![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT - Aby udrożnić aleje w rejonie projektowanego ronda na skrzyżowaniu z ul. 11 Listopada, powstanie nowa zatoka autobusowa. Po drugiej stronie, na skrzyżowaniu z ul. Królowej Jadwigi, powstaną dwa pasy do skrętu w lewo, poszerzony zostanie przejazd do ul. Przemysłowej oraz powstanie dodatkowe miejsce umożliwiające zawracanie - wylicza Bartosz Matylewicz. jak to rozumiecie? bo ja trochę nie ogarniam, tzn. że przystanek na Alejach zostanie przeniesiony bliżej cmentarza? Dla mnie lepiej ![]() Edit: chyba, że chodzi o zatokę już na 11-go Listopada, vis-a-vis bramy cmentarza (dla 604, 634 i 984). Na logikę to za rondem bez zatoki nie mogło by być tam przystanku w obecnej formie. Ten post edytował prezes śro, 22 maj 2013 - 00:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
myślę że to chodzi o zatokę przy bramie cmentarza - tylko tam chyba jakieś budki ze zniczami stoją
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Pierwszy kontrapas rowerowy w województwie prawie gotowy. Wzdłuż ulicy Konopnickiej powstaje pierwszy w mieście i województwie śląskim kontrapas rowerowy - poinformował Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej. Kontrapas ma być gotowy już w sobotę, a dzięki niemu skróci się dystans i czas przejazdu z centrum do drogi prowadzącej w kierunku Pogorii III i Parku Zielona. - Co prawda pas ruchu będzie zwężony, ale wyraźnie wyznaczony kontrapas poprawi widoczność innych użytkowników jezdni, co zwiększy bezpieczeństwo i rowerzystów, i kierowców samochodów - mówi Bartosz Matylewicz. Przy wjeździe i wyjeździe na kontrapas ruch samochodów i rowerów będzie odseparowany, a sam kontrapas docelowo będzie oznaczony kolorem czerwonym oraz symbolami roweru wraz ze strzałkami wskazującymi kierunek jazdy. Jak wyjaśnia Tobiasz Nykamowicz, odpowiedzialny za realizację polityki rowerowej w Dąbrowie Górniczej, wybór ul. Konopnickiej nie był przypadkowy. - To jedna z najczęściej używanych przez rowerzystów dróg, gdzie w ciągu godziny naliczyliśmy 123 rowerzystów w obu kierunkach - mówi Nykamowicz. Przedstawiciele urzędu podkreślają, że powstanie kontrapasu niesie za sobą pewne obostrzenia. - Rowerzyści jadący od strony Pogorii i parku w stronę centrum muszą poruszać się zgodnie z obowiązującym kierunkiem ruchu, czyli po jezdni. Kontrapas jest pasem jednokierunkowym prowadzącym od centrum w stronę terenów rekreacyjnych - dopowiada Nykamowicz. Na tym nie koniec oczywiście udogodnień dla rowerzystów w mieście. W projektowaniu są już pasy ruchu dla rowerów w ciągu ulic Tysiąclecia i Kosmonautów oraz pierwsza w województwie śluzy rowerowa na skrzyżowaniu ulic Tysiąclecia i Piłsudskiego, a w dalszej perspektywie pasa rowerowego alei Zagłębia Dąbrowskiego. Więcej o drogach rowerowych w Dąbrowie Górniczej można przeczytać na stronie www.dabrowarowerowa.pl. Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2Uh0reoiE |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
pierwsza śluza w województwie, pierwszy kontrapas - jak to wszystko pięknie brzmi, jak za komuny. A to co jest np. ścieżka rowerowa wzdłuż Piłsudskiego przy Manhattanie z kostki, na Kościuszki z pstrokatej kostki to porażka. Nic nie pasuje, wszystko z innej parafii i nie spójne. Najlepszą drogę rowerową w mieście - wzdłuż P4 zbudował natomiast RZGW Gliwice a nie UM. Po co studium rowerowe za ciężką kasę, po co konferencje i inne bzdety. Bezmyślności i marnotrawstwa się tym nie zatuszuje.
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mnie ciekawi dostępność kontrapasa (kontrapasu?) w weekendy. Na Konopnickiej wiecznie tam stają auta z WSB...
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Mnie ciekawi dostępność kontrapasa (kontrapasu?) w weekendy. Na Konopnickiej wiecznie tam stają auta z WSB... Ależ tam kontrapas już od dawna istnieje - przynajmniej tak interpretują znaki klienci WSB regularnie wjeżdżający pod prąd jeżeli tylko ze skrzyżowania widać wolne miejsce do zaparkowania ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Biję się w piersi - nigdy tego nie zauważyłem
![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
pierwsza śluza w województwie, pierwszy kontrapas - jak to wszystko pięknie brzmi, jak za komuny. A to co jest np. ścieżka rowerowa wzdłuż Piłsudskiego przy Manhattanie z kostki, na Kościuszki z pstrokatej kostki to porażka. Nic nie pasuje, wszystko z innej parafii i nie spójne. Najlepszą drogę rowerową w mieście - wzdłuż P4 zbudował natomiast RZGW Gliwice a nie UM. Po co studium rowerowe za ciężką kasę, po co konferencje i inne bzdety. Bezmyślności i marnotrawstwa się tym nie zatuszuje. ![]() to nie jest droga rowerowa to tylko ścieżka rowerowa (a w zasadzie pieszo-rowerowa) znaki C 16/13 Ten post edytował mawwm czw, 30 maj 2013 - 10:32 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
jeśli już mamy się trzymać definicji to ścieżka rowerowa może nazywać się też drogą dla rowerów a tak eksponowana na różnych folderach sieć ścieżek rowerowych na terenie DG ( oznaczona w stanie szczątkowym słupkami z nietrwałego plastiku) to szlaki rowerowe
co nie zmienia faktu, że brak dróg rowerowych z prawdziwego zdarzenia. Żadna propaganda sukcesu tego nie zmieni. Edit: Jak się tak zastanowić to w z zasadzie w Polsce nie tylko w DG nie ma dróg rowerowych ![]() Ten post edytował Bathurst czw, 30 maj 2013 - 11:24 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wstydziliby się informować o tym kontrpasie, jako o wielkim sukcesie. Jest on na długości kilkuset metrów (do przejazdu kolejowego) na mało uczęszczanej drodze, więc mało kto odczuje plusy z niego wynikające.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Wstydziliby się informować o tym kontrpasie, jako o wielkim sukcesie. Jest on na długości kilkuset metrów (do przejazdu kolejowego) na mało uczęszczanej drodze, więc mało kto odczuje plusy z niego wynikające. Eee tam ![]() Tu nie chodzi o plusy z tego kontrpasa. Tu chodzi o przełom w myśleniu ![]() Ja tam jestem wniebowzięty bo się tego nie spodziewałem. Wydawało się, że to studium rowerowe wyląduje w szufladzie (jak wszystkie plany i strategie) A tu taka miła niespodzianka. Aż sam byłem wczoraj oglądać w ulewie. Co do samego kontrpasa to jest taki hmm... nieśmiały. Malowany drżącą ręką i strachliwie zwęża się na wysokości miejsc parkingowych. ![]() Za to niebezpiecznie zrobi się na skrzyżowaniu pod przejazdem. Wyjeżdżający z Kopernika nie będą się spodziewać rowerów z lewej strony. Będą dzwony. ![]() Sensownym byłoby przedłużenie kontrpasa przez skrzyżowanie Konopnickiej-Kopernika. Ten post edytował bzenek pią, 31 maj 2013 - 12:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Za to niebezpiecznie zrobi się na skrzyżowaniu pod przejazdem. Wyjeżdżający z Kopernika nie będą się spodziewać rowerów z lewej strony. Będą dzwony. ![]() Niekoniecznie, nie wiem jak inni ja tam zawsze i tak patrzę w lewo bo zdarza się, że z Nowej ludzie wyjeżdżają troszkę pod prąd ![]() Ten post edytował vacu pią, 31 maj 2013 - 12:59 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W sprawie malowania na drogach znaków i przejść przez pasy tzw zebr widać ze w Dąbrowie Górniczej służby miejskie nic w tej sprawie nie robią przejścia po zimie pozacierane ,linie przerywane tak samo nie malowane .Ciekawe co w tej sprawie robi Wydział Komunikacji i Drogownictwa i nasz Miejski Zarząd Ulic i Mostów,pamiętam że w tamtym roku po interwencji Dziennika Zachodniego Urząd Miasta ogłaszał przetarg na malowanie pasów ,dopiero po interwenci gazety i mieszkańców miasta coś w tej sprawie ruszyło i w tym roku widać jest to samo co roku się to powtarza .A może wy gdzieś widzieilście ekipę drogowców malująca pasy.Za poprzednich prezydentów zajmował się tym MZUIM który jest do tego powołany ma nawet kupioną porządną malowarke do pasów wystarczyło dać zlecenie ale miasto wolało wybrać firme w przetargu a efektów żadnych z tego niema.I tak jest od kilku lat albo pomalują tylko tam gdzie będzie przejeżdzał wyścig Tour de Pologne żeby było widać z helikoptera.
Ten post edytował Grzegorz-dg sob, 01 cze 2013 - 23:00 |
|
|
![]()
|
|
jak mają malować jak ciągle pada?
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Drogowcy już remontują DK 94 w Dąbrowie Górniczej.
Drogowcy remontują DK 94 w Dąbrowie Górniczej. Już pojawili się nie tylko na wiadukcie nad DW 790, ale na dwupasmowej krajówce. W kilku miejscach są zwężenia drogi. Kierowcy podróżujący drogą krajową nr 94, zarówno w kierunku Krakowa, jak i Sosnowca powinni szczególnie uważać na dąbrowskim odcinku. Pojawili się tam już drogowcy i ciężki sprzęt. Droga w kilku miejscach jest zwężona do jednego pasa, np. w okolicach Mikrohuty. Są tam również ograniczenia prędkości. Wartość tej inwestycji to 165 mln zł. DK 94 na 8-kilometrowym odcinku w Dąbrowie po modernizacji będzie miała wzmocnioną podbudowę i nową nawierzchnię. Zostaną wymienione bariery ochronne, oświetlenie i odwodnienie. Przebudowane zostanie skrzyżowanie przy Mikrohucie i łącznik z ul. Majewskiego. Firmy, które remontują DK 94 w Dąbrowie mają zakończyć prace do końca przyszłego roku. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT 156 milionów zł na przebudowę DK 94 coraz bliżej miasta W Dąbrowie Górniczej wszyscy czekają na rozpoczęcie przebudowy miejskiego odcinka drogi krajowej nr 94. Tyle że miasto wciąż nie podpisało jeszcze umowy na dofinansowanie inwestycji, a bez tego główne prace nie mogą się rozpocząć. Za kompletną modernizację dąbrowskiego odcinka DK 94 miasto ma zapłacić firmom Banimex i Drog-Bud 165 mln zł. Prace rozpoczęły się w maju od rozbiórki wiaduktu nad nad drogą wojewódzką nr 790 (na tę część inwestycji pieniądze już w zeszłym roku zarezerwowano w budżecie miasta). Z resztą prac miasto wstrzymuje się do czasu podpisania umowy na dofinansowanie inwestycji z Centrum Unijnych Projektów Transportowych. Chodzi o olbrzymią kwotę 156 mln zł. Od miesięcy mówi się, że podpisanie umowy jest już tylko formalnością, ale mijają tygodnie, a dofinansowania wciąż nie ma. Zwłoka może niepokoić, bo prace na odcinku od granicy z Sosnowcem do granicy ze Sławkowem trzeba zakończyć do końca 2014 roku. Zapytaliśmy więc w CUPT co z umową i dofinansowaniem dla Dąbrowy Górniczej. Jak nas poinformował Piotr Kaczmarski z zespołu ds. informacji i promocji w CUPT, 7 czerwca wniosek o dofinansowanie (wraz z oceną dokumentacji złożonej przez miasto) został zatwierdzony. Już na etapie oceny dokumentacji przedstawiciele CUPT i Dąbrowy Górniczej przygotowywali dokumenty niezbędne do zawarcia umowy o dofinansowanie. - Dlatego jej podpisanie będzie prawdopodobnie możliwe jeszcze w czerwcu - uważa Kaczmarski. Wartość przyznanego miastu dofinansowania wynosi 156 678 135,62 zł. Jak zaznaczył Piotr Kaczmarski, kwota może jeszcze ulec zmianie na etapie podpisywania umowy, po uwzględnieniu aktualnych danych, np. z bieżącej realizacji inwestycji. Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2VtqHwZLA |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ładna pogoda się zapowiada więc weźcie pod uwagę w planowaniu przejażdżek rowerowych taką informację. Mapka i kilka zdjęć w newsie.
CYTAT Ostatnie ulewy poważnie uszkodziły ścieżkę rowerową przy Pogorii IV w okolicach Antoniowa oraz Podlesie. Zalecamy omijanie tego odcinka. Możecie skorzystać z dwóch objazdów. czytaj więcej...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W okolicach Podlesia/ Podbagienka widziałem w tym miejscu kilka dni wcześniej wielkie zalewisko. Jak widać przyroda troszeczkę narozrabiała
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
wczoraj jechałem DK94 od Olkusza. Na całym odcinku od Sławkowa do S1 ruch został przerzucony na jedną nitkę, korek do świateł na Mikrohucie zaczynał się od taśmociągu (czyli kilka kilometrów). Chyba powinni jakoś przeorganizować te światła (jak przejeżdżałem to od Strzemieszyc czekało na światłach 6,7 samochodów), po południu (ok. 17) od Dąbrowy korek w stronę Olkusza zaczynał się na światłach koło Reala. Czeka nas więc chyba kilka ciężkich miesięcy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 07:41 |