stara 1 to właśnie nie biegła tak jak droga od nerki do Łągiszy? Poza tym gdyby wschodnia odnoga od ronda miałaby biec do Ratanic, musiałaby zaraz ostro skręcić na północ, żeby ominąć P III, może miała po prostu połączyć Zieloną z Łęknicami? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Czyli po prostu miała otoczyć park od wschodu i połączyć się z Letnią?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Mnie zastanawia dlaczego w Dąbrowie na czas remontów nie wprowadza się tymczasowych zmian organizacji ruchu. Posłużę sie przykładami:
1. 11 listopada - parking reala: Jedyna możliwość jazdy wyjeżdżając z reala to skręt w lewo w 11listopada. W prawo nie ma drogi. Tymczasem mamy tam znak ustąp. Po co? I pierwszeństwo mają wyjeżdżający spod zakazu ruchu. Tak wiem, ktoś zaraz napisze, że dzięki temu pojazdy budowy mogą szybciej wyjechać itd, itp. Tylko, że pojazdy budowy wyjeżdżają zazwyczaj na dk94. Czy nie lepiej gdyby na czas zamknięcia tego odcinka do dk94 zmienić pierwszeństwo tak by ustąp mieli wyjeżdżający spod zakazu? 2. Skrzyżowanie żąbkowickiej i roździeńskiego. Sytuacja jak powyżej. Od starosiedla ząbkowicka zamknięta, cały ruch idzie przez roździeńskiego i dojeżdżamy do ząbkowickiej i... znowu trzeba ustąpić wyjeżdżającym spod zakazu ruchu. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Co do oświetlenia ulicznego - zastanawiam się, jaki sens ma to, że lampy na Królowej Jadwigi świecą się jeszcze w tej chwili? Nie widać, żeby coś naprawiali...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli po prostu miała otoczyć park od wschodu i połączyć się z Letnią? tak wychodzi i jeszcze miała się łączyć z przedłużeniem Kościuszki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja dzisiaj widziałem ekipe Tauronu naprawiali oświetlenie uliczne koło Lidla na sobieskiego.A co do K.Jadwigi też naprawiali lub jakiś przegląd może robili bo tam na tym odcinku z tego co widziałem nie świeciło sporo lamp.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Faktycznie coś ruszyli się z tym oświetleniem bo ja też widziałem jak wymieniali wczoraj żarówki, na skwerku obok Reala przy Katowickiej
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Spory wpływ na to miał zapewne naprawmyto.pl bo ostatnio sporo było alertów dostyczących niesprawnych latarni.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No signal poszedł po bandzie, teraz tauron go wyśledzi i prąd mu odetną
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
No signal poszedł po bandzie, teraz tauron go wyśledzi i prąd mu odetną ![]() Chwilowo zaproponowali nową umowę z niższą ceną. ![]() -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gdyby nie ten serwis naprawmyto to pewnie wiele lamp by nie świeciło dalej i nikt by nic nie wiedział ze strony Tauronu lub naszego UM jest aż tyle popsutych lamp ulicznych .Druga sprawa jest taka że mamy w mieście przestarzałą infrastrukturę oświetleniową i to też ma wpływ na awarie,i mamy na terenie miasta bardzo dużą liczbę słupów świetlnych do utrzymania.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 00:13 |