IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 82 83 84 85 86 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Prosty
post nie, 20 lis 2011 - 14:12
Post #1661

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 902
Tlen: prosty3 status tlen

To ja się przyłącze do tematu, ktoś wie może czy ponownie pojawią się dachy na przystanku tramwajowym damel?

--------------------
07/08 :))
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post nie, 20 lis 2011 - 20:02
Post #1662

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Wiele osob pisze tu o pracach zwiazanych z kanalizacja. Mamy do tego drugi temat - uporzdakowanie gospodarki wodno-sciekowej.

Z DZ:
CYTAT
W przyszłym roku na budowę miejsc parkingowych miasto wyda 6,3 mln zł. Na początek dokończona ma zostać inwestycja na osiedlu Sikorskiego. Kosztem 3 mln zł powstanie rondo w Łośniu. Plany przebudowy i modernizacji rejonu ulic Majakowskiego, Norwida i Mickiewicza muszą poczekać. Może uda się to zrobić w 2014 roku. Co ciekawe, w rejonie cmentarza przy ul. 11 Listopada miasto planuje budowę ronda, co ma usprawnić przejazd. W planach jest też połączenie ul. Poniatowskiego z Kolejową, co odciążyłoby ruch w rejonie CH Pogoria.

To pogrubione to nowosc. Oczywiscie wystarczy spojrzec na mape, zeby zobaczyc plany z poprzedniego ustroju - w tamtym miejscu mialy sie spotkac Poniatowskiego z obecna Al. Zaglebia Dabrowskiego i dalej sladem Kolejowej.
Bardzo niewiele trzeba zeby polaczyc Poniatowskiego z Kolejowa. Dziwne, ze teraz dopiero wladze o tym glosno mowia, no chyba ze nie zauwazyli jeszcze problemu. Bez przesuniecia luku i wydzielenia dodatkowych pasow przy przyjezdzie i tak bedzie dalej zakorkowane. Do tego dojdzie problem tworzenia sie korka bezposrednio na torach. Obecnie pierwszenstwa sa tak zorganizowane, aby tego uniknac. Ale takiue polaczenia przy minimalnych kosztach bardzo duzo ulatwi. Troche wiekszym kosztem mozna poprowadzic tez droge od tego skrzyzowania do wiaduktu. Wystraczy od strony niedoszlego dworca usypac nasyp na szczycie ktorego byloby skrzyzowanie, zamiast obecnego ostrego zakretu. I juz w tym miejscu niepotrzebna DTŚ.
PS. Kolejowa jest w szczycie najbardziej zakorkowana ulica. Czesto korek zaczyna sie juz na rondzie w centrum i ciagnie do przejazdu na Konopnickiej.

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 20 lis 2011 - 20:40
Post #1663

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Gruba inwestycja, niecałe 100 metrów biggrin.gif Osobiście nie wiem czemu ma to służyć, bo jako rekompensata za domki na zagłębia dąbrowskiego to IMO słabo to się sprawdza...

+Quote Post
Leszek
post pon, 21 lis 2011 - 13:51
Post #1664

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(Prosty @ nie, 20 lis 2011 - 14:12) *
To ja się przyłącze do tematu, ktoś wie może czy ponownie pojawią się dachy na przystanku tramwajowym damel?

Dziś od rana montują.

--------------------

+Quote Post
Mały77
post pon, 21 lis 2011 - 16:22
Post #1665

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(Leszek @ pon, 21 lis 2011 - 13:51) *
CYTAT(Prosty @ nie, 20 lis 2011 - 14:12) *

Dziś od rana montują.

O 16 było zamontowane wink.gif

+Quote Post
kwintosz
post pon, 21 lis 2011 - 17:16
Post #1666

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Widział ktoś nową wiatę na przystanku na Redenie??
Ciekawe jak długo taki ładny przeźroczysty ten przystanek zostanie.
Zauważyłem że ta nowa zatoczka jest dość długa. To dobrze. Szkoda tylko że ta wiata nie jest na środku (tam stoi kiosk) przystanku.

P.S. Droga rowerowa przy przystanku niestety się urywa na kilkadziesiąt metrów.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Dave
post śro, 23 lis 2011 - 21:35
Post #1667

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Eee tam, na ALei Róż czy w Ząbkowicach na Willowej szklana wiata jest już grubo poand rok i jak do tej pory - o dziwo! - ani jedna szyba w niej nie poszła! A na Redenie wiata stoi już przy stacji, więc jest niejako "strzeżona". Ufff! A już się bałem, że postawią blaszaną wiatę taką, jak na Damelu, albo znów jeszce inną i dziwaczną! A tak jest szklana i czerwono-żółta, czyli prawie pod kolor pozostałych smile2.gif JEszce tylko nowe wiaty na Manhatanie (tego samego typu), na Gołonóg osiedle i na Mydlicach i główny ciąg będzie już miał w miarę ładne wiaty smile2.gif

+Quote Post
bzenek
post śro, 23 lis 2011 - 22:18
Post #1668

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(vacu @ nie, 06 lis 2011 - 15:33) *
Był ostatnio artykuł w PDZ o tym, ponoć nasze władze (nie tylko dąbrowskie) są na tyle nieporadne, że nie potrafią zaplanować nic na przyszłość więc dopiero w okolicach lipca-sierpnia wiedzą ile będzie kasy na remonty dróg

Nie chcę stawać murem za władzami ale coś w tym jest. Nie wiadomo co się stanie w gospodarce i jakie będą wpływy podatkowe, a na przetarg musisz mieć pokrycie w gotówce.

W tym roku np. minister finansów opóźnił forsę na pomoc socjalną i samorządy musiały to kredytować ze swoich środków.

Sam remont Królowej Jadwigi miał dostać 5mln ze "schetynówek" ale nagle kasa rozpłynęła się po gminach co to ucierpiały w powodzi. mellow.gif

CYTAT(kwintosz @ nie, 20 lis 2011 - 15:37) *
Taki remont był w planach ale TŚ brakło środków. Ciekaw jestem tylko czy miasto nie mogło w większej części partycypować w zadaniu..

Pewnie mogło ale budżet też nie jest z gumy, a "schetynówka" wyparowała. Sytuacji tam nie ma krytycznej - poczeka do przyszłego roku.

CYTAT(Dave @ śro, 23 lis 2011 - 23:35) *
Eee tam, na ALei Róż czy w Ząbkowicach na Willowej szklana wiata jest już grubo poand rok i jak do tej pory - o dziwo! - ani jedna szyba w niej nie poszła!

Tez jestem w szoku. Ile razy przejeżdżam to sprawdzam czy jeszcze stoi. smile.gif

+Quote Post
vacu
post czw, 24 lis 2011 - 16:51
Post #1669

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(bzenek @ śro, 23 lis 2011 - 22:18) *
CYTAT(vacu @ nie, 06 lis 2011 - 15:33) *
Był ostatnio artykuł w PDZ o tym, ponoć nasze władze (nie tylko dąbrowskie) są na tyle nieporadne, że nie potrafią zaplanować nic na przyszłość więc dopiero w okolicach lipca-sierpnia wiedzą ile będzie kasy na remonty dróg

Nie chcę stawać murem za władzami ale coś w tym jest. Nie wiadomo co się stanie w gospodarce i jakie będą wpływy podatkowe, a na przetarg musisz mieć pokrycie w gotówce.

No to OK, ale skoro nawet nie da się zaplanować, w sierpniu wychodzi nam, że troszkę kasy zostało ale wiadomo, że roboty nie zaczną się wcześniej niż październik-listopad - to nie można remontu zaplanować na wiosnę? Nie jestem fachowcem ale z tego co się orientuję to przymrozki+wilgoć to najwięksi wrogowie przy kładzeniu asfaltu. A jeszcze czasem niektóre prace zostają przerwane na zimę co jest totalnym idiotyzmem, bo tu nie da się wytłumaczyć tym, że "chcieliśmy aby mieszkańcy szybciej mieli lepiej" bo nie mają.

+Quote Post
prezes
post nie, 27 lis 2011 - 06:08
Post #1670

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

Dość mocno zmieniła się ostatnio organizacja ruchu w Gołonogu w rejonie ulic Marii Szulc, Krasickiego, Szenwalda i Bema. Załączam taką poglądową mapkę zrobioną na szybko, strzałkami zaznaczyłem nowe ulice jednokierunkowe, odcinki zakreskowane na żółto pozostały bez zmian (tj. dwukierunkowe). Nie wiem czy coś się tam zmieniło w okolicach Kwiatkowskiego, sprawdzę w najbliższych dniach.

+Quote Post
gregol
post nie, 27 lis 2011 - 09:25
Post #1671

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

No i mamy "piękną" ścieżkę rowerową na Jadwigi.. Zaczynamy od góry.. Aby na nią się dostać rowerem mamy dwie opcje. Jadąc od centrum możemy zawrócić na rondzie i na przystanku wejść na chodnik i tak na pieszo prowadząc rower do niej dotrzeć (nie wolno jeździć po chodniku jak droga jest do 50km/h) lub wejść do przejścia podziemnego i dostać się do ścieżki, również jadąc od Al. Róż. Podobny manewr musimy zrobić jak byśmy chcieli z niej zjechać.. No dobra jedźmy dalej. 1Maja.. schodzimy z roweru i przeprowadzamy go po pasach bo nie wpadł nikt na pomysł zrobienia przejazdu rowerowego, podobnie na WP i Reymonta.. A gdy dojedziemy do przystanku? Znów schodzimy z roweru i grzecznie go przeprowadzamy. Na końcówce ścieżki? Znów sobie radź z włączeniem się do ruchu.

Same brzydkie słowa mi się cisną w usta jak o tym pomyślę. A w folderach i reklamówkach będą się chwalić kolejnymi km ścieżek rowerowych.

A ja muszę łamać przepisy, bo zjeżdżając od Al.Róż w kierunku Majakowskiego mam na liczniki 40-50km. Więc pokonywał bym ten odcinek chyba 4 razy dłużej..

+Quote Post
mały
post nie, 27 lis 2011 - 12:50
Post #1672

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Masz rację. Drogi rowerowe w DG buduje się bez ładu i składu i nie ma jakiejś ogólnej koncepcji. Buduje się po kawałku, ale niestety te kawałki nie układają się nijak w całość. Byłem ostatnio w Białymstoku i tak drogi rowerowe to po prostu coś pięknego. Wyasfaltowane, prowadzą za przystankami, nie wyrastają słupy na środku drogi rowerowej, świetnie oznaczone. Więc jednak da się.

+Quote Post
prezes
post nie, 27 lis 2011 - 23:15
Post #1673

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT
Dość mocno zmieniła się ostatnio organizacja ruchu w Gołonogu w rejonie ulic Marii Szulc, Krasickiego, Szenwalda i Bema. Załączam taką poglądową mapkę zrobioną na szybko, strzałkami zaznaczyłem nowe ulice jednokierunkowe, odcinki zakreskowane na żółto pozostały bez zmian (tj. dwukierunkowe). Nie wiem czy coś się tam zmieniło w okolicach Kwiatkowskiego, sprawdzę w najbliższych dniach.

już wszystko wiem, dodaje zaktualizowaną mapkę, jednokierunkowe są troche krótsze:

ale w związku z tym zauważyłem dość duży problem, w miejscach zaznaczonych przeze mnie kółkami wybitnie brakuje znaku ostrzegawczego A-20
nie ma w tych miejscach żadnej informacji, że nagle z jednokierunkowej robi się dwukierunkowa !!!

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 28 lis 2011 - 04:36
Post #1674

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Z tego co wiem znak, że droga jednokierunkowa obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, więc IMO taki znak nie potrzebny.

+Quote Post
Leszek
post pon, 28 lis 2011 - 11:05
Post #1675

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Jakieś źródło?

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 28 lis 2011 - 19:08
Post #1676

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

ja mieszkam tam....potwierdzam obecnosc nowego oznakowania, i dzis uwaga - stala policja na M. Szulc !

+Quote Post
kraq
post wto, 29 lis 2011 - 07:42
Post #1677

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,591
GG: 2286233 status gadu-gadu

CYTAT(Sebastian22 @ pon, 28 lis 2011 - 21:08) *
ja mieszkam tam....potwierdzam obecnosc nowego oznakowania, i dzis uwaga - stala policja na M. Szulc !

Pewnie dbali o bezpieczenstwo, poniewaz przy tak ogromnym natezeniu ruchu w tym rejonie wjechanie pod prad to na pewno od razu czolowe zderzenie ze skutkiem smiertelnym smile2.gif Jezeli chodzi o wyludzanie pieniedzy od kierowcow, to polska policja jest w tym mistrzem swiata.

+Quote Post
gregol
post wto, 29 lis 2011 - 13:01
Post #1678

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

CYTAT(kraq @ wto, 29 lis 2011 - 07:42) *
Jezeli chodzi o wyludzanie pieniedzy od kierowcow, to polska policja jest w tym mistrzem swiata.

Co najwyżej mistrzem Polski, no może skrawka europy .. proponuję trochę pojeździć/poczytać. wink.gif

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 29 lis 2011 - 17:51
Post #1679

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

ten pomysl nie do konca jest taki glupi, tam co prawda nie bylo zderzen ale jest miejsce tylko dla 1 auta, z powodu brakow parkingowych drugi pas jest zawsze zajety przez zaparkowane auta.....

Ten post edytował Sebastian22 wto, 29 lis 2011 - 17:52

+Quote Post
:)
post nie, 04 gru 2011 - 12:43
Post #1680

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Zima w Dąbrowie Górniczej nie zaskoczy drogowców. Pługi są już w gotowości

Anna Polewiak
Służby miejskie już od ponad miesiąca są przygotowane do zimy, zadania rozdzielone, sprzęt gotowy do akcji

Drogowcy zapewniają, że zima ich nie zaskoczy. Służby miejskie, odpowiedzialne za "Akcję Zima" stoją w gotowości. Wypada tylko oczekiwać na śnieg. Zimowym utrzymaniem na terenie Dąbrowy objęto prawie czterysta kilometrów dróg i prawie pół miliona metrów kwadratowych chodników, alejek oraz parkingów. Interwencje dotyczące odśnieżania także dróg nie będących w utrzymaniu gminy można zgłaszać do dyspozytora Akcji Zima, Straży Miejskiej czy Centrum Zarządzania Kryzysowego.

Drogi podzielono na cztery standardy utrzymania.

- Za przejezdność dróg i właściwy stan chodników odpowiada firma ALBA MPGK. Do jej zadań należy utrzymanie dróg zgodnie z obowiązującymi na nich standardami, zapewnienie ich przejezdności, pełnienie całodobowych dyżurów oraz utrzymywanie stałej łączności telefonicznej - wylicza Iwona Dalach, zastępca naczelnika dąbrowskiego Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. ALBA dysponuje 40 pojazdami z pługami i posypywarkami, także sprzętem pomocniczym.

- Monitoring warunków atmosferycznych jest prowadzony całodobowo.

Ubiegłego roku akcja przebiegła bez większych problemów. Przejściowe kłopoty z dostępnością soli na rynku udało się zniwelować poprzez własne zapasy soli na magazynie i racjonalną gospodarkę tymi zapasami - informuje Jolanta Jankowska, dyrektor Biura Obsługi Zarządu ALBA MPGK.

Do likwidacji śliskości na chodnikach i alejkach stosowany będzie wyłącznie piasek, z kolei na drogach popularna sól drogowa.

- Jest to produkt naturalny, jednocześnie najtańszy i najskuteczniejszy w działaniu. Wykonawca zgromadził środki do zwalczania śliskości zimowej, zabezpieczające prowadzenie Akcji Zima na okres trzech miesięcy - dodaje Iwona Dalach.

Telefony

Całodobowe dyżury pełni dyspozytor ALBA MPGK, pod tel. 32 262-50-13 i 600-405- 627 oraz Centrum Zarządzania Kryzysowego i Straż Miejska. Zgłoszenia dotyczące zimowego utrzymania dróg, chodników i parkingów można zgłaszać pod tel. 32 262-44-10, 32 264-91-28 oraz bezpłatnym 986. Nadzór nad Akcją Zima sprawuje Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, pod tel. 32 295-68-63, w godzinach od 7.30 do 15.30. (WIAN)

a najlepsza ta niedawna dyskusja: biggrin.gif

CYTAT
Odśnieżać czy nie odśnieżać?
Agnieszka Stefaniak-Zubko / sosnowiec.info.pl

Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej powinni tej zimy bacznie się przyglądać, jak pracują ekipy odśnieżające miasto, i dobrze sobie zapamiętać ten widok. Może się bowiem zdarzyć, że w kolejnych latach spotkać je będzie o wiele trudniej.

Dąbrowscy radni rozpoczęli właśnie dyskusję na temat nowych standardów łagodzenia skutków nieprzyjaznej drogowcom i kierowcom pory roku. - Czy zimą droga koniecznie musi być czarna czy może być biała? Pytam w kontekście olbrzymich ilości soli i innych środków chemicznych, jakie wysypujemy na nasze ulice. Pomijam już zniszczoną przez to odzież i buty, ale mówię o glebie, do której to wszystko się przedostaje. Dziś chcemy mieć wszystkie drogi czarne, a co z przyszłymi pokoleniami? Pomyślmy też, ile pieniędzy zaoszczędzimy na naprawę chodników czy remonty ulic.
Są miasta, w których bez problemu jeździ się po białych drogach – zauważyła podczas ostatniego posiedzenia Komisji Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska radna Krystyna Szaniawska.

W Dąbrowie Górniczej w trakcie zimy zużywa się ok. 6 tys. ton soli. W tym roku Alba MPGK, która odpowiada w mieście za zimowe utrzymanie dróg, zakupiła na próbę także niewielkie ilości chlorku magnezu do ich posypywania. Koszt zadań, za które odpowiedzialna jest spółka, nie przekroczy 38 mln zł. - Drogi wcale nie muszą być doprowadzone do tzw. czarnej nawierzchni. Zresztą w naszym mieście w takim standardzie utrzymane mają być tylko dwie drogi krajowe. W grę wchodzą jednak nawyki i przyzwyczajenia mieszkańców oraz interwencje z powodu poślizgów czy stłuczek – tłumaczy Paweł Gocyła, zastępca prezydenta miasta. Jego zdaniem ilości środków zużywanych do rozpuszczania śniegu na dąbrowskich ulicach i tak nie są duże. - W Warszawie przy dłuższych opadach wysypuje się ok. 2 tys. ton soli na dobę. To są wielkości nieporównywalne. Z kolei Niemcy utrzymują „na czarno” tylko jeden pas autostrady, a reszta nawet nie jest odśnieżana – podkreśla Paweł Gocyła.

Aby podjąć decyzje na przyszłość w sprawie oszczędniejszego odśnieżania ulic, dąbrowscy radni będą mogli skorzystać z doświadczeń m.in. mieszkańców Poznania. W tym roku zdecydowano się tam na eksperyment w walce zimową aura i zmniejszenie przeznaczonego na ten cel budżetu o 10 mln zł. - Znam przypadek gminy spod Szczecina, gdzie burmistrz, który już kilka lat nie odśnieża dróg do „czarnej nawierzchni”, został wybrany na kolejną kadencję, ponieważ miał pieniądze na nowe chodniki – przekonywała radna Szaniawska.

--------------------

+Quote Post

179 Stron V  « < 82 83 84 85 86 > » 
Reply to this topicStart new topic
6 Użytkowników czyta ten temat (6 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:47
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza