IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 90 91 92 93 94 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Leszek
post śro, 16 sty 2013 - 11:59
Post #1821

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Najbardziej czasochłonny będzie remont wiaduktu, ale to można zrobić w mniej niż rok, a prace z wymianą nawierzchni nie są aż tak czasochłonne - pamiętam, że kiedy kilka lat temu remontowali DK1, kilkukilometrowe odcinki zajmowały kilka miesięcy (kompletna wymiana nawierzchni, od tłucznia poczynając).

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Zibar
post śro, 16 sty 2013 - 12:16
Post #1822

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

Czy ten remont będzie się wiązał z podniesieniem parametrów tej drogi do ekspresowej? Bo planowane koszty jak na 8 km drogi są ogromne. Zwłaszcza, że jeden wiadukt (za Mikrohutą) w ciągu jest już nowy, a ten nad al. Róż świeżo wyremontowany.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Leszek
post śro, 16 sty 2013 - 13:13
Post #1823

UZYTKOWNIK

Ten nad Aleją Róż to w ogóle jeszcze Sosnowiec, a nie Dąbrowa.

--------------------

+Quote Post
prezes
post śro, 16 sty 2013 - 13:32
Post #1824

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

ciekawe rozwiązanie zaproponował ktoś kiedyś na forum skyscrapercity, mianowicie zamiast nowego zjazdu na Wojska Polskiego, zrobić wiadukt przy 11Listopada w miejscu obecnego skrzyżowania, a pod nim rondo z wyjazdami (w tym na Staszic). Tak, wiem, że nierealne, ale pomarzyć można smile2.gif

+Quote Post
luket
post śro, 16 sty 2013 - 16:11
Post #1825

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 508

Remont wiaduktu nad Aleją Róż był robiony w dość szybkim tempie, zwłaszcza południowa jezdnia, pamiętam, gdy jadąc tam zdziwiłem się, że tak szybko go otwarli...

A jeśli chodzi o parametry drogi ekspresowej to niestety pozostaje to w kwestii marzeń... Musiałoby powstać co najmniej kilka nowych wiaduktów od zera, a to są o wiele wyższe koszty. Zeszłotygodniowe wzmianki w gazetach o planach ekspresówki przez Olkusz to mrzonki...

+Quote Post
Grzegorz-dg
post śro, 16 sty 2013 - 18:02
Post #1826

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,028

Witam planowane koszty są ogromne prawie 300 ml zł ciekawe czym spowodowana jest taka ogromna suma remontu czy wielkością prac droga plus wiadukty czy drogimi materiałami użytymi do remontu drogi.Sam czas tego remontu też jest spory od 15 .03.2013 do 31.12.2014 ciekawe jaka firma wygra przetarg chyba któraś z tych dużych,na stronie UM w dziale Bip można przeczytać specyfikacje przetargu.

+Quote Post
vacu
post śro, 16 sty 2013 - 18:15
Post #1827

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(yaku @ śro, 16 sty 2013 - 11:24) *
vacu- Ty masz swoje problemy codzienne pod blokiem a ja swoje bądź bardziej wyrozumiały. celb (17).gif

Ależ ja jestem wyrozumiały wink.gif Sam przez dwa lata i dwa remontowane mosty w Sosnowcu (a plotki mówią o trzecim niedługo) jeździłem do pracy 45 minut zamiast 20 z tym, że wk... urzając wink.gif się jednocześnie zdawałem sobie sprawę, że inaczej się nie da. Skoro jeździsz tamtędy to za dwa lata będziesz śmigać po równiutkim asfalcie smile2.gif

+Quote Post
Leszek
post śro, 16 sty 2013 - 18:59
Post #1828

UZYTKOWNIK

Powiedzcie mi, wybory już tak blisko?

CYTAT
Marszałek ogłosił właśnie listę projektów, które mają największe szanse na unijne dotacje. To m.in. połączenie Dąbrowy Górniczej z Drogową Trasą Średnicową oraz budowa Śląskiego Parku Nauki.

Marszałek ogłosił w środę, że gotowy jest projekt Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020. Na liście strategicznych projektów znalazły się przedsięwzięcia za ponad 7,6 mld zł.

Na liście projektów kluczowych z zagłębiowskiej części regionu znalazła się budowa drogi łączącej Drogową Trasę Średnicową z Dąbrową Górniczą. Ogłaszając listę, przedstawiciele województwa nie sprecyzowali, ile miałby kosztować i jak byłaby sfinansowana ta część Drogowej Trasy Średnicowej poza unijną dotacją.

Wiadomo natomiast, że w sumie na osiem projektów (m.in. część drogi Racibórz - Pszczyna, drogę łączącą Drogową Trasę Średnicową z Dąbrową Górniczą oraz obwodnicę Pawłowic) trzeba będzie wydać prawie 3,5 mld zł.

http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...na_dotacje.html

--------------------

+Quote Post
Zibar
post śro, 16 sty 2013 - 19:49
Post #1829

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

To jest tak samo prawdopodobne jak info, że ponownie rozważane jest dokończenie drogi dwupasmowej między Olkuszem a Krakowem. snf (51).gif

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
bzenek
post śro, 16 sty 2013 - 22:45
Post #1830

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(luket @ śro, 16 sty 2013 - 11:44) *
. Jestem tylko ciekawy jak będzie wyglądał ten nowy węzeł z Wojska Polskiego. Czy on w ogóle powstanie tak jak pisano kilka miesięcy temu?

Z tego co pisze w tej notce o przetargu węzła na ul.wojska Polskiego nie będzie. mellow.gif

To jest skandaliczna sprawa, że tak gigantyczna inwestycja jest objęta tajemnicą.

Studium dróg rowerowych, które nigdy nie powstaną było konsultowane kilka miesięcy.

A tu miesiąc przed rozpoczęciem robót cisza. Nikt nie wie czy mu się polepszy czy pogorszy. fight (2).gif

CYTAT(prezes @ śro, 16 sty 2013 - 15:32) *
ciekawe rozwiązanie zaproponował ktoś kiedyś na forum skyscrapercity, mianowicie zamiast nowego zjazdu na Wojska Polskiego, zrobić wiadukt przy 11Listopada w miejscu obecnego skrzyżowania, a pod nim rondo z wyjazdami (w tym na Staszic). Tak, wiem, że nierealne, ale pomarzyć można smile2.gif

Taaa... to rondo by musiało mieć 12 zjazdów/wjazdów i permanentny korek wokół smile.gif

CYTAT(Leszek @ śro, 16 sty 2013 - 20:59) *
Marszałek ogłosił właśnie listę projektów, które mają największe szanse na unijne dotacje. To m.in. połączenie Dąbrowy Górniczej z Drogową Trasą Średnicową oraz budowa Śląskiego Parku Nauki.

Niech on najpierw Stadion skończy. tongue.gif

Ten post edytował bzenek śro, 16 sty 2013 - 23:08

+Quote Post
prezes
post śro, 16 sty 2013 - 23:25
Post #1831

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(bzenek @ śro, 16 sty 2013 - 22:45) *
CYTAT(prezes @ śro, 16 sty 2013 - 15:32) *

Taaa... to rondo by musiało mieć 12 zjazdów/wjazdów i permanentny korek wokół smile.gif

nie sądzę, z ronda korzystaliby tylko wjeżdżający/zjeżdżający z 11Listopada i Staszica na DK94. Ruch Katowice - Olkusz po DK94 odbywałby sie nad rondem po wiadukcie.

Ten post edytował prezes śro, 16 sty 2013 - 23:26

+Quote Post
johnydg
post czw, 17 sty 2013 - 08:19
Post #1832

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,646

http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...=60107&js=1
Pod tym linkiem można pobrać parę dokumenty, mapy, ogólnie opis jak będzie wyglądała DK 94 po przebudowie. W telegraficznym skrócie:
-Wybudowanie od nowa wiaduktu nad, DW 790, remont wiaduktów nas Wojska Polskiego, remont wiaduktu nad torami PKP i ulicami Puszkina i Białostockiego.
-Budowa nowych ekranów akustycznych na odcinku od wjazdu z ulicy Majewskiego, do Ulicy Białostockiego.
-W paru miejscach jezdnia będzie miała 3 pasy ruchu w jedną stronę
-Modyfikacja i remont odwodnienia drogi.
-Węzła z Wojska Polskiego nie będzie.

Najbardziej nie podoba mi się że nie wybudują łącznic Dk94 z Białostockiego, taki wjazd pomógł by zmniejszyć ruch na Majewskiego, i zwiększyć komfort jazdy.

+Quote Post
Bathurst
post sob, 19 sty 2013 - 21:58
Post #1833

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

CYTAT(johnydg @ czw, 17 sty 2013 - 08:19) *
Najbardziej nie podoba mi się że nie wybudują łącznic Dk94 z Białostockiego, taki wjazd pomógł by zmniejszyć ruch na Majewskiego, i zwiększyć komfort jazdy.

Mnie się wydaję, że właśnie...zwiększyłby się ruch na Majewskiego. No i chyba kilka wyburzeń byłoby nieuniknionych.

Dodam jeszcze, że skrzyżowania mają być oświetlone lampami ledowymi. Może wymienią też na ledowe wzdłuż drogi? W każdym razie modernizację oświetlenia też obejmuje zamówienie. Szykuje się też całkiem spora wycinka drzew, ale bez jakiejś dużej straty dla przyrody głównie brzozy i topole. Najgrubsze drzewo do wycinki - topola kanadyjska - 307 cm w obwodzie.

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
johnydg
post nie, 20 sty 2013 - 09:41
Post #1834

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,646

Cała droga będzie oświetlona 127 W lampami led, o regulowanej mocy. Zainstalowane również będą znaki zmiennej treść, ze stacjami pogody, oraz dwie wagi do dynamicznego ważenia pojazdów ciężarowych, zlokalizowane na jezdni w stronę Katowic przed wiaduktem nad DW 790, i drugą na jezdni w stronę Krakowa za skrzyżowaniem z 11 Listopada, ich zadaniem będzie wstępne preselekcja pojazdów przeciążonych resztą zajmie się pewnie ITD.
Sumaryczny koszt wycinki drzew ma wynieść 5 708 480,02 zł , a ilość wyciętych drzew wyniesie 1083 sztuk.

Ten post edytował johnydg nie, 20 sty 2013 - 09:49

+Quote Post
Grzegorz-dg
post nie, 20 sty 2013 - 22:49
Post #1835

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,028

Przeczytałem informacje o tak dużej wycince drzew i jestem przerażony jak można tyle drzew wycinać przecież one tyle spalin pochłaniają a ile tlenu produkują.Czy konieczna jest tak duża ingerencja w drzewostan czy ktoś to logicznie przemyślał ,kto wydaje zgodę na tą wycinkę drzewostanu nasz wydział ekologi czy urząd wojewódzki napisze meila do urzędu jak to z tym jest.

+Quote Post
Bathurst
post nie, 20 sty 2013 - 23:23
Post #1836

UZYTKOWNIK

Grzegorz bez paniki smile.gif To naprawdę nie są cenne gatunki ani jakieś wybitnie okazałe. Kasa z wycinki o której pisze tutaj johnydg zasili Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska ( lub Narodowy) a tam te pieniądze zostaną spożytkowane na cele związane z ochroną środowiska - np. dopłacą do wymiany pieców węglowych w jakimś mieście.
Weź pod uwagę, że ta liczba drzew ( często niedużych) jest rozrzucona na obszarze ładnych paru kilometrów. Ponadto część tych drzew i tak by się niedługo nadawała do wycinki - topole. Są to gatunki szybko rosnące, nietrwałe i obce ( w dodatku sadzone za komuny - co pewnie niektórych ucieszy i może sami chwycą za siekiery laugh.gif )

--------------------

+Quote Post
yaku
post pon, 21 sty 2013 - 02:23
Post #1837

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,717

wiem, że nie w temacie.. ale powiedzcie mi czemu te topole są wycinane bo w końcu nie wiem co z nimi jest nie tak?

Czy chodzi o to, że powodują alergie?

CYTAT
w dodatku sadzone za komuny - co pewnie niektórych ucieszy i może sami chwycą za siekiery )

bo chyba nie to tongue.gif ?

--------------------

Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja!

+Quote Post
Leszek
post pon, 21 sty 2013 - 07:47
Post #1838

UZYTKOWNIK

Coś mi się kojarzy, że większość topoli po jakichś 30-40 latach zaczyna próchnieć, więc znacznie wzrasta ryzyko złamania. No i nic innego nie chce/nie może przy nich rosnąć.

--------------------

+Quote Post
olo
post pon, 21 sty 2013 - 19:46
Post #1839

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Zastanawiałem się gdzie wkleić nowy temat i na razie daję go tutaj. Admin niech zdecyduje co z nim zrobić. O co idzie? O zasady ruchu kołowego na naszych osiedlach. Są takie osiedla w Niemczech, Francji a i w Polsce też, gdzie przed wjazdem do osiedla zawieszone są tablice informujące o braku oznakowania pierwszeństwa na skrzyżowaniach. Ponieważ na naszych osiedlach takich tablic nie ma, wielu kierowców jeździ na zasadzie "moja szersza, to główna" A niejednokrotnie tak nie jest. Może przyda się taki wątek na forum dla odwiedzających nasze osiedla oraz tych młodych i starych driverów przekonanych do własnej znakomitej wiedzy o zasadach PoRD. Zaznaczmy więc takie "czarne punkty" a zacznę od Os. Kasprzaka i Morcinka. Proszę wybaczyć brak numerów bloków, ale postaram się możliwie czytelnie objaśnić.

1. Pierwsze skrzyżowanie przy Biedronce koło kiosku. Pierwszeństwa z pewnością nie mają kierowcy jadący od ulicy Kasprzaka
http://imageshack.us/photo/my-images/836/kasprzaka1.jpg/
2. Skrzyżowanie drogi przy kościele z drogą od Biedronki, tu z pewnością nie mają pierwszeństwa jadący drogą od Biedronki do Tysiąclecia.
http://imageshack.us/photo/my-images/27/kasprzaka2.jpg/
3.Droga osiedlowa na Os. Morcinka w kierunku od Ośrodka Pomocy Społecznej do ul Morcinka. Skrzyżowanie z drogą do parkingu przy bloku obok restauracji Astra. Ci jadący główną bo szerszą mogą się szczerze zdziwić...
http://imageshack.us/photo/my-images/802/morcinka.jpg/

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pon, 21 sty 2013 - 20:18
Post #1840

UZYTKOWNIK

To może załóżmy w Nasze Miasto oddzielny temat np. Drogi osiedlowe - przepisy drogowe albo coś podobnego i tam piszmy. Temat bardzo potrzebny i coś czuję, że nie jedna dyskusja przed nami laugh.gif
Będzie czytelnie i przejrzyście.

BTW pomysł z założeniem wątku o nawierzchni też jest OK

--------------------

+Quote Post

179 Stron V  « < 90 91 92 93 94 > » 
Reply to this topicStart new topic
15 Użytkowników czyta ten temat (15 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 02:41
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza