![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Widać otrząsnęli się z szoku ![]() Ja jechałem około 10. Wyjeżdżałem kilka po piątej i może Piłsudskiego nie była cała czarna ale dwa skrajne pasy przyzwoite jak na tę porę i opady. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Musiałeś jakoś pechowo trafić ;-). Ja przed 30min przejeżdżałem przez DG i byłem pozytywnie zdziwiony. Główne drogi w pełni czarne. Tylko - choć może się nie znam na taktyce akcji "zima" - imho jeżeli nie da się zapewnić "czarnych" dróg - a przy ciągłych i mocnych opadach jak dziś się nie da - to pługi powinny tylko zapewnić przejezdność i zjechać też na boczne drogi - choćby tylko po to aby zapewnić przejezdność. Przejechałem się właśnie po DG i dopóki jechałem np. Królowej Jadwigi to było OK ale już zjechanie w jakąś boczną ulicę i mam śnieg ponad poziom zderzaka a więc robię za pług :/ Trochę lipa, bo na głównej ulicy przejadę luksusowo a rąbnę w drzewo na bocznej ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Mały traktorek właśnie skończył udrażniać uliczki os. Kasprzaka od strony Kosmonautów
PS. Koledzy to jest żywioł. Obserwowałem dziś od godz. 6:00 walkę ze śniegiem na parkingu Pogorii i Obi. Walczył duży pług i mały traktor do po 8:00. Dam głowę, że wielu klientów narzekało, że nikt w tej Pogorii nie potrafi porządku z parkingiem zrobić. Ten post edytował olo śro, 15 lut 2012 - 17:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
godzina 20 całe centrum białe, razem z rondem w centrum, nie widac nawet gdzie krawezniki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Jak Alba nie wyrabia z odśnieżaniem, to może zawołać fotografa?
pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Myślisz, że przyleci z łopatą z zeszłego roku?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
![]() ![]() Ja wożę w autku łopatę (sorry z powtórzenia) i jestem panisko (tu trochę przesadziłem) ![]() Oby do wiosny... pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Mam świetną wiadomość
![]() ![]() CYTAT Aktualizacja list rankingowych projektów konkursowych w ramach VIII Priorytetu POIiŚ 06.03.2012 Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej, jako Instytucja Pośrednicząca we wdrażaniu Priorytetów VI ? VIII Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko informuje o aktualizacji list rankingowych projektów wybieranych w trybie konkursowym w ramach VIII Priorytetu POIiŚ. Aktualizacja wynika ze zwiększenia alokacji dostępnej dla projektów konkursowych w związku z zastosowaniem aktualnego kursu EUR/PLN, a także uwzględnia dodatkowe środki przyznane w ramach Krajowej Rezerwy Wykonania i Dostosowania Technicznego dla działania 8.2. Konkurs 8.1 Bezpieczeństwo ruchu drogowego zwiększono dofinansowanie ze środków UE dla projektów: ? Gmina Miasto Grudziądz, Przebudowa ul. Paderewskiego na odcinku od przejazdu PKP do granic miasta, ? Miasto Kalisz, Przebudowa DK nr 12 w Kaliszu wraz ze skrzyżowaniami na odcinku ul Łódzkiej ? od mostu na rzece Swędrni do granicy miasta, oraz przeniesiono na listę podstawową o obniżonym dofinansowaniu najwyższej sklasyfikowany projekt rezerwowy: ? GDDKiA, Budowa kładki dla pieszych w km 692+200 drogi krajowej nr w miejscowości Jawornik. Konkurs 8.2 Drogi krajowe poza siecią TEN-T zwiększono dofinansowanie ze środków UE dla projektów: ? Miasto Gliwice, Przebudowa wiaduktu drogowego nad linią kolejową PKP Gliwice - Opole w ciągu Alei Jana Nowaka Jeziorańskiego (DK - 88) w Gliwicach, ? Miasto Dąbrowa Górnicza, Przebudowa drogi krajowej nr 94 na terenie Miasta Dąbrowy Górniczej, ? Miasto Poznań, Przebudowa węzła Antoninek w ciągu ul. Warszawskiej w Poznaniu (DK 92), ? Miasto Krosno, Przebudowa i rozbudowa obwodnicy miasta Krosna w ciągu drogi krajowej nr 28 na odcinku od km 226+594 do km 237+962 wraz z dobudową drugiej jezdni, oraz przeniesiono na listę podstawową najwyższej sklasyfikowany projekt rezerwowy: ? Miasto Kielce, Rozbudowa ul. Ściegiennego w ciągu drogi krajowej nr 73w Kielcach Konkurs 8.3 Rozwój Inteligentnych Systemów Transportowych zwiększono dofinansowanie ze środków UE dla projektu o obniżonym dofinansowaniu: ? M. St. Warszawa, Zintegrowany System Zarządzania Ruchem w m.st. Warszawie w okresie 2011-2014 Konkurs 8.4 Bezpieczeństwo i ochrona transportu lotniczego zwiększono dofinansowanie ze środków UE dla projektów: ? Port Lotniczy Gdańsk Sp. z o.o., Zakup systemów do kontroli bezpieczeństwa pasażerów i bagażu w Porcie Lotniczym w Gdańsku, ? Międzynarodowy Port Lotniczy im. Jana Pawła II Kraków - Balice Sp. z o.o., Poprawa bezpieczeństwa ruchu lotniczego w MPL Kraków - Balice dzięki rozbudowie infrastruktury Portu, oraz przeniesiono na listę podstawową najwyższej sklasyfikowany projekty rezerwowy: ? Port lotniczy Szczecin - Goleniów Sp. z o.o., Montaż systemu naziemnego oznakowania nawigacyjnego CAT II na lotnisku Szczecin ? Goleniów. Przyznane kwoty dofinansowania ze środków UE dla projektów z list podstawowych są zgodne z zawartymi i aneksowanymi umowami o dofinansowanie projektów i wynikają z sukcesywnej realizacji inwestycji. Źródło: http://www.transport.gov.pl/ Zadanie więc jest na liście podstawowej, z wnioskowaną kwotą 164 576 715,73 PLN i przyznaną kwotą dofinansowania 164 576 715,73 PLN!!! ![]() Ten post edytował kwintosz sob, 10 mar 2012 - 14:19 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
a wiadomo który odcinek DK 94 ma być remontowany w ramach tego projektu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Nie wiem co UM wpisał we wniosku, ale mowa była o całej DK 94 od Sosnowca aż po granice ze Sławkowem.
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,294 Płeć: Mężczyzna ![]() |
94 ma byc robiona w obu kierunkach rozumiem ?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
94 ma byc robiona w obu kierunkach rozumiem ? Na razie inwestycja jest dość tajemnicza ale chyba tak. ![]() Dużo mówiło się o nowym węźle z ulicą Wojska Polskiego. Choć trudno sobie to w tym miejscu wyobrazić. Mam nadzieję, że dobudują też pasów do skrętów na skrzyżowaniu pod Mikrohutą i z ul. Tysiąclecia. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...ogach,1,4,20955
CYTAT 27.03.2012, Dąbrowa Górnicza Za dużo świateł na dąbrowskich drogach? Agnieszka Stefaniak-Zubko/sosnowiec.info.pl W Dąbrowie Górniczej znów toczy się dyskusja na temat sygnalizacji świetlnej, która zdaniem jednych, jedynie tamuje ruch na centralnych ulicach miasta, zdaniem drugich – sprzyja bezpieczeństwu pieszych i kierowców. Temat wywołał radny Szymon Widera, który chciał poznać zdanie Andrzeja Poprawy, komendanta dąbrowskiej policji na temat drogowych utrudnień. - Z jaką prędkością byśmy nie jechali na przykład ulicą Królowej Jadwigi, prawie zawsze będziemy stać na czerwonym świetle. Czy zamiast tego, nie można by zsynchronizować świateł, tak by powstała tzw. „zielona fala”? Jak można upłynnić uliczny ruch? - dopytywał najmłodszy radny. Zdaniem szefa dąbrowskich stróżów prawa recepta jest prosta. - Zlikwidować światła – radził pół żartem pół serio komendant Poprawa, zaznaczając że policja jedynie opiniuje decyzje podejmowane przez Wydział Komunikacji w dąbrowskim magistracie. Przypomnijmy, że temat zmian organizacyjnych na głównych ulicach miasta pojawił się jeszcze pod koniec 2010 r., gdy na ulicy Kościuszki uruchomiono światła, które miały ułatwić wyjazd z nowej drogi prowadzącej przez Park Hallera do hali sportowej. Zdaniem Grzegorza Jaszczury, radnego minionej kadencji dąbrowskiego samorządu, poruszanie się po centrum miasta to po prostu droga przez mękę. Aby zilustrować swoją tezę, były radny wraz ząbkowickim działaczem Dawidem Kmiotkiem, przeprowadził eksperyment. - Sprawdziliśmy, ile traci mieszkaniec Dąbrowy Górniczej chcący przejechać samochodem przez miasto głównymi ulicami. Okazało się, że trasę liczącą 7,1 km, wiodącą od skrzyżowania ulicy Legionów Polskich, alei Róż i DK 94 do zjazdu na trasę S-1 pokonuje się w 25 minut. Po drodze mijamy dziesięć skrzyżowań i cztery fotoradary. Dodatkowo musimy się jeszcze liczyć z ograniczeniami prędkości oraz mijać wolno jadące „eL-ki”. Z naszych pomiarów wynika, że średnia prędkość na tej trasie, tuż po godzinach popołudniowego szczytu to 17 km/ h – wylicza na swoim blogu Grzegorz Jaszczura. Tymczasem zdaniem urzędników budowa każdej sygnalizacji świetlnej działającej w mieście jest poprzedzona wnikliwymi analizami m.in.: natężenia ruchu, wypadków i przepustowości miejsca, w której ma ona stanąć. Dodatkowo sygnalizatory pracują w systemie akomodacyjnym i są wyposażone w detektory ruchu. Wywołują one zielone światło dla najbardziej obciążonego wlotu oraz decydują o wydłużeniu go dla pojazdów dojeżdżających do skrzyżowania. Wyjątkiem są godziny szczytu, gdy każdy wlot skrzyżowania jest podobnie obciążony. Wówczas światła działają w cyklu zbliżonym do trybu stałoczasowego. Odpowiadając na interpelację radnego Widery, Paweł Gocyła, zastępca prezydenta miasta przypomina także, że synchronizacja sygnalizacji świetlnej została przeprowadzona na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Granicznej oraz Piłsudskiego i Poniatowskiego. - Aby synchronizacja była w pełni pomocna dla kierujących, każdy z nich musi jechać z prędkością nie przekraczającą 50 km/ h. Dodatkowo wszyscy kierujący powinni ruszać jednocześnie - podkreśla prezydent. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,296 Płeć: Mężczyzna GG: 784484 ![]() |
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...ogach,1,4,20955 Zdaniem szefa dąbrowskich stróżów prawa recepta jest prosta. - Zlikwidować światła – radził pół żartem pół serio komendant Poprawa, zaznaczając że policja jedynie opiniuje decyzje podejmowane przez Wydział Komunikacji w dąbrowskim magistracie. bardzo ciekawe podejście komendanta, na co dzień tez tak żartuje ze swoimi podwładnymi? to jak prowadzi dąbrowską policję ? a co on może wiedzieć jak się jeździ po Dąbrowie, tyle chyba co do pracy i z pracy. z tego co mi wiadomo to nie jest mieszkańcem Dąbrowy teraz przyjdzie pewnie kolej na demontaż świateł i znowu ktoś weźmie za to kasę |
|
|
![]()
|
|
No wiesz, jeśli chodzi o likwidację świateł, to to nie jest do końca żart - znam co najmniej dwa przypadki, kiedy w czasie remontów światła wyłączano i korki były znacznie mniejsze.
Co do synchronizacji wspominanych w artykule dwóch skrzyżowań - raczej nie jest ustawiona na jazdę z prędkością 50 km/h ![]() Przed czwartą za to faktycznie zielone zapaliło się, zanim dojechałem do targu, ale ruch był taki, że nie wiem, czy do 30 udało mi się rozpędzić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
No wiesz, jeśli chodzi o likwidację świateł, to to nie jest do końca żart - znam co najmniej dwa przypadki, kiedy w czasie remontów światła wyłączano i korki były znacznie mniejsze. Ja dodam jeszcze jedno - jakaś moda zapanowała na montowanie świateł przy każdym dyskoncie vide przeypadek intermarche na mydlicach, jeszcze sklep zaknięty a światła już są, dlaczego o durny sklep ma być tamowany ruch co 200m? To samo np. Lidl na 11 listopada, nie rozumiem po co tam te światła, fakt, może i dramatyczne korki tam się nie tworzą ale sensu świateł tam nie widzę... Z drugiej strony na skrzyżowaniu Kościuszki z Przybylaka światła akurat może i mogłyby pomóc a tam ich nie ma... Bez ładu i składu, jest to chyba na zasadzie takiej, że jak sklep płaci to trzeba brać bez zastanowienia czy ma to sens. |
|
|
![]()
|
|
Światła przy sklepach to faktycznie bzdura - a te na 11 Listopada to już w ogóle, biorąc pod uwagę, że działają non-stop i zdarzyło mi się nieraz w środku nocy stać i czekać na zielone na przelocie. Najprościej byłoby po 21 (kiedy zamykają Lidla) włączać pulsujące, ale na to jakoś nikt nie wpadł (zresztą w DG chyba żadne światła nie są w nocy przełączane na pulsujące). Drugim możliwym rozwiązaniem byłoby stałe zielone dla 11 Listopada, a zielone dla wyjeżdżających z boku uaktywniane tylko nadjeżdżającym samochodem.
Wracając jeszcze do artykułu - pan eks radny też koszałki-opałki plecie, żeby bardziej dramatycznie brzmiało, 10 skrzyżowań ze światłami wychodzi mi tylko przy policzeniu jako pierwszych świateł, na których startował (co dla mnie jest trochę bez sensu) i świateł na skrzyżowaniu Kościuszki/Dąbrowskiego jako dwóch oddzielnych. W ogóle pomysł, żeby jechać do S1 przez Kościuszki to jakiś absurd (widać też dla udramatyzowania) - w końcu od skrzyżowania Aleja Róż/Legionów wystarczy zjechać Aleją Róż w dół i na rondzie skręcić w prawo, omijając centrum, 4 skrzyżowania ze światłami i fotoradar (fotoradary też zapewne dla lepszego dramatycznego opisu są policzone wszystkie, mimo, że jadąc tą trasą w jedną stronę mamy wycelowane w siebie tylko dwa). W dodatku skoro skarży się, że jedzie się wolno, fotoradary nie powinny mieć żadnego znaczenia, prawda? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Światła są bez sensu na Kościuszki i na Królowej Jadwigi z Augustynika.
Żółte śiwatła pulsują na Legionów i Aleji Róż do 6 rano. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 50 Dołączył: pon, 11 lip 11 Nr użytkownika: 4,707 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do świateł przy Lidlu na 11 Listopada, to kiedyś działały one tak, że w nocy cały czas było czerwony i zielone zapalało się w momencie, gdy ktoś podjeżdżał. Nie rozumiem dlaczego to zostało zmienione.
Generalnie te światła powinny być wyłączane na noc oraz powinny dostać zielone strzałki w prawo. Wiecie może, gdzie tego typu sprawy można zgłaszać? |
|
|
![]()
|
|
W Dąbrowie? Nigdzie
![]() Chociaż z drugiej strony - władza forum czyta, może coś dotrze ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 19:54 |